2020-12-24 39 浏览
堅尼地城一帶越嚟越多型格新餐廳進駐,今日lunch同屋企人去咗新開嘅lemongrass chill 下。聽個名就知係食泰國菜,餐廳將泰國菜fusion ,以獨特嘅方式呈現。餐廳門面好高級遊有氣派,裏面佈置都好有情調。我哋叫咗一個3 course set($228) 一個4course set ($188) 。🥤滋味白桃特飲芝士奶蓋下面係有氣桃汁,裡面有玫瑰花瓣及莓蓉,清新美味。🍽️冬陰功流心牛角包好有特色,第一次食,一切開就湧出嚟。 🍽️Starters有燒生蠔同龍蝦鳳梨沙律,好開胃。 🍽️Main course 有冬陰功龍蝦汁燴海鮮,海鮮新鮮,冬陰功充滿香茅香味,好醒胃。🍽️泰式燒西班牙黑毛豬頸肉超juicy,點泰式醬汁送飯一流。

餐廳門面好高級遊有氣派,裏面佈置都好有情調。

🥤滋味白桃特飲

芝士奶蓋下面係有氣桃汁,裡面有玫瑰花瓣及莓蓉,清新美味。

🍽️冬陰功流心牛角包好有特色,第一次食,一切開就湧出嚟。

🍽️Starters有燒生蠔同龍蝦鳳梨沙律,好開胃。

一直鍾意食包嘅我見到咁有創意既Fashion菜當然唔放過啦...今次位於堅尼地城呢一間lemon grass泰國菜..地理位置方便從堅尼地城地鐵站出口一出3分鐘都唔使已經行到📍一啲都唔難搵餐廳推出咗一個2/3/4 courses set..鍾意食啲都可以無拘無束自由配搭..超級抵食4 course 都係228,啱晒咩都想試嘅我🤤法式龍蝦湯流心牛角包🥐望落酥酥的外皮..遠處已聞到濃郁的牛油香味好吸引呀🤤一切開濃郁龍蝦湯從牛角包裏蜂擁而流.. 非常刺激有澎湃..食落龍蝦湯夠香滑濃稠鮮香又滋味..😍😍正..打卡無極限😚泰式燒西班牙黑毛豬頸肉🐽食泰國菜點少得叫泰式豬頸肉..豬頸肉烤得香口又惹味..肉質爽口彈牙再配合酸酸甜甜辣辣地嘅醬汁簡直一流..即刻醒胃😍花生醬沙嗲雞串🐥望落燒得焦香的雞肉外層..食落肉質嫰滑可口的雞肉..夠曬精神..再配合粒粒花生🥜醬汁...真係食到津津有味..真空慢煮法式焦糖燉蛋🍮法式焦糖燉蛋賣相精緻..口感滑嘟嘟..可惜上面層焦糖似黃糖又唔脆..燉蛋又太甜🤣可能係我對太甜嘅嘢一般般嘅關係...特飲+$28黑芝麻燕麥飲估唔到上面有❤️拉花咁靚..可惜黑芝麻味淡淡的..如果可以

特飲+$28
黑芝麻燕麥飲

黑芝麻燕麥飲
估唔到上面有❤️拉花咁靚..可惜黑芝麻味淡淡的..如果可以濃啲咁就更加好啦😍

Tiramisu 芝士奶蓋咖啡☕️
濃濃芝士奶蓋+咖啡☕️估唔到咁合拍..平時淨係飲開齋啡既我..飲過一次就即刻愛上左😍

額外仲叫咗
椰子雪糕配風乾鳳梨🍍及紫糯米$78
咁多個甜品最鍾意食呢個...紫米煮得啱啱好夠彈牙有咬口..再加埋濃郁椰子🥥香雪糕簡直係絕配...一凍一熱好鬼正😜

泰式奶茶🧋流心牛角包🥐$68
一嚟到奶茶香味勁重..一切落去同龍蝦湯流心牛角包一樣不斷澎湃地湧出..食落奶茶味同著名泰國珍珠奶茶飲品既味道相若..但本人更為喜歡龍蝦湯留心牛角包🥐

