2019-02-24 734 浏览
Enjoy your Sunday!星期日放假出去食lunch見到餐牌有個黯然消魂飯,原來係招牌叉燒+煎雙太陽蛋 叉燒勁"林" 隻蛋煎到好完美, 外脆內嫩 勁好食!忍吾住嗌左個黎試下,真係同‘食神’一樣lol...嗌多左個四寶飯 但完全被比下去 叉燒太乾太"鞋"仲有個中式焗鵝肝 但坦白講有D失望係因為以為真係同西餐有D似但完全係唔同! 似食蠔仔蛋多過食鵝肝...個主角錯哂因為可能焗過頭, D蛋無哂質感 ! 呢個被列入廚師推介 的確有點失準!早知嗌黑松露炒帶子 我相信會更有睇頭!
Enjoy your Sunday!

星期日放假出去食lunch
見到餐牌有個黯然消魂飯,
原來係招牌叉燒+煎雙太陽蛋 叉燒勁"林"
隻蛋煎到好完美, 外脆內嫩 勁好食!

忍吾住嗌左個黎試下,真係同‘食神’一樣lol...
嗌多左個四寶飯 但完全被比下去 叉燒太乾太"鞋"仲有個
中式焗鵝肝 但坦白講有D失望係因為以為真係同西餐有D似
但完全係唔同! 似食蠔仔蛋多過食鵝肝...個主角錯哂
早知嗌黑松露炒帶子 我相信會更有睇頭!
2019-02-24
  • 招牌叉燒
  • 黯然銷魂飯
2019-02-05 909 浏览
門面靚Lunch menu -叫咗個黑松露醬珍珠帶子炒飯好重黑松露味,正-枝竹鹹菜胡椒豬肚湯飯呢個湯飯非常足料,好多豬肚!胡椒味亦重-小食,子薑皮蛋-加多兩杯餐飲。2個人食岩岩好!-大合照-全單$136。無需加一
2019-01-26
黑松露醬珍珠帶子炒飯
枝竹鹹菜胡椒豬肚湯飯
尋珍松花皮蛋  配子薑  -  例牌
餐飲熱檸蜜,咖啡
2019-02-05 637 浏览
北京堡壘街有間和平小飯店,兩個人去食,友人啱啱先病好,一於食得清淡啲啦!叫咗個上湯亞拉斯加皇帝蟹伊麵底 $288,佢仲有得轉做芝士底😳🤤 但我想食吓皇帝蟹嘅鮮味,所以就唔叫芝士底了。如圖所見,其實蟹腳份量都唔少,足夠cover哂成個麵嘅表面,上枱時蟹殼都已經開哂,一路食嘅時候就可以無後顧之憂,可以一啖伊麵,一啖蟹肉,真係啖啖肉😋 蟹肉都好新鮮,上湯清清哋吊吓味就剛剛好。略嫌環境似舊式茶餐廳咁,如果執執個設計,可能會更多人食!
略嫌環境似舊式茶餐廳咁,如果執執個設計,可能會更多人食!
2019-02-02 457 浏览
之前都尼過依間餐廳⋯食下午茶好抵⋯因爲依到既燒味都幾好食,所以如果肚餓就叫炒粉、炒飯都唔錯。燒味款式都多⋯所以以下午茶尼計都幾抵食。不過每次咁岩同朋友尼食既時候都係唔肚餓既時候。所以只係叫西多士餐,$28。味道都幾正宗⋯所以我覺得幾好食⋯糖醬係自己落既⋯有兩小包獨立包裝,唔想食咁甜既落一包都得。地方好大,坐得好舒服,我地7個人⋯有方枱、圓枱比我地揀⋯
2019-02-02
2019-02-01 523 浏览
其實啲野食都幾油,因為有朋友一齊去完肚痛,但係味道係好好的! 尤其個叉燒真係勁好味,唔太肥但亦唔太瘦,甜甜地! 係拎獎嫁個叉燒,名不虛傳! 其實個炸四季豆都好好味,有啲咸蛋黃味道,好夾! 炸豆腐啲豆腐勁滑,外脆內軟,又係正呀! 茄子魷魚兩樣野放埋一齊就有啲奇怪🙈 牛肉果啲都冇咩特別,但都係偏油,去到最後成碟都係油其實都幾驚。我地四個人叫左咁多野就好飽好夠! 不過環境就傳統茶餐廳樣,但落單個叔叔都好nice 同肯幫手嘅! 笑笑俾叉燒的!

