那一天是為答謝一個朋友,就請佢去井上慰勞下,叫左個$298的好似係最貴的刺身拼盤,幾新鮮喎,連最難攪的海膽都好唔錯.其實元朗的刺身籌司都出名抵身夾大件,我試 過食100蚊一位左右都食到飽到上心口,不過就唔算上品,同板後差唔多,而井上嘛,係貴少少的,所以人都少d,但勝在每一種都好新鮮,我食過好幾次,都唔覺話邊種那天唔見得人差左少少咁.所以貴少少我都成日食.唔知仲有無一間質素更好更新鮮的呢?在元朗住的線人話仲未找到喎,找到就又有野寫了
2009-08-25
  • 刺身
2009-08-07 22 浏览
好後悔黎食呢間日本餐廳...叫左珍寶帶子壽司, 好難食, 好薄, 又細粒...食左好似無食到咁....仲要$32..是但一間都好食過佢滑蛋牛肉飯: 都算大碗, 不過又係唔係好好食..無咩味咁, 牛肉唔夠薄..
好後悔黎食呢間日本餐廳...
是但一間都好食過佢

2009-07-11
2009-03-02 13 浏览
晚上和朋友們到元朗找東西吃大家一致都想吃日本料理見此店午餐質素都不錯,又沒有人排隊就光顧了此店一內進都還好的,服務不錯,環境也好點菜點了海膽花之戀,肥牛炒飯,野菜炸蝦天婦羅,三文魚刺身,介辣八爪魚壽司和珍寶帶子壽司最先來的是三文魚刺身..然後是肥牛炒飯..接著就是野菜炸蝦天婦羅接著就是我們等了半小時..什麼壽司都還未上追了2次..說是單很多,所以比較慢什麼?!單很多!?全場還未坐滿就說單很多?!全場坐滿的話我們還有得吃嗎???等了很久很久,菜才上齊..到食物的味道了海膽花之戀: 海膽不新鮮,有"梅"味..又細件..完全不抵吃肥牛炒飯: 味道不錯,肥牛都多野菜炸蝦天婦羅: 即炸即出,好吃,但很熱氣三文魚刺身: 新鮮,大小一般...如果在元朗,其他店的三文魚刺身size更大介辣八爪魚壽司: 差! 八爪魚不新鮮,o趙了很久才吃得下..珍寶帶子壽司: 差!差!差!!!!!!還說什麼珍寶..厚度只有一個五元大餅那麼厚...又細件...還敢收我們32大元...過份!我在"峰壽司"吃的那厚度是這裡的3倍,還不用30元..問經理那"珍寶帶子壽司"的size何以如此細,他的答案是:"這些都是飛機來貨,不
晚上和朋友們到元朗找東西吃
大家一致都想吃日本料理
見此店午餐質素都不錯,又沒有人排隊
就光顧了此店
一內進都還好的,服務不錯,環境也好

接著就是我們等了半小時..什麼壽司都還未上

追了2次..說是單很多,所以比較慢
什麼?!單很多!?
全場還未坐滿就說單很多?!

全場坐滿的話我們還有得吃嗎???

等了很久很久,菜才上齊..

到食物的味道了
肥牛炒飯: 味道不錯,肥牛都多
野菜炸蝦天婦羅: 即炸即出,好吃,但很熱氣
介辣八爪魚壽司: 差!
八爪魚不新鮮,o趙了很久才吃得下..

問經理那"珍寶帶子壽司"的size何以如此細,
他的答案是:"這些都是飛機來貨,不同的貨品質不同啊!"
搞錯!那是什麼的答案!?

吃得一肚火,每人還要90多元...以這價錢我能在其他地方吃更好的了!
不論是晚飯還是午餐都不敢再來了!
2009-03-02 9 浏览
二人同行等睇戲,於是過來試試個牛肉他他,順便醫肚。除左牛肉他他,例牌點了幾客壽司,同埋螺肉等。每間日式料理既螺肉都無咩特別,不過井上既份量就真係無千之壽咁大份,因為我真係幾鍾意食,多多都食得落。壽司都係元朗特色大大件,魚生都算新鮮,不過壽司飯一夾就散,比較麻煩。最後來了主角牛肉他他,真係好好味,我之前從來未在任何地方吃過牛肉他他,無論味道同口感(我就係鍾意用呢個term)都真係好新奇,唔識形容,但最重要係好味,份量又多,吃到肚都脹,都只係$58,真係物有所值。下次經過真係要再來一客牛肉他他。
二人同行等睇戲,於是過來試試個牛肉他他,順便醫肚。

