📌 九龍城同撈同煲火鍋 📍 九龍城打鼓嶺道70-72號地舖☎️ 98881132★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*去九龍城除咗食泰菜,仲有其他幾好嘅選擇,呢日就去咗嘅九龍城同撈同煲打邊爐喇。火鍋店裝潢富有老香港味道,播住7-80年代廣東歌,加上四周舊樓林立,好似坐時光機去咗舊時咁,充滿懷舊特色。起過十款火鍋湯底供選擇,我地揀嘅老港沙爹🥘鍋($148),湯底加入花生🥜碎及芋頭粒,湯底濃稠,香氣濃郁。💫懷舊蝦多士($68)即叫即炸,入口熱辣辣♨️脆卜卜,蘸埋甜酸醬,十分惹味。💫黃金炸魚皮($98)新鮮即炸,色澤金黃,陣陣鹹蛋黃香味撲鼻,入口卜卜聲,口感酥脆,滿口鹹香,食到停唔到口,極度推薦。💫梅花黑豚肉($108)幾抵食,擺盤精緻,每塊黑豚肉都好大塊,油脂分布平均,肉質有彈性,入口鮮嫩唔鞋口。💫桂花蚌($118)口感爽口彈牙,入口鮮甜。💫蟹籽蝦滑($98)口感彈牙有蝦味,粒粒蟹籽加強口感層次。💫芋頭臘味餃($88)芋頭臘味飯就聽過,芋頭臘味餃真係未食過。餡料係呈粒狀嘅芋泥,及甘香嘅臘腸臘肉粒,非常特別。💫清甜蘿蔔($38)蜂

📌 九龍城同撈同煲火鍋
📍 九龍城打鼓嶺道70-72號地舖
☎️ 98881132

💫桂花蚌($118)口感爽口彈牙,入口鮮甜。

💫蟹籽蝦滑($98)口感彈牙有蝦味,粒粒蟹籽加強口感層次。

💫清甜蘿蔔($38)蜂巢豆腐($38)稻庭烏冬($38)
沙爹湯底咁香口,當然唔少得嗌啲蔬菜🥬及烏冬去整番碗沙爹烏冬啦。

甜品(🆓)

💫遮仔☂️啫喱好懷舊,記得細個同屋企人去舊式茶樓飲茶,一定會叫啫喱多花奶,同埋拎住插喺上面把紙傘☂️玩。食呢個啫喱果陣,腦海滿是兒時回憶。

💫糖不甩
兩件鯉魚形糯米團賣相可愛,店員先用湯底煮糯米團,夾上來再混芝麻花生碎,入口Q彈煙韌,十分滋味。

醬料茶芥$18/位,另收加一。

店員待客熱情有禮,注重衛生,碗碟上枱時會有專人用熱水清洗,亦會不時主動加湯同隔油。店舖坐位寬敞,亦設有不少卡位,不論兩三知己或一大班朋友聚會打邊爐都非常合適。

2023-04-03
2023-04-08 34 浏览
💛冬甫美人鍋湯底好足料,有桃膠、花膠、冬瓜、蟲草花等等,滋補得來又唔會太濃膩,好清甜。唔係特別重藥材味,無論男女都會好鍾意飲,而且雞肉係現場分件的。💛安格斯牛肉雪花分布好均勻,而且厚薄適中,所以落湯都唔會縮水得好犀利,食落口會有肉香,幾好食。💛駌鴦滑分別係蝦滑同墨魚滑,兩款都十分彈牙,食得出好新鮮。💛芋頭腊味餃朋友話見到個餃子餡咁特別話想試吓,本身怕有少少伏,但食落口味道反而唔錯,估唔到臘味同餃子都幾夾。💛shake shake手工炸魚皮叫咗蜜糖味,魚皮勁大塊,如果想均勻啲就shake嗰陣順便整開幾塊,係幾特別嘅小食。💛即炸響鈴係自己炸而唔係市面上賣嘅現成貨,所以食落去會好食過出面好多,夠大塊,而且好脆口。💛蜂巢豆腐一如以往都係一眼睇得出係店入邊自己整嘅,勁大塊,咁樣可以索晒啲湯,超好食。💛啫喱 懷舊糖不甩食到最後會有呢兩款甜品送,係舊式嘅味道,唔錯。
💛冬甫美人鍋

