好少機會嚟天后呢邊食嘢,但今次同朋友去過itameshi之後發現原來呢頭附近好多好嘢食!近期新開嘅伊太屋店舖環境唔算特別大,但裝修就非常之有風格情調~整體食物質素唔錯,價錢合理,大家記得𝗯𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸定,疫情過後就同三五知己嚟飲番杯啦(о´∀`о).rarely come all the way to tin hau to grab food 🍱 this time came to @itameshi_hk to try western food 🤤 overall, food quality was decent and prices are reasonable 😊 the decor is nice as well! wait til this lockdown is over and go there and grab a drink 🥃.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 6.5/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10🌟.《波士頓龍
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10
🌟

《波士頓龍蝦三味芝士通粉》$245🌟7.8/10🌟
𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗠𝗮𝗰’𝗡 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲
好似每個人嚟到都必點嘅一道主菜👅又鍾意食龍蝦又鍾意食芝士嘅我當然唔執輸啦!有成半隻新鮮龍蝦,非常之爽口之餘蟹膏亦都非常之多!略嫌龍蝦調味有少少過鹹🤏🏻不過底部嘅芝士通心粉就驚喜十足啦~拉斯效果打卡一流,用上三種唔同嘅芝士,真係芝味十足啊!
意式切片美國安格斯腹牛扒

《意式切片美國安格斯腹牛扒》$210 🌟7/10🌟
𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲
略嫌腹牛扒口感有少少韌,如果再軟腍多少少就𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁𝗼𝗼𝗼(゚∀゚)但好彩牛肉味非常之濃郁,為成件事加番唔少分👅個人就覺得可以留番特色抹茶豉油用嚟點伴碟嘅香脆天婦羅!
原鍋海膽蟹膏日本帶子燴意大利飯

《原鍋海膽蟹膏日本帶子燴意大利飯》$238🌟8/10🌟
𝗨𝗻𝗶, 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗥𝗼𝗲 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼
用上大量蟹膏去烹調嘅意大利飯,口感𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆濕潤。海膽份量比想像中多,雖然味道未稱得上為十分之鮮甜,但一啖飯一啖海膽都非常之滿足!再配埋蟹子不但增添口感,仲令味道鹹香味升級~
芝士日式蟹子焗青口

《芝士日式蟹子焗青口》$92 🌟7.2/10🌟
𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹 𝗗𝘆𝗻𝗮𝗺𝗶𝘁𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗥𝗼𝗲
青口本人大大隻,肉質爽嫩~而青口面頭鋪滿晒我最鍾意食嘅嘢🤩芝士、蟹籽同煙肉,不過所有材料加埋一齊令到菜式整體偏鹹🥺

《抹茶提拉米蘇》$68 🌟7.5/10🌟
𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
呢個稱得上為必點甜品吧~質感濕潤𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,酒味同茶味兩者平衡得好好,不過如果抹茶味道再提升多,甜度降低就正啦~
𝗘𝗱𝗲𝗻 𝗚𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻

《𝗘𝗱𝗲𝗻 𝗚𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻》$130 🌟7.5/10🌟
嚟到居酒屋點都要飲番杯嘅!呢度有多款唔同嘅特色𝗰𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹,今次嘅呢一杯𝗘𝗱𝗲𝗻 𝗚𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻都真係幾特別!
主角有𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗚𝗶𝗻同𝗛𝗼𝗲𝗴𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻,再配埋檸檬汁,飲落非常之𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴,解膩一流!
𝗜𝘁𝗮𝗺𝗲𝘀𝗵𝗶 伊太屋
意式切片美國安格斯腹牛扒
原鍋海膽蟹膏日本帶子燴意大利飯
芝士日式蟹子焗青口
𝗘𝗱𝗲𝗻 𝗚𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻
跟 @bellywongs幾天前的「最後的晚餐」,來到了這家位於天后的意大利Fusion日式的餐廳嘗新。🥰🥰🥰⠀⠀〔波士頓龍蝦三味芝士通粉 $245〕⠀⠀看到很多人都點這個 𝐌𝐚𝐜 𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞⠀身為芝士控的我們當然要點了ʕ•ᴥ•ʔ⠀拉絲芝士通心粉的確芝味濃郁⠀還有半隻龍蝦呢!⠀龍蝦有很多蝦膏⠀龍蝦新鮮有海水味⠀如果鹹度可以低一點就更好了(•̀ᴗ•́)و⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.20/10⠀⠀〔原鍋海膽蟹膏日本蟹子燴義大利飯 $238〕海膽 蟹膏⠀兩個我愛的食材~⠀risotto煮得不會過軟⠀還有蟹子呢 層次感豐富⠀整體比較濃味~⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10⠀⠀〔意式切片安格斯腹肉牛扒 秘製綠茶豉油 $210〕⠀安格斯腹肉牛扒牛味濃郁!(●’◡’●)ノ⠀基本上我覺得不用點豉油都夠味道了⠀不過有些軟稔有些卻偏硬呢⠀一旁還有tempura蔬菜伴碟⠀不會油膩的⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.10/10⠀⠀〔芝士日式蟹子焗青口 $92〕⠀青口很鹹香⠀除了cheese⠀還有蟹子和煙肉⠀口感很豐富⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6.85/10⠀⠀〔抹茶提拉米蘇 $68〕⠀我點的甜點⠀抹茶提拉米蘇⠀面頭一層抹茶粉⠀裡面也有抹茶c
跟 @bellywongs幾天前的「最後的晚餐」,