除左牛肉他他,例牌點了幾客壽司,同埋螺肉等。

下次經過真係要再來一客牛肉他他。
  • 牛肉他他
2009-02-25 30 浏览
以往去元朗, 都會去金田的。後來金田愈來愈差, 又多人等位, 決定今次嘗試另一間。一早訂了位, 訂位不需要最低消費, 讚!安排我們4位坐在比較偏的位置, 很好, 因為我們會很嘈。雖然地方不太大, 但位置坐得比金田舒服。第一Round叫了:鰻魚壽司- 鰻魚不腥, 但不濃的鰻魚味, 而且飯握得太好, 一夾就散了。三文魚拼甜蝦 - 三文魚都可以, 很厚, 但沒有鮮美的味道。甜蝦很一般, 入口沒有甜蝦的鮮和甜味, 而且蝦頭很腥。牛肉他他 - 很特別的菜色, 酸酸的汁很醒胃, 牛肉很不錯, 連同醬汁一起吃很配合, 而且伴菜連同酸酸的汁吃, 很fresh, 不消一秒, 已經給我們吃清光。昇門巻 - 沒特別的壽司, 但飯又是一夾就散。牛舌 - 不得不讚, 入口很香鹽燒的香味, 牛舌很爽, 加點檸檬汁更惹味。日式海鮮鍋 - 很大的鍋, 有蜆, 帶子, 青口, 豆腐, 菜。清清的海鮮鍋, 暖暖胃都不錯。加州三文魚巻(半客) - 有三文魚, 蟹子, 青瓜, 士多啤梨, 牛油果, 玉子。我沒有吃這一個, 但ki小姐很受落。第二Round三文魚壽司 - 三文魚一般, 沒有金田那麼長, 但反而更易入口。 飯很
一早訂了位, 訂位不需要最低消費, 讚!
第一Round叫了:

昇門巻 - 沒特別的壽司, 但飯又是一夾就散。

第二Round
三文魚壽司 - 三文魚一般, 沒有金田那麼長, 但反而更易入口。 飯很散, 這裡的壽司飯握得不太好。

甜蝦刺身(一客) - 由於剛剛的甜蝦只有3隻, 我們有4個人, 所以叫多一碟, 等每人都可以吃。

蟹子沙律 - 很乾。雖然有沙律醬, 但入口的感覺很乾, 沒有水份, 吃了少許就沒吃了。

一品冷烏冬 - 很多配料, 有蟹柳, 玉子, 青瓜, 叉燒, 蟹子, 手打烏冬很彈牙, 加上麻醬連配料一起食, 不錯。

日式燒生蠔 - 看似很大隻(其實是個殼大), 有芝士, 煙肉, 菇, 蠔。很香, 但吃起來很普通的蠔, 蠔很少, 而且又沒有什麼蠔味, 可以不吃。

日式芝士年糕- 年糕跟煉奶一起上。點上煉奶, 入口很香年糕的味道, 甜甜的, 表面鬆脆, 中間的芝士慢慢的流出, 很好味。

今晚吃的很滿足, 大家覺得這一間都不錯的餐廳。首先, 環境比較靜, 坐又不太迫, 又可以慢慢食, 我們吃了2個多小時。
侍應很有禮貌, 定時倒茶, 又常常收碟, 這樣已加分了。雖然食物不是每樣都很好, 但有些菜色很特別, 大至上都不錯, 會再來喔。下次會嘗試他的推介菜色--珍寶帶子和海膽。
4個人, 吃了13碟食物, 都是$612。

甜蝦併三文魚
牛肉他他 (其實正宗的牛肉他他是生牛肉碎加生蛋)
很大的海鮮鍋
一品冷烏冬, 份量, 配料都很多
牛肉他他 (其實正宗的牛肉他他是生牛肉碎加生蛋)
一品冷烏冬, 份量, 配料都很多
  • 牛肉他他
2009-02-23 9 浏览
1.)三文魚壽司 & 唔記得左個名都係魚黎既壽司 =.=正常味道,D三文魚係室溫,真係岩岩新鮮切出黎? 我寧願食凍凍地既,起碼小D細菌.佢就係放係室溫,好在我早去,晏d食唔知會唔會食物中毒.2.) 鰻魚壽司如其他食評一樣,正,鰻魚大大條,不過d飯乾.3.)滑蛋鰻魚飯佢地將d鰻魚切到細細塊,好多洋蔥,好多姑,味道okay,不過賣相令到我唔想食,鰻魚唔係應該一條過放係飯面既咩?4.)日式牛肉煱味道中規中舉.5.)豬軟骨餃子似日本個d,食左好似冇食過既感覺 , 個人覺得d軟骨細粒到好似沙甘... d汁幾辣下p.s. 服務真係唔錯,有禮貌,又主動加水.
1.)三文魚壽司 & 唔記得左個名都係魚黎既壽司 =.=

2.) 鰻魚壽司

如其他食評一樣,正,鰻魚大大條,不過d飯乾.

