2017-05-19 481 浏览
又到週末!梗係約返三五知幾,晚飯直落,今天都有D熱,所以朋友們都選擇咗成日要等位,但有冷氣嘅有特色風味飯店!其實位置都唔難搵,就在西菁街內街,裝修簡約光猛整潔!我未入到去,已經見到門口好多特色小菜WaSaBi魷魚圈,入口Wasabi相當供鼻,魷魚圈很有口感👍🏻花枝釀皮旦,表皮薄炸得香脆,一口一啖剛剛好😋蒜香牛油豬串骨,炸得火喉剛好,再加炸蒜送啤酒一流🤣啫啫雞煲小炒皇,配料多、炒得又夠鑊氣👍🏻荷葉中蝦龍仔飯,中蝦新鮮再鋪上蒜蓉,荷葉飯給哂中蝦精華
我未入到去,已經見到門口好多特色小菜
花枝釀皮旦,表皮薄炸得香脆,一口一啖剛剛好😋
蒜香牛油豬串骨,炸得火喉剛好,再加炸蒜送啤酒一流🤣
啫啫雞煲
小炒皇,配料多、炒得又夠鑊氣👍🏻
荷葉中蝦龍仔飯,中蝦新鮮再鋪上蒜蓉,荷葉飯給哂中蝦精華
2017-04-22
2016-09-04 554 浏览
周末晚上7點黎到偉記小廚,餐牌款式都幾多選擇,望落吸引。與家人一行四人,就叫左5個餸。椒鹽豆腐$68,穩陣之選。豆腐size 適中,粉漿唔厚,炸得通透。木盤蔥油雞$108,味道不錯。唔會過咸或淡,雞肉質唔會好粉,都算新鮮。水煮田雞$68. 呢味就比較失望。 田雞炸過再放入呢盤辣油,咬落去就覺得好油膩。脆炸大腸 $68. 夠脆ge, 但可惜好似全碟就係得外皮,感覺不到炸大腸ge 滋味鮮果脆皮咕嚕肉$68與一般咕嚕肉無異,味道是正常,只是我食唔到脆皮的含意。成餐無驚喜,埋單食左4百幾蚊。如果唔係不用等位,相信會考慮其他選擇。
鮮果脆皮咕嚕肉$68
與一般咕嚕肉無異,味道是正常,只是我食唔到脆皮的含意。
成餐無驚喜,埋單食左4百幾蚊。
如果唔係不用等位,相信會考慮其他選擇。

2016-09-03
  • 椒鹽豆腐
今日星期六周圍都爆,行左去西菁街搵野食,見到有間唔駛排隊就入去試下。餐牌坐低叫左三餸一湯1. 咸旦白菜湯正常 無問題2. 炸蝦餅無乜蝦肉 好薄 個皮就普普通通 個汁ok3. 招牌頭抽雞來到招牌菜先出事,一拎過來果下見到啲雞嘅顏色好似白焯咁心知不妙。夾黎望下先,啲汁好希……雞肉好鞋,用頭抽都可以無味4. 蟹肉扒時蔬蟹肉少都預左,所以正常。呢間野一定唔會再來
餐牌
坐低叫左三餸一湯
1. 咸旦白菜湯
正常 無問題

2. 炸蝦餅
無乜蝦肉 好薄 個皮就普普通通 個汁ok
3. 招牌頭抽雞
來到招牌菜先出事,一拎過來果下見到啲雞嘅顏色好似白焯咁
心知不妙。
夾黎望下先,啲汁好希……雞肉好鞋,用頭抽都可以無味

4. 蟹肉扒時蔬
蟹肉少都預左,所以正常。

呢間野一定唔會再來
2016-06-11
2015-09-14 690 浏览
經常路過都見旺場,,今日一行三人一於入去試試..大約八點許好好彩仲有一張細枱, 有電視睇感覺不錯..先黎招牌菜..其實係尖沙咀一間大排檔既招牌菜, 估唔到而家元朗都有得食.感覺冇咁脆..但都還可以...要襯熱食..凍左會硬少少$68算抵食女...加上份量都好多,,白菜在底部...三個人最後都不能清碟牛肉味很重又淋, 可惜鹹了少少~~~~一桶每人有三,四碗,,大蜆約七隻左右,,,很大很新鮮...非常鮮味~~~不過胡椒味略為不足..昨日再去食原來可以加辣..加左辣更加好味..值得推介~~炒飯飯粒算分明又夠乾夠鑊氣, 黃金味足..整碟飯份量又多...抵食!!!整體來說服務好過大排檔...價錢跟大排檔差唔多, 但勝在有冷氣...真係一個唔錯既選擇!!!
鬼馬油條
羅漢上素
蒜片安格斯牛柳粒
牛肉味很重又淋, 可惜鹹了少少~~~~
胡椒豬肚大蜆湯
黃金炒飯