〔波士頓龍蝦三味芝士通粉 $245〕⠀⠀

@itameshi_hk⠀
天后琉璃街4號地舖⠀
——————————————————⠀⠀⠀⠀

2020-12-10 66 浏览
我和朋友叫左龍蝦同risotto, risotto 有點稀⋯⋯人均250蚊,未食飽。重點係店內原來唔提供水,要買樽裝水或者sparkling water. Waiter 的態度有d arrogant. ⋯⋯

📍天后創新fusion菜 -- 伊太屋🏠🥂Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_西餐======================天后琉璃街新開咗一間好有特色嘅意日fusion菜餐廳🤤呢到裝修頗有格調,環境好chill~上星期就同咗@majorinfood一齊嚟試下🤩------------------------------⭐️日式芥末八爪魚配水牛芝士($90)水牛芝士口感香軟🤤八爪魚味道鮮甜~口感彈牙唔韌👍加上芥末好惹味,整體配搭特別🥰·⭐️冰火流心芝士西瓜扒($142)配搭非常特別💕用上燒西瓜,burrata cheese同抹茶海鹽~西瓜加上燒汁燒過,溫度微暖,味道酸酸甜甜💖burrata cheese質感如果再軟啲會更出色👍但整體頗有創意,都值得試下~·⭐️波士頓龍蝦三味芝士通粉($245)呢個可以話係舖頭招牌菜之一~幾乎個個去嘅都會order🤤龍蝦好大隻,好igable😂食落肉質都算爽口👍通粉用上三款芝士調味,超有鹹香🤩不過通粉略為腍咗少少,彈牙啲嘅話會更出色‼️但整體嚟講芝士控必試🥰·⭐️意式切片美國安格斯腹肉牛扒 配 秘
📍天后創新fusion菜 -- 伊太屋🏠🥂
#pigfoodiexhk_西餐
======================
⭐️日式芥末八爪魚配水牛芝士($90)
⭐️冰火流心芝士西瓜扒($142)
⭐️波士頓龍蝦三味芝士通粉($245)
⭐️意式切片美國安格斯腹肉牛扒 配 秘製綠茶豉油($210)

呢個牛扒小編同朋友都幾中意‼️呈粉紅色,肉質軟腍無筋!肉香頗濃郁🤤簡簡單單加上香草調味已經好夠香,更加食到牛扒嘅原味道😍👍👍
⭐️Matchamisu($68)
呢個見唔少人推薦🥰真心幾有驚喜!抹茶味香濃,忌廉香軟滑身🤤加埋浸過咖啡酒嘅手指餅,散發微微嘅咖啡香😚同抹茶味balance得好好💖

⭐️Matcha Cold Brew Matcha Tonic($78)
賣相特別,漸層色好靚搶眼😍第一啖飲落去先係抹茶嘅甘,後滲出苦苦哋咖啡,最後就有tonic water嘅微甜平衡返👍估唔到呢三樣嘢出奇嘅match,值得試下~
整體嚟講菜式配搭有創意,食物有水準,非常欣賞店家嘅用心🥰氣氛有格調,同朋友嚟chill下一流🤤
賣相:7.6/10
前往方法:天后站A出口
2020-11-26
  • 波士頓龍蝦三味芝士通粉
  • 抹茶提拉米蘇
❀ 伊太屋 #天后 ❀❗️新開意日fusion餐廳 海鮮芝士抹茶大雜燴❗️——————————————————天后最近新開咗呢間都幾多人討論嘅意日fusion餐廳,餐廳菜式主要有海鮮、扒類,材料採購於日本或者外國。大部份仲用咗抹茶同埋芝士做調味😲配搭新奇得來又夾。裝修風格亦貫徹翻餐廳嘅特色,糅合意日嘅風情,當中仲有老闆親自畫嘅畫作,不過座位就有啲迫🙈整體味道都算唔錯,自己幾欣賞佢哋菜式嘅創意,放工想同同事朋友聚下舊可以考慮。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Wasabi Sake Seasoning Baby Octopus and Mozzarella $90 平時食mozzarella通常都係焗咗,原來咁樣一塊塊原嚿食都幾正😆!同cheddar, blue cheese嗰啲完全唔同口感,反而有少少似burrata。細細粒嘅八爪魚口感彈牙,配埋芥末七味粉一齊為味蕾帶來刺激,如果可以有多啲八爪魚就更好。味道: 3.9/5 性價比: 3.5/5.☞ Watermelon Burrata Matcha Sea Salt $142跟住就真係burrata,創新地配上西瓜✨。西瓜加咗少少燒汁去燒,所以係微暖,不
❀ 伊太屋 #天后 ❀
❗️新開意日fusion餐廳 海鮮芝士抹茶大雜燴❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
味道: 3.9/5 性價比: 3.5/5

