2021-11-03 34 浏览
天氣涼咗咁多, 約朋友食飯梗係食火鍋放題啦! 二鍋頭早前喺尖沙嘴開咗分店,地點就腳,最啱一班朋友放工聚腳! 餐廳環境光猛企理,而且通風做得唔錯。打邊爐前可任食雞煲,BB辣易接受,入口偏麻夠惹味。火鍋配料選擇多。肉類海鮮新鮮,而丸同菜類擺放位置衞生整齊,就連即食麵都有3款選擇!餐廳好細心,order嘅配料會根據人數派食物。食量淺嘅朋友唔洗擔心叫得太多,而食量大嘅就可以多叫幾次,上菜速度都頗快。雪糕選擇多,除咗大路牌子,榴槤愛好者一定要試呢款!如果同行朋友鐘意食羊,任食羊腩煲絕對吸引!

打邊爐前可任食雞煲,BB辣易接受,入口偏麻夠惹味。

雪糕選擇多,除咗大路牌子,榴槤愛好者一定要試呢款!

如果同行朋友鐘意食羊,任食羊腩煲絕對吸引!
2021-11-02 34 浏览
喜歡在尖沙咀「二鍋頭」吃火鍋放題的原因,是這裏吃完雞煲後,店員會立即更換其他湯底打邊爐。避免雞煲中的醬汁,繼續在湯底中不停煮,使湯底辣之餘,湯水也變得混濁。其次是這裏的飲料款式多,而且還有雪糕作為餐後甜品👏👏👏此外,以火鍋放題來說,吃到鱔片、蝦🦐、蜆和花枝片等不同種類的海鮮食物算是不錯😌 惹味雞煲肉質細嫩,少許微辣十分惹味,煲中的洋蔥🧅特別好又夠冧,醬汁甜香,味道層次豐富,所以不能浪費這美味的雞煲汁,將它混合芋絲一起煮,芋絲索晒其味道,非常好吃😋海蝦細嫩而不腥,簡單放入湯中煮已吃到大蝦🍤的本味,海蜆肉質清甜沒有沙👍。鮮蝦雲吞材料豐富,有蝦肉和木耳絲,皮簿餡料結實,味道鮮甜有口感。總括今次大家都食得開心🙂下次有機會再來一定嘗試這店舖的「牛魔皇」任食美國極黑和牛,聽說牛肉質感不錯,不妨試試。

其次是這裏的飲料款式多,而且還有雪糕作為餐後甜品👏👏👏

惹味雞煲

2021-11-01 169 浏览
都算係近年打邊爐最差既體驗。霖住見到咁多正評同fd去試下,點知中左伏。個兩個鐘,上第一張單已經成半個鐘先到。啲野食又cheap, 但要收成218一位。不過咁,如果大家想打邊爐但book 唔到位,過黎就一定有位。同埋同fd吹水係唔錯既,因為成場冇乜人。都有野係好食既,啲菜呀,丸呀,雪條同埋岀前一丁都正常發揮,同埋都食得飽人既,ok既。不過大家唔信我唔緊要,但食完覺得難食就唔好向左走向右走喊。積極推介俾大家!
2021-10-31 39 浏览
平時好鐘意同朋友試唔同既野食👭今次來試下喱間有極多選擇既火鍋店🤣有雞煲/鴨煲/豬手煲任食,仲可以打邊爐🤪我地叫左個火焰鴛鴦鴨煲,目的係為左打卡😝見隔離枱個火焰炒到冚冚聲,我地都叫返個來試下🥰果然睇得又食得😙之後我地就叫多轉雞煲,因為朋友都幾鐘意飲酒,見到有二鍋頭雞煲已經心思思想叫😍侍應就推薦左支澳洲里奇蘭汽泡酒俾我地,佢話係個酒廠試食佢哋個雞煲之後,揀咗呢支酒黎配搭佢哋嘅雞煲😲所以支酒係係同個雞煲super match既🤭食完雞煲同鴨煲之後,我地終於開始打邊爐🤣間舖頭好好會換過個新煲俾我地打邊爐,唔係就咁加湯😋我地就簡左藥膳煲😚打邊爐既選擇都有好多!有海鮮,牛拼盤同大量邊爐鐵膽🤪雖然種類多,但質素一d都唔馬虎👍🏻價錢仲完全唔貴,超級抵食🥳🥳🥳
平時好鐘意同朋友試唔同既野食👭
今次來試下喱間有極多選擇既火鍋店🤣
雞煲/鴨煲/豬手煲任食,仲可以打邊爐🤪
我地叫左個火焰鴛鴦鴨煲,目的係為左打卡😝

