2019-05-22 212 浏览
Health Preservation vs gobble up whatever?-呢排成日聽人講咩都要養生,無謂食咩飲咩都需要講健康,食既要有機,飲既要滋補養顏,聽個朋友觀塘新開左間甜品店有好幾個系列都係幾滋陰養顏,岩哂一眾貪靚既女士!! 👇📌桃膠椰皇蛋白燉奶 - $52👉講到滋補你一定會諗到燉奶!原來呢盅野唔係話你想食就有咖,如果9點後黎到基本上都會得返D凍既,想要最好味既狀態記得一定要早少少去呀,我就做左功課,一早打定電話過去留返1盅,賣相已經好IGable! 第一時間相機食先,個椰皇摸落都幾熱,蛋白非常嫩滑,食落仲有好重既椰子味!桃膠亦非常爽口,師傅送左幾粒杞子,話比我明目wor,我仲刮左少少椰肉食,好清甜!呢個係必食之選!📌黑糖珍珠鮮奶 - $30👉個個都飲黑糖,唔通個個都鍾意黑糖咩,原來網上睇到果個menu已經係舊咖啦,我琴晚去已經update左最新,多左好多珍珠奶茶飲呀,本身見到花茶諗住試下.但諗左好耐都係留比女仔試啦lol,呢杯鮮奶都好純滑,飲落唔會甜到”漏”,味道亦唔會差過XX堂啦!埋單都係$100有找,環境都比我想像中大,最岩一大班食完飯黎坐下吹下水呀!
呢排成日聽人講咩都要養生,無謂食咩飲咩都需要
講健康,食既要有機,飲既要滋補養顏,聽個朋友觀塘
新開左間甜品店有好幾個系列都係幾滋陰養顏,
岩哂一眾貪靚既女士!! 👇

📌桃膠椰皇蛋白燉奶 - $52
👉講到滋補你一定會諗到燉奶!原來呢盅野唔係話你想食就有咖,
如果9點後黎到基本上都會得返D凍既,想要最好味既狀態記得
一定要早少少去呀,我就做左功課,一早打定電話過去留返1盅,

📌黑糖珍珠鮮奶 - $30
有找,環境都比我想像中大,最岩一大班食完飯黎坐下吹下水呀!
2019-05-21
$50 (宵夜)
  • 桃膠椰皇蛋白燉奶
  • 黑糖珍珠鮮奶
2019-05-20 105 浏览
終於到了星期五的晚上🌃 辛苦工作了一個星期,果然還是需要來點甜品為自己打打氣💪🏻 位處觀塘鴻圖道巧明街交界,繼上次試過美式漢堡後,原來在同一商廈有甜品店呢🍨二少水晶粉涼粉 $48本來想吃美白養顏系列,可惜我和朋友太晚到的關係,已經沒有燉奶😣 唯有選了二少涼粉水晶粉,老闆人很好,知道我們不知選哪一款才好,就2款粉類都給我們一併試😆 涼粉爽口、生果新鮮,比較之下水晶粉更合口味😌🌹玫瑰蜂蜜花茶 $27(凍飲)除了甜品,這裏還售賣花茶和黑糖鮮奶等飲品🥤 而且感覺飲品更出色呢! 花茶玫瑰味濃郁💐 蜂蜜味道不會過甜,配上茶飲口味討人喜歡💗 為悶熱的天氣清涼一下😚🌼月桂花茶 $25(熱飲)最初不知道月桂花茶原來就是桂花茶,想不到茶底香濃,有淡淡的桂花香氣,少了甜味卻充滿花香💖 雖然我點了熱飲,老闆非常親切的特意把飲品調得沒那麼熱,好讓我更易入口☺️有些時候小店的親切服務,不是一般大餐廳可以媲美👏🏻 雖然餐廳仍有進步空間,但希望可給予小店支持,做出更好的味道💗

二少水晶粉涼粉 $48

🌹玫瑰蜂蜜花茶 $27(凍飲)
🌼月桂花茶 $25(熱飲)

2019-05-17
宵夜
2019-05-17 68 浏览
晚上係觀塘附近食完晚餐就同朋友搵下有咩甜品食見到工業區呢邊新開左間二少甜品甜品店不止有紅豆沙,杏仁糊等傳統甜品賣仲有涼粉,水晶粉等水果甜品更加加錢配芋圓等材料養顏系列更有蛋白墩奶原來好想食蛋白墩奶,但店員說已售完原來仲有花茶同黑糖奶賣真的有好多款式今次點了蜜瓜涼粉同二少水晶粉涼粉蜜瓜涼粉的感覺很好,首先涼粉加了黑糖醬後不會太甜岩晒鐘意食甜品又怕甜品太甜的香港人蜜瓜又夠清甜爽口二少水晶粉涼粉就有芒果,蜜瓜,西瓜,芋圓水晶粉是一條條透明的像麵一樣食入口好爽但略嫌芒果有點酸和芋圓太硬改善完應該更好
晚上係觀塘附近食完晚餐就同朋友搵下有咩甜品
見到工業區呢邊新開左間二少甜品
甜品店不止有紅豆沙,杏仁糊等傳統甜品
仲有涼粉,水晶粉等水果甜品更加加錢配芋圓等材料
養顏系列更有蛋白墩奶
原來好想食蛋白墩奶,但店員說已售完
原來仲有花茶同黑糖奶賣
真的有好多款式