跟住就真係burrata,創新地配上西瓜✨。
西瓜加咗少少燒汁去燒,所以係微暖,不過反而覺得保留西瓜清涼嘅感覺會更能減輕burrata嘅膩🙈。
個burrata亦冇平時食開咁軟心,亦感受唔到抹茶海鹽。
不過就咁簡單配黑醋其實都唔錯。
味道: 3.8/5 性價比: 3.5/5

☞ Lobster Mac n Cheese $245
幾乎每台必點!
有成半隻開邊龍蝦🦞同埋大大隻龍蝦鉗,肉質算幾爽口,簡單燒過已經夠香。
Mac n cheese用上三種唔同芝士🧀即使影完相都有拉絲,但略嫌味道單一咗啲,覺得可以烤香啲或者加入忌廉白酒等等調一調味。
味道: 3.8/5 性價比: 3.8/5
Lobster Mac n Cheese

☞ Hanger Beef Tagiata, green tea soy sauce $210
相反自己更鍾意呢個牛扒🐮!
超靚嘅粉嫩色,非常之腍,加咗少少香草夠晒香🥰冇諗過係普通西餐廳都食到咁高質嘅牛扒。
另外仲有香脆嘅炸天婦羅,配埋佢哋特製嘅抹茶豉油幾有特色。
味道: 4.4/5 性價比: 4/5

☞ Matchamisu $68
一定要試,係全晚嘅亮點‼️
好難得喺坊間嘅餐廳度食到咁香濃嘅抹茶味😆而且個忌廉芝士口感非常細滑,一啲都唔膩。
配上浸咗少少咖啡酒嘅手指餅,唔會搶走左抹茶嘅香氣,好高質!
唯獨係忌廉同手指餅嘅比例可以改善,依家略嫌忌廉太多。
味道: 4.5/5 性價比: 4.4/5
Matchamisu

☞ Matcha Cold Brew Coffee Tonic🥃$78
Cold brew tonic / espresso tonic都飲得多,第一次加埋抹茶,冇諗過味道都幾夾。
先係抹茶嘅甘香,然後咖啡嘅苦味會慢慢滲出,再用tonic嘅甜中和返,出乎意料地好飲。
仲要個漸層好靚,可以一試!
味道: 4.2/5 性價比: 3.6/5
Matcha Cold Brew Coffee Tonic

整體來講,食物味道大致上唔錯,雖然未到驚為天人,但亦欣賞餐廳嘅創意👏🏻如果鍾意芝士、抹茶嘅人應該會更加鍾意呢間餐廳,一定要試佢哋個抹茶tiramisu✨不足之處係餐廳環境有少少迫,食物定價唔算平。

Lobster Mac n Cheese
Matcha Cold Brew Coffee Tonic
2020-11-26 638 浏览
<伊太屋🇭🇰>#sa天后篇➖➖➖<邊食意日菜 邊欣賞抽象畫作🙆🏻‍♀️>➖➖➖最近成日係天后覓食🥸今次就係一間意日fusion 菜嘅餐廳 除咗意式之外亦混合左日式嘅元素😆某部份嘅菜式都幾特別! ➖➖➖🔸頭盆🔸1️⃣冰火流心芝士西瓜扒 $142 (冷盆) 本身都有俾佢個名呃左🤣🤣🤣意式為主西瓜扒其實即係西瓜方塊 形狀就好似一塊扒加左好似燒汁咁 甜甜地圓形鋪面嘅係布拉達流心芝士 淡香芝士味中間較軟 有啲似豆腐咁🙈佢話有用抹茶海鹽 但就唔太覺有抹茶味🍵➖➖➖2️⃣香燒焦糖鵝肝配黑松露蟹籽北海道帶子 $168 (熱盆) 呢款幾明顯係fusion 鵝肝口感軟腍 幾重油脂味都算幾厚切 而蟹籽嗰度加左黑松露 味道幾突出但同時覺得加左七味粉辣辣地無咁夾🙈➖➖➖3️⃣香脆天婦羅海鮮雪糕筒 $158 (熱盆) 其實第一感覺覺得造型幾特別 真係幾似雪糕入面嘅係炸魷魚圈、炸蠔 底部仲有沙律菜🥗配上七味粉 有少少辣!但個waffle cone 就唔係每個部分都脆~➖➖➖🔸主菜🔸4️⃣lobster Mac and cheese $245 🌟雖然睇落唔算好大份 但其實兩人食有啲飽通粉都頗有咬口 而且
<伊太屋🇭🇰>
#sa天后篇
<邊食意日菜 邊欣賞抽象畫作🙆🏻‍♀️>
最近成日係天后覓食🥸
今次就係一間意日fusion 菜嘅餐廳
除咗意式之外亦混合左日式嘅元素😆
某部份嘅菜式都幾特別!

