2021-03-15 1027 浏览
呢間係日本朋友介紹嘅,估唔到外表平平無奇,入到去好似入咗隨意門咁,睇到個過膠menu 同手寫餐牌,耳邊日文交談聲不絕於耳,頓時有種“返鄉下”feel。佢菜式種類好豐富,睇menu 都有排揀。佢話池魚當造所以叫咗個池魚刺身。我其實唔鍾意sashimi ,因為好怕海水味,有都淨係食拖羅同河豚,但呢個池魚刺身有魚味得來完全唔腥,連我呢啲非刺身愛好者都食唔停口。同埋佢賣得好快,好彩我哋叫咗最後一條。最最最令我驚喜係,佢起左啲肉出嚟,會將條魚骨擺去炸埋畀你食!勁香勁好味,配啤酒一流!佢啲嘢食賣相睇落好普通,好似啲日式家庭料理,冇乜味精,反而有種地道風味。牛腸唔腥,野菜鮮嫩香甜。見隔離枱日本人叫左串梅子雞咁我又跟單先,上面嘅紫蘇葉令成個味道昇華。雞皮餃子同炒麵都係水準之內,不過佢咁多菜式真係唔建議食太多澱粉質啦。葱拖羅卷都好有油脂味,唔似平時街外好多淡牟牟。綠茶燒酒同檸檬燒酒就一般啦,冇乜酒味。但總括而言佢個價錢同份量喺香港嘅居酒屋入面算係咁,加埋氣氛襯托,老世員工客人都係日本人,又會同你傾下計,係幾有人情味,真係會忘記呢度係香港,值得一再光臨。

佢菜式種類好豐富,睇menu 都有排揀。

葱拖羅卷都好有油脂味,唔似平時街外好多淡牟牟。

2021-02-02 1527 浏览
上次去食完個烏冬硬係覺得唔抵今次食個lunch 再戰.order 左個泡菜五花腩飯omg 泡菜味道非常好然後五花腩邊位燒得相當有心機有少少脆又夠足夠油脂very well然後重點係個飯面仲有紫菜碎同蔥花做到一絲不苟既感覺另外配有黃芥辣&麻油比你點五花腩提味相當不錯然後兜飯大到正常胃口既女仔係無可能食得哂再+個麵豉湯食完後飲返個熱茶消濟70蚊再加一服務費抵比佢ge.今次算係幫佢平反返另外炸雞定食份量都相當大仲有佢既牛肉鍋都看似不錯下次再試試佢先
上次去食完個烏冬

仲有佢既牛肉鍋都看似不錯
下次再試試佢先
2021-02-02
2021-01-23 569 浏览
今日工作附近既居酒屋感覺肚餓就eat 一eat 佢.一入去有basic 探熱同噴手消毒嗌左個烏冬鍋 $99 連加一.問侍應裡面有咩料竟然答唔係幾到可能新出🤔?.嗌完後黎左上台眼見烏冬生蛋一隻蘑菇一粒雞兩件獅子狗半件大蔥三塊完.女仔應該還好男仔就幾sure 唔夠飽加上唔係第一次食所以覺得可能日本烏冬比較貴?因為其他lunch set 約70-8x相對性價比較高而且有埋麵豉湯.下次再去應該唔會再嗌尼個🤔其實其他餐反而不錯
今日工作附近既居酒屋感覺
大蔥三塊

