2019-06-23 737 浏览
突然想食和牛又想食邊爐,今次揀咗呢間日本過江龍日式火鍋店但馬屋。lunch menu有分60分鐘及90分鐘任食指定肉類放題。這次是帶媽媽一起吃,所以揀了90分鐘日本產毛和牛午市放題套餐。媽媽不能太急,不要讓她太緊張。美肌鍋 雞湯沒有太多的雞味,普普通通。(圖中是媽媽急急子已經把食材放進煲內),煲本身只有少許杞子配料。千夜鍋日式鰹魚清湯就是坊間普通在超市買到的那種鰹魚清湯任食配料區有點喜出望外的是有羽衣甘藍,蟲草花,秋葵。這是一般火鍋店沒有的配菜。裡面的環境,木色木條分開用餐區域,減少細小空間的壓迫感。但座位與座位之間十分逼夾,要打則身才可以入座,亦見待應們收拾餐桌時都要份外小心。如果有點身型人士,可能要注意一下。第一盤上的和牛,雪花比例不算平均,但吃下去肉質軟滑,尚可。到配料區拿了一些丸類腸仔,很喜歡魚餅👍👍👍醬料區域:分別有日本醬油,酸汁,大阪黃金燒汁,日本麻醬。辣椒,蒜蓉,芫茜,蔥花。個人首選是大阪黃金燒汁加少量醬油跟肉類最配!雪榚區牌上寫了野莓,綠茶,朱古力,橙花口味我由開始到結束,都只提供了橙花口味,其他一直沒有補貨於是第一次吃橙花口味雪糕,很fresh的感覺,清甜橙味第二,
lunch menu有分60分鐘及90分鐘任食指定肉類放題

美肌鍋 雞湯

千夜鍋
日式鰹魚清湯

就是坊間普通在超市買到的那種鰹魚清湯

任食配料區

第一盤上的和牛,雪花比例不算平均,但吃下去肉質軟滑,尚可。

到配料區拿了一些丸類腸仔,很喜歡魚餅👍👍👍

醬料區域:
分別有日本醬油,酸汁,大阪黃金燒汁,日本麻醬。
辣椒,蒜蓉,芫茜,蔥花。
個人首選是大阪黃金燒汁加少量醬油跟肉類最配!

雪榚區
牌上寫了
野莓,綠茶,朱古力,橙花口味
我由開始到結束,都只提供了橙花口味,其他一直沒有補貨
於是第一次吃橙花口味雪糕,很fresh的感覺,清甜橙味

第二,三轉的牛肉片
口感比較鞋口,有點少失望😗

整體感覺性價平平,牛肉質量屬中等及配料選擇不多,唯獨有一兩樣平時餐廳不會提供到有羽衣甘藍,蟲草花,秋葵👍
2019-06-22 257 浏览
喺APM打邊爐當然係首選一人一鍋嘅但馬屋啦❤️🙆🏻‍♀️星期六晏晝去到都係有好多人等緊原來APM嘅但馬屋座位唔多難免需要等候但係我哋等左大約半個小時就可以入座啦•但馬屋係一人一鍋嘅日式火鍋 所以唔需要怕同其他朋友有揀湯底嘅分歧 自己揀返自己鍾意嘅湯底就得啦🙋🏻‍♀️•我哋👫兩個人分別揀嘅湯底係🍲千夜鍋 同埋 藥膳麻辣鍋肉方面就揀咗最基本嘅嚴選牛肉🐄 / 豚肉🐖當入座後凳都未坐 湯底已到 係個湯滾之前就出去攞配料當入座後凳都未坐 湯底已到 係個湯滾之前就出去攞配料$139食90分鐘 💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️當入座後凳都未坐 湯底已到 係個湯滾之前就出去攞配料配料離不開基本日式火鍋嘅魚蛋,貢丸,墨魚丸•菜類🍀🥦包括有多次推介嘅羽衣甘藍🥬冬瓜,冬菇,金菇,萵筍,粟米🌽,蘿蔔同埋我最喜愛嘅女人手指秋葵•飲品方面🥤有熱飲☕️嘅玄米茶,綠茶凍飲有罐裝汽水、烏龍茶,檸檬茶仲有橙汁,酸梅湯,蘋果汁•最後仲有哈根大師嘅雪糕🍨🍧
喺APM打邊爐當然係首選一人一鍋嘅但馬屋啦❤️🙆🏻‍♀️

