餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
资讯:

2020-05-14 342 浏览
今次要介紹嘅餐廳位於上環嘅享慢煮意,當然係如其名咁主打慢煮菜式,而牛角包更係依到嘅招牌菜之一。Fast Gourmet is located in Sheung Wan, specializes in slow-cooked dishes. Lava croissant is one of the signatures dishes of this café.◾龍蝦湯特色流心牛角包 (Homemade Lobster Bisque) $58一切開牛角包,內裡嘅龍蝦湯就會湧出,第一次食依款牛角包。牛角包質感好鬆化,龍蝦湯味道濃郁,而且滲透至牛角包嘅每一角,一齊食真係好美味。When you cut the croissant apart, lobster bisque will burst out like lava. The croissant tastes crunchy and the lobster bisque is rich. The flavour of lobster penetrates into every bit of the croissant, which is

龍蝦湯特色流心牛角包

When you cut the croissant apart, lobster bisque will burst out like lava. The croissant tastes crunchy and the lobster bisque is rich. The flavour of lobster penetrates into every bit of the croissant, which is extraordinary.

西班牙黑毛豬腩配蘋果奶油瓜蓉 (Iberico Pork Belly with Butternut Squash and Apple) $178
西班牙黑毛豬腩配蘋果奶油瓜蓉

豬腩經 48 小時慢煮,配上麵包屑同藜麥,形成出外脆內軟,強烈對比嘅質感。同時,伴上白酒蘋果汁,帶出甜中帶酸嘅味道,同豬腩嘅味道好襯,值得一試。
The pork belly is slow-cooked with 48 hours, topped with breadcrumb and quinoa, that gives a contrasting crispy surface and a soft inner part. It is served with white-wine mulled apple puree, that escalates the sweetness and sourness, and matches well with the taste of the pork belly.

白松露雪糕配凍乾草莓 (White Truffle & Freeze-dried Strawberries) $108
白松露雪糕配凍乾草莓

雲呢拿白松露雪糕配上白松露打成嘅幕斯,最後撒上乾士多啤梨碎。白松露嘅味道極為突出,幕斯嘅空氣感十足,而且用上雲呢拿,唔會蓋過白松露嘅味道。乾士多啤梨碎為雪糕帶少量酸味,增添層次感。整體而言,依到嘅菜式令人感覺各具特色,會為人帶來驚喜,好值得一試。
Vanilla white truffle gelato is served together with white truffle mousse, topped with freeze-dried strawberries. The flavour of white truffle is extremely outstanding, while the mousse is airy and fluffy. The taste from vanilla would not cover the taste of white truffle. With the add of freeze-dried strawberries, it brings a small amount of sourness that enhances the layering. Overall, the whole meal brings us dishes with surprising characteristics. It definitely deserves your money.

享慢煮意
Fast Gourmet
📍上環善慶街9號地舖
📍9 Shin Hing St, Sheung Wan
#fooodninja_hk_sheungwan
#photoninjasis
2020-05-08 398 浏览
今天突然要自己吃飯在openrice訂了18:30去之前有電話溝通需要坐吧檯當然沒關係點了一份牛油果雞肉流心蛋沙律低消是一杯飲品所以我又點了白朱古力牛奶抹茶味道還不錯只是沙律的檸檬汁比較酸飲品如果喜歡抹茶 它很濃而我個人喜歡甜一點點沙律吃完還有半杯飲料時已經問我可不可以先買單因為星期五晚上爆場但由食物上菜到要求我結帳只有大慨20分鐘他態度是有禮貌的這樣問我也很難說「不好」重點我離開時根本沒有人在等位這個部份覺得失望
今天突然要自己吃飯

