2022-09-14 33 浏览
呢日同朋友喺屋企一齊在家工作,午餐就喺外賣平台搵食。佢有會員優惠,所以可以嗌啲正嘢食😜。我喺App見過「今日食便當」好多次,餐牌吸引,但感覺偏貴。外賣好準時到達,便當完好無缺送上🍱,賣相一流,而且仲係暖笠笠的。便當超大份,包括主菜、日本珍珠米飯、沙律、前菜、甜品同飲品,我認為啲餸直頭仲多過飯。檸檬沙翁芝士年糕($48),呢個係額外加配嘅小食,超鍾意食沙翁嘅我即刻心心眼😍。佢係將甜品同小食二合為一,沙翁空氣感十足,質感鬆軟,外層蘸滿砂糖,並帶有檸檬香🍋。咬開後入面就係Q彈嘅芝士年糕,芝士微微鹹,夾埋食好得意。主食一:生薑豚肉燒($108),🐷豚肉燒勁正,主要係因為醬汁好好味,生薑汁清爽惹味,再加埋煮到淋晒嘅洋蔥🧅,撈飯食一流。豬腩片切得夠薄身,所以煮起上嚟特別入味,就連平日唔食豬皮同肥膏嘅我,都全部食晒。主食二:楓糖醬油照燒雞扒($98),🐔雞扒大大塊,切件上,方便食用。雞肉肉質實淨,但一啲都唔嚡,如果雞皮係脆就不得了。調味用上楓糖醬油🍯,甜味無想像中咁強,反而醬油味濃烈,而墊底嘅燈籠椒則發揮中和作用。前菜一:鮮牛油南瓜粟米,🌽每粒粟米均沾滿牛油,味道香甜,而且仲搭配咗南瓜粒🎃,甜上加甜
生薑豚肉燒
楓糖醬油照燒雞扒
鮮牛油南瓜粟米
前菜一:鮮牛油南瓜粟米,🌽每粒粟米均沾滿牛油,味道香甜,而且仲搭配咗南瓜粒🎃,甜上加甜。南瓜粒切到好似粟米咁細,變得無渣。
大葉醋漬蘿蔔
前菜二:大葉醋漬蘿蔔,🥕原來醃蘿蔔都係由廚師自家製,紅白蘿蔔片脆卜卜,酸度適中,兼好開胃🤤,同市面食到嘅唔同。
每份便當均配有沙律菜芥末魷魚,🥗沙律菜嫩綠新鮮,配麻醬食幾清新。估唔到中間嗰格放咗啲芥末魷魚🦑,攻鼻醒神。
甜品水果啫喱🍹,小店連甜品都係誠意之作,啫喱口感彈牙,味道濃郁唔太甜,食落應該係檸檬加柚子加橙味嘅組合🍊,並帶少少果肉添。
總括嚟講,今日食便當嘅出品稱得上係大師級水準👍,雖然外賣咁嘅價錢真係有啲進取,但味道又確係同料理店有得揮,我相信食完必定唔會失望。
外卖送餐
生薑豚肉燒
鮮牛油南瓜粟米
 |外賣和牛便當質素如何?!😈禁過晚市堂食之後越來越愛外賣返屋企食😂,通常都有折又可以提早落單唔洗等,🕵🏻‍♂️但外賣食兩百蚊一個的和牛便當+由西營盤拎外賣返將軍澳都係第一次!🥵味道都不錯但實在比較貴,不過窮係我的問題~🤣建議都係拉埋屋企人一齊食!夾够有得到會送上門最好!😜🥢食物:邪惡海膽醬燒和牛便當套餐🥩 $208套餐均連1️⃣前菜🥣、2️⃣飲品🫖、3️⃣甜品🍰。- 前菜:自家制梅漬蕃茄有點失望,🥲梅的甜味還沒徹底蓋過蕃茄的酸,麻麻地😫若醃製得更久風味應會更佳~- 飲品:日本蘋果汁巧合地係屋企雪櫃都有出現!所以味道絕對不會出錯!~甜甜的幾清涼解暑😚- 甜品:果凍都係酸酸甜甜,正常質素~🥺- 重頭戲的海膽醬同和牛比我想象中大份和多!✌~原本以爲海膽醬只得少少點綴,😈但鋪滿整個和牛面都算幾有誠意,😍而味道好濃鬱且一點都不腥臭,🤭實在有驚喜!~🤤而和牛大多都肉質軟嫩易咬,只得一塊比較難咬開👉👈配上海膽醬和底下的配菜好夾,送飯一流!主菜有相應質素!😆都算對得住價錢~雖然個人認爲和牛還是堂食味道更好,但外賣可以食到呢個質素的和牛已經好OK。🥸推薦✨:檸檬沙翁芝士年糕 🧀$48/2件- 有驚艷到!聞落好香檸檬
 |外賣和牛便當質素如何?!😈