女仔應該還好
男仔就幾sure 唔夠飽
加上唔係第一次食
所以覺得可能日本烏冬比較貴?
因為其他lunch set 約70-8x
相對性價比較高
而且有埋麵豉湯
下次再去應該唔會再嗌尼個🤔
其實其他餐反而不錯
2021-01-23
2021-01-09 4479 浏览
Part 1/4🍑這間居酒屋在香港已開了很多年,最近一次惠顧,與日藉店員閒談了幾句才知悉(日文只有菜鳥程度的在下,當然是廣東話交談啦😝),原來她在1985年由日本店東橫山さん所開設,固此已屹立在香港35年有多了,可算是老字號日食店🍱,粗略估計,小的應該也惠顧不下數十次🙌🏻,昼食及晚餐也嚐過,有好幾次來吃時,附近的食客也是日本人,幾乎是日語滿天飛,令人會幻想正身處東瀛當地呢🥰🥢#前菜據聞居酒屋有個不成文規定,就是會有前菜奉客,就像到酒樓會有茶芥一樣,其實餐牌處有列明收費,不過通常較不起眼呢,這裡的前菜,每回來到也不盡相同,就像小的吃過😋軟綿的煮 #レンコン (蓮根),😋清新的津白肉末 ,😋微辣的玉米肉鬆,還有惹味的大根金平煮魷魚鬚🙂🍶 #酒來到居酒屋,豈能不來客杯中物,每次來也會喝酒,印象中只有兩回是付費的🤔,皆因每次來時,於結帳後也會獲得贈券乙張,該劵可兌換 #サイダー🥤或 #ビール 🍺 或 #アイスクリーム 🍨 或 #日本酒 🍶,對於非常喜愛來一杯的在下,每次也忍不住要了最後者(透明玻璃瓶那款),這裡贈飲的清酒,應該精米度較高,所以較辛口,而付費的,分別喝過🍶 粉紅色波形的 #桜田門
Part 1/4
🍑

🥢#前菜

🍶 #酒
來到居酒屋,豈能不來客杯中物,每次來也會喝酒,印象中只有兩回是付費的🤔,皆因每次來時,於結帳後也會獲得贈券乙張,該劵可兌換 #サイダー🥤或 #ビール 🍺 或 #アイスクリーム 🍨 或 #日本酒 🍶,對於非常喜愛來一杯的在下,每次也忍不住要了最後者(透明玻璃瓶那款),這裡贈飲的清酒,應該精米度較高,所以較辛口,而付費的,分別喝過🍶 粉紅色波形的 #桜田門警視庁麦焼酎 及 🥃 #藍莓酒梳打,其實這裡的酒選擇很多,下次再來要忍著不喝免費的🤣
🍑
*由於嚐過的菜式較多,下篇待續 ( #つづく)
2021-01-03 1141 浏览
三點去食 late lunch, 本來想叫炸牛肉署仔餅,但 sold out. 叫了炸蟹肉餅,十分好味。焗白果也做得很好。鰻魚飯嘅鰻魚真材意料,但啲飯就好似唔係用日本米煮。不過,日本人老闆及侍應十分有禮。耐心講解自家製抽子特飲。
2020-11-18 1373 浏览
今早去咗尖沙咀附近做嘢,做完嘢差唔多到食晏時間,突然諗起一間由日本人開的餐廳「京笹居酒屋」,之前一直都想去,但始終未去過;今日d時間剛剛好,就一於去試吓啦,入到餐廳都見到已有人等位,好彩時間尚算早,我好快就安排入座午市套餐價格由$70-$130不等,最後我叫咗「蔥碎吞拿魚腩飯日本麵定食 $90」,包括1️⃣ 蔥碎吞拿魚腩飯🐟2️⃣ 日本麵🍜整體來講:食材都幾新鮮,味道係唔錯價格💰:$99 ($90 + 加一服務費$9)味道😋:OK

