2021-05-03 529 浏览
我相信對芫荽熱愛嘅人都知道有一個社交平台 group叫做香港芫荽黨,其中一間係group入面最為人津津樂道嘅餐廳就係呢間令和鍋物酒場。 當中的濃厚芫茜鍋,見過唔同嘅人post過8864次,但係唯獨是自己未試過,成日話約呢個朋友去,又話個班同事去,最後都沒有成事。終於的起心肝兩個人來,自私食。 今次目的當然主要針對佢嘅芫荽食品,我地兩個都是熱愛芫荽之人。加上,如果你熱愛清酒,都不能錯過,選擇十分多,基本上未食完呢餐已經想再嚟食串燒打邊爐再飲清酒。 濃厚芫茜鍋,睇個樣已經知道正,濃厚嘅芫荽味,絕對令你有幸福嘅感覺,配合薩摩赤雞一大碟加野菜豆腐盤,咁嘅陣容只係二百幾蚊,老實講淨係一個鍋我已經覺得值得比二百幾。 飲一口芫荽湯,非常之濃郁,感覺溫暖而快樂,愛芫茜嘅人直頭可以話係一秒感動。 加上大量蔬菜,野菜豆腐盤直頭係愛蔬菜嘅朋友嘅佳音,整體感覺好好食,就算打邊爐都冇罪惡感。 薩摩赤雞,幾嫩滑,來自日本,自然有質素保證,入邊仲要有米粉,基本上呢個鍋如果你細食都可以飽。 點下其他菜式,叫了個慢煮雞肉芫茜沙津,雞肉同芫茜原來係咁夾,除鍋物外,再證實了這大道理。

其他推薦芫荽菜式最尾只係冇叫過芫荽天婦羅,留名下次再食。

芫荽豚肉卷都不錯,感受到呢度串燒幾高質。

於是再叫多串鹽燒白鱔,呢個更加出色,下次絕對可以淨係飲酒食串燒,如果朋友不愛芫荽鍋的話。

當然唔可以浪費鍋物,叫了稻庭烏冬一份同美國安格斯牛肉,芫荽湯雞肉牛肉烏冬正到不得了。

清酒選擇其實真係好多,由而家最出名嘅大嶺三粒米到生原酒都有,不過我哋得兩個人,叫一支清酒搞唔掂,於是各自點了青檸燒酌梳打同烏龍茶燒酌。

就咁簡簡單單已經好滿足,愛芫荽的又怎會不是福音。

令和鍋物酒場  尖沙咀厚福街9號豪華閣1樓
2021-04-20
2021-04-30 209 浏览
一入去就見到幅畫得精美既璧畫,餐廳內裡環境裝修精緻,入座時職員會打下個鼓,通知其他店員有客人,非常有氣氛。餐牌食物種類多,由前菜、刺身、串燒、炸物都應有盡有,同埋酒類選擇夠晒多,落單一次過點菜,職員有效率都記到哂,而且有禮貌。🌿濃厚芫茜鍋(薩摩赤雞鍋+野菜豆腐盤)其實想試芫茜鍋好耐,既然朋友都食芫茜,今次決定一試。一睇就知落足料,用咗1斤芫茜,雞湯做基底,味道完全唔伏,不過可能煮熟左,芫茜味飲落唔太出,但配上上等嘅薩摩赤雞意外地夾,雞肉非常嫩滑,不過牛肉唔太夾湯底,所以佢呢個配搭係最好。🌿櫻花蝦芫茜餅炸咗嘅芫茜有另一番風味,食落似平時食既野菜天婦羅,但味道更香,鐘意香口既朋友就要試吓,一口接一口食唔停。🐟北海道花魚一夜干最驚喜係一夜干,實物比餐牌仲要靚仔,本身以為好乾,點知魚肉鮮味,肉質嫩滑啖啖肉,好味道,非常推薦。🦪燒廣島生蠔生蠔大大隻,加埋醬汁一齊食非常惹味啊。🍢汁燒白菌、鹽燒雞皮串燒方面都燒得好有水準,都有燒香,但又唔會過火,味道適中,保留食物本身味道。🦪🍲味噌廣島蠔鍋熱呼呼濃郁味增湯頭,加入左紫蘇葉去煮,所以分外香,廣島蠔粒粒蠔身飽滿鮮甜,湯頭帶自然甜味,鐘意飲湯既我一個人都忍

