2015-01-11 2382 浏览
說是飯堂是有點過分啦,京笹的價格絕對算不上平便。但數一數我和朋友來的次數,多得像當了這裡是飯堂啦 無他,京笹的食物很地道。環境舒適,不會令人太拘謹。事實上有很多日本人放工也來這兒喝一杯。氣氛不錯。今次跟老公在平日的晚上來,餐廳大約8分滿。剛坐下職員就遞上餐前小食,今次是栗子加南瓜。注意喔,這個是小食收錢的。不過我和老公也沒所謂,反正每次坐下時就餓得要命 栗子和南瓜加在一起,香甜軟綿,我把自己那一小碟很快就吃完了。青瓜新鮮爽脆,沙律醬也很足,包著每一樣食材。(愛吃沙律的朋友一定明白,沙律醬不夠總有點失色)整個沙律吃上去清新並有豐富的口感三文魚腩肥美,魷魚刺身鮮甜。很喜歡這兒會把青瓜卷進魷魚,魷魚的煙韌加上爽脆的青瓜令人欲罷不能對喜歡明太子和烏冬的我,這個絕對是大滿足。烏冬是煙韌多於彈牙,不錯=)牛舌是我常點的菜式,依然做得香脆油潤。但比起以前分量是少了。來過好多次都未有點過茶碗蒸。今次倒是pleasantly surprised. 足料程度基本上差不多每口都有蛋以外的食材,有冬菇有銀杏有魚肉等等。吃得我和老公“嘩嘩聲”。滿足的一餐之後就去下一站填飽甜胃了
說是飯堂是有點過分啦,京笹的價格絕對算不上平便。
但數一數我和朋友來的次數,多得像當了這裡是飯堂啦

無他,京笹的食物很地道。環境舒適,不會令人太拘謹。
事實上有很多日本人放工也來這兒喝一杯。氣氛不錯。

今次跟老公在平日的晚上來,餐廳大約8分滿。
剛坐下職員就遞上餐前小食,今次是栗子加南瓜。
注意喔,這個是小食收錢的。
不過我和老公也沒所謂,反正每次坐下時就餓得要命
前菜小食 - 栗子南瓜
蟹籽沙律
青瓜新鮮爽脆,沙律醬也很足,包著每一樣食材。
(愛吃沙律的朋友一定明白,沙律醬不夠總有點失色)
整個沙律吃上去清新並有豐富的口感
三文魚腩,魷魚剌身
三文魚腩肥美,魷魚刺身鮮甜。
明太子撈烏冬
對喜歡明太子和烏冬的我,這個絕對是大滿足。
烏冬是煙韌多於彈牙,不錯=)
鹽燒牛舌
牛舌是我常點的菜式,依然做得香脆油潤。
但比起以前分量是少了。
茶碗蒸
來過好多次都未有點過茶碗蒸。
今次倒是pleasantly surprised.
足料程度基本上差不多每口都有蛋以外的食材,
有冬菇有銀杏有魚肉等等。吃得我和老公“嘩嘩聲”。

滿足的一餐之後就去下一站填飽甜胃了
题外话/补充资料: 日本人老闆有時幫手收碟的時候會說Sorry,很有禮貌很cute呀XD
2015-01-06
前菜小食 - 栗子南瓜
三文魚腩,魷魚剌身
明太子撈烏冬
2014-12-11 2233 浏览
同事介紹黎呢度食, 話d set 好抵  12:40到達, 滿座了~~蒙豬眼哥哥話好快有位, 叫我地等一陣, 果然5分鐘左右已經有了仲要係~ 廂~房~ 岩哂我地, 咁嘈... 哈哈  menu都好多choice, 有魚生飯, 有定食, 有麵我地叫左: 1.) 炸蠔定食 2.) 牛肉火鍋定食 3.) 蒜片牛柳粒定食好快食物就到了, 先來既係蒜片牛柳粒, 好好好香蒜味, 食落口亦都好林, 份量也不小呀~~好味! 跟住就到炸蠔同牛肉鍋, 蠔有4隻大及1隻蠔bb~~ 呢個價錢係超值喎, 仲好好味~~ 而牛肉鍋就不過不失, 牛肉份量都算多, 反而菜相對地小左d~每個set故包括了麵豉湯同飯, 好鬼大碗食完真係好滿足特別一讚門口的蒙豬眼哥哥, 好好人~~又有禮貌 like~
同事介紹黎呢度食, 話d set 好抵
12:40到達, 滿座了~~
仲要係~ 廂~房~ 岩哂我地, 咁嘈... 哈哈

menu都好多choice, 有魚生飯, 有定食, 有麵
好快食物就到了, 先來既係蒜片牛柳粒, 好好好香蒜味,
食落口亦都好林, 份量也不小呀~~好味!
蒜片牛柳粒