因為星期五晚上爆場

但由食物上菜到要求我結帳
只有大慨20分鐘

他態度是有禮貌的
這樣問我也很難說「不好」

重點我離開時根本沒有人在等位

這個部份覺得失望
2020-05-08
2020-05-07 351 浏览
就講位於上環特色牛角包。今餐有兩款牛角包:粉紅朱古力牛角包🥐😋($42)甜品- 粉紅少女心就係咁係牛角包度流出嚟!牛角包保持香脆。龍蝦🦞湯特色牛角包($58)- 今次係流龍蝦湯,不過呢個包無甜品個個咁脆,好快就林晒,不過湯味都好濃。牛肩排加鴨肝 - 肉眼好嫩滑配鴨肝都煮得恰到好處。酒燉蘋果黑毛豬腩肉多士($106)- 好有特色,豬腩肉配試酒燉蘋果,食上無咁油膩。口感不錯。另一甜品真空慢煮法式芝士蛋糕配咖啡雪糕($68)-蛋糕都幾滑,雪糕好香咖啡味。紫薯芝士味特飲($44)-好好飲,芝士奶蓋加紫薯奶。佢有位伙記,講流利廣東話,態度好好,服務一流,仲不停推介食物及晚餐話「超勁好食」「超勁抵食」,見到佢食得特別開心。再來:有機會帶朋友來試下推介:未試過不妨一試,幾特別
就講位於上環特色牛角包。

今餐有兩款牛角包:

牛角包保持香脆。

牛肩排加鴨肝 - 肉眼好嫩滑配鴨肝都煮得恰到好處。

紫薯芝士味特飲($44)-好好飲,芝士奶蓋加紫薯奶。

再來:有機會帶朋友來試下
推介:未試過不妨一試,幾特別
好友小聚,搵特價Apps搵到嚟呢間,就試吓啦。簡單來講,大家都覺得呢度啲嘢食唔差,只係份量偏小,唔適合大夥兒開心share,而同時,我總係覺得唔知點樣形容嘅係 ... 應該咁講,對我而言,食物唔算係好好食,只係 ... 好夠味 ... 同好夠腍😂😂😂。好,逐樣嘢食講一講先。檸檬薑蜜沙冰坐低冇耐就上飲品,都算幾快,但質素就麻麻哋啦。檸檬薑蜜沙冰嘅份量真係好細好細杯,隻杯好瘦,分量可能等於普通甜品店嘅一半。打出嚟嘅沙冰質素亦唔算好,唔夠綿,而上枱嘅時候杯底部份已經溶咗好多,搞到汁還汁雪還雪,唔掂!龍蝦湯流心牛角包無可否認,係手工同gimmick兼備嘅出品,龍蝦湯流心味道十分香濃,牛角包亦焗得好脆 ... 但最大嘅問題係,食客識唔識有技巧咁切開個牛角包嚟食,否則會搞到好核突。仲有,用隻碟嚟上有湯嘅食物,都真係幾違和,因為喺隻碟上面,你根本無辦法食埋剩低嘅龍蝦湯,俾咗錢,但又食唔到,真係好浪費,又或者你搵隻叉篤住嚿牛角包喺隻碟上面不停抹呀抹呀抹呀,抹乾淨晒隻碟😂😂😂有機青口櫻花蝦多士呢度前菜其實感覺有啲九唔搭八,隻碟上面分別有三個元素:櫻花蝦多士、醋汁青口、櫻花蝦多士。諗咗好耐點解要將青口同櫻

檸檬薑蜜沙冰

龍蝦湯流心牛角包

有機青口櫻花蝦多士
呢度前菜其實感覺有啲九唔搭八,隻碟上面分別有三個元素:櫻花蝦多士、醋汁青口、櫻花蝦多士。諗咗好耐點解要將青口同櫻花蝦多士擺埋一齊呢?無論味道、口感、視覺,完全係違和嘅,感覺就好似喺屋企開大食會,求其將啲唔同嘅嘢擺埋喺同一隻碟上面!咁點解我要叫?因為係好奇心驅使底下,好想知道究竟櫻花蝦多士係乜嘢?我仲以為係將櫻花蝦撈咗落去啲蝦膠搽上塊面包炸出嚟嘅「蝦多士」,點知原來係將一啲類似加入咗櫻花蝦嘅馬拉盞醬搽上塊「多士」,所以,個醬味道根本係好濃,濃到係唔係櫻花蝦都冇關係,總之就食到一啲類似剁碎咗嘅蝦米咁啦 ... 你可能會challenge我,你講嘅「蝦多士」係中菜嚟㗎喎,但我會話,馬拉盞搽麵包,係馬拉菜嚟㗎喎,都唔見得係呢間所謂嘅法國菜吖!😂😂😂