💛安格斯牛肉

💛駌鴦滑
分別係蝦滑同墨魚滑,兩款都十分彈牙,食得出好新鮮。

💛芋頭腊味餃

💛shake shake手工炸魚皮

💛即炸響鈴

💛蜂巢豆腐

💛啫喱 懷舊糖不甩
食到最後會有呢兩款甜品送,係舊式嘅味道,唔錯。
2023-04-04 55 浏览
今晚約了乾女兒慶祝生日,因為她和她的媽媽都是素食者,不過湯底可以有肉類,同時在這裏慶祝生日,店員會在適當時候播出生日歌,非常有氣氛,便來到九龍城這間火鍋專門店。胡椒豬肚少爺雞湯$258,採用了半隻無激素雞,胡椒味道濃郁,豬肚鮮甜可口,湯滾之後放將雞放在湯內6分鐘,便可進食。即炸響鈴 $58 ,這個即點即炸的響鈴,非常有豆香味。放在湯內很快拿起,都會保持香脆可口。墨魚丸$63,這個自家製的手打墨魚丸,爽口彈牙,墨魚味道濃郁。銀針粉$38,很少地方有用銀針粉來打邊爐,所以便點了一個來吃。銀針粉放在湯裏一會,仍然可以保持爽口彈牙。滑豆腐$28,軟淋可口,入口溶化。蓮藕片$38,喜歡吃爽甜的,放在湯裏很短時間便可以撈起,喜歡軟淋的,便需放在湯裏滾長一點時間。脆鯇骨腩$88,這個非常值得推薦👍👍👍👍👍,因為在外面大部份都會有魚頭、魚骨墊底,不過這裏的脆肉鯇魚腩,全是魚腩部份,沒有太多其他部份墊底。脆肉鯇魚腩鮮甜美味,彈性十足。梅花黑豚肉$108,黑豚肉味道濃郁,沒有太多脂肪。啫喱、懷舊糖不甩,這兩個飯後甜品都是免費贈送的,不過質素一樣很出色。

滑豆腐$28,軟淋可口,入口溶化。

梅花黑豚肉$108,黑豚肉味道濃郁,沒有太多脂肪。

2023-04-02 50 浏览
一黎到就俾餐廳既懷舊裝修吸引,餐廳主打70至80年代霓虹燈懷舊風,仲播著懷舊金曲,好有氣氛。花雕醉雞鍋 ($188)湯底揀左花雕醉雞,花雕酒味超濃。醉雞放瓦煲內另上,水滾後落雞煲五至六分鐘就食得。煲好第一次時間飲咗個湯先,好正好鮮甜但又唔會覺咸,好滋補。雞亦好滑嫩好有花雕香味,忍唔住一連食左幾舊。賣魚勝推介 ($398)推介大家點依個海鮮拼盤,幾抵食,有8頭鮑魚、聖子王、海蝦,相當豐富。鮑魚大大隻仲好彈牙,聖子爽口唔靭,海蝦亦十分鮮甜,全部都好新鮮。本地手切牛肉 (細 $288)最中意食手切牛,牛肉肥瘦均勻,厚薄適中,食落充滿牛味又夠腍身。牛骨髓 ($78)浸過花雕雞湯味道變得更香滑,食落仲啖啖骨膠原。午餐肉 ($48)田園拼盤 ($78)店員服務好好,會時不時幫我哋隔油同湯邊既泡泡,令到湯底唔會變得太過油膩同渾濁。最後甜品好有驚喜,店員送上啫喱同糖不甩。啫喱係懷舊風,配埋花奶同紙傘,好有童年回憶!仲有即場製作既「錦鯉糖不甩」,先放入湯底內煮熱,然後加上花生粒、芝麻和黃糖粉。糯米軟儒熱辣辣,食落甜甜咸咸非常滋味。
花雕醉雞鍋 ($188)