牛肉鍋, 炸蠔
每個set故包括了麵豉湯同飯, 好鬼大碗
食完真係好滿足

特別一讚門口的蒙豬眼哥哥, 好好人~~又有禮貌
like~
2014-12-11
2014-08-29 2668 浏览
之前在亞士厘道吃東西,吃飽後周圍看了一下別的餐廳,經過京笹時,日籍店長正在整理店外餐牌。他跟我們傾談一會,便派了他的"卡片"給我們,是一張過了膠的顔色紙,上面寫了他的資料,背後是憑此九折優惠。因為這張優惠卡片,我們一星期後走去幫襯。原來是非常非常熱鬧,大量的人在門口等待叫號,幸好店家玄關位夠大。 十五分鐘後入座,同事A見鰻魚飯不算貴很多,所以點了。糖不甩試了少少,鰻魚也很肥美。 糖不甩的牛肉粒分量很大。另一同事叫了午餐定食,以為有很多餸菜款式可以試,來到竟然是飯盒樣子,而且前菜多過餸菜。哈哈,千祈不要點啦。結帳時要把店長的卡片收走,我們有點不開心,哈哈。

糖不甩的牛肉粒分量很大。

結帳時要把店長的卡片收走,我們有點不開心,哈哈。
用餐优惠
優惠券
冰和友人到位於尖沙咀海防道的京笹居酒屋,享用一頓價錢合理,質素挺高的晚膳。餐廳由日本人開辦,內裡大部份侍應均為日本人,但均能以廣東話溝通,落單等對答並沒困難。冰的友人能說日語,所以不用冰去操心。冰點了一客奄列飯 (HKD78) 。飯旁有雜菜沙律,沙律醬配在旁邊,可按個人喜好拌在雜菜中。雜菜份量充足,平衡整客飯的菜肉比例。噢,這客飯不是只有雞蛋嗎?肉在哪兒?雞肉粒就在蛋包飯中。飯用茄汁炒香,配以雞肉粒,豐富口感層次,亦提高營養價值。雞蛋烹調時間恰到好處,保存香滑口感。飲品是非常特別的桃子jelly清酒。飲用前先稍稍搖勻,以便倒出jelly。酒味不算很濃,容易入口。一支酒同時滿足飲酒和食jelly的欲望,煞是滿足。每人一客飯麵,另外叫了一客炸物、上圖的jelly sake,加一後每位只需$140,冰覺得非常抵食的哦。
桃子jelly清酒
2014-04-24
桃子jelly清酒
2014-05-24 3889 浏览
I know this bistro sets itself amidst the low-priced restaurants where the taste and prices are more important. But the service was really appalling to the extent I would not recommend it no matter what. The staff refused to give us tea (for a third person who's in the washrooms) and insisted on bringing tea when she was seated. When the person does sit down and ask for tea, it took repeated reminders before the tea arrived. And when I asked to have refills, the waiter yelled (YES, YELLED) "you

The staff refused to give us tea (for a third person who's in the washrooms) and insisted on bringing tea when she was seated. When the person does sit down and ask for tea, it took repeated reminders before the tea arrived. And when I asked to have refills, the waiter yelled (YES, YELLED) "you have to wait for five minutes for tea refill!" - to the point our neighboring diners were shocked as we were only asking routinely and politely. The orders for drinks were mixed up and lost. The irony was that tea was refilled automatically after we settled our bills.

Run-through for the surf and turf cuisine which went very well with alcoholic drinks. The appetizer on the house was stewed beef stew - tender and marinated with a slightly sweet sauce. Roast ox tongue - thin cut with a nice chewy texture. Dried pufferfish - like dried squid, a tasty snack. Sashimi akagai - fresh, strong flavour. Tempura pumpkin & eggplants - so-so, not too crispy. Assorted sushi - average, salmon more fresh, mackerel a bit stale. Deep fry asparagus - very crispy and hot with a rich taste. Salmon & soft shell crab roll - too heavy but good for sushi lovers. Tamago too sweet.

In spite of the excellent food and the user-friendly prices, there will not be a second visit.

2014-05-23
2014-02-22 3997 浏览
星期五晚在尖沙咀想食日本菜, 但又唔想食太貴. 於是想起亞士厘道既京笹居酒屋. 人好多. 只係得番一張吉枱係升降機旁. 冇所謂啦, 因為太餓......裝修簡單, 牆上貼了日文菜單, 加上日本食客及侍應, 感覺十分似在日本的居酒屋.前菜 - 老實說, 唔知係乜不過估計係魚. 味道都唔錯雕魚 - 本來想要劍魚腩但係賣晒. 雕魚都新鮮燒多春魚 - 燒得香脆炸豆腐 -  表面炸得脆, 入面夠滑, 個汁都好好味燒牛舌/燒五花腩肉 - 牛舌很爽有嚼勁, 五花腩都香. 本來諗住得兩串, 點知份量咁多.麻醬中華冷麵 - 口感唔錯. 一定唔係一般既公仔麵 . 個醬唔"芝麻"得黎仲有D清新既感覺, 開胃.茶碗蒸 (冇相....) - 十分滑, 用料十足.不算是什麼豪華大餐和超上等食材. 但以呢個價錢在尖沙咀食到咁多好食既野, 都十分滿足了......