侍應就推薦左支澳洲里奇蘭汽泡酒俾我地,
所以支酒係係同個雞煲super match既🤭

食完雞煲同鴨煲之後,我地終於開始打邊爐🤣
間舖頭好好會換過個新煲俾我地打邊爐,唔係就咁加湯😋
我地就簡左藥膳煲😚
打邊爐既選擇都有好多!有海鮮,牛拼盤同大量邊爐鐵膽🤪
雖然種類多,但質素一d都唔馬虎👍🏻
價錢仲完全唔貴,超級抵食🥳🥳🥳

天氣有點涼,朋友說最適合吃雞煲!「二鍋頭」的醬汁濃郁,香辣惹味三款雞、豬手及鴨煲醬汁是它的靈魂所在,所以非食不可。店員會先介紹不同的火鍋放題種類,如喜歡吃牛肉的食客可選擇「牛魔王」🐮任食美國極黑黃牛,升級花膠雞窩湯底或三款雞、鴨、豬手煲任食,以上所有選擇均有30款配料食材可供火鍋享用,另加自助蔬菜區🥬🥒🥦款式選擇甚多。雖然火鍋前有三款煲的選擇,但因怕太飽肚所以只吃了一個雞煲和豬手煲,雞煲熱騰騰上桌,散發出香氣,雞肉入口嫩滑入味,洋蔥🧅夠冧👍。煲中的醬汁加入了少許酒的成份,放上蔬菜或芋絲吸取其精華,非常好味😋隨後再來一個豬手煲,煲中醬汁有黑椒作調味甜香辣,美味無窮。接着點了一個藥膳湯底和一些其他火鍋配料,各種配料食材水準平均,每樣食物不過不失,海蝦結實大條,餃子調味不錯👍,皮薄餡料飽滿,蔬菜新鮮,粟米夠香甜,食物款式有很多選擇,整體都非常滿意。
三款雞、豬手及鴨煲醬汁是它的靈魂所在,所以非食不可。

隨後再來一個豬手煲,煲中醬汁有黑椒作調味甜香辣,美味無窮。

2021-10-28 28 浏览
今日到九龍公園游水,每次游完水肚子特 別餓,在這時候最好就食放題,位於尖沙咀嘉芙中心「二鍋頭」地方寬敞,枱椅排放整齊,藍色牆身設計感覺舒服😌之前來這裏只是品嘗了它的雞煲,今次一定要試吓它的豬手煲,一試之下果然不錯👍有豐富的香茜味及黑椒味,重點是豬手混合的醬汁,有少許微辣感夠惹味,豬手煮得又夠軟身,豬皮上沒有毛,食得安心😋吃完🐖豬手煲後,感覺肚子已有少許飽意,在這時後最好吃一些有膳食纖維的蔬菜🥬,讓胃部加快排空速度,加上這裏的蔬菜櫃放置的蔬菜種類十分多,西洋菜、生菜、白菜、蓮藕、萵筍和粟米🌽,只要你想得出它都有。粟米飽滿味道特別甜🌽牛肉肉質夠冧,就算你不小心煮過度也不用怕,依然夠冧而且肉味香濃😋蝦肉🦐夠大和結實,配上調味豉油同吃,好有口感、美味。