🔸頭盆🔸
1️⃣冰火流心芝士西瓜扒 $142 (冷盆)
本身都有俾佢個名呃左🤣🤣🤣意式為主

都算幾厚切 而蟹籽嗰度加左黑松露 味道幾突出
但同時覺得加左七味粉辣辣地無咁夾🙈
香燒焦糖鵝肝配黑松露蟹籽北海道帶子

➖➖➖
3️⃣香脆天婦羅海鮮雪糕筒 $158 (熱盆)
其實第一感覺覺得造型幾特別 真係幾似雪糕
入面嘅係炸魷魚圈、炸蠔 底部仲有沙律菜🥗
配上七味粉 有少少辣!
但個waffle cone 就唔係每個部分都脆~

🔸主菜🔸

想食甜品嘅話就試下tiramisu🙈
面頭係一層抹茶粉 甜度稍高 下面有層咖啡蛋糕
質感尚算濕潤 每層cream 同蛋糕嘅比例分明
初初食到啲酒味
抹茶濃度我覺得係偏向大眾濃度 可以再重啲!
Matcha  tiramisu

🔸mocktails🔸
6️⃣Caribbean dreams $78
用菠蘿汁、新鮮青檸汁、蘋果、黑加侖子、橙、洛神花同玫瑰果 有菠蘿乾做點綴
顏色好sharp 鮮紅色幾靚 主要係洛神花、黑加侖子同玫瑰果嘅顏色🤣初頭飲甜度稍高
搞勻之後飲就會偏酸少少 更開胃🌟
Caribbean  dreams

7️⃣Salted Lemon Spritzer $78
有咸檸檬、新鮮檸檬汁、ginger beer 、七味粉
不過主要係檸檬味重 好似咸檸七咁🤣

Caribbean  dreams
  • 波士頓龍蝦三味芝士通粉
  • 抹茶提拉米蘇
2020-11-24 71 浏览
呢間位於天后意日fusion菜夠晒有情調,情侶同朋友嚟談心就好合適。1️⃣冰火流心芝士西瓜扒 $142用咗burata cheese-水牛芝士及忌廉混合而成。唯一有少少可惜係做唔到流心嘅效果。配上西瓜🍉一個好創新嘅配搭,真係幾特別。🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/102️⃣香煎焦糖鵝肝配黑松露蟹子北海道帶子 $168煎香嘅鵝肝好肥美,配上一塊煙靭有咬口嘅薄麵包簡直係絕配!帶子上面竟然有黑松露蟹子,口感層次豐富。🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/103️⃣香脆天婦羅海鮮雪糕筒 $158雪糕筒內有乾坤!除咗有魷魚圈天婦羅之外仲有生蠔天婦羅!底部仲有沙律菜解膩!🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/104️⃣波士頓龍蝦三味芝士通粉 $245其實呢個係lobster mac’n cheese。佢用咗三款芝士,真係夠晒邪惡😈,而且仲要做到拉絲嘅效果!龍蝦肉好彈牙!🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/105️⃣Matchamisu $68酒味香濃,微微嘅抹茶味環繞着口腔。質感絲滑🙆🏻‍♀️美味指數:7.55/106️⃣Caribbean Dreams $78呢個係菠蘿青檸汁同洛神花組合而成嘅mocktail,酸酸甜甜幾開胃!🙆🏻‍♀️美味指數:7.1
[天后~ 伊太屋]

🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10

4️⃣波士頓龍蝦三味芝士通粉 $245
🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10
5️⃣Matchamisu $68
酒味香濃,微微嘅抹茶味環繞着口腔。質感絲滑
🙆🏻‍♀️美味指數:7.55/10

6️⃣Caribbean Dreams $78
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10

7️⃣Salted Lemon Spritzer $78
飲落去有少少似鹹檸七!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.15/10
💡整體來講,菜式好特別,不妨一試!
伊太屋 (天后)
地址🐾:天后琉璃街4號地舖
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.天后最近開左呢間特別的「意日fushion菜」,菜式融合新穎,望住餐牌既選擇,有好多都想試。雖然店內不大,但內藏不少畫牆打卡位😬 環境更帶有浪漫既氛圍。餐牌上分別有頭盤、熱盤、配菜、意大利粉/飯、大盤、甜品等,仲有數款以龍蝦作主角既菜式 🤤 最近佢地拎左酒排,mocktail同cocktail都有得飲🍹🥃Apple Mojito $78、Caribbean Dreams $78兩杯Mocktail飲落都幾鍾意,唔會有好怕既藥水味出現🥰 前者飲落陣陣蘋果既清幽,加入青檸汁、薄荷葉同梳打在內,味道好清新;後者以接骨木、洛神花、橙、菠蘿同青檸汁所調製,賣相靚之餘,味道仲酸酸甜甜很開胃!香脆天婦羅海鮮雪糕筒 $158很可愛的以甜筒呈現的天婦羅海鮮雪糕筒,裡面有炸得香脆不油的天婦羅魷魚圈同黃金天婦羅炸生蠔。另外仲伴有他他醬和辣醬,用來點天婦羅同甜筒脆片都好食!香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦 $430用上中日fushion既做法,先炸香原隻龍蝦,面頭放上用清酒炒過既蒜和椒等,再放埋充滿日本風味既木魚絲,食落無半點違和感!而且龍

香脆天婦羅海鮮雪糕筒 $158

香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦 $430

而且龍蝦肉食落爽口,某些位置仲帶有邪惡既蝦膏,同埋炒過既蒜同椒一齊食,會有食緊避風塘炒蟹既風味,唔太辣,但又好惹味!

