2019-11-30 68 浏览
今日開始轉涼所以就想去食火鍋放題網上呢到這間是新的,而且不貴(不用$200位)就試下.首先位置超方便,exactly 在旺中對面,地鐵行過去不用5分鐘.而且是兩食,即雞煲+特色火鍋湯底(不是加湯,而是真的換湯底!).雞煲煮得出色,好香,肉質保持到嫩滑.有8類湯底的,我就選了懷舊沙嗲湯底真的是懷舊的味道不是日式甜甜的,而是帶點苦澀甘香的港式!.火鍋配料有很多,肥牛、帆立貝、海鮮等等都有!當然飲品都是任飲!.最重要是坐得好舒服,不會似其他放題店的逼,食足2.5小時正!
今日開始轉涼
所以就想去食火鍋放題
網上呢到這間是新的,而且不貴(不用$200位)就試下

雞煲煮得出色,好香,肉質保持到嫩滑

有8類湯底的,我就選了懷舊沙嗲湯底
真的是懷舊的味道
不是日式甜甜的,而是帶點苦澀甘香的港式!

2019-11-29 120 浏览
11月又到秋冬時節,天氣開始凍啦,就緊係去食返啲熱野暖下胃啦。講到食就當然要去食雞煲或者打邊爐,而呢到可以一次過食哂兩樣野,不得了,即刻入去試。我個人比較鍾意食完個雞煲再揀湯底打埋個邊爐,醬汁炒出嚟嘅香味加埋湯底,層次唔同哂,而且賣相亦都好吸引。除咗之外有平時食開嘅雞煲選擇,仲有好少見到會有嘅鴨煲可以畀大家選擇。(惹味雞煲)雞煲大約有半隻雞份量,辣度可以選擇,入面配料有京葱、洋葱、芫茜喺入面,個雞煲嚟到仲有職員現場幫你即刻炒香,真喺香噴噴,聞到都流曬口水👍👍。(滋保藥膳鍋)如果怕打邊爐熱氣,湯底太重口味嘅話,呢個湯底就啱曬你地,清得黎唔會完全無味,藥材味道又唔會太過濃烈,味道適中,真係可以連湯都飲埋佢😋。喺配料方面,除左可以單落單點配料,佢地仲有自助配料區,有幾款我真心特別推介,白鱔片,超級爽口,而且新鮮,無異味👍🏻;花支片,好少地方有花支片,食落爽口彈牙,鮮味十足👍🏻;青口,大大隻青口,絕無偷工又縮水;新鮮又肥美帆立貝,大大粒帆立貝,滾完縮左水都中成隻眼咁大粒呀,口感一流。另外,自助飲品區有好多選擇,有果汁、汽水、啤酒,最正喺可能怕大家打邊爐熱氣,仲有多款涼茶任君揀選,夠哂細心。我覺

滋保藥膳鍋

我覺得價錢方面都算喺合理,任食嚟講各款選擇又多,環境又舒適。
2019-11-26
2019-11-28 141 浏览
好耐沒有到旺角逛街,今晚發現了一些新食肆。朋友話凍凍地不如食火鍋,係商場對面2樓一間名定特別的火鍋店,二鍋頭,好似飲酒咁。一上到去原來是任食的。首先可選鷄或鴨煲,辣度可隨意。鷄煲一上,香氣四溢,鷄肉非常入味,嫩滑。食完鷄煲,再選湯底,大約有7一8種,我們要了豬骨湯。奶白色,清甜可口。火鍋配料可以自已剔,蔬菜和所有丸就放在出面的櫃裡自取。最欣賞個櫃係有門,可以保持新鮮和整潔。而每樣食物有牌標明名稱,非常貼心。所有食物都非常新鮮,打邊爐最重要是汽水任飲,還有至愛啤酒。
所有食物都非常新鮮,打邊爐最重要是汽水任飲,還有至愛啤酒。

