2025-06-06 44 浏览
黑松露燒雞肝雞肝味重濃,熟成度剛剛好,唔會過熟‘鞋’口蒜蓉燒蠔大大隻,肉質飽滿,鮮甜濃郁鹽燒雞腿肉雞腿肉外皮燒得香脆,肉質嫩滑多汁鹽燒雞皮雞皮炸得超級脆卜卜, 以為食緊薯片焦糖菠蘿鵝肝醬多士(2件) $58焦糖菠蘿配埋濃郁鵝肝醬,邪惡又好味墨魚滑紫菜大蝦想不到的配搭,用紫菜包住墨魚滑同蝦肉🦐,紫菜燒得脆脆,仲可點埋千島醬食添,食落層次感大增忌廉煮蜆 蜆肉份量正常, 咬落去蜆肉脹卜卜,新鮮,配上濃郁忌廉煮,口感獨特蜜糖多士夾雪糕🍨BBQ風味蜜糖脆多士夾住冰凍嘅雲呢拿雪糕,意外地好食,唔會覺得過甜
黑松露燒雞肝
雞肝味重濃,熟成度剛剛好,唔會過熟‘鞋’口

蒜蓉燒蠔
大大隻,肉質飽滿,鮮甜濃郁

鹽燒雞腿肉
雞腿肉外皮燒得香脆,肉質嫩滑多汁

鹽燒雞皮
雞皮炸得超級脆卜卜, 以為食緊薯片

焦糖菠蘿鵝肝醬多士(2件) $58
焦糖菠蘿配埋濃郁鵝肝醬,邪惡又好味

忌廉煮蜆

蜜糖多士夾雪糕🍨
2025-06-03 44 浏览
平時都好鍾意食串燒,今次比我搵到間超抵食嘅串燒店,全部即叫即燒~價錢仲好親民,低至$10/串🤩日本生啤仲做緊($48)每一送一,快啲約埋朋友啤啤佢啦🥳焦糖菠蘿鵝肝醬多士鵝肝肥美,入口即溶,配上香脆嘅多士,甜鹹配合得好好,必點!明太子忌廉烏冬烏冬煙韌,每條烏冬掛上粒粒明太子同蛋黃,鮮味十足,好𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 ~鹽燒雞中翼雞翼外皮燒得香脆,肉質嫩滑,𝘉𝘪𝘣𝘪自己都食左3隻😋蒜蓉菜脯燒蠔蠔肉肥美新鮮,配搭蒜蓉同菜脯,口感豐富~泰式燒墨魚鬚墨魚爽口彈牙,配上泰式醬,酸酸辣辣好開胃~📍人生有限杯-串燒店(中環)中環九如坊6-10號地下𝘊號舖

焦糖菠蘿鵝肝醬多士
鵝肝肥美,入口即溶,配上香脆嘅多士,甜鹹配合得好好,必點!

明太子忌廉烏冬

鹽燒雞中翼
雞翼外皮燒得香脆,肉質嫩滑,𝘉𝘪𝘣𝘪自己都食左3隻😋

蒜蓉菜脯燒蠔
蠔肉肥美新鮮,配搭蒜蓉同菜脯,口感豐富~

泰式燒墨魚鬚
墨魚爽口彈牙,配上泰式醬,酸酸辣辣好開胃~

📍人生有限杯-串燒店(中環)
中環九如坊6-10號地下𝘊號舖
1K
❣️中環竟然有間左得舒服,又有$10串燒食嘅餐廳,傾計一流~❣️雖然價錢合理,但質素都幾好,串燒夠滋味,食材有水準❣️另外仲有日本生啤買一送一,$48就有2杯!▪️$10串燒(要點2串)🐷鹽燒西班牙五花腩 $10 -肉質嫩,難得係肥瘦適中,有肉食~加孜然粉調味,幾濃香滋味🐔惹味燒鷄脚筋 $10-真係全部都食到鷄脚筋,口感幾好,同樣都係偏濃味▪️$15串燒(要點2串)🐔黑松露燒鷄肝 $15 -雞肝嫩,熟度剛好🐷豚肉荔枝卷$15-薄燒豚肉配上荔枝, juicy口感,幾有層次▪️$20串燒(要點2串)✨麻糬豚肉卷 $20-燒香豬肉片配煙韌麻糬,以紫菜粉調味,幾滋味✨黑松露金菇卷 $20.0-豚肉包上金菇,口感味道幾好▪️其他推介🐷鹽燒豬肋肉 $28 -超級推介,肉質juicy香口,食落去好嫩幾高質✨日式淮山(配世一蛋黃 )$48-幾特別嘅小食,准山外皮炸脆,入面淋香。必點靈魂蛋黃醬,texture好rich!✨忌廉煮蜆 $68-蜆肉超鮮甜肥美,粒粒都漲卜卜,配上creamy忌廉,正 🍜明太子忌廉烏冬$58- 將所有好食嘅野撈埋!彈口烏冬配上忌廉、明太子、蛋黃同紫蘇香,texture又creamy又rich