• 叉燒
2019-01-30 442 浏览
和平小飯店 (北角).⚜️胡椒豬肚雞煲⚜️.胡椒豬肚湯味道濃郁,有酸菜,雞件同埋豬肚係入邊,酸酸辣辣非常惹味勁開胃!.⚜️海味雜菜煲⚜️.諗住叫個菜食,所以就叫左呢個海味雜菜煲,入邊有蝦米🦐,小棠菜,西蘭花🥦香菇,粉絲等好大煲而且個湯底好鮮! ⚜️金銀蒜蓉蒸海蝦陳村粉⚜️.呢個set不得不推介大家食! ! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)海蝦開邊再用蒜蓉去蒸,係底嘅陳村粉吸晒蝦嘅鮮味同埋蒜蓉嘅香,$118而且份量都非常之足料!😋💕💕.⚜️叉燒粒蝦仁炒飯⚜️.叉燒蝦仁炒飯非常之乾身,飯粒粒粒分明,蝦仁大大粒,推介嘅煮食! —————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 大推! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) .📌和平小飯店 (北角)北角堡壘街6-8號A地舖
和平小飯店 (北角)
陳皮普洱
鹹菜豬肚雞湯煲

⚜️胡椒豬肚雞煲⚜️
海味雜菜煲

⚜️海味雜菜煲⚜️
蒜蓉開邊蝦陳村粉
⚜️金銀蒜蓉蒸海蝦陳村粉⚜️
呢個set不得不推介大家食! ! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
叉燒粒蝦仁炒飯

⚜️叉燒粒蝦仁炒飯⚜️
奉送嘅紅豆沙

—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌和平小飯店 (北角)
北角堡壘街6-8號A地舖
海味雜菜煲
蒜蓉開邊蝦陳村粉
叉燒粒蝦仁炒飯
2019-01-21 409 浏览
在北角返工,午膳的時候無意中經過,眼見裡面座位鬆動,所以入去試下看了餐牌良久才決定食叉燒燒鵝飯,意想不到會有驚喜叉燒和出面餐廳的差不多,燒鵝我覺得比出面餐廳好食一些,還有值得稱讚是廚師斬了脾位給我