係個湯滾之前就出去攞配料
配料離不開基本日式火鍋
魚蛋,貢丸,墨魚丸

菜類🍀🥦包括有多次推介嘅羽衣甘藍🥬

飲品方面🥤有熱飲☕️嘅玄米茶,綠茶
凍飲有罐裝汽水、烏龍茶,檸檬茶
仲有橙汁,酸梅湯,蘋果汁

最後仲有哈根大師嘅雪糕🍨🍧
2019-06-22
午餐
2019-05-31 9280 浏览
60分鐘太趕, 90分鐘又食唔到多肉, 如何選擇呢? 最後選了午市90分鐘嚴選牛肉放題套餐 - 意式蕃茄芝士鍋 $139 + 10%。一人一鍋夠貼心, 唯鍋頗細, 火力難以控制, 易滾出, 慢慢滾限制了邊邊的轉數, 變相削弱食力。食材選擇貴精不貴多, 有三鮮魚餅, 白魚蛋, 香菇貢丸, 芝士豆腐, 脆皮腸, 墨魚丸, 萵筍, 粟米, 椰菜花, 白蘿蔔, 金菇, 秋葵, 蓮藕, 鮮冬菇, 冬瓜, 雲耳, 秀珍菇, 南瓜, 豆皮結, 蕃茄, 豆腐, 蟲草花, 油麥菜, 娃娃菜, 莧菜, 唐生菜, 羽衣甘藍, 拉麵, 烏冬, 公仔麵等。整體來說, 餐廳環境有少少迫, 食材新鮮整潔, 白魚蛋超彈, 烏冬雖為普通貨, 但滑溜, 食物keep住refill, 不會因遲入座而食餸尾。雖然套餐包嚴選牛肉和丹麥皇冠豚肉無限refill, 但因自身食肉胃口不大, 沒有refill。如果定量也可享用90分鐘, 對我來說更為化算。飲品有雪梨茶, 橙汁, 酸梅湯和蘋果汁, 另有罐裝飲品可供選擇。雪糕為哈根大師, 有藍莓, 仲夏野莓, 比利時朱古力和抹茶味, 甚有誠意。

2019-05-28
2019-05-23 761 浏览
今日選擇食咗個午市放題,選咗$89款式豚肉肉質新鮮的,其它蔬菜,丸,飲品和雪糕等到是任食的, 食材選擇一般不是太多款式,但都是新鮮的。店鋪空間較少所以座位較窄坐得不夠舒適,但整體食材是可以的。
2019-05-21 813 浏览
第一次食呢間但馬屋,味道唔錯!之前行過幾次呢條巷,見到幾多人食,好似幾好食。於是趁住今日放工約左個朋友食晚餐,就試下呢間野點。我同朋友揀左甘露鍋同美肌鍋,揀左$289個套餐。可惜自己病左😷,食唔到咁多又唔食得生冷野,冇得食我鍾意的Häagen-Dazs雪糕🍦(雪糕係自已盛的)。點解約左人出來食野先病呀😭😭如果細食的朋友唔好想著可以回本,因為我唔一個細食的人,都只係叫多左1 round 的牛肉,其餘都係食左2兜蔬菜同幾片魚肉(下面長兜的容量)門口放左一塊大大塊的餐牌兩種牛肉,其中一兜牛肉下面個兜係豚肉,長形個兜係配菜,配菜係要自己出去夾,醬汁亦係要自己出去盛。牛肉的口感真係同出面超市或平價少少的火鍋店老好唔同,夠嫩,入口唔會似平價個D牛肉咁,咬落去似食緊香口膠。豚肉都唔錯,不過我主攻牛肉配菜的選擇唔係話超多,但勝在有一D火鍋店少見的菜,如羽衣甘藍、秋葵、蟲草花。出面有唔同ge飲品,如凍的有雪梨茶,酸梅湯;熱的有綠茶同玄米茶等。仲有大部分人鍾意食的Häagen-Dazs雪糕,雪糕有4種不同的口味比客人自己盛。不得不提的係但馬屋的枱太細,放唔到咁多野,位置亦比較逼,枱同枱之間的距離好窄,要穿
第一次食呢間但馬屋,味道唔錯!