2019-11-28 72 浏览
天氣轉凍,又係打邊爐嘅時候,同朋友二人約埋去旺角行街兼醫肚。入到餐廳,一眼望落都幾闊落,左右兩個大聽,擔保坐得舒適,首先店員為我們送上醬料,自己調味,我地揀左最愛嘅藥膳湯底。打邊爐之前先黎個雞煲,配料充足,材料豐富,雞煲少少辣非常惹味,雞肉香口嫩滑,鍾意重口味的人千萬不可錯過。餐牌都幾多元化,食物種類也多,肉類菇類丸類海鮮類應有盡有。藥膳湯底一直都係我最愛,湯底略嫌淡味,如果再濃味一點會更perfect ^ ^店員推介左重頭戲龍蝦海鮮,每樣食物都新鮮好味非常吸引。肥牛、扇貝、魷魚、豬頸肉、樣樣齊全,食住熱辣辣嘅邊爐,同朋友談笑風生,咁就一食食足兩個半鐘。蝦滑墨魚滑彈牙非常有口感,魷魚每一塊都好大塊又厚夠晒爽口,讚👍值得一讚的還有響鈴同炸魚皮~仲有好多唔同嘅菇類蔬菜類任食任拎,雞脾菇、油麥菜、鮮冬菇,所有菇類都吸收左湯底的精華,同藥膳混合在一起,好養生嘅一頓邊爐!當然汽水飲品選擇都好多,非常滿足又邪惡的一頓晚餐!

餐牌都幾多元化,食物種類也多,肉類菇類丸類海鮮類應有盡有。

值得一讚的還有響鈴同炸魚皮~

當然汽水飲品選擇都好多,非常滿足又邪惡的一頓晚餐!

2019-11-28 63 浏览
2.5小時任食雞/鴨煲+火鍋($188另加一)天氣開始轉涼,去打邊爐當然唔少得🥰。一個價錢有兩種享受,仲要啤酒汽水都任飲,絕對超值!一坐底先食雞/鴨煲,可選有大/中/小辣,雞件好入味,份量夠多,食完已經飽左一半🤪。食完雞煲店員會幫忙轉火鍋,湯底有8款選擇,包括香茜皮蛋鍋、蕃茄薯仔濃湯鍋、懷舊沙爹鍋、川椒麻辣鍋、泰皇冬蔭功鍋、清湯豆腐鍋、正宗豬骨鍋、滋補藥膳鍋。任食食物部分點單、部分自取,種類十分豐富:丸類、海鮮、肉類、菜類、麵類應有盡有。
2.5小時任食雞/鴨煲+火鍋($188另加一)
2019-11-27 40 浏览
南記就食得多 南記既上一層就係呢間新開既火鍋餐廳上到去staff好親切咁帶我地入座。第一次見帶餐廳可以揀鴨煲,不過都係叫左雞煲。 打邊爐湯底就揀左正宗豬骨鍋有基本既調味醬料雞煲份量都唔小架,同埋加左好多洋蔥同芫茜,味道好香👍🏻 雞件好入味同好滑。除左呢張紙既野之外,仲有丸類,菜類等等係自助式。豬骨鍋初頭以為會好普通, 點知勁好香好好味真係用豬骨去熬湯 味道好濃郁,推薦肥肉都唔會話好多肥肉,任食打邊爐黎講都好高質👍🏻
南記就食得多 南記既上一層就係呢間新開既火鍋餐廳
上到去staff好親切咁帶我地入座。

