2023-02-18 728 浏览
♡♡♡📍二世祖 (大角咀)大角咀福全街18號地舖以前都有聽過呢間嘅Cafe今次終於都有機會可以試吓😂。喺旺角行過去10分鐘都唔使,所以地理位置其實都OK 😆!上菜速度都幾快🤟🏻~🍽招牌雞翼配芥末醬雞翼鹹淡適中,芥末醬另上😝~點完芥茉漿會有另一番風味✌🏻。🍽原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯賣相都幾吸引,軟殼蟹真係超吸引🤣,軟殼蟹嘅表面有脆漿口感,再加上有獨特嘅口味😝,再配埋龍蝦汁蟹肉真係勁惹味🤣🤣!而且意大利飯好濕潤,每啖都好滋味😻~🍽二世祖超級窩夫配雪唔知點解去Cafe嘅時候就一定會想食甜品!所以我哋就揀咗呢個超級窩夫配雪糕。成個窩夫雪糕嘅造型都好靚,好適合影相😚😚。個雪糕仲係玄米茶,味道超正!而且個雪糕仲係有造型好可愛😝。窩夫有4塊而且冇嘢度都係熱辣辣嘅😆,側邊仲會有一個士多啤梨cream cheese,另外仲有抹茶醬而且有少量嘅藍莓,所以加加埋埋一齊成個組合都好正🤣🤣!🍼宇冶抹茶白朱古力奶 突然好想飲抹茶既嘢飲,聽左職員嘅建議之後就揀咗呢個宇治抹茶白朱古力奶,原來係呢度嘅招牌🤣🤣!然後我哋再望一望隔離枱嘅客人,發現真係好多人叫左呢杯😂!嘢飲嘅外型都好靚,係用咗玻璃樽去裝住,然後有隻
♡♡♡
📍二世祖 (大角咀)
大角咀福全街18號地舖

🍽招牌雞翼配芥末醬
雞翼鹹淡適中,芥末醬另上😝~點完芥茉漿會有另一番風味✌🏻。

🍽原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯

🍽二世祖超級窩夫配雪

🍼宇冶抹茶白朱古力奶
突然好想飲抹茶既嘢飲,聽左職員嘅建議之後就揀咗呢個宇治抹茶白朱古力奶,原來係呢度嘅招牌🤣🤣!然後我哋再望一望隔離枱嘅客人,發現真係好多人叫左呢杯😂!嘢飲嘅外型都好靚,係用咗玻璃樽去裝住,然後有隻小杯仔可以飲,飲落口勁順滑😻,好香宇治抹茶味!而且色澤好靚🤩,所以無論打卡定係味道都一流✌🏻!
  • 特濃宇治抹茶白朱古力奶
【原隻軟殼蟹超邪惡炸雞窩夫全部都好好食🍗】大角咀好多嘢食㗎!呢間係大角咀好出名,超人氣🤪第一次食完之後念念不忘好想食多次😚裝修有風格玩味重!嘢食又高質😋大家記著BOOK位先去📞想講特濃朱古力奶真心好JENG🍫.🍴黑松露原隻虎蝦意大利粉(💰:98)意粉夠曬CREAMY,JENG😍黑松露味濃得唻唔太膩🥰.🍴二世祖特濃朱古力 (💰:48)樽仔外型📸好有朱古力味,朱古力味好濃🍫口感夠幼滑😋大推❗️.🍴是日精選薄餅 (💰:78)PIZZA係薄身,夠曬脆!加埋芝士JENGGG🧀 .🍴芥末洋蔥醬炸雞窩夫 (💰:148)好大份🤣外皮脆口,雞肉嫩滑,夠JUICY夠曬味😋有啲花生粒做配料👍🏻WAFFLE 蛋香味重,一啲都唔乾,加埋糖漿食超JENG🙈.🍴宇治抹茶白朱古力奶 (💰:48)樽仔外型📸抹茶味濃,但可能加埋白朱古力,一啲都唔苦🍵仲幾甜!唔中意抺茶嘅我都完全接受到👍🏻人都係鍾意朱古力奶多啲🍫.🍴原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 (💰:198)蟹肉份量都算多😌真係成隻炸軟殼蟹🦀調味適中,係龍蝦汁嘅RISSOTO,充滿鮮甜味,好食😆推介❗️-⏰要打電話book 定位!-💎推介指數: 💎💎💎💎💡性價比:✨✨✨✨
🍴黑松露原隻虎蝦意大利粉(💰:98)
意粉夠曬CREAMY,JENG😍黑松露味濃得唻唔太膩🥰
🍴二世祖特濃朱古力 (💰:48)
樽仔外型📸好有朱古力味,朱古力味好濃🍫口感夠幼滑😋大推❗️
🍴是日精選薄餅 (💰:78)
PIZZA係薄身,夠曬脆!加埋芝士JENGGG🧀
🍴芥末洋蔥醬炸雞窩夫 (💰:148)
🍴宇治抹茶白朱古力奶 (💰:48)
🍴原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 (💰:198)
⏰要打電話book 定位!
💎推介指數: 💎💎💎💎
黑松露原隻虎蝦意大利粉
二世祖特濃朱古力
黑松露原隻虎蝦意大利粉
二世祖特濃朱古力
之前見到唔少人介紹Easy Joe呢間餐廳🍴食物同飲品既賣相都勁吸引🤤感覺係一間有創意、充滿玩味既小店💛今次終於約左朋友陪我去喇!聽講呢度日日都滿場🤣所以我地提早少少到,6點正就入座喇☺️餐廳既裝修令人感覺舒服又開心!喜歡牆上既壁畫,充滿藝術感同幽默感🤣另外仲掛上一串串燈泡仔~好有氣氛啊!❥ 黑松露大啡菇牛肝菌意大利飯 $138呢個意大利飯好高質💗好creamy,有濃郁既黑松露味!牛肝菌份量充足,口感豐富😚大啡菇真係好大隻,食落好juicy入味👍🏻飯粒硬度適中,每粒飯都索晒d汁,一啖又一啖我地好快清晒🤤❥ All Day Breakfast $148ADB超級豐富💕有黑松露炒蛋、煙三文魚、英式鬆餅、煙肉🥓、英式腸、炒什菌、牛油粟米🌽、烤蕃茄、沙律菜、法包配自家製士多啤梨忌廉芝士醬!最鍾意黑松露炒蛋,口感順滑,充滿蛋香❣️另外煙三文魚好大塊,帶有薄薄煙香,肉質鮮味濃😋ADB整體份量充足,兩個人share岩岩好🫶🏼✨特別推薦大家一定要加$10要埋熱伯爵茶一壺!!勁大壺,茶味又夠香濃,真係超抵!❥ 二世祖招牌窩夫配雪糕 $108好多款甜品都想點啊🤣🤣最後揀呢個係因為講到明係「招牌」甜品🤭果然冇失
之前見到唔少人介紹Easy Joe呢間餐廳🍴
食物同飲品既賣相都勁吸引🤤
感覺係一間有創意、充滿玩味既小店💛
今次終於約左朋友陪我去喇!
聽講呢度日日都滿場🤣
所以我地提早少少到,6點正就入座喇☺️