門口放左一塊大大塊的餐牌

不得不提的係但馬屋的枱太細,放唔到咁多野,位置亦比較逼,枱同枱之間的距離好窄,要穿過兩張枱出去拿野超唔方便。要慢慢側身出去,唔係ge話好容易撞到隔離枱(真係肥少少都出入唔到

2019-05-20
好耐冇食但馬屋,平時食開葵芳嗰間,今次去咗觀塘食。舖頭細好多逼好多,但都OK啦。星期四放工時間七點就去到,岩岩好唔使等位即刻入到,遲多步都要開始等位喇。一入到去就點咗「美肌鍋」,男朋友點「麻辣鍋」我食過咁多次覺得美肌鍋最鮮甜,鐘意呢度嘅其中一個原因,係有haagen dazs任食,每次未開始打邊爐已經忍唔住食一杯先,同埋呢度勝在有羽衣甘藍同好多菜揀,叫咗最平嘅「澳洲產長期穀飼牛放題套餐」$199 我覺得啲牛同豬已經算唔錯,雖然牛嘅油脂分佈碟碟唔同,但係整體上都算平均,唔會太肥即唔會淨係得肉,食物選擇冇其他任食火鍋咁多,但都乾淨新鮮多菜少加工食品,同埋每個種類有一樣止到口癮,特別推介佢嘅魚柳淥完係好滑嘅,飲品有無糖飲品、亦有汽水,仲有特調飲品可以自己斟。唯一缺點係每次食90分鐘都好趕,食得切火鍋唔太夠時間食雪糕,不過我都會繼續再黎打邊爐,整體都好高質
好耐冇食但馬屋,平時食開葵芳嗰間,
今次去咗觀塘食。
舖頭細好多逼好多,但都OK啦。
星期四放工時間七點就去到,
岩岩好唔使等位即刻入到,
遲多步都要開始等位喇。

一入到去就點咗「美肌鍋」,
男朋友點「麻辣鍋
我食過咁多次覺得美肌鍋最鮮甜,

鐘意呢度嘅其中一個原因,
係有haagen dazs任食,
每次未開始打邊爐已經忍唔住食一杯先,
同埋呢度勝在有羽衣甘藍同好多菜揀,
叫咗最平嘅「澳洲產長期穀飼牛放題套餐」$199
我覺得啲牛同豬已經算唔錯,
雖然牛嘅油脂分佈碟碟唔同,
但係整體上都算平均,
唔會太肥即唔會淨係得肉,
食物選擇冇其他任食火鍋咁多,
但都乾淨新鮮多菜少加工食品,
同埋每個種類有一樣止到口癮,
特別推介佢嘅魚柳淥完係好滑嘅,
飲品有無糖飲品、亦有汽水,
仲有特調飲品可以自己斟。