慢煮香草雞胸穀物意大利飯
賣點除咗慢煮雞胸之外,就係用生熟薏仁取代意大利米做嘅所謂「意大利飯」,但都係果句,違和感好強,食生熟薏米嘅感覺,就好似食緊阿媽用嚟煲完清補涼湯嘅生熟薏米湯渣咁樣,好奇怪!至於雞胸,好腍,好入味,入味到淨係食到調味,食唔到雞肉本身嘅味道。

西班牙黑毛豬腩配香甜南瓜蓉
焗豬腩其實好難做得唔好食,食得豬腩就係預咗食肥,是否做到脆皮,就睇師傅功力啦!肥膏入口即溶,但唔算係我杯茶,如果係做到爽嘅肥膏先至覺得叫perfect!擺碟都算唔錯,用唔同味道嘅醬汁劃花,都算有啲心思,只係花紋都屬於比較傳統嘅一類,冇乜新意。

澳洲牛面頰配配芋絲及薯蓉
都係好腍,好入味,今次唔止入味到淨係食到調味,都終於食到d牛肉本身嘅肉味。但份量就真係細到呢 ...四個人開心share,只係每人薄薄的一嚿!

香煎培根卷紐西蘭羊肩肉配咖喱奶酪醬及薯蓉
食到最後呢味,印象只係食到一塊好鹹嘅煎bacon,咁樣用塊bacon 包住舊羊肉嚟煎,覺得浪費左嚿羊肉囉,蓋過曬啲羊肉味。至於擺碟d醬汁似d乜,似咩囉!自己想像吓啦!

真空慢煮法式焦糖燉蛋
唔理你點樣真空點樣慢煮啦,出嚟燉蛋嘅口感係非常非常非常糊口,漿實晒個咀,咁樣唔係叫滑囉!

真空慢煮法式芝士蛋糕
除咗用個樽裝住嚿所謂芝士蛋糕之外,普普通通,冇乜特別,至於點樣真空同慢煮就真係唔清楚啦。

紫薯黑糯米配椰子雪糕
以為紫薯黑糯米係主角,點知嚟到見到擺盤椰子雪糕先係主角😂😂😂,紫薯黑糯米收埋咗喺最底,食唔到有紫薯嘅味道,只係食到紫糯米嘅味道,只糯米處理得差,偏硬唔夠軟熟,只要紫薯,可能只係灑喺椰子雪糕上面嘅紫薯粉。

總括來講,有六折每人食咗二百幾蚊,都唔係價錢嘅考慮,始終係食物!老實講,真係唔算飽。食過就算,除咗牛角包比較特別,其他都係顯得眼高手低。

服務就算係有禮貌嘅,好有禮貌咁不停催你埋單交返張枱比佢哋咁囉。

2020-04-30
2020-04-30 387 浏览
收朋友邀請嚟到呢一間新餐廳食佢嘅午餐 都幾開心架,用開飯啦軟件有7折我哋叫咗佢既焦糖咖啡牛角包同埋龍蝦湯留心牛角包,兩個都幾特別幾好味,尤其係個龍蝦湯流心牛角包,其實好重龍蝦味㗎另外仲叫咗呢個黑松露半熟蛋意粉,個半熟蛋整得幾好,起碼唔係食緊炒蛋,雖然黑松露可能差少少,不過整體上都幾好味另外仲有呢個牛展,整得好好唔會太過硬或者乾,同其他配料嘅配搭都唔錯最後再試埋佢杯芝士tiramisu 咖啡,下面係齋啡嚟㗎所以唔會太肥,而且仲有啲餅乾碎俾你耍返係上面有返個蛋糕嘅效果有啲真係值得一試㗎
收朋友邀請嚟到呢一間新餐廳食佢嘅午餐