今次點了蜜瓜涼粉同二少水晶粉涼粉
蜜瓜涼粉的感覺很好,首先涼粉加了黑糖醬後不會太甜
岩晒鐘意食甜品又怕甜品太甜的香港人
蜜瓜又夠清甜爽口
二少水晶粉涼粉就有芒果,蜜瓜,西瓜,芋圓
水晶粉是一條條透明的像麵一樣
食入口好爽
但略嫌芒果有點酸和芋圓太硬
改善完應該更好
2019-05-17 52 浏览
近年觀塘區的工廠大廈越多越隱世食店。昨晚在回家途中發現鴻圖中心地下改健成為美食廣場。進來看看有4-5間小型餐廳。走到最入看到以港式糖水為主的二少甜品,就和爸爸試試佢。可惜當晚可能大夜(約9點),可以選擇的款式不多。叫了一個二少水晶涼粉。可以選擇花奶/黑糖,前者比較淡而無味。建議可選擇黑糖。不知是否小店就快關門的關係,用上了即棄碗筷,這點比較失望。涼粉冰涼,水果鮮甜(西瓜,芒果,蜜瓜)加分 再加了一杯熱月季花茶$25, 花香清甜!推介!!相信小店經營時間尚短,作為觀塘工廠區稀有的甜品店還有很大進步空間。小店還有黑糖珍珠系列飲品,唯昨晚太夜已經沒有珍珠,下次經過可以一試。
進來看看有4-5間小型餐廳。

走到最入看到以港式糖水為主的二少甜品,就和爸爸試試佢。
可惜當晚可能大夜(約9點),可以選擇的款式不多。
叫了一個二少水晶涼粉。
二少水晶粉涼粉
可以選擇花奶/黑糖,前者比較淡而無味。建議可選擇黑糖。
不知是否小店就快關門的關係,用上了即棄碗筷,這點比較失望。
二少水晶粉涼粉
涼粉冰涼,水果鮮甜(西瓜,芒果,蜜瓜)加分

再加了一杯熱月季花茶$25, 花香清甜!推介!!

2019-05-16
$40 (宵夜)
本人昨晚在此店欲購珍珠奶茶,男職員聲稱沒有珍珠,故本人便購買芝麻糊,豈料後來有另一位男士同樣購買珍珠奶茶,另一位女職員卻稱珍珠正在煮沸中,需等候5-10分鐘,男顧客接受等候。本人並沒有要求更換,心認為免浪費,大可下次再購買,等候了大約10分鐘之後,本人沒想到以港幣22元換來一杯大約120ml、一團團粉狀、與超市能購買開水即沖無分別的、微暖的一杯迷你芝麻糊!本人為此感到十分不滿及不值,直至今天不得不向消委會作出投訴以紀錄個案存檔。
2019-05-16
2019-05-15 64 浏览
經開二少甜品,見到他MENU上的LOGO真的好可愛,加上比較白色系的裝修同朋友食完飯,就決定在二少甜品食埋糖水,女人,甜品會留在第二個胃~~點了芝麻湖,二少水晶粉加涼粉,同埋黑糖珍珠奶茶,黑糖珍珠奶茶黑糖味道比較出,如果珍珠再淋少少會更好,奶茶香滑,芝麻湖芝麻湖不過不失,熱得剛好,二少水晶粉加涼粉因為老細話無曬竽圓,所以給多左涼粉同埋水晶粉,水晶粉口感煙UN,加埋黑糖汁,真的好像食緊湯粉咁,另外涼粉都味道可以,生果都不過不失,二少甜品滿足了我和朋友的一個晚上。
同朋友食完飯,就決定在二少甜品食埋糖水
女人,甜品會留在第二個胃~~
點了芝麻湖,二少水晶粉加涼粉,同埋黑糖珍珠奶茶,

黑糖珍珠奶茶

黑糖味道比較出,如果珍珠再淋少少會更好,奶茶香滑,
芝麻湖

芝麻湖不過不失,熱得剛好,

二少水晶粉加涼粉

因為老細話無曬竽圓,所以給多左涼粉同埋水晶粉,
水晶粉口感煙UN,加埋黑糖汁,真的好像食緊湯粉咁,
另外涼粉都味道可以,
生果都不過不失,
二少甜品滿足了我和朋友的一個晚上。
2019-05-14
$50 (宵夜)
  • 二少水晶粉加涼粉