❣️雖然價錢合理,但質素都幾好,串燒夠滋味,食材有水準
❣️另外仲有日本生啤買一送一,$48就有2杯!

▪️$10串燒(要點2串)
🐷鹽燒西班牙五花腩 $10

-肉質嫩,難得係肥瘦適中,有肉食~加孜然粉調味,幾濃香滋味

🐔惹味燒鷄脚筋 $10
-真係全部都食到鷄脚筋,口感幾好,同樣都係偏濃味

▪️$15串燒(要點2串)
🐔黑松露燒鷄肝 $15

-雞肝嫩,熟度剛好

🐷豚肉荔枝卷$15
-薄燒豚肉配上荔枝, juicy口感,幾有層次

▪️$20串燒(要點2串)
✨麻糬豚肉卷 $20
-燒香豬肉片配煙韌麻糬,以紫菜粉調味,幾滋味

✨黑松露金菇卷 $20.0

-豚肉包上金菇,口感味道幾好

▪️其他推介
🐷鹽燒豬肋肉 $28

-超級推介,肉質juicy香口,食落去好嫩幾高質

✨日式淮山(配世一蛋黃 )$48

✨忌廉煮蜆 $68

-蜆肉超鮮甜肥美,粒粒都漲卜卜,配上creamy忌廉,正

🍜明太子忌廉烏冬$58

- 將所有好食嘅野撈埋!彈口烏冬配上忌廉、明太子、蛋黃同紫蘇香,texture又creamy又rich,大滿足

✨蒜蓉欖角燒蟶子(微辣)$38/隻

-蟶子厚身鮮甜,加惹味粉絲,辣辣地蒜蓉調味,都係唔錯選擇

🦪蒜蓉菜脯燒蠔(2隻)$48

-幾有蒜香,不過推介蟶子多D

🍸檸檬荔枝Whisky(微釀)、青檸菠蘿Gin(微醺)$38
-估唔到$38/杯cocktail咁平都可以飲到有whisky酒香cocktail! 而且都幾易入口

真係中環超高性價比之選,下次要再去!
2025-06-02 68 浏览
呢間串燒店鬧中取靜,但係估唔到都幾多人識,星期三大概八點左右到已經全場滿座,建議預早book位。適合中環人放工後同朋友過嚟吹水食串燒,環境係港式style,幾有feel。 惹味燒雞腳筋(微辣)雞腳筋燒得香脆爽口,入口彈牙,微辣嘅調味好惹味。香燒翠肉瓜翠肉瓜燒到表面微焦,內裡依然保持鮮嫩多汁,咬滿滿嘅自然清甜味。 味噌松板豬松板豬口感彈牙唔失嫩滑,燒得啱啱好,味噌嘅鹹香滲透咗豬肉嘅每一層纖維,調味不錯。豚肉荔枝卷呢個配搭幾新穎,荔枝甜美多汁,包住豚肉一齊燒,果香同肉嘅油脂完美平衡,個人好中意。鹽燒雞中翼雞翼皮脆肉嫩,鹽味調得啱啱好,穩陣又滿足! 免治雞肉棒雞肉棒係人氣之選,肉質扎實,香氣濃郁,浸落嗰粒日本蛋到,蛋黃流心嘅質感加強咗整體嘅滑溜感。蒜蓉燒蠔燒蠔大大隻,肉質飽滿,蒜蓉嘅香氣滲入蠔肉,鮮甜中帶微微嘅蒜辛香,味道濃郁得嚟唔會搶走蠔嘅鮮味。 墨魚滑紫菜大蝦貌相好靚,大蝦肉質彈牙,食落口感脆卜卜,新奇得嚟好食,好有創意。鰻魚飯團飯團外層燒到微焦,帶住陣陣炭火香氣,咬落去有啲似煲仔飯嘅crispy感覺。鰻魚厚切且鮮甜,配埋燒汁,鹹甜有度,幾有誠意! (而且紫菜體貼咁有分開,所以唔

惹味燒雞腳筋(微辣)
雞腳筋燒得香脆爽口,入口彈牙,微辣嘅調味好惹味。

香燒翠肉瓜

味噌松板豬

豚肉荔枝卷

鹽燒雞中翼
雞翼皮脆肉嫩,鹽味調得啱啱好,穩陣又滿足!