都幾開心架,用開飯啦軟件有7折

有啲真係值得一試㗎
  • 龍蝦湯牛角包
2020-04-29 269 浏览
平日無咩所謂嘅爸爸,喺weekend心血來潮建議去食好西,選址喺中環Fast Gourmet,餐廳好貼心預留消毒搓手液,但可能生意難做關係吧,顧客之間距離其實都幾貼近!咖啡好有心思會拉花,我嘅係小童,而媽媽嘅係「老虎那」,笑到我低肚痛😂到咗Fast Gourmet必點「流心龍蝦湯牛角包」,$58 價錢都算合理,要考究如何咬開而不失儀態(係咪都會喺酥皮其他位置bit湯出來😂)食完一個再encore,結果叫了三個哈哈哈哈酒燉蘋果黑毛豬腩肉多士($96)不過不失吧,但全麥麵包可以烘才可以稱得上係「多士」吧?Set lunch 選擇了Crab Meat Salad ,份量少少都可以啦由於餐廳暫時唔供應牛臉頰肉,而其他肉類選擇不多,食肉動物main course可以選擇豬腩肉Linguine,油膩豬肉不停進食其實都真係幾「漏」。疫情緣故,餐廳做7折推廣,想用推廣價埋單就要提前喺Openrice預約,溫提只有A La Carte單點先可享有優惠,Set Lunch不包括在內喔。

去到中上環搵食,咁啱見到呢間餐廳eatigo有做半價優惠,即刻上網睇埋食評,見餐廳其中一道特色菜 - 龍蝦湯牛角包幾吸引,所以決定一試。環境:餐廳地方唔大,地點位於普慶街,晚飯時段都比較僻靜,餐廳入面環境都好有外國風味,都幾啱情侶撐枱腳。餐廳總共可以容納約30人,抬與枱之間都算闊落,坐得都幾舒服。服務:特別一提既係餐廳入面有位東南亞籍侍應服務唔錯,雖然佢係東南亞裔,但係操流利廣東話 ,感到好驚喜。不過重點係佢招呼好好,服務態度一流,呢一點而家真係冇乜餐廳可以做到,絕對要支持。仲有一點就係呢度嘅上菜速度好快,值得一讚。食物:自家製龍蝦湯牛角包:上網search呢間餐廳,已經知呢個係必食之一, 牛角包外脆內軟,一切開,香濃嘅龍蝦湯味衝入鼻腔,牛角包配埋龍蝦湯果唔到咁夾,雖然個牛角包大大件,但係食落好似好快食完,原因係食到停唔到口。紐西蘭羊肩配薯蓉:賣相十分精緻,羊肩肉煎得十分香口,有香濃嘅炭香味,但肉質有點粗糙,但整體口感尚可,不過最有驚喜嘅竟然係配菜蘑菇,蘑菇配合特製醬汁煎到好香,食落有好香濃嘅炭火味,平時我都唔會點食配菜,但今次真係要食曬佢。牛肩排配鴨肝:賣相同羊肩肉一樣十分精緻,牛肩

環境:

服務:

食物:
自家製龍蝦湯牛角包:

紐西蘭羊肩配薯蓉:
紐西蘭羊肩

牛肩排配鴨肝:
賣相同羊肩肉一樣十分精緻,牛肩排三成熟左右,但食落唔會太生,同樣好重炭火味,肉質好嫩滑,配合埋香煎鴨肝,牛肩排可以中和鴨肝嘅油膩,感覺一絕,配菜同樣都係香煎蘑菇,冇得頂。
牛肩排配鴨肝

飲品:
因為餐廳做緊優惠,所以餐廳要求最小Order一杯飲品,價錢唔算平,但食物優惠去到半價咁抵,冇得輸啦。

提拉米蘇芝味特飲:
其實係齋啡上層鋪左一層芝士奶蓋,特別一提餐廳嘅芝士奶蓋唔會太濃,所以飲落唔會好肥膩,配合咖啡嘅香味,感覺幾match。
提拉米蘇芝味特飲

白桃芝味特飲:
呢杯係白桃梳打上層鋪芝士奶蓋,白桃梳打略嚴有少少酸,芝士奶蓋上面仲鋪咗一層玫瑰花瓣,所以飲落除咗白桃嘅香味,仲有少少玫瑰嘅味道,感覺都幾新鮮。
白桃芝味特飲