粟米飽滿味道特別甜🌽

蝦肉🦐夠大和結實,配上調味豉油同吃,好有口感、美味。
2021-10-28 18 浏览
對於香港人來講,一年四季都係可以食到🍲雞煲火鍋,今次簡左尖沙咀嘉芙中心二鍋頭,原因係除咗雞煲之外仲有❤️‍🔥火焰鴨煲同埋豬手煲,任食唔嬲,嚟到梗係要試晒三款煲啦。價錢超值$198食2.5小時😍。雞煲我地點咗小辣,可以揀要唔要鳳爪要唔要芫荽,炒香之後食味道香濃,雞肉嫩滑。火焰鴨煲嚟到灑上玫瑰露同大量芫荽,點火炒一炒就食得,除咗有鮮鴨之餘,仲有啲臘鴨、鴨掌入晒味好鬼正。黑椒豬手煲炆得好淋,最欣賞係豬皮上面唔會有毛😂。食完三款煲都飽大半,當然唔會放過嗰邊爐啦,食完濃味野,清清地叫返嗰豆腐鍋底😜,order紙上有30多款火鍋配料任君選擇,另外自助區都有好多蔬菜、麵食,丸類可自取,加加埋埋成百款火鍋配料😙🍧甜品飲品嘅選擇都非常之多,有汽水、鴻福堂系列、各款茶類、、啤酒、果汁樣樣齊🤩甜品除咗有雀巢雪糕系列,仲有一隻榴槤味雪條都好鬼正😋下次都可以再嚟餐廳夠晒闊落,唔會有壓迫咁,鍾意食和牛嘅朋友都可以加錢食一個和牛plan$298全包,仲有啲氣泡酒係專門搵人就住呢度個雞煲調出嚟,不過今次嘅飯腳唔好酒就冇試到,下次再嚟試過😋🍲二鍋頭 (嘉芙中心) (尖沙咀)🧭尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芙中心1樓

🍲二鍋頭 (嘉芙中心) (尖沙咀)
🧭尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芙中心1樓
之前同朋友去過旺角分店食過覺得不錯,知道尖沙咀有分店就帶埋屋企人試下👍好彩之前有預先訂位,因為餐廳已經滿座了!這裏的雞煲鴨煲豬手任食的,我們一開始先食雞煲再食豬手煲,雞煲的辣到可以自由選擇,上枱時已經聞到香噴噴的味道,越炒越香,好入味,雞肉好嫩滑👍黑椒豬手煲,豬手炆得好淋好入味,黑椒味好香濃惹味,豬手皮煙煙韌韌充滿彈性!天氣轉涼點了個藥膳湯底補一補😍藥材都好足料!配料方面我們點了肥牛、新鮮牛肉、蜆、海蝦及鮮片,樣樣都好新鮮👍肥牛入口鮮嫩,蜆肉無沙,粒粒都帳卜卜,海蝦新鮮爽口!自助區亦有很多選擇,有丸類,茹類和蔬菜等…排放得很整潔和整齊!飲品基本汽水,涼茶及啤酒多種選擇。最後當然要留肚食雪糕🍦
飲品基本汽水,涼茶及啤酒多種選擇。最後當然要留肚食雪糕🍦

2021-10-27 1030 浏览
不知何時開始流行雞煲加火鍋,食完雞煲加上湯打邊爐。但這種食法其實超肥又鹹,非常不健康。得知這間在尖沙咀的二鍋頭是會在食完雞煲後換過另一煲上湯給你打邊爐,咁就好得多了。任飲任食火鍋雞煲都只需$218。想食得更好可加錢升級為牛魔皇或珍寶虎蝦海鮮盤,不過我和朋友都覺得不需要了,或者下次多些人一起吃時才加吧。除了雞煲,還有火焰鴛鴦鴨煲和黑椒豬手煲可選,二者都得吸引,但最後還是選了最保守的惹味雞煲。雞煲真的很惹味、香辣,雞肉嫩滑。食曬雞肉和吸曬味的洋蔥,都半飽了。食完雞煲換煲打邊爐,有8款湯底可選。我們選了冬陰功鍋,好足料:香茅、南薑、檸檬葉和青檸,酸咪咪的,愈打愈開胃。火鍋配料有肉有海鮮,都是落單送上來的,另外還有自助區挑選蔬菜、丸類、飲品和甜品等,種類豐富而且新鮮。肉類推介「鮮滑牛肉」,手切牛肉又嫩又滑又有牛肉味。海鮮推介「白鱔片」,厚切、肉滑,加咗幾次單都一樣好新鮮。還有「鮮蝦雲吞」和「凰城水餃」都有驚喜,食得出是即日新鮮製品。甜品也有驚喜:有榴槤和紫米雪條!喜歡飲酒的朋友可以試下澳洲釀酒專家專門為雞煲而調配的葡萄氣酒。餐廳光猛闊落無油煙,服務周度,有viutv睇,和朋友摸下酒杯底應該唔錯
不知何時開始流行雞煲火鍋,食完雞煲加上湯打邊爐。但這種食法其實超肥又鹹,非常不健康。得知這間在尖沙咀的二鍋頭是會在食完雞煲後換過另一煲上湯給你打邊爐,咁就好得多了。

除了雞煲,還有火焰鴛鴦鴨煲和黑椒豬手煲可選,二者都得吸引,但最後還是選了最保守的惹味雞煲雞煲真的很惹味、香辣,雞肉嫩滑。食曬雞肉和吸曬味的洋蔥,都半飽了。

肉類推介「鮮滑牛肉」,手切牛肉又嫩又滑又有牛肉味。
海鮮推介「白鱔片」,厚切、肉滑,加咗幾次單都一樣好新鮮。

甜品也有驚喜:有榴槤和紫米雪條!