免治雞肉棒

蒜蓉燒蠔

鰻魚飯團
飯團外層燒到微焦,帶住陣陣炭火香氣,咬落去有啲似煲仔飯嘅crispy感覺。鰻魚厚切且鮮甜,配埋燒汁,鹹甜有度,幾有誠意! (而且紫菜體貼咁有分開,所以唔會腍咗)

手打檸檬茶
檸檬茶酸甜平衡,茶味濃郁,檸檬香氣清新,有解膩嘅效果,非常適合搭配燒物。
2025-06-01 53 浏览
🍻人生有限杯串燒店🍻黎到中環一定要食串燒飲酒Chill下新發現呢間係九如坊既人生有限杯串燒除左串燒好食 仲有啤酒 清酒 梅酒 柚子酒同Cocktail總有一款酒岩你口味鹽燒雞腿肉 $20雞腿粒嫩滑啖啖肉好Good連個雞皮都燒得好脆身椒鹽紫菜九肚魚 配泰式辣醬 $68本身九肚魚已經好有椒鹽味鐘意食辣可以點埋個泰式辣醬 味道更有層次Btw 九肚魚都多魚骨 小心啲食墨魚滑紫菜大蝦 $68估唔到係呢個樣 賣相幾靚用紫菜包住彈牙嘅墨魚滑同蝦肉方便食用 而且口感豐富仲可點埋千島醬食添鹽燒牛舌芯 $28鹽燒帶出左牛舌香味口感帶有少少咬口鹽燒和牛牛小排 $48好香牛味 果然就咁鹽燒已經好Good山椒鰻魚汁燒白鱔 $48最鐘意出街叫白膳 因為自己整好麻煩蒜蓉菜脯燒茄子 $38蒜蓉燒茄子就食得多呢間舖頭用埋菜脯落去幾有趣食落多左啲菜脯既爽脆感又幾夾喎蒜蓉欖角燒蟶子 $38好耐無食蟶子 串燒舖有海鮮食 真係好開心蟶子幾新鮮 都算大隻蒜蓉菜脯燒元貝 $48元貝洗得好乾淨 連個肝都無埋再配蒜蓉辣椒菜脯粉絲呢個無得輸既組合粉絲吸曬啲精華 好好味呀配埋Highball & 青檸梳打度過了一個愉快嘅晚上😍

🍻人生有限杯串燒店🍻

蒜蓉菜脯燒元貝
椒鹽紫菜九肚魚 配泰式辣醬
  • 牛小排
  • 牛舌芯
今日朋友帶我搵食,呢間餐廳嘅串燒低至$10/串,另外仲有好多唔同嘅小食揀,仲可以叫埋清酒,真係好抵食同好啱朋友聚餐!★̆̈ 墨魚滑紫菜大蝦 $68 炸到脆脆嘅紫菜包住彈牙嘅墨魚滑同大蝦,口感豐富,點埋千島醬食更加香! ★̆̈ 香燒翠肉瓜 $10 翠肉瓜好鮮甜,好juicy,簡單嘅調味已經好好味★̆̈ 鹽燒雞腿肉 $20 雞腿肉經過鹽燒後仍然好嫩滑,肉汁豐富,雞皮都夠脆★̆̈ 咖喱牛舌手抓餅 $58 手抓餅個皮好脆同好香嘅蔥香味,牛舌厚得嚟好腍,加埋椰香咖喱醬,味道豐富又惹味★̆̈ 椒鹽+紫菜+泰式辣醬+九肚魚 $68 九肚魚個皮炸得好薄脆,上面已經加咗紫菜粉同椒鹽粉,魚肉好嫩滑,蘸埋泰式辣醬,鹹香又帶少少辣,非常出色★̆̈ 豚肉牛油果卷 $28 滑嘟嘟嘅牛油果嘅加埋豬肉嘅鹹香,串燒上面仲鋪咗蛋沙律同紫菜,口感好豐富★̆̈ 豚肉荔枝卷 $15 豬肉包住荔枝咁食真係好少見,咬落去清甜得嚟帶少少鹹香味,好特別🤤★̆̈ 蒜蓉菜脯燒茄子(微辣) $38 燒完嘅茄子蒜香味好出,加埋菜脯嘅爽脆同辣粉,好開胃★̆̈ 免治雞肉(配日本蛋) $28 免治雞肉入面有雞軟骨,咬落帶有爽脆口感,撈埋蛋汁食,嫩滑得嚟好滿足 😌★̆̈

