(非会员)
2009-02-11 1 浏览
亞婆豆腐花全香港最滑~~果日第一次去o係大埔果頭lunch, 食左之後行左幾步, 見倒有間野門口好多人買野wor@@跟住行近d八卦下d人做咩la - 不來買豆花!!!? 仲好多人企o係度食!!!雖然o岩o岩先食完lunch好飽, 不過唸住試下都無壞ar一啖食落--嘩...好滑!!!>0<好耐冇食過好食gei豆腐花la~ 真係難得原來香港有咁好食gei豆花!!≧◇≦同埋仲要係$5蚊T_T
亞婆豆腐花全香港最滑~~

雖然o岩o岩先食完lunch好飽, 不過唸住試下都無壞ar

一啖食落--嘩...好滑!!!>0<
好耐冇食過好食gei豆腐花la~
真係難得原來香港有咁好食gei豆花!!≧◇≦
同埋仲要係$5蚊T_T
  • 熱豆腐花
2009-02-09 28 浏览
由細至大身住大埔!當然知道呢間店的存在 由另一間被迫到呢一間度做 唔緊要都仲係咁好食成日聽到人話外賣要收多一蚊但係我就唔係咁諗 外賣既份量其實係多過堂食我覺得呢一蚊係值架講回豆腐花呢間店賣既豆腐花係我食過最好食..真係好滑 本人比較喜歡滑既同埋 佢既糖水岩岩好 有得自己加薑糖 自己加黃糖價錢合理 推介!豆漿我反而覺得比較普通因為我買左幾次 有時甜有時淡呢度都係出名豆腐花至於佢仲有得賣腐乳 可惜未買過 有機會可以試試
由細至大身住大埔!
當然知道呢間店的存在
由另一間被迫到呢一間度做 唔緊要
都仲係咁好食
成日聽到人話外賣要收多一蚊
但係我就唔係咁諗 外賣既份量其實係多過堂食
我覺得呢一蚊係值架

講回豆腐花
呢間店賣既豆腐花係我食過最好食..
真係好滑 本人比較喜歡滑既
同埋 佢既糖水岩岩好 有得自己加薑糖 自己加黃糖
價錢合理 推介!

豆漿我反而覺得比較普通
因為我買左幾次 有時甜有時淡
呢度都係出名豆腐花

至於佢仲有得賣腐乳 可惜未買過
有機會可以試試

2009-02-07 6 浏览
今天本人的弟弟,專程在大埔買了六碗香滑的豆腐花回家,從大埔到葵涌的車程,大約半小時,當打開碗豆腐花時,依然很熱,食時覺得很香很滑,外賣每碗6元,真的是經濟又實惠,難怪有好多慕名而至!

$6 (其他)
  • 豆腐花
到了大埔,看到有很多人排隊的亞婆豆腐花,我和老婆即刻跟隊,不過期望過高。豆花--很滑很滑,豆味不濃,但不是很出色--ok豆漿--好像加了很多水,豆味不重--失敗我只可以說,他成功之處只因是新鮮,所以比一般街市賣的好吃。相對大陸或台灣的豆花和豆漿,還差一大段距離。
豆花--很滑很滑,豆味不濃,但不是很出色--ok
豆漿--好像加了很多水,豆味不重--失敗
我只可以說,他成功之處只因是新鮮,所以比一般街市賣的好吃。
相對大陸或台灣的豆花和豆漿,還差一大段距離。
我第一次食婆婆豆腐花已經係早五六年前事, 果時佢間舖唔係向而家個地點, 向較前位置(向正嘉 x 餅店過兩個舖), 婆婆豆腐花真係好好食, 又香, 又滑(仲好食過大嶼山山水豆腐花多多聲), 但前兩年話佢連店鋪及名轉手比人話退休, 點知佢隔兩個月就向明x 壽司店隔離開番(頂佢手個人真係比佢累死), 而家又搬去現時地點開, 我覺得婆婆有點兒騙人, 雖然我都都想繼續食到佢的豆腐花, 但佢咁生意手法令人感到...............................唉
$10 (其他)
2009-02-04 15 浏览
今日冇啦啦行過見咁多人企係個鋪出面食, 就知好野果然正 係我食過最滑既豆腐花!所以忍不住為佢獻出我既第一篇食評可以自己加薑糖, 個人好鍾意薑水, 所以覺得加左仲好味!!

今日冇啦啦行過
見咁多人企係個鋪出面食, 就知好野

果然正
係我食過最滑既豆腐花!
所以忍不住為佢獻出我既第一篇食評

可以自己加薑糖, 個人好鍾意薑水, 所以覺得加左仲好味!!