2015-09-06
羅漢上素
胡椒豬肚大蜆湯
黃金炒飯
元朗偉記小廚位於西菁街向內街行入少少,如果不是地頭虫也許要花少少眼力才留意到。這裡沒有華麗的裝修,只有圓枱,膠凳,非常麻甩。老豆喜歡,一於試試。砵仔魚腸餐牌第一頁有這一道,老豆雙眼一早已focus在這道茶上。事實上真的很少見,我也是第一次吃。外面是炸漿,內面是嫩滑魚腸和蛋漿,加少許楜椒粉去除腥味,口感特別。鐵板牛坑腩熱到出煙,牛形鐵板現在好少見了。牛抗腩切粒,無筋不韌,牛味不錯。我覺得太多紅椒綠椒洋蔥,雖然我不是不吃,但太多就有一點點喧賓奪主的感覺。魚香茄子煲亦是熱到出煙,最喜歡吃熱辣辣的茄子煲。份量四個人都夠食,不太咸,估計不多味精。唯獨沒魚香,即沒冇咸魚味。其實很久沒吃到真正的魚香茄子煲了……西檸雞云云菜式中以西檸雞最為失望,沒檸檬的酸,雞的肉質鬆散,不夠嫩滑。不過很大碟,抵食有餘。清炒時蔬大大碟,炒工可見鑊氣足!菜新鮮,不油膩之餘還保留到草青味。配上白飯幾碗,吃盡鑊氣和元朗風味,在家一定煮不到!總括來說,我最欣賞這裡廚房的工架和不重口味,吃罷並沒覺得口渴,有別於一般中菜下重味精的陋習。還有不少菜式都幾想一試,見到好幾枱食客都有點荷葉中蝦籠仔飯,但礙於當天太飽,唯有等下次再度光顧,
砵仔魚腸
鐵板牛坑腩
魚香茄子煲
西檸雞
清炒時蔬
大大碟,炒工可見鑊氣足!菜新鮮,不油膩之餘還保留到草青味。

配上白飯幾碗,吃盡鑊氣和元朗風味,在家一定煮不到!總括來說,我最欣賞這裡廚房的工架和不重口味,吃罷並沒覺得口渴,有別於一般中菜下重味精的陋習。還有不少菜式都幾想一試,見到好幾枱食客都有點荷葉中蝦籠仔飯,但礙於當天太飽,唯有等下次再度光顧,絕對值得再來的小菜館!
2015-02-08
上周跟家人到了位於元朗西菁街(元朗的其中一條食街)的偉記小廚。由於【偉記小廚】舖並非對馬路的舖位,所以要兜入少少先會見到。這面因為較近民居,所以比較靜。一入門,大約有10-15張枱,大約70%滿位。先來一道花枝釀皮蛋(HKD 68)花枝表面炸得好脆、好香口。而且,流心的皮蛋,我第一次食,感覺好正!再來一份蒜香牛油豬串骨(HKD 88)原本諗住應該好細份,點知一上枱既時候,大家都話咁大件XD 我地呢碟有5件,其2件勁大件,2/3隻拳頭咁上下!!!蒜頭炸得好香,一啖肉,再送少少蒜頭,正!d蒜頭正到要用黎送飯 (但後果係第2日生飛滋 > <)但呢碟豬串骨真係大件抵食兼好味~~食得太多肉了,食返少少菜先。所以,嗌左生拆蟹肉扒西蘭花 (HKD 78)。一上菜時,有點失望,蟹肉不多。但味道不錯,而且西蘭花份量不少,重熱辣辣。我至少食左半碟!因其中一位花人不吃西蘭花,另叫了金銀蛋肉碎時菜(HKD 58)一看就知道金銀蛋十分足料,不過我唔食白茶,所以不評論了!最後,當然要吃招牌菜 - 荷葉中蝦籠仔飯 (HKD 168)上菜時,廚房巳先為客人剪走多餘的荷葉了,但個人認為保留整個荷葉會比較
這面因為較近民居,所以比較靜。
一入門,大約有10-15張枱,大約70%滿位。
先來一道花枝釀皮蛋(HKD 68)
花枝表面炸得好脆、好香口。
而且,流心的皮蛋,我第一次食,感覺好正!
再來一份蒜香牛油豬串骨(HKD 88)
原本諗住應該好細份,點知一上枱既時候,大家都話咁大件XD
我地呢碟有5件,其2件勁大件,2/3隻拳頭咁上下!!!
蒜頭炸得好香,一啖肉,再送少少蒜頭,正!
d蒜頭正到要用黎送飯 (但後果係第2日生飛滋 > <)
但呢碟豬串骨真係大件抵食兼好味~~
食得太多肉了,食返少少菜先。
所以,嗌左生拆蟹肉扒西蘭花 (HKD 78)。
一上菜時,有點失望,蟹肉不多。
但味道不錯,而且西蘭花份量不少,重熱辣辣。
我至少食左半碟!
一看就知道金銀蛋十分足料,不過我唔食白茶,所以不評論了!
上菜時,廚房巳先為客人剪走多餘的荷葉了,
但個人認為保留整個荷葉會比較好。