賣魚勝推介 ($398)
本地手切牛肉 (細 $288)

牛骨髓 ($78)
浸過花雕雞湯味道變得更香滑,食落仲啖啖骨膠原。
午餐肉 ($48)
田園拼盤 ($78)
2023-04-02 52 浏览
#同撈同煲 今日專程去九龍城食個火鍋,因為近大家回家😉 這家火鍋一直都很多人去打卡、絕對係舊香港既味道,非常有特色。🔹花雕醉雞鍋 $188,先來一個淨湯,加熱後就放入花雕醉雞入煲到,滾後就可以先飲杯醉雞湯,再食埋雞肉,勁香花雕酒味啊😋😋🔹本地手切牛肉 $288,肉質夠腍身及夠Juicy,很快就ko 了😀😀🔹賣魚勝推介 $398,就係有新鮮海鮮拼算,有鮑魚、大蝦和蟶子,全部都鮮甜、特別是蝦,非常之好味🤤🔹牛骨髓 $78,擁有豐富的骨膠原、蛋白質等,火鍋湯溶入牛骨髓大,又滑又香😋🔹懷舊糖不甩,錦鯉魚型既糯米團加入湯到微微煮滾、再放入碗內的花生糖拌勻,好軟熟又夠甜味🤗🤗九龍城同撈同煲火鍋 (九龍城)地址:九龍城打鼓嶺道70-72號地舖

地址:九龍城打鼓嶺道70-72號地舖

2023-03-29 53 浏览
呢間店舖性價比十分高,分量大,價格又不太貴。最重要服務態度十分好。個晚叫左個胡椒豬肚湯底打邊爐($258),$258已包左半隻少爺雞。如果單叫半個少爺雞都要一百幾蚊。湯底除了有半隻少爺雞,仲有好多豬肚和兩大舊豬筒骨。飲完湯,成個人都暖粒粒。食埋個豬肚和雞,三個人都已經半飽。店員幫我地再加原湯-豬骨湯,用以打邊爐。叫左個牛胸爽,呢個菜真的令我感到驚喜。第一次食牛胸爽,入口滿口牛油味。仲要QQ彈彈,咬勁十足。原來佢係牛肋骨中間的軟骨部位,有好豐富的骨膠原,推薦一試
2023-03-11
用餐时段
2023-03-28 57 浏览
上次朋友介紹九龍城有間叫做同撈同煲嘅火鍋店,所以我就帶左屋企人去試。一入到去見到個魚缸,好大隻龍蝦郁嚟郁去,見到呢度啲海鮮應該都幾新鮮,而上次朋友就叫咗我哋一定要試過海鮮拼盤,所以諗都唔諗就直接嗌咗。個聖子同鮑魚好值得是,鮑魚係爽口唔會韌,而帶子隨口有鮮甜,整體來講海鮮拼盤係冇介紹錯。由於我哋兩個人食唔到太多嘢,所以只係帶咗兩個小食。店員話蝦多士同即炸響鈴最多人食,所以就試吓。蝦多士好脆口無油膩感,而家響鈴個建議食法係直接點甜酸汁食,唔係放落湯,好新奇,原來有多一個食法。上次個朋友係海鮮控,所以我哋就跟咗佢個餐單一齊叫,珊瑚蚌同脆鯇腩好大份,雖然價錢唔算平,但係佢真係俾返應有嘅質素,珊瑚蚌好新鮮爽口,而脆肉鯇就夠肥夠脆,鍾意食魚嘅一定要叫。另外我哋叫咗碟大嘅手切本地牛肉,肉質都幾淋身同有油脂感,下次會嚟試吓油香較少,但肉味較重嘅封門柳! 食到呢度其實好飽,但我仲叫左個四寶丸拼盤,其中個牛丸同埋墨魚丸真係冇得彈。爽口彈牙一定係自己手打。最後食完原來餐廳仲會提供甜品,糖不甩係喺我哋面前整嘅,有誠意得來又好味,唔使再去隔離食甜品!

