2016-09-12 786 浏览
呢間甜品店個名都幾盞鬼,叫作五代同堂,一睇就知係甜品店好似都出左名好耐架啦,所以今日就同左個朋友買左個甜品一齊食😋呢個天使冰其實係佢冰機整,好凍好凍好鬼凍食落都有少少奶味,上面有D練奶,不過食食下都幾悶下面就係普普通通既粟米脆片同埋OREAL碎個冰唔算特別滑,奶味都唔係特別濃,一個都要45蚊,呢個價錢算係普普通通啦
呢間甜品店個名都幾盞鬼,叫作五代同堂,一睇就知係甜品
呢個天使冰其實係佢冰機整,好凍好凍好鬼凍
食落都有少少奶味,上面有D練奶,不過食食下都幾悶
下面就係普普通通既粟米脆片同埋OREAL碎
2016-07-29 424 浏览
未食過甘難食的甜品 裏面仲加左啲cream 芒果少到不難再小 得果3小野 拎啲cream勉強甘塞爆 扮大件 傻的嗎?裝假狗 仲衰度任何一間甜品鋪 oh shirt! 或者我吾太識揀
芒果腸粉
2016-07-16 555 浏览
大熱天時,在熱騰騰的旺角,最好必定是躲在朗豪坊之中。晚飯後,正想找個地方歇歇腳,先到便宜之選的老麥,但無奈實在太多人了,而轉到上層幾間糖水店,也人頭湧湧。大概是因星期五晚,大家也Happy Friday吧! 只好走出冷氣區域,有見這間位處在對面街口的甜品店還有座位,就衝了進去。我們二人被安排到一張八人長枱就座,以搭枱形式,我們二人排排座。座與座之間偏窄,侍應出出入入時也在我背面擦背而過,感覺很不舒服。甜品的款色選擇亦算多,中式、西式、奶類製品、刨冰、飲品也有。甚熱的天氣,雪花冰就看似最吸引的一款,最後點了咖啡雪香/$45。由於啡色一舊,其實賣相一般,不過雪花冰入口即溶,質感像7-11的星冰樂,充滿著咖啡的苦溺香,旁邊附有棉花糖、荔枝果肉、朱古力碎碎、朱古力栗米片等,混合雪花冰可增加層次感。小妹就較喜歡棉花糖,煙煙韌韌的口感配搭雪花冰很匹配。值得一提的是,份量頗多,兩人一起吃也綽綽有餘,而味道尚算不錯,吃完瞬間透心涼呢。另點了這裡較出名的雞蛋布丁/$63,一盒有6隻,單點一隻要$22,6隻較划算吧,不過就沒有大驚喜,味道不過不失。以原隻雞蛋再剝半殼的雞蛋布丁,每隻也帶有粒粒雲呢拿子,看起

咖啡雪香
雞蛋布丁
以原隻雞蛋再剝半殼的雞蛋布丁,每隻也帶有粒粒雲呢拿子,看起來呈點點黑色。布丁質感軟滑度尚可,蛋味偏重,令吃起來有點膩。賣相精緻,不過每隻為起$10.5,兩啖就沒有了,不太抵食,試過就滿足了。

吃到尾聲,由於店內的人開始多,加上位置偏窄,座得不太舒服,還是決定起行,返回朗豪坊享受涼浸浸的冷氣吧。

2016-07-08
$54 (宵夜)
咖啡雪香
2016-05-07 505 浏览
做完 treatment,覺得有點餓,於是四周找食,眼見店內沒有人,唔駛等位,便走入店內點了一個比利時窩夫配綠茶雪糕。只是等了數分鐘,食物便到了,看來賣相顏色繽紛,但是食了第一口已經覺得有點出事了~不但窩夫不夠暖不夠香脆,而且綠茶雪糕的奶味有點重,令綠茶味不夠突出。此外,水果食落不夠新鮮,尤其是西瓜和火龍果,味道好淡。老實講,如此甜品在旺區的下午茶時段賣 $68,我覺得同一地區是有不少同類型的甜品會更加美味,我相信我今次應該中伏了~~
此外,水果食落不夠新鮮,尤其是西瓜和火龍果,味道好淡。
2016-04-09
2016-04-24 318 浏览
話說本人昨晚到此店外賣了榴槤班戟,誰知回家享用時,食來食去都食唔到榴槤肉,全部只有cream,一盒有兩件,諗住可能一件係咁姐,第二件會好啲,點知都係中伏,一路劃開啲cream,只發現有絕無僅有少量榴槤肉黏住班戟皮,有無搞錯呀,本人都食過滿記,發記果啲,人地都無話離譜成咁賺錢都要有啲良心,唔好賺到咁盡,三十幾蚊買兩舊cream返來,本人必定會black list呢間野,希望唔好再有人中伏真係唔係想斷人衣食,只係真心希望此店有良心地檢討改善