籠仔飯的size比我想像中的大很多呢!
所以,HKD 168來說一點都不貴了,
我們只有3個人,所以都別不完入面飯。
(個人建議 4-6人享用,每人1碗多少少)

中蝦開半,打開放在中央,蝦肉舖上了厚厚的蒜蓉,很好吃!
當你一"不"飯既時候,陣陣既荷葉味會散發出來。
但飯中加了蒜蓉? 還是蝦上的蒜蓉浸入了飯中,
所以,變成了蒜蓉香的飯,不錯。
可是,只有淡淡既荷葉味浸入飯中,不夠濃郁,
如果荷葉味可以更重就十分正了!

PS: 雖然環境一舨,但勝在服務十分好,
而且每道菜送到時都是熱辣辣的,而且價錢又合理。

题外话/补充资料: 當日見到其他客人點的炒蟹及豬肚湯都很吸引,下次去食既話,我會試下 :)
2015-02-05
  • 荷葉中蝦籠仔飯
  • 花枝釀皮蛋
  • 蒜香牛油豬串骨
2015-02-08 591 浏览
星期五晚放工同屋企人出街食晚飯,一向保守嘅佢地唔太接受新式餐廳,都係揀番間食小菜嘅穩陣。見谷反推介過呢間偉記小廚,咁咪黎試下囉,入到黎,都幾乾淨喎,有冷氣又有大電視,正呀。三個人,叫有五樣野,樣樣都想食,咁叫多啲啲啦,要滿足下五臟六腑嘛。第一樣上嘅係魚香茄子煲($68),熱辣辣,上枱仲嗞嗞響,茄子走油口感不俗,肉末半肥瘦,雖然魚香味不出,但調味不錯,送飯一流。煙霧霾漫第二樣黎左呢個鐵板牛肮腩($88),咋咋聲嘅鐵板餐呀。第一次咁樣食牛腩,肉嫩多汁,好正喎,伴碟嘅洋蔥青椒吸左肉汁都好好味。缽仔焗魚腸($68)而加好少地方有得食呢樣啦,多功夫,唔健康,魚腸難求等等原因。見到偉記有得叫,我同阿爸二話不說要叫一客試下佢。黎到原來都幾大缽,點解擺係小食系列呢?!魚腸魚春加埋蛋蒸,好綿好甘香,不過油左少少,要劈腥味掛?凍左的確係有啲腥嘅。檸檬雞柳($88),好大碟下,一碟都係雞扒,淋上厚厚嘅檸檬汁,好傑身,略甜,有啲唔係幾啱送飯。清炒時菜($48),今晚嘅時菜係小白菜,幾嫩口,炒得夠火候,叫左咁多肉類,點都要叫返碟青菜點綴下嘅,碟菜好大碟,可以平衡返啦~啲餸咁好味,真係食倒幾碗飯呀,已以後又多一個

煙霧霾漫
缽仔焗魚腸($68)