有基本既調味醬料

除左呢張紙既野之外,仲有丸類,菜類等等係自助式。

豬骨鍋初頭以為會好普通, 點知勁好香好好味
真係用豬骨去熬湯 味道好濃郁,推薦

肥肉都唔會話好多肥肉,任食打邊爐黎講都好高質👍🏻
1K
2019-11-27 1001 浏览
近排天氣涼咗好多,唔知你最想食嘅會唔會係打邊爐呢?今日我哋嚟到旺角嘅二鍋頭,貪佢坐得夠舒服,仲係任飲任食2個半鐘,嘢食選擇夠晒多,食完雞煲再打邊爐,咁這個冬天就不太冷啦。惹味雞煲打邊爐前先嚟個雞煲!雞肉索晒啲辣汁,雞肉好滑,好滋味。份量適中,唔驚食完雞煲就食唔落打邊爐。蕃茄薯仔濃湯鍋酸酸哋嘅蕃茄薯仔濃湯鍋,夠晒足料,所以湯底好香濃好開胃!美國肥牛打邊爐又點可以無牛呢?美國黑豚肉黑豚肉係我哋嘅強烈推介,豚肉味好濃,值得encore!除咗美國肥牛同美國黑豚肉,order紙仲有豬頸肉、牛柏葉、鮮雞片、鵝腸同羊肉片等,但記住留肚食海鮮呀!海鮮選擇超多:脆鯇魚片、花枝片、活海蝦、 帆立貝、青口、魷魚、吊桶仔等超過十款,樣樣都夠晒新鮮!而自取區有唔同款既丸、韓式餃子、菜、菇類、麵類、響鈴同魚片等,食幾多攞幾多,款款試齊都仲得。而餐廳仲提供唔同飲品選擇,啤酒、汽水同涼茶都有。

蕃茄薯仔濃湯鍋
酸酸哋嘅蕃茄薯仔濃湯鍋,夠晒足料,所以湯底好香濃好開胃!

美國肥牛
打邊爐又點可以無牛呢?

美國黑豚肉
黑豚肉係我哋嘅強烈推介,豚肉味好濃,值得encore!

而餐廳仲提供唔同飲品選擇,啤酒、汽水同涼茶都有。
2019-11-19
2019-11-27 81 浏览
想係旺角搵火鍋店,經過旺角中心附近就見到呢間二鍋頭火鍋店,就決定晚餐係呢間火鍋店食。首先可以任食惹味雞煲/鴨煲,然後再選湯底打邊爐。 我們兩們人Order 了雞煲,小辣,兩個人的份量也頗多的,太約有半隻雞左右。雞煲味道果真惹味,小麻小辣,而且雞肉也很嫩滑。 順便一提,雞煲是任食的,未食夠既朋友絕對可以再加點的。食完雞煲後,就可以選擇湯厎準備打邊爐。有八款不同湯底選擇。另外有張order 紙,可以挑選自己想食物。食物選擇甚多,肉類,海鮮等,任君選擇。肉類有必點既肥牛,黑豚肉,羊肉片,而海鮮則有帆立貝,白鱔片等。而除了order 紙外,其他丸類,蔬菜類就在火鍋自助區自我挑選。火鍋自助區種類多,食幾多拎幾多,十分方便。飲品也是任飲的,選擇多,除了基本汽水,啤酒,烏龍茶外,亦有提供鴻福堂涼茶等飲品。

食完雞煲後,就可以選擇湯厎準備打邊爐。有八款不同湯底選擇。

2019-11-26 488 浏览
天氣開始有少少涼,大家都有打邊鍋既想法。今晚我同女朋友去到呢間位於旺角新之城對面既雞煲火鍋店,叫二鍋頭。入到去一推門,啲火鍋味濃到呢,即刻覺得好肚餓😂😂入面設計得好寬躺,大量卡位,加上價錢適中,任飲任食,真係非常岩一班朋友吹水飯局👍🏻👍🏻店員安排位置比我地坐底,就馬上比調味架我地。入面有多款佐料,而我最鍾意既係芫荽👍🏻整好醬料後,我地馬上落單,佢地會先提供雞煲或鴨煲,而且重可以選擇辣度。我同女朋友就選擇左雞煲,微辣。一上菜果下,我都嚇左一嚇,兩個人份量既雞煲,份量都幾多喎👍🏻店員會馬上幫我地加熱,炒返熱啲雞,非常好鑊氣👍🏻而且入面好多雞肉,絕對吾係食骨😂😂佢地個雞煲非常好味,醬汁夠晒濃,而且重好入味Tim😊好快我地就消化左個雞煲,我想講,我吾食得辣都覺得好好味👍🏻👍🏻跟住我地就出去攞野飲,雖然任飲,但都有好多選擇,包括埋啤酒🍻攞完野飲,我地就叫店員換上火鍋湯,有好多選擇。我地選擇左滋補藥膳鍋,因為想補一下😂😂點埋啲火鍋料,等一陣就上菜了。湯底入面有吾少藥材,重月有紅棗。而配料都係任點,都好新鮮👍🏻我推介墨魚滑同蝦滑,非常好食。百幾蚊,咁多野食,真係好抵好抵。大家都快啲去試下啦👏🏻
入到去一推門,啲火鍋味濃到呢,即刻覺得好肚餓😂😂