🥢食物:

邪惡海膽醬燒和牛便當套餐🥩 $208
套餐均連1️⃣前菜🥣、2️⃣飲品🫖、3️⃣甜品🍰。

- 甜品
果凍都係酸酸甜甜,正常質素~🥺

- 重頭戲的海膽醬同和牛比我想象中大份和

推薦✨:檸檬沙翁芝士年糕 🧀$48/2件
- 有驚艷到!聞落好香檸檬味,🍋爽脆的炸衣表面裹滿砂糖顆粒,軟糯的年糕再包住流心芝士,🍋酸甜交融就係「戀愛中的滋味」~!🗣創新的獨家搭配但切實美味!到訪的話值得一試!

🦐其他:

- 外賣小店,不過亦提供到會服務,港島區$500/九龍區$800就免運費啦。

📝九龍區人士表示比起外賣自取,到會服務對我來講更爲吸引,🫂唔想煮飯又屋企人買單的話,買四個便當就可以送到門口幾方便~XD不過便當味道就都係正常未去到驚喜,可能太遠路程都有影響味道,覺得可以更好食呢!🤧勝在超方便一早買定到店用QRCODE就可以取餐啦。👨🏻‍🍳

📍今日食便當 - 上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane
2022-09-09
5 分钟 (外卖自取)
  • 檸檬沙翁芝士年糕
2022-09-13 17 浏览
今日放工要去上環果邊整啲嘢,之後就上OpenRice 搵下邊度有外賣店,買啲外賣返屋企食😬比我哋搵到呢間「今日食便當Fresh Lane」 @freshlanehk 邪惡海膽醬燒和牛便當🍱(跟沙律🥗+前菜+甜品+日本炭燒牛奶咖啡)炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片 配上店舖自家製特式海膽醬😋真係食到舔舔脷😂小食 (餐廳新品)檸檬沙翁芝士年糕呢個小食係餐廳嘅新品,非常創新😋味道都唔錯架😊味道:😋😋😋😋 4/5環境:😋😋😋 3/5服務:😋😋😋😋 4/5價錢:😋😋😋 3/5翻食:😋😋😋 3/5

小食 (餐廳新品)檸檬沙翁芝士年糕

呢個小食係餐廳嘅新品,非常創新😋味道都唔錯架😊

味道:😋😋😋😋 4/5
環境:😋😋😋 3/5
服務:😋😋😋😋 4/5
價錢:😋😋😋 3/5
翻食:😋😋😋 3/5
2022-09-12 13 浏览
遊走了西營盤,西灣泳棚,壁畫徑,電車交叉處,正街老店,東邊西邊街,高街精神病院,醫學博物館……行罷整天。山旮旯地方,就要食山旮旯嘢食,有點累,細味了香港古蹟歷史,撞撞吓就係呢間隱世食店購買小食罷。日子忙,食慾不振,小吃多餐。今次選了芝士薯餅及可樂餅,以滿足自己炸物食慾。真心購買時記得拍照,一到定,防疫完成後就叮叮時間……那一陣香氣令我食指大動,完全忘了拍照就,全吃光仲有日本橙汁,超好味。下次餓餓地要食和牛飯。