2023-03-27 37 浏览
喺九龍城門口經過,已經俾佢嘅裝潢吸引。餐廳主要行70至80年代霓虹燈風格💡,全店充滿着懷舊氣息,睇得出店主非常用心將潢🎆去到醬料已經擺咗係枱面比我地調製🥄。既然行懷舊路線,飲啤酒梗係要用戰鬥碗🍻胡椒豬肚少爺雞湯🍲,成個煲好足料,主要食材有雞件同大量豬肚,兩大舊豬骨,另外仲有酸菜蘿蔔支竹等配料。湯底胡椒味超香濃,微辣得來又不會嗆喉🌶。半隻無激素少爺雞🐓水滾後煲五至六分鐘,好滑嫩,而豬肚煲得又淋又入味。必叫小食 - 懷舊蝦多士🍤。多士炸得黃金酥脆香口,蝦膠彈牙,配埋店家調製既酸酸甜甜醬汁,好好味😋安格斯牛肉🐂賣相得體,厚薄適中,食落充滿牛肉味。咁靚既牛都係二百蚊到好扺! 黑松露墨魚滑🐙及蟹籽蝦滑🦐,蝦滑有粒粒蝦肉,令到本身彈牙的蝦滑變得更爽口,而蟹籽更加有脆脆的口感😛。QQ豬皮索晒湯底嘅味道,咬下去不少湯汁即流出🤩最後仲有啫喱🍮同糖不甩🍡,去到最後食返啲甜品中和返味覺都幾好😜

去到醬料已經擺咗係枱面比我地調製🥄。

既然行懷舊路線,飲啤酒梗係要用戰鬥碗🍻

QQ豬皮索晒湯底嘅味道,咬下去不少湯汁即流出🤩

2023-03-27 27 浏览
朋友約我打邊爐,佢帶我嚟這間火煱店,店裏裝修很有趣,讓我一嘗回到70年代的懷舊感之餘,還播著懷舊金曲🎼,整個氣氛感很有興😆。💫響鈴$58響鈴係店員介紹的,說是自家製的,沾酸甜醬食很酥脆或打邊爐。🍅特濃蕃茄薯仔肉片湯$158火鍋湯底選擇都不少,我哋最後選擇這個特濃蕃茄薯仔肉片湯,呢個湯真係好濃郁,店員說湯底是可以飲的,以新鮮蕃茄烹調。🥬油麥菜$38。🦐賣魚勝推介$398好似好多枱都有點這一個餐廳推介嘅海鮮拼盤,拼盤包括8頭鮑魚 x 4,聖子王 x 2,海蝦 x 6,好豐富,咁我哋就試吓,海鮮好新鮮,尤其係鮑魚好彈牙,海蝦亦爽口鮮甜。要讚一讚,這個「火鍋勺」可以放在火鍋湯中,不需要自己用手攞住,好方便。店員服務周到,還不時幫我哋「畢」走火煱湯側邊嘅泡泡,令到個湯底唔會變得渾濁,盡享打邊爐嘅美食~🐟脆鯇魚片$78我哋兩個都好鍾意食脆肉鯇魚片,所以叫咗一碟,師傅把魚片切得均勻,口感帶點Q彈。💓甜品(免費)呢個真係驚喜🤩,除咗每人贈送一個啫喱外,還有現場在枱上製作「金魚糖不甩」熱辣辣的糯米糕,配上花生粉、芝麻和黃糖粉,好好味😋。這餐我哋兩個都食得好開心,大滿足,會再來,Yo~💃

💫響鈴$58
響鈴係店員介紹的,說是自家製的,沾酸甜醬食很酥脆或打邊爐。

🍅特濃蕃茄薯仔肉片湯$158

🥬油麥菜$38。

🦐賣魚勝推介$398

🐟脆鯇魚片$78

💓甜品(免費)