前菜 - 老實說, 唔知係乜不過估計係魚. 味道都唔錯
雕魚 - 本來想要劍魚腩但係賣晒. 雕魚都新鮮
燒多春魚 - 燒得香脆
炸豆腐 -  表面炸得脆, 入面夠滑, 個汁都好好味
茶碗蒸 (冇相....) - 十分滑, 用料十足.

2014-02-21
2014-02-15 3313 浏览
臨時約左好友食飯、竟然完全諗唔到食乜!最差係連食咩菜都諗唔到最後諗起朋友介紹過京笹、我就向朋友提議了呢間和海港城某西餐廳朋友就擇左未試過既京笹餐廳門口已有餐牌、等你可以望下0岩唔0岩食先!無人會出黎煩住你、可以睇幾奈都得…讚!當然好飢渴既我都係甘易望兩眼、確實唔係天價食物就標左入去一入到去、有個好熱心既侍應 (其實可能係老勢!)招待我們、帶到我們一個二人位、呢度既枱与枱之間較窄!基本上完全聽到隔離講乜  見到裡面有些細房、應該係俾訂左位、同埋多人既!幾正甘喎!環觀四周有兩三枱食客以及一兩個侍應都係日本人呢度既侍應服務態度幾好、但有個問題就係佢地分工有點過份仔細……拿!第一次就當我問錯人、我問左個有少少像南亞裔人士野、我想問佢隔離個枱食緊既係乜 "  賣相好吸引甘、甘佢話唔知啦!搵人黎答我之後既每一次落單、同問野(我們做左問題少女、因為太多菜式名字唔知係乜) 都不可以第一次就搵到人幫、佢地都會叫你等陣、再去搵人!可以落單問野既人又經常不在附近我們兩個人、食左都好多野、叫左四樣野如果個餐牌可以多點圖會好點、因為睇落好多名都唔知係乜、同埋個餐牌好像茶餐廳果d甘、過完膠就算每枱都會有碟炸雞皮
朋友就擇左未試過既京笹

"  賣相好吸引甘、甘佢話唔知啦!搵人黎答我

我們兩個人、食左都好多野、叫左四樣野

每枱都會有碟炸雞皮、無以為唔洗錢呀!係要廿蚊碟嫁!
我朋友仲要淨係食左一舊、我就成碟食晒!生住飛滋都要食
炸雞皮幾脆 、好香口、不過真係好熱氣!下次唔知可否淨係留一碟呢
1.  雜錦烏冬
隻烏冬唔錯、係扁身既  我朋友話勁鐘意
呢煲裡面有一隻大大天婦羅、一塊蟹柳、兩三塊豬肉
熱辣辣甘好正
成煲可以分到四碗、三四個人食都得
最鐘意就係隻半生熟蛋、一黎就搞搞搞、整熟佢先!!
2. 三文魚茶泡飯
自從去完名古屋、就愛上左食茶泡飯
茶泡飯其實係日本勁普通勁普通既食物、但我真係一試難忘!於是今次一見到、都即刻叫左同埋好期待
但期望過大、失望更更更大!!
因為茶泡飯味道非常淡  落左芥末落去、好俾飲緊落左芥末既水、好失望啊!三文魚都無乜味甘!不推介大家食
3.  三文魚刺身
正!!非常肥美!有五大塊
4.  炸露筍
呢碟係我們隔離枱再問個服務員叫既
遠望有點像蟹籽壽司
初時仲以為係個服務員唔知我指邊碟、講錯
爛露筍咬落去脆脆地、外形像壽司、咬落去暖粒粒、感覺好特別