真心購買時記得拍照,一到定,防疫完成後就叮叮時間……
那一陣香氣令我食指大動,完全忘了拍照就,全吃光

仲有日本橙汁,超好味。下次餓餓地要食和牛飯

2022-09-11 265 浏览
同事提議今日食日本便當外賣,日本嘢食喎,好難拒絕嘅😆估唔到連我鍾意食嘅流心芝士薯餅同可樂餅都可以外賣,又想食炸物但又驚唔夠飽,不過加多個餐又會太飽……同事好好人,一個套餐兩份分,搞惦。預先落order, 去到已即時可以拎走,完全唔洗等,慳返唔少時間。 套餐揀左香葱鰻魚黃金蛋炒飯+鮮牛油南瓜粟米+日本橘子汁,另外再加左可樂餅、流心芝士薯餅、檸檬沙翁芝士年糕。好彩同同事share,估唔到個🍲饅魚炒飯係double上,女仔食真係未必食得晒,男士就應該啱啱好。鰻魚塊都幾多,d汁好好味,整個炒飯好香,珍珠米炒嘅飯特別軟腍索汁。🌽牛油南瓜粟米嘅南瓜切到細細粒,入口就係好香嘅牛油味同甜味,分唔到食緊粟米定南瓜。套餐仲有沙律同前菜。沙律都ok,最鍾意粒車厘茄夠鮮甜。前菜有幾片味附帶子裙邊入味夠爽口。🧆我嘅重頭戲炸物😋十分香脆,難得芝士薯餅外賣返到office都仲有少少流心效果,芝士味濃。可樂餅非常鬆脆,餡料嘅薯蓉又夠鬆軟。仲有件🍋檸檬沙翁芝士年糕,即係平時食開嘅芝士年糕,但係外層曬滿沙糖同清香嘅檸檬汁。呢個真係十分驚喜,糯米控嘅我覺得芝士年糕本身已經好好食,估唔到只係面層加少少變化,整個味道層次變得十
同事提議今日食日本便當外賣,日本嘢食喎,好難拒絕嘅😆

日本橘子汁

香葱鰻魚黃金蛋炒飯

🧆我嘅重頭戲炸物😋十分香脆,難得芝士薯餅外賣返到office都仲有少少流心效果,芝士味濃。可樂餅非常鬆脆,餡料嘅薯蓉又夠鬆軟。仲有件🍋檸檬沙翁芝士年糕,即係平時食開嘅芝士年糕,但係外層曬滿沙糖同清香嘅檸檬汁。呢個真係十分驚喜,糯米控嘅我覺得芝士年糕本身已經好好食,估唔到只係面層加少少變化,整個味道層次變得十分豐富,芝士年糕嘅鹹香軟糯,滲入沙糖嘅粒粒口感及甜味都已經好夾,偶爾會滲出小小嘅檸檬香,超推介。
流心芝士薯餅、可樂餅

流心芝士薯餅

可樂餅

流心芝士薯餅、可樂餅
流心芝士薯餅
檸檬沙翁芝士年糕
# #上環 #西營盤 @letsbento.hk 🤝遠遠的去到上環開會, 由天光開到天黑! 唔想煮, 臨時臨急又唔想約朋友食飯, 就買個外賣返屋企食! 之前去過 #Freshlane 買外賣, 今次再 search 下有冇新餐廳! 搵到間韓式便當, 試試吧! 🍱經典便當套餐, 跟餐配日本珍珠米飯、沙律、前菜、甜品、飲品! 🐥柚子照燒雞扒、自家制梅漬蕃茄、日本炭燒牛奶咖啡 $98 ~ 真心食到柚子香, 醬汁唔會過甜, 雞扒厚身! 蕃茄有驚喜, 酸酸甜甜, 必試! 🐖泡菜豚肉煮、日本枝豆、日本橘子汁 $108 ~ 唔會過酸及過多醬汁, 豚肉嫩滑, 好惹味! 🍡落單時店主表示有個新出品 “檸檬沙翁芝士年糕” $48/2件, 一於試試 ~ 勁好味, 必必必點! 濃濃的檸檬味, 流心芝士年糕, 沾糖同食, 激讚! 後悔無買多份!💪我同店主講, 個便當盒太大, 好難拎! 店主話: 下次買夠數免運費, 令次拎住先, 你唔會後悔, 一定會再返轉頭買我嘅便當! …..好, 你贏! 真心好食❗️PS.: 自己拎外賣, 西營盤站A2出口對面馬路右手邊! 去到直上2樓啊! 📍日式和食便當屋(外帶專門店)🛵免運費
# #上環 #西營盤 @letsbento.hk