原鍋海膽蟹膏日本蟹子燴意大利飯 $238
用上蟹膏去煮的意大利飯,不過蟹膏味唔算突出,建議可再調較濃度,但就咁食味道都係唔錯既;海膽味亦都比想像中濃,仲加左蟹子增加口感,唔錯

抹茶提拉米蘇 $68
提拉米蘇既賣相很可愛,不過覺得抹茶味可以再重手少少,甜度再低少少會更好呢。
  • 香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦
  • 香脆天婦羅海鮮雪糕筒
  • Mocktail
🦞天后新開藝術畫廊風意日fusion菜🦞天后新開了一間充滿藝術氣息的 fusion 餐廳,招牌設計有趣是一架電單車和可愛富士山充滿玩味,店內有不同風格抽象畫,彷彿進入畫廊藝術空間,另一方向更有排列整體的酒櫃,上放滿很多不同款的威士忌,除了可以開酒,還可以單點一杯淺嚐,餐廳氣氛很好,很適合跟朋友飲返兩杯傾下計🦞香脆天婦羅海鮮雪糕筒 $158送酒必食的天婦羅魷魚圈及黃金天婦羅炸生蠔 , 用上可愛的雪糕筒盛載,除了非常吸睛之外,食落仲好鬆脆可口,送酒一流🦞原鍋海膽蟹膏日本蟹子燴意大利飯 $238Risotto 上有大大塊鮮甜海膽,飯粒還散發淡淡蟹膏的香氣,加上一粒一粒的蟹子整體感覺很鮮甜,充滿海洋氣息🦞香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦 $430店家有多款龍蝦菜式,其中一款最吸引的是香辣惹味的波士頓龍蝦,做法有點點像避風塘炒蟹的感覺,但香料製法完全不一樣,除了有蒜香還有泡椒的鮮爽辣,還加入日本風味梅酒及木魚花,惹味香辣龍蝦肉很新鮮爽彈,這新鮮感的製法的令龍蝦菜式更覺有趣🦞Apple Mojito $78我至愛的mojito 清新薄荷加上甜甜爽脆的青蘋果,味道更夾更清新🦞G
🦞天后新開藝術畫廊風意日fusion菜

🦞香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦 $430

香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦

🦞Apple Mojito $78

🦞Green Tea Strawberry $78
甜甜的士多啤利味道碰上綠茶,高腳杯上有玫瑰花裝飾超美,很岩女仔打卡

Apple Mojito,  green  tea  strawberry

🦞抹茶 Tiramisu $65
帶有微微酒香的帶濃厚的抹茶味 ,入口很軟滑可口,印了店家可愛Logo 的特製的日本酒木盒,灑上富士山的圖案增添日本風格非常有趣

抹茶  tiramisu

🦞裝修充滿藝術特式的一間餐廳,有很多不同美酒及威士忌及cocktail 可以帶朋友來傾計慢慢嘆,食物擺盤精美有特式,每個角落和食物都充滿藝術氣質,很有氣氛而且很適合打卡

伊太屋
地址: 天后琉璃街4號地舖

#ItaMeshiHK #天后美食 #銅鑼灣美食 #打卡美食 #香港美食 #天后 #銅鑼灣 #大坑 #ulifestylehk #ublog #CauseWayBay #topcitybiteshk
#抹茶 #抹茶控 #龍蝦 #牛排 #吃貨 #相機食先 #食好西 #日本料理 #意大利菜 #日式 #週末好去處 #食評
各款威士忌
  • green  tea  strawberry
  • Apple Mojito
  • green  tea  strawberry
2020-11-20 114 浏览
看到fb的推介就和朋友來試這裡的特價二人餐,只需經openrice購買,落單前給waitor兌換就可以了,記得要早一日訂座和通知餐廳呀這裡地點十分方便,天后A1/A2出口行5分鐘就到內在環境不算大,但勝在樓底夠高,坐得幾舒適的前菜首先上的是燒吞拿魚片,醬汁和本身肉汁都帶著酸味,幾開胃的然後是炸雪糕桶,桶內有炸蠔,炸魷魚圈和沙律菜,用料新鮮,沾少許附上的芝士醬和沙律醬一起吃更好味本身對這個麵沒帶任何期望的,怎料原來非常好吃濃郁的清酒香令大蜆更鮮味,木魚碎的鹹香亦令味道更加豐富,沒有多此一舉,麵亦吸受晒醬汁的精華,是我吃過最正的蕎麥麵當你覺得開始飽了,馬上就來主菜這塊和牛扒軟腍適中,沒有筋,嫩滑得來富有油香,頗出色套餐包括綠茶/原味Tiramisu,又是非常好食,質地幼滑濃郁,底層的lady finger充滿咖啡香,和綠茶味很夾,沒有過甜,推介我們還叫了兩杯mocktail微甜,又是喜出望外之感,是次用餐只是抱著一試的心態,沒想過竟能如此滿足盡興,值得一提是這裡的服務態度也很好,侍應都很友善風趣,令人有再光顧的意欲

