2018-08-10 95 浏览
T Town開咗唔少亞洲風味嘅餐廳,今日行完街,決定再去「九份•十分」食台灣菜。上次食午餐唔錯,今餐晚飯都好正,保持一流嘅水準,果然再黎係正確選擇!晚餐有各種小食、麵、飯、甜品、飲品任君選擇,全部都以傳統台灣風味為基礎,今次帶埋鍾意食台灣菜嘅朋友黎,佢都讚不絕口。我地叫咗幾個小菜,一份甜品,每人一杯飲品,因為份量多,已經可以食到好飽。涼伴三小碟 $72三小碟分別係麻辣牛筋、涼伴四季豆、海蜇。麻辣牛筋真係名副其實,入口第一啖就散發辣味,跟住愈食感覺愈麻痺,作為前菜,非常醒胃。不過牛筋有少少韌,要咬多幾啖先吞得。涼伴四季豆同海蜇就幾爽口,凍凍地,同牛筋一齊食,簡直爽到冰火兩重天。酒醉蝦 $68有五隻大大隻嘅蝦,啖啖肉,好香酒味,配埋雲耳唔會咁單調。古早醉雞 $62有接近半隻雞,用歷史悠久嘅方法烹調,酒味撲鼻而來,雞皮好嫩,雞肉非常滑。芒果蜜糖磚塊 $72芒果迷必食!因為係即叫即整,所以食到咁上下時間,就要order定。可能融咗少少,無想像中咁高,但係都好大份。幾片多士疊成一個盒狀,再裝住啲多士粒,上面擠滿咗cream同芒果醬,仲帶一大球芒果雪糕。又甜又脆滿足哂我地嘅心靈。維多利亞的秘密 $

涼伴三小碟

涼伴三小碟 $72
三小碟分別係麻辣牛筋、涼伴四季豆、海蜇。
涼伴三小碟 - 麻辣牛筋

涼伴三小碟 - 涼伴四季豆

涼伴三小碟 - 海蜇

酒醉蝦

酒醉蝦 $68
有五隻大大隻嘅蝦,啖啖肉,好香酒味,配埋雲耳唔會咁單調。

古早醉雞 $62

芒果蜜糖磚塊 $72
維多利亞的秘密

維多利亞的秘密 $52
優格野莓沙冰,堆到好高,唔算好甜,最鍾意佢裏面有一粒粒覆盆子同藍莓可以慢慢食。
百香果綠茶

百香果綠茶 $22
清新嘅百香果味,飲落好舒服。
2018-08-10
$191.5 (晚餐)
涼伴三小碟
酒醉蝦
維多利亞的秘密
百香果綠茶
2018-08-04 64 浏览
九份。十分係天Town商場斯唯二的台灣養廳中嘅其中一間,今次就試左佢嘅薑母麻吉燒同芝士蝦沙律吐司。先食薑母麻吉燒,薑湯底,飲落好暖身,味度剛好,不會太甜太辣。麻吉燒就夠曬煙韌,與湯圓類似。而芝士蝦沙律吐司材料有蝦、青瓜、洋蔥、粟米、番茄同埋芝士,味道開胃,芝士份量足夠,食落可以拉絲。加上有青瓜、番茄同洋蔥,為吐司加上一點健康元素。而珍珠奶茶就茶味較淡,比較甜,飲得甜度底嘅朋友適宜叫少甜。珍珠就屬正常水平。
2018-07-31 84 浏览
今日同表妹一齊食lunch~見到九份十分都幾多人等位 又未試過 所以就好奇等埋一份 試下好冇食啦我地都算好快有位 五分鐘左右就有位啦我地叫左小食 醉小三 溏沁蛋 主菜 芝士雞 再加甜品waffle 個醉小三真係幾香酒味 個人麻麻酒味 但表妹都Ok中意😂仲有溏心蛋! 其實佢是醉溏心蛋 所以都好重酒味 但我好中意食溏心蛋 ,所以有酒味都覺得好食😂芝士雞😍 呢個好好食 連麵包都食得 好多時d麵包浸左汁太耐會軟晒唔好食 但呢個就算食晒d雞再食包 d包都仲好脆!!手套包裝好funny😂😂😂😂我地叫左兩杯野飲 omg 一攞出黎原來有燈架!! 好正 隔離枱客人都問我地可唔可以影相仲有Oreo飲品😍 always my favourite Waffle 😆 cream 好香奶味又唔會太甜 waffles 仲脆脆地 好正😋 同埋想講staff都好好 我地個時冇諗太多野放枱會放唔晒 所以叫左甜品一齊上 但staff都同返我地講分開上好d 😂 果然! 一次上係唔得架😂今日是滿足的一餐
今日同表妹一齊食lunch~
見到九份十分都幾多人等位 又未試過
所以就好奇等埋一份 試下好冇食啦