📍日式和食便當屋(外帶專門店)

🛵免運費:港島區$500/九龍區$800

📞訂餐專線 94336958
2022-09-08 15 浏览
好耐冇嚟過西環~幾鍾意呢度嘅公園同埋海公園一大片草地,大海一望無際~好岩跑步~順便係到外賣番去~係附近freshlane 嗌左便當都幾多款便當揀~跟餐配日本珍珠米飯、沙律、前菜、甜品、及飲品~ 有和牛、鰻魚、蝦、豚肉、雞扒等~將會定期轉換餐單~主食鮮熬大頭蝦味噌湯烏冬~湯底熬數個鐘而成,有湯底仲好多~ 烏冬稔得黎又彈牙~自製梅清蕃茄酸酸帶點甜咪咪檸檬沙翁芝士年糕呢個芝士年糕幾鍾意,外層係冬甩咁仲沾面糖,軟芝士餡~咬落軟林又煙韌~
好耐冇嚟過西環~
幾鍾意呢度嘅公園同埋海
公園一大片草地,大海一望無際~
好岩跑步~

順便係到外賣番去~

係附近freshlane 嗌左便當
都幾多款便當揀~
跟餐配日本珍珠米飯、沙律、前菜、甜品、及飲品~
有和牛、鰻魚、蝦、豚肉、雞扒等~
將會定期轉換餐單~

主食
鮮熬大頭蝦味噌湯烏冬~
湯底熬數個鐘而成,有湯底仲好多~ 烏冬稔得黎又彈牙~

自製梅清蕃茄
酸酸帶點甜咪咪

2022-08-30
30 分钟 (外卖自取)
午餐
2022-09-07 7 浏览
見同事之前買過外賣返公司食,聞到我流哂口水,今日我又試下先✨邪惡海膽醬燒和牛便當選用澳洲M5和牛片,油膩分佈均勻嘅關係,令肉質又軟又腍,唔會太油膩,加入海膽醬汁 仲有黑白芝麻.蔥花,認真邪惡呀,底層仲有新鮮椰菜.洋蔥一盒夠哂份量仲有日式芥末魷魚同沙律✨自家製梅漬蕃茄用梅醃製嘅蕃茄,酸酸甜甜 非常醒胃✨檸檬沙翁芝士年糕芝士年糕食得多,加入檸檬香味,外表似沙翁真係第一次試,果然有驚喜,啖啖清香.口感煙煙靭靭✨日本蘋果汁呢一度嘅飲品都落足本,並非本地汽水咁普通,有日本果汁同咖啡選擇無諗過外賣都有咁高質數,以後Lunch又多個選擇喇
見同事之前買過外賣返公司食,聞到我流哂口水,
今日我又試下先