午市套餐價格由$70-$130不等,最後我叫咗
「蔥碎吞拿魚腩飯日本麵定食 $90」,包括
1️⃣ 蔥碎吞拿魚腩飯🐟
2️⃣ 日本麵🍜

整體來講:食材都幾新鮮,味道係唔錯

價格💰:$99 ($90 + 加一服務費$9)
味道😋:OK
蔥碎吞拿魚腩飯日本麵定食
蔥碎吞拿魚腩飯
日本麵
2020-11-18
午餐
今次要介紹嘅係位於尖沙咀海防道一個暗角位,平時唔起眼嘅居酒屋🏮老闆係日本人但識講唔咸唔啖嘅廣東話十分逗趣,你會發現收工時候去有時都會見到有啲日本人去食,因為呢間居酒屋比同區嘅更地道,更有風味👍🏻.如果你係第一次黎,相信必定會有選擇困難症,因為佢本menu係成本書咁厚,由燒物,刺身,壽司,串燒,鍋物,基本上你講得出嘅日本料理都有😲drink menu 仲誇,同food menu一樣咁厚,sake,highball,sour,shochu,beer應有盡有:0)如果你係信得過小編我嘅話🙇🏻‍♂️不妨可以參考我以下推介嘅野食🤟🏻:基本上呢間居酒屋出名係燒物,所以基本上我每次黎都主要叫燒物小食,當中以($70)最為出色🤩,可見上圖我基本上係每次必叫,呢度嘅雞泡魚干唔同出面食個啲真係燒到變乾,而係保持濕潤多汁,配上沙律醬同少少七味粉食超惹味,呢個時候再飲返杯或者🍺所有不快都溜走🙌🏻.($68)牛舌切割成一口bite size卻保持一定嘅厚度,入口爽口彈牙,建議食時加少少🤏🍋檸檬汁更爽😋.($78)厚隻魷魚大大條燒得好靚🤟🏻配上嘅燒汁非常惹味,魷魚唔會燒到好乾,保持少少濕潤同嚼勁,建議食時可以連少少
雞泡魚干
基本上呢間居酒屋出名係燒物,所以基本上我每次黎都主要叫燒物小食,當中以[燒雞泡魚干🐟🔥]($70)最為出色🤩,可見上圖我基本上係每次必叫,呢度嘅雞泡魚干唔同出面食個啲真係燒到變乾,而係保持濕潤多汁,配上沙律醬同少少七味粉食超惹味,呢個時候再飲返杯[whisky highball]或者[lemon sour]🍺所有不快都溜走🙌🏻
鹽燒牛舌
[鹽燒牛舌]($68)牛舌切割成一口bite size卻保持一定嘅厚度,入口爽口彈牙,建議食時加少少🤏🍋檸檬汁更爽😋
汁燒魷魚筒
[汁燒魷魚筒🦑]($78)厚隻魷魚大大條燒得好靚🤟🏻配上嘅燒汁非常惹味,魷魚唔會燒到好乾,保持少少濕潤同嚼勁,建議食時可以連少少薑蓉一齊食.
明太子撈烏冬
至於一品料理方面,首推[明太子撈烏冬]✨($88)乃招牌之一,烏冬用上稻庭烏冬非常有口感,配上明太子忌廉汁好夾而不膩,超讚👍🏻
至於點解我會話呢間居酒店首選燒物,因為試過叫佢刺身/壽司唔算新鮮同出色,唯獨呢個 - [蔥碎吞拿魚腩卷]($68)做得幾好,蔥同吞拿魚嘅比例拿捏得好好,如果嫌齋食燒物唔夠飽嘅話可以不妨叫埋呢個🤪
總括嚟講雖然呢間居酒屋唔係所有料理都驚為天人,但勝在夠地道同性價比唔錯,人均消費大約$300左右,環境都算坐得舒服,收工係度飲返兩杯🍻食啲小食都不失為一個唔錯嘅選擇🤟🏻
(ps通常食完老闆仲會送你一兩張coupon等你下次嚟食可以送你啤酒或雪糕😝)
雞泡魚干
鹽燒牛舌
汁燒魷魚筒
明太子撈烏冬
2020-11-06 1070 浏览
啱啱同男朋友開始拍拖嘅時候佢成日都會帶我嚟呢間居酒屋之後尖沙咀越來越多林林總總嘅美食我哋就好少嚟啦今日放工男朋友突然想食但係竟然唔記得帶coupon (每次食完老闆都會比coupon我哋,下次就可以嚟食雪糕)不過唔緊要啦由美麗華出發地點好方便易搵嘅居酒屋傾咗兩句計就到一入門依舊見到日本人老闆雖然佢唔認得我哋但係感覺好似重遇故人咁依舊用唔鹹唔淡嘅廣東話同我哋講歡迎光臨(佢個仔都好努力講廣東話)跟住就幫我哋對手消毒,衛生做足!一入座有位女侍應就介紹秋刀魚好食呢個季節的確係食秋刀魚嘅最佳時候所以我哋就叫咗秋刀魚刺身 加薑同埋豉油食好新鮮!不過性價比就一般,得好少都二百幾蚊跟住仲有吞拿魚壽司,不過不失啦雞泡魚乾係我最愛去到邊間日本餐廳都要食呢個雖然好鬆化,但係我同我男朋友都覺得有啲偏鹹,不過呢個味道送酒係一流嘅,只不過我哋今次冇飲酒炸牛肉餅,上枱熱辣辣,外脆內軟但係牛肉就唔算好多,裏面好多薯蓉免治雞肉串就十分推介食到入面有啲雞軟骨味道亦都調校得剛剛好最後埋單總共$600係有少少偏貴但係回憶嘅味道取代不了嘅
啱啱同男朋友開始拍拖嘅時候
佢成日都會帶我嚟呢間居酒屋