餐廳既裝修令人感覺舒服又開心!
喜歡牆上既壁畫,充滿藝術感同幽默感🤣
另外仲掛上一串串燈泡仔~好有氣氛啊!

❥ 黑松露大啡菇牛肝菌意大利飯 $138
呢個意大利飯好高質💗
好creamy,有濃郁既黑松露味!
牛肝菌份量充足,口感豐富😚
大啡菇真係好大隻,食落好juicy入味👍🏻
飯粒硬度適中,每粒飯都索晒d汁,一啖又一啖我地好快清晒🤤

❥ All Day Breakfast $148
ADB整體份量充足,兩個人share岩岩好🫶🏼✨

❥ 二世祖招牌窩夫配雪糕 $108
好多款甜品都想點啊🤣🤣最後揀呢個係因為講到明係「招牌」甜品🤭果然冇失望!!
窩夫賣相超靚🥹食落煙煙韌韌,唔會太硬身,仲充滿蛋香味🥞
可以沾上濃濃既抹茶醬,或者酸酸甜甜既Strawberry Cream Cheese!兩隻味同窩夫都好夾💗
配上既雪糕我揀左豆腐味,味道濃郁,連埋窩夫一齊食好滿足🥰

❥ 原粒青蘋果沙冰 $48
比想像中大杯!清新爽甜,解渴解膩一流🤣
最開心係可以飲到一粒粒既青蘋果渣🍏口感好滿足🤣
2023-02-09
上星期日去咗大角咀依間想試好耐嘅cafe,聽聞支特濃抹茶白朱古力好正,所以決定試吓佢!佢地12:00一開門,我地就到,估唔到已經有兩枱客🫣,過左半個鐘就full house啦😱店內大約30個位,裝修以水泥灰為主,簡簡單單,感覺舒服!原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯個飯我地選咗硬身,煮得岩岩好,口感豐富,軟殼蟹外脆內軟,仲有勁多蟹肉👍🏻美國牛肉蘑菇芝士漢堡配薯條🍟🍔賣相得意🤣塊漢堡扒唔係個種死實實的感覺,超大塊的!薯條熱辣辣,唔錯!特濃宇治抹茶白朱古力奶🍵十級推介🫶🏻玻璃樽賣相靚之餘,仲係Easy Joe 嘅signature 自家製飲品!以明治4.3鮮奶沖製而成,倒出黎已經feel到個種濃厚度,抹茶味極濃,甘苦得黎有白朱古力嘅甜度中和返,Nice! 份量仲超多,超抵飲!抹茶控一定要去試試!♥️蝶豆花蜜糖青檸梳打賣相吸引,依杯份量都好多,蜜糖同青檸味岩岩好!

店內大約30個位,裝修以水泥灰為主,簡簡單單,感覺舒服!