牛肩排配鴨肝
提拉米蘇芝味特飲
  • 龍蝦湯流心牛角包
2020-04-21 334 浏览
今日朋友介紹了用 app去食半價,所以今天同女兒,太太出去食飯。環境不過不失,但有很多蚊子。出了一度蚧肉温泉蛋沙律,味完全唔夾,沒有蚧肉味。第二牛角包龍蝦湯,味道還可以,加上包有少少燒焦味,只是湯太少,不可以說是湯,只是汁。青口義大利面,味可以但面不熟。還叫了一個頂級安格斯肉眼加鴨肝,牛沒味只有两小塊,是最貴的菜。老實講,花園歺廳也比它好!不會再去!
2020-04-19 405 浏览
Bookmark左好耐,聽講有好特別嘅牛角包,入面會有龍蝦湯,終於可以嚟食啦😆龍蝦湯牛角包$58 牛角包好鬆化,入面嘅龍蝦湯都幾多,一切開就會流晒出嚟!面頭仲有少少芝士碎,唔錯👍🏻👍🏻今日來做緊優惠有半價,如果冇折會有少少貴😂另外叫咗海鹽焦糖咖啡牛角包,$38,朋友仲以為係嘢飲😂😂呢一個牛角包同龍蝦湯嗰個有啲分別,呢個冇流心嘅,不過就好香咖啡味,都好食嘅😋澳洲牛面頰穀物意大利飯$148,睇Menu嗰陣都知道唔係普通嘅意大利飯,不過都諗住試吓新野啦,點知唔係好啱我哋口味,太健康嘅感覺😂😂啲狗太硬,覺得呢個配搭有少少奇怪,不過啲牛係幾淋既。慢煮鮮挪威三文魚忌廉意大利粉,呢個唔錯,好香忌廉味,三文魚就半熟咁嘅,我覺得如果熟返少少會好啲,中間有啲生🙈大家如果要來食就食招牌菜啦!其他主食我就覺得普通啦,不過餐廳環境唔錯嘅坐得幾舒服。

今日來做緊優惠有半價,如果冇折會有少少貴😂
另外叫咗海鹽焦糖咖啡牛角包,$38,朋友仲以為係嘢飲😂😂
呢一個牛角包同龍蝦湯嗰個有啲分別,
呢個冇流心嘅,不過就好香咖啡味,都好食嘅😋
海鹽焦糖咖啡牛角包
海鹽焦糖咖啡牛角包

澳洲牛面頰穀物意大利飯

慢煮鮮挪威忌廉三文魚意粉炒意粉

2020-04-07 318 浏览
中上環多美食,而且多數是小舖,餐廳質素也不錯,這裡有特色的牛角包,牛角包有濃濃的龍蝦湯,切開後龍蝦湯不停流出,非常好味。慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律,慢煮的雞胸肉很嫩滑,加上流心蛋及不同的核桃,果仁,葡萄乾及牛油果,用料非常豐富。奶油瓜鮮三文魚殼物意大利飯,用意米煮意大利飯很特別又健康,而三文魚煎得剛剛好,非常好味。西班牙黑毛豬腩配蘋果奶油瓜蓉,第一次食黑毛豬腩,肉質爽口,外皮煙韌,很特別。慢煮法式焦糖燉蛋及法式芝士蛋糕,跟一般的不同,好好味。

慢煮法式焦糖燉蛋及法式芝士蛋糕,跟一般的不同,好好味。
2020-04-05 437 浏览
飲品我們叫了:提拉米蘇芝味特飲、黑暗回歸(黑芝麻燕麥奶)、紫薯芝味特飲。最特別的是富士山下,白色奶蓋在上面,下面有黑黑的竹炭咖啡,喝起來挺特別的。食物我們叫了:🦞龍蝦湯牛角包熱熱的牛角包上來的時候,用刀切開,裏面有龍蝦湯汁,沾麵包吃,味道不錯。🦞澳洲牛面頰配芋絲和薯蓉牛肉很嫩,入口即溶,配上薯蓉,好吃。🦞紐西蘭青口煙花女汁意粉清口新鮮,肥美, 意粉也有咬勁,配上蕃茄汁,酸酸的,挺醒胃。🦞奶油瓜慢煮雞胸穀物義大利飯這個很特別,意大利飯用得像我們中國煲湯用的茨實,味道不錯。🦞西班牙黑毛豬腩配蘋果奶油瓜蓉這個豬腩肉吃起來有點兒肥膩,將中式的東坡肉,不是很習慣。
食物我們叫了:
🦞龍蝦湯牛角包