✨邪惡海膽醬燒和牛便當

底層仲有新鮮椰菜.洋蔥
一盒夠哂份量
仲有日式芥末魷魚同沙律

✨自家製梅漬蕃茄

用梅醃製嘅蕃茄,酸酸甜甜 非常醒胃

✨檸檬沙翁芝士年糕

✨日本蘋果汁

呢一度嘅飲品都落足本,並非本地汽水咁普通,
有日本果汁同咖啡選擇

無諗過外賣都有咁高質數,以後Lunch又多個選擇喇
2022-09-07
2022-09-07 7 浏览
之前都試過去上環Freshlane拎外賣,喺外賣APP落單後直接過去拎夠晒方便✅近排發現主打日式便當嘅「今日食便當」🍱小店出咗個海膽和牛便當,非常吸引😍一月收工去拎外賣😋.🍱邪惡海膽醬燒和牛便當套餐💰$208🔸配日式珍珠米飯、沙律、前菜、甜品、飲品.主角燒和牛用上澳洲M5和牛,切片再以慢火炙燒🔥油香四溢且肉味濃,肉質軟嫩😋自家製海膽醬充滿濃郁海膽鮮甜,又有陣陣酒香,與牛肉完美結合🥰底下嘅炒椰菜雜菇吸收左肉汁後好滋味😚.前菜揀咗自家製梅漬蕃茄🍅,酸酸甜甜好醒胃😌.甜品除咗果凍外,亦有新品檸檬莎翁芝士年糕🧀($48/2件)類似平時食嘅芝士年糕,出面灑滿砂糖,一口咬落去即刻爆漿💦鹹甜交融好過癮😆.平時返工咁辛苦,食返個豪華便當獎勵吓自己都唔錯🤪
🍱邪惡海膽醬燒和牛便當套餐
💰$208
🔸配日式珍珠米飯、沙律、前菜、甜品、飲品
前菜揀咗自家製梅漬蕃茄🍅,酸酸甜甜好醒胃😌
平時返工咁辛苦,食返個豪華便當獎勵吓自己都唔錯🤪
檸檬莎翁芝士年糕
檸檬莎翁芝士年糕
2022-09-07 6 浏览
因疫情新興的雲端廚房概念,最近由歐美引進到香港,無座位、無堂食、甚至無招牌,只靠外賣的嶄新餐飲概念,大大減低經營成本,成為很多小店的起步點。位於西營盤的Freshlane 雲端廚房,匯集了超過三十間外賣小店,先用QR Code 點餐,再於Locker取餐,簡易又方便。今日選了其中一間「今日食便當」日式小店,由點餐到取餐,大約需時15分鐘,等候時間合理。🌸邪惡海膽醬燒和牛便當套餐 $208套餐跟日本珍珠米、沙律、前菜、甜品、飲品,內容相當豐富。海膽醬香濃,配埋肥美的和牛,絕對是邪惡的美味誘惑。餐飲可以跟日本蘋果汁、橘子汁、炭燒牛奶咖啡、烏龍茶或麥茶,甜品是蘋果接骨木啫喱,這個外賣一點都不馬虎。🌸檸檬沙翁芝士年糕表層沾滿砂糖的芝士年糕,口感軟糯,檸檬味不算好突出。

🌸邪惡海膽醬燒和牛便當套餐 $208

🌸檸檬沙翁芝士年糕
表層沾滿砂糖的芝士年糕,口感軟糯,檸檬味不算好突出。
2022-09-06 18 浏览
日式便當大大份,唔想煮飯又想食得健康,今日食便當就係唔錯嘅選擇,可以送外賣,仲可以WhatsApp叫定外賣。韓式香辣牛肉配大葉醋漬蘿蔔日本蘋果汁$118分量充足,牛肉好夠辣,仲有蕃茄菜沙律🥗,蘿蔔酸酸甜甜好開胃,蘋果汁係日本產。日本留心芝士薯餅$28推介,金黃鬆脆,裡面仲係流心。銷魂大阪關東煮$48有獅子狗、芋絲、魚餅,煮得軟綿。總括而言唔錯,適合懶惰嘅我同你,方便快捷又食得健康。

韓式香辣牛肉配大葉醋漬蘿蔔
日本蘋果汁$118

日本留心芝士薯餅$28
推介,金黃鬆脆,裡面仲係流心。

銷魂大阪關東煮$48
有獅子狗、芋絲、魚餅,煮得軟綿。

總括而言唔錯,適合懶惰嘅我同你,方便快捷又食得健康。
2022-09-04 18 浏览
今晚屋企無人煮飯,大食妹要自己搞掂晚餐星期六晚唔想咁慘食頹野,決定買個靚外賣返屋企慢慢嘆一個人的晚餐最後簡左呢間樓上外賣店,個menu 都幾多野簡,待應話佢地仲會定時轉下款式海膽醬和牛便當$208便當set 包左主食、飲品同甜品個海膽醬超正,陣海水味少少咸香,同和牛勁match 和牛好咬口好高質,燒完唔會乾淨淨,鎖住肉汁,底下沙律菜索曬肉汁好好食另外仲有沙律同枝豆做配菜,食外賣都要注重健康咖嘛飲品都幾多選擇唔系淨得汽水,最後簡左日本蘋果汁🧃
今晚屋企無人煮飯,大食妹要自己搞掂晚餐