2023-03-27 18 浏览
上網見到呢間餐廳,已經比呢到既懷舊裝潢吸引,決定同朋友泥朝聖一下~入座後即刻有醬料供大家調味。🌸胡椒豬肚少爺雞湯鍋底好足料,大量豬肚,已煮到軟淋易入口。半隻雞另上,水滾後湯五分鐘後可食。胡椒味香濃帶勁,超滋補又暖胃既湯底開餐前食兩碗湯絕不過分。🌸桂花蚌桂花蚌非常新鮮,口感煙韌,爽脆彈牙。🌸安格斯牛肉手切牛頸脊,肥瘦均勻,半厚身的程度,吃下去充滿牛味及口感豐富。🌸鴛鴦滑鴛鴦滑即是蟹籽蝦滑加黑松露墨魚滑。裏面更有墨魚肉,爽口彈牙。🌸蓮藕蓮藕是屬於爽口派而不是粉粉的,咬下去爽爽聲,正😄🌸山楂紫背天葵 店內自家製飲品,酸酸甜甜,非常解腻。餐廳最後會贈送啫喱及糖不甩作甜品。糖不甩需放入火鍋內煮熱,再加上花生粒,熱辣辣加軟儒的口感,非常滋味😋

入座後即刻有醬料供大家調味。

🌸胡椒豬肚少爺雞湯

🌸桂花蚌
桂花蚌非常新鮮,口感煙韌,爽脆彈牙。

🌸安格斯牛肉

🌸鴛鴦滑

🌸蓮藕
蓮藕是屬於爽口派而不是粉粉的,咬下去爽爽聲,正😄

🌸山楂紫背天葵
店內自家製飲品,酸酸甜甜,非常解腻。

上網睇到同撈同煲餐廳,對個名好有興趣就嚟試吓。餐廳主打懷舊風,未食飯入去個門面都幾吸引,可以打吓卡。我覺得配料都幾值得一讚,唔用嘅時候冇用保鮮紙封住,感覺上都幾衛生。我同朋友問店員有咩推介,見到個海鮮拼盤好似都幾抵食,我哋就叫咗一個試吓。所有嘅海鮮都好新鮮,尤其是係個元貝大大粒,食落去勁有滿足感。我哋想試哂拼盤中所有海鮮,店員就好體貼,咁幫我哋轉晒每樣海鮮x2,而蝦就有六隻。兩個人食啱啱好。另外,佢哋主打港式風味嘅沙嗲湯,沙嗲湯汁勁濃郁,拎嚟配響鈴食真係一流,本身我哋諗住最尾加埋一個面撈沙嗲汁,但真係叫得太豐富嘅關係,食唔晒!所以冇叫公仔麵!蝦多士同響鈴都係即炸,上咗枱後,店員叫我哋食咗先,因為真係好脆口同香口,拎嚟送啤酒一流!由於我同朋友都鍾意食海鮮,所以令我嗌咗一個珊瑚蚌同埋脆肉鯇骨腩,珊瑚蚌好鮮甜好脆口,另外個骨腩真係好抵食!咁大份都只係$88!淨係我哋嗌咗個大嘅手切牛肉,肉質鮮甜同埋好淋,一定要嗌,下次仲想繼續試埋封門柳牛肉!我哋兩個人食完以上咁多嘢已經好飽,但店員竟然同我哋講仲有甜品提供,係懷舊花奶啫喱,仲有用我哋沙嗲湯煮嘅糖不甩!初頭問店員咁咪會有咸有甜,佢建議我哋食咗先再