這裡地點十分方便,天后A1/A2出口行5分鐘就到

內在環境不算大,但勝在樓底夠高,坐得幾舒適的

金槍魚生魚片

清酒煮蜆蕎麥麵

本身對這個麵沒帶任何期望的,怎料原來非常好吃

澳州和牛扒

當你覺得開始飽了,馬上就來主菜

這塊和牛扒軟腍適中,沒有筋,嫩滑得來富有油香,頗出色

綠茶Tiramisu

金槍魚生魚片
清酒煮蜆蕎麥麵
澳州和牛扒
綠茶Tiramisu
2020-11-19 95 浏览
🎁🎁Giveaway進行中🎁🎁👉🏻 #holidayouthk抽獎 👈🏻.#holidayouthk美食 #holidayouthk甜品 #holidayouthk飲品【日式芥末八爪魚水牛芝士】 HKD90.【蒜香清酒煮蜆】 HKD145.【北海道帶子忌廉香菇燴意大利飯】 HKD210.【波士頓龍蝦三味芝士通粉】 HKD245.【柚子抹茶果味凍】 HKD65.【Matcha Latte】 HKD52.天后新開意日fusion菜,店內裝潢擺設有特色✨,燈光昏暗夠曬氣氛。頭盤嗌左日式芥末八爪魚水牛芝士🐙同蒜香清酒煮蜆。蜆肉冇乜沙,汁醬夠濃郁,食落啖啖蒜香🧄,如果配上蒜蓉包🥖會更好,又唔會嘥左啲汁。北海道帶子忌廉香菇燴意大利飯,加入忌廉醬汁,夠黏夠稠同意大利飯🇮🇹好夾👍🏻。菇菌類爽口之餘同時又減低左出現食食下覺得膩嘅情況。帶子亦煎得岩岩好唔過火。唯獨意大利飯可以煮得更硬身,更副𡁻勁。波士頓龍蝦三味芝士通粉,芝士🧀落得幾重手,仲帶拉絲效果🤤。不過如果將面頭芝士燒一燒,芝士味會更出,仲帶脆脆地嘅感覺。而龍蝦🦞燒得到位,調味亦剛剛好夠曬味。新開餐廳🍴黎講算係唔錯,有進步空間。下次再黎會想試下海鮮袋
🎁🎁Giveaway進行中🎁🎁
【北海道帶子忌廉香菇燴意大利飯】 HKD210
【波士頓龍蝦三味芝士通粉】 HKD245
【柚子抹茶果味凍】 HKD65
【Matcha Latte】 HKD52

新開餐廳🍴黎講算係唔錯,有進步空間。下次再黎會想試下海鮮袋🦀同牛排🥩,幾期待。
📍伊太屋
天后琉璃街4號地舖
🚇天后站A1出口 步行約3分鐘
🕑星期一至五 12:00-23:45;星期六日及公眾假期 10:00-23:45
#holidayouthk天后

