2016-06-17 248 浏览
提早兩日慶祝父親節,睇食評話好正諗住帶屋企人去試。但真係非常失望。一上到去,坐門口位既卡位,熱到出晒汗,想掉位又話冇得掉,叫佢關左度門,坐收銀果個男人唔知係咪經理定乜,吹到話度門係關唔倒,但轉頭俾人閉左度門,佢見倒即刻那那林開返。真係非常熱之後再要求解決,果個男人話就話有位即刻轉,當然食足全程係冇轉...食餐飯全家人流晒汗。至於食物,完全係唔得1. 醉雞 <份量少少少,味道一般2. 雞絲粉皮 <粉皮碎3. 炸銀絲卷 <唔脆,林4. 蟹粉小籠包 <一夾起連肉都跌出黎,失敗5. 鍋貼 <厚皮6. 蟹粉石鍋飯 <完全中伏,睇張相同實際分量完全覺得好搵笨,份量=一個飯碗多少少。。。仲要唔覺有蟹粉香味。。。7. 上海粗炒 <一黎到屋企人已經話炒到黑晒,果然好咸8. 糖醋排骨 <排骨鞋到食唔倒9. 韭黃鱔糊 <唯一味道可以的,但鱔得幾條韭黃多到埋住d鱔埋單$7xx,忘記了。每碟份量比我平時食開既仲再少!!呢個價錢我還有太把選擇更好食。湘川滬都好過佢。唔會有下次!!

至於食物,完全係唔得

1. 醉雞 <份量少少少,味道一般
2. 雞絲粉皮 <粉皮碎
3. 炸銀絲卷 <唔脆,林
4. 蟹粉小籠包 <一夾起連肉都跌出黎,失敗
5. 鍋貼 <厚皮
7. 上海粗炒 <一黎到屋企人已經話炒到黑晒,果然好咸
8. 糖醋排骨 <排骨鞋到食唔倒

2016-06-15 290 浏览
一支冷告別朋友後,漫無目的尋找晚飯地方,走到鳳悠南路附近一帶的食肆眾居地,忽然見到寫着京川滬三字的大招牌,濃油赤醬的上海菜式影像不停浮現腦海,馬上把想像化作行動,衝上京川滬,阿啦今晚要吃上海菜!看了一下餐牌,發覺沒有客飯,本想來個炒鱔糊,再來一碗白飯便算,但看到菜牌上有一項叫羊肉搶湯麵的食物,使我非常好奇,馬上向侍應發問什麼是搶湯麵,得到回覆是羊肉加上拉麵,這答案使我相當不滿,一於點碗吃它一吃,看看真身,另外點了兩隻蟹粉小籠包。點了菜後才猛然想起,跟原來想吃的濃油赤醬,好像南猿北轍!羊肉搶面實則是京菜,人就是這麼想一套做一套的動物!羊肉搶面HK$48麵來了,底色較濃,不是清湯,應該加了醬油,喝一口,不俗!帶點羊羶味,湯應該是跟羊肉一同煮熟的,鮮味可以。面條煮得焾身,跟上海煨麵的質感相似。最後常然要評一評羊肉,羶味濃,應該是綿羊的肉,但正正是我喜歡的。蟹粉小籠包 HK$36/2隻皮薄帶有一泡湯汁,正宗,但有一缺点是蟹肉偏腥了一点,不算太新鮮。總結: 下回一定要吃吃他們的炒鱔糊,看到隔離枱光頭食客叫的一碟,做得十分漂亮!

