2010-08-01 20 浏览
今日係依頭番工...已經上網睇下有咩好食...好想食薯粉...睇黎睇去都係四川,米線個左店先有得食...食依度就搵到依家野啦, 見到d相都ok呀, 我又想食得健康d 叫左:2 餸 , 薯粉 , 濃蕃茄湯 蘿白 (好入咪啊~)木耳 (好味爽口~)薯粉 (又係爽口~)濃蕃茄湯 (真係好正,仲有香草係湯入面,真有心思,更加帶出味道!!!)甜品:海底椰雪耳x (凍) 好多料 係入面, 平時其他都係糖水多...依個好唔同,不過我覺得甜多d,但都好正呀!原價:$39下午茶8折 : $31.2

食依度就搵到依家野啦
, 見到d相都ok呀, 我又想食得健康d

叫左:
2 餸 , 薯粉 , 濃蕃茄湯

蘿白 (好入咪啊~)
木耳 (好味爽口~)
薯粉 (又係爽口~)

甜品:

原價:$39
下午茶8折 : $31.2
2010-08-01
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$31.2 (下午茶)
  • 海底椰雪耳x
  • 蕃茄湯
早已知道今日會o係呢度附近食tea~當然先上OR睇下食咩好啦~於是比左兩間屋企人揀~後尾就揀左呢間~因為大家都未試過嘛..下午茶時間套餐有85折…餐廳都座左唔少人喇~Auntie最快手~先order左個燒汁什菌五穀飯+腐竹薏米(tape a)-$34我就要金錂牛腩+凍豆腐配蕃茄湯紅薯粉+雪丸紅豆冰(tape c)-$35最後媽媽要左三絲炒腸粉+海底椰雪耳露(tape c)-$29飯好快就到~除左燒汁什菌外, 仲會有一小碟蒸豆腐..雖然menu冇寫~但因為早已睇過食評..就知道喇~..發現原來可以將豆腐轉做油菜架..燒汁什菌都ok~雖然冇肉, 但都唔會好寡~有幾款菇炒埋一齊..反而我更為欣賞味道好清既豆腐…軟滑散發淡淡豆味~五穀飯偏硬~五穀落得都唔少, 亦都可以話係好有口感~我平時食慣硬飯~所以都可以接受~..我既紅薯粉..望落都唔差~因為蕃茄湯既顏色都幾對辨..都有蕃茄味~可惜係油左d~雖然係咁~但我都飲左唔少~當然冇得同勝x園比較啦~先試凍豆腐, 其實即係蜂巢豆腐~彈牙既口感..用黎索湯就最岩喇~金錂牛腩有成4-5件..炆得又淋又入味~唔錯~至於好滑好難夾既紅薯粉唔知係唔係浸得耐左~
早已知道今日會o係呢度附近食tea~
當然先上OR睇下食咩好啦~
下午茶時間套餐有85折…餐廳都座左唔少人喇~
Auntie最快手~

反而我更為欣賞味道好清既豆腐軟滑散發淡淡豆味~

金錂牛腩有成4-5件..炆得又淋又入味~唔錯~

至於好滑好難夾紅薯粉唔知係唔係浸得耐左~比平時食開既較淋~

珊珊來遲既三絲炒腸粉用左火腿絲, 冬菇絲,紅蘿蔔絲同炒…
好油~仲以為應該會比x.o.醬炒冇咁油膩, 健康d添~點知見到隔離枱既x.o.醬炒腸粉好靚~
算啦~係油左d~不過味道還可以~

愛食炸魷魚酥既媽媽見到人地既好似好吸引…有d心郁想叫~
雖然大家己經食晒所有主食~但叫多個小食, 座多陣又何況呢~
其實份量都唔係好多..雖然唔係粗身既魷魚酥..但係新鮮即炸熱辣辣唔韌又幾好味喎..

呢個小食加芝麻糊(tape a)水都係$25…都幾抵食~不過唔知味道呢~
take away都冇收外賣盒錢添..

已order左既甜品~侍應會等係差唔多食晒就幫你上甜品..

方便好多趕時間既人~但我始終都係鍾意自己叫起..咁可以自己控制時間嘛~
Auntie食既腐竹薏米已經煲到溶晒~呢個做法未必人人鍾意~
因為有d人會鍾意一絲絲腐竹既口感呢~幸好仲有薏米比番少少口感~
我諗呢個糖水應該唔會太甜~因為佢最怕甜~但係冇出聲話唔好~

跟住我既雪丸紅豆冰都幾大杯, 有兩粒呍呢拿味既雪米糍.. 如果係其他味道既雪糕更好~
雪米糍唔似平時o個d咁雪到硬晒咬唔入..而紅豆夠大粒…冇煲到起沙~但又唔太硬~好!