之後尖沙咀越來越多林林總總嘅美食
我哋就好少嚟啦

今日放工男朋友突然想食
但係竟然唔記得帶coupon
(每次食完老闆都會比coupon我哋,下次就可以嚟食雪糕

不過唔緊要啦

雖然佢唔認得我哋
但係感覺好似重遇故人咁
依舊用唔鹹唔淡嘅廣東話同我哋講歡迎光臨
(佢個仔都好努力講廣東話

跟住就幫我哋對手消毒,衛生做足!

一入座有位女侍應就介紹秋刀魚好食
呢個季節的確係食秋刀魚嘅最佳時候

所以我哋就叫咗秋刀魚刺身
加薑同埋豉油食好新鮮!

不過性價比就一般,得好少都二百幾蚊

跟住仲有吞拿魚壽司,不過不失啦

雞泡魚乾係我最愛
去到邊間日本餐廳都要食

炸牛肉餅,上枱熱辣辣,外脆內軟
但係牛肉就唔算好多,裏面好多薯蓉
免治雞肉串就十分推介
食到入面有啲雞軟骨

味道亦都調校得剛剛好

最後埋單總共$600
係有少少偏貴
但係回憶嘅味道取代不了嘅

一行3個女仔第一次去呢間居酒屋🏮一入門口老闆應該係日本人溝通會有少少問題不過都唔緊要,因為老闆好有禮貌好快就可以準時安排入坐👍🏻👍🏻👍🏻之後order嘢食時的女侍應都好有禮貌好有耐性👍🏻👍🏻👍🏻食物好快就上菜👍🏻👍🏻👍🏻味道都唔差,幾好食👍🏻👍🏻👍🏻尤其是前菜每人一碟嘅牛舌粒非常值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️之後我哋想飲sake不過唔熟悉邊一隻sake比較適合我哋所以問一問侍應嘅意見嚟咗個男侍應,高高地我有禮貌地問佢邊隻米味重啲佢嘆口氣話今晚已經係第二個人問佢呢條問題,吟....即係點呀...佢之後無比反應,無笑,無再繼續講解我地dead air我再話我地真係唔清楚佢先至有啲唔耐煩吟講解左幾句選完酒,選size我地問750ml係咪後面矮矮肥肥個枝(裝飾品酒樽)之後佢話”你係咪講緊我哋老闆啊?”佢之後無比反應,無笑,無再繼續講解我地又dead air其實呀侍應哥哥你係想點呢❓你係咪想搞笑呢❓益或你好攰想抖抖呀❓我唔知你同你老闆有幾熟啦❗️你做咩無lala人生攻擊你老闆❓我都唔係有心留難你問你sake嘅問題吖⁉️咁我真係唔知吖嘛❗️你唔想答咪叫第二位同事黎答囉❗️唔駛搞到吟funny㗎但你
一行3個女仔第一次去呢間居酒屋🏮
一入門口老闆應該係日本人
溝通會有少少問題
不過都唔緊要,因為老闆好有禮貌
好快就可以準時安排入坐👍🏻👍🏻👍🏻

之後order嘢食時的女侍應都好有禮貌
好有耐性👍🏻👍🏻👍🏻

食物好快就上菜👍🏻👍🏻👍🏻
味道都唔差,幾好食👍🏻👍🏻👍🏻
尤其是前菜每人一碟嘅牛舌粒非常值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️
之後我哋想飲sake
不過唔熟悉邊一隻sake比較適合我哋
所以問一問侍應嘅意見
嚟咗個男侍應,高高地
我有禮貌地問佢邊隻米味重啲
佢之後無比反應,無笑,無再繼續講解
我地dead air
我再話我地真係唔清楚
佢先至有啲唔耐煩吟講解左幾句
選完酒,選size
我地問750ml係咪後面矮矮肥肥個枝(裝飾品酒樽)
之後佢話”你係咪講緊我哋老闆啊?”
佢之後無比反應,無笑,無再繼續講解