享慢煮泰-lemon grass (西環)
西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
3K
2020-12-22 50 浏览
堅尼地城是中西文化融合的一個小社區,閒時逛一下,順道找一些特色美食,可消磨一天。今日經過泓都附近,卻發現一間好有貴氣的餐廳,研究一下餐牌,有驚喜,價錢相當合理。法式龍蝦湯流心牛角包🥐看似平平無奇的牛角包,一刀切下,湯汁一湧而來,飄來陣陣香氣。牛角包吸盡龍蝦湯的精華,完完全全龍蝦的鮮味在口腔徘徊,又不失牛角包的酥脆。龍蝦鳳梨沙律🥗龍蝦拆肉伴以清甜菠蘿片和翠綠的蔬菜,清新開胃。冬蔭龍蝦汁燴海鮮🦞湯底酸酸的,惹味十足。隱若有龍蝦,青口和蜆隻的鮮香。混合白米飯,濕潤滋味,好正!椰子雪糕配鳳梨乾和紫糯米賣相己經贏曬!椰子味雪糕突顯,配以椰果和紫糯米,口感非常豐富。

龍蝦鳳梨沙律🥗
龍蝦拆肉伴以清甜菠蘿片和翠綠的蔬菜,清新開胃。

冬蔭龍蝦汁燴海鮮🦞

椰子雪糕配鳳梨乾和紫糯米

2020-12-15
2020-12-22 36 浏览
上星期在西環下班,晚飯時間看看附近餐廳,留意到這一家應該是新開的餐廳主打泰式菜,可是從裝修格調還以為是西餐,看過價錢和網上評價後決定一試餐廳提供套餐和單點,套餐的價格的確比單點優惠得多非常新穎的流心牛角包,點了法式龍蝦湯口味,牛角包一切開濃厚的龍蝦湯便從包內湧出,龍蝦湯帶有濃厚海鮮香氣,配搭酥皮的牛角包,配搭非常新鮮,有驚喜燒美國生蠔配泰式辣汁,先說生蠔來貨不錯,帶有海水鹹香味,配搭他們自家製的泰式辣汁,同樣是外面吃不到的配搭,生蠔配搭辣汁多了一份層次感主菜點了咖喱和牛尾,和牛尾非常驚喜,牛味十足,配搭他們底層味道香濃,帶有不同香料層次的咖喱,配搭白飯非常開胃,抵讚套餐還點了真空慢煮法式焦糖燉蛋,甜度適中,不會過甜,滑溜的燉蛋配搭外層燒得香脆的焦糖,為這頓晚餐畫上完美句號

餐廳提供套餐和單點,套餐的價格的確比單點優惠得多

2020-12-22 22 浏览
位於堅尼地城嘅Lemongrass係一間泰國fusion菜餐廳裏面嘅裝飾已經掛好哂準備迎接聖誕節 呢度最有特色係佢嘅牛角包有咸有甜好特別分別係冬陰功同龍蝦湯另外仲有珍珠奶茶味道添佢哋分別有芝士、椰絲同糖霜配上流心嘅牛角包真係與眾不同依家係事業期間都有好多特價同優惠套餐下午茶黎到呢度更加係十級抵!價錢都係$58 已經有一款食品再加飲品分別係小食、沙律或者甜品 呢個配搭都幾特別 小食有雞串 沙律有柚子大蝦沙律 主菜仲有牛尾另外我好欣賞佢嘅椰子雪糕風乾鳳梨配紫糯米賣相非常吸引 全部食材喺一個小杯擺放靚靚 椰子雪糕好清新配埋暖暖的嘅紫糯米飯 唔會太甜鍾意飲咖啡嘅朋友亦都可以考慮呢度嘅齋啡 我朋友一年飲咗兩杯真係覺得又香又濃而且唔會帶有苦澀味 係有品質保證嘅黑咖啡
位於堅尼地城嘅Lemongrass

係一間泰國fusion菜餐廳
裏面嘅裝飾已經掛好哂準備迎接聖誕節
呢度最有特色係佢嘅牛角包
有咸有甜好特別分別係冬陰功同龍蝦湯
另外仲有珍珠奶茶味道添
佢哋分別有芝士、椰絲同糖霜