海底椰雪耳露係熱既~份量都唔少, 加左椰汁, 食落好滋潤…海底椰煲得夠淋~
甜度適中~女士應該食下~

講服務就普通啦~侍應要叫先加水, 但態度都唔差~
整體係抵食, 3個人叫4個set都好平, 味道又ok, 有健康款式既選擇, 又有甜品~滿足晒我要求!
食左雪丸食記得影相添~
海底椰同雪耳都比得多~
2010-05-22
食左雪丸食記得影相添~
海底椰同雪耳都比得多~
  • 金錂牛腩
  • 紅豆冰
  • 海底椰雪耳露
2010-05-08 15 浏览
上星期同事介紹一間食"有營"飯的新地方 - 五穀豐收.所謂"有營"飯,其實主打較健康的五穀飯,配搭的餸則選擇頗多; 第一次幫襯選了金陵牛腩五穀飯.上檯一大碗的五穀飯,有半碟牛腩幾舊唔算多,有點意外另有半碟豆腐...講番牛腩,幾入味,可能較瘦所以唔算好腍. 始終略嫌牛腩太少,好彩仲有半碟豆腐; 豆腐好滑,有豉油在其中,不過完全唔鹹,其實都可以話冇乜味... 完全符合"有營"標準...以上一set$29,另加錢可配飲品或甜品,共有三類選擇,最貴total $38.五穀飯可改菜飯,唔食飯可揀薯粉/米線,也是健康選擇.同事話雞翼都唔錯,下次再試.
上星期同事介紹一間食"有營"飯的新地方 - 五穀豐收.
五穀飯可改菜飯,唔食飯可揀薯粉/米線,也是健康選擇.
同事話雞翼都唔錯,下次再試.
2K
2010-04-14 9 浏览
13-4-20109:xx pm 收工到佐敦搵 dinner 食, 唔想又食炒蛋多士 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=174379) 或雲吞麵 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1891007) 咁悶, 嚟到老趙 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1960011) 對面呢間好似幾健康的食店試試.叫了「外婆肉」+「金陵牛腩」+ 木耳薯粉配蕃茄湯底 ($30)... 賣相可以用「血肉模糊」形容, 有點嚇人, 不過食味 ok 的:湯底除了幾件新鮮蕃茄, 仲有一 pat (罐頭?)蕃茄蓉, 飲落有點似茶餐廳「紅湯」, 茄膏味濃烈, 不過味道令人諗起某港式連鎖 pizza 店蕃茄醬的味道, 唔太喜歡.薯粉約 1cm 粗, 食落爽滑, 帶點煙韌, 不過同原來同蕃茄湯唔多夾, 唔知要冬蔭公湯底會唔會好 d?「外婆肉」得一
13-4-2010

「外婆肉」得一件
, 係切成 cube 狀的豬腩肉, 食落肥的夠「溶」, 瘦肉鬆化, 五香及花椒八角的味道亦無被勁搶的蕃茄蓉湯蓋過, 又真係諗起自己外婆生前的炆豬肉, 幾窩心的味道

「金陵牛腩」係一大舊爽腩及一小件坑腩 (!!), 前者似足屋企煲的「中式羅宋湯」牛腩, 肉味清香又帶油香, 質地腍得來帶點爽, 正!
後者就爽身搭夠, 味道被蕃茄蓉湯完全蓋過了.
肉類份量少, 木耳反而好多, 不過食落唔夠爽脆, 似雲耳多 d 喎

食物 ok, 環境及招呼就係茶記格局, 衛生算 ok 的.