真係唔係想斷人衣食,只係真心希望此店有良心地檢討改善
外卖自取
2016-04-01 158 浏览
我第一次寫食評,係終於忍唔住要寫食評,但唔係讚,係因為太過難食!!!真係好過份!五代同糖初初開業果陣我就幫襯過,當時我記得排成個鐘,不過都覺得真係幾好食。今日食飽經過山東街果一間,見到好少人所以入去,點左個芝麻糊湯丸,我朋友就紅祖雪耳糖水。重點黎啦!個芝麻糊唔係熱既,無煙既,只有少少"餘温", d湯丸更加唔洗講,一樣都係得微温!而我100%肯定d芝麻糊係用粉沖出黎既!因為當時碗野唔夠熱,d粉係溶唔曬,變左仲有d好細舊好軟身既粒狀,係好難食!再講味道,我唔知佢係落得唔夠多粉,定係本身d粉無味,沖出黎既呢碗芝麻糊除左無芝麻味,仲要毫無甜味!湯丸呢,先唔敢講話太差,因為起碼佢個心都仲係甜既,但係湯丸好明顯煲左成日,所以外皮係開爛爛地!而我朋友果碗紅祖雪耳呢,一樣都係完全唔熱,但相反佢話係只得甜味,成碗都係糖加水,呢到我唔再詳細打啦,大家可以想像。總括而言,極度向大家呼籲唔好再食呢間!價錢又唔係平,仲要唔好食!附上照片一張!
芝麻糊湯丸
2016-03-07 141 浏览
女朋友話要去食甜品見攰攰地咪去呢間一入去,得小貓三四隻心諗六點幾七點都冇人?以前好似好多人排哂隊架喎見女朋友叫心太軟,我又叫埋一份之後仲派錯單俾我地等咗成20分鐘先見到個廚房慢吞吞咁攞碟心太軟出黎仲好hea咁問我;「第二個心太軟整得唔好,整過個俾你?」我本來話好,但我一見到我女朋友o個個心太軟就即刻取消咗佢舊心太軟個底突出黎成舊野完全企唔穩一整開舊野,入面完全係 over-cooked少少流心都冇,仲幾難食吓隔離舊雪糕,細到兩啖食得哂成個甜品完全冇伴碟望落同俾隻狗食o既狗糧冇乜大分別誠意唔係零,係直頭負infinity唔通我為咗你下個唔知整得好唔好o既心太軟浪費多我20分鐘??而且由頭到尾一句唔好意思都聽唔到好似唔當d客唔係人咁話哂都等咗咁耐但得唔到正常可以得到o既野唔怪之得冇哂人啦搵鬼幫襯咩
女朋友話要去食甜品
見攰攰地咪去呢間
一入去,得小貓三四隻
心諗六點幾七點都冇人?
以前好似好多人排哂隊架喎

見女朋友叫心太軟,我又叫埋一份
之後仲派錯單俾我地
等咗成20分鐘先見到個廚房慢吞吞咁攞碟心太軟出黎
仲好hea咁問我;「第二個心太軟整得唔好,整過個俾你?」
我本來話好,但我一見到我女朋友o個個心太軟就即刻取消咗佢

舊心太軟個底突出黎
成舊野完全企唔穩
一整開舊野,入面完全係 over-cooked
少少流心都冇,仲幾難食吓
隔離舊雪糕,細到兩啖食得哂
成個甜品完全冇伴碟
望落同俾隻狗食o既狗糧冇乜大分別
誠意唔係零,係直頭負infinity
唔通我為咗你下個唔知整得好唔好o既心太軟
浪費多我20分鐘??