★̆̈ 墨魚滑紫菜大蝦 $68

★̆̈ 香燒翠肉瓜 $10
翠肉瓜好鮮甜,好juicy,簡單嘅調味已經好好味

★̆̈ 鹽燒雞腿肉 $20
雞腿肉經過鹽燒後仍然好嫩滑,肉汁豐富,雞皮都夠脆

★̆̈ 咖喱牛舌手抓餅 $58

★̆̈ 椒鹽+紫菜+泰式辣醬+九肚魚 $68

★̆̈ 豚肉牛油果卷 $28

★̆̈ 豚肉荔枝卷 $15

★̆̈ 蒜蓉菜脯燒茄子(微辣) $38
燒完嘅茄子蒜香味好出,加埋菜脯嘅爽脆同辣粉,好開胃

★̆̈ 免治雞肉(配日本蛋) $28

★̆̈ 焦糖菠蘿鵝肝醬多士(2件) $58
焦糖菠蘿帶甜味,配埋濃郁鵝肝醬,香脆嘅多士,甜鹹嘅配合,邪惡又好味

2025-05-19
  • 免治雞肉棒配日本蛋
  • 香燒翠肉瓜
  • 咖喱牛舌手抓餅
  • 椒鹽+紫菜+泰式辣醬+九肚魚
2025-05-29 46 浏览
我想同你一齊食…咖哩牛舌菠蘿包中環呢間居酒屋匿埋咗喺九如坊你又知唔知🤣放工就要放鬆吓,多吃都不肉痛,性價比幾高!最吸引我嘅一定係日本生啤買一送一都係$48咖哩牛舌菠蘿包夠創意,牛舌腍身,帶少辣鹽燒西班牙五花腩焦香油脂,咬落脆卜卜椒鹽雞軟骨滑得嚟帶脆,送生啤一流!免治雞肉摔 必試沾上埋日本蛋黃,夠香滑!蒜蓉菜脯燒茄子微辣惹味,鋪滿蒜粒,夠誠意山椒白鱔皮脆肉彈牙,鰻魚汁甜香唔搶日本生啤買一送一夠抵飲兩個人$600埋單食到捧住肚走~📍人生有限杯 (中環)中環九如坊6—10號林氏大廈地下C-D鋪#中環餐廳 #中環美食 #居酒屋 #啤酒控 #中環抵食#上環美食 #中環午餐 #中環好去處 #中環燒鳥
我想同你一齊食…

咖哩牛舌菠蘿包

最吸引我嘅一定係日本生啤買一送一都係$48

咖哩牛舌菠蘿包
夠創意,牛舌腍身,帶少辣

鹽燒西班牙五花腩
焦香油脂,咬落脆卜卜

椒鹽雞軟骨
滑得嚟帶脆,送生啤一流!

免治雞肉摔 必試
沾上埋日本蛋黃,夠香滑!