🌿濃厚芫茜鍋(薩摩赤雞鍋+野菜豆腐盤)

🌿櫻花蝦芫茜餅

🐟北海道花魚一夜干
北海道花魚一夜干

🦪燒廣島生蠔
生蠔大大隻,加埋醬汁一齊食非常惹味啊。

🍢汁燒白菌、鹽燒雞皮

🦪🍲味噌廣島蠔鍋
熱呼呼濃郁味增湯頭,加入左紫蘇葉去煮,所以分外香,廣島蠔粒粒蠔身飽滿鮮甜,湯頭帶自然甜味,鐘意飲湯既我一個人都忍唔住飲哂。
味噌廣島蠔鍋

🍣香辣吞拿魚丼
食落新鮮,放到滿一滿,加埋豉油同WASABI一齊食,大滿足。

🥃自家梅酒
飲品方面推薦佢地既自家梅酒,酒精濃度幾乎無,易入口,唔鐘意飲酒既朋友都大讚。

2021-04-15
北海道花魚一夜干
味噌廣島蠔鍋
2021-04-30 78 浏览
令和已經開到第三分店,之前食過兩間分店 味道還不錯,而且款式眾多。今次嚟到尖沙咀新開嘅鍋物道場,同樣好多新菜色以供選擇。例如好多人都唔食嘅芫茜菜式,佢就出咗好幾款。 入到去坐低,已經有前菜提供。酸酸甜甜嘅蕃茄,味道不過不失,不過好開胃。 呢度菜式係香辣吞拿魚丼飯,唔駛講都知道菜色係非常美味,辣味吞拿魚辣度適中,而且吞拿魚刺身非常新鮮, 又可以填飽我哋空虛嘅肚仔。 點咗好幾道串燒,燒雞皮係其中一款。入口唔韌,而且非常鬆軟,帶點酥香, 好食得嚟又夠特別。 燒牛舌係我地最愛,牛舌厚度適中,燒得好香。口感軟淋。 北海道花魚一夜乾係必點之選,上碟熱辣辣,而且魚肉 軟滑, 味道帶點鹹香,真係恨不得一口接一口。 燒廣島生蠔 味道還不錯,醬汁濃味,卻沒蓋過生蠔的鮮味。連湯汁也保留了,實在不錯。 新菜式櫻花蝦芫茜餅,雖然好多人都唔食芫茜,但好彩我哋兩個都唔反感。食落芫茜味唔係好濃, 但係非常美味,口感非常鬆脆,加上櫻花蝦嘅鮮味,配搭得而。 因為我哋太鍾意食蠔,所以叫咗個廣島蠔鍋。蠔嘅份量唔少, 值回票價。味噌湯底沒有蓋過蠔嘅鮮味,卻能增加味道層次。 最後當然唔少得要點個新式嘅芫茜鍋。配呢度出名嘅薩摩赤雞
燒牛舌係我地最愛,牛舌厚度適中,燒得好香。口感軟淋。

最後當然唔少得要點個新式嘅芫茜鍋。配呢度出名嘅薩摩赤雞,再外加一碟靚嘅A4日本黑毛和牛, 咁就真係非常滿足。雞好鮮味,啲肉都唔鞋口。而和牛入口即溶,只係同芫茜唔係太夾。下次都係食燒牛更好。