放低 $30, 好飽 @_@ 雖然未必會再來, 但平平哋都可以一試的.
血肉模糊...
薯粉夠煙韌
2010-04-13
血肉模糊...
薯粉夠煙韌
  • 金陵牛腩
  • 外婆肉
2010-03-25 8 浏览
上次吃問了店員姨姨甚麼是外婆肉,姨姨說是五花腩鹵肉(外婆肉=老肉=鹵肉?老人家皮膚鬆馳所以變五花腩?),便試試外婆的肉老不老。這碗外婆肉蕃茄湯米線份量跟附近吃米線的店鋪一樣巨型,試了一口米線感覺比鄰鋪的米線更滑,蕃茄湯不知是否受外婆肉影響,有微微的辣有點像羅宋湯,但蕃茄味較羅宋湯出色澤也較清。外婆肉一點也不老,雖不是燘得淋掉但很容易咬開,口感跟在麵店吃牛腩差不多,另外亦鹵得夠入味,味道不錯。糖水則選了腐竹薏米,味道清甜,薏米也煮得夠爛,很好喝。

2010-03-23 14 浏览
套餐 (C)鎮江骨五穀飯有鎮江醋味甜甜酸酸地幾好味,用醋來煮骨做好不過可以省火又可以將骨煮腍,色澤味道等均達到水準,還有滑滑豆腐配五穀飯,真是一道有營的午飯,甜品任君選擇,價錢則視乎你選那款糖水而定,附甜品套餐由( A) $27至 (C) $35海底椰西米露是最貴的甜品配搭就是這款了,海底椰很甜,椰汁味不算濃,又係低成本的糖水,雪耳夠滋潤配海底椰就是最好讓女士們養養顏,西米露普普通通套餐 (C)金針菇生菜凍豆腐蕃茄湯米線金針菇、生菜只有少許,蕃茄湯底似乎不能令這兩款餸吸收湯底鮮味,而凍豆腐不知是那兒製的豆腐,一點豆腐味也沒有,現時要食到有黃豆味的豆腐可真難了,米線中度軟硬無問題貝母杏仁露貝母不知是何味道,所以浸在杏仁露內只食到杏仁露味,雖然杏仁味不是很濃,糖水甜度剛剛好,這款糖水尚可以套餐 (C)鴨胸凍豆腐蕃茄湯米線 鴨胸肉只得三塊實在太少了,可能要4款餸才夠食,肉質吸收了蕃茄湯幾清甜,豆腐與蕃茄又是最佳配搭,可是蕃茄湯底太過稀了,湯底稀又怎能令粉麵好味呢,所以整碗米線大打折扣了木瓜汁鮮甜木瓜汁很稠,可能是無溝太多水所致,味道尚可以,不算很鮮甜的木瓜,木瓜味不特出,屬次級木瓜套餐 (C
鎮江骨五穀飯

海底椰西米露

金針菇生菜凍豆腐蕃茄湯米線

貝母杏仁露

鴨胸凍豆腐蕃茄湯米線

木瓜汁鮮甜

冬陰公木耳時菜米粉
冬陰公湯底卻不似冬陰公湯,到底是不是改良過的湯底,因為湯底味啖,又沒有辣味,只是顏色紅紅溝啖了的湯底,不過這湯底必須配米粉來吃才夾
木耳一般,時菜就是生菜

木瓜奶
木瓜奶沒有鮮奶味,到底是不是用鮮奶榨也不知,而又無木瓜鮮味,哎…希望這店日後入些靚貨木瓜

服務:
由於是年紀較中老的侍應生,落單最好叫她們覆述一次,否則很易出錯,試過覆述過都出錯,到底是廚房還是侍應無從考究了
鎮江骨五穀飯
金針菇生菜凍豆腐蕃茄湯米線
鴨胸凍豆腐蕃茄湯米線
海底椰西米露
配貝母杏仁露
木瓜汁+木瓜奶
2008-02-01
2010-02-24 16 浏览
諗住平平地又健康咁食返餐,於是揀咗呢度。叫咗金陵牛腩五穀飯、泰式燒肉拼魚片角薯粉、炸鯪魚球、跟餐奶茶 x 2牛腩幾瘦幾入味,不過可能瘦得滯有啲實。牛筋相對地腍啲好味啲。唯份量唔多...伴碟啲豆腐好滑但冇乜味,撈埋飯加埋腩汁就唔同晒!薯粉好煙韌,蕃茄湯底味道幾特別,但香料味幾重,好彩食完都唔口渴!燒肉唔似港式,肉質比較硬,味道ok啦。魚片角就只係一般。炸鯪魚球熱辣辣上場,不過食落冇乜質感,好似空心咁...魚肉味亦唔重。個蜆介汁就咸咗啲~~奶茶麻麻地,好過茶包,未達茶餐廳水準!p.s. 阿姐好好笑容、好開心,加分唔少
諗住平平地又健康咁食返餐,於是揀咗呢度。

伴碟啲豆腐好滑但冇乜味,撈埋飯加埋腩汁就唔同晒!