啲餸咁好味,真係食倒幾碗飯呀,已以後又多一個飯堂啦。
2015-02-06
2015-01-17 363 浏览
元朗的小菜館特多,水準參差,但在後街的偉記小廚可算是隱蔽得來的必食之選;是晚最為深刻的絕對是這道荷葉中蝦籠仔飯~!!同場加映頭抽走地雞與Wasabi魷魚圈~暗藏辣勁的前菜小吃 乍看餐牌,定價合理,烹調方法夠彈性,只是位置上有點輸蝕,但小菜館最易儲客,相信不成問題 Wasabi 魷魚圈 [$78],個人對芥辣的接受程度很高,所以覺得這味凍食小吃非常醒胃,辣勁恰到好處,不會使你傷心流淚 =P 無色勝有色,用來作弄朋友也不錯~hahahhaa招牌頭抽雞是即叫即做的[$118半隻 / $228一隻] ,用的是走地雞,可見脂肪少而肉質彈牙,色澤光身啡啡的,幼嫩無渣,連同行的魚子醬也爭著吃了不少荷葉中蝦籠仔飯 [$168] 看似價錢少貴,實際上飯量衣足,即使一圍半圍要分享也可以,大量蒜蓉配合游水海中蝦,簡單的食材和製法不代表味寡,魚子媽自已在家也常應用荷葉蒸蜆、梅菜蒸菜心、用在竹蒸籠上,那荷葉香尤其獨特;偉記小廚的入口較為偏,大家可以在找到組長燒肉放題後向橫街進發
同場加映頭抽走地雞與Wasabi魷魚圈~暗藏辣勁的前菜小吃
2013-06-07 219 浏览
呢張是門面相.如果我沒有記錯呢個舖位易手幾次.做過茶記.雞煲.今次做小菜的食店.店內面積大,但裝修好簡單,只有數張圓枱.坐的是膠椅,環境衛生也理想.冷氣亦足夠.這間店初開業時是沒有午市的,近月才有,我相信午市同晚市不同人主理,午市只有二夫婦主理.服務當然一般.但不會令人不滿.而呢間店午市賣的食物簡單,是5款23元客飯.飲品只有汽水加4元.如果要湯加3元.價錢相當經濟.30元樓下就有交易.汽水:可樂.夠凍.相當解暑.時菜排骨飯:味道同以前在學校食飯盒.菜冰冷.草青味超重.似完全沒有煮過的.飯同汁亦是凍的.而排骨的肉嚴重化學過,肉質鬆散.味道盡失.根本變了排骨無排骨味.全個餐,感覺也似吃隔夜飯.埋單只係27元..品質其中心中有數.不會太大期望.但如果計便宜我吃過20元飯盒.包飲品..比今次好食..所以今次一定要喊面.

汽水:可樂.夠凍.相當解暑.

2013-03-09 191 浏览
呢道係我住元朗既FRD介紹。在等位間,我得閒影下門口野。好LA,開始評下D食物。評:賣相係OK GOOD,我對佢期望最高,不過好失望,因為唔夠味,D飯 同又唔濕又唔DRY。5/10評:足料金銀蛋,又多菜,D湯汁都OK,不會太Salty. 8 / 10評:一食都知係冰鮮雞,整得都OK,不過咸左少少。7/10評:我的最愛之一,鬼馬油炸鬼,出面無咩小廚做,OK,新鮮感覺,真係好脆, 8.5/10 NICE!!!推介!!!評:炸得剛好,皮蛋有流心的!!!出面食果D都無佢炸的甘靚推介!!!推介!!!推介!!!次評:Wasabi 魷魚,好好味,SPICY“供”鼻一流,好爽, CHEWING !!!不過,回家GOOGLE一下,原來而家有水劑 WASABI 賣,下次可以自己在家試下整。8/10總評: 服務都OK,D STAFF都好快手起菜同加茶。7/10
呢道係我住元朗既FRD介紹。

在等位間,我得閒影下門口野。
好LA,開始評下D食物。
評:一食都知係冰鮮雞,整得都OK,不過咸左少少。7/10

2012-02-26
元朗偉記小廚,聽朋友說之前在白田村。去開元朗架朋友不仿一試。味道真係唔錯!上星期先黎完.今個星期行完山又心思思入黎. 地點有點偏僻,店仔小小.所以品質有保証...元朗區炒小菜我首推呢間......對此店感覺有點懷才不遇...朋友一共7人,每人$120連好食生炒骨6支啤酒,今時今日算可以....唔好問我有幾好食,自己入去試下就知!
羊腩煲(羊排only,冇腩)正
海鮮蛙蛙菜,好多料
黑椒豬肚大蜆...正
鬼馬油炸鬼正
蒜蓉蝦反,D反再乾番少少仲正
题外话/补充资料: 第一次寫食評...為分享美食.好怕寫完之後遲D要等1個鐘先有位><=
2012-10-28
羊腩煲(羊排only,冇腩)正