飲品點了自家梅酒 及野莓乳酸梳打, 自家梅酒好易入口而野莓乳酸梳打非常清新。

2021-04-27 63 浏览
今晚放工後帶家人到尖沙咀食晚餐,經過令和門面佈置很日式,便決定一試!餐廳有很多酒櫃,擺滿很多款酒,飲酒還有折扣,愛酒之人一定很興奮!我們各點一杯梅酒、金鑽鳳梨冰、柚子蜜和鮮檸檬燒酎梳打。很推薦鮮檸檬燒酎梳打,原來有「增高檸檬」,賣相很得意!而且很酸爽,酒味不會過重,很易入口!我們先點了清酒生蠔。生蠔很大一隻,要浸在清酒杯約一分鐘,很好玩!而家浸過清酒的生蠔更可以提鮮和去腥,食起來很Creamy又鮮甜!$28一隻的性價比很高,我們也忍不住一再encore!之後我們也點了令和刺身爆丼,賣相很豐富,刺身是廚師發辦,有三文魚、油甘魚、海膽、北寄貝、吞拿魚蓉、牡丹蝦、帶子等等,款式很多!而且每一樣也很新鮮,很鮮美肥美!之後叫了唐揚池魚,雖然細細碟,但作佐酒小食是很合適!一條一啖,炸得香酥鬆脆,還有點香味咸香!接著,店員便幫我們準備石燒和牛,我們選了澳洲M6和牛200g, 份量也不少。牛肉是厚切,而且店員幫我們燒到剛剛好Medium, 所以牛肉很嫩滑,燒到外層焦香,而且牛味也突出,很有肉味!我們也點了澳洲M6和牛壽喜燒,牛肉有雪花紋路,食起來更加嫩滑肥美,啖啖肉!加上壽喜燒湯底很出色,甜甜的味道和

很推薦鮮檸檬燒酎梳打,

之後我們也點了令和刺身爆丼,賣相很豐富,刺身廚師發辦,有三文魚、油甘魚、海膽、北寄貝、吞拿魚蓉、牡丹蝦、帶子等等,款式很多!而且每一樣也很新鮮,很鮮美肥美!

我們也點了澳洲M6和牛壽喜燒,牛肉有雪花紋路,食起來更加嫩滑肥美,啖啖肉!加上壽喜燒湯底很出色,甜甜的味道和牛肉很配合!

另外還附上蔬菜豆腐盤,有生菜、娃娃菜、大蔥、蘿蔔、金菇和薯粉等,樣樣都不錯,浸完湯底後都變得更清甜,可以去膩感!

整體來說,餐廳氣氛很好,食物種類也很多,下次可以相約朋友再來飲清酒試試!
2021-04-26 203 浏览
疫情期間,不用說去旅行,連外出用餐的次數也大大減少。日本,還是想念的。是晚就來到厚福街的令和串燒酒場。一踏進地下大門就很有日本居酒屋的感覺。座位以卡座為主、每組客人也自己的空間。在疫情下,相對地沒有那麼擔心感染病毒風險。店員先送來前菜蕃茄。蕃茄很鮮甜。菠蘿乳酸梳打($33)菠蘿飲品味道沒有什麼特別,乳酸味略淡,甜度也很低。最令我留意的是五彩繽紛的紙飲管,畢竟在其他餐廳沒有看到。店員介紹飲管是由患上自閉症的兒童製作,詳情可掃背後的二維條碼。平平無奇的一杯飲品,因為慈善事業變得極具意義。青蘋果乳酸梳打 ($33)青蘋果和乳酸味道平衡。甲羅燒($118)這裡的甲羅燒配上米餅,把一絲絲蟹肉和米餅共吃另有一番風味。調味也處理得很好。令和刺身爆丼 ($188)以店鋪名字命名的刺身丼材料豐富,$188 能吃到海膽、三文魚子及帶子等。刺身都十分肥美、鮮甜無比。燒蟶子($48/2隻)蟶子燒得很香,每一口也是豐富的海水味。鹽燒白鱔 ($48)份量比較少。白鱔吃起來鮮美、香味豐,鹽的提鮮再錦上添花。燒廣島生蠔($48/一份2隻)生蠔燒得很香,醬汁也洽到好處。店員服務很好,加茶及收碟也快。整體來說,價格合理和
疫情期間,不用說去旅行,連外出用餐的次數也大大減少。