我地都算好快有位 五分鐘左右就有位啦

個醉小三真係幾香酒味 個人麻麻酒味 但表妹都Ok中意😂

芝士雞😍 呢個好好食 連麵包都食得

手套包裝好funny😂😂😂😂

我地叫左兩杯野飲 omg 一攞出黎原來有燈架!!
好正
隔離枱客人都問我地可唔可以影相

仲有Oreo飲品😍 always my favourite

今日是滿足的一餐

午餐
2018-07-30 52 浏览
平時成日黎食晏,覺得好抵,食物種類多,環境又好,今次約左朋友係tsw見面,索性就試下個晚餐  晚餐既餐牌同晏就唔同,冇左鹽穌雞飯同冇送珍珠奶茶,有少少失望,另外叫一杯要成22蚊,所以就冇叫啦,想食得平又有珍珠奶茶飲既朋友可以黎食lunch,可以喝餐免費飲    咁今次我就叫左個鹽穌雞排麵試下,雞排炸得好穌脆,又大件,幾抵食,個麵可以揀要幼定粗,我就揀左幼麵,煮得岩岩好,夠彈牙,入面有紅同白蘿白做配料,不得不提入面加左酸茶,好夾,好好食
2018-07-27
直接叫九份十分o既餐廳,應該好有台灣風味了吧!之前我去台灣o個陣淨係去o左九份,無去過十分,而且o個陣煙雨朦朧,d 景都唔靚……唔緊要,呢度內裡都帶點火車同路軌o既設計,欣賞下當做補償啦!通常我食台灣o野好大機會會滷肉飯或者鹽酥雞二選一,咁最近又無乜食過熱氣o野,好啦,放縱d,叫份鹽酥雞排麵($62 未加一) 啦。塊雞扒ok 大塊,沾滿粗薯粉再拎去炸,令到塊皮十分酥脆,而內裡d 肉仍然保持到嫩滑。呢間o既鹽酥雞無瀋到好多椒鹽o係面,但係會有個一set 六款o既調味架俾你,隨你喜好而落。個麵menu 無講,但waitress 姐姐話可以揀粗或者幼麵,揀o左幼麵。呢個有d surprised,麵底唔算好特別,但個湯底一d 都唔鹹,反而因為落o左好多蘿蔔同菜,蔬菜味幾重,帶點清香,正好中和番d 雞扒o既油膩感。飲品揀o左杯oreo 曲奇奶茶珍珠($26),比普通一杯珍珠奶茶多o左d oreo 碎,飲落個口感似胚芽好立克。我另外見到隔離檯對情侶叫o左杯應該係沙冰o個類,賣相好靚呀,仲附送埋一個發光底座,下次o黎都可以試下。見個肚都仲有少少位,於是睇下d 甜品,諗住叫個最細份量o既試下。因為爪哇

鹽酥雞排
鹽酥雞排

幼麵
鹽酥雞排麵 ($62)

oreo 曲奇奶茶珍珠 ($26)