配上流心嘅牛角包真係與眾不同
價錢都係$58 已經有一款食品再加飲品

分別係小食、沙律
或者甜品
呢個配搭都幾特別 小食有雞串

沙律有柚子大蝦沙律 主菜仲有牛尾

2020-12-15
Soft Opening Menu🎊Four Courses 💲228✅ 招牌流心龍蝦湯牛角包🥐 酥脆牛角包裹着美暖龍蝦湯,淡淡滋味✅ 冬蔭龍蝦汁燴海鮮酸辣得嚟又帶出海鮮嘅鮮味,fusion菜是這樣誕生的🍽✅ 「真空慢煮法式焦糖燉蛋」一聽個名就知有料到💡 柔滑嘅焦糖燉蛋配上鳳梨醬,面層再加一片風乾鳳梨🍍 精緻賣相冇得輸👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♂️Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
Soft Opening Menu🎊
Four Courses 💲228

👅Taste:3.5/5
💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♂️Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2020-11-26
$250.8 (晚餐)
1K
2020-12-21 391 浏览
前排和朋友去了西環,被這間新餐廳的門口吸引了,原來是泰式fusion菜,而且價錢定位算幾抵,二百多元就可以在高級餐廳格調下食到4 course menu。menu選擇都多,還有後頁比較精緻的main,店員還說可以以4 course menu價錢加錢就可以揀到後面menu的menu,即刻雙眼發光🤩別以為這只是一個普通的牛角包,其實這間餐廳特色之一!🥐法式龍蝦湯流心牛角包:一切開牛角包內的湯流曬出來,改變湯和包要分開食的傳統(所以大家要小心點切開)。龍蝦湯好濃香,配上香脆的牛角包,每一口都好滿足。🥐冬蔭龍蝦湯流心牛角包:冬蔭公湯喝下去好有泰國的味道,少少辣配上牛角包上的椰絲甜味,帶來多重味覺享受。🦪燒美國生蠔配泰式辣汁:靚蠔配美酒,感覺很chill。蠔好肥美,而且是半生熟的,更能帶出蠔的鮮甜味,夾上少少辣的泰國醬,頗特別的。🌟冬蔭龍蝦汁繪海鮮:這裡的冬蔭功好出色,湯底非常惹味,而且不會太辣,撈飯一起吃格外滋味。除鮮蝦外,還有帶子、蜆、青口 ,可以逐一品嚐。🌟真空慢煮挪威三文魚配冬蔭意大利飯:如果喜歡比較thick texture的冬蔭辣味,可以吃這個。將一口的risotto放在口中一會慢慢

法式龍蝦湯流心牛角包

別以為這只是一個普通的牛角包,其實這間餐廳特色之一!

真空慢煮挪威三文魚配冬蔭意大利飯

🌟真空慢煮挪威三文魚配冬蔭意大利飯:如果喜歡比較thick texture的冬蔭辣味,可以吃這個。將一口的risotto放在口中一會慢慢品嚐,會吃到先是椰香味,然後是冬蔭功的辣味,而且risotto比一般西餐廳更入味。慢煮三文魚肉質亦好嫩滑,非常高質。

此外,還點了杯賣相好吸引的Birdie Martini,好易入口,會想一喝再喝。 甜品是Crème brûlée,焦糖皮脆得來不會太甜,還有好滑的燉蛋,製作用心。

整題來說,這裡是間非常有心思,高級餐廳格局平民價泰式fusion菜,下次再來😋

真空慢煮挪威三文魚配冬蔭意大利飯
2020-12-21 18 浏览
之前食過中環分店,對佢個龍蝦湯牛角包念念不忘,發現原來西環有一間佢嘅姊妹舖,係食泰國fusion菜,就係屋企附近,今日放假就去試吓佢個lunch😋-Lunch set 3course 都係$188,包左牛角包前菜主菜,價錢都幾抵食!除咗佢signature嘅法式龍蝦湯流沙牛角包之外,呢度有冬蔭功龍蝦湯味!🦞即叫即整,一上枱就勁香酥皮味,勁似食緊冬陰功酥皮湯,一切開個麵包,內裏嘅冬蔭功龍蝦湯就熱辣辣咁樣湧出嚟,勁邪惡!-前菜就叫咗花生醬沙嗲雞串,泰式大蝦柚子沙律。🍢平時啲燒雞串好容易燒得好乾,呢度佢火候啱啱好,外面燒到脆脆地,但係又可以保持到入邊嘅肉汁,再配合埋花生醬沙嗲,好惹味!🥗柚子沙律份量勁多,好清新好開胃嘅前菜!-主菜佢會包一碗白飯,份量勁多,我哋兩個女仔係食唔晒㗎🤣🦐冬蔭功龍蝦汁燴海鮮海鮮有青口蜆肉大蝦帶子等等,冬蔭功好香椰汁味,唔會好辣,唔食辣嘅人都接受到啊!🍽泰式燒西班牙黑毛豬頸肉肉質好爽口,脂肪唔會太多,燒到好香脆,唔使點任何醬汁都已經好入味。配上一個酸酸地辣辣地嘅醬,就更豐富嘅層次!-見佢甜品仲有個係泰式奶茶牛角包,不過已經太飽啦!下次再嚟食啦,估唔到咁近屋企就食到流心