店員先送來前菜蕃茄。蕃茄很鮮甜。
前菜

菠蘿乳酸梳打($33)
菠蘿飲品味道沒有什麼特別,乳酸味略淡,甜度也很低。

菠蘿乳酸梳打

青蘋果乳酸梳打 ($33)
青蘋果和乳酸味道平衡。
青蘋果乳酸梳打

甲羅燒($118)
甲羅燒

令和刺身爆丼 ($188)
令和刺身爆丼

燒蟶子($48/2隻)
蟶子燒得很香,每一口也是豐富的海水味。

燒蟶子(2隻)

鹽燒白鱔 ($48)
份量比較少。白鱔吃起來鮮美、香味豐,鹽的提鮮再錦上添花。

鹽燒白鱔

燒廣島生蠔($48/一份2隻)
生蠔燒得很香,醬汁也洽到好處。

燒廣島生蠔 ( 1份2 隻)

店員服務很好,加茶及收碟也快。整體來說,價格合理和食物品質也不錯。
2021-04-20
前菜
菠蘿乳酸梳打
青蘋果乳酸梳打
甲羅燒
令和刺身爆丼
燒蟶子(2隻)
鹽燒白鱔
燒廣島生蠔 ( 1份2 隻)
2021-04-25 88 浏览
又係時候食好西 今晚搵到係尖咀新開嘅令和唔陌生嘅名字 終於係尖咀插旗啦坐底無耐 店員送上餐前小食 凍蕃茄 清涼鮮甜黎到日式舖頭 緊係要飲返杯啦叫左鮮檸檬威士忌梳打 條檸檬長到!!叫左兩樣佐酒小食 鹽焗牛舌 同埋 池魚唐揚鹽焗牛舌 咬落少少彈牙 口感唔錯池魚唐揚 新鮮炸起 口感香脆唔腥 佐酒一流跟住主菜黎啦 叫左師父發板二人份每一樣嘅刺身都係勁新鮮 但價錢好平民!特別係個赤貝 超鮮甜勁爽口黑毛和牛鍋燒烏冬 和牛片好香 烏冬好彈牙配埋呢個湯底簡直一流什錦天婦羅 炸粉薄薄的 配上大大份嘅材料口感好好 唯獨南瓜有啲太硬慢煮A4和牛筋 超級濃味 牛筋牛肉都好軟淋好好吃 好有驚喜 配埋個飯簡直一流最後加左令和玉子燒 厚厚嘅蛋帶點甜味 非常充實
又係時候食好西 今晚搵到係尖咀新開嘅令和
唔陌生嘅名字 終於係尖咀插旗啦

坐底無耐 店員送上餐前小食 凍蕃茄 清涼鮮甜

黎到日式舖頭 緊係要飲返杯啦
叫左鮮檸檬威士忌梳打 條檸檬長到!!