羊肉搶面HK$48
蟹粉小籠包 HK$36/2隻
2016-05-31
2016-06-13 883 浏览
元朗一向多野食,今次同朋友們第一次黎到呢間京滬村。諗唔到野食味道不錯外,仲好都大件夾抵食。鎮江肴肉($68)外型望落精瑩通透,非常精緻的感覺。裡面的豬手肉粒鹹度適中,冰冰涼涼,非常可口。五香金錢展($68)薄切牛展肉,不但易咬口,而且仲好入味。味道同口感不錯。紅油抄手($38)細油抄手味道不太辣,剛好啱哂我地唔係太好辣的口味。仲有估唔到係原來雲吞份量都幾多下,不少於十隻,而且仲係隻隻都咁大粒,餡多而皮又不算太厚。咁嘅價錢黎講真係好抵食,讚!五香熏魚($68)同外面食的熏魚最大分別之處係,淋上了餐廳特制的醬汁,令熏魚食起上黎不會太乾太單調,令人眼前一亮。石鍋鮮蟹粉炒飯 ($88)熱辣辣不停冒著煙的小型石鍋飯,鍋內的飯預先抄過,粒粒分明,由於熱石鍋的關係,仲可以食到香脆可口的飯焦。而飯面就鋪滿蟹黃蟹肉,非常鮮味。砂碢雲吞雞($138/半隻)雖然我地只係叫左半隻雞,但份量都非常多,足足有十二小碗的雞湯。雞湯好香濃,而雞肉雖煲過但依然好滑下,不算"柴"。雲吞亦依然係好大粒,餡多皮不太厚。四川擔擔麵($48)麵質彈牙,湯底濃郁。湯底微辣,有淡淡的花生醬味,非常有風味。回鍋肉粗炒($78)粗糙炒好
鎮江肴肉($68)
五香金錢展($68)
薄切牛展肉,不但易咬口,而且仲好入味。味道同口感不錯。
紅油抄手($38)
五香熏魚($68)
石鍋鮮蟹粉炒飯 ($88)
砂碢雲吞雞($138/半隻)
四川擔擔麵($48)
回鍋肉粗炒($78)
粗糙炒好有鍋氣,半肥瘦的回鍋肉和爽脆的蔬菜份量都好多。個人最喜歡係佢哋粗麵嘅質地,煙煙韌韌咁,好彈牙好有口感。再加上甜甜地的醬汁,今人停不了口食多幾啖。
京滬四小籠($58)
四種不同味道的小籠包,有蟹粉,黑松露,蟲草花同南翔小籠包味。而我就揀中左蟹粉味,皮薄餡多又多汁,蟹鮮味好突出。而其他四隻味,朋友們都話不錯。
京滬黑椒三蔥包($42)
包的皮不算厚,而且煎得香脆。裡面的肉餡份量剛好,都幾嫩滑同多汁,咬落外脆肉軟。建議要趁熱食,否則肉汁俾包吸哂,口感就差好多。