見個肚都仲有少少位,於是睇下d 甜品,諗住叫個最細份量o既試下。因為爪哇咖啡奶酥吐司($32) 個名好吸睛,所以點o左一份。呢個等得比較耐,上到檯,原來都幾大份,哈哈,慢慢食……味道o黎講非常之香,似炭燒咖啡燶燶地o個隻香味,食落多多咖啡味少少甜,都幾特別。
爪哇咖啡奶酥吐司 ($32)
爪哇咖啡奶酥吐司
幼麵
鹽酥雞排麵 ($62)
2018-07-26 157 浏览
係天水圍頌富商場食晚飯,選擇唔算多,即使佢重新裝修過後,都只係加入好多連鎖式餐廳,以前間五十嵐變左依家呢間九份.十份之前已經同朋友係呢間速食過lunch,今次得閒同屋企人慢慢嘆晚餐,再試真d。麵線既餸係偏咸左少少,28蚊細細碗,我下次應該唔會再叫。鹽酥雞好快就上左,係好似試管咁一支支既調味俾你自選,試曬唔同既味,個人推薦梅子粉同香辣粉,其他味唔係咁出到,咖哩粉就唔建議去試。野飲都唔錯,同街外台試飲品一樣可以根據返自己喜好~滷味飯入面個鴨舌係好好食!蚵仔肉碎泡飯,湯太多,不過整體都好食。埋單三個人人均100~
阿春麵線
麵線既餸係偏咸左少少,28蚊細細碗,我下次應該唔會再叫。
台灣鹽酥雞

野飲都唔錯,同街外台試飲品一樣可以根據返自己喜好~
綜合滷味肉燥飯
滷味飯入面個鴨舌係好好食!
蚵仔肉碎泡飯
蚵仔肉碎泡飯,湯太多,不過整體都好食。
埋單三個人人均100~
2018-07-11
台灣鹽酥雞
綜合滷味肉燥飯
蚵仔肉碎泡飯
2018-07-22 77 浏览
這晚去天水圍探朋友,到附近大型商場T Town食晚飯,晚飯時段這間九份.十分需要等位,發現原來這間餐廳可以用電話app FOOD GULU提早拿輪候號碼,下次這樣做可以更快入座呀。店內牆上畫了一個九份.十分車站,以及掛滿台灣語句,置身台灣一樣。醉小三 - $148 醉鴨舌, 酒醉蝦, 酒醉鮮鮑魚 & 古早醉雞 - $62 - 酒醉系列最適合做前菜,醉小三做得不錯。皮蛋豆腐 - $32 - 豆腐很滑,配肉鬆很夾。台灣鹽酥雞 - $48 - 有7枝調味粉提供可以滿足貪心的的我,每款口味都有不同感覺。涼拌三小碟 - $72 涼拌四季豆, 麻辣牛筋, 海蜇 - 牛筋有點辣,海蜇爽口。星空奇遇鐵達尼, 蝶戀花奇異果冰沙 - $38 - 色彩繽紛,杯墊有LED,玩味十足的一杯飲品,奇異果口味很清新。青青草原 - $48 宇治抹茶牛奶沙冰,濃濃抹茶香,透心涼。蚵仔肉醉泡飯 -$58 - 湯飯湯底鮮味,加入米通後更能增加口感。湯浸肉燥娃娃菜 - $48 - 娃娃菜煮得腍甜, 再配上肉燥一流。原本很想點甜品的, 但最後真係太飽了, 下次一定要留一個位置給甜品。

皮蛋豆腐 - $32 - 豆腐很滑,配肉鬆很夾。

2018-07-13
2018-07-21 60 浏览
朋友推介好食,所以慕名而來,鋪頭對正商場電梯,方便易搵。入到去揭下menu,除左一般主食之外,最意外就係呢2頁色彩繽紛既甜品。第一樣黎既係滷水拼盤,好足料下,雞翼豆腐鴨舌大腸雞腎滷水蛋樣樣有齊之後黎左魚丸貢丸湯,味道有d似茶餐廳既紫菜湯,加上d丸夠彈牙,開胃一流跟住黎左碟古早醉雞,一入口就好大陣花雕味,雞就好嫩滑,食完一舊就忍唔到手夾下一舊之後再黎一份萬巒豬手,豬手配滷水汁,不過不失,最令人驚喜反而係椰菜,同出面d椰菜唔同,有一陣酸酸地既味道,隔一隔食完豬手果陣油膩既感覺。呢個係最期待既醉小三,分别係酒煮鴨舌,酒煮鮑魚,酒煮蝦。每樣食材都同酒味非常配合,特别係個蝦,本身隻蝦又大隻,d肉又彈牙。估唔到香港都食到台灣既阿宗麵線!!!!!最後叫埋2杯野飲,分别係鮮柑桔蜂蜜同海綿寶寶,解渴又好飲。

朋友推介好食,所以慕名而來,鋪頭對正商場電梯,方便易搵。

估唔到香港都食到台灣既阿宗麵線!!!!!