叫左兩樣佐酒小食 鹽焗牛舌 同埋 池魚唐揚
鹽焗牛舌 咬落少少彈牙 口感唔錯

池魚唐揚 新鮮炸起 口感香脆唔腥 佐酒一流

跟住主菜黎啦 叫左師父發板二人份
每一樣嘅刺身都係勁新鮮 但價錢好平民!
特別係個赤貝 超鮮甜勁爽口

慢煮A4和牛筋 超級濃味 牛筋牛肉都好軟淋
好好吃 好有驚喜 配埋個飯簡直一流

最後加左令和玉子燒 厚厚嘅蛋帶點甜味 非常充實

2021-04-25 104 浏览
厚福街又有新嘢 令和鍋物酒場係一間有串燒,爐端燒,鍋物,刺身…嘅一間日式餐廳 仲有各式各樣嘅日式酒類提供 猶如日本的居酒屋 與朋友邊食邊飲 共度美好時光香辣吞拿魚丼$128 好好味嘅一個有味魚生飯 辣味醬汁越食越開胃 越食越惹味 吞拿魚丁和青瓜丁體積大小相約 視覺上整齊美觀 魚生軟綿綿與青瓜的爽脆形成強烈對比 口感層次豐富二人前刺身$288 由廚師發板 採用當日時令刺身 只要食下餐廳嘅刺身食品就知是龍還是虫 新唔新鮮 會唔會再返頭食 就係睇個刺身嘅新鮮程度這個廚師發板二人刺身拼盤 絕對是值回票價 有6款選擇 有新鮮螺肉,有頭大蝦,八爪魚,立魚, 三文魚 還有超高質素的拖羅 以我飲飲食食多年嘅經驗 一片高質素嘅拖羅 已經值百幾蚊 呢盤刺身內有兩片 只售$288 仲要有其他款式 仲要款款都新鮮 真係好值魚肉刺身厚度適中 有咬口 三文魚刺身肥美又香 拖羅油花豐富 入口即溶瞬間即逝 令我回味無窮燒廣島生蠔 醬汁偏甜 蠔肉燒完都唔會太細隻 肉質濃味 裙邊帶點爽脆 趁熱食鮮味非常慢煮A4和牛筋 用A4級數嘅和牛煮這個醬汁牛肉 真是奢華的享受 是一道超級下飯的菜式 牛肉炆到好淋好入味 肉質不用咀嚼已

慢煮A4和牛筋 用A4級數嘅和牛煮這個醬汁牛肉 真是奢華的享受 是一道超級下飯的菜式 牛肉炆到好淋好入味 肉質不用咀嚼已經可以化開 牛筋充滿膠質 食完嘴唇邊帶有黏黏感覺 蘿蔔入味又甜又淋 值得一試

巨峰提子及青蘋果乳酸梳打 酸中帶甜的飲品嘅解渴又清涼 味道不會太甜
2021-04-22 102 浏览
今日去左令和鍋物酒場食晚餐。令和鍋物酒場係香港芫荽黨大推既餐廳,因為有芫荽主打既美食,係愛荽之人必到既餐廳之一。餐廳有好多卡位,全部加左木簾,衛生亦私隱,而且都幾闊落,坐得好舒服。今日試左既芫荽菜式有:芫荽豚肉卷、櫻花蝦芫荽餅同埋芫荽田園梳打,全部都落足芫荽,夠哂荽味,個芫荽梳打雖然有點醜,但飲落甜甜地又有淡淡芫荽味,好好飲呀!櫻花蝦芫荽餅原來無野點,友人自己問侍應攞左一碟沙律醬,再加左啲七味粉,點黎食好好味!除左芫荽之外石燒和牛亦係今日主要目標,我哋叫左200g日本A4和牛,上枱見到油花勁靚,輕輕燒一燒已經香到流口水,唔夠5分鐘就消滅哂,真係手快有手慢無!食食下再見到牆上掛住塩燒推介,蟶子只係48/2隻,咁抵即刻又叫黎試試,上枱見到有成隻手咁長,又夠鮮甜,真係超抵!另外仲叫左啲小食,芝麻雞翼值得一推,炸到脆卜卜又夠惹味,串燒就一般般啦,無咩特別!今次唔夠胃食芫荽鍋,下次要再黎過!