佢地個雞煲非常好味,醬汁夠晒濃,而且重好入味Tim😊

攞完野飲,我地就叫店員換上火鍋湯,有好多選擇。

我地選擇左滋補藥膳鍋,因為想補一下😂😂
點埋啲火鍋料,等一陣就上菜了。

我推介墨魚滑同蝦滑,非常好食。
百幾蚊,咁多野食,真係好抵好抵。大家都快啲去試下啦👏🏻
2019-11-25
2019-11-26 47 浏览
天氣開始轉涼,想係旺角搵間火鍋店食下,就試下新開既呢間二鍋頭火鍋店。呢間火鍋店是任飲任食,有點單紙or 自助區,而飲品也是自取的。在門口不遠的位置便有飲品區,飲品款式多,啤酒汽水,還有鴻福堂支裝飲品。一開始火鍋可選擇任食雞煲或鴨煲,點了一個惹味雞煲。雞煲又麻又香,雞件沾滿香濃醬汁,雞肉很嫩滑,味道突出而且十分惹味,真係令人越食越過癮!品嘗完美味雞煲後就是Hotpot time !!火鍋湯底是自選的,我們選擇了蕃茄薯仔湯底,而且還點了多款食物,包括美國肥牛,黑豚肉,墨魚滑鮮蝦滑,帆立貝,蝦等等。美國肥牛,不會太韌。墨魚滑爽口彈牙,食到有粒粒墨魚在其中。而帆立貝十分大粒,不會嚡口,咬下去啖啖是肉。而蝦,鯇魚片,白膳片等,十分新鮮。

一開始火鍋可選擇任食雞煲或鴨煲,點了一個惹味雞煲雞煲又麻又香,雞件沾滿香濃醬汁,雞肉很嫩滑,味道突出而且十分惹味,真係令人越食越過癮!

品嘗完美味雞煲後就是Hotpot time !!

美國肥牛,不會太韌。墨魚滑爽口彈牙,食到有粒粒墨魚在其中。

🐱🐶二鍋頭(旺角).是日熱烈地彈琴熱烈地唱🥳即刻約👭朋友去位於📍旺角西洋菜南街138號福苑2樓「二鍋頭」食雞煲+打邊爐🍲.雞煲:好惹味,雞肉份量根據人數分配,一定夠食🤤而且十分入味😋😋.食完雞煲後,輪到揀火鍋底喇😄揀咗個懷舊沙爹鍋,沙爹味好香濃,而且越煲越入味,基本上之後連調味料都唔使點呢😋.任飲任食,價錢每人只需$188(另收加一服務費),好抵呢🤪.總結評分:8/10番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
🐱🐶二鍋頭(旺角)
任飲任食,價錢每人只需$188(另收加一服務費),好抵呢🤪
總結
評分:8/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
今晚同家姐佢地連埋男朋友去左旺角搵野食見到有間新火鍋開左見佢價錢幾抵就上去試下😘之後我地就出左去自助區拎野飲呢到既數目種類都幾多仲要有我最鍾意既涼粉爽仲有d 提子soda 啤酒汽水呢d 一定必備而且佢地勁貼心有放左好多鴻福堂系列比大家揀咁我地首先就要左一個好香好香既雞煲底先😘佢地staff 仲幫手炒 勁好服務態度而且個雞煲好香 雞件數目都幾多下好香好滑同埋佢既自助區已經有好多唔同既野食比大家自己拎有唔同種類既丸 蔬菜 同豆腐豆卜果d 比大家揀同埋佢地好新鮮 見佢地成日refill仲有我最鍾意既出前一丁任食😙到自己填紙揀野食真係無乜令我失望到鮮滑牛肉, 墨魚滑,肥牛 , 豚肉片真係好正好新鮮💕😍特別係滑牛肉 厚切得黎又好香牛味另外仲要左雲吞,鮮蝦同魷魚😘好香阿 同埋份量都好多豬皮都好吸味🥰🥰呢間必定encore 😙
今晚同家姐佢地連埋男朋友去左旺角搵野食