唯一缺點係每次食90分鐘都好趕,
食得切火鍋唔太夠時間食雪糕,
不過我都會繼續再黎打邊爐,
整體都好高質
麻辣鍋
2019-05-16
  • 美肌鍋
  • Häagen-Dazs雪糕
2019-05-08 989 浏览
之前同朋友食過,又適逢母親節及生日,決定同媽咪encore但馬屋二人世界一下。由於上次要等近一個鐘既經歷,所以今次一早就book定枱。一去到好快就坐落枱喇~其實張枱⋯⋯真係偏細下,不過個鋪面都唔大,都理解既⋯⋯⋯~本身俾媽咪揀食咩既,點知媽子竟然同我講佢唔識揀╮( ̄▽ ̄"")╭其實邊係吖,佢係見我最近冇返工心疼我銀包啫~咁錫仔囡既媽咪,試問點可以唔孝順下佢呢?很豪氣的叫佢係餐牌度任選,不用擔心錢的事。最後媽咪點左黑毛和牛的餐,佢食美肌鍋、而我食甘露鍋。好快店員就送到兩個鍋同肉了~啲肉真係好好食,入口即溶母親的美肌鍋本身有點材料,看來不錯。牛肉焯兩下就食得,配埋佢地店提供既芝麻醬/日式醬汁去食,確係正斗!至於我點的甘露鍋⋯嗯⋯上來的時後只有湯,相比之下沒那麼吸引,但係黎食火鍋嘛!湯底冇材料又如何?自己加落去咪得囉~!而且我覺得甘露鍋因為本身已經係醬油湯底,湯底的味道都已經透過加熱食材的同時滲入食物內,所以不用怎麼加其他醬汁就能品嚐到當中的味道但馬屋對我來說之所以吸引我,係在於佢店內有些不是特別常見的蔬菜火鍋料供客人選擇,例如係有超級食材之名的羽衣甘藍、秋葵等前者有抗氧化作用、後者的黏液有
由於上次要等近一個鐘既經歷,所以今次一早就book定枱。

一去到好快就坐落枱喇~
其實張枱⋯⋯真係偏細下,不過個鋪面都唔大,都理解既⋯⋯⋯~

其實邊係吖,佢係見我最近冇返工心疼我銀包啫~

好快店員就送到兩個鍋同肉了~
豚肉及黑毛和牛

啲肉真係好好食,入口即溶
美肌鍋

母親的美肌鍋本身有點材料,看來不錯。

例如係有超級食材之名的羽衣甘藍、秋葵等
前者有抗氧化作用、後者的黏液有調節血糖降血脂減肥的功效
仲有滋肺補腎、護肝既蟲草花
雖然有人話打邊爐狂食菜等於飲油,
但係其實只要自己飛走啲油、同埋個湯底(當然,個別湯底除外)本身又冇油係度,又何來飲油之說呢?

麻醬附近果啲白色肉係魚肉黎,好正
我唔識食魚既人都食得津津有味,大口大口吃都不怕魚骨

圓形果個入面有芝士,好正

打完邊爐,係時候食埋我既最愛雪糕了

今日的有藍莓、抹茶、雲呢嗱同另一個唔記得咩味(去既俾人食晒,似乎冇refill)

抹茶好味,唔會太甜,而藍莓入面有埋啲藍莓肉,都ok la👍🏻

今次呢餐同媽咪都食到好滿足,有機會(等細佬返工後)會再來吃(去坑佢一筆)

2019-05-08
庆祝纪念
生日
豚肉及黑毛和牛
  • 黑毛和牛
  • 日本產和牛及黑豚放題套餐
難得做完野就想食豐富啲 但周圍好多人 又無乜特別想食貪佢有得攞位我攞住好大塊board周圍走 做野用唔可以整到皺咁就想同個等位姐姐講聲「我想坐唔係梳化嘅位.....」(坐凳啲位可以挨牆,唔會整皺啲野)Ok點知隔離有個睇落都大粒啲嘅同我講「位唔係你揀嘅 係我地安排嘅」我都未講完.....佢就已經窒住我我:「我唔介意等嘅,如果差唔多嘅話我唔怕等,反正都等左成個鐘」佢:「總之我地會安排返架啦,位唔係你揀,有枱起身又排到你你就坐得」我夠知啦 都話左想坐張唔係梳化位 唔洗咁逼整到啲野皺 更何況我又無要求你比4人枱我坐2個人😂我無再答返佢 之後我就決定走左好耐無未食野都成肚氣🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗我明白咁忙係會壓力大嘅 但做乜無啦啦係度開波tone..... 去隔離大廈食 同樣說話講返出黎 人地話「好呀幫你安排返」我唔會再黎apm呢間 咁嘅態度我一蚊都唔想比
我攞住好大塊board周圍走 做野用唔可以整到皺
咁就想同個等位姐姐講聲
Ok點知隔離有個睇落都大粒啲嘅同我講
「位唔係你揀嘅 係我地安排嘅」
我都未講完.....佢就已經窒住我