總括黎講、對成餐飯都幾滿意、如果只係普通想食餐飯、價錢就幾貴下

走出左間鋪、行左幾步、有個店員對住門外大叫、係大叫幾句日文……我個人理解為:多謝光臨!下次再光顧吧
為整餐飯劃上了完美既句號!
2014-01-16
2014-01-14 2691 浏览
又是假日的下午……本身想去食泰國菜,去到先知已經關門大吉在尖沙咀徘徊一會之後決定試呢間日本野:^)雜錦魚生飯其實一上桌見到零落既魚生已經覺得伏,真係連紫菜都唔多條不過諗住如果好食就算啦,同埋唔算勁貴,過得去啦先試海膽,只係挖出一小口試就見到佢入面係好似半溶咁質感就不提了,但味道似乎有點腥氣三文魚既外表好乾,就咁睇似煙燻多過刺身外表就算啦,食落都正常既三文魚籽……一開始睇到好似好黏同埋扁扁地皺皮有D失望結果同我想像中一樣,雖然係橙紅色且晶瑩剔透,但黏口之餘帶腥炸雞飯炸雞夠熱,肉質偏老但唔算好乾,感覺不太油膩另外有D蔬菜同蘿蔔蓉令整體更清新套餐會包埋味噌汁,偏鹹白飯好淋身同埋痴牙,食完覺得好劑日式燒餅上到黎見到好細咁,算啦我中意食,所以都係一試姐一切開不出所料,真係好薄同埋冇咩料咁味道都正常既,但真係失望左d
又是假日的下午……
本身想去食泰國菜,去到先知已經關門大吉
在尖沙咀徘徊一會之後決定試呢間日本野:^)
雜錦魚生飯
其實一上桌見到零落既魚生已經覺得伏,真係連紫菜都唔多條
不過諗住如果好食就算啦,同埋唔算勁貴,過得去啦
先試海膽,只係挖出一小口試就見到佢入面係好似半溶咁
質感就不提了,但味道似乎有點腥氣
三文魚既外表好乾,就咁睇似煙燻多過刺身
外表就算啦,食落都正常既
三文魚籽……
一開始睇到好似好黏同埋扁扁地皺皮有D失望
結果同我想像中一樣,雖然係橙紅色且晶瑩剔透,但黏口之餘帶腥
炸雞
炸雞夠熱,肉質偏老但唔算好乾,感覺不太油膩
另外有D蔬菜同蘿蔔蓉令整體更清新
套餐會包埋味噌汁,偏鹹
白飯好淋身同埋痴牙,食完覺得好劑
日式燒餅
上到黎見到好細咁,算啦我中意食,所以都係一試姐
一切開不出所料,真係好薄同埋冇咩料咁
味道都正常既,但真係失望左d

题外话/补充资料: 另外要提下服務 Servers俾人感覺有少少散漫 俾Menu係掉低而拎走之前冇知會過(其實係叫住先,仲睇緊) 佢地亦會提醒你last order時間以及落場時間……
2014-01-10 2506 浏览
 上月跟友人到尖沙咀晚飯對用餐地點毫無頭緒之下到處逛逛走到亞士厘道見到這家不起眼的日本餐廳於是看看餐牌是否合口味..竟然見到日本字的餐牌!大家都帶點驚訝的對望一下然後決定嚐嚐因為我們深信只有多日本人到的餐廳才會有日文餐牌而多日本人到的應該都不太差吧甫進店子就聽到一句句的日文坐在附近的連同待應生大部份都是日本人除子一本主餐牌外還有數張推介及一本飲品餐牌花了些時間才能篩選到想試的菜式但兩個女生還是點了放滿四人桌子份量的菜由於食物有水準之餘還坐得舒適當天還即場預訂了平安夜打算帶其他友人分享刺身沙律酸酸的非常惹味開胃醬油冷麵味道都不錯,帶點薑味挺新穎沙甸魚乾不腥、惹味,佐酒一流連平常不吃魚的我都搶著吃,絕對推介!炸軟殼蟹肉質結實不會"梅",比平常餐廳吃到的好吃得多!蠔粥用料充足而且鮮味,嗜蠔者必試!配上薑茸一碟,待應生非常細心講解,隨個人喜歡加配茶碗蒸雖然$38一個並不便宜,但滑溜非常,值得一試!還有其他菜式例如泡菜鍋、蛋包飯、清酒煮蜆、燒物都不錯!飲品方面兩次均選擇了冰球酒,無論哪種口味一樣不錯初初喝的時候完全嚐不出有酒精成份,就像普通沙冰一樣但喝到後來有點面紅紅的,重點是冰球內有果肉而友人

上月跟友人到尖沙咀晚飯
對用餐地點毫無頭緒之下到處逛逛
走到亞士厘道見到這家不起眼的日本餐廳
於是看看餐牌是否合口味..竟然見到日本字的餐牌!
大家都帶點驚訝的對望一下然後決定嚐嚐

由於食物有水準之餘還坐得舒適
當天還即場預訂了平安夜打算帶其他友人分享

酸酸的非常惹味開胃
醬油冷麵
味道都不錯,帶點薑味挺新穎
醬油冷麵
沙甸魚乾
不腥、惹味,佐酒一流
連平常不吃魚的我都搶著吃,絕對推介!
炸軟殼蟹
肉質結實不會"梅",比平常餐廳吃到的好吃得多!
蠔粥
用料充足而且鮮味,嗜蠔者必試!
配上薑茸一碟,待應生非常細心講解,隨個人喜歡加配
茶碗蒸
雖然$38一個並不便宜,但滑溜非常,值得一試!
茶碗蒸
還有其他菜式例如泡菜鍋、蛋包飯、清酒煮蜆、燒物都不錯!