最後叫埋2杯野飲,分别係鮮柑桔蜂蜜同海綿寶寶,解渴又好飲。
2018-07-20 77 浏览
好開心係天水圍揾到有呢間高質台灣嘢食呀!佢個manual有好好好多唔同嘅食物種類!單係沙律已經有四、五種,飲品有十幾款! 又有sandwich,潛水包,飯呀牛肉麵呀等等等…小食同甜品又有超多選擇,令好鍾意食台灣嘢嘅我哋面對好大選擇困難lol 呢間嘅食品份量好足,有啲大份xd 我哋試咗什果明蝦凱撒沙律,入面有好多水果,芒果呀士多啤梨呀奇異果呀等等等等,水果同菜嘅比例喺1:2,好滿足㗎!醉溏沁蛋好有驚喜,酒味香醇,同嗰蛋好match!涼拌小碟嘅香辣牛筋好辣,鍾意食辣會好鍾意~溶岩芝士雞超推介,嗰芝士味好濃郁!飲品質素都唔錯,青青草原嘅牛奶抹茶味好濃厚,海綿寶寶嘅芒果好多,好開心!概括嚟講食品味道份量都唔錯,有啲幾有驚喜,價錢一般。特別想讚一讚佢嘅環境好有台灣嘅感覺,有九份十分火車月台壁畫,牆上又掛滿咗好多台灣特有木製明信片,令我哋好有少少係台灣旅行緊嘅感覺!
2018-07-20 69 浏览
今日同朋友嚟天水圍食晏,朋友話想食吓台灣嘢,咁我就帶佢嚟食呢間啦。朋友都好鍾意呢度嘅環境,坐得舒服,啲裝修好有特色,鋪面又大。服務態度良好,侍應姐姐好好人。鹽酥雞呢個鹽酥雞特別之處在於佢有好多粉可以選擇,大家又可以DIY la😁d雞炸得好香,配每種粉都好好食進擊巨人三文治一碟有三大舊,仲配有沙律,好健康。上層配有雞扒,下層有蛋沙律。個人鐘意上層多啲,雞扒同沙律醬好夾,而且都好juicy😆佢太大舊要分兩層食,好彩餐廳有手套準備比我地~凱撒鮮果鮮蝦沙律份量好大,賣相都好靚。沙律醬好開胃。值得一提既係入面有好多水果,例如士多啤梨,藍莓,奇異果等,好清新同健康🤩隻蝦都好好食,配上雜菜好夾。紅心女皇士多啤梨沙冰,份量幾大,好有士多啤梨味,食得出係真嘅士多啤梨,好清新,有一粒粒士多啤梨,而且唔會太甜又唔太濟。不過,五十幾蚊嚟講有啲貴呢度嘅服務質素、食物、環境都係中上,係同朋友食飯嘅好地方,下次都會再嚟!

鹽酥雞

進擊巨人三文治

凱撒鮮果鮮蝦沙律

紅心女皇

2018-07-20 41 浏览
今日同三個朋友去天水圍行街,見到呢間之前係沙田食過一次,所以就入咗去食。入到去餐廳,裝修同沙田果間好似,有好多台灣特色嘅裝飾品,而且我地有得坐卡位好舒服。台灣腸呢度啲台灣腸好有台灣嘅風味,食落味道偏甜同有好多汁,食落好juicy芝士溶岩雞啲雞炸到金黃色,大小適中,唔係好似連鎖炸雞集團啲雞咁大舊,塞唔落口。食落好鮮味,應該幾新鮮。個芝士醬濃郁,幾足料下,點落去會有拉絲嘅效果。但係呢,個包好似焗燶咗咁,有少少硬,苦苦地,所以冇食晒。不過整體嚟講,都值得一試!皮蛋豆腐賣相幾靚,d豆腐切到好薄, 加埋d肉鬆係上面, 睇落好吸引。味道清清地而且食落涼涼地,夏天食一流。Oreo沙冰好大杯,賣相好靚,港女們一定要影相打卡~味道就好似食緊麥旋風咁,啖啖都食到濃郁既oreo味🤭面頭仲有oreo餅食,鐘意食oreo一定要飲🤗整體黎講,食物既質素幾高,又好有台灣特色🤩雖然有些許貴,但係可以坐下傾下計係一個唔錯既好地方🤗