蒜蓉菜脯燒茄子
微辣惹味,鋪滿蒜粒,夠誠意

山椒白鱔皮
脆肉彈牙,鰻魚汁甜香唔搶

日本生啤買一送一
夠抵飲

兩個人$600埋單食到捧住肚走~

📍人生有限杯 (中環)
中環九如坊6—10號林氏大廈地下C-D鋪

#中環餐廳 #中環美食 #居酒屋 #啤酒控 #中環抵食
#上環美食 #中環午餐 #中環好去處 #中環燒鳥
呢間店名好得意,叫做人生有限,路個門口好似向我招手要入去及時行樂嘅感覺,入到去氣氛不錯,超高樓底涼浸浸,入嚟食串燒就唔怕有煙燻侷促嘅味道,有好多唔同嘅食物選擇最後揀咗鹽燒芥蘭頭微微帶點苦味,切走晒個外皮,切得好整齊咁嘅樣,幾靚仔港式蜜糖牛油粟米牛油配粟米不嬲都係絕配,加上微微椒烤過嘅味道,更加突出甜味鹽燒雞腿肉簡單嘅調味顯出真功夫,雞皮燒得好脆,肉唔會嚡口,啖啖肉之選黑松露金菇卷甜甜地嘅醬汁牛肉烤得薄脆,金菇爆汁免治雞肉棒配日本蛋食親串燒都鍾意點呢個,雞肉棒不錯,但係個醬汁就鹹咗少少鹽燒牛舌心切得厚薄適中,有少少嘅牛油香韓風燒牛肋肉牛肋肉有啲似叉燒嘅感覺,再配上少少大甜味嘅醬,就更加似芝士菠菜卷燒得好香脆,不過如果芝士味再濃啲就好啦鹽燒和牛牛小排和牛係不會讓人失望的濃厚牛味主食揀左流心蛋薯仔沙律顏值高嘅打卡之選,除咗外貌之外,調味亦都做得好好,整體配搭得宜,流心蛋係帶有少少甜味,配搭上嚟挺不錯的鰻魚飯團點嘅時候睇唔到個團字以為係鰻魚飯,不過另一驚喜就係燒過嘅飯團有一層飯焦,係surprise嘅選擇咖喱牛舌菠蘿包 - 微辣其實就係響網上見到呢個菠蘿包好得意先過嚟呢度食嘢,隱藏食法記得上枱

鹽燒芥蘭頭
微微帶點苦味,切走晒個外皮,切得好整齊咁嘅樣,幾靚仔

港式蜜糖牛油粟米
牛油配粟米不嬲都係絕配,加上微微椒烤過嘅味道,更加突出甜味

鹽燒雞腿肉
簡單嘅調味顯出真功夫,雞皮燒得好脆,肉唔會嚡口,啖啖肉之選

黑松露金菇卷
甜甜地嘅醬汁牛肉烤得薄脆,金菇爆汁

免治雞肉棒配日本蛋
食親串燒都鍾意點呢個,雞肉棒不錯,但係個醬汁就鹹咗少少

鹽燒牛舌心
切得厚薄適中,有少少嘅牛油香

韓風燒牛肋肉
牛肋肉有啲似叉燒嘅感覺,再配上少少大甜味嘅醬,就更加似

芝士菠菜卷
燒得好香脆,不過如果芝士味再濃啲就好啦

鹽燒和牛牛小排
和牛係不會讓人失望的濃厚牛味

主食揀左
流心蛋薯仔沙律

鰻魚飯團

咖喱牛舌菠蘿包 - 微辣
其實就係響網上見到呢個菠蘿包好得意先過嚟呢度食嘢,隱藏食法記得上枱之後要攤凍一陣先食,菠蘿皮先會夠脆,本身以為都係啲花生嘢,估唔到食落去好似有啲日式咖喱包嘅感覺,但係又有港式嘅煎蛋同埋煎咗張紅紙響下面,都幾搞笑

焦糖雪糕三文治
邪惡到黑爆嘅甜品,脆脆嘅焦糖外層多士,新鮮熱辣包住凍嘅雪糕,作為甜品控簡直超鍾意呢個甜品,不過要同時間競賽,因為啲雪糕同熱咗嘅多士面夾著係咁溶

野飲就揀左手打檸檬茶同冷泡白檬味烏龍茶,平時冇乜點飲水以外嘅嘢嘅,我今日俾手打檸檬茶驚豔了,清爽而帶有滿滿的檸檬味,響食咗唔同調味嘅串燒之下真係好似一道清泉,好爽,建議必點
  • 流心蛋蟹籽薯仔沙律
2025-05-25 35 浏览
是日最有驚喜嘅係甜品,港式蜜糖多士夾雪糕 $48 - 超級邪惡,但口感超正🤩 一定要即刻食,外脆內軟,外熱內凍嘅組合絕對係味覺享受😋 如果係當甜品食記得備注後上,不過製作需時,食到一半記得叫定,都要20分鐘😛 第二係咖喱牛舌手抓餅 $58 - 之前係菠蘿包,依家轉咗手抓餅或者油炸鬼,佢嗰咖哩超級好食,係平時食泰式嘢咖哩軟殼蟹嗰啲feel,佢嗰手抓餅連埋咖哩一齊食,好掂🩷 第三係流心蛋薯仔沙律 $68 - 好好嘅前菜,好入味,流心蛋黃加蛋加蟹籽加薯仔沙律一齊食,口感好豐富😛仲有就係佢嘅$10/$15/$20區,係中環嚟講都真係幾抵食,不過就最少要嗌兩串,其他就無限制嘅,佢嘅鹽燒牛舌芯 $28/串同山椒鰻魚汁燒白鱔 $48都做得幾出色,好爽口🩷