我無再答返佢 之後我就決定走左
好耐無未食野都成肚氣🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

我唔會再黎apm呢間 咁嘅態度我一蚊都唔想比
2019-05-05 579 浏览
同事話要去食呢間 好 去試下點知有d驚喜美人鍋湯底幾好 仲可以加蟲草花落個湯度 感覺好有益肉可以任添 質素良好 火鍋料都有好多選擇 野飲反而就唔太多雪糕係哈根大師 要自己‘不’ 唔係一杯杯總結黎講 聚會都可以一去
同事話要去食呢間 好 去試下
野飲反而就唔太多
雪糕係哈根大師 要自己‘不’ 唔係一杯杯
總結黎講 聚會都可以一去
2019-05-04 340 浏览
放工嚟到APM見冇乜人排隊,因為仲係好早咁就入去試吓啦入到去揀咗最平嗰個餐一人一鍋,我就揀咗壽喜燒湯底員工即場喺度用機切牛都好多雪花我加左粒蛋黎點牛肉 扮食壽起燒佢哋聲稱係用日本蛋可以安心食用豚肉亦都唔錯,唔難咬,都好易熟雖然同隔離枱好近但係有一個屏障可以分開兩邊比較有私隱飲品亦有好多選擇有蘋果汁亦都有好多罐裝飲品隔離枱喺度食真壽起燒,見員工幫佢炒下炒下 好香應該會encore,個牛高質過牛X鍋 果d!
放工嚟到APM
見冇乜人排隊,因為仲係好早
咁就入去試吓啦
入到去揀咗最平嗰個餐
一人一鍋,我就揀咗壽喜燒湯底
員工即場喺度用機切牛
都好多雪花
我加左粒蛋黎點牛肉 扮食壽起燒
佢哋聲稱係用日本蛋可以安心食用
豚肉亦都唔錯,唔難咬,都好易熟
雖然同隔離枱好近但係有一個屏障可以分開兩邊比較有私隱

飲品亦有好多選擇有蘋果汁亦都有好多罐裝飲品

隔離枱喺度食真壽起燒,見員工幫佢炒下炒下 好香
應該會encore,個牛高質過牛X鍋 果d!
2019-04-30 372 浏览
約左朋友一行6人去打邊爐,見呢間價錢唔太貴,又可以任食,所以就揀左呢間啦!去到已經好多人等緊位,所以記得要預返時間拿飛,因為我地有成6個人,所以等得比較耐。入到去安排左我地坐卡位,幾舒服,我地叫左一個鍋2種湯底,方便D湯底我地叫左美肌鍋同埋蕃茄鍋,我個人就覺得美肌鍋無乜特別,好清淡。。。蕃茄鍋十分唔錯牛肉可以任叫,全部都好新鮮幾好食菜可以自己出去拎,但款式略厭少左D啦仲有雪糕食!可以自己出去拎,係haagen dazs 正呀!

蕃茄鍋十分唔錯

牛肉可以任叫,全部都好新鮮幾好食

菜可以自己出去拎,但款式略厭少左D啦
2019-04-16
2019-04-25 369 浏览
好少見到啲火鍋一人一鍋店價錢唔算貴就入去試下啦我就叫咗個麻辣湯底 而且佢食物算新鮮全部係自取除咗肥牛同豬肉片 肥牛同豬肉即叫即切。保持質量 員工服務態度ok 但經常性排長龍預計要等十至十五分鐘 地方都算闊落適合 一個人去冇問題 可以三五知己去就更加好 值得一試
2019-04-22 471 浏览
香港唔少日式一人邊爐,都有試過幾間,但覺得但馬屋係最出色!6點鐘拎籌,7點有得入座,不過三個人都幾尷尬,基本上都要搭枱。人流多叫左最平既$179有牛有豬肉任食,湯底就叫左千夜鍋同朋友既美肌鍋。拎野食既位置都好整齊同一目了然,野飲有汽水亦有果汁選擇,菜類都算多選擇,有少見既秋葵,窩荀,羽衣甘藍等等🥬基本上一坐底就會上左個湯先,千夜鍋無乜味,清清淡淡。肉類唔會太肥,豬肉有驚喜。亦推薦食佢個芝士豆腐。雪糕方面係哈根大師,橙花好味道!非常推薦既餐廳,由食物、服務、飲品同甜品都好令人滿意!👍🏻👍🏻