台灣腸

芝士溶岩雞

皮蛋豆腐

Oreo沙冰

• 皮蛋豆腐
香港愈黎愈多台式餐廳,有名人主打,有台灣登陸,個人非常鍾意食台灣食物,今次尼間餐廳既有主食,又有台灣小食,甜品,仲有特別包點類食物。叫左紅燒牛肉粗麵($65),阿春麵線($28),古早醉雞($62),醉鴨舌($52),魚丸貢丸湯($22),香蕉芝麻雪糕鬆餅($58),胚芽珍珠奶茶,熱薑母茶。牛肉麵一定要叫,有粗/幼麵選擇。首先上枱好大碗,牛肉勁大條,除左有肉之外,更有幾件牛筋。湯底係濃濃既牛肉味,微辣。牛肉煮得"林",咬完之後,剩底既唔會散開變成碎。有d餐廳既牛肉係碎,或者細細件咁。個人鍾意大大件煮,先夠風味。而配菜有紅白蘿蔔,小唐菜。男仔食一定夠飽。真心覺得,貴/出哂名既牛肉麵唔代表好食,個個人唔同口味。阿春麵線就係細細一碗,但用料十足,有大腸,貢丸粒,另外有3種調味料可以落,分別沙嗲,烏醋,蒜蓉。侍應建議加入醋會好食更多。果然加少少可以提一提味,有得同阿宗麵線比一比。古早醉雞既酒味好重,凍凍地,而且d雞皮好爽口,仲有滑滑既雞脾肉添,有大半隻雞。好少台式餐廳會有得叫尼類型既菜。醉鴨舌,係台灣食過滷水煮法之後就念念不忘,尼個醉酒煮法令鴨舌更香,一碟有大約10隻,好岩做下酒小菜。魚丸貢丸

叫左紅燒牛肉粗麵($65)阿春麵線($28)古早醉雞($62)醉鴨舌($52)魚丸貢丸湯($22)香蕉芝麻雪糕鬆餅($58)胚芽珍珠奶茶熱薑母茶
紅燒牛肉粗麵

醉鴨舌

魚丸貢丸湯

魚丸貢丸湯比較淡,失色左少少,鍾意濃味食物既人就會覺得佢個湯好淡。不過d白魚丸好滑好爽口,而貢丸就不過不失,各款丸有4粒,數量多。
香蕉芝麻雪糕鬆餅

香蕉芝麻雪糕鬆餅甜品選擇有磚塊麵包,有烤多士,有鬆餅即係窩夫。因為係即叫即整,所以要預大約20分鐘。窩夫非常脆,即使有cream係底,都冇整"林"個窩夫,而且擺碟靚,又有好多cream同生果點綴。除左有芝麻雪糕,仲有雲尼拿添,驚喜。