3.)滑蛋鰻魚飯

4.)日式牛肉煱

味道中規中舉.

5.)豬軟骨餃子

似日本個d,食左好似冇食過既感覺
, 個人覺得d軟骨細粒到好似沙甘... d汁幾辣下

p.s. 服務真係唔錯,有禮貌,又主動加水.

1.)
2.)
3.) 可怕 & 4.)
5.)
  • 樣樣野都有d唔好既地方
2009-02-05 7 浏览
呢間日本餐廳 , 我係第2次去食晚餐。價錢 可值得考慮。特別在現今的經濟低微期間,好難會搵到30至40蚊之間的 拉麵 套餐 或 便當套餐。所以大家考慮呢間 !當行到門口,會有侍應問你 食 [自助餐] 定 [ 散叫] ~ 之後安排 你的坐位~ 而我2次 都係 ~~~哈哈 .....當睇到 餐牌 .. 發覺 價錢比較 便宜 ...係拉麵套餐系統 由29蚊至38蚊 , 附餐仲有一杯餐茶, 加州卷2件或一碗麵豉湯係便當套餐系統由34蚊至39蚊 , 附餐仲有一杯餐茶,蟹籽沙律可加 8 蚊 或 10蚊 有一款 指定 小食 ~份量 都可以接受 ^^ 服務 態度 唔差 ! 上一次當想叫 [ 埋單] 的時候 , 見到d侍應同經理傾計.. 又唔好意思叫..最終 都 叫左 ...以為佢地 聽唔到 ! 點知個侍應 對耳 十分靈敏~ 一聽到 即刻兼顧客人先 ~~ 所以 我覺得 佢地 服務 唔算 差 ^^ 呢間 日本餐廳 唔算多人.. 亦唔算 少人~ 我2次 都 唔駛等位! 所以 大家 可以考慮 呢間 ^^

而我2次 都係 [散叫]~~~哈哈 .....當睇到 餐牌 .. 發覺 價錢比較 便宜 ...

可加 8 蚊 或 10蚊 有一款 指定 小食 ~

份量 都可以接受 ^^

服務 態度 唔差 ! 上一次當想叫 [ 埋單] 的時候 , 見到d侍應同經理傾計.. 又唔好意思叫..最終 都 叫左 [埋單] ...以為佢地 聽唔到 ! 點知個侍應 對耳 十分靈敏~ 一聽到 即刻兼顧客人先 ~~ 所以 我覺得 佢地 服務 唔算 差 ^^

所以 大家 可以考慮 呢間 ^^
2008-11-24 15 浏览
幫襯左大約年半, 每個月最少食兩次, 水準都KEEP得OK, 大件夾抵食, 可能因為都幾多人食, D食物去得快, 所以都幾新鮮, 味道亦似係日本食, 唔會太港式, 服務睇得出盡左力, 雖然有時D待應好似遊緊魂, 唔知想點咁及唔知你講咩咁. 但叫返佢返嚟, 都會醒一醒每次均叫以下食物, 食極唔厭 :三文魚壽司 - 初開業時超大件&肥美. ( 半年前開始一次細件過一次 )鰻魚壽司 - 原條鰻魚, 通常唔細得去邊, 有時仲超大, 正! ( 呢樣KEEP度 )牛肉他他 - 呢樣真係好食過好多地方且唔係度度有得食. ( 除左一次解唔夠凍, 好重雪藏味)日式牛肉煱 - 湯底好甜, 味道剛好, 似足係日本食. ( 香港食過多間, 暫時覺得呢間最好味)燒鯖魚 - 燒得剛好, 唔會太乾.軟殼蟹卷 - 香脆&大大件, 唔駛食飯.