餐廳光猛闊落無油煙,服務周度,有viutv睇,和朋友摸下酒杯底應該唔錯。
2021-10-26
  • 鮮蝦雲吞
  • 凰城水餃
  • 白膳片
  • 澳洲釀葡萄氣酒
打邊爐不嬲都係我哋香港人好鍾意嘅活動,因為可以一班人一齊喺度烚吓烚吓😂亦都係一個飲酒嘅好藉口😂雖然而家天氣都仲係超級熱,但係都阻止唔到我喺冷氣房打邊爐嘅決心😂今日就去咗一間雞煲火鍋放題專門店,佢哋同其他火鍋店最唔同嘅地方,就係除咗雞煲之外都有豬腳煲,鴨煲等等,而且全部都係任叫😂-成餐飯入面最鍾意就係佢個豬腳煲,份量好多而且充滿骨膠原~仲要煮得入味同淋身,對比之下個鴨煲就相對冇咁出色,不過佢入邊混合左臘鴨,層次上都係幾豐富😂我哋食完兩個煲先開始打邊爐😂所以嗰時相對有少少飽💁🏻‍♂️ 不過佢哋嗰啲魚類都好出色,特別係鯇魚 食落超級爽口彈牙💁🏻‍♂️而鵝腸都幾爽💁🏻‍♂️ 最重要係價錢都幾相宜,適合一大班朋友去😗
亦都係一個飲酒嘅好藉口😂

最重要係價錢都幾相宜,適合一大班朋友去😗
2021-10-27 18 浏览
天氣凍就想打邊爐又想食羊腩煲之前食過呢度嘅雞煲幾正諗住再嚟打邊爐點知就發現原來新出咗羊腩煲 梗係要試試佢羊腩煲都係可以任食嘅我地食左兩煲先轉打邊爐羊腩煲都幾好味 筍 冬菇 馬蹄 大蒜 芹菜 腐竹應該有嘅料都齊晒 而且好入味有特製嘅腐乳醬加埋仲好味再喺出面攞左好多生菜嚟索汁 超好食食到咁上下就換個清啲嘅湯底打個邊爐再叫左少少火鍋料美國肥牛都ok脆肉鯇好爽好新鮮鱔片都唔錯 係回本之選菜就係出面自己任攞仲有好多菇呀丸呀麵呀嗰啲但太飽食唔落喇
天氣凍就想打邊爐

菜就係出面自己任攞
仲有好多菇呀丸呀麵呀嗰啲
但太飽食唔落喇
2021-10-26 62 浏览
係尖沙咀見到2小時任飲任食火鍋雞煲廣告牌,只係$218,朋友話要試下。我心諗這個價錢會有乜嘢好食?不過朋友話試就試吧。結果真係好抵。入座後首先是雞煲、鴨煲和豬手煲三選一,我們選了「二鍋頭惹味雞煲」,熱辣辣,好大煲,很惹味。雞多肉又嫩滑,紫洋蔥吸飽醬汁很好吃。食完雞煲後再選火鍋湯底,我們選了「泰皇冬陰功鍋」,湯中有香茅、檸檬葉、南薑和青檸片,有點酸,如果加些椰奶會更好。$218是基本火鍋配料,可加錢升級為牛魔皇或珍寶虎蝦海鮮盤。不升級一樣有美國肥牛,質素當然不及和牛,但可接受。我反而欣賞「鮮滑牛肉」,真的又鮮又滑,配埋調味區的沙茶醬,就是沙嗲牛肉!我一個人食咗兩份。「墨魚滑」也是必吃,又爽又彈又有墨魚味。先前的雞煲已飽了一半,火鍋配料加埋食物自助區,有80款食材供你選擇。加上雪糕飲品任食任飲,加一後不用$250已令你滿足和飽飽。抵食。