一直都有侍應幫手不停加茶
態度都好有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻

2020-10-29
  • 炸軟殼蟹
在尖沙咀逛街到晚上九點幾,很多餐廳都已經截單了,很不容易從尖沙咀碼頭來到京笹,店裡坐滿滿,但日本老闆很熱心讓我們先在門外等侯,他馬上安排清潔翻檯,實在感恩,因為我們已經又餓又累了。京笹不算是新派餐廳,在尖沙咀迄立已有一段日子的居酒屋,老闆是日本人但會講廣東話,很親切。以前都有來過,印象也不錯,就是可以吃到地道一點的小菜。來居酒屋通常是點飲料,再點小菜,店員先放上兩小碟前菜 – 日式薯仔沙律,先滿足我們飢餓之苦。總結: 特別欣賞他們手繪的餐牌,很可愛。埋單後,我們離開門口,還是聽到老闆很熱情的說:「多謝晒」,很窩心。因為這個世代沒幾個老闆仍會這樣感謝客人,對這裡不是為食物留太多印象,反而服務很貼我心就是了。謝謝您,老闆,加油!

日式薯仔沙律
鰤魚刺身大大份
雞腎
燒牛舌!好正👍🏻👍🏻👍🏻
雞頸肉串燒,跟雞肉差不多啦
八爪魚餅,真材實料👍🏻😋😋😋

燒牛舌!好正👍🏻👍🏻👍🏻
八爪魚餅,真材實料👍🏻😋😋😋
稻庭冷烏冬👍🏻
雞皮串燒,香脆皮好厚身
呢間居酒屋大大話話都幫襯左五六年,有平日嘅lunch time到星期六日都幫襯過,仲食過幾次晚市,但都係中午抵食d!基本上平日嘅中午時間,唔book位根本就唔使旨意入到黎食但相反,我就比較鍾意星期六日嗰種悠閒又冇乜人嘅感覺。加上都幾多日本人幫襯,店員又日本人,基本上感覺就好似去左日本咁今日叫左海膽,三文魚子,三文魚既魚生飯全部都係非常新鮮,特別係海膽更加係超級鮮甜!有時出面都唔敢亂叫海膽,難食起上黎真係可以好差。但呢度真係⋯⋯ Never fails me!但係份量就少左d🤭 如果可以多返d海膽就好啦但環境真係好舒服,喺呢個環球疫情緊張嘅情況之下,唯有當自己去咗日本平衡下心理啦注意一:佢係serve熱茶二:佢收加一
基本上平日嘅中午時間,唔book位根本就唔使旨意入到黎食

今日叫左海膽,三文魚子,三文魚既魚生飯
注意一:佢係serve熱茶
二:佢收加一
2020-04-01 1759 浏览
回憶中的京笹牛肉鍋🤤·🥘牛肉火鍋定食($72)以前大寒天時最愛跟同事到京笹點牛肉火鍋☺️大大鍋.湯汁濃郁香甜.打入生蛋(可以選熟蛋)更係精髓所在😋飯量有點多.但餓底男士唔夠既話可以免費添飯~·🐟蔥碎吞拿魚腩飯.日本麵定食($90)大食仔點🤣佢又想食soba又想食飯🤪好豐富好抵食!·📍京笹居酒屋尖沙咀海防道32-34號寶豐大廈1樓
回憶中的京笹牛肉鍋🤤

📍京笹居酒屋
尖沙咀海防道32-34號寶豐大廈1樓
2020-03-13 1151 浏览
池魚刺身&軟殼蟹幾好味。雞蛋卷少少淡味,還可以。牛肉薯餅不太推薦,很少牛肉味,只有薯仔味。蠔仔粥像泡飯,味道可以。燒五花腩肉幾香又好味。員工是日本人,服務也很好。
池魚刺身&軟殼蟹幾好味。

