2021-11-27 76 浏览
今晚同friend去左the one 行街,打算係度搵食,由於我地都唔係好餓,盡量搵啲輕食。發現呢間餐廳,佢主打日式既飯、手工意粉,見環境都算唔錯。我哋要咗和牛丼飯配溫泉玉子,和牛都有4片,燒得好香,加埋流心既溫泉蛋簡直一流,個飯沾滿蛋汁,加埋蒜片,十分惹味。另外要左推介既蟹肉手工意粉,份量岩哂輕食,意粉更是手工制,都好煙韌彈牙,蟹肉份量都好多,整體味道不錯,難怪係主打。我地再要了個小食,真心推薦要食佢既雞翼,好有驚喜。我地要左芝麻雞翼,佢新炸起,熱辣辣,咬上去好脆口,但入面肉質仲保持細嫩,夠juicy! 估唔到小食會咁有驚喜。價錢都較親民,300左右,幾抵食!
Happy Lunch Time🥢 Wagyu Beef Don❤️..The ONE 內有一間日式餐廳,設計型格半開放式空間感覺舒服,平時經過都想試,今次捉埋朋友來吃個Lunch🍴,午市主打丼飯 & Fusion 菜式,仲有甜品啊啊啊,追加價錢不貴,好豐富呢。ll $134飲品(熱摩卡咖啡)追加甜品(肉桂富士蘋果日式鍋夫)ll $144飲品(熱培茶泡沫鮮奶)追加甜品(靜岡煎茶香蕉焦糖批)2個套餐,附送薯蓉沙律 & 香濃黑椒洋蔥湯🍲。日式和牛丼飯🍚,薄片燒牛加上沙律,連同醬汁拌勻吃很滋味;Hawaii Pizza🍕材料豐富,餅底煙韌,感覺滿足。甜品方面:Waffle 較吸引我,肉桂蘋果帶酸甜果香,加上鮮忌廉,賣相外型討好呢。最後飯後來一杯Latte☕️,心情變好。..×××××ש尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖,.

l[夏威夷薄餅 9”套餐]l $134
飲品(熱摩卡咖啡)

追加甜品(肉桂富士蘋果日式鍋夫)

l[燒美國黑毛和牛丼套餐]l $144

飲品(熱培茶泡沫鮮奶)

追加甜品(靜岡煎茶香蕉焦糖批)

Hawaii Pizza🍕材料豐富,餅底煙韌,感覺滿足。

最後飯後來一杯Latte☕️,心情變好。
×××[Fifth Element Shokudo]×××
©尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖

今日試吓公司附近嘅呢一間日式西餐,新開嘅餐廳,裝修比較簡約,坐得好舒服,無論係午餐定係晚餐想同朋友好好地傾吓計都非常之適合嘅環境。午市套餐係包左沙律,同埋餐湯。燒熟成厚切牛舌丼嗰日嘅沙律係薯仔沙律,而餐湯係洋蔥湯,呢個洋蔥湯完全係日本嘅味道,而且都幾重黑椒味,飲落去有少少辣。成個午餐嘅賣相非常之好。佢驚有時係真係厚切,好多粒,咬落去係帶爽口,有牛舌嘅煙韌得來,但係又唔會太韌,燒得剛剛好!特別好想讚嘅係佢嘅汁,個汁係甜得來,完全唔會太濃,唔會蓋過咗牛舌嘅味道,做得好好。燒美國黑毛舌牛丼(+日式溫泉蛋)溫泉蛋做得好好,真係做到流心嘅效果蛋汁配埋燒汁一齊送飯,絕配!燒和牛嘅份量都好多,男士們都會夠飽。好濃嘅牛味,啲燒牛連埋炸蒜片一齊食,好香口!最後一定要讚嘅係店員嘅服務態度
午市套餐係包左沙律,同埋餐湯。
燒熟成厚切牛舌丼

燒美國黑毛舌牛丼(+日式溫泉蛋)
溫泉蛋做得好好,真係做到流心嘅效果

蛋汁配埋燒汁一齊送飯,絕配!