美國牛肉蘑菇芝士漢堡配薯條

美國牛肉蘑菇芝士漢堡配薯條🍟🍔

特濃宇治抹茶白朱古力奶🍵

蝶豆花蜜糖青檸梳打

賣相吸引,依杯份量都好多,蜜糖同青檸味岩岩好!
美國牛肉蘑菇芝士漢堡配薯條
蝶豆花蜜糖青檸梳打
成日都見唔到人去食但每次都冇book位去食都係冇位🥺近排終於食到啦😆小店位置不大所謂8點就要準時走要比下一輪客人入坐🙌🏻🔸原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 $198啖啖飯都有蟹肉🦀龍蝦汁味好濃再加上滿滿嘅蟹肉不得了🤩好夾同埋唔會膩,朋友同我真係超鐘意💓而軟殼蟹好大隻仲有蟹膏少脆😙🔸墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚海鮮薄餅 $158本身冇唸住叫但見到相完全吸引咗🤭每一塊pizza都有大大塊嘅煙三文魚完全唔孤寒😳成個pizza嘅煙三文魚量應該有平時嘅一pack🤣而墨汁就冇食出味但芝士都有好多🧀同煙三文魚好夾,如果覺得單調可以加埋菜食🥬整體黎講鐘意食煙三文魚必叫!!!!✨🔸芥末洋蔥醬炸雞窩夫 $148第一下係心唸炸雞係邊原來係窩夫夾住咗😂有兩塊窩夫上面有滿滿嘅芝麻再加上千島醬同楓糖醬係好正🥰窩夫本身都甜甜地同軟熟可以加埋太陽蛋食都好夾🍳而炸雞好大塊,係雞扒都嫩同冇雪味🐣🔸二世祖特濃朱古力🍫 $48成日都見到人飲終於試到😚好濃朱古力味,朱古力控必飲🤭但一個人飲哂嘅味會少膩👀

🔸原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 $198

🔸墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚海鮮薄餅 $158

🔸芥末洋蔥醬炸雞窩夫 $148

🔸二世祖特濃朱古力🍫 $48

• 原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯
  • 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫
2023-02-14 28 浏览
二世祖 🥰蟹肉蜜桃中東米芝麻汁沙律 $108勁蟹蟹肉 味道同口感都好豐富配埋蜜桃 食落好清新炸魷魚鬚$78炸魷魚鬚酥炸香脆非常香口 而且肉質彈牙沒有雪藏味 新鮮嘅感覺二世祖超級窩夫配雪糕 $108窩夫外脆內軟熱辣辣 配凍嘅雪糕 冷熱交融配既芝士蛋糕醬都一流 唔會過甜原條鰻魚蛋包飯 $158上菜嘅時候見到已經十分興奮勁大條鰻魚上碟 勁正味道啱啱好 唔會過甜 食完好滿足又黃又好味之選😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 大角咀福全街18號地舖
二世祖 🥰

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 大角咀福全街18號地舖

黎過大角咀搵食一定會知道「二世祖」哩個名,初訪嘅時候已經被佢地嘅「濃朱奶」同「滑蛋鰻魚飯」征服🤤 今次再訪有新野,試到濃朱奶嘅抹茶版本🍵 好有驚喜😍 加上食物質素仍然好有水準,實屬難得🥴👍🏻《 明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 》 $138 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟鮮綠同粉紅嘅配色相當colorful 😍食之前忍唔住要餵下相機先📸明太子忌廉汁煮得又香又濃,配合掛汁嘅扁意粉好滋味😝青瓜絲嘅清爽中和返濃汁嘅細膩,撈埋香脆嘅櫻花蝦🦐絕對係今餐嘅MVP⭐《 原隻軟殼蟹燒菠蘿漢堡配薯條 》 $168 4 / 5「畫包點睛」令到成個漢堡都活潑起嚟😆 原隻軟殼蟹夠晒酥脆多汁,加埋原片燒菠蘿好有夏威夷風味😋 而成個漢堡最精華嘅地方係佢地嘅秘製酸辣醬🤤 提鮮又惹味~《 二世祖招牌窩夫配雪糕 》 $108 4.5 / 5巨型窩夫🧇擺盤好有心機好美觀😳 窩夫唔係脆卜卜嘅類型,反而較煙韌同更有蛋香,軟熟嘅質地亦更吸收到旁邊嘅玄米茶雪糕、抹茶醬同士多啤梨乳酪醬🤤 而雪糕茶味突出,乳酪酸酸甜甜刺激味蕾😋👍🏻《 特濃宇治抹茶白朱古力奶 》 $48 4.5 / 5初頭一睇「白朱古力奶」就有啲卻步,好怕甜得滯會好漏🤨

明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉

原隻軟殼蟹燒菠蘿漢堡配薯條

《 原隻軟殼蟹燒菠蘿漢堡配薯條 》 $168 4 / 5

而成個漢堡最精華嘅地方係佢地嘅秘製酸辣醬🤤 提鮮又惹味~
二世祖招牌窩夫配雪糕

《 二世祖招牌窩夫配雪糕 》 $108 4.5 / 5

《 特濃宇治抹茶白朱古力奶 》 $48 4.5 / 5
初頭一睇「白朱古力奶」就有啲卻步,好怕甜得滯會好漏🤨 但原來特濃抹茶配搭落去完全中和左甜度,而且用左4.3鮮奶沖製,整體變得既有茶香又幼滑🤤 仲要只限堂食,一定要試😋👍🏻