今日去左令和鍋物酒場食晚餐。

石燒日本A4和牛

今次唔夠胃食芫荽鍋,下次要再黎過!
2021-04-19
石燒日本A4和牛
2021-04-11 621 浏览
武漢肺炎仲未完,但係條街已經好多人,正當我地諗食咩嘅時候,講起我上星期食咗好多芫荽嘢,仲有個芫荽鍋未食,d friend心心眼估唔到咁多人鐘意食芫荽, 咁就打去睇吓book唔book到位先~ 上openrice睇, 先知佢原來開咗新鋪響尖沙咀厚福街, 咁就book咗呢間, 我仲要特登問佢係咪有芫荽鍋先book去到厚福街, 真係人山人海。。。。。 痴線架, 爆多人, 我地拿拿臨咁行去街尾即刻上去,一坐低開menu就見到原來唔只有芫荽鍋,仲有慢煮雞肉芫荽沙律,櫻花蝦芫荽餅,芫荽豚肉卷,同埋芫荽梳打,我全部都要. 佢個濃厚芫荽鍋連埋薩摩赤雞同野菜豆腐盤, 我地仲叫咗其他串燒同追加火鍋配料, 叫晒嘢就等食喇佢先嚟個前菜,係蕃茄嚟, 好fresh, 好juicy, 正呀~~ 跟住d芫荽就開始上枱, d嘢食都嚟得幾快, 啱晒我地d餓鬼. 慢煮雞肉芫荽沙律超好食, 勁荽,好好食,真係必叫, 個櫻花蝦芫荽餅就荽荽地,可能d櫻花蝦搶咗個味,同埋食完個沙律,真係冇嘢可以荽得過佢. 芫荽豚肉卷都幾好食,唔錯~ 到我杯芫荽田園梳打,原來飲落勁似五青汁喎, 唔係太荽,都幾好飲. 到個濃厚芫荽鍋嚟喇, 我地期

. 慢煮雞肉芫荽沙律超好食, 勁荽,好好食,真係必叫
. 到個濃厚芫荽鍋嚟喇, 我地期待已久,滾咗之後,即刻試吓個湯底先,唔算好荽,但係當你煮其他嘢嘅時間, d芫荽碎掛咗響d嘢食度,又真係幾好食喎,值得一題係佢個薩摩赤雞, 真係好好食, 好滑又好有雞味, 真係幾正~

d friend話佢個A4 日本黑毛和牛都好好食, 真係堅正~ 整體嚟講, 真係好好食~ 最surprise係佢新開有8 折, 好抵呀!!!! 今晚真係盡興

濃厚芫荽鍋
野菜豆腐盤
A4日本黑毛和牛
日本黑豚肉
2021-04-04 438 浏览
同幾個朋友喺令和尖沙咀呢間新店嘅房間食晚餐,地方都好容易搵。呢度芫荽菜式出名,特別推薦芫荽tempura and 芫荽沙律 ! 兩個都好味有驚喜!推薦:厚切牛脷串清酒煮蜆送酒一流:「唔知乜嘢芝士」(好滋味)、雞泡魚乾雞皮、雞翼串五花腩串焗蠔和牛壽喜燒 (建議後上~非常完美咁飽飽)佢哋嘅清酒系列帶中世容量都好多選擇,我哋開咗三樽,都好啱飲。服務員因應我哋嘅口味推薦給我們,都幾好。清酒半價,平出邊好多。依家嘢食都有八折,房間舒適下次都應該會Book ~

推薦:
厚切牛脷串
清酒煮蜆
送酒一流:「唔知乜嘢芝士」(好滋味)、雞泡魚乾
雞皮、雞翼串
五花腩串
焗蠔
和牛壽喜燒 (建議後上~非常完美咁飽飽)