最後一定要讚嘅係店員嘅服務態度
2021-11-21 155 浏览
The ONE內的餐廳好像除了間泰國野同越南野之外,其他都轉左。今日唔係好想食西餐,跟住見到呢一間買日式食品嘅,價錢亦都唔貴,而且又唔使等位,食!餐牌主要係賣牛肉為主,都有一款雞肉同埋一款豬肉。本身唔太好牛肉,而且我見到佢個豬肉係寫住「豚腩」- 旨辛味噌伊比利亞豚腩丼溫泉肉子 (個名洗唔洗咁長XD), 咁即係比較肥嘅位置,就決定咗揀佢!跟住加$18可以有一個洋蔥湯同埋一個沙律,就加埋佢啦!由我落單到嘢食送上嚟,都用咗啲時間,都差唔多15分鐘左右。現場等食物的人數不數, 咁可能應該是即叫即整吧, 咁樣都幾好呀!嘢食送咗上嚟,個樣都幾靚,幾開胃。試咗個洋蔥湯先,個洋蔥湯就比較嗆口,味道幾刺激。沙律方面,非常之酸,我本人十分喜愛吃酸的,都覺得超酸,但我還是覺得OK嘅。但是我朋友就吃不下去,因為覺得太酸了。第一下就梗係搞爛咗個雞蛋先啦,等啲蛋黃汁流晒落啲飯到。跟住我就試吓個豚肉,肥,成舊肉都唔靭,容易咬,肥肉半肥瘦,正,好啱我食。跟住佢亦都有一啲乾蒜伴係度,食咗兩粒,唔脆口,所以我就冇食到。啲白飯口感好好,好滑好軟身,煲得好好,我都特登食多咗幾啖白飯。而且當啲蛋黃汁流落去啲白飯度,更加滑,更加

旨辛味噌伊比利亞豚腩丼溫泉肉子

嘢食送咗上嚟,個樣都幾靚,幾開胃。
旨辛味噌伊比利亞豚腩丼溫泉肉子

第一下就梗係搞爛咗個雞蛋先啦,等啲蛋黃汁流晒落啲飯到。

啲白飯口感好好,好滑好軟身,煲得好好,我都特登食多咗幾啖白飯。而且當啲蛋黃汁流落去啲白飯度,更加滑,更加香。

不過我覺得如果可以將啲沙律火箭菜分開放,就更加好。因為本身我覺得火箭菜有少少苦,平時我食呢啲沙律菜,多數都會加一啲沙律醋落去,就可以中和少少苦味,口感會更好。而且如果佢將佢分開上,感覺好似再多啲小碟咁,畫面上菜式內容可能更加豐富。不過佢咁樣擺喺個碗度,嗰個色彩都好斑斕好漂亮度,都好OK了!

侍應都是外籍人士嚟,服務態度都好好,好好禮貌!
整體來講,味道、服務、價錢,都幾好,我會再幫襯呢一間!
2021-11-20
$116.6 (午餐)
2021-11-19 172 浏览
呢間餐廳午餐算抵食有日式及西式料理,我哋叫咗兩個午餐再加購飲品及甜品。▶️夏威夷薄餅 9”套餐Pizza都都夠大個,有六件!新鮮整起,幾香脆,餡料有菠蘿、蕃茄、火腿?芝士等等。▶️燒美國黑毛和牛丼套餐有6塊和牛,醬汁甜甜地有啲忌廉味道、仲有好多沙律菜,飯嘅份量好多,一定飽飽,。飲品:加$18/杯,有熱飲,揀咗熱Mocha及熱焙茶泡沫鮮奶。焙茶有拉花,熱mocha 面較多泡沫。另外再加$38/客加購甜品:肉桂富士蘋果日式窩夫,肉桂味香蘋果爽口。而靜岡煎茶香蕉焦糖批,批身林身,香蕉突出。