前菜就叫咗花生醬沙嗲雞串,泰式大蝦柚子沙律。

🥗柚子沙律份量勁多,好清新好開胃嘅前菜!

主菜佢會包一碗白飯,份量勁多,我哋兩個女仔係食唔晒㗎🤣
🦐冬蔭功龍蝦汁燴海鮮

🍽泰式燒西班牙黑毛豬頸肉

見佢甜品仲有個係泰式奶茶牛角包,不過已經太飽啦!下次再嚟食啦,估唔到咁近屋企就食到流心牛角包🥐!
2020-12-21 26 浏览
堅尼地城依家好多高質嘅餐廳,今次我就去咗依間新開嘅泰國fusion餐廳度食,因為新開張所以有佃Soft Opening Menu, 可以自選兩道菜至四道菜,我今次就揀咗四道菜$228+1,其實都好超值,由前菜至甜品每道都咁精彩:。1️⃣法式龍蝦湯流心牛角包及東蔭龍蝦湯流心牛角包🥐呢個係餐廳嘅signature dish嚟,牛角包做到好鬆脆,酥皮好香好新鮮,一切開啲湯就流晒出嚟,似係酥皮湯變奏版,好有創意好好味。。2️⃣燒美國生蠔配泰式辣汁燒蝝好新鮮好肥美,個面🈶️啲蕃紅花絲,加埋啲泰式汁,原來咁好食,少少辣又好清新。3️⃣花生醬沙嗲雞串:雞肉好Juicy,肉質好嫩,配埋個沙嗲醬,帶埋出雞肉嘅鮮味。4️⃣東蔭龍蝦汁燴海鮮:呢個主菜係跟埋碗白飯,海鮮入邊有蝦、青口、帶子及蜆仔,個汁好香而且唔太辣,配合埋嗰個飯好好食。5️⃣泰式燒西班牙黑毛豬頸肉:呢個豬頸肉,我覺得係全餐最好食,佢燒到啱啱好好,肉質Juicy,同埋佢個汁整得好惹味,呢個都係跟埋飯,送飯真一流。6️⃣真空慢煮法式焦糖燉蛋:面層除咗燒咗焦糖之外,仲有一個燒咗嘅真空菠蘿乾。口想幾得意,個底有啲啫喱狀嘅,似係椰汁啫喱,好特別好清新👍8️⃣泰式奶茶流心牛角包:呢個

1️⃣法式龍蝦湯流心牛角包及東蔭龍蝦湯流心牛角包🥐

2️⃣燒美國生蠔配泰式辣汁

3️⃣花生醬沙嗲雞串:

4️⃣東蔭龍蝦汁燴海鮮:

5️⃣泰式燒西班牙黑毛豬頸肉:

6️⃣真空慢煮法式焦糖燉蛋:
個底有啲啫喱狀嘅,似係椰汁啫喱,好特別好清新👍

8️⃣泰式奶茶流心牛角包:
呢個又係好得意,一切出嚟入邊嗰啲泰式奶茶全部瀉晒出嚟。好香奶茶味。
  • 冬蔭龍蝦湯流心牛角包
  • 泰式燒西班牙黑毛豬頸肉
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
  • 冬蔭龍蝦汁燴海鮮
2020-12-20 25 浏览
這間位於堅尼地城嘅餐廳, 融合咗泰式嘅風味, 再加西式嘅煮法, 別樹一格, 十分之特別!午餐嚟嘅款式非常之多, 可以點選1/2/3個course既套餐, 或者散叫其他款式。冬陰龍蝦流心牛角包, 一切開牛角包, 非常之香又濃郁, 所有醬汁流曬出嚟,冬陰功再加埋龍蝦味道, 十分之夾, 呢個fusion菜都幾特別!泰式生蝦就食得多, 泰式生蠔真係第一次食, 用有燒嘅方法, 生蠔嘅鮮味出曬嚟, 配埋泰式辣汁加持, 令到個味道更加提鮮, 好開胃!蟹肉伊麵 , 加咗好多蟹子, 配埋鮮嫩蟹肉, 百感交集, 伊麵夠爽滑, 香濃嘅龍蝦汁, 真係天衣無縫!甜品方面, 我要咗椰子雪糕, 配風乾鳳梨及紫糯米, 賣相都幾吸引, 椰子雪糕上面, 好多椰絲, ICE CREAM 椰味好濃, 風乾菠蘿, 咬落去好脆口,今個午餐大滿足。

2020-12-18 25 浏览
睇左ulifestyle 報導 個流心牛角包好正 即刻book位Soft opening menu 有3個選擇2 course $1483 course $1884 course $228樣樣野都好想試所以叫左2個4course🥃Tiramisu cheesy套餐加錢叫左 signature drink Tiramisu cheesy上面係芝士奶蓋 下面係咖啡 味道真係好似tiramisu 奶蓋芝士味好濃郁 好飲!🥐 法式龍蝦湯流心牛角包/ 🥐 冬蔭龍蝦湯流心牛角包最期待既流心牛角包 完全無令我失望 (食完先知無影內餡🙈)雖然內餡係湯 但外皮好鬆化龍蝦湯好濃真係有一粒粒龍蝦 但如果二擇一我會擇冬蔭龍蝦湯 味道好驚喜!🥗泰式大蝦柚子沙律蝦係新鮮嘅 柚子加入沙律味道清新🦪燒美國生蠔配泰式辣汁本來冇諗住擇 但見到相好似好正🤣生蠔比較細隻但係厚肉辣汁只係小辣 唔會蓋過生蠔嘅味道🥩馬莎曼咖喱和牛面頰每道主菜都會有飯配埋 份量都算多咖喱味道略嫌唔夠香濃牛係好食嘅 好淋🐖泰式燒西班牙黑毛豬頸肉份量真係好大 好似出面餐廳散叫咁好好食 好香口🍰真空法式慢煮焦糖燉蛋/ 椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米其實食完咁
Soft opening menu 有3個選擇
2 course $148
3 course $188
4 course $228
樣樣野都好想試所以叫左2個4course

🥃Tiramisu cheesy

🥐 法式龍蝦湯流心牛角包/ 🥐 冬蔭龍蝦湯流心牛角包
最期待既流心牛角包 完全無令我失望 (食完先知無影內餡🙈)
雖然內餡係湯 但外皮好鬆化
龍蝦湯好濃真係有一粒粒龍蝦
但如果二擇一我會擇冬蔭龍蝦湯 味道好驚喜!