🦞澳洲牛面頰配芋絲和薯蓉

牛肉很嫩,入口即溶,配上薯蓉,好吃。
🦞紐西蘭青口煙花女汁意粉

🦞奶油瓜慢煮雞胸穀物義大利飯

這個很特別,意大利飯用得像我們中國煲湯用的茨實,味道不錯。
🦞西班牙黑毛豬腩配蘋果奶油瓜蓉

這個豬腩肉吃起來有點兒肥膩,將中式的東坡肉,不是很習慣。
富士山下
富士山下
2020-03-27 278 浏览
#中環 ✿/Lava Croissant 之前朋友推介同我一齊去食哩間,一定要試佢哋嘅signature dish- 牛角包添!/Homemade Lobster Bisque $58🥐流心龍蝦湯牛角包!!!個龍蝦湯真係好濃郁,而個包又夠酥脆 !Tiramisu Cheesy $44 ☕️幾特別,好似一杯飲得嘅Tiramisu咁😆 本身冇expect到個咖啡味會好濃,嗰日夜晚飲,可以好夜先訓🤣Tomato Iberico Pork Belly $128 🍝啲豬腩肉夠lum同juicy,不愧係真空慢煮48小時西班牙黑毛豬腩!Creamy Norway Salmon $158 🐟個三文魚都係慢煮㗎,所以個肉質keep住好嫩滑/係Eatigo book仲有50% off (★‿★)/嗰日去超多人食,坐滿晒,但地方較細🤣💕————————————#FastGourmet〰️Fast Gourmet〰️G/F, 9 Shin Hing Street, Central————————————#journeyoftwo香港_western
#中環

Lava Croissant
Homemade Lobster Bisque $58🥐

Tiramisu Cheesy $44 ☕️

Creamy Norway Salmon $158 🐟
個三文魚都係慢煮㗎,所以個肉質keep住好嫩滑

係Eatigo book仲有50% off (★‿★)
嗰日去超多人食,坐滿晒,但地方較細🤣

💕
————————————
#FastGourmet
〰️Fast Gourmet〰️
#journeyoftwo香港_western
Bookmark咗呢間好耐好耐,一直好想試佢嘅牛角包同黑毛豬🐷🐽但我去個日廚房無曬豬☹️好sad🥺下次再去試!-🦞龍蝦湯特色流心牛角包🥐好味到痴曬線😍😍😍係呢間嘅signature dish🤩係我成世人食過最好味嘅牛角包🥐包嘅外層焗得好香噴噴好酥脆,包面有少少芝士🧀之後一切開,d龍蝦湯humhum聲咁流出嚟🥘湯嘅味道好濃郁🦞切開之後將啲牛角包點湯食,真係世界級好味😋真係一定一定一定會再為咗個牛角包返嚟呢間食😆💯💯💯差啲就想嗌多個🤯-評分:9.6/10 價錢:$58-🇦🇺澳洲牛面頰配芋絲薯蓉🐂原本想嗌黑毛豬,但無☹️所以就揀咗呢個!食落去又覺得幾好味😚佢啲牛好嫩好冧,一啲都唔老!🥩佢係用紅酒牛肉汁慢煮,所以紅酒味都幾濃,但都幾易入口🍷牛上面擺咗啲炸芋絲,下面係薯蓉同番茄仔🍅第一次食炸芋絲,口感都幾特別幾香脆🙈佢啲薯蓉有紅酒味🥔😋個份量都ok!夠飽!🥰-評分:8/10價錢:$178-🐥慢煮雞肉流心蛋沙拉🥗因為飽飽地所以特登嗌salad😗如果唔係因為app有discount係唔會嗌沙律嘅😂佢個份量唔多,同一般食嘅沙律差唔多味,冇咩特別🤔流心蛋個效果都較為普通🍳麵包糠有少少硬,🍞唯一加分位係啲雞肉
🦞龍蝦湯特色流心牛角包🥐
好味到痴曬線😍😍😍係呢間嘅signature dish🤩
評分:9.6/10
價錢:$58
🇦🇺澳洲牛面頰配芋絲薯蓉🐂
評分:8/10
價錢:$178
🐥慢煮雞肉流心蛋沙拉🥗
因為飽飽地所以特登嗌salad😗如果唔係因為app有discount係唔會嗌沙律嘅😂佢個份量唔多,同一般食嘅沙律差唔多味,冇咩特別🤔流心蛋個效果都較為普通🍳麵包糠有少少硬,🍞唯一加分位係啲雞肉真係幾好味,幾嫩幾鮮🐣其實味道都ok中規中矩,不過分量真係較少🤯
評分:7/10
價錢:$106
📍 享慢煮意 中環📍
2020-03-10 328 浏览
發現我之前推薦過好鍾意嘅呢間都有加入🥰睇完Menu真係覺得勁抵食就果斷book咗lunch😽當日係滿座 所以安排入座同埋服務都慢左不過都理解嘅🤓Restaurant week tasting menu $148p.p~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Starter ✨Lobster Bisque Lava Croissant 🥐我上一次已經講過呢個 signature dish好驚艷👅今次個水準都完全keep到都係好脆好流心🤤每次黎都要encore 超正👍🏻✨Cream of Mushroom Soup (v) 🥄菇味夠濃 有好多打碎左嘅蘑菇 仲有金箔點綴 😆~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Main ❣️Puttanesca Organic Blue Mussels🦪青口完全唔腥又唔會有沙清唔乾淨 粒粒都好飽滿😆我幾鍾意個醬 蕃茄味好濃加咗甜椒同洋蔥同小小辣 朋友就覺得有啲鹹🍅剩低嘅汁用嚟點個包食就啱啱好 有心思🥰❣️Sous-vide Australian Beef Cheek with Black Garlic Mashed Potatoes非常有誠意 有成三塊牛
發現我之前推薦過好鍾意嘅呢間都有加入🥰