▶️夏威夷薄餅 9”套餐

▶️燒美國黑毛和牛丼套餐

焙茶有拉花,熱mocha 面較多泡沫。
而靜岡煎茶香蕉焦糖批,批身林身,香蕉突出。

星期日行完The one 想早少少食個dinner 避開人潮,就見到呢個好似牛丼飯😋美國黑毛和牛丼 -賣相好吸引,完全無照騙。美國黑毛和牛嫩滑,不會韌又不會乾身,食落好幸福感覺。可加多18蚊 配有埋薯蓉和洋蔥湯。個薯蓉好正食,個洋蔥湯個人就覺得黑椒味過重。-蟹肉靜岡大葉手打闊意粉蟹肉部份都算多,但係意粉量就比較少而且比較嚼韌。-靜岡柚子胡椒雞翼煎得外脆內嫩,食落都有啖啖柚子味,食多幾隻都不會內疚。-靜岡抹茶拿鐵 & 靜岡草莓拿鐵雖然價錢有少少🤏🏿貴,但係好好飲,不會太甜,滿足感爆登。整體來講,呢間值得再收藏,好私心個牛丼飯好高質素😍,而且見隔離枱食pizza 都好吸引,個日好可惜個肚仔唔夠空間再叫黎食。

美國黑毛和牛丼

-蟹肉靜岡大葉手打闊意粉
蟹肉部份都算多,但係意粉量就比較少而且比較嚼韌。

-靜岡柚子胡椒雞翼
煎得外脆內嫩,食落都有啖啖柚子味,食多幾隻都不會內疚。

-靜岡抹茶拿鐵 & 靜岡草莓拿鐵
雖然價錢有少少🤏🏿貴,但係好好飲,不會太甜,滿足感爆登。

2021-11-07
  • 黑毛和牛牛扒丼
2021-11-15 158 浏览
今日約左一個好耐冇見既朋友去尖咀食飯,就邊行街邊搵餐廳食,行開the one 見到有間日本餐廳睇落唔錯就試吓,疫情咁耐又去唔到日本旅行,唯有食日本野一解對日本既思念餐廳門口,而家做緊推廣,外賣八折餐廳待應都是外國人,幾niceMenu, 手打意粉好似幾出名就試下酒menu仲有甜品揀不過驚食唔落就冇叫Couple 可以叫套餐點左《美國黑牛和牛丼青森溫泉玉子》和牛味道唔錯,玉子好滑溜, 撈飯食好香口試吓個蟹肉手打意粉看起來較普通,不過味道特別,跟西餐廳有點唔同,手打意粉較有口感叫左個小食,我最愛既雞翼,有好多味道選擇,最後揀左人氣推介《鰹魚芝麻雞翼》,有驚喜,外皮脆,味道好入味,要趁熱食,下次黎會encore總括黎講,食物尚算不錯,環境簡約舒適,適合與朋友聊天