每次均叫以下食物, 食極唔厭 :
燒鯖魚 - 燒得剛好, 唔會太乾.
軟殼蟹卷 - 香脆&大大件, 唔駛食飯.
  • 以上
2008-09-26 11 浏览
簡單慶祝朋友生日,三人吃飯較易處理,不會太多煩惱吧!主角想在元朗吃壽司,我上網尋找,那些出名的店舖,要大排長龍,環境擠迫,基於這種種理由,我從沒打算光顧,所以找些人流較少的店舖。這店子沒有太多人等位,我們輪號是排第一,但仍需等半句鐘以上之久。安排我們的座位較熱,大概是因為冷氣不足吧,男友也沒有說熱,那便沒問題。珍寶帶子刺身加拿大海膽三文魚壽司鰻魚壽司,我獨個兒吃一碟,不錯燒生蠔,有點被騙之嫌,不是原隻大生蠔,而是數隻小蠔,但味道都不錯花之戀壽司牛肉他他油甘魚拼三文魚牡丹蝦刺身牛油炒蜆網燒牛肉,差極,吃不下,退回刺身都很新鮮,不過壽司的飯扼得不夠實,一夾便散。服務一般,可能有些新人吧,還有點難溝通,好像不明我們說什麼,我們要加單,朋友留意她沒有落單,等了一會,我們追問才知沒有幫我們加單,她以為我們追單。
珍寶帶子刺身
加拿大海膽
三文魚壽司
鰻魚壽司,我獨個兒吃一碟,不錯
花之戀壽司
油甘魚拼三文魚
牡丹蝦刺身
牛油炒蜆
網燒牛肉,差極,吃不下,退回
刺身都很新鮮,不過壽司的飯扼得不夠實,一夾便散。

珍寶帶子刺身,加拿大海膽
燒生蠔
網燒牛肉,差極
珍寶帶子刺身,加拿大海膽
燒生蠔
2008-06-21 4 浏览
兩個人食 dinner:叫o左一板海膽 ($98), 真係幾靚啊!雖然唔大隻, 但好新鮮, 鮮甜, 唔腥!海膽三文魚手卷: 足料, good!三文魚軟殼蟹卷: 略嫌軟殼蟹唔夠脆最愛佢o既原條燒鰻魚壽司: 邊邊脆脆地, 正呀~仲有牛肉火鍋: 如果牛肉再滑 d 會仲好! 不過 $48 算係超值!可以儲印花做會員, 之後食o野有折!
兩個人食 dinner:

叫o左一板海膽 ($98), 真係幾靚啊!
雖然唔大隻, 但好新鮮, 鮮甜, 唔腥!

海膽三文魚手卷: 足料, good!

三文魚軟殼蟹卷: 略嫌軟殼蟹唔夠脆

最愛佢o既原條燒鰻魚壽司: 邊邊脆脆地, 正呀~

可以儲印花做會員, 之後食o野有折!
海膽
三文魚軟殼蟹卷
原條燒鰻魚壽司
(非会员)
2008-06-06 6 浏览
LEE間野都唔錯,上次同個FD去食晚餐,入到去雖然就暗左D,但都幾旺下。D野食都唔錯,因為係第一次食GE關係,所以都會叫個侍應生推介下。佢地服務態度真係唔錯,個女仔成日都笑,感覺好舒服。唔似出面多數GE侍應生,無表情,落完單就走。食物質素就中上啦!我第一次食個侍應生推介GE「牛肉他他」,真係覺得好好食,個牛肉夾住D菜,再加埋個汁,一淡食落去,真係好正。但唯一唔係咁好GE就係個牛肉有D肥。而個「牛油炒蜆」真係好香呀!果然無介紹錯,哈哈~~
LEE間野都唔錯,
上次同個FD去食晚餐,入到去雖然就暗左D,
但都幾旺下。
佢地服務態度真係唔錯,個女仔成日都笑,感覺好舒服。

唔似出面多數GE侍應生,無表情,落完單就走。
食物質素就中上啦!
我第一次食個侍應生推介GE「牛肉他他」,真係覺得好好食,
個牛肉夾住D菜,再加埋個汁,一淡食落去,真係好正。
但唯一唔係咁好GE就係個牛肉有D肥。

而個「牛油炒蜆」真係好香呀!
果然無介紹錯,哈哈~~

• 牛肉他他,牛油炒蜆
2008-05-07 15 浏览
一入去~唔係太多人上菜快但d壽司刺身都唔新鮮食物非常普通~無特別但都坐得幾舒服服務態度差~叫都唔加水話全日免加一點知埋單俾$200要找$20既時候,$20都係$1,$2~未拎完d"散銀"就走迫人俾tip咁!!!勁差
一入去~唔係太多人
上菜快
但d壽司刺身都唔新鮮
食物非常普通~無特別