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #ItaMeshiHK #ulifestylehk #ublog #CauseWayBay #topcitybiteshk #天后美食 #銅鑼灣美食 #打卡美食 #香港美食 #天后 #銅鑼灣 #大坑 #吃貨 #龍蝦 #食好西 #相機食先 #日本料理 #意大利菜
係2020尾聲出現左一間天后級數既型格餐廳「伊 太 屋 · Ita MESHI」,內裡既擺設同裝潢都有別於一般既打卡Café尤其是別具特色既石磚牆、酒櫃、抽象畫作,都籠罩住藝術 x 設計意想空間。唔單止裝潢夠吸晴之外,主打日意兩大元素既菜式,作為最貼地既打卡一族,一定要帶大家盡情觀摩一下呀!👇📌A · La · Carte -♦️GET · Started · Cold -▪ Wasabi Sake · Seasoning Baby Octopus · Mozzarella - $90▫ 呢到既最大優勢係能夠將唔同國家既主菜加上個人特色,好似呢道「日式芥末·八爪魚·水牛芝士」,完美將水牛芝士配搭Wasabi、七味粉將八爪魚調味;令食落多左一份惹味之餘,濃郁既芥末味係口腔慢慢滲透出黎,帶少少辣勁;加上八爪魚相當爽脆,成個前菜相當開胃。▪ Mackerel Mouuse · Japanese Salmon Roe · Pickled Vegetables - $92▫ 再黎大玩fusion菜,以日式混合意式風味既「意式醃蔬菜·香滑鯖魚慕絲」帶來創新概念。大廚先將鯖魚打成Mousse狀,表面睇
內裡既擺設同裝潢都有別於一般既打卡Café尤其是別具特色既
石磚牆酒櫃抽象畫作,都籠罩住藝術 x 設計意想空間。
唔單止裝潢夠吸晴之外,主打日意兩大元素既菜式,
作為最貼地既打卡一族,一定要帶大家盡情觀摩一下呀!👇
📌A · La · Carte -
♦️GET · Started · Cold -
▫ 呢到既最大優勢係能夠將唔同國家既主菜加上個人特色,
好似呢道「日式芥末·八爪魚·水牛芝士」,完美將水牛芝士
配搭Wasabi七味粉八爪魚調味;令食落多左一份惹味之餘,
濃郁既芥末味係口腔慢慢滲透出黎,帶少少辣勁;
加上八爪魚相當爽脆,成個前菜相當開胃。
帶來創新概念。大廚先將鯖魚打成Mousse狀,表面睇落非常白滑光亮,
而表面加上蟹籽,賣相係相當吸引。而Staff教落將mousse塗上即叫即烤既
Toast上面,一啖過口感好豐富,同一時間食到魚鮮味,
亦食到多士既脆口,呢個一定要試!
♦️GET · Started · Hot -
Mussel Dynamite · Japanese Crab Roe - $92/4pcs
冷盤之後就係熱盤芝士日式蟹子·焗青口」出埸啦,
青口鋪滿重重芝士,再經焗爐拎出黎,新鮮滾熱辣擺上枱香味濃郁;
食落肉質口感爽嫩,而夾雜住蟹籽一齊食,增加左唔少咬口,好食!
♦️Large Plates -
Hanger Beef Tagliata · Green Tea Soy Sauce - $210
▫ 極度推介主菜「意式切片·美國安格斯腹肉牛扒·秘製綠茶豉油」,
呢個安格斯牛肉用上平時好少食既側腹肉部位,上枱時熟度煎到大概5成左右。
而食落肉質好有咬口,而且質感非常鬆軟,牛味極重,完全唔乾身,
證明師傅控制火侯非常到位;而旁邊仲有日式天婦羅做伴菜,
呢個價錢完全係超級抵食!
♦️Wafu · Pasta -
Cold Fettuccini · Somen Style - $135
▫ 從來未試過呢種好破格既意日兩溝既Pasta「凍豆腐皮·素麵」,
豆腐皮切成片狀,每一條麵條都厚薄均一,非常細膩;
再配搭蟹籽香菇青瓜,幾種食材配搭一齊食,
整體味道清新怡人,凍食既口感層次豐富,素食者呢鋪有福了!
Tsukemen Soba · Alla Carbonara - $152
▫ 另一重頭戲「卡邦尼湯·蕎麥麵」,將西式卡邦尼主義
混搭日式既蕎麥麵,賣相幾有睇頭。中間一大隻溫泉蛋混合煙肉
青瓜絲芝士蕎麥麵一齊攪勻,蛋汁將成個麵變得
更加香濃幼滑,食落仲有煙肉加強咬口,唔錯。
📌B e v e r a g e -
♦️Mocktails · Spritzer -
Caribbean · Dreams - $78

▫ 我朋友唔飲得酒,所以嗢左呢杯MocktailCaribbean · Dreams」,
青蘋果汁青檸汁蘋果片醋栗漿橙汁Shake勻;
再係面頭灑上木槿花瓣太陽花瓣,賣相夠哂靚仔,
入口味道酸酸甜甜,質感順滑,幾易入口。
♦️C o c k t a i l s -
Matcha · Hai - $120
▫ 試埋新推出既Cocktail系列,「Matcha · Hai」以Iki Shochu
姐係日本燒酎做底,混入抹茶於當中,但飲落酒味無搶走抹茶既香,
反而吊出左抹茶既香味,令口感更加濃厚,呢個飲得過。
2020-11-18
  • 卡邦尼湯·蕎麥麵
  • Caribbean · Dreams
  • Matcha · Hai
2020-11-17 104 浏览
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最近都多左出街飲飲食食尤其辛勞工作完🤯都想搵d chill chill地既餐廳放鬆下😎今次介紹既呢間天后日式西餐野食唔錯而且擺盤又靚收工後過黎小酌下都幾正🥳店內仲掛左幾幅老闆畫既抽象畫作好有藝術氣息😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀店內的菜式以日式意大利菜做概念,材料更是來自日本或外國。最特別既係餐廳係部分菜式加入抹茶元素,抹茶控可以order鹹同甜既抹茶菜式🍵💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣原鍋海膽蟹膏日本蟹子意大利飯💲238(推介👍🏻)💭個飯雖然略濕,但非常鮮味🤤💭單食個飯可能覺得無咩特別💭但每食一啖飯都配一啖海膽💭加埋蟹子係口腔爆開😳💭個個鮮甜味簡直好似身處係海中🤣💭果然係招牌推介2⃣蒜香清酒煮蜆💲145💭個調味非常惹味😍😍💭蒜香得黎有一d木魚同爆香既洋蔥💭蜆肉吸曬d汁好正😳3⃣香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦💲430 (推介👍🏻)💭龍蝦係用新鮮游水貨,唔係急凍貨🦞💭所以d肉非常爽彈且新鮮💭個調味都非常特別😋💭用上炸蒜、木魚同意大利椒黎整港式既避風塘滋味🇭🇰💭最有
#fridayla_tst