好懷舊既碗+企係街食=型!
好懷舊既碗+企係街食=型!
  • 豆腐花+薑糖
星期六, 下午我和家人在大埔墟街市買完餸之後, 我就一個人立即飛奔去亞婆豆腐花果度, 一口氣買了六碗熱辣辣既豆腐花乘車回家品嚐, 除左九龍城既義香可以同佢比較之外, 我想很難在香港可以再食到又香~又滑既豆腐花啦!
$36 (早餐)
  • 當然係又香~又滑既豆腐花啦~
2009-02-03 10 浏览
好味又抵食媽媽每次經過都會買碗黎食幫襯左呀婆好多年 呀婆真係好辛苦一碗一碗咁賣希望老人家可以早啲退休享福
好味又抵食
媽媽每次經過都會買碗黎食
幫襯左呀婆好多年
呀婆真係好辛苦一碗一碗咁賣
希望老人家可以早啲退休享福
2009-02-01 32 浏览
20090130 今日帶了朋友嚟大埔食美食...第一站就揀左佢....我都係第一次食咋, 實在係太滑溜喇又有豆香, 落少少糖水同黃糖已經令人回味無窮, 而且天氣仲凍凍地, 食番碗熱騰騰既豆花,, 暖笠笠...正阿婆好nice好好禮貌
阿婆好nice好好禮貌
熱豆腐花
熱豆腐花
2009-02-01 6 浏览
一月三十一日(星期六)同老公由沙田回到大埔,上來屋企拜年老公說要試試阿婆豆腐花,上兩次都吃不到一次是因為吃了菠菜,第二次是售罄,多無奈吧今次買了五碗豆腐花,本想要凍的,可惜買完,只有熱的,外賣每碗6元,堂食,立食每碗5元加了隻大豆漿...真的很大,似去bbq飲的大水份量!都是15元,算抵豆腐花很滑,而且甜度剛好豆漿的豆味濃郁,不是太甜怪不得能登上榜吧!
一月三十一日(星期六)

同老公由沙田回到大埔,上來屋企拜年

老公說要試試阿婆豆腐花,上兩次都吃不到

一次是因為吃了菠菜,第二次是售罄,多無奈吧

豆腐花很滑,而且甜度剛好

豆漿的豆味濃郁,不是太甜

怪不得能登上榜吧!
很大的大豆漿
豆腐花
很大的大豆漿
豆腐花
2009-01-30 6 浏览
之前食完仲以為佢執左唔會再開..好彩都搵到店搬姐xdd勁開心終於又有得食xd哈,,e+個店大左仲有位坐;;我就叫左碗熱的豆腐花入去食..食落豆味都ok..而且入口果時勁滑*v*,,我鐘意落黃糖..落少少糖已經好夠;;水準保持而且雖然咁忙咁多人..但服務態度都唔差嫁..今次好彩見到間野,,無miss到咋//
之前食完仲以為佢執左唔會再開..好彩都搵到店搬姐xdd
勁開心終於又有得食xd哈,,e+個店大左仲有位坐;;
我就叫左碗熱的豆腐花入去食..
食落豆味都ok..而且入口果時勁滑*v*,,
我鐘意落黃糖..落少少糖已經好夠;;水準保持

而且雖然咁忙咁多人..但服務態度都唔差嫁..

今次好彩見到間野,,無miss到咋//
豆腐花*0*
豆腐花*0*
2009-01-24 10 浏览
今日經過豆腐店,居然冇人幫趁,可能太早關係,抵不住買了一碗回家,順便問埋阿婆孫仔,佢哋初四啟市!依家有薑糖加,但薑味不濃,豆花依舊好滑,可惜豆味唔太濃,應該仲有進步空間。

$6 (其他)
2009-01-22 9 浏览
吃到很飽了,經過這裡,見到有豆腐花,冬夜寒冷,熱豆花的吸引力大增,於是兩人共享一碗。站在街上,熱熱的豆花暖著雙手,很滑,輕輕地溜進喉嚨,果然不錯。再吃,覺得豆味略為不足,但絕對合格了。才五六元,非常抵食。一天的慶祝亦飽肚地圓滿。

才五六元,非常抵食。一天的慶祝亦飽肚地圓滿。
$3 (其他)
咩叫'好食'? 有時會掛住果種味道既就係'好食'啦"亞婆豆腐花"完全令我有呢種感覺之前佢搬鋪攪到我心掛掛有日行過見到佢'重見天日', 仲長龍過以前, 亞婆確係勁!而家一個星期總要食1-2次先安樂(如果住得近,可能會5-6次)豆腐花好滑好滑又有豆味落少少糖水已經好夠另外豆漿都不錯.去大埔一定要試! 不過千其唔好假期去~HAHA
咩叫'好食'? 有時會掛住果種味道既就係'好食'啦
"亞婆豆腐花"完全令我有呢種感覺
之前佢搬鋪攪到我心掛掛
有日行過見到佢'重見天日', 仲長龍過以前,
亞婆確係勁!

豆腐花好滑好滑
又有豆味
落少少糖水已經好夠
另外豆漿都不錯.
去大埔一定要試! 不過千其唔好假期去~HAHA
$5 (其他)
  • 豆漿
2009-01-07 5 浏览
亞婆豆腐花,好重豆味, 又滑, 我每次經過都食,佢好平, #5,對面有家想challenge 佢, 壓價到$3,但係一個人都無,而呢度都每次都起碼有10個人排緊隊..不過個豆漿都差左少少, 水水咁...同無乜弄味~大力推介!!!!!!!!!!!!!
亞婆豆腐花,
好重豆味, 又滑, 我每次經過都食,
佢好平, #5,
對面有家想challenge 佢, 壓價到$3,
但係一個人都無,
而呢度都每次都起碼有10個人排緊隊..
不過個豆漿都差左少少, 水水咁...
同無乜弄味~
大力推介!!!!!!!!!!!!!
$5 (其他)