Iced latte (+$15)☕️
今次終於認真試佢哋嘅咖啡 有Cafe水準🤤
杯latte都幾strong 餐廳出品真係唔錯🧊
2020-03-09 1472 浏览
聽講尼間餐廳好出名食龍蝦湯牛角包🥐好有新意🤣環境遠離地鐵站🚊非常隱蔽😫只不過小編只推介牛角包,其他就自己考慮啦😂 1️⃣龍蝦湯流心牛角包 $48 一切開牛角包🥐外皮好脆⚡️滿滿嘅龍蝦湯即刻流晒出嚟🤤麵包沾著龍蝦湯簡直係一大享受👍🏻值得叫來一試😋作為starter只係夠攝牙隙🤣2️⃣頂級安格斯牛肩排配鵝肝+黑松露薯蓉$288牛肩排煮到岩岩好同鵝肝好夾,賣相出色👍🏻可是只得兩小塊,份量很少😢性價比低🙃牛肉也未到超級入味🥺3️⃣ 鮮挪威三文魚穀物意大利飯 $158 其實尼個係我食過最難食嘅意大利飯😖佢係唔同本身嘅意大利飯👉🏻但採用高纖穀物意大利飯,應該比較健康😶但味道真係令人失望😵三文魚味道尚可🤨完全唔建議喺呢間餐廳叫意大利飯😩除非你本身鍾意食穀物意大利飯🤭4️⃣富士山下 $50係呢間店嘅特色飲品,涷咖啡賣相好靚☕️有漸變嘅效果😍混合了橙🍊活性炭🤔同奶泡🥛嘅咖啡都幾好飲🤪但咖啡味不太濃,甜度略高!5️⃣白桃芝味特飲 $44 小編覺得呢杯特飲俾富士山下更加好飲😋冇諗到芝士味同白桃好夾😗清新得黎好解渴🥤但係都幾甜🧂如果唔鍾意飲咁甜嘅人可能就唔推介呢杯啦🤟🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻 6️⃣真空慢煮法式焦糖燉蛋$6
1️⃣龍蝦湯流心牛角包 $48

2️⃣頂級安格斯牛肩排配鵝肝+黑松露薯蓉$288

3️⃣ 鮮挪威三文魚穀物意大利飯 $158

4️⃣富士山下 $50

5️⃣白桃芝味特飲 $44

6️⃣真空慢煮法式焦糖燉蛋$68
呢款法式焦糖燉蛋為呢餐晚餐作完結都完全唔夠飽😐但係焦糖燉蛋味道還是是不錯的🤙🏻焦糖面很脆,燉蛋亦很有蛋香🍳