飲品種類亦多,除左有奶茶,亦有唔同沙冰,果茶。部份飲品可以揀糖度添,夠甜心。胚芽珍珠奶茶既珍珠夠煙韌,而熱薑母茶就好暖胃,夠哂辣,冬天飲既話一流。

晚市人流非常多,價錢大眾化,最讚既係食物選擇多,唔會只係得幾款台式小食揀。餐牌都有排你睇。
胚芽珍珠奶茶
2018-07-06
紅燒牛肉粗麵
醉鴨舌
香蕉芝麻雪糕鬆餅
胚芽珍珠奶茶
  • 紅燒牛肉麵
2018-07-05 66 浏览
今早我和屋企人去天水圍探朋友,探完之後 就近近哋喺附近食午餐。 經過見到呢間台式餐廳好多人,諗都唔諗就即刻排隊攞飛。我 們都算比較幸運,等咗一陣就已經有位了。裝修比較時尚新穎,顏色主要以啡色和黑色為主。牆上既圖畫好靚好可愛, 說出台灣最出名既九份和十分,也提及到當地著名既食物。牆上也有好幾幅吊畫和樹枝作裝飾, 環境非常舒適和乾淨,午市時間已經全店滿座。小食叫了一碟大滷水拼盤, 當中有魯蛋,豬腸,雞腎,鴨舌和雞翼。 濃濃嘅滷水味好香,唔會太鹹,軟硬程度適中,非常入味額外再叫了一碟台灣腸,香腸肉非常通透,份量足夠, 肥瘦比例適中,唔會太油😍主菜叫左炸排骨肉燥飯, 用了小型通風欖仔裝住, 炸完出嚟唔會咁快林曬, 又幾細心喎。 排骨香脆粉薄,送到黎仲係熱辣辣的,份量比較多, 肉燥好香,滷水汁夠入味,我一個人都食唔晒,真係幾抵食呀。 另外叫了一杯朱古力曲奇沙冰,好大杯,裝到滿滿的,濃濃既朱古力味,夠晒冰凍, 係呢個炎熱嘅夏天飲,非常消暑飲品非常細心,多少冰和糖也可以為你度身而設,感覺好親切呀!午餐價錢比較經濟,份量非常多

裝修比較時尚新穎,顏色主要以啡色和黑色為主。

飲品非常細心,多少冰和糖也可以為你度身而設,感覺好親切呀!

午餐價錢比較經濟,份量非常多

2018-06-29
午餐
2018-07-01 56 浏览
今日啱啱放工,諗住去商場食返個early dinner 🥘 見到呢間餐廳都幾多人,而且最近又想食台灣菜,一於試吓佢啦!睇個餐牌都覺得好吸引!有台式飲品、台式小食、沙拉到台灣著名嘅牛肉麵、鹽酥雞等等都有,即使係少見嘅台灣Cafe嘅輕食同埋鬆餅都有提供,真係咩時間黎都有好嘢食啊!而我就唔想食咁heavy ,所以就叫咗個香辣瘋狂炸雞沙拉同埋「暗黑系甜心」oreo沙冰呢張圖完美展示出咩叫「真人靚過上鏡」!呢盆沙拉總共有七至八件炸雞,面頭有一啲辣辣地嘅醬,下面係凱撒沙律,撈勻之後嗰醬就會變得小小辣,配埋沙律就好惹味!個雞係台式鹽酥雞,個皮好薄!因為Poon沙拉實在太大盤,最後都有少少食唔晒,但係我都有盡力食晒所有雞㗎 !至於呢杯Oreo沙冰真係好巨型,高度超出左個杯嘅一半,而且面頭仲有大大粒Oreo,真係超好飲呀!最後埋單大約$110左右,都係一個合理萬分嘅價錢,如果住喺附近嘅朋友都記住黎食啦!

2018-06-29 87 浏览
今日放假同屋企人周圍試吓新野,就揸車去咗天水圍呢個商場!可能依家啲學生12點幾已經放咗學,所以嚟到呢度12點幾!已經全場爆滿要等位!望落去個環境裝修都唔錯,唔會話好舊!我哋四個人只係嗌咗三個主食,因為想試多啲小食!叫咗台灣腸,目測有三條!香口👍🏼滷水拼盤包括有豆腐,鴨舌,雞腎,豬大腸,雞翼!款式就多,已經滷得好入味酥炸排骨肉操飯同酥炸雞扒湯麵,正正常常!芝士磨菇釀雞翼雜果大蝦沙律,好大碗主要多菜,多些生果會更好!奶油吐司面頭仲有好多粒棉花糖見到都開心🤣飲品方面嗌咗綠茶沙冰,雖然荼味唔重,但我覺得好好味!好鐘意!細佬嗌Oreo沙冰,真係有一塊塊Oreo 餅!好吸引咁!其他人嗌左熱柑橘蜜同埋焦糖珍珠奶茶👍🏼總結食物同飲品選擇多好多而且價錢