2016-06-12 543 浏览
難得入元朗探可愛既姪仔,當然要係元朗食埋晚飯先走啦~家人比較喜歡食上海菜,想搵間坐得舒適又價錢相宜的餐廳, 所以即日上OPENRICE 搵下有邊間上海菜,好快就搵到哩間京滬村啦京滬村位置不算就腳, 不熟路的人應該比較難找到.餐廳環境光鮮闊落, 座位都比較舒適, 比想像中好.更係即刻打開menu睇下有咩食,兩個人一口氣叫左5道菜:石窩鮮蟹粉炒飯HK$88蟹粉炒飯由細細個石窩裝住,面頭鋪滿金黃色的蛋黃和蟹粉,撈勻後,飯焦香口,蟹粉分量很多.這個蟹粉味道不算十分突出,但味道不錯, 兩個人分剛剛好奶油扒津白HK$68每一餐都一定會叫蔬菜食,這個菜是奶白色,賣相十分討好,淡淡的奶油香味加上小量金華火腿在上面,增添了幾份咸香口感,入口creamy,雖然十分邪惡,但真的很好味五福拼盤 HK$168(四喜烤麩、雞絲粉皮、五香金錢展、鎮江肴肉、蔥油拌海蜇)因為一個拼盤可以滿足我地2個嘅願望,所以點了這個五福拼盤四喜烤麩:即係麵根,甜甜地,個人覺得味道一般,但家姐話比其他上海餐館好雞絲粉皮: 粉皮滑溜及煙韌度高,入口有濃濃的麻醬香,拌以雞絲同食, 很不錯五香金錢展: 牛展滷得軟稔得來仍有少少口感,有濃濃花
難得入元朗探可愛既姪仔,當然要係元朗食埋晚飯先走啦~
京滬村位置不算就腳, 不熟路的人應該比較難找到.
餐廳環境光鮮闊落, 座位都比較舒適, 比想像中好.
更係即刻打開menu睇下有咩食,兩個人一口氣叫左5道菜:
石窩鮮蟹粉炒飯HK$88
這個蟹粉味道不算十分突出,但味道不錯, 兩個人分剛剛好
奶油扒津白HK$68
五福拼盤 HK$168
(四喜烤麩、雞絲粉皮、五香金錢展、鎮江肴肉、蔥油拌海蜇)
因為一個拼盤可以滿足我地2個嘅願望,所以點了這個五福拼盤
五香金錢展: 牛展滷得軟稔得來仍有少少口感,有濃濃花椒及八角香味,值得一試
鎮江肴肉: 晶瑩剔透,質感唔會硬實實,瘦肉同肉凍比例平均,肥而不膩,入口很有咬口,蘸以醋同食, 更可以提升肴肉的鮮味。
蔥油拌海蜇: 海蜇口感爽脆,簡單拌上蔥油及加上芝麻後,令海蜇增添鮮味
京滬四小籠 HK$58/4隻
(南翔小籠包、蟹粉小籠包、蟲草花小籠包、黑松露小籠包)
因為想一次過試晒4種不同口味,所以就點京滬四小籠包:包括原味、蟹粉、黑松露和蟲草花四種口味。
我試了黑松露味,雖然皮不算太薄,但一入口就爆汁,然後有一陣濃郁的黑松露味道直達味蕾,小籠包內非常多汁,十分美味!
另外還食了南翔小籠包,即原味小籠包,雖然包住內有肉汁鮮味,但相比之下仍然範得黑松露小籠包更值得推薦LIKE!
蝦子鍋塌豆腐 HK$78
因為本人十分喜歡食,所以點了這道菜,豆腐層先是煎得微焦,再用醬汁煮過,味道香濃 ,豆腐上面鋪有大量的蝦子,大大增加了口感及鮮味,令原本軟滑的豆腐加添更多層次感
2016-06-04
2016-06-07 685 浏览
之前就已經聽過住在元朗的朋友說他們家附近有間味道很好的京滬菜.而且餐廳環境闊落, 就算一家大細有小朋友都坐得很舒服上個星期終於就到時間去朋友元朗屋企玩啦當然好順理成章地去京滬村來個午飯醫肚先京滬村位於元朗鳳攸南街, 鄰近西鐵站YOHO Mall附近, 是樓上餐廳.店舖面積相當大, 裝修很有格調, 座位寬闊舒適, 跟以往的上海菜館很不同, 多了一種前衛感.餐牌上的款式很多, 而且有不少特色菜. 例如紙火鍋系列, 蟹粉石鍋飯等等….整體價錢不算貴, 單看餐牌已經相當吸引.朋友推介要試這個奶油扒津白 HK$68奶油津白這個醬汁整得非常稠密, 入口有很濃郁的忌廉味道面上鋪有少少金華火腿粒, 帶有鹹香味道, 有畫龍點晴的功效, 生色不少.真的是沒有介紹錯的菜色.五福拼盤 HK$168(四喜烤麩、雞絲粉皮、五香金錢展、鎮江肴肉、蔥油拌海蜇)五香金錢展:牛展滷得不會太稔, 口感濕潤且不乾澀, 仍保留 有少少咬感.四喜烤麩: 這個小吃一向給我感覺都是偏甜, 這個也不例外. 口感一般, 有點甜過頭.鎮江肴肉: 雖然很多上海店都做得到, 但整得好吃的也沒有很多間. 這款肉不僅賣相精緻,口感煙韌, 再佐以薑
而且餐廳環境闊落, 就算一家大細有小朋友都坐得很舒服
上個星期終於就到時間去朋友元朗屋企玩啦
當然好順理成章地去京滬村來個午飯醫肚先
整體價錢不算貴, 單看餐牌已經相當吸引.
朋友推介要試這個奶油扒津白 HK$68

奶油津白這個醬汁整得非常稠密, 入口有很濃郁的忌廉味道
真的是沒有介紹錯的菜色.
五福拼盤 HK$168
(四喜烤麩、雞絲粉皮、五香金錢展、鎮江肴肉、蔥油拌海蜇)
鎮江肴肉: 雖然很多上海店都做得到, 但整得好吃的也沒有很多間. 這款肉不僅賣相精緻,口感煙韌, 再佐以薑絲和鎮江香醋同食, 不但把味道提升, 入口更是肥而不膩. 不錯.
蔥油拌海蜇: 海蜇口感爽脆, 只需簡單拌上蔥油加上芝麻已經很好味.
雞絲粉皮: 粉皮煙韌有咬口,又不黏於一起,醬汁調得香濃又不太膩,使雞絲粉皮保持清爽
砂窩雲吞雞 (半隻) HK$138

每次去上海餐館, 有砂鍋雲吞雞就一定會叫來吃的, 貪這個菜式夠清又有些雞肉, 不過有時都吃到一些失望的, 湯如清水, 雞肉十分嚡口, 根本吃不下.
而這個砂鍋雲吞雞上枱前, 店員會先幫忙分好一碗碗. 再把雞肉盛碟奉上
雲吞入口有鮮甜肉味, 包住都有幾多料, 幾好. 而湯就反而一般, 湯色做到奶白, 這個要讚, 但味道略厭有點鹹, 如果調味方面再精準一點就好啦!!
雲吞雞的湯料也很多, 而雞肉仍有味道, 口感不會太嚡.
京滬四小籠 HK$58/4隻