看了餐牌良久才決定食叉燒燒鵝飯,意想不到會有驚喜

🍳🍳🍳黯然銷魂飯 ($53)蜂蜜叉燒加埋香煎走地雞蛋真係好邪惡😈蛋汁撈落啲飯到真係好好食蜂蜜叉燒嘅香味亦都好重53蚊食到呢個質素真係超值👍🏻👍🏻👍🏻🍵🍵🍵意大利礦泉水燉湯蘋果桃膠雪蓮子燉豬展湯 ($108)十分真材實料👍🏻🤤飲得出好清甜既味道細盅燉湯大概有四碗🥰可供3-4個人飲養生推介🤓🤓🤓🥒🥒🥒懷舊小黃瓜 ($38)黃金豆腐粒 ($45)兩款小食都好開胃😻😻特別要讚下個豆腐粒係我食過最高質素嘅小食豆腐唔會同脆皮分開 有200分咁嫩滑😻🤤🍊🍊🍊純西西里血橙汁 ($25)午餐跟餐嗌 可以加$5就轉到呢杯橙汁🤤好新鮮 同埋飲得出係原汁原味冇加糖嘅🥰
🍳🍳🍳
黯然銷魂飯 ($53)
蜂蜜叉燒加埋香煎走地雞蛋真係好邪惡😈
蛋汁撈落啲飯到真係好好食
蜂蜜叉燒嘅香味亦都好重
53蚊食到呢個質素真係超值👍🏻👍🏻👍🏻
🍵🍵🍵
意大利礦泉水燉湯
蘋果桃膠雪蓮子燉豬展湯 ($108)
十分真材實料👍🏻🤤飲得出好清甜既味道
細盅燉湯大概有四碗🥰可供3-4個人飲
養生推介🤓🤓🤓
🥒🥒🥒
懷舊小黃瓜 ($38)
黃金豆腐粒 ($45)
兩款小食都好開胃😻😻
特別要讚下個豆腐粒
係我食過最高質素嘅小食
豆腐唔會同脆皮分開 有200分咁嫩滑😻🤤
🍊🍊🍊
純西西里血橙汁 ($25)
午餐跟餐嗌 可以加$5就轉到呢杯橙汁🤤
好新鮮 同埋飲得出係原汁原味冇加糖嘅🥰
2019-01-17 328 浏览
#雙冬羊肉飯 $72大大碟既羊肉上碟🤣而且會有埋少量配菜。羊肉大大舊,但都炆煮得很軟好淋,沒有羊騷味👍🏻而且份量頗多。價錢合理,性價比頗高。.#和平四寶飯$64見到好多人叫呢個🤤味道果然有保證。呢款和平四寶飯一碟會有齊燒鵝,貴妃雞,招牌蜜汁叉燒同咸蛋🥚。一碟飯滿足四個願望呀🤣燒鵝外表香脆,鵝肉入味之餘仲保持嫩滑,好正!下次再黎可能會直接叫半隻🙈.🏠和平小飯店 (北角)北角堡壘街6-8號A地舖
#雙冬羊肉飯 $72
#和平四寶飯$64
🏠和平小飯店 (北角)
北角堡壘街6-8號A地舖
2019-01-06 484 浏览
其實之前嚟過好幾次食午餐,我覺得呢度好特別,因為佢會例咗好多材料嘅來源,譬如:走地雞蛋、礦泉水等等😂。事先聲明,呢度少飯就等於沒有少到🤣,仲有好多。👆🏻午餐牌我地叫咗三碟🐷黯然銷魂飯($53)😅🤣有一碟嘅叉燒就好靚,其餘兩碟就一般,但係都好味嘅😋有一碟嘅蛋黃穿咗😅。其實我嗰碟切雞飯走汁,但係師傅搞亂咗,兩碟黯然銷魂飯同埋個碟叉燒燒腩肉飯走咗汁,而我嗰碟就無走到汁😓😪。呢碟🐷雙拼叉燒燒腩肉飯($60)就靚啦(燒腩肉同燒鵝要加$4)。十足份量嘅叉燒同埋燒腩肉👍🏻,叉燒半肥瘦,燒腩肉腍,唔會太多肥膏☺️我對呢碟🐔雙拼切雞飯($56)有點失望,首先係因為無走汁,其次係因為雞嘅份量比我想像中少,雙拼應該有多D,呢碟好似單拼嘅份量😓但係係好味嘅,我要求雞胸,唔韌。👍🏻🥦白灼菜心(加$12)份量剛剛好👌🏻夠腍。其實呢間餐廳嘅食物質素唔錯,只不過係服務無咁親切,而且師傅漏三漏四😅希望係呢方面可以改善😊。

👆🏻午餐牌

🐷叉燒燒腩肉飯

🐔雙拼切雞飯

白𤆥菜心
🥦白灼菜心(加$12)份量剛剛好👌🏻夠腍。

2019-01-05
🐷叉燒燒腩肉飯
🐔雙拼切雞飯
白𤆥菜心
2019-01-06 415 浏览
黎到北角搵朋友傾project,要搵一個唔太吵、坐得耐又舒服的地方,我就想成呢個「蒙羅麗莎」。呢間野食燒味飯好出名,特別是燒鵝同叉燒。門口已經放曬啲得獎消息。2個人食,唔想諗,簡單啲,就叫個「人人甜蜜」2人套餐。首先是招牌叉燒,果然是招牌,香甜好食。湯是有瑤柱的!咕嚕魚柳正呀,personally 唔鐘意咕嚕豬肉因為好肥,今次喺魚柳,食得好放心!櫻花蝦炒飯都好香蝦味。甘蔗蝦棒都好有特色。晚市去,人不是太多,靜靜地幾好,唔會比人趕走。環境都好舒服。最後仲有紅豆沙送,好開心呀!

呢間野食燒味飯好出名,特別是燒鵝同叉燒。

門口已經放曬啲得獎消息。

2個人食,唔想諗,簡單啲,就叫個「人人甜蜜」2人套餐。

首先是招牌叉燒,果然是招牌,香甜好食。

湯是有瑤柱的!