飲品方面兩次均選擇了冰球酒,無論哪種口味一樣不錯
初初喝的時候完全嚐不出有酒精成份,就像普通沙冰一樣
但喝到後來有點面紅紅的,重點是冰球內有果肉
而友人的荔枝酒都非常不錯
飲品餐牌上還有很多款其他不同的飲品

最重要座位寬敞,聊天聚會非常不錯!
2013-12-10
茶碗蒸
朋友介紹去食好野, 地點非常方便, 仲諗住以後可以多個食飯地方, 點知.........食左燒八爪魚魚餅 - 無八爪魚味, 無魚味, 無任何香味, 唔熱, 得個甜字,蝦膏炒飯- 好香蝦膏味, ok 好味, 但上左果飯之後好耐都無其他野食, 食曬碟飯都已經飽左七成燒牛柳粒 – 有樣你睇, 無色水, 無牛肉味, 好碎, 超多肋, 每食一粒都要”了”一次牙, 中伏了, 仲話係推介喎燒牛舌 - 一般, 有幾片燒到乾曬燒尤魚 – 正常, 六十蚊, 抵食海膽壽司 - 海膽ok 多, 但D紫菜一上台已經淋曬, 好難先咬得開, 食到好”呢hea”, 明顯係做起左之後放左好耐先拿出來.三文魚腩壽司 – 無三文魚味, 好似食緊一堆肥膏咁, 咬左一口已經頂佢唔順,清酒 – 免費的, 好淡, 易入口, 涷涷地都幾好
八爪魚魚餅
燒牛舌
蝦膏炒飯-
燒牛柳粒
燒尤魚
海膽壽司 三文魚腩壽司
清酒
题外话/补充资料: 有一點要提的係上菜次序, 佢竟然係上飯先, 然後小食, 最後先係壽司??? 正常日本餐廳都唔會咁做囉 !!! 星期四晚都Full house, 餐廳有點吵, 很難傾計. 我朋友全程堅稱間野以前D 水準好好多, 又無咁多人, 但食完呢餐佢都話有排唔會再去. 我就……. 更加唔會再去囉…. 老闆好似係日本人, 希望佢有機會睇到編食評之後就改善吓.
2013-09-05
蝦膏炒飯-
燒尤魚
清酒
2013-07-15 1453 浏览
在尖沙咀廣東道工作的白領,每日都要捱貴LUNCH,糧頭想食得好D,分分鐘要OVER$150先叫食得好食得飽。跟同事膽粗粗走入呢間黑媽媽的居酒屋食LUNCH,估唔到招呼我地既係日本哥哥,仲識講好地道既廣東話。入去時已經有5-6人在等位,日本哥哥就好落力咁幫我地搵枱同指揮人快D執枱。十分鐘左右,我地五人便被安排到座位。只見裡面裝修係好地道既日本餐廳,LUNCH MENU好多選擇,價錢比起其它同類型餐廳平10%-20%,我叫左個蒜片牛柳粒LUNCH SET。等唔夠十分鐘,大大碟熱辣辣既牛柳粒已經到左,牛柳粒入口夠嫰,蒜片夠香口,份量亦非常足,價錢承惠69蚊(講真,我好擔心佢會蝕本),希望佢地長做長有。
蒜片牛柳粒便當
2013-07-12
蒜片牛柳粒便當
2013-04-15 1154 浏览
晚上,打算在亞士厘道吃日本菜,透過Openrice的Mobile Apps搜尋再加上我們實地在每家餐廳門外翻閱餐牌研究,最後決定選了京笹居酒屋。它位於亞士厘道盡頭與海防道交界的一條樓梯旁,位置不算顯眼。我們時常走那條樓梯,但都沒有留意到它的存在。走進居酒屋,店員熱情地招呼我們,他們大部份是日本人。我們坐在一個二人卡座,鄰座的食客大部份是日本人,邊談天說地,邊喝Asahi啤酒。餐廳以棕色的木材設計為主,牆身貼滿以日語手寫的餐牌,再加上我們聽到四周的食客以日語交談,這一刻令我們忘記自己身在香港,感到自己已身處日本的傳統居酒屋一樣。另一方面,牆身貼上一張寫有Free Wifi帳號及登入密碼的小告示,這是我們第一次在食肆遇到這種告示的,這個細緻的安排十分貼心,令人感到店主是用心對待客人。但不足的地方是座位狹窄,枱與枱之間的距離亦很接近。當我們看餐牌之際,服務員送來前菜,是兩客螺肉(原來每碟$22)。我們決定好食物並點菜,日籍店員略懂廣東話和英語,亦會努力和我們溝通。我們吃了以下食物:紫薑蕃茄沙律 ($48)蕃茄切開10片整齊地排列好,下面鋪了洋蔥絲和茨汁,上面有紫薑和蔥花。蕃茄非常潔淨和新鮮,