(南翔小籠包、蟹粉小籠包、蟲草花小籠包、黑松露小籠包)
一籠有4款口味, 可以一次過滿足為食的我
最喜歡黑松露小籠包, 黑松露味道十分突出, 而且十分濃郁可口
入口後於口腔內散開, 真的是味覺的享受, 推介要試!!
蜜汁火腿蓮子(四件) HK$88

這個是店舖的招牌菜式之一, 也是朋友極力推薦必食菜色之一.
食的時候, 將白饅頭包著炸腐皮、蜜汁火腿一齊食. 因為蓮子很容易跌走, 所以我就無包蓮子啦.
腐皮炸得香脆,而火腿甜中又帶鹹香, 中間雖然有少少肥肉, 但卻不會膩. 口感極佳!
石鍋鮮蟹粉蛋炒飯 HK$88

這個飯真的十分邪惡, 石鍋面上鋪滿蟹粉, 真的未食已經洗口水.
蟹粉味道甘香綿滑,而砂鍋盛載的炒飯粒粒分明, 與蟹粉拌食鮮香有嚼勁, 更提升了炒飯的味道.
這個也是必食菜色, 不可以錯過.
2016-05-29
午餐
2016-06-05 245 浏览
元朗的川滬村以北京填鴨為招牌菜。我們一家嚐過不少餐廳的烤鴨,不過最能使我們滿意而又想再去多次只有一兩間。元朗的川滬村就是這一間。她們的烤鴨是肉嫩皮脆,脆皮下脂肪不多。店員說明是即叫即烤,新鮮度可想而知,烤烘過薄如紙的鴨皮充滿了木炭芳香,一下品嚐了滿是烤肉芳香和嫩囗肉的味道,令人一試順心。在眾多香港吃過的北京烤鴨,這家的招牌水準已屬是頂尖了。她們提供的配料是青瓜絲片和京䓤。這傳統的配菜反而可以原原本本地享受了它們烤鴨的味道。她們也提供了柚子味的醬油,感覺清爽,我們品嚐過幾件後已經膩感消除了,在不覺間再會添了幾件。粉皮是圓圓的,薄薄的,偏黃的顏色透露了沒有經人造色素去做。皮薄只有一至兩厘米厚度,軟身非常,雖薄仍煙勒。此粉皮夾着脆口的鴨皮咬下去,粉皮的軟度令到鴨皮的脆更加輕盈,美味又可口。那隻烤鴨真的燒得美好,脆皮的色澤、鴨油和脆口都是完美,完全衝撃了我們味覺。這是一個豐富的晚餐。

2016-06-02
2016-06-04 270 浏览
這間京滬村,街知行閒,一向都覺得這裡的食物是有水準的,連餐前小食都做得這樣好. 簡單的酸瓜和花生, 食得很舒服. 瓜是爽脆。我有一個習慣,很多時點菜的時候,都喜歡點自己喜歡和熟悉的菜色。這樣做,可以令我不斷重溫那些令我著迷的美食,像我常常總愛點烤鴨小籠包等食物。清炒蝦仁:這個認真好食,隻隻蝦都好大隻, 色澤光亮,咬下去是爽口彈牙。四個小籠包:賣相標緻,看得出小籠包外皮薄卻煙韌。吃起來,清徹鮮甜,不會感到油膩,加醋後可以消除膩口感覺,整體食味尚算不錯。烤鴨:全隻有二十多件,廚子放置鋪排尚花心思。一碟全是脆皮,叧外一碟是烤鴨肉。我用㭈子一抹,底層白白的,每一片脆皮也切了部分脂肪,食得健康,又不失滋味。店內也提供不同醬汁供大家選擇:甜醬,柚子醬和沙糖,不同口味衝撃大家的味雷。

小籠包
清炒蝦仁
2016-06-01
小籠包
清炒蝦仁
2016-05-30 813 浏览
因為有事要做而來到很少來訪的元朗,難得來到加上很久沒有吃中菜了,選了京滬村,一打開menu已經被這道菜吸引,石窩鮮蟹粉炒飯。上頭的蟹粉香氣撲鼻,炒飯已被石窩烘得香脆,配上蟹粉味道濃郁,口感又滑又脆,很特別。京絲拌粉皮作為小食來說份量很多呢,麻醬落得一點也不吝嗇,粉皮軟硬適中,感覺清新,吃完也不會口乾。浦東花雕醉雞很喜歡的一道菜,雞皮滑肉嫩,花雕味超級濃郁,食後口中留有餘香。蒜泥白切肉醬汁另上非常貼心,即使是不吃辣的朋友也可以吃,不過醬汁不算辣,相反帶有少許甜味,隨之而來是陣陣蒜香,而且底部配有粉皮,加上醬汁好味道。奶油扒津白奶油超多,配上津白本來鮮甜,吃完也不覺得膩,喜歡吃菜的男朋友一人吃了一大半紙火鍋海鮮小籠包第一次見用火鍋方式上的小籠包,蟹味化在口中,湯汁飽滿。高力豆沙豆沙不會過甜,外皮軟熟, 如果豆沙更多會更好吃拔絲地瓜這道甜品很考廚師的手藝,一上台我們就驚嘆了,糖絲拉得高,外皮脆,地瓜又軟又甜,好吃。吃了這麼多小菜後依然可以把它清光。如果不是因為遠,真想把這裏當作飯堂呢。