🥗泰式大蝦柚子沙律

焦糖燉蛋以為係原味 原來係有椰子同菠蘿嘅味道
椰子雪糕椰子味好濃仲有好多嘢椰絲 好多只糯米真係好飽🤣
甜品味道一般 下次應該會揀泰式奶茶流心牛角包

2020-11-26
中環好出名食流心牛角包既餐廳係西環開左新店,泰式新派菜,餐廳走西餐廳風格,環境舒服,服務一流好彩係禁堂食之前一晚食得到,咁同大家介紹下呢度而家有優惠餐牌$228便能享用4道菜有法式龍蝦湯牛角包或泰式冬陰龍蝦湯牛角包酥脆,最估唔到切開真係流心爆出黎牛角酥上有好多椰絲碎,記得同湯拌勻先食唔係好易直接吸左入侯,好易咳牛角包酥脆,但打完卡就要盡快食,湯汁多好快包就會變軟身,口感獨特有牛角既脆口感,但麵包又吸了湯汁帶點軟綿泰式湯唔辣,但夠香,龍蝦湯夠鮮味濃郁如果冬陰湯可以再辣D應該味道更好可選前菜,燒生蠔,花生醬沙爹雞串我選了一客沙爹雞串,燒得帶點焦夠香口,表面夠乾,抹上一點特製花生醬沙爹味濃色重,打得細碎,夠香氣唔止配肉好食,應該配埋多士都一流雞串一客兩支,份量夠,一人一串鍋炒帕能咖哩雞混入左大蒜,香茅乾式紅咖哩每件雞肉都沾滿咖哩醬汁濃香味重,拌飯食一流,口感濃香帶點微辣係乾式咖哩既另一種食法配烤酥餅應該也不錯泰式燒西班牙黑毛豬頸肉無骨豬頸肉經過調味,再燒香切片上菜另外配一客特製既酸辣汁配埋食份量都相當足,厚切片都有6片邊位燒得乾身,中間位就無過熟調味本身比較濃重,就咁食會略為單調加埋佢個酸辣
中環好出名食流心牛角包既餐廳
好彩係禁堂食之前一晚食得到,咁同大家介紹下
呢度而家有優惠餐牌$228便能享用4道菜
有法式龍蝦湯牛角包或泰式冬陰龍蝦湯
牛角包酥脆,最估唔到切開真係流心爆出黎
牛角酥上有好多椰絲碎,記得同湯拌勻先食
唔係好易直接吸左入侯,好易咳
牛角包酥脆,但打完卡就要盡快食,湯汁多
好快包就會變軟身,口感獨特

有牛角既脆口感,但麵包又吸了湯汁帶點軟綿
泰式湯唔辣,但夠香,龍蝦湯夠鮮味濃郁
如果冬陰湯可以再辣D應該味道更好
可選前菜,燒生蠔,花生醬沙爹雞串
我選了一客沙爹雞串,燒得帶點焦
夠香口,表面夠乾,抹上一點特製花生醬
沙爹味濃色重,打得細碎,夠香氣
唔止配肉好食,應該配埋多士都一流
雞串一客兩支,份量夠,一人一串
鍋炒帕能咖哩雞

混入左大蒜,香茅乾式紅咖哩
每件雞肉都沾滿咖哩醬汁
濃香味重,拌飯食一流,口感濃香帶點微辣
係乾式咖哩既另一種食法
配烤酥餅應該也不錯
泰式燒西班牙黑毛豬頸肉
無骨豬頸肉經過調味,再燒香切片上菜
另外配一客特製既酸辣汁配埋食

份量都相當足,厚切片都有6片
邊位燒得乾身,中間位就無過熟
調味本身比較濃重,就咁食會略為單調
加埋佢個酸辣汁食個味道加分好多!
同樣都配一客香米飯,夠爽身夠乾
甜品有三款
椰子雪糕配風乾鳳梨紫米
泰式奶茶流心牛角包

甜品擺盤好靚,底層紫米,中間雪糕,上層鳳梨乾
椰子味香甜濃郁,加埋煮過既紫米,軟綿有彈性
味道幾突出仲有特色,口感豐富

真空慢煮法式焦糖燉蛋
特別香滑既燉蛋質感,完全唔甜,好有蛋香

Lemon Grass Fast Gourmet享慢煮泰 (西環)
西環堅尼地城卑路乍街150號
加多近山地下A號舖
2020-12-15 36 浏览
享慢煮泰 西環新開的fusion 泰國餐廳首先,地理位置非常方便,地鐵站C出口行5分鐘就到。Soft opening menu 性價比高 因為趕時間,所以點不了Four Course,無法前菜到甜品都試勻。兩款Signature流心牛角包,牛角包沾滿濃濃的龍蝦湯,口感香酥軟滑,果然是必食👍🏻冬蔭龍蝦湯牛角包都好食,但為什麼要加椰絲呢?主菜點了瑪莎曼咖哩牛尾和鍋炒帕能咖哩雞兩款雖然都好吃,但相比之下牛尾更出色,咖哩雞反而像廣東小炒希望下次有機會試甜品
享慢煮泰 西環新開的fusion 泰國餐廳
首先,地理位置非常方便,地鐵站C出口行5分鐘就到。
Soft opening menu 性價比高

冬蔭龍蝦湯牛角包都好食,但為什麼要加椰絲呢?