《 檸檬茶沙冰 》 $46 4 / 5
呢杯沙冰走嘅係清新路線🌿甜度較低,茶入面仲有檸檬果肉同檸檬皮粒,酸爽有咬感,健康之餘又夠𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩🥴

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
———————————————
明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉
原隻軟殼蟹燒菠蘿漢堡配薯條
二世祖招牌窩夫配雪糕
慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬 ($198)🐷🍖推介🌟呢個食完真係好滿足!首先塊加拿大豬鞍真係好厚切!呢個價錢黎講都算大塊!開頭會擔心塊扒會因為好厚而好靭,但係食落完全唔靭!因為佢用左慢煮嘅方式去處理,仲可以保存到少少肉汁令塊扒肉唔靭,另外就係個醬都好好食,酸梅蛋黃醬令到味道更昇華同超級開胃,仲有啲配菜都處理得好好🤣啲蘑菇好多汁haha~薯蓉配埋豬鞍好夾❤️鮮茄大蒜虎蝦意粉($148)🍝🦐🌶️通常系出面嘅cafe食類似嘅意粉都好多,一般都會係正常處理咁只會係蕃茄,而呢個意粉特別的地方係除左有蕃茄味之外,仲多咗一份辣味,而呢個辣都真係有啲辣🤣呢個辣嘅刺激又會令你係咁食~虎蝦就有大大隻有兩隻,另外意粉仲有蝦頭味,好香😍招牌雞翼配芥末醬($78)🍗雞翼有6隻,雞翼面有啲香料,好香,唔會炸得好乾,點埋芥未醬好惹味👍🏻凍二世祖特濃朱古力($48)🍫🥛推介🌟中意朱古力/朱古力奶嘅朋友仔就岩哂!!!非常之好飲,好濃朱古力味,睇相都見到倒落小杯嘅時候已經feel到個濃結度好正,價錢仲要唔算貴,不過要提提大家,個樽雖然幾文青,但係唔可以拎走架~青蘋果沙冰($48)🍏🍹呢杯沙冰用嚟解膩真係唔錯👍🏻青蘋果本身味道
慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬 ($198)🐷🍖

鮮茄大蒜虎蝦意粉($148)🍝🦐🌶️

招牌雞翼配芥末醬($78)🍗

凍二世祖特濃朱古力($48)🍫🥛

青蘋果沙冰($48)🍏🍹
呢杯沙冰用嚟解膩真係唔錯👍🏻青蘋果本身味道非常清新,feel到佢好足料,因為每一啖都飲到青蘋果的榨汁渣,我個人就覺得冇咩所謂,仲有啲咬口添🤣

服務態度🤵🏻‍♀️
平時好少講服務態度,但有位店員都真係幾好服務態度,係位後生女仔嚟,當我問佢某啲食物嘅時候,佢都會用佢自己嘅角度俾啲意見,例如分享佢覺得邊一個會好食啲、邊啲食物岩呢啲人咁等等,會令我多啲信心同興趣去試下新野😆

店內設計🪞
坐位唔太多,店內嘅牆壁都畫上好有趣味嘅畫,店內仲會有個卡位嘅坐位,就係近門口嘅小小bar枱,望住店外食野幾chill🥰

大角咀呢個地方向來都係一個比較少人流嘅地方,但其實潛藏咗好多大家未必知嘅美食!今次介紹嘅就係可以比個機會大家做下二世祖嘅小店,可以享受下「扮」二世祖,瘋狂嗌晒餐牌所有食物,不過有錢比先好喎(。・ω・。)ノ雖然個名甘有趣,但其實係由三個年輕老闆開嘅,一啲都冇靠「父幹」㗎( ´ ▽ ` )ノ 入到餐廳就覺得成個環境都好chill,天花板有串起一串又一串嘅燈飾,檯面又遍佈咗唔同嘅figure,牆身仲有啲繪圖添,玩味十足!呢間餐廳人氣好高,都有唔少人會去拜訪,想食記得訂檯呀!嗰日7點已經近乎滿座!==============================〖 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫🧇 〗💰𝟏𝟒𝟖 | ✬ 𝟒.𝟎/𝟓呢個炸雞窩夫係佢地嘅招牌,一上檯就見到好大份,有兩大舊炸雞、兩大舊窩夫,上面仲有流心太陽蛋,再配埋楓糖漿可以淋上窩夫!店員就建議我地可以窩夫點完糖漿,再加埋有芥末洋蔥醬嘅炸雞同蛋黃汁嚟食,簡直係多重味道嘅衝擊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸雞外皮炸得好脆,炸粉唔算好厚,而且肉質嫩滑又juicy。窩夫外脆內軟,整體味道咸中帶甜,濃郁帶點獨特焦香味嘅楓糖令窩夫更上一層樓。面頭仲有啲香草同食用花,層次十

呢個炸雞窩夫係佢地嘅招牌,一上檯就見到好大份,有兩大舊炸雞、兩大舊窩夫,上面仲有流心太陽蛋,再配埋楓糖漿可以淋上窩夫!店員就建議我地可以窩夫點完糖漿,再加埋有芥末洋蔥醬嘅炸雞同蛋黃汁嚟食,簡直係多重味道嘅衝擊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸雞外皮炸得好脆,炸粉唔算好厚,而且肉質嫩滑又juicy。窩夫外脆內軟,整體味道咸中帶甜,濃郁帶點獨特焦香味嘅楓糖令窩夫更上一層樓。面頭仲有啲香草同食用花,層次十足,賣相討好,脂肪滿滿。
自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫

〖 慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬🐷 〗💰𝟏𝟗𝟖 | ✬ 𝟑.𝟗/𝟓
呢個豬鞍架一睇就見到好厚,成個菜色好多配料,有露筍、蕃茄、白蘑菇同好多薯蓉係底。豬鞍肉質厚實、鮮嫩多汁,因為係用慢煮方式烹調,一啲都唔會覺得韌,配上帶酸甜味嘅酸梅蛋黃醬,令豬排唔會食落好膩,仲好清新添😚薯蓉都經過處理,好軟,仲帶有淡淡芝士嘅味道,勁好食!
慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬

〖 小山園抹茶心太軟配豆腐雪糕 〗💰𝟖𝟖 | ✬ 𝟑.𝟕/𝟓
心太軟嘅造型好可愛,廚師特意插咗兩隻眼上去,仲用糖漿係碟畫左佢嘅嘴,好有心思 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)心太軟外皮焗得好香脆,不過抹茶味就唔算好濃郁,一切開就係見到好似瀑布甘湧出嘅流心抹茶醬,帶有偏稠身而又濃濃嘅抹茶味,冇乜苦澀味,差啲回甘。再加上豆味十足嘅豆腐雪糕,味道好匹配。不過唔建議沾碟上嘅楓糖,因為會大大提升左個甜味,有點膩。所以當裝飾就可以了ε-(´∀`; )

〖 特濃宇治抹茶白朱古力奶🍵 〗💰𝟒𝟖 | ✬ 𝟒.𝟑/𝟓
必飲!必飲!必飲!呢個特飲係只限堂食,所以大家要注意啦!佢係用一個樽仔裝住,有一個小杯比客人倒出嚟飲嘅,店員提醒要搖一搖先好飲,質感好幼滑,擺耐左會變稠杰,飲落去抹茶味相當濃,帶少少回甘。茶同奶嘅比例平均,唔會搶左大家嘅味道。更令我驚訝嘅係白朱古力味又唔會好甜,所以值得一試!

〖 原粒青蘋果沙冰🍧 〗💰𝟒𝟖 | ✬ 𝟑.𝟕/𝟓
青蘋果沙冰外觀好有誠意,有一片青蘋果插咗喺杯面,飲落味道酸酸地,好開胃又清新,而且真係有粒粒蘋果,口感十足,不過更適合夏天飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
原粒青蘋果沙冰

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7.5/10

🔍 店舖資料
🍽 二世祖 𝐄𝐚𝐬𝐲 𝐉𝐨𝐞
📍 大角咀福全街18號地舖
🦶🏻 港鐵旺角站A2出口,步行約7分鐘
⏰ 𝐓𝐮𝐞-𝐅𝐫𝐢: 𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟔:𝟎𝟎, 𝟏𝟖:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎
⏰ 𝐒𝐚𝐭-𝐒𝐮𝐧: 𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟔:𝟑𝟎, 𝟏𝟖:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎
☎️ 𝟓𝟒𝟑𝟓 𝟎𝟖𝟏𝟐/𝟐𝟓𝟎𝟔 𝟎𝟔𝟑𝟖
🔍 想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_cafe
⌫ #eatwithnous_大角咀
⌫ #eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #cafe #hkcafe #hkgirl #photography #hongkong #easyjoe #waffle #cafehopping #matcha #抹茶 #豬鞍 #美食 #二世祖 #相機食先 #吃貨 #打卡 #手機食先 #大角咀美食 #黃店
原粒青蘋果沙冰
2023-02-07 36 浏览
對上一次幫襯已經係2021年5月嘅事,直到今時今日一樣,唔早訂定位嘅話,Walk in等位真係有排等。餐牌冇咩大改變,冇咗划包及肉骨茶飯,但多咗2款扒餐。以為扒餐會伏伏地,點知一如既往,所以飲品嘢嘢食都超有水準!呢間係唯一一間黃店,我認為係好好食!原粒青蘋果沙冰▪️酸酸地,市面少有抹茶鮮奶▪️超大支,勁濃郁,抵飲洛神花柚子梳打▪️ 呢度啲嘢飲個杯真係好巨大和風油醋汁虎蝦蟹肉沙律▪️平時去餐廳我最少就係叫沙律,因為好似唔係好抵!但係估唔到呢度個沙律幾大堆頭,成盤咁大個碟咩嘢都齊,正吖!三級風暴薯條(黑松露、青瓜、明太子)▪️如果個薯條可以炸得再脆卜卜啲就仲好白酒藍青口配包▪️兩位靚女一味話個湯汁好好飲,啜啜啜,好快清晒!豬鞍架配酸梅蛋黃醬▪️灑咗嗰啲好似玫瑰咁嘅嘢喺上面,個賣相好有少女心。價錢都係百幾蚊,但係唔會差過中環嗰啲午餐質素。芥末洋蔥醬炸雞窩夫▪️炸雞唔止賣相靚,仲要啲肉好滑溜,配埋個窩夫真係一流!