一打開menu已經被這道菜吸引,石窩鮮蟹粉炒飯
京絲拌粉皮
浦東花雕醉雞
奶油扒津白
火鍋海鮮小籠包
第一次見用火鍋方式上的小籠包,蟹味化在口中,湯汁飽滿。
高力豆沙
豆沙不會過甜,外皮軟熟, 如果豆沙更多會更好吃
拔絲地瓜
吃了這麼多小菜後依然可以把它清光。
如果不是因為遠,真想把這裏當作飯堂呢。
  • 拔絲地瓜
2016-05-29 676 浏览
近排經常聽人說元朗京滬村的蟹粉炒飯好味到不得了,蟹粉控的我一直心思思想試試看。碰巧今天要入元朗探朋友,便順道一試這個名氣蟹粉炒飯京滬村位於元朗鳳悠南街,離遠便看到門外的大招牌。沿著樓梯上二樓轉右便是京滬村。蒲東花雕醉雞 $78雞肉滑嫩可口,花雕酒味濃郁,易入口,越吃越惹味,要小心吃醉雞絲粉皮 $58麻醬與粉皮的比例剛好,不會過多或過少。拌勻後富層次,味道恰到好處。蒜泥白切肉 $68白切肉與醬油分開上,上枱後自行倒下醬料。重口味的我們當然全碟落曬白切肉肥瘦均勻,醬油偏甜帶微辣,甜甜辣辣更醒胃。京滬黑椒三蔥包 $42個人認為這個是生煎包的進化版加了黑椒和京蔥的生煎包帶微辣,呷下肉汁滿捨,惹味十足,不錯蟹粉小籠包火鍋 $78上枱後店員立即點起火爐,待滾燙方可食用。建議大家先嘗一口湯,鮮甜無比的肉湯令人食指大動小籠包皮薄涵靚,脹卜卜,呷下湯汁滲出,加上蟹粉的鮮甜,回味無窮!奶油津白 $68賣相漂亮,奶油味極重,入口creamy, 咸咸甜甜的適合重口味人士石窩蟹粉炒飯 $88上枱時滾燙燙,香氣撲鼻。蟹粉量達至滿捨程度,一口炒飯一口蟹粉,完全不膩,美味度double up蟹粉炒飯確實名不虛傳,真
碰巧今天要入元朗探朋友,便順道一試這個名氣蟹粉炒飯
京滬村位於元朗鳳悠南街,離遠便看到門外的大招牌。
沿著樓梯上二樓轉右便是京滬村。
蒲東花雕醉雞
蒲東花雕醉雞 $78
雞肉滑嫩可口,花雕酒味濃郁,易入口,越吃越惹味,要小心吃醉
雞絲粉皮
雞絲粉皮 $58
麻醬與粉皮的比例剛好,不會過多或過少。
拌勻後富層次,味道恰到好處。
蒜泥白切肉 $68
白切肉與醬油分開上,上枱後自行倒下醬料。
重口味的我們當然全碟落曬

白切肉肥瘦均勻,醬油偏甜帶微辣,甜甜辣辣更醒胃。
京滬黑椒三蔥包 $42
個人認為這個是生煎包的進化版

加了黑椒和京蔥的生煎包帶微辣,呷下肉汁滿捨,惹味十足,不錯
蟹粉小籠包火鍋 $78
上枱後店員立即點起火爐,待滾燙方可食用。
建議大家先嘗一口湯,鮮甜無比的肉湯令人食指大動