燒肉唔似港式,肉質比較硬,味道ok啦。
魚片角就只係一般。

個蜆介汁就咸咗啲~~

奶茶麻麻地,好過茶包,未達茶餐廳水準!

p.s. 阿姐好好笑容、好開心,加分唔少
金陵牛腩五穀飯、豆腐伴碟
泰式燒肉拼魚片角薯粉
炸鯪魚球
奶茶
2010-02-24
$42.5 (晚餐)
金陵牛腩五穀飯、豆腐伴碟
泰式燒肉拼魚片角薯粉
2010-02-16 4 浏览
好耐冇返佐敦食飯喇,又開左好多新餐廳!今次去左白加士食lunch,無意中發現呢間標榜健康既餐廳,見佢既午餐都唔太貴,明知陣間去試酒又食野都照食喇! 兩個人叫左一個外婆肉午餐(有d尷尬),連一杯飲品,叫左杯有雪米糍既芋頭飲品,都係$30兩個人! 外婆肉唔太肥,仲配一件蒸豆腐,真係幾健康喎。碗飯係紅糙米飯,真係健康生活喇。
好耐冇返佐敦食飯喇,又開左好多新餐廳!

2009-11-07
2010-02-08 11 浏览
跟同學去食晚飯我叫左個外婆肉+五穀飯+芝麻糊外婆肉唔錯五穀飯夠健康芝麻糊係我意料之外的好(因為佢唔係糖水舖,所以無期望,點知居然有糖水舖既水準)仲有佢既餸都會跟豆腐一齊上(豆腐好滑,你會覺得自己食緊無糖豆腐花咁)
跟同學去食晚飯
我叫左個外婆肉+五穀飯+芝麻糊
外婆肉唔錯
五穀飯夠健康
2010-01-27
2009-12-15 12 浏览
(五穀豐收)是專賣五穀米飯類及泰國粉類食物,今天下午經過店門前,便光顧了這裡的下午茶,而下午茶時段為2:30時至6:00時,還有八五折優惠,可算抵吃了。我選吃薯粉,配兩味餸外婆肉及金陵牛腩,還有配菜、芽菜、豆腐泡、豆腐等。今天不吃辣,所以選用了番茄湯底,而外婆肉是炆豬肉,用半肥瘦腩肉,味道不錯;至於金陵牛腩不知用甚麼香料炆煮的,味道也可以。紅豆冰,豆腍度適中,奶足夠,甜度剛好,也對辦了。
(五穀豐收)是專賣五穀米飯類及泰國粉類食物,今天下午經過
店門前,便光顧了這裡的下午茶,而下午茶時段為2:30時至
6:00時,還有八五折優惠,可算抵吃了。
我選吃薯粉,配兩味餸外婆肉及金陵牛腩,還有配菜、芽菜、
豆腐泡、豆腐等。今天不吃辣,所以選用了番茄湯底,而外婆
肉是炆豬肉,用半肥瘦腩肉,味道不錯;至於金陵牛腩不知用
甚麼香料炆煮的,味道也可以。
紅豆冰,豆腍度適中,奶足夠,甜度剛好,也對辦了。

外婆肉及金陵牛腩薯粉
2009-12-14
2009-12-08 8 浏览
這裡可以配搭的組合很多,在點了粟米石斑五穀飯後就打住了,店員姨姨就先幫我下單容我慢慢想,比起那些強迫客人點完整個套餐的店鋪好多了。上菜後就先試那豆腐,滑是很滑像豆花,但只有甜味沒有豆味,很像那超市買到的盒裝豆花,再看那菜單寫有自製豆漿和豆花,究竟這豆腐是自家製還是買回來就不得而知了。粟米石斑就蠻不錯,首先那粟米獻不像是平時在茶餐廳吃到的那種,這裡明顯比較色澤比較黃,再來是其甜味是很自然的清甜不像超市貨,跟我在大陸喝過的玉米汁很相像,相信這裡是課真假實的用粟米來做獻汁。石斑炸得夠金黃,炸粉很薄值得欣賞,斑塊不是那些大大塊一咬就散開,而是正常一條魚應有的實實在在的口感。五穀飯不會煮得乾巴巴,不會吃起來有一部份突然有點硬,合格。在上菜的同時就點了椰汁西米露,姨姨就問我要現在上還是後上,這點感覺很好,不怕一下子東西就全上來了。西米露中規中矩,椰汁不會開稀到像水一般,合格。