呢間係唯一一間黃店,我認為係好好食!

原粒青蘋果沙冰▪️酸酸地,市面少有

抹茶鮮奶▪️超大支,勁濃郁,抵飲

洛神花柚子梳打▪️ 呢度啲嘢飲個杯真係好巨大

2023-02-04 62 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5大角咀一向是卧虎藏龍之地,本來感覺有點老區,但近年新建大廈林立,更新開了很多特色餐廳🍴。那天和老公到訪其中一家小店「𝓔𝓪𝓼𝔂 𝓙𝓸𝓮」,果然有驚喜~小店中文譯名極具玩味,「Let’s Chill Like a EASY JOE」二世祖有誰不想做?😛 店舖裝潢平凡中帶特色,有彩色手繪圖畫作為牆壁裝飾,還有大量小燈泡掛飾,打卡一流。西式食物選項中,有小吃、意粉、漢堡、pizza、甜品,還有特別推介的特式飲品。要知道我身旁的「偽二世祖」對食品一向有要求,而他對食品質素亦高度評價,價錢亦非常合理,真心推介推介~ 👍🏻💋 炸魷魚鬚鬚鬚鬚鬚 ($78)炸魷魚鬚絕不容易做得好吃,不是粉漿太厚,可能就是魷魚鬚太靭。它們的魷魚鬚算是做得到位,魷魚本身新鮮,質感軟彈,粉漿厚薄適中,我這個魷魚鬚控就很滿意!💋 鮮茄大蒜虎蝦意粉 ($148)光是賣相已很高質的意粉,虎蝦size很大,蝦肉彈牙多汁,意粉有做到Al-dente 效果,加上帶微辣的蕃茄大蒜汁包裹著每條意粉,吃得很過癮!
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 炸魷魚鬚鬚鬚鬚鬚 ($78)

💋 鮮茄大蒜虎蝦意粉 ($148)

💋 二世祖超級窩夫配雪糕 ($108)
來一客招牌窩夫,是帶軟糯質感的窩夫,外層烘得香脆,咬下去又有軟綿口感,蛋味香濃;配搭士多啤梨芝士奶蓋醬和綠茶蛋黃醬同吃,各有特色,味道濃郁,特別挑選了玄米茶雪糕,有茶的清香,與窩夫和果醬味道很配。

💋 宇治抹茶白朱古力奶 ($48)
自從我對抹茶改觀後,開始慢慢懂得欣賞它的美。不得不讚賞這款樽庄宇治抹茶白朱古力奶,宇治抹茶本身沉穩的茶香味和順滑感,與白朱古力奶互相輝映,融合在一起令味道昇華,誰也沒有搶對方的風頭。

💋 凍二世祖特濃朱古力 ($48)
同樣是樽庄的特濃朱古力奶,同樣不負所望,味道超級濃郁,老公大愛。

✨ 整體: ✨
✅ 食品質素高、樽庄飲品特別推介
✅ 價錢合理,CP值高,服務好
宇治抹茶白朱古力奶, 凍二世祖特濃朱古力
2023-01-29
宇治抹茶白朱古力奶, 凍二世祖特濃朱古力
2023-02-01 49 浏览
大角咀Easyjoe已經想去朝聖好耐😍今晚終於的起心肝出發👍 去呢間記得要book定位 晚晚都好爆架▫️二世祖雞翼配芥末洋蔥醬 ($78)小食黎個招牌雞翼 炸得又香又脆🤤咬落雞汁爆出黎 點盡佢個芥末洋蔥醬🥳▫️原條鰻魚蛋包飯 ($158)超震撼原條鰻魚😍 伴隨住滑蛋包住嘅紫菜包飯 感覺有日式帶啲韓式料理 鰻魚口感扎實 燒汁撈飯好正呀☺️▫️原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 ($198)呢個簡直係鮮味大合體😲 主角軟殼蟹外脆內軟 個飯充滿蟹肉🦀十分滿足度👍 索哂汁▫️二世祖特濃朱古力 ($48)Easyjoe出品特濃朱古力 相信好多飲過都會推介 朱古力味真係好濃 甜度好適中 飲完唔覺漏🤤▫️特濃宇治抹茶白朱古力奶 ($48)好靚嘅玻璃樽身 自家首創出品 甜度比較高係極濃版抹茶鮮奶 真正對得住特濃二字👍▫️提拉米祖 ($108)自家製Tiramisu🤤 成個生日蛋糕咁大😲口感非常綿滑 底部滲出咖啡酒香 簡單插對眼仔上去 已經好cute好好打卡☺️我認為呢個幾飽都要叫黎食呀🤤
大角咀Easyjoe已經想去朝聖好耐😍
今晚終於的起心肝出發👍
去呢間記得要book定位 晚晚都好爆架

▫️二世祖雞翼配芥末洋蔥醬 ($78)
小食黎個招牌雞翼 炸得又香又脆🤤
咬落雞汁爆出黎 點盡佢個芥末洋蔥醬🥳

▫️原條鰻魚蛋包飯 ($158)
鰻魚口感扎實 燒汁撈飯好正呀☺️

▫️原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 ($198)
呢個簡直係鮮味大合體😲
主角軟殼蟹外脆內軟 個飯充滿蟹肉🦀
十分滿足度👍 索哂汁