奶油津白
奶油津白 $68
石窩蟹粉炒飯 $88
上枱時滾燙燙,香氣撲鼻。

蟹粉炒飯確實名不虛傳,真的忍不住要大叫好好味丫!
蟹粉迷就不要錯過了。
拔絲地瓜 $68
甜品點了拔絲地瓜,拔絲食品需要等大約三十分鐘,想吃的朋友要留意

對我來說,這個拔絲地瓜真心有驚喜,不止吸睛度高,而且非常好吃。
地瓜炸得金黃色,配上拔絲香脆清甜,甜到入心,令人有初戀感覺

估不到元朗也有如此高質素且價錢合理的京滬菜餐館,實在令身心也大大滿足,下次入來有聚腳點了。

2016-05-28
蒲東花雕醉雞
雞絲粉皮
奶油津白
  • 小籠包
2016-05-28 204 浏览
今天來元朗探朋友,提議到附近吃上海菜。餐廳人不多,有卡位,坐位舒服。雞絲粉皮麻醬很多也很大份。醉雞充滿了酒味,夠冰凍,雞皮爽口。蟹粉炒飯細細碗,四個人分不至於太飽,加上飯焦很香口。蒜泥白肉的醬汁甜甜地,不辣。奶油津白賣相白雪雪,味道十分奶油。蟹粉小籠包皮薄多汁,浸住的上湯很濃味。生煎包熱辣辣,煎到脆卜卜,有肉汁。拔絲蕃薯賣相像藝術品,拔絲令蕃薯外皮脆卜卜,甜甜地很好味。
今天來元朗探朋友,提議到附近吃上海菜。
餐廳人不多,有卡位,坐位舒服。

雞絲粉皮麻醬很多也很大份。
醉雞充滿了酒味,夠冰凍,雞皮爽口。
蟹粉炒飯細細碗,四個人分不至於太飽,加上飯焦很香口。
蒜泥白肉的醬汁甜甜地,不辣。
奶油津白賣相白雪雪,味道十分奶油。
蟹粉小籠包皮薄多汁,浸住的上湯很濃味。
生煎包熱辣辣,煎到脆卜卜,有肉汁。
拔絲蕃薯賣相像藝術品,拔絲令蕃薯外皮脆卜卜,甜甜地很好味。
2016-05-28
2016-05-28 601 浏览
90後既朋友約出街食飯,多數都係西餐日本餐。今次想特別少少,同朋友食下中菜 黎到好多好野食既元朗,搵到呢間好評甚多既餐廳,打算尋找番我番大陸exchange既食物味道 菊花茶熟悉既開埸白「飲咩茶?」得知呢度有比較少見既菊花茶,二話不說,同朋友有默契對望點頭,就點左菊花茶!茶葉落得好足料,所以每一啖都有好香既菊花香味。落熱水既份量要注意喔,落太少的話,可能會覺得太濃,苦味會蓋過菊花既淡香 花雕醉雞 ($78)頭盤先來我既最愛之一,花雕醉雞!惹味甘香既花雕,配合嫩滑少脂肪既雞肉,開胃又醒神 鎮江肴肉 ($68)四四方方,晶瑩剔透既鎮江肴肉係我地第二道頭盤。睇外表已經令人食慾大增!豬肉被魚膠粉包住,雪凍後就成為呢道咁特別既頭盤。口感好似食緊果凍;而味道就係實實在在偏咸既肉味。佩服發明呢道茶既人,點諗到將豬肉作為凍食,都可以咁吸引 回鍋肉 ($68)第一道熱盤上黎喇!入口濃香既腩肉片,配上份量相約既蔬菜,令整道菜肥而不膩,惹味又爽口! 紅油抄手 ($38)呢度既紅油抄手唔算太辣,感覺上比較著重麻同香,所以食落惹味而唔會覺得太刺激 而雲吞皮薄幼滑,口感方面都值得俾高分!南翔小籠包
90後既朋友約出街食飯,多數都係西餐日本餐。
今次想特別少少,
同朋友食下中菜
黎到好多好野食既元朗,
搵到呢間好評甚多既餐廳,
打算尋找番我番大陸exchange既食物味道

菊花茶
前菜、菊花茶
熟悉既開埸白「飲咩茶?
得知呢度有比較少見既菊花茶
二話不說,同朋友有默契對望點頭,
就點左菊花茶!

茶葉落得好足料,
所以每一啖都有好香既菊花香味。
落熱水既份量要注意喔,
落太少的話,可能會覺得太濃,
苦味會蓋過菊花既淡香

花雕醉雞 ($78)
花雕醉雞
頭盤先來我既最愛之一,花雕醉雞!
惹味甘香既花雕,
配合嫩滑少脂肪既雞肉,
開胃又醒神

鎮江肴肉 ($68)
鎮江肴肉
四四方方,晶瑩剔透既鎮江肴肉係我地第二道頭盤。
睇外表已經令人食慾大增!
豬肉被魚膠粉包住,
雪凍後就成為呢道咁特別既頭盤。
口感好似食緊果凍;
而味道就係實實在在偏咸既肉味。
佩服發明呢道茶既人,
點諗到將豬肉作為凍食,都可以咁吸引

回鍋肉 ($68)
回鍋肉
第一道熱盤上黎喇!
入口濃香既腩肉片,
配上份量相約既蔬菜,
令整道菜肥而不膩
惹味又爽口!