餐廳門口,而家做緊推廣,外賣八折

餐廳待應都是外國人,幾nice

Menu, 手打意粉好似幾出名就試下
酒menu

仲有甜品
不過驚食唔落就冇叫
Couple 可以叫套餐

點左《美國黑牛和牛丼青森溫泉玉子》
和牛味道唔錯,玉子好滑溜, 撈飯食好香口

試吓個蟹肉手打意粉

總括黎講,食物尚算不錯,環境簡約舒適,適合與朋友聊天
  • 黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子
2021-11-15 105 浏览
黎到尖沙咀食嘢,真係超級多選擇,想揀咩菜式都有,而今晚就想食特別啲日本菜式,睇睇OpenRice有咩recommendation,咁就揀咗呢間嘢啦!呢度嘅裝修都幾簡單,餐枱一間距都有適當距離,枱面仲有搓手液,真係幾貼心!仲有成支水比你自己refill,唔錯!見Menu選擇咪算好多,但應該行貴精不貴多路線,Fusion餐廳點樣唔同嘅菜式俾你選擇!首先揀咗溫泉玉子燒雞扒沙律,食之前要成個溫泉打俾你撈,而雞扒份量真係唔少,仲多過啲沙律真係第一次見!好抵食!鰹魚芝麻雞翼好香脆好味,一份有五隻,調味剛剛好,肉質唔算好乾!幾好食渦幾surprise!最後煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉,蕃茄意粉食得多,手打意粉就好少食!仲要配合埋豬面肉更加少之有少!呢個對我來講重味要少少,要飲返多啲水!
2021-11-15 97 浏览
Today, I go out for lunch and search the restaurants nearby. There is a beef lunch set in Fifth Element Shokudo and looks good. Let's go and try. I need to place an order with a QR code. I ordered US Wagyu Beef Curry Rice with Onsen Tamago, and upgrade to set meal with Hibachi onion soup, thick & creamy potato salad. Onion soup with black pepper flavor, strong and delicious. Potato salad is yum, contains some potato cubes inside. My beef comes! US Wagyu Beef is a thin cut, mixed with hot curry sauce, which is perfectly matched with rice! A satisfying lunch.
2021-11-01
2021-11-14 76 浏览
平日好少嚟呢個商場食嘢,通常都係喺尖沙咀食完野之後同朋友冇嘢做先會行商場再去睇戲,今日想食少少野先去睇,見到呢一間新開嘅牛肉店,試下啦。唔係特別想食飯好呢,所以就揀咗個沙律,美國黑毛和牛沙律($128),感覺真係好奢侈。平日5:00左右嚟到,唔算太多人,感覺舒服,而且個人好鍾意呢一種工業風嘅裝修風格,落單係自己scan QR code嘅,等咗10分鐘左右就食到啦。上菜嘅時候已經聞到好香嘅炭香味,烤過牛肉再切片,鋪上調咗味嘅沙律上面,黃牛嘅份量都算好多,有八片,唔會吝嗇,而且沙律份量足夠一個人食。雖然店舖應該主打日本和牛,但係烹調手法純熟,所以呢一隻美國已經好好味,肉質鮮嫩,唔會過多筋。沙律本身亦都係調咗未嘅,酸酸甜甜,亦大少少醋嘅香味,真係好開胃。如果想有一個健康嘅選擇,沙律都唔錯,可以當晚餐㗎啦。下次試下日本和牛先,應該會仲正🥳
下次試下日本和牛先,應該會仲正🥳
2021-11-12 194 浏览
去開The One 想揀一間平平地 望落性價比高既餐廳今次就試下 Fifth Element Shokudo呢間餐廳主打日式西餐對於平時食開日式/ 西式既我叫做有D新奇-今次就叫左3樣唔同既野食試一試熟成厚切牛舌丼 ($88)再加薯仔沙律同日式洋蔥湯 ($18)薯仔沙律左左生洋蔥,唔會好漏又開胃日式洋蔥湯偏辣 好飲!平時呢個價去其他地方都未必食到厚切牛舌丼 仲要係有好多牛舌!!牛舌有咬口 又有牛香 推介仲要份量多!-另外叫左個和風煙肉Pizza ($108)呢到既Pizza皮係用酥皮,食落去有咬口但可能都係因為用酥皮既關係 會有少少油但味道都係唔錯的-再加上個鯉魚芝麻雞翼 ($60)雞翼好熱 食得出係岩岩炸完即上夠哂新鮮同香口都唔錯
去開The One 想揀一間平平地 望落性價比高既餐廳
今次就試下 Fifth Element Shokudo
呢間餐廳主打日式西餐
對於平時食開日式/ 西式既我叫做有D新奇

今次就叫左3樣唔同既野食試一試
薯仔沙律左左生洋蔥,唔會好漏又開胃
日式洋蔥湯偏辣 好飲!
牛舌有咬口 又有牛香 推介
仲要份量多!

另外叫左個和風煙肉Pizza ($108)
呢到既Pizza皮係用酥皮,食落去有咬口
但可能都係因為用酥皮既關係 會有少少油
但味道都係唔錯的

再加上個鯉魚芝麻雞翼 ($60)
雞翼好熱 食得出係岩岩炸完即上
夠哂新鮮同香口
都唔錯
2021-11-10 111 浏览
平日去the one都係行街睇戲多,好少留意有咩食,今日行行吓發現咗間走工業風嘅日本菜,晚市唔使排隊,於是同友人決定試試佢。同好多餐廳一樣,採用QR code自助落單,好方便。大部份店員都係外籍人士,要用英文溝通。Menu偏向日式洋食,除咗有丼飯,仲有Pizza、沙律、手打雞翼同埋甜品。我哋2個人叫咗溫泉玉子燒雞腿沙律、五芝士要素薄餅、日本和牛薯餅。等咗差唔多15分鐘先上沙律,相信係即叫即整。沙律雞肉多過菜,如果個人食哂應該會飽,雞肉調味好正,而且烤得好均勻,沙律菜沾蛋醬食好好味😋和牛薯餅有4大嚿,好鬆脆,佢配咗個藍芝士醬,但感覺唔太夾,就咁食已經好味。最後就係招牌pizza,未上枱已經聞到超香芝士味,食落口啖啖芝士,略嫌咸咗小小,要不停飲水,送酒一流。最後太飽,食淨2嚿打包走。埋單人均約$150,幾抵食,剩低兩塊Pizza變咗我第二日嘅lunch😂😂😂