紫薑蕃茄沙律 ($48)
蕃茄切開10片整齊地排列好,下面鋪了洋蔥絲和茨汁,上面有紫薑和蔥花。蕃茄非常潔淨和新鮮,表皮呈鮮紅色並充滿光澤,沒有瑕疵。入口冰凍,汁液鮮甜,蕃茄夠成熟,沒有帶半點酸味。蕃茄的甜美配上紫薑的酸味,兩種味道交替刺激味蕾,再加上洋蔥絲爽口的感覺,豐富了層次。它絕對是一道開胃的菜式。

蒜片牛柳燒 ($78)
份量極多,估計至少有150克。牛柳粒切得細小,燒至約8成熟,達到外面乾身香脆,內裡肉質軟腍,仍能保持鮮嫰並鎖緊肉汁。當我們一咀嚼時,暖暖的牛肉汁在口內爆發,再灑在舌頭上每一個角落,感到鮮甜。雖然它看起來不是高檔次的牛肉,但廚師烹煮得有技巧,令它的肉質和味道皆具質素。

露荀煙肉卷 ($78)
同樣份量極多,有12件,每一件都有厚厚的煙肉包裹著粗壯的露荀。有別於一般燒物的煮法,這道菜以汁煮,具有另一種風味。煙肉肥瘦度適中,脂肪的部份不至於太肥膩,入口煙肉味道濃。再咬開露荀,發出清脆的聲音,質感鮮嫰爽口,汁液清新鮮甜,中和煙肉的鹹味。再沾一點茨汁來吃,令露荀煙肉卷變得濕潤,入口更多汁、更清甜。

魚生飯 ($180)
色彩豐富,賣相吸引,各類魚生整齊地排列,令人目不暇給。食材包括三文魚、吞拿魚、鮮蝦、海膽、油甘魚、八爪魚、魷魚和蛋,每種食材都冰凍新鮮。三文魚紋理分明,油脂感充足,既肥美又有入口即融的感覺;吞拿魚色澤紅潤,口感軟棉,味道濃郁;鮮蝦爽口,肉質結實而嫰滑;海膽充滿海水味,新鮮而甜度適中;油甘魚晶瑩剔透,薄如蟬翼,充滿香氣;八爪魚切得不太厚,算腍身;魷魚切得十分幼細,墊在魚生底下,入口不太堅硬,質感煙韌而味濃;蛋的味道甜甜的,好像吃燉蛋甜品的感覺,甜入心。

每一粒米飯都呈現光澤,外型飽滿。它們拌了紫菜碎,十分均勻。飯粒的黏度適中,使入口感到柔軟,而它們淡淡的甜味能襯托出魚生的鮮味。此外,隨魚生飯附上了面豉湯(忘了拍照),內裡有昆布和豆腐粒,湯熱度十足,面豉不會過濃,微微的鹹味不會令人感到太刺喉。

鍋燒烏冬 ($88)
剛送上時蒸氣不停向上升,那股熱湯的香氣好像隨輕煙一樣飄進我們的鼻腔裡,彷彿連鼻子都感受到湯底的熱力和甜味。我先喝一口熱湯,嘩! 既香甜又暖胃,那應該是用甜面豉淆成的,味道清甜而不肥膩。我夾起呈扁身的烏冬,雖然它不是稻庭烏冬,但質感嫰滑,長長的烏冬一咬即斷開。烏冬沒有像麵粉的感覺,即使浸在湯底久了亦不會化作一團,反而吸收了湯的甜味。

材料方面,有一隻天婦羅蝦、兩件雞胸肉、一隻半生熟蛋和冬菇以及一些小棠菜。剛開始進食的時候,我把蛋攪拌,令它變成熟透了的蛋花。天婦羅蝦因放在湯裡,所以變淋了。一般雞胸肉都是堅韌而不好吃的,但這兩件雞胸肉夠嫰滑,輕輕一咬已令雞肉一梳梳分開。冬菇薄身而軟腍,小棠菜吸收了湯的味道。

