2011-12-22
男友呢排成日去openrice摷拉麵嘅資料,今晚我哋就幫襯左由日本人開嘅博多拉麵店,只要係日本人開嘅拉麵店,佢就鐘意兼無反對。見其他食家專頁提及餐牌上無嘅Ramen In Special,於是我哋就叫咗餐牌無嘅,但係澳洲悉尼分店可以食倒嘅Ramen In Special啦! 材料勁豐富,但係可惜碗麵唔多夠熱,上檯個陣無煙無氣,湯面個層油浮係表面兼有凝結嘅跡象,好似我呢挺女仔就最怕呢家野喇,但不得不承認,呢種風味先叫九州地道風味嘛!除咗呢樣之外,麵質唔夠麵屋武藏咁好食,d麵條感覺係製麵機做出黎咁,值得讚嘅係豚肉味勁膿厚,但亦都幾油膩吓,裡面塊簿簿地滿佈肥膏嘅豬好稔好滑.另外整個流心蛋黃用鹽醃製過,一開二兩邊有齊,唔似其他麵店得半邊,流心味好香滑,正合我哋口味,亦都唔怕唔夠食,因為佢加多一碗淨麵,如果嫌拉麵配料唔夠豐富咩!大可自行再另叫自選配料。小食方面,要咗個餃子、牛舌串燒、豬頸肉串燒及免治雞肉串,除免治雞肉串外,牛舌串燒同豬頸肉串燒都算幾爽囗,十分好食,與良朋共聚送清酒最好,餃子餡料比較簡單,無乜特別。埋單平過麵屋武藏,日本麵店黎講算係食得過喇.
講算係食得過喇.