我哋兩個人食完以上咁多嘢已經好飽,但店員竟然同我哋講仲有甜品提供,係懷舊花奶啫喱,仲有用我哋沙嗲湯煮嘅糖不甩!初頭問店員咁咪會有咸有甜,佢建議我哋食咗先再評論,食落去鹹鹹甜甜,原來好得意,仲好解膩,非常值得一試。最後我哋真係飽到抱住個肚走!
2023-03-24 27 浏览
九龍城除咗食泰國菜之外,其實仲有其他好選擇,今次就嚟咗呢邊打邊爐,係一間充滿懷舊味道嘅火鍋店。裝修方面,好似去咗七八年代嘅香港,坐低之後店員就向我哋推介時令海鮮,都幾抵食,但由於朋友對海鮮有啲敏感,所以就冇食。湯底方面,我哋揀咗少爺雞煲翅 $398。湯底好快就已經送上,有半隻雞、魚翅竹笙,同埋大量嘅冬瓜,店舖仲好貼心將啲魚翅隔開,方便客人食,仲會幫我哋即場將啲雞切件,好貼心服務好好。 滾咗之後,首先可以飲咗個湯先,無論係雞本身定係湯,都好有雞味,雞肉夠滑,再加上魚翅冬瓜等等嘅材料,令到成個湯底香得來又帶點清甜,真係好好飲,店員仲會keep住幫我哋隔雞油,所以飲落去嘅湯唔會太過油膩。之後我哋就嗌咗啲配料打邊爐,包括係黑豚肉,四寶餃、芝士蝦丸、芝士牛丸。值得一讚係佢哋嘅丸類全部都係手打自家製,同平時食開嘅芝士牛丸完全唔一樣,感覺真係用咗真牛肉去整,芝士蝦丸,亦都有濃濃嘅蝦味,配埋溶咗嘅芝士,真係非常好味。另外,我哋仲嗌左幾款小食,老友鬼鬼同埋雞軟骨,好脆嘅油炸鬼包住蝦餃,口感好好👍雞軟骨,亦都炸到脆卜卜。食完之後到最後仲有甜品,啫喱同埋糖不甩,呢餐真係好飽好飽,亦都好滿意。

朋友👧約我喺九龍城食飯,我諗緊會唔會佢帶我去食泰國菜🇹🇭,結果原來佢👧帶我嚟呢度打邊爐🍲,朋友👧話呢間餐廳嘅食物新鮮好味😆$158「特濃蕃茄🍅薯仔🥔肉片🐷湯」:見到落咗好多蕃茄🍅,真係有幾濃郁嘅蕃茄味🍅😆仲有醬料提供,自己揀自己撈勻😋$398「賣魚勝推介」:8頭鮑魚 x 4,聖子王 x 2,海蝦 x 6 :呢啲海產全部都新鮮🤩「8頭鮑魚」肉質結實仲有啲彈牙😋「聖子王」又係有少少彈牙😋「海蝦」味鮮甜😋$108「梅花黑豚肉🐷」:肥瘦適中,肉質甘香,幾軟熟,好豬味😋$48「8吋長蟹柳」:真係好長好大條🤩$38「油麥菜」非常新鮮,幾爽脆,簡單好食😋食完仲有甜品送🤩呢度店員服務仲好好,又有禮貌,又不停幫我哋嘅火鍋做 skimming (唔係好識 skimming 中文係乜,skimming 係日本料理其中重要嘅一環,如果唔識就自己上網睇吓啦😆),令鍋底更清味道更好🤩,抵讚👍

仲有醬料提供,自己揀自己撈勻😋

「8頭鮑魚」肉質結實仲有啲彈牙😋

「聖子王」又係有少少彈牙😋

「海蝦」味鮮甜😋

$48「8吋長蟹柳」:真係好長好大條🤩

$38「油麥菜」非常新鮮,幾爽脆,簡單好食😋

食完仲有甜品送🤩

2023-03-23 34 浏览
牛胸爽 $38🐃第一次食牛胸爽,口感十分有趣。白色透明的一片片,又滑又彈。每一啖都充滿牛油的香味之餘,又不會像牛油的油膩。原來好多人見到都誤以為白色一片片嘅牛胸爽係牛嘅脂肪,其實佢係牛胸前肋骨中間的軟骨部位。充滿豐富骨膠原,美容之餘,仲可以豐胸。愛美的女士絕對可以一試。😆胡椒豬肚少爺雞湯$258🫕呢道菜是店主的十分推介的菜式之一,性價比十分高! 因為呢道菜式不但可以喝到胡椒豬肚雞湯,還可以吃到半隻新鮮的走地雞。胡椒豬肚雞湯是十分的暖胃,吹了一天海風的我,來碗胡椒豬肚雞湯驅寒又醒神。胡椒味剛好不會太辣,香濃的豬骨湯為底,加上豬肚和鮮雞提味,真的肉香鮮甜微辣得來惹味至極。飲完湯和吃完雞,店員便會加以原湯-豬骨濃湯俾我地打邊爐。服務態度十分好🤩,打邊爐的途中不停幫我地撇走浮沬!老友鬼鬼 $68🥠聽個名就覺得十分有趣😁。原來鬼鬼是油炸鬼,比起坊間一般的油炸鬼,呢家的油炸鬼十分脆口,脆的程度偏硬。油炸鬼上面還釀了魚肉,魚肉十分鮮甜,不會腥。脆口的油炸鬼加上軟綿的魚肉,口感十分有豐富和多層次。店家的建議食法是可以上桌就可以吃🥢,不用放入邊爐中食。唐生菜 $38🥬打邊爐必叫唐生菜,但呢家唐生菜的份量
牛胸爽 $38🐃