2021-11-08 127 浏览
今日又同朋友去尖沙咀行街,咁啱行到The One附近有啲肚餓,所以就諗住喺呢一度食埋晚餐。呢間餐廳好耐之前已經留意到,但係就冇機會食,所以呢一次即興決定底下就嚟咗。餐廳職員大多數都係外籍人士,所以點都要用少少英文溝通。我哋坐低咗之後,職員俾咗一張有QR code嘅紙我哋落單,我同朋友各自叫咗一份定食同一杯嘢飲,跟住再叫多一份小食share食。我哋叫咗燒美國黑毛和牛丼同埋蟹肉靜岡大葉手打闊意粉,和牛丼嘅牛係薄切嘅,容易入口得來味道都唔錯。而蟹肉意粉就相對普通一啲,味道正正常常,開頭以為手打意粉會煙韌一啲,但係唔係好食得出,所以有少少失望,不過整體來講都唔算好差,如果鍾意食淋意粉嘅人都可以試吓。另外,要特別一提嘅就係兩杯飲品,呢兩杯飲品無論係個樣定係味道都十分出眾,超級推介👍🏻👍🏻
2021-11-05 149 浏览
每次喺The One行過呢間日本fusion餐廳,都會好想入去試吓,裝修又幾靚,啲菜式又好似幾特別!今次終於抽到時間黎試吓!可能我哋太早去食,所以都唔算太多人,但食到一半之後已經全場滿座,好彩早啲黎食啫!首先我哋叫咗鰹魚芝麻雞翼,雞翼上邊有啲飯素鋪喺面,肉質都幾滑身,唔會煎得好乾!五件$60都算合理嘅!另外仲叫咗個溫泉玉子燒雞扒沙律,味道都幾唔錯,最鍾意食溫泉蛋嘅我,食沙律前梗係將個溫泉蛋整爛再攪拌!好正!啲菜又新鮮,雞扒嘅份量都幾多,都幾抵食㗎!最後仲叫咗個意粉,煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉!都幾特別,唔係有好多地方,可以食到手打意粉!個依份就比較啱重口味嘅人!蕃茄味好香濃!而比例上豬面肉嘅份量都唔算少!幾唔錯都推介,下次會再試其他食品!
幾唔錯都推介,下次會再試其他食品!
呢間餐廳位於The One 3樓,枱與枱之間距離都算寬,幾好坐,店裡大部分職員都是外國人,而且都好有禮貌。點餐可以自己掃QR Code,都幾方便,可以自己慢慢諗要點咩食😛😛。餐廳提供pizza,pasta,扒類,甜品等等。我地點左3樣野食😋和風煙肉pizza🍕$108叫咗個九吋嘅Pizza,第一次食日式style pizza, 食材用左香菇、薄荷葉、煙肉,入口有好香濃嘅煙肉配芝士味道🤣🤣,薄荷葉令到個Pizza食起嚟冇咁油膩,幾清新,好有驚喜😳煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉🍝 $108材料有豬肉、蕃茄仔🤪🤪,意粉好特別,第一次見形狀咁得意嘅意粉,蕃茄仔因為風乾嘅原因,所以茄味非常濃郁,值得推介。五要素意大利芝士蛋糕🍰 $58Tiramisu都唔錯😝😝,唔會太甜幾啱我口味,有好香嘅朱古力同芝士味🥰,做飯後甜品一流。🥰推介指數:8/10🌟🌟🌟🌟

和風煙肉pizza🍕$108

煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉🍝 $108