入座後首先是雞煲、鴨煲和豬手煲三選一,我們選了
二鍋頭惹味雞煲

食完雞煲後再選火鍋湯底,我們選了
不升級一樣有美國肥牛,質素當然不及和牛,但可接受。
我反而欣賞
肉類和海產
墨魚滑

「墨魚滑」也是必吃,又爽又彈又有墨魚味。
火鍋配料

墨魚滑
火鍋配料
多款雪糕
2021-10-26 20 浏览
天氣轉涼最適合食辣辣地嘅雞煲加火鍋,這裡嘅雞煲,豬手煲,鴨煲都是無限refill絕對唔怕一煲唔夠喉,雞煲味道都唔錯食完雞煲先再慢慢換個煲湯再打邊爐,火鍋配料都唔少選擇~有自助式又有寫字入單的,自助式主要係丸類菇類同蔬菜類,全部放係兩個大冰櫃認真企理衛生,牛魔皇嘅朋友可以試另一款無限追加和牛,牛頸脊同安格斯牛小排,見隔離枱幾位男仕食啲牛好似唔錯,見佢仲有個最新推出嘅羊腩煲下次一定要試,食飽飽再嘆枝好好味嘅榴槤雪條認真滿足
天氣轉涼最適合食辣辣地嘅雞煲火鍋,這裡嘅雞煲,豬手煲,鴨煲都是無限refill絕對唔怕一煲唔夠喉,雞煲味道都唔錯
食完雞煲先再慢慢換個煲湯再打邊爐
  • 二鍋頭惹味雞煲
2021-10-26 31 浏览
最近天氣開始涼涼地,除左急不及待想換季之外,最想嘅就梗係去食火鍋,雞煲, 羊腩煲,蛇羹……,雖然宜家一年四季都可以食,不過涼涼地食就更有feel啦~二鍋頭~舊年冬天系旺角食過一次,原來系尖沙咀開左分店,感覺比旺角好坐,濶落,所有飲品,調味料,配菜,丸類都可以自己系出面攞,鐘意飲咩,食咩,自己慢慢揀,食得晒先好攞本來好想試新出嘅羊腩煲,不過今日得2條友,好似多啲人食好啲,都系留返下次先試雞煲份量都吾少架,可以無限量添加,大食嘅就吾好客氣啦呢隻澳洲汽泡酒原來同雞煲好夾架,鐘意飲酒嘅你要試試啦~食完雞煲,要keep住個味蕾,再黎個沙嗲湯底打邊爐,爽呀!最後整返支榴槤雪條
最近天氣開始涼涼地,除左急不及待想換季之外,最想嘅就梗係去食火鍋雞煲, 羊腩煲,蛇羹……,雖然宜家一年四季都可以食,不過涼涼地食就更有feel啦~

雞煲份量都吾少架,可以無限量添加,大食嘅就吾好客氣啦

呢隻澳洲汽泡酒原來同雞煲好夾架,鐘意飲酒嘅你要試試啦~

食完雞煲,要keep住個味蕾,再黎個沙嗲湯底打邊爐,爽呀!

最後整返支榴槤雪條

2021-10-20
  • 二鍋頭惹味雞煲
  • 澳洲M6和牛
2021-10-24 20 浏览
天氣開始涼, 最啱就係去打邊爐! 入座後, 店員會先主動介紹各個套餐嘅分別。餐廳環境寬敞, 好少有火鍋店咁乾淨整齊, 就連放野食同調味料嘅位置都好乾淨企理。打邊爐前有3款煲選擇, 分別係豬手/雞/鴨, 可以任添。今次揀咗雞煲, 惹味唔太辣, 食落則有少少麻。之後就可以選擇湯底, 有8款選擇! 正宗豬骨鍋足料夠味。食物方面, 餐廳每次上適當嘅份量, 唔會眼闊肚窄👍🏻 整體肉類新鮮, 墨魚滑爽口有誠意!外面拎野食同飲品櫃都好整齊, 欣賞所有食物都長期放雪櫃內, 而且好多野都有密封包裝, e.g.公仔麪、雪糕, 疫情下就食得更安心啦!
天氣開始涼, 最啱就係去打邊爐!

之後就可以選擇湯底, 有8款選擇! 正宗豬骨鍋足料夠味。

2021-10-20