五穀飯不會煮得乾巴巴,不會吃起來有一部份突然有點硬,合格。

$28.9 (午餐)
2009-11-06 9 浏览
4/11(三) 1pm休假的週三,到佐敦作例行檢查後,伺機發掘此區的新食力.小試牛刀,進了白加士街的"五穀豐收".甫入店,發覺店內環境企理整潔,衛生程度勝一般茶記.跟他人同桌,點了$34的粟米斑塊套餐.菜飯--可跟五穀飯或菜飯;菜飯飽滿圓渾,微有彈度;小棠菜粒新鮮嫩綠.粟米斑塊--跟水蛋作伴;光滑蒸水蛋原味不強,鹹度稍欠.而斑塊的炸漿薄脆,魚肉絕非一團粉,吃落仍帶絲絲口感!蘸粟米汁食之,好下飯!芝麻糊--芝麻糊質幼滑,甜味輕,入口富芝麻香且順喉!放下$34,享用了一頓真味住家午飯,還得到侍應的禮待,下回可於下午2:00-6:00時段惠顧,享85折更為上算!
4/11(三) 1pm

芝麻糊--芝麻糊質幼滑,甜味輕,入口富芝麻香且順喉!

2009-11-04
2009-10-24 5 浏览
星期六午餐時段,人客不少,但剛剛好可以坐進卡位,很幸運. 我哋坐在空調風位, 要求阿姐把温度調一調, 舒服好多. 由於唔想食得太飽, 大家都係叫咗粉麵+甜品午餐.我叫咗雲耳+菜+白切雞蕃茄湯底番薯麵和薑汁撞奶. 這個車仔麵很大碗, 賣相也不錯, 餸菜在面, 番薯麵在底,要讚的是食完一點也不口渴, 似沒有味精的 . 薑汁撞奶薑味濃郁, 滑溜溜的.
星期六午餐時段,人客不少,但剛剛好可以坐進卡位,很幸運.

我哋坐在空調風位, 要求阿姐把温度調一調, 舒服好多.

由於唔想食得太飽, 大家都係叫咗粉麵+甜品午餐.

食完一點也不口渴, 似沒有味精的
薑汁撞奶薑味濃郁, 滑溜溜的.
食完一點也不口渴, 似沒有味精的
2009-07-11 12 浏览
之前一直好忙,返工,考試好多好多野...好久都冇上OPENRICE AR....話說前一期有個小小的團後聚會係童軍總會....行過見到就入左來了....佢係分唔同的SET,甜品分成ABC,價格都唔同....叫做五穀豐收,主打緊係五穀飯...叫左個咩咩黑椒CHICKEN WING五穀飯除左五穀飯之外重有菜飯.....甜品就要左個芒果布丁....其實佢D野唔係特別好食....不過覺得佢地整野好有心同態度好好....之前試過的士多啤梨奶都唔係人地開粉的味....所以給個笑你LA....^^
之前一直好忙,返工,考試好多好多野...
好久都冇上OPENRICE AR....
話說前一期有個小小的團後聚會係童軍總會....
行過見到就入左來了....
佢係分唔同的SET,甜品分成ABC,價格都唔同....
叫做五穀豐收,主打緊係五穀飯...
叫左個咩咩黑椒CHICKEN WING五穀飯
除左五穀飯之外重有菜飯.....
甜品就要左個芒果布丁....
其實佢D野唔係特別好食....
不過覺得佢地整野好有心同態度好好....
之前試過的士多啤梨奶都唔係人地開粉的味....
所以給個笑你LA....^^
2009-07-04
2009-06-07 4 浏览
第一次光顧,卻飢腸轆轆,而這裏的餐牌又跟其他的有點不同,所以不免亂吃一通情況是這樣的:這裏有糙米飯同粉麵,我選了後者而粉麵的選擇有點像車仔麵:先選料、再選湯及粉麵於是我出了一個奇怪的配搭:阿婆肉(像五花腩) + 金邊粉+蕃茄湯底老實說,整體味道有點怪,但不得不讚蕃茄湯底味道濃郁,不是由茄膏調開出來的而金邊粉的分量不小,相反阿婆肉得四塊左右......服務都幾貼心,例如見我拿縮骨遮入內,特意找個膠袋給我;然後發現我桌上有一條布絲(是我自己不小心弄出來的),又馬上替我收拾......
情況是這樣的:這裏有糙米飯同粉麵,我選了後者
而粉麵的選擇有點像車仔麵:先選料、再選湯及粉麵

而金邊粉的分量不小,相反阿婆肉得四塊左右......

• 蕃茄湯底