▫️二世祖特濃朱古力 ($48)
飲完唔覺漏🤤

▫️特濃宇治抹茶白朱古力奶 ($48)
好靚嘅玻璃樽身 自家首創出品 甜度比較高
係極濃版抹茶鮮奶 真正對得住特濃二字👍

▫️提拉米祖 ($108)
自家製Tiramisu🤤 成個生日蛋糕咁大😲
口感非常綿滑 底部滲出咖啡酒香
簡單插對眼仔上去 已經好cute好好打卡☺️
我認為呢個幾飽都要叫黎食呀🤤
·原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉意大利飯 原隻軟殼蟹又大隻又多汁,而意大利飯煮得剛剛熟,al dente的口感不是每間餐廳都能做到。而且醬汁creamy之餘並不太過油膩,味道亦剛好 🦀· 鮮茄虎蝦扁意粉 這道扁意粉絕對是開胃的選擇!虎蝦超級大隻,意粉也是煮得軟硬適中。· 炸魷魚鬚炸魷魚鬚香脆而並不會太油膩,魷魚鬚口感爽口彈牙,最欣賞的是外面的炸粉不會太厚重,好吃!· 特濃宇治抹茶白朱古力奶自己對白朱古力奶沒有太大的好感,因為通常都是非常甜的。但是這間的白朱古力奶充滿宇治抹茶的甘香,白朱古力香味俱在但不過甜🤍· 二世祖特濃朱古力這個招牌特濃朱古力水準依舊,入口是香濃的朱古力味,質感厚滑,必點!❤️‍🔥
·原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉意大利飯

· 鮮茄虎蝦扁意粉

· 炸魷魚鬚

· 特濃宇治抹茶白朱古力奶

· 二世祖特濃朱古力

• 原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯
  • 二世祖特濃朱古力
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 Café 在大角咀 🇭🇰。二世祖 Easy Joe。大角咀福全街18號地舖。白酒藍青口配法包 Creamy Wine Souce Mussels w/ Baguette。HKD88 + 10%炸魷魚鬚鬚鬚鬚鬚鬚Deep Fried Squid Tentacles。HKD78 + 10%原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉意大利飯Soft Shell Carb Meat with Lobster Sauce Risotto 。HKD198 + 10%小山園抹茶心太軟配雪糕 Matcha Lava Cafe w/ Ice-Cream。HKD88 + 10%抹茶鮮奶 Matcha Latte。HKD46 + 10%南雲 South Cloud Lager。HKD68 + 10%* 加配任何小食減 HKD20🤫 前晚襯住仲係新正頭呢呢哪哪約我亦師亦友嘅朋友阿J食餐飯拜個年..哩餐咁重要緊係要喺我美食小氣簿度搵返間好嘢開年啦..而最後我嘅決定係之前幾次想同屋企人試都因為有屋企人中咗武肺而取消..然後直到今時今日先真真正正有得試嘅Easy Joe二世祖~🤫 我同阿J不約而同都喺嚟食之前做咗
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 Café 在大角咀 🇭🇰
。二世祖 Easy Joe
。大角咀福全街18號地舖