紅油抄手 ($38)
紅油抄手
呢度既紅油抄手唔算太辣,
感覺上比較著重麻同香,
所以食落惹味而唔會覺得太刺激

而雲吞皮薄幼滑
口感方面都值得俾高分!

南翔小籠包 ($36)
南翔小籠包
食京滬菜又點少得著名既小籠包呢?

呢間餐廳有唔少小籠包既款式,
而我地卻揀番最原始既味道。
皮唔算太薄,
然而湯汁充裕
豬肉鮮甜
做到地道小籠包既味道

石鍋鮮蟹粉炒飯 ($88)
石鍋鮮蟹粉炒飯
店經理建議我地直接用呢個石鍋黎食,
而唔好𢳂去自己個碗度,
咁樣就可以發揮到石鍋既功用,
keep住為炒飯加熱

蟹粉不算好多,
不過個芡汁做得唔錯,
金黃又甘甜,
香口既炒飯佐以呢個芡汁,
互相襯托,效果甚好

間唔時食下中菜,反而更有新鮮感。

每位二百幾,價錢合理,
各位黎到元朗都可以考慮試下呢間京滬菜
2016-05-19
前菜、菊花茶
2016-05-25 226 浏览
吃得西餐快餐多,總是會懷念最傳統的一宗兩件,今天放假就來到了這裡過了一個休閒的下午。下午人流不算多,以茶樓來說是比較靜。平日的時間可是有折扣優惠。蒜泥白肉。肉的肥肉分明,軟身。粉樣淋淋之餘還是帶有一點爽口。醬汁是要一讚,甜甜的,十分開胃。熊貓奶皇包。很可愛的賣相,但味道跟一般的無異。不是流心的奶皇包,但奶味香濃,不會太粗糙。中間奶心軟滑,不算太甜,吃光3件也不怕。蘿蔔絲酥餅。很考功夫的一道菜,不是很多地方還可以吃到的。外脆內軟,蘿蔔絲軟淋香甜,入口即散,十分惹味。
下午人流不算多,以茶樓來說是比較靜。
平日的時間可是有折扣優惠。
2016-05-21 518 浏览
一早就約咗舊同事喺元朗食晚飯聚一聚,但一直未決定到食咩,無意中喺openrice Facebook 見到介紹呢間餐廳,大家都有興趣去試下,就早幾日打去book咗位。餐館就喺西鐵站YOHO Mall附近位置,好方便 好容易搵到。離遠已經見到大大個招牌啦,餐館喺樓上位置嘅。上到去四人被安排坐卡位,旁邊仲可以透過櫥窗睇到師傅喺廚房忙碌嘅身影。一坐下店員就詢問飲咩茶同送上餐前小吃花生及木耳各一小碟。今次只有我一人係比較大食,朋友們都係細食之人,所以嗌得比較少嘢食。打開餐牌睇睇,食物選擇非常多,有少少花多眼亂添。食上海菜小籠包係必點,上台新鮮滾熱辣出大煙一啖咬開小小皮 湯汁已經蜂湧而出,好鮮甜!皮薄而肉質鮮嫩美味,非常好食!餐廳嘅招牌菜。石鍋飯上台時仲發出"咋咋"聲,香氣撲鼻而來。飯面鋪滿金黃嘅蟹粉,撈一撈仲見到有飯焦,急不及待想放落口蟹粉份量好足,蛋炒飯炒得好香,所以每一啖飯食落都好甘香可口,飯焦香口程度更甚。我覺得個石鍋飯份量唔算大,二人份量應該剛好,四人分 每人半碗好似唔係幾夠喉,哈哈。回鍋肉係朋友話要嗌嘅,我係第一次食。薄薄嘅豬肉片同椰菜加上辣椒青椒一齊炒非常香口好味,個醬汁尤其好味。呢
南翔小籠包
食上海菜小籠包係必點,上台新鮮滾熱辣出大煙
石鍋鮮蟹粉蛋炒飯
回鍋肉
回鍋肉係朋友話要嗌嘅,我係第一次食。薄薄嘅豬肉片同椰菜加上辣椒青椒一齊炒非常香口好味,個醬汁尤其好味。呢道菜送飯一流,但亦相對油膩。
花雕醉雞
花雕醉雞亦係食上海菜必點。雞肉好香濃入味,比較滑身,將雞肉連一啖花雕酒送入口,好味到滿足!
鎮江肴肉
肥而不膩,晶瑩可口係我對鎮江肴肉嘅印象。仲記得第一次食呢道菜係朋友介紹,朋友話唔好睇佢外表好似好肥咁,但食落係另一種感覺,而且製作呢道菜好考工夫,於是我即管一試,最後當然一試愛上!