人流多

雪糕方面係哈根大師,橙花好味道!

2019-04-21
2019-04-18 291 浏览
呢一間但馬屋次次經過都好多人排隊於是趁住就來放假嘅日子就放蹤一下約咗朋友嚟呢度食晚飯嗰日六點鐘去到餐廳已經要排隊等位嗰個餐廳嘅裝修唔錯嘅燈光係足夠嘅不過座位就比較宅張枱比較細放唔到幾多野我同朋友就叫咗199嘅套餐我選擇嘅係千夜鍋個湯底唔會好鹹我可以接受講講個食材方面豬肉同牛肉賣相都叫做唔差嘅但係個牛肉勁牛味就唔太突出啦,反而豬肉會比較好一啲咬落去質感唔錯。而且望落去都係豬肉嘅紋比牛肉嘅靚除此以外客人做可以喺出邊攞到一啲自己想食嘅其他食材當中都包括好多唔同嘅配料:大部份都係啲大路嘢例如番茄生菜金菇豆腐烏冬等等最特別嘅係有羽衣甘藍呢一個係值得加分嘅兩個人埋單接近$500。我覺得質素叫做還可以接受啦,唔算話太過特別,下次未必會再嚟
嗰日六點鐘去到餐廳已經要排隊等位

我同朋友就叫咗199嘅套餐

我選擇嘅係千夜鍋個湯底唔會好鹹我可以接受

而且望落去都係豬肉嘅紋比牛肉嘅靚

2019-04-09 431 浏览
之前睇fb見到 但馬屋 有出黑毛和牛shabushabu放題🤤所以忍唔住去左試佢午市!(建議去食既話要幾日前book定🤗)!每片牛肉上面都有好靚既雪花紋❄️但質素係真係有啲fluctuated 🤣有啲好靚好有油花 有啲就麻麻地有啲乾身!所以抽唔抽到啲靚牛都係睇大家好唔好彩啦🤷🏻‍♀️!而其他火鍋配料方面選擇都幾多 大致上市面上牛一牛刷鍋啲配料依度都會食到連我最鐘意食既羽衣甘藍 蟲草花都有🥰同埋我覺得佢其中一個吸引點就係 佢有得 任食 #哈根大師🥰!!!!呀呀呀呀😻食幾杯已經回返本!依間野總括而言性價比幾高 但如果你係個啲牛肉質素要求非常高既話就未必岩你啦🤨 !
之前睇fb見到 但馬屋 有出
黑毛和牛shabushabu放題🤤
所以忍唔住去左試佢午市!
(建議去食既話要幾日前book定🤗)!

每片牛肉上面都有好靚既雪花紋❄️
但質素係真係有啲fluctuated 🤣
有啲好靚好有油花 有啲就麻麻地有啲乾身!
所以抽唔抽到啲靚牛都係睇大家好唔好彩啦🤷🏻‍♀️!

而其他火鍋配料方面選擇都幾多
大致上市面上
牛一牛刷鍋啲配料依度都會食到
連我最鐘意食既羽衣甘藍 蟲草花都有🥰
同埋我覺得佢其中一個吸引點就係
佢有得 任食 #哈根大師🥰!!!!
呀呀呀呀😻
食幾杯已經回返本!

依間野總括而言性價比幾高
但如果你係個啲牛肉質素要求非常高既話
就未必岩你啦🤨 !