• 港式蜜糖多士夾雪糕
  • 咖喱牛舌手抓餅
  • 流心蛋蟹籽薯仔沙律
位置中上環既位置,人生有限杯有好幾間分店,主打食串燒。除咗串燒、最吸引嘅一定係明太子忌廉烏冬。超級好食的!!好creamy 既質感。味噌松板豬都係值得推介,好惹味。除咗肉類之外,最有記憶點就一定係蜜糖燒菠蘿!好夠juicy 同好甜。除咗有唔同既肉類仲有海鮮類,有燒蠔同埋蟶子。食串燒想飲啲無咁甜既野飲,都有好幾款唔同既梳打揀,青檸🍋‍🟩味夠哂fresh ,夜晚飲完都唔覺有罪惡感。中意食串燒既你又會點揀呢?
位置中上環既位置,人生有限杯有好幾間分店,主打食串燒。

除咗有唔同既肉類仲有海鮮類,有燒蠔同埋蟶子。

中意食串燒既你又會點揀呢?
2025-05-22
2025-05-22 26 浏览
人生有限杯串燒店終於知道中環晚上上班族都去了哪裏!就是這裏!人生有限杯串燒店中環打工牛馬的嘴真密啊十元起跳的串燒我才不想其他人來爭呢!十元系列的產品當然要安排上絕對沒有將貨就價的說十五元串的雞軟骨超香的二十元系列的鹽燒雞腿肉和雞皮也是不能錯過的最推薦的其實還是這蒜蓉元貝上面的粉絲和蒜粒香死人啦這裡的燒蠔也是好有驚喜的超巨型的寶子真的不能放過他再炫上這一道烏冬忌廉和明太子簡直就是神配搭答應我!一定!一定!不能忘記這份焦糖雪糕三文治我真的把他封神啦冰火交融的感覺誰懂呀你們敢信嗎吃了這麼多東西人均都不過兩百多下次還來!西班牙五花腩惹味燒雞腳筋小青椒香燒翠肉瓜——————為食分界線——————📍 人生有限杯串燒店中環九如坊6-10號地下C-D鋪人均消費: 港幣300#人生有限杯 #串燒 #foodiehk #高質 #中環 #中環美食 #香港美食@lifewithfinite.cup @media.vas #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食
人生有限杯串燒店
終於知道中環晚上上班族都去了哪裏!
就是這裏!人生有限杯串燒店

中環打工牛馬的嘴真密啊
十元起跳的串燒我才不想其他人來爭呢!

十元系列的產品當然要安排上

——————為食分界線——————
📍 人生有限杯串燒店
中環九如坊6-10號地下C-D鋪

人均消費: 港幣300

#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店

2025-05-19 28 浏览
串燒最平$10起,即叫即燒,而且選擇都幾多,真心幾抵食,平日晚市都幾多人食,整體質素ok⚇流心蛋薯仔沙律 $68薯仔沙律好creamy, 加上流心蛋,味道更香濃,微酸好開胃!⚇芫茜雞絲手抓餅 $58芫茜加上雞絲,再配上香脆嘅手抓餅,好惹味,鐘意食芫茜嘅可以試下~⚇香燒翠玉瓜 $10翠玉瓜爽脆多汁,灑上少少孜然粉,已經好好食⚇鹽燒雞中翼 $20外脆內滑,好香口,少少鹽調味已足夠😋⚇鹽燒雞腿肉 $20雞皮燒到金黄香脆,雞肉嫩滑多汁,必食!⚇鹽燒雞皮 $20燒到好香脆,加少少辣粉,更惹味😋⚇免治雞肉棒 $28口感扎實有咬口,配上日本蛋,味道好香濃。⚇蒜蓉菜脯燒茄子 $38茄子燒得好夠淋,配上超多蒜蓉同菜脯,食落辣辣地,好惹味!⚇港式蜜糖多士夾雪糕 $48香脆的蜜糖多士配上雲呢拿雪糕,真係好邪惡,一個人食曬成份都得😍

⚇流心蛋薯仔沙律 $68

⚇芫茜雞絲手抓餅 $58

⚇香燒翠玉瓜 $10
翠玉瓜爽脆多汁,灑上少少孜然粉,已經好好食

⚇鹽燒雞中翼 $20
外脆內滑,好香口,少少鹽調味已足夠😋

⚇鹽燒雞腿肉 $20
雞皮燒到金黄香脆,雞肉嫩滑多汁,必食!