而且由頭到尾一句唔好意思都聽唔到
好似唔當d客唔係人咁
話哂都等咗咁耐但得唔到正常可以得到o既野

唔怪之得冇哂人啦

搵鬼幫襯咩
2016-03-06
2016-02-03 123 浏览
中午食完日本料理,覺得成個肚都喺生野,寡寡地,想搵間糖水鋪食啲甜到漏噶野,首選梗喺呢間五代同糖啦,價錢我自己就覺得仲可以接受!!~~原味梳乎利,唔單只有好好食噶梳乎利,隔離仲有一舊抹茶味雪糕,再加埋隔離噶生果擺盤,成碟野真喺好正,而且梳乎利上面仲有些少朱古力醬,好味!心太軟,絕對喺必點吖,切開個心太軟,朱古力醬就會自己慢慢流出嚟,不過有啲少,唔夠食芝麻糊湯圓都喺我噶最愛,芝麻糊噶味道好濃郁~~綿綿芒果冰,芒果味好重,而且啲冰沙真係好綿,無一粒粒噶感覺~~
芝麻糊湯圓都喺我噶最愛,芝麻糊噶味道好濃郁~~
2016-01-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-12-02 156 浏览
我覺得芒果吉士拿破崙幾好食,芒果新鮮,但有d貴,50幾蚊,份量又少。另外,益力多雪香好普通,$48一份。材料好普通,係平時早餐d殼物,味道吾係好夾,最好食係個d益力多小丸子,有口感。益力多的雪冰一般,益力多味吾重,甜度適中,個人吾鍾意太甜。整體而言,價錢貴,食物一般,吾抵食。
芒果吉士拿破崙
益力多雪香
$50 (其他)
芒果吉士拿破崙
2015-11-14 162 浏览
同朋友行街行到攰,去附近糖水舖坐下傾偈,順便可以食少少野入到去人流唔多,但都無人招呼嗌左 芒果黑糖水晶粉($32) 水晶粉味道不錯,略帶黑糖味,唔太甜,口感帶爽,但芒果料欠缺… 以價錢來說,有點貴火龍果黑白涼粉 ($32)涼粉同生果切到好大粒,勺都有d難~  白涼粉係椰汁,味道濃香,但比例較少… 火龍果同涼粉都係現成切成,欠缺特色,價錢略貴不太值得一試
同朋友行街行到攰,去附近糖水舖坐下傾偈,順便可以食少少野
入到去人流唔多,但都無人招呼

嗌左 芒果黑糖水晶粉($32)
芒果黑糖水晶粉

火龍果黑白涼粉 ($32)
涼粉同生果切到好大粒,勺都有d難~
火龍果黑白涼粉

不太值得一試
2015-11-09 75 浏览
点解會落花奶落去芒果西米露度呢?!仲有腐竹銀杏糖水無乜腐竹,榴櫣飄香都是落太多花奶,味道怪怪,唔好食😟😟😟😟😟😟😟😟😟😟😟😟😟😟😟
2015-10-07 197 浏览
尋日下午見完午飯就打算同屋企人去食返個甜品,平時都有食開其他分店,咁就叫返平時最愛既楊枝金露雪花冰同芒果糯米卷,糯米卷層皮太甜,甜到有D膩。然後個雪花冰就等左好耐,催左幾次先黎,明明個時計埋我張枱先得兩枱客。一上枱,好失望,之前將軍澳分店個雪花冰係好大分量,同女仔朋友去食,可以3份食都得,但呢到個份量應該係一個人都食得哂有餘而且個雪花冰D芒果同整體賣相都幾肉酸,黑媽媽咁一睇就覺得係唔新鮮。整體黎講,我覺得真係好差,一個雪花冰成$52但得咁少好唔抵食,而且味道又差,服務又差,所以我同屋企人食完之後,都決定唔會再幫襯
而且個雪花冰D芒果同整體賣相都幾肉酸,黑媽媽咁
一睇就覺得係唔新鮮
。整體黎講,我覺得真係好差,一個雪花冰成$52但得咁少
2015-10-06
2015-10-07 169 浏览
同朋友叫左雪蛤膏同合桃糊我個所謂合桃糊沒有合桃味,只有麥米粥味,勁多渣,完全唔似一個正常既合桃糊,難食度我食左一半頂唔順想嘔另外既雪蛤膏,朋友話完全係冰糖水,無蓮子百合味,有料,但無味,但收緊五十幾蚊碗。
同朋友叫左雪蛤膏同合桃糊
2015-10-06
用餐时段
宵夜
2015-09-18 263 浏览
食完晚餐, 輪到香港人最愛既甜品時間!當晚唔算太晏, 大約八點到達, 不算太多人, 所以還有很多位置選擇甜品選擇算多, 當日我叫了椰皇燉3.6牛乳, 同行友人也一樣, 該店廚房不算大, 所以同行友人叫同一款甜品需要時間翻熱, 員工亦有告知, 而且反應快, 服務不錯燉品不錯, 奶味足夠, 而且亦相當滑, 不會太'鞋'而椰皇肉亦容易食, 不會太硬, 而且亦很香椰皇味不過價錢略貴
食完晚餐, 輪到香港人最愛既甜品時間!

燉品不錯, 奶味足夠, 而且亦相當滑, 不會太'鞋'
而椰皇肉亦容易食, 不會太硬, 而且亦很香椰皇味
不過價錢略貴

2015-09-16
2015-06-06 296 浏览
我從來沒有試過單點芒果拿破侖($49),只在自助餐試過一小件,覺得不錯所以見到芒果吉士拿破侖便毫不猶豫地點了一份,但這裏的卻令我十分失望。對我而言,此甜品的精髓在於其鬆脆的外皮。但這裏的拿破侖完全不鬆化,已經人對此菜色大跌眼鏡。它的温度更令人失望,朋友試過後亦comment了一句' 又唔熱又唔凍咁都唔知想點' 。另外一樣令人失望的是它的吉士。吉士極甜,飯後吃更令人覺得濟。可能不是芒果的季節,芒果略酸,但尚可接受。總括而言,整個芒果吉士拿破侖不令人滿意,加上價錢不便宜,不值得冒險一試。