4天前
記得年幾前食過銅鑼灣嘅人生有限杯,食物質素都相當唔錯,近排發現佢係尖沙咀開左新分店,緊係食過番尋味黎支持下啦💛新店座落係赫德道位置非常方便而且裝修仲非常有格調,有open kitchen比你睇住師傅燒,真係好似去左日本咁而且價錢仲非常實惠,最平一串都係10蚊,勁抵‼️❣️五花腩 ($10)五花腩燒出嚟嘅時間岩岩好,油香味豐富而且孜然調味唔會話太重,最重點係10蚊一串,真係食多幾串都唔驚😆❣️墨魚鬚 ($10)墨魚鬚相當彈牙而且鮮味十足,最重點係個墨魚鬚配埋嘅泰式酸辣醬非常惹味相當推薦😋❣️蜜糖栗米 ($10)燒栗米一上枱已經聞到一大陣勁香既牛油味,食入口蜜糖牛油嘅調味無懈可擊,栗米粒亦都非常飽滿仲非常juicy ♪( ´▽`)❣️味噌松板豬 ($15)松板豬油脂非常豐富,食落口感似豬頸肉🐖另外個味噌調味都似蜜糖醬,好味得嚟都非常邪惡😈❣️鵪鶉蛋卷 ($20)鵪鶉蛋入面有滿滿嘅蛋黃,外面包住一層薄薄嘅豬腩肉,如果鍾意食蛋捲嘅朋友仔真係唔可以錯過🤟🏻❣️芝士年糕 ($38)芝士年糕外層燒得香口得黎又非常煙韌,入面既芝士流心咸香味十足,相當唔錯🥳❣️山椒鰻魚汁白鱔 ($48)白鱔有三大舊,鱔肉鮮味十足,鱔皮
❣️五花腩 ($10)
❣️墨魚鬚 ($10)
❣️味噌松板豬 ($15)
松板豬油脂非常豐富,食落口感似豬頸肉🐖
另外個味噌調味都似蜜糖醬,好味得嚟都非常邪惡😈
❣️鵪鶉蛋卷 ($20)
❣️芝士年糕 ($38)
❣️山椒鰻魚汁白鱔 ($48)
白鱔有三大舊,鱔肉鮮味十足,鱔皮亦香脆,鰻魚汁惹味得黎唔會搶晒鱔嘅鮮味👅
另外仲有山椒調味,有少少麻嘅感覺相當頂癮,好食到我地仲encore左一串😙😙
❣️鹽燒牛舌心 ($28)
牛舌心肉質彈牙亦保留到肉汁,牛味亦相當豐富,鹽燒既調味亦無得彈‼️無諗過呢個價錢有咁嘅質素,非常推薦🫶🏻
❣️椒鹽雞軟骨 ($20)
椒鹽味相當香口,雞肉同軟骨比例都岩岩,整體感覺不過不失~
❣️免治雞肉棒 ($28)
免治雞肉棒會配埋生雞蛋一齊上兩樣一齊食令到個雞肉非常滑溜,而且仲有淡淡蛋香🍳
雞肉棒入面仲有大量軟骨碎,口感豐富🤩推薦‼️
❣️墨魚滑紫菜大蝦 ($68)
呢個墨魚滑紫菜大蝦絕對係呢到既必食推介‼️
啖啖墨魚滑彈牙得嚟仲保留到淡淡嘅海鮮味🥹
除此之外仲有個大蝦,大蝦蝦肉都係爽口蝦味相當濃厚,無諗過墨魚滑同大蝦係咁夾✨另外仲有個千島醬調下味酸酸地非常開胃🥳
❣️焦糖雪糕多士 ($48)
黎人生有限杯最唔可以錯過嘅就係個甜品雪糕多士🥰
焦糖多士甜絲絲又非常酥脆‼️雪糕嘅冰凍口感又十分清新而且令到個多士多返一種濕潤感,食完幸福感滿滿🥺
強烈建議食完串燒之後食埋個甜品先走😈
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 4.8/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4.2/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.5/5】
ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