⚇鹽燒雞皮 $20
燒到好香脆,加少少辣粉,更惹味😋

⚇免治雞肉棒 $28
口感扎實有咬口,配上日本蛋,味道好香濃。

⚇蒜蓉菜脯燒茄子 $38
茄子燒得好夠淋,配上超多蒜蓉同菜脯,食落辣辣地,好惹味!

⚇港式蜜糖多士夾雪糕 $48

中環有間人生有限杯串燒店,佢專賣各式各樣嘅串燒,最平只需$10一串,都幾抵食 墨魚滑紫菜大蝦我叫咗墨魚滑紫菜大蝦($68),呢個串燒好少見,紫菜包住一隻大蝦同一隻墨魚滑,口感新奇又美味,蝦肉鮮嫩,墨魚滑更添風味九肚魚九肚魚($68)亦唔可以錯過,每一串都包住脆漿,外脆內嫩,上面灑上紫菜碎,再配上泰式辣醬,食落去咸香可口,辣味適中港式蜜糖多士夾雪糕甜品方面我叫咗港式蜜糖多士夾雪糕($48),用一塊方形多士,連埋蜜糖烤到金黃香脆,上面再灑上砂糖,裡面夾住一球大雪糕,熱熱冷冷嘅口感好好食我仲叫咗鹽燒雞腿肉($20),肉質滑嫩,鹽味適中;蜜糖燒菠蘿($10)甜得剛好,菠蘿烤到香脆;豚肉荔枝卷($15)充滿荔枝香味,口感豐富;紫菜鵪鶉蛋卷($20)一啖咬下去,蛋香四溢黑松露金菇卷($20)滑嫩可口,味道濃郁;有限杯之忌廉煮蜆($68)每隻都大隻,冇沙,個忌廉味仲幾夾;月見免治雞肉棒($28)口感幼滑;鹽燒牛舌芯($28)咬口十足,鹽燒和牛牛小排($48)多汁又好味山椒鰻魚汁燒白膳($48)肥美可口,最後再加個咖哩牛舌菠蘿包($58),牛舌粒配上咖哩,上面仲有隻太陽蛋,好正另外,佢哋仲有SAPPO

九肚魚

港式蜜糖多士夾雪糕

另外,佢哋仲有SAPPORO啤酒買一送一,專係俾你用嚟配合串燒,啱晒成班friend一齊食
中環嘅陀地燒之前放工同朋友去過好多次,琴日發現轉左手 ,依家叫人生有限杯,但氣氛同格局同舊時差唔多,木系鐵網裝潢仲係好有街頭燒烤feel,熱鬧又chill。平價串燒依然係賣點,$10一串起,就算閒日去都full house,熟客同上班族照舊坐滿晒!Sapporo生啤仲做緊買一送一,佐串燒一流。• 港式蜜糖燒菠蘿 ($20/2串):菠蘿燒得香甜多汁,蜜糖微焦好開胃!! • 味噌松板豬 ($30/2串):松板豬油脂豐富,味噌香濃惹味,呢個好好食入口仲有啲彈牙• 椒鹽雞軟骨 ($30/2串):軟骨脆口,椒鹽調味香辣過癮• 泰式燒墨魚鬚 ($30/2串):墨魚鬚彈牙,個泰式酸辣醬酸辣都幾辣下!!!• 豚肉荔枝串 ($30/2串):豚肉嫩滑,包住荔枝甜香,咬落去少少爆汁果下正• 豆皮包蒜蓉 ($30/2串):豆皮吸汁,蒜蓉香氣爆棚(呢個同事必食,太多蒜我一段)• 鹽燒雞腿肉 ($40/2串):雞腿肉多汁,鹽燒簡單已經好突出原味• 鹽燒雞中翼 ($40/2串):雞翼皮脆肉嫩,燒得啱啱• 汁燒雞隔膜 ($40/2串):雞隔膜爽口,醬汁甜鹹入味!都係第一次叫到呢個部位• 芝士年糕

• 鹽燒雞中翼 ($40/2串):雞翼皮脆肉嫩,燒得啱啱

• 芝士年糕 ($38):年糕煙韌,再加埋少少炭燒嗰種香味同平時直接炸好唔同!!

• 蒜蓉菜脯燒茄子 (微辣) ($38):茄子軟腍,菜脯蒜蓉微辣,一坐低就要叫因為要等耐啲

• 山椒鰻魚汁燒白鱔 ($48):白鱔鮮嫩,山椒微麻香氣足,個皮燒到好脆!