。HKD46 + 10%

南雲 South Cloud Lager
。HKD68 + 10%
* 加配任何小食減 HKD20

🤫 我同阿J不約而同都喺嚟食之前做咗啲功課..所以我哋坐低無耐已經可以落Order..阿J就話佢一定要食嗰個軟殼蟹Risotto😂..原因係佢見OpenRice個個都食佢喎..而我就對白酒煮青口不嬲都冇抗拒能力..一見到有就九成九會叫..另外加多個阿J想食嘅魷魚鬚就應該啱啱好
🤫 侍應妹妹們都好細心有禮..準備咗紙袋仔俾每一枱..用嚟裝住我哋自己用過嘅Tissue..以便保持衛生..然後嘢食都喺我同阿J吹兩句水之後陸續到齊..先講吓個青口啦..唔好睇佢碟仔細細..原來都有十幾隻中Size青口㗎..白酒煮青口或者蜆都好..其實個Sauce先係靈魂所在..我可以話你知佢哩度個白酒Sauce係我食過數一數二好味嘅..佢唔係杰身嗰種..但係非常濃郁..Creamy得嚟一啲都唔腬..係會忍唔住連汁都撈埋嗰隻..我真係飲哂啲汁㗎🤭
🤫 炸魷魚鬚..我先要講我最欣賞就係佢切到啲魷魚鬚啱啱好係一啖一嚿..你知啦~魷魚呢家嘢有時真係有啲位好難咬開㗎嘛..所以齋望住碟魷魚鬚已經心寬😂..咁又咁講.. 每人食咗十嚿八嚿都冇遇到好韌好難咬..而且出奇地都OK爽甜..炸皮又夠薄..阿J話用嚟送佢支香港品牌雷公Craft Beer真係好Match喎..哎..順便講吓枝啤..Menu都未include嘅口味South Cloud Lager..淡淡嘅普洱茶味加上釀製成酒精含量唔高嘅Lager..哩種啤酒..如果唔係有得揀Matcha Latte.. 我都會試枝啤..而我杯熱Matcha Latte係異常足料..小山園抹茶不嬲都係香港常見嘅中上價抹茶品牌而且質素都有一定保証..然後奶同抹茶比例唔錯..飲到底仲見到好多抹茶泡泡
🤫 兩味Appetiser介紹完緊係要介紹重頭戲..(其實都唔係啲乜重頭😂純粹係個Main Course..) 軟殼蟹龍蝦汁蟹肉Risotto..軟殼蟹都唔細隻而且Juicy..炸得夠香脆但係唔油膩..個Risotto軟硬適中..龍蝦汁濃厚仲勁香..中間有一日疏疏蟹肉..面頭加咗芝士薄片就更加惹味..我同阿J差啲連隻碟都舔埋
🤫 最後緊係唔少得一個甜收尾啦..本來諗住試佢哋個二世祖招牌窩夫睇吓有幾招牌..但係可惜佢哋哩日無窩夫..咁我哋就退而求其次..叫咗抹茶心太軟..好醒神嘅係佢配嘅雪糕選擇竟然係豆腐味或者玄米茶味..OMG..兩隻味我都Like喎..不過我最終揀咗玄米茶味.. 因為感覺好似大家都係茶嘅Flavour可能會Match啲..等咗大概十五分鐘..心太軟終於上枱..一切開超流心..抹茶味超香濃而作為一個甜品佢有絕對稱職嘅甜味..最細心嘅位係連Blue Berries下邊都有啲Honey去Match返成個甜度..然後偏偏個玄米茶雪糕小甜得嚟又好重嘅茶味..成件事都好正好好味
🤫 Wei..好老實如果哩位置唔係相對難搵嘅話..我諗擁躉會更加多..哎..仲有..我個人覺得旺角站B2出口近過OpenRice話嘅A2出口🤪
🤫 黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-01-29
呢間位於大角咀的咖啡店,店名和店內環境都玩味十足,好啱同朋友一齊嚟食下、傾下、放鬆下。好彩嗰晚有訂位咋,6點入座才幾枱人,未到7點就坐滿晒人啦!☕️ 二世祖特濃朱古力 (HK$48).呢杯熱朱古力,大大杯,有靚拉花.朱古力味道濃厚,但飲完不口喝就知係高品質朱啦~*🍫 百利甜酒朱古力 (HK$48).同用上面嘅朱古力,朱古力味道濃厚,但多了Bailey’s 咖啡酒香和厚厚的輕型奶滑奶泡🍟 三級風暴薯條(HK$68).熱辣辣剛炸起嘅薯條,香脆可口.有3款自製醬汁配薯條,黑松露醬、明太子醬和青瓜醬,濃的原味道,各有特色🦑 炸魷魚鬚鬚鬚鬚鬚鬚 (HK$78).炸得皮薄酥脆、魷魚鬚彈牙爽口.加些檸檬汁減膩,也能帶出魷魚的鮮甜味呀.想重口味啲就點些蛋黃醬食囉🧇 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 (HK$148).上枱時,我兩都一致反應:嘩,好大一碟呀😮.太陽蛋,煎得蛋黃流心的👍🏻.炸雞,皮脆肉嫩多汁.窩夫,厚身,脆口微甜的.最正梗係每樣切開一口大小,之後疊起窩夫、炸雞、芥末洋蔥醬、脆麥片和蜜糖,一口食晒有齊多重口感,滿足😋🍰 提拉米祖 (HK$108).嘩,好巨型呀!目測5吋闊耶😮.厚厚一層意大利軟芝士,似

☕️ 二世祖特濃朱古力 (HK$48)
.呢杯熱朱古力,大大杯,有靚拉花
.朱古力味道濃厚,但飲完不口喝就知係高品質朱啦~
🍫 百利甜酒朱古力 (HK$48)

🍟 三級風暴薯條(HK$68)
.熱辣辣剛炸起嘅薯條,香脆可口

三級風暴薯條

🦑 炸魷魚鬚鬚鬚鬚鬚鬚 (HK$78)
.炸得皮薄酥脆、魷魚鬚彈牙爽口
.加些檸檬汁減膩,也能帶出魷魚的鮮甜味呀
.想重口味啲就點些蛋黃醬食囉

炸魷魚鬚鬚鬚鬚鬚鬚

🧇 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 (HK$148)
.上枱時,我兩都一致反應:嘩,好大一碟呀😮
.太陽蛋,煎得蛋黃流心的👍🏻
炸雞,皮脆肉嫩多汁
.窩夫,厚身,脆口微甜的

自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫

🍰 提拉米祖 (HK$108)
.嘩,好巨型呀!目測5吋闊耶😮
.厚厚一層意大利軟芝士,似乎打入無菌蛋,所以口感奶滑綿密,有淡淡蛋香,我哋覺得最好食😋
.底下的手指餅,滿滿咖啡酒味,很好味😋

提拉米祖

📌 提提你:餐廳有加一服務費,雖然餐牌無寫喔!
2023-01-17
三級風暴薯條