依家嘢食都有八折,房間舒適下次都應該會Book ~

2021-03-31 448 浏览
突襲式好友相聚,選擇咗去食日本餐。經朋友介紹,我哋選擇咗令和鍋物酒場(尖沙咀店)。當晚可能係星期一,又較早到達餐廳,所以walk-in都可以安排到舒服嘅卡位位置,正啊。餐廳店員數目唔多,但都好主動介紹食品及飲品,值得稱讚。因為店員嘅推介,我哋選擇咗幾款餐牌外嘅食品。總括嚟講,依間餐廳值得推介。
2021-03-22
燒蟶子
燒扇貝
石燒美國安格斯牛扒
珍珠蠔刺身
清酒煮蜆
濃厚芫荽鍋(薩摩赤雞+野菜豆腐)
日本黑豚肉(左),M6澳洲和牛(右)
2021-03-26 298 浏览
今天和友人在尖沙咀尋找日本美食不知道是否疫情關係很多原本的日本居酒屋已經關門或者是 縮短營業時間 所以本身打算決定去厚福街的一間老字號 居酒屋 但眼見門口大排長龍 已經不想入去突然見到有一個小女孩在推廣清酒半價以及全單八折優惠再行去一項原來是日本居酒屋 這一家 店舖原來在旺角店已經開業大概一年舖頭面積非常大而且主要分開唔同嘅卡位 所以都非常寬敞而且很有日本居酒屋風味 燈光非常鮮明最重要嘅係佢哋有多款唔同嘅清酒可以供選擇我個人推薦呢度嘅池魚佢哋嘅池魚由大分市佐賀關町所出產通常日本叫竹筴魚但池魚的味道與普通鯖魚不同。葡萄牙人經常將它們煮成escabeche(先炸後浸泡在甜鹹酒中),而日本人則經常用它來製作像東方口味的tataki。佢哋炸得非常香脆而有唔會令到魚水分流失做到外脆內軟嘅效果非常出色呢度嘅店員亦都有豐富嘅清酒知識 而且大部分都考咗唎酒師牌果然非常專業
今天和友人在尖沙咀尋找日本美食

庆祝纪念
纪念日
炸池魚
2021-03-18 401 浏览
呢間應該新開冇幾耐,比較隱蔽要上閣樓,下面見到全單八折上去試吓😋今次叫咗個壽喜燒,同埋佢哋嗰度最靚嘅和牛,受喜燒本身個豉油比較甜,可以帶動到肉嘅鮮味,佢嘅牛肉非常新鮮,色澤紋路都非常靚,可能係因為最貴嘅原因😂今次一叫就叫咗三碟和牛,加一碟豚肉同埋生蠔🦪,佢嘅生蠔有啲似新鮮生蠔唔係罐頭生蠔,食落去非常甜美,另外我哋仲加左烏冬,整體來講食物都ok,但價錢就見仁見智啦,都值得一試嘅👍🏻呢邊燒酒嘅種類多 ,想傾吓計聚下會可以揀呢一間
2021-02-23 736 浏览
本身有食開旺角店,知道一開咗喺尖沙咀厚福街即去試,宜家新店仲有8折優惠及清酒半價,勁抵食啊~地面望上去招牌仲有隻貓貓好可愛喔,行上一層就到了餐廳環境好大好舒適,都以木系做主打,仲有牆身都跟旺角分店一樣有很多可愛畫畫一排非常壯觀嘅清酒雪櫃,好多酒款及罕有清酒選擇,宜家仲有半價優惠,好抵飲,今次侍應介紹咗一枝比較罕有抵飲嘅清酒,樽底仲有酒渣,飲落清香微甜又濃米香送嚟送小食好正另外朋友就愛生啤,大大杯冰凍透心涼清酒生蠔真係要叫喔,蠔身好大隻好厚肉,仲好新鮮,放入清酒杯內浸10分鐘先食,淡淡肉又重蠔味,仲帶有清酒香清酒煮蜆鮮味清甜,蜆肉好新鮮又飽滿飲清酒點少得食串燒,我覺得佢燒到剛好,食落微微焦香又保留肉汁鍾意食芫荽要叫呢個,炸到非常香口酥脆,仲淡淡芫荽香添最後想食點熱食,就叫咗a5和牛壽喜燒鍋物,大大塊和牛入口即溶,油花充足又香,湯底調得鹹甜適中,呢個我好鍾意喔,整體性價比好高。

地面望上去招牌仲有隻貓貓好可愛喔,行上一層就到了

送嚟送小食好正

另外朋友就愛生啤,大大杯冰凍透心涼

清酒煮蜆鮮味清甜,蜆肉好新鮮又飽滿
鍾意食芫荽要叫呢個,炸到非常香口酥脆,仲淡淡芫荽香添
2021-02-21