櫻花蝦炒飯都好香蝦味。

甘蔗蝦棒都好有特色。

最後仲有紅豆沙送,好開心呀!
2018-12-23 574 浏览
食評讚到上天,又話東張西望又話自己勁過鏞記,前晚第一次來,兩個字中伏!肯定係歷史上最難食嘅冬至飯!所謂東張西望燒鵝又乾又鞋,其他餸菜完全無味,20分鐘出一道!再仔細看看,每個食評都是同一套路!冬至流流都坐唔滿⋯⋯你懂的!真係對唔住屋企人,6位套餐2088完全唔值!呢個故事嘅教訓係,唔好盲信媒體食評,尤其是話自己勁過鏞記,不如我話自己好打過甄子丹,好嗎?當然也要佩服欽敬他們成功的marketing!茶餐廳的裝修和服務,(洗手間是90年代茶餐廳標準😱😱)快餐店的質素,可以包裝到天下無敵,香港係會有明天嘅!

2018-12-19 432 浏览
去到北角但唔知食乜,所以就周圍行。點知就搵到呢間餐廳,見到出面有好多上報同埋獎。所以就入去試下。咁岩有午餐,仲要有我最鍾意食既燒味,我就即刻點左個叉燒燒腩飯。男朋友就三心兩意,又想食黯然銷魂飯。不過我話其實係叉燒蛋飯,我又已經有叉燒,所以唔好吧。最後佢揀左咖喱羊腩飯。中間有個小插曲,就係見到有人點左個鵝脾,個樣超級出色,因爲我地本身唔肯定係乜,然後我地忍唔住捉個店員問。不過價錢都唔平,所以都係唔叫。燒味個樣一黎到已經覺得好出色,d色水好靚,食落仲要肥美均衡,非常正。不過男朋友就話佢個咖哩飯比較普通。另外午市有除左跟飲品,仲有跟汨,好飽肚。我地食緊時咁岩轉茶餐,不過對比過個menu,都係午餐抵食d!有樣得意野就係有得餐飲加$3x,升級做Stella,價錢算係好抵啊!btw店員好nice好有禮貌,真係要比足5粒星。埋單total大約$150,算抵食啊!

不過男朋友就話佢個咖哩飯比較普通。
另外午市有除左跟飲品,仲有跟汨,好飽肚。

btw店員好nice好有禮貌,真係要比足5粒星。
埋單total大約$150,算抵食啊!
午餐
  • 叉燒燒腩飯
1K
2018-12-12 383 浏览
尋日一早外出行山, 行到半路中途客人急call要落山開會,我唯有轉車回北角等待客人。在等待客人之際,行山友介紹我去人人和平 heping restaurant 食個香港地道lunch。 燒鵝燒味香港人人愛,我又點會例外呢~我叫來燒味雙拼,燒鵝叉燒湯米粉,燒鵝肥美,皮脆肉嫩。 叉燒甜香厚身,啖啖肉不黐牙。同行行山友叫了雙腸煎蛋飯, 黑椒臘腸及潤腸很新鮮, 切得非常薄片,油香四溢,絕不可缺配白飯一口一口,大啖食,不鹹只覺很香口,行山後的Quote完全還了給食物上。午市套餐價錢合理,套餐包湯及餐飲,每人都都$50蚊左右,食物質素好,性價比算高。

• 燒鵝
  • 叉燒
2018-12-05 446 浏览
下午茶時間去,見到午餐餐牌呢個黯然銷魂飯,加上好肚餓,即刻叫左~~黎到,蛋係煎雙蛋,蓋住叉燒,叉燒有啲有燶邊,相對都厚切。我幾鍾意篤穿蛋黃撈飯食,所以幾鍾意!叉燒都好足料,但略嫌有啲瘦,有返少少肥既話會更好!總括來講係唔差既~~成日諗!點解間間黯然銷魂飯都冇個精髓-洋蔥!唔通加左係會唔好食?
黎到,蛋係煎雙蛋,蓋住叉燒,叉燒有啲有燶邊,相對都厚切。
總括來講係唔差既~~