同埋佢地好新鮮 見佢地成日refill
仲有我最鍾意既出前一丁任食😙

到自己填紙揀野食
真係無乜令我失望到
鮮滑牛肉, 墨魚滑,肥牛 , 豚肉片
真係好正好新鮮💕😍
特別係滑牛肉 厚切得黎又好香牛味
另外仲要左雲吞,鮮蝦同魷魚😘
好香阿 同埋份量都好多
豬皮都好吸味🥰🥰

呢間必定encore 😙
2019-11-25 35 浏览
今日同好耐冇見既朋友去食好野,我地揀左一間新開既放題火鍋店食晚餐,一邊慢慢食一邊吹水!任食火鍋黎講都唔算好貴,重點係有好多選擇同埋野食好高質!首先,先點食雞煲或者鴨煲,雞煲平時就食得多,所以今次我地就揀左鴨煲。上左鴨煲之後,店員會點火燒一燒佢,再炒一炒啲鴨,成個煲都散發住香噴噴既味道!食完鴨煲之後就可以揀湯底啦,我地揀左芫茜皮蛋湯底!之後就可以揀火鍋料,有一部分可以出去自己拎,有啲就要落單,好多選擇而且又新鮮!仲有任飲野飲同藍妹啤酒!
任食火鍋黎講都唔算好貴,重點係有好多選擇同埋野食好高質!
食完鴨煲之後就可以揀湯底啦,我地揀左芫茜皮蛋湯底!
仲有任飲野飲同藍妹啤酒!
2019-11-25 30 浏览
每逢天氣一開始凍就會心思思想打邊爐,於是約咗個同好出去旺角覓食,我地最後決定黎呢間新開,叫二鍋頭嘅雞煲專門店。鋪頭位於旺中對面二樓,行完街過去食飯都幾就腳,一坐低,店員就俾咗張紙我地揀食咩煲,見到鴨煲咁新奇,就一於佢啦。成個煲擺到靚靚仔仔,然後再由店員炒一炒,d香味撲鼻而來,等唔切喇!鴨肉好惹味,相信同配料有密切關係,配料不但多,刀法亦唔馬虎,切得好整齊,均勻,抵讚!食完鴨煲,終於黎到主角—火鍋,我地嗌嘅係沙嗲湯,味道濃郁,又唔會掩蓋咗食材本來味道,唔洗沾醬都夠味。店鋪食材分兩部分,肉類海鮮寫紙仔,菜,麵類自取,肉品嘅選擇雖然唔特別多但勝在新鮮,提供嘅份量亦啱啱好。另外值得一提係服務真係唔錯,會經常幫你收走多出黎嘅碗碟,加湯,態度非常良好

2019-11-19
2019-11-25 28 浏览
秋意漸濃,涼涼地梗係要打返個邊爐先得啦,今日黎到旺角行街,見到旺中對面開咗間新嘅火鍋店,一於試下,店鋪位於樓上,Watson隔黎有𨋢可以搭,唔洗行樓梯嫁店舖好新,卡位凳又高,一班人打住邊爐 hehehaha傾偈都唔太怕嘈到人。黎到先揀咗個煲先,我地叫咗雞煲,配料好多好香口,店員仲會係你面前兜兩兜撈勻佢,真係睇住都流口水,唔會因為配料多而減咗雞嘅份量,好均真,重點佢堅係任食,唔夠喉可以再叫多個煲,唔打邊爐住,鍾意雞煲嘅你一定要黎喇。之後我地叫咗沙嗲湯底,湯底香而不膩,蓋過所有食材原本嘅味道。佢地嘅食材選擇亦多同新鮮,花枝片,吊桶,墨魚仔,海鮮種類多,啱曬鍾意海鮮嘅我。

2019-11-20