雞蛋卷少少淡味,還可以。
牛肉薯餅不太推薦,很少牛肉味,只有薯仔味。
蠔仔粥像泡飯,味道可以。
燒五花腩肉幾香又好味。

員工是日本人,服務也很好。
2020-03-13
2020-02-14 1353 浏览
今天阿辣妹不過海,決定留在九龍區做瑜伽,所以我們也決定在尖沙咀區食好西。京笹一直都是中價日本菜的一個大飯堂,食材新鮮價錢合理,選擇還是很多的,店內職員和老闆也是十分友善,絕對冇壓迫感。在亞士厘道的街尾,地點十分方便,朋友聚會家庭聚會絕對見得下人,之前阿二佬都是在這裏辦生日派對的。在現在這個時勢,無能的無能有病的有病,有口罩時唔比載,要戴口罩時冇得帶,有人full gear 亦同時有人無gear,一個立立亂嘅地球 🤯🤯 一個不幸運的話也不知道明天發生什麼事,所謂食得是福當然是今天的飯今天吃,食好啲!今日同阿辣妹和叉燒妹來到這裏吃個午飯,看到他們的定食也決定試試。刺身定食魚食材新鮮,選擇也可以看圖識字,三文魚,snapper 和吞拿魚都十分新鮮肥美,加上其他海鮮和馬糞海膽,冇得輸。個人覺得可以改良的會是把飯也轉成正宗日本珍珠米就更到位。同樣三色刺身飯也十分出色,所有的食材也是非常新鮮和甜美。這個蔥碎吞拿魚飯本身十分出色,但是它的冷麵就給扣分了,可能師傅煮得太長時間所以口感比較淋,不過和服務員說了後他們立即幫我更換,變成一個冷烏冬,反而非常彈口,服務的誠意一流。整體來說午餐是有質素,由於滿足

刺身定食

同樣三色刺身飯也十分出色,所有的食材也是非常新鮮和甜美。

三色刺身定食

蔥碎吞拿魚腩飯日本麵定食
蔥碎吞拿魚腩飯
凍烏冬

整體來說午餐是有質素,由於滿足附近不同行業中午下午等等的開飯時間,分量方面也非常巨咪。二有日本人開的日本餐廳來說,個人覺得可以在其他配件方面再作改善,例如珍珠米,Wasabi也不是現磨的。

之前一直都是來幫襯它的晚飯,以一間居酒屋來說它的煎炒煮炸燒物壽司刺身等等都十分出色,可以媲美金馬倫道上一樓的那間日本餐廳居酒屋。京笹內最少兩名日本服務員,加上其他幫手,服務態度是滿有誠意的。除了食材新鮮方面,日本清酒的選擇也不小,處理衛生方面也十分到位,可以說得上大夥人聚會的一個好選擇。大家有機會可以追加試試它的晚飯,會有驚喜的,本人會繼續encore。

2020-02-09
午餐
刺身定食
凍烏冬
  • 三色刺身定食
2020-02-11 723 浏览
這間餐廳經營多年每次都是經過沒有入去今天同事建議去食聽說這店舖的老闆是正宗日本人我見他招待客人都是以日文的餐廳枱與枱之間位置不算闊落比較瘦的女孩只能慬慬行入卡位但店內可以擺放很多桌子,招攬更多生意這個蒜片牛柳粒飯試午市之選牛柳粒數目多將牛柳粒切到細細粒配飯,非常搭日本飯選用日本米很喜歡那個質感加上有柚子酸甜醬拌雜菜沙律很開胃還有配上一碗麵豉湯原來牛柳粒配上卡夫沙律醬是非常美味人均$77比起兩年前的價錢真是有明顯的通脹一點前去到還有位,到我食完出來時已經要等位了
這間餐廳經營多年
每次都是經過沒有入去
今天同事建議去食
聽說這店舖的老闆是正宗日本人
我見他招待客人都是以日文的
餐廳枱與枱之間位置不算闊落
比較瘦的女孩只能慬慬行入卡位
但店內可以擺放很多桌子,招攬更多生意

這個蒜片牛柳粒飯試午市之選

牛柳粒數目多

將牛柳粒切到細細粒配飯,非常搭
日本飯選用日本米
很喜歡那個質感

加上有柚子酸甜醬拌雜菜沙律
很開胃
還有配上一碗麵豉湯

原來牛柳粒配上卡夫沙律醬是非常美味
人均$77
比起兩年前的價錢真是有明顯的通脹

一點前去到還有位,到我食完出來時已經要等位了