但都坐得幾舒服
服務態度差~叫都唔加水
話全日免加一
點知埋單俾$200要找$20既時候,$20都係$1,$2~
未拎完d"散銀"就走
迫人俾tip咁!!!勁差
2008-01-13 15 浏览
今日Lunch同男朋友經過諗住試下!因為第一次食...見到佢既"井上便當"..有飯有鰻魚..有牛肉炒菜~有蜜瓜..+5蚊可以有埋沙津..見又幾抵食..所以就入左去試!因為之前試過好多間既lunch都只係賣相ok..難食到飛起!但係井上就冇咁既問題!我地叫左一個井上便當..三色刺身飯配牛肉烏冬..蟹子沙津同埋佢地推介既牛肉他他..個便當同埋三色刺身飯都唔錯!但係d炒菜就唔係即炒..只係用熱爐熱住..令到d油浮面真係唔多掂!刺身都好肥美..蟹子沙津好平均既沙津汁..唔會好似平時食咁樣一兜瓜絲~但係佢地推介既牛肉他他真係令我有小小失望..牛肉仲係結冰..未解到凍..我唔介意等多一陣..但係你俾牛肉冰我食就真係唔係太開心..而且佢d汁..+上佢既大量蒜泥..同埋牛肉邊既黑椒..冇哂牛肉本身既味道..真係一般一般..不過佢地既服務都ok..
今日Lunch同男朋友經過諗住試下!因為第一次食...
見到佢既"井上便當"..
有飯有鰻魚..有牛肉炒菜~有蜜瓜..+5蚊可以有埋沙津..
但係井上就冇咁既問題!
我地叫左一個井上便當..
三色刺身飯配牛肉烏冬..
蟹子沙津同埋佢地推介既牛肉他他..

個便當同埋三色刺身飯都唔錯!但係d炒菜就唔係即炒..
只係用熱爐熱住..令到d油浮面真係唔多掂!
刺身都好肥美..
蟹子沙津好平均既沙津汁..唔會好似平時食咁樣一兜瓜絲~
但係佢地推介既牛肉他他真係令我有小小失望..
牛肉仲係結冰..未解到凍..
我唔介意等多一陣..但係你俾牛肉冰我食就真係唔係太開心..
而且佢d汁..+上佢既大量蒜泥..同埋牛肉邊既黑椒..
冇哂牛肉本身既味道..真係一般一般..

不過佢地既服務都ok..
2007-12-16 8 浏览
元朗流行切到好肥美嘅刺身,相裡面嘅三文魚,足足有1.5cm咁厚,大家只要比較下後面對筷子,就會知道實物有幾勁,食兩舊已經開始漏漏地,不過又點會就此罷休,仲有乜煲物煲、他他牛肉、多款刺身炸物,都幾多選擇,而且味道的確唔錯!
2007-11-24 12 浏览
15-09-07星期六晚, 等左大約半個鐘先有得食.二人套餐(B), 唔駛諗黎諗去.蟹籽沙律雜錦刺身(油甘魚, 三文魚, 吞拿魚, 北寄貝各2件)吉列明蝦沙律手卷(兩本)串燒組合(雞亦, 多春魚, 雞軟骨各2件)上湯煮蜆韓式泡菜三文魚炒飯面豉湯<兩碗>日本雪米?x4$188 免加一蟹籽沙律: 份量不錯, 味道ok雜錦刺身: 除左吞拿魚有大陣雪味外, 其他中規中距啦吉列明蝦沙律手卷: 脆卜卜又唔油膩幾好, 飯亦夠硬身串燒組合: 最愛還是雞軟骨, 雞亦同多春魚都好入味好香上湯煮蜆: 奇怪地呢款野係第一碟上, 次序唔係咁好. d 蜆有沙, 食落去索索聲的韓式泡菜三文魚炒飯: 辣左少少, 蓋過晒三文魚的味道面豉湯<兩碗>: 一般啦日本雪米磁: 普通一粒
15-09-07星期六晚, 等左大約半個鐘先有得食.
二人套餐(B), 唔駛諗黎諗去.

蟹籽沙律
雜錦刺身(油甘魚, 三文魚, 吞拿魚, 北寄貝各2件)
吉列明蝦沙律手卷(兩本)
串燒組合(雞亦, 多春魚, 雞軟骨各2件)
上湯煮蜆
韓式泡菜三文魚炒飯
面豉湯<兩碗>
日本雪米?x4

$188 免加一

蟹籽沙律: 份量不錯, 味道ok
雜錦刺身: 除左吞拿魚有大陣雪味外, 其他中規中距啦
吉列明蝦沙律手卷: 脆卜卜又唔油膩幾好, 飯亦夠硬身
串燒組合: 最愛還是雞軟骨, 雞亦同多春魚都好入味好香
韓式泡菜三文魚炒飯: 辣左少少, 蓋過晒三文魚的味道
面豉湯<兩碗>: 一般啦
日本雪米磁: 普通一粒