海膽醬和牛便當$208
便當set 包左主食、飲品同甜品
個海膽醬超正,陣海水味少少咸香,同和牛勁match
另外仲有沙律同枝豆做配菜,食外賣都要注重健康咖嘛
飲品都幾多選擇唔系淨得汽水,最後簡左日本蘋果汁🧃

2022-09-04 16 浏览
而家興起雲端廚房,今日去Freshlane 外賣日式便當,份量勁多又足料,用QR code取餐,感覺好方便。有12款主食經典便當套餐可揀,包括日本珍珠米飯、沙律、前菜、甜品、飲品,餐牌會經常更換,而且份量十足又抵食。#生薑豚肉燒 #經典便當套餐 $108生薑豚肉新鮮嫩滑,味道帶微辣好惹味;自選前菜可以4選1,揀咗日本枝豆,口感清爽!飲品5選1罐裝飲品,係日本品牌飲品,揀咗日本橘子汁 ,味道清甜。追加小食#唐揚炸雞 $65炸雞色澤金黃金,外脆內嫩,食落好香脆。甜品#檸檬沙翁芝士年糕 沙翁舖上白糖同檸檬皮,年糕炸到黃金色,咬開係流心芝士,感覺好特別。今日食便當📍上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane

#生薑豚肉燒 #經典便當套餐 $108
生薑豚肉新鮮嫩滑,味道帶微辣好惹味;

自選前菜可以4選1,揀咗日本枝豆,口感清爽!

追加小食
#唐揚炸雞 $65
炸雞色澤金黃金,外脆內嫩,食落好香脆。

甜品
#檸檬沙翁芝士年糕

今日食便當
2022-09-01 18 浏览
最近去咗Freshlane雲端廚房攞外賣🤭第一次去呢道原來都幾特別🤣用Qr code取餐📱係locker自己拎🙌🏻 餐廳menu會經常更換,今次我食嘅係「海膽M5和牛便當🍱」同新品「檸檬沙翁芝士年糕🧀」每份便當都跟🥗沙律、前菜、甜品、飲品,一人用嚟講,份量好豐富。「海膽M5和牛便當🍱」海膽醬口感濃郁,味道好香唔會腥。和牛有好多塊,肉質軟嫩,配埋海膽醬一齊食無違和感。前菜係自家制梅漬蕃茄🍅味道好酸好醒胃。我仲追加咗「檸檬沙翁芝士年糕」。咬開會爆出芝士漿,帶檸檬香。表層沾滿砂糖,食完感到好幸福🥰📍今日食便當 @ Freshlane上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane

📍今日食便當 @ Freshlane
上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane

2022-09-01 21 浏览
今日過開上環做嘢 行程有啲趕急就叫咗外賣食餐牌選擇都幾多 仲不時更新一個餐已經包哂沙律前菜甜品飲品而前菜同飲品都可以自由配搭👍🏻🍱神秘芥末肥牛便當肥牛份量都幾多 芥末汁同肥牛都幾夾 味道幾特別醬汁味道都幾濃郁 撈飯食岩岩好配搭上珍珠米 口感軟熟帶黏性 好好味便當盒入面仲有幾格 分別裝住沙律+前菜前菜揀咗自家制梅漬蕃茄 整到好入味 梅味好出中間仲有個帶子裙邊 真係好豐富🍱柚子照燒雞扒便當雞扒共有兩塊 柚子醬汁食落覺得好fresh依個醬汁都係偏重口味 撈飯食會好點前菜揀咗牛油南瓜粟米 好清甜 唔錯🍨甜品有兩款啫喱 & 檸檬沙翁芝士年糕檸檬沙翁芝士年糕真係好特別沙翁外層微脆 味道香甜細嚼下又食到年糕既軟糯口感 做到外脆內軟 真係唔錯 好想食多件🤤
今日過開上環做嘢
行程有啲趕急就叫咗外賣食