• 墨魚滑紫菜大蝦 ($68):墨魚滑嫩,大蝦鮮甜,紫菜加分,呢個係新menu,份量算大

Sapporo生啤做買一送一超抵,配串燒簡直完美!串燒種類多,$10起好親民,味道同火候保持水準,創意菜如豚肉荔枝串同墨魚滑大蝦都有。環境熱鬧依舊,閒日都要book位!4.3/5,抵食又好食,下次想試牛舌同其他海鮮串!

formerly Local BBQ, keeps Central’s skewer game strong at Kau U Fong. The street-style vibe is lively, packed even on weekdays. Skewers start at $10, with standouts like juicy honey pineapple ($20), creative pork-lychee ($30), and tender eel with sansho ($48). Sapporo draft ($48) is a steal with buy-one-get-one-free. Flavors are bold, textures spot-on—crisp, tender, or chewy as needed.

4.3/5—affordable, tasty, and bustling. Book ahead and try the beef tongue next!

—————————————————

𖠿𖥣 人生有限杯
〒 香港中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#串燒 #中環美食 #香港美食 #燒烤 #人生有限杯 #hkfood #hkfoodie #centralhk #bbqlovers #foodstagram #hongkongfood #skewers

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 港式蜜糖燒菠蘿
  • 芝士年糕
2025-05-16 8 浏览
估唔到中環都有間性價比咁高嘅串燒店,$10蚊起就有串燒食,而且開到夜晚12點,喺附近就算夜咗想飲返杯啤酒食嘢慢慢傾吓偈,推介大家嚟呢度👍🏼食物:🐷鹽燒西班牙五花腩|雖然係五花腩,但甜甜地一啲都唔肥膩🐷味噌松阪豬|滿滿香料微辣惹味🐷豚肉荔枝卷|荔枝肉甜,加埋燒到微微燶嘅薄豚肉,多汁好食🐷豚肉牛油果卷|牛油果半溶加埋豚肉入味,口感一流🐷鹽燒豬肋肉|好juicy,配埋芥末籽超惹味🐮鹽燒牛舌芯|唔會太濃味,爽口好食🐮鹽燒黃牛牛小排|加少少鹽燒更加可以食到牛小排嘅肉味,而且一啲都唔韌🐓鹽燒雞中翼|少少辣,好香口🐓鹽燒雞腿肉|雞皮燒到好香脆,雞腿肉啖啖肉🐓免治雞肉棒|啖啖肉口感脆卜卜,蛋黃超香醬油又唔會太鹹🪿焦糖菠蘿鵝肝多士|菠蘿好甜,可以中和鵝肝嘅膩感,加埋多士脆卜卜,口感味覺都有唔同層次🦑墨魚滑紫菜大蝦|紫菜包住墨魚滑同蝦肉,炸到脆卜卜又啖啖肉🦪蒜蓉菜脯燒蠔|好大隻蠔,菜脯微辣脆卜卜,蒜蓉又香口,惹味而且口感一流🌽港式蜜糖牛油粟米|超甜好食🥪芫荽雞絲手抓餅|鍾意食芫荽嘅要叫,芫荽味好香,仲有芽菜同雞肉,手抓餅又煎到好香口,微辣好送酒呢排因為身體原因,所以焗住飲熱嘢,但又估唔到咁樣反而仲食得多咗

食物:
🐷鹽燒西班牙五花腩|雖然係五花腩,但甜甜地一啲都唔肥膩
🐷味噌松阪豬|滿滿香料微辣惹味
🐷豚肉荔枝卷|荔枝肉甜,加埋燒到微微燶嘅薄豚肉,多汁好食
🐷豚肉牛油果卷|牛油果半溶加埋豚肉入味,口感一流
🐷鹽燒豬肋肉|好juicy,配埋芥末籽超惹味

🐮鹽燒牛舌芯|唔會太濃味,爽口好食

🐓鹽燒雞中翼|少少辣,好香口
🐓鹽燒雞腿肉|雞皮燒到好香脆,雞腿肉啖啖肉
🐓免治雞肉棒|啖啖肉口感脆卜卜,蛋黃超香醬油又唔會太鹹

🦑墨魚滑紫菜大蝦|紫菜包住墨魚滑同蝦肉,炸到脆卜卜又啖啖肉
🌽港式蜜糖牛油粟米|超甜好食

呢排因為身體原因,所以焗住飲熱嘢,但又估唔到咁樣反而仲食得多咗,可能熱茶點都有啲解膩作用😝