店內仲掛左幾幅老闆畫既抽象畫作
好有藝術氣息😍
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣原鍋海膽蟹膏日本蟹子意大利飯💲238(推介👍🏻)
💭個飯雖然略濕,但非常鮮味🤤
💭單食個飯可能覺得無咩特別

2⃣蒜香清酒煮蜆💲145
💭個調味非常惹味😍😍
💭蒜香得黎有一d木魚同爆香既洋蔥
💭蜆肉吸曬d汁好正😳

3⃣香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦💲430 (推介👍🏻)
💭龍蝦係用新鮮游水貨,唔係急凍貨🦞
💭所以d肉非常爽彈且新鮮
💭個調味都非常特別😋
💭用上炸蒜、木魚同意大利椒黎整港式既避風塘滋味🇭🇰
💭最有趣係加左自家製既梅酒

💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2020-11-16 139 浏览
天后都有得食龍蝦Mac & Cheese🤩,通粉混合左三款芝士,咸香得黎又有啲拉絲效果,龍蝦都幾爽口仲要有膏。小食天婦羅都炸得香脆唔油膩,炸蠔比預期鮮味好食😋和牛肉味濃,粉嫩的顏色賣相都好吸引,配上秘制青辣醬質素都唔錯!甜品選擇了抹茶tiramisu,抹茶甘香甜度適中,口感又夠滑。另外喜歡飲酒嘅千祈唔好錯過佢地嘅威士忌牆,多款威士忌可供選擇,亦有唔同嘅mocktail同cocktail,岩唒同朋友一齊傾下計飲返杯🤩。
龍蝦三味芝士通粉

小食天婦羅都炸得香脆唔油膩,炸蠔比預期鮮味好食😋

意式切片澳洲和牛

抹茶提拉米蘇
『無論氣氛賣相定味道全部都有一定水準』呢間新開意日fusion菜燈光柔和好有情調,我地坐角落夠晒自在。選擇幾多,定價高低不等💰有多款龍蝦同抹茶嘅菜式,飲品有酒、咖啡、mocktail推介🥢香煎焦糖鵝肝配黑松露蟹子北海道帶子 🥢波士頓龍蝦三味芝士通粉 🥢Matchamisu————————————————————1️⃣◆香煎焦糖鵝肝配黑松露蟹子北海道帶子◇ HKD168大大塊鵝肝香軟,同下面韌韌地嘅麵包極襯帶子單面煎香,鋪滿黑松露同帶子食落柔軟嘅同時食到脆卜卜嘅口感,超好味2️⃣◆波士頓龍蝦三味芝士通粉◇HKD245睇個樣都已經好IGable📸龍蝦燒得香口,蝦肉彈牙超級Cheesy每啖通粉都沾滿芝士🧀將蝦膏刮下,同通粉撈勻,即刻味道豐富左3️⃣◆香脆天婦羅海鮮雪糕筒◇HKD158有魷魚圈天婦羅同兩舊生蠔天婦羅魷魚爽口而蠔味亦幾濃,雪糕筒點沙律醬食又頗夾🍦4️⃣◆脆炸黑松露芝士薯條◇HKD88份量都幾大嘅幼身薯條,不過黑松露味道可以再濃d5️⃣◆Matchamisu◇HKD68必食‼️酒味同茶味平衡得幾好,酒味濃郁茶味隱約透出咬落絲絲幼滑,如果甜度下調少少就完美
『無論氣氛賣相定味道全部都有一定水準』

————————————————————

1️⃣◆香煎焦糖鵝肝配黑松露蟹子北海道帶子◇ HKD168
大大塊鵝肝香軟,同下面韌韌地嘅麵包極襯
帶子單面煎香,鋪滿黑松露同帶子
食落柔軟嘅同時食到脆卜卜嘅口感,超好味

2️⃣◆波士頓龍蝦三味芝士通粉◇HKD245
睇個樣都已經好IGable📸龍蝦燒得香口,蝦肉彈牙
超級Cheesy每啖通粉都沾滿芝士🧀
將蝦膏刮下,同通粉撈勻,即刻味道豐富左

3️⃣◆香脆天婦羅海鮮雪糕筒◇HKD158
有魷魚圈天婦羅同兩舊生蠔天婦羅
魷魚爽口而蠔味亦幾濃,雪糕筒點沙律醬食又頗夾🍦

脆炸黑松露芝士薯條

4️⃣◆脆炸黑松露芝士薯條◇HKD88
份量都幾大嘅幼身薯條,不過黑松露味道可以再濃d

5️⃣◆Matchamisu◇HKD68
必食‼️酒味同茶味平衡得幾好,酒味濃郁茶味隱約透出
咬落絲絲幼滑,如果甜度下調少少就完美

Caribbean Dreams

6️⃣◆Caribbean Dreams◇HKD78