主菜點了瑪莎曼咖哩牛尾和鍋炒帕能咖哩雞
兩款雖然都好吃,但相比之下牛尾更出色,咖哩雞反而像廣東小炒
希望下次有機會試甜品
2020-12-10
2020-12-14 1196 浏览
西環堅尼地城蘇豪區開了一間新的泰國餐廳,它們主要賣牛角包,把牛角包演繹得維肖維妙,連不是太喜歡牛角包的卡米拉也十分讚!Lemon Grass餐廳位於加多近山,在堅尼地城蘇豪區中帶著一份寧靜。Soft Opening Menu 可選兩道菜至四道菜,價錢由$148至$228加一。我們選擇了四道菜的餐,有牛角包、前菜、主菜及甜品。跟餐的飲品需要另外加$10,也沒有什麼特色,我們就沒有點。另外也可單點。龍蝦湯流心牛角包及冬蔭龍蝦湯流心牛角包各有特色,牛角包的酥皮鬆香。兩者一切開,湯汁就湧出來。龍蝦湯流心牛角包比較西式,適合喜歡傳統料理的食客。冬蔭功龍蝦湯的口味比較新穎,牛角包吸收了兩款湯的湯頭也很有驚喜。前菜我們選了燒美國生蠔及龍蝦鳳梨沙律。生蠔看起來很肥美,蠔輕輕燒過保留了海水味,呈半濕潤狀態,配上泰式辣汁很清新。龍蝦鳳梨沙律入口清新,龍蝦也很鮮美。主菜我們選了冬蔭龍蝦汁燴海鮮及泰式燒西班牙黑毛豬頸肉。這個龍蝦汁的味道和牛角包內的龍蝦湯,似乎選咖哩入饌的主菜會有較多變化。海鮮份量也不少,有青口、帶子、蝦等,全部也很鮮甜。泰式燒西班牙黑毛豬頸肉相對而言沒有太大特色,不過肉汁也能好好鎖住。最後以

另外也可單點。

龍蝦湯流心牛角包

前菜我們選了
生蠔看起來很肥美
燒美國生蠔

龍蝦鳳梨沙律入口清新,龍蝦也很鮮美。
龍蝦鳳梨沙律

主菜我們選了冬蔭龍蝦汁燴海鮮泰式燒西班牙黑毛豬頸肉。這個龍蝦汁的味道和牛角包內的龍蝦湯,似乎選咖哩入饌的主菜會有較多變化。海鮮份量也不少,有青口、帶子、蝦等,全部也很鮮甜。

泰式燒西班牙黑毛豬頸肉

最後以甜品作結。
法式焦糖燉蛋入口嫩滑,甜度不高。
法式焦糖燉蛋

椰子雪糕配鳳梨及紫糯米中雪糕椰汁味很香,黑糯米米香味十足。
椰子雪糕配鳳梨及紫糯米
2020-12-07
庆祝纪念
生日
法式焦糖燉蛋
椰子雪糕配鳳梨及紫糯米
2020-12-14 148 浏览
今晚趁最後一晚有晚市堂食,拉男朋友陪我黎食流心牛角包。我地都揀左$228既Four Course。冬蔭龍蝦湯流心牛角包法式龍蝦湯流心牛角包平時牛角包比我既感覺係屬於甜品類,估唔到鹹食既牛角包別有一番風味。兩個牛角包都係一切啲湯就流晒出黎,而且牛角包麵保持到鬆脆,無變到腍晒,好食。花生醬沙嗲雞串大大串,啖啖嫩肉,花生醬沙嗲有花生粒係入面架。燒美國生蠔配泰式辣汁超正,生蠔鮮甜,個汁同生蠔好夾,好出色。鍋炒帕能咖哩雞幾惹味,我第一次食炒到乾身既咖哩,令雞肉好入味,份量又足,撈飯食一流。冬蔭龍蝦汁燴海鮮有青口、蜆、蝦、小元貝,好豐富。個汁飲落係冬蔭功湯,飲晒成碗。真空慢煮法式焦糖燉蛋口感順滑,甜度適中。泰式奶茶流心牛角包熱辣辣,真材實料,甜既流心牛角包都好食,流心程度一樣甘澎湃。
今晚趁最後一晚有晚市堂食,拉男朋友陪我黎食流心牛角包。
我地都揀左$228既Four Course。
花生醬沙嗲雞串
冬蔭龍蝦汁燴海鮮
真空慢煮法式焦糖燉蛋口感順滑,甜度適中。
2020-12-09