這一頓飯的食物份量多,令我們非常飽肚,亦感到物超所值。唯一缺點是地方很擠迫,當多碟食物放上枱時,枱面已沒有多餘位置。

結帳時送上優惠劵,於晚市惠顧會贈送飲品或雪糕,我們會留待下次使用呢!
2013-04-13
2013-01-03 822 浏览
位於亞士厘道盡頭的京笹, 盡管附近的餐廳不停轉換, 但此店依然存在。数年前在附近上班時已留意此店, 每次經過都想試, 終於数年後和老公光顧。當晚沒有訂位, 去到時有10多人等位, 很快我們被安排坐店門外的坐位, 但坐位位於升降機及厠所旁邊, 寧願等耐一點, 也不想在這環境食日本菜。最後10分鐘後安排坐於店內。店內裝修簡潔, 沒有華麗的裝修, 只有貼在牆上的日文menu。店內坐滿食客, 當中不少是日本人客, 加上老闆和部份店員都是日本人, 令人覺得身處日本居酒屋一樣。menu款式衆多, 令人眼花撩亂。店員先送來前菜- 凍蓮藕甜甜的味道, 而且十分爽口。上面灑了芝麻, 令味道変得更加香。以為只有中菜館先會收前菜錢, 這兒也收, 每人一碟, 仲要$20一小碟!! 関東煮唔知是否缺乏人手, 関東煮送來時是暖的 款式不太多, 每樣只有一只, 而味道是淡淡的日式蛋卷食落好熱好軟, 有蛋香但味道實在很淡。銅鑼灣的 "一門"依然是香港最好味的日式蛋卷雜錦串燒有4款 (x2): 冬菇、雞肉大蔥、雞軟骨、免治雞肉棒送到的雞肉未熟, 店員很快拿走, 再燒給我們串燒上汁甜甜的, 幾好味。但食物味道偏淡。池魚刺

menu款式衆多, 令人眼花撩亂。
店員先送來前菜- 凍蓮藕

関東煮
唔知是否缺乏人手, 関東煮送來時是暖的
款式不太多, 每樣只有一只, 而味道是淡淡的

日式蛋卷
食落好熱好軟, 有蛋香但味道實在很淡。
銅鑼灣的 "一門"依然是香港最好味的日式蛋卷

雜錦串燒
有4款 (x2): 冬菇、雞肉大蔥、雞軟骨、免治雞肉棒
送到的雞肉未熟, 店員很快拿走, 再燒給我們
串燒上汁甜甜的, 幾好味。但食物味道偏淡。

池魚刺身
新鮮鮮甜
食完後, 員工拿回魚頭及魚骨炸
炸得好脆而且熱辣辣。好味!
炸魚頭及魚骨
2人食了大約$500
總結: 價格中等, 食物一般, 款式多
店員友善, 環境尚可
炸魚頭及魚骨
2012-11-19 624 浏览
日式居酒屋是一種很有趣的餐廳品種, 他們建基於日本人愛在工餘時候以酒建立兩者關係的種習性與文化。在西方, 他們有酒吧, 但酒吧並無居酒屋如此多精巧的食物; 在中國我們上館子吃飯, 但也沒居酒屋般著重酒類的服務與選擇。在日本, 居酒屋可能比餐廳還要多, 去的人也多, 在入面飲酒高興, 互相認識, 可是現代人情冷, 在大城市中的居酒屋也開始變型。他們不再是小店的相互融洽, 而是隔開一小一小撮一小撮人的那種"有目的"的聯誼。感覺像日本澡堂的那種融洽感, 在大城市味道淡得很。這店保留日式居酒屋那種風光, 清酒燒酎的選擇不少, 不過獨欠了一個有無限可能的吧枱。然而剛才說居酒屋比酒吧更重食物質素, 這是一點都沒錯。居酒屋老闆通常將自己拿手的菜式放在餐牌上, 有些是串燒, 有些是關東煮, 有些是鍋物, 有些是醋漬小吃或是一些地道時令食品等等...... 精巧仔細。而這店也不例外, 食物味道很不錯, 可是今次來沒有多喝酒, 只是吃我喜愛的"那個"。前菜是一些用醬汁炆得稔滑的豬肉, 香而不膩, 不是開胃菜但也可細味數巡。這次專程為"那個"而來, 它便是還是時令的秋刀魚刺身。十月至十一月是秋刀魚季, 吃的