可能雪得太冰凍入面有少少結咗冰,擺咗好一陣子再食。食嘅時候就係覺得一啲都唔肥,豬手肉質鮮嫩,入口化開,如果皮凍部份再多少少口感就更好啦!
食完一舊又忍唔住想食多舊,因為好夠味所以我無點任何嘢食,可以點鎮江醋食 又有另一番風味。
涼拌手拍小青瓜
最後仲嗌咗個清新開胃小食 手拍青瓜。雖然普通,但同樣做得出色,青瓜非常爽脆入味,食後齒頰留香,青瓜每塊大小適中一啖入口剛剛好。

整體而言呢一餐係大大滿足!一個非常好嘅第一次嘗試。下一次再來希望可以多啲人,咁就可以試下片皮鴨同其他特色菜色。
2016-04-17
石鍋鮮蟹粉蛋炒飯
  • 小籠包
2016-05-18 256 浏览
因為我媽喜歡, 所以今晚晚飯挑選了我家附近的京滬村。甫坐下便先點了京滬四小籠, 一籠四個小籠包, 四種餡料。 蟲草花小籠包, 皮薄, 咬開多湯汁, 內裡5條黃色蟲草花, 有清香味; 黑松露小籠包, 入口啖啖肉, 可見黑松露碎, 但黑松露味道不濃; 另外還有蟹粉和南翔小籠包(我沒有試)。蜜汁火腿蓮子, 是這裡的招牌菜, 用白饅頭包著一片腐皮, 一片蜜汁火腿及蓮子同吃 。白饅頭又熱又軟, 腐皮炸得很香脆, 火腿甜中帶咸, 不硬, 兩邊有晶瑩肥肉, 蓮子即粉腍; 不同質感一同吃下, 因為是第一次吃, 我覺得幾特別, 味道唔錯。 個人覺得這菜有點油膩, 幸好白饅頭吸收了部分油脂。蔥燒黃魚, 燒黃花魚, 上面淋上 加有冬筍, 冬菇, 乾蔥等熬成的醬汁, 顏色很深, 賣相一般。黃花魚 肉質新鮮, 有甜味, 但醬汁有點咸, 味精稍重。很喜歡今次的茶水菊花, 菊花量多, 味濃; 正正可以消脂又解渴。
因為我媽喜歡, 所以今晚晚飯挑選了我家附近的京滬村。
京滬四小籠
京滬四小籠 (4件)
京滬四小籠
黃花魚 肉質新鮮, 有甜味, 但醬汁有點咸, 味精稍重。
2016-05-16
2016-05-16 214 浏览
假期那天相约一眾好友飯聚,人多意見多,中、日、韓、泰菜,一輪爭議最终選擇了元朗的京滬村。餐廳屬樓上舖,面積不太大,座位算多我們一行五人選了一食的片皮鴨,負責人稱鴨子是即燒要提早四十分鐘order。先上花雕醉雞雞件入味花雕酒味香醇,雞絲拌粉皮麻醬味濃粉皮香滑,青瓜絲較少爽口度稍欠。奶油扒津白津白沾滿奶油香味嫩滑可口。雪菜毛豆百頁百頁充滿豆香味道較清淡。接下來北京烤鴨出場,大家嘩然鴨子 體型龐大香味撲鼻而來 , 女侍應手起刀落熟練地把皮肉分開很細心的片去油脂,值得讃賞瑤柱蝦仁蛋白炒飯飯粒分明,粒粒清爽。最後上的京滬黑椒三葱飽,必食推介
雞件入味花雕酒味香醇,雞絲拌粉皮
麻醬味濃粉皮香滑,青瓜絲較少爽口度稍欠。奶油扒津白
津白沾滿奶油香味嫩滑可口。雪菜毛豆百頁
百頁充滿豆香味道較清淡。接下來北京烤鴨出場,大家嘩然
瑤柱蝦仁蛋白炒飯
飯粒分明,粒粒清爽。最後上的京滬黑椒三葱飽,必食推介
  • 京滬黑椒三蒽飽