胡椒豬肚少爺雞湯$258🫕

老友鬼鬼 $68🥠

唐生菜 $38🥬
打邊爐必叫唐生菜,但呢家唐生菜的份量十分大,叫一籃唐生菜已經足以四個人食,但只需38蚊。唐生菜切去部,以一片片洗干淨放入籃中上菜。每份菜還清能清楚見到水珠🚿,干淨程度肉眼可見干淨。打邊爐的生菜味道爽脆清嫩,十分解膩。素菜必叫唐生菜啊!😊

蜂巢豆腐 - $38
呢個好正啊,個豆腐「索」晒d湯,一咬落去,湯汁係口腔爆出來,非常好味

牛丸 - $58/4粒
牛丸非常彈牙,咬落去一樣有汁爆出來,絕對抵食

甜品
又到左我最期待嘅甜品環節啦,分別贈送左糖不甩同懷舊啫喱,糖不甩十分特別,造型係一條錦鯉,然後放在火鍋裏煮,之後再撈埋花生碎,估唔到味道出奇地夾,食落甜甜的加上有少少咸,煙煙韌韌嘅口感,諗起都想再食~
跟住食埋懷舊啫喱,啫喱嘅味道相對冇咁特別,但勝在造型有把遮,童年回憶馬上湧

九龍城打鼓嶺道70-72號地舖
2023-03-20 28 浏览
天氣濕濕凍凍,所以就叫左朋友一齊去打個邊爐啦😋我地叫左個胡椒豬肚少爺雞湯$258呢個湯底包左半隻雞,入面仲有豬肚,豬骨,腐皮同咸菜的😄湯底煮完雞之後店員話可以飲左先,好濃的胡椒味,好暖胃🤤打邊爐配料我地仲叫左梅花黑豚肉$108,豬肉味好重,仲建議跟埋青瓜食,食法好特別,第一次試,食落去十分之清新☺️皇帝菜 $42佢地菜的份量好大😍,同平時食開的打邊爐鋪頭唔同,呢度的皇帝菜係要分開幾次煮,食整嘩中仲有,好抵🤓魚皮餃 $38好耐冇食過魚皮餃,見到呢度有就毫無疑問咁叫左啦,佢價錢又唔貴😚食落唔會太咸,都好好食😋紅薯粉 $38收尾的澱粉質揀左薯粉,佢好索湯底,煮完食落覺得好鮮甜🤤就算好飽都想繼續食😚佢地有一個煮麵的籃俾我地裝住黎煮,咁樣好方便,唔洗係咁係個鍋入面搵☺️懷舊蝦多士 $68蝦多士炸到好鬆脆,就咁食食到蝦的鮮甜味,另外仲可以點佢個甜酸汁,好開胃,極推佢個甜酸汁😎 必食呀😝甜品方面佢地拎左芒果啫喱面頭仲有花奶,食落好似細個成日會食的芒果布甸的味道,好懷念同鍾意食🥰 另外仲有糖不甩,佢地整成魚的形狀再放落打邊爐個煲入面煮,好特別,食落甜甜咸咸,仲好香花生味😛九龍城同撈同煲火鍋 (九龍城)九龍
天氣濕濕凍凍,所以就叫左朋友一齊去打個邊爐啦😋

皇帝菜 $42

魚皮餃 $38