這次專程為"那個"而來, 它便是還是時令的秋刀魚刺身。十月至十一月是秋刀魚季, 吃的不是燒或炸的, 而是刺身壽司的鮮味。這時候的秋刀魚肥美非常, 刺身能吃出鮮味之餘, 魚中的油脂甘香能充分發揮, 不論是刺身壽司都好吃, 是秋天的必吃極品。雖然他的賣相不如一些餐廳拼出幽雅圖案, 但用料卻是新鮮上乘。
將秋刀魚加入刺身拼盤之中, 令刺身拼盤更見完整。
"竹"的雜錦刺身拼盤入面雖然用料不是什麼名貴貨色, 但刀功到處不難感受到料理人的心機。
先是油甘魚, 魚身肉脆甘香, 唯怕頂部帶紅位置帶韌, 師傅在上面橫件剖開兩刀令肉的質感更順滑。
再看旁邊北寄貝, 師傅以刀短短的劃上數線痕, 相信加上怕打令貝類更有彈性而鬆化。
還有沾上蟹籽的甘蝦, 甘蝦肉粗大甘香, 但有時會略稔口而膩, 混上蟹籽增加口中的彈性與爆彈感覺, 是很多的想頭。
還有魷魚一向稔口膩悶, 味道亦不濃, 但是師傅將之切成大小一致的條狀, 減低稔口感覺, 而且肉質更見鬆化, 感覺真的很不錯。
至於兩款如公式的魚料, 鮪魚背及鮭魚算是可以。鮪魚背如處理得差會有血腥鐵锈味道, 這個顯然不是, 而且軟稔鬆化, 不錯。而鮭魚則中規中矩, 自問不是一個太喜愛吃鮭魚的人。
接下來是卷物, 我點了這個有趣的山葵卷, 還有大中小辣可給選擇。山葵是Wsabi的原身, 皮提供Wasabi辣度, 換句話說, 如果皮的比例多的話代表辣度越強。而我則選擇了中辣, 同行的友人已經辣到不停的咳, 如果喜歡挑戰的話, 這個真是有趣. 不過順帶一提, 其實山葵的清香挺吸引的。
刺身壽司之後是炸芝士年糕, 年糕軟滑混上香濃半溶的芝士, 口感一流。不過炸的外面隔油不好, 令太多油留在表面, 涼了後更回流於外皮中令外皮變淋而油, 失敗。
炸蒜頭是極好的佐酒食物, 成本低, 效果佳, 居酒屋供應此是明智的選擇。當然我明白如果蒜頭芯被挖出來, 芯肉會變乾而且快涼, 但是像這樣一個沒開口的蒜頭, 客人處理就會異常困難。再者加油焗的話, 用手撕會更客人手上沾滿油, 這不是日式居酒屋的細心料理, 要改一下。這味小吃不好的問題不在味道, 而是在處理食用手法。
要說到不時不食, 這個蠔粥可以說是其中之一。蠔季在冬天, 所以這店只在每年11月到3月才有蠔粥供應, 而今次來剛是十一月之初, 廣島蠔大盛, 這些"珍珠"便令粥添上無限的鮮味, 絕對是推介之作。

居酒屋重的是一氣, 可惜現在人情冷暖, 又或者是因為人在外地, 少了一份安全感。只見到一少撮日本朋友群自己娛樂, 沒有眾樂樂, 可能是因為這居酒屋不夠小吧!
2012-11-05
  • 刺身拼盤
  • 蠔粥
2012-08-15 272 浏览
一直都好想介紹這間餐廳。座上客十居其九都是日本人,你就知道有幾地道啦。還有其他忘了拍照的食物也想推介,如鹽燒花魚、關東煮、串燒、蠔粥和泡飯等等。他們的老闆是日本人,係一個四眼男人,胖胖圓圓的,他的廣東華麻麻地,成日落錯單架,hehe。侍應當中有香港人、日本人,也有菲律賓人,中文日文英文都搞得掂。建議訂位,因晚市多數滿座。叫餸最好叫果位靚仔日本哥哥,最好招呼又醒目。本人去過無數次,每次兩個人去都要五六百蚊落樓,叫埋刺身拼盤分分鐘八九百蚊,係少少貴,但值得的!如想平食,中午去就最抵,每人一舊水已食到水準。不過,餐廳超嘈,只適宜去食野,傾偈談心可能會叫破喉嚨對方都聽唔到囉。
茶碗蒸--夠滑足料有蛋味,蒸得好靚,絕不水汪汪。
Toro午餐set,唔使一舊水,Toro好靚好肥美,絕對新鮮靚貨。
刺身拼盤,貴係貴左啲,成三舊幾水,但真的很新鮮,試得過。
親子沙拉。我覺得刺身多左啲,好唔沙拉!不過亦幾好味。
lunch set有soba食,硬道適中,不會太腍。
生明太子。侍應哥哥介紹,有生的和燒的,他推介生的比較好味。
這個也是lunch set,唔使一舊水,真係好抵。

2012-08-13
茶碗蒸--夠滑足料有蛋味,蒸得好靚,絕不水汪汪。
刺身拼盤,貴係貴左啲,成三舊幾水,但真的很新鮮,試得過。
親子沙拉。我覺得刺身多左啲,好唔沙拉!不過亦幾好味。
lunch set有soba食,硬道適中,不會太腍。
生明太子。侍應哥哥介紹,有生的和燒的,他推介生的比較好味。
這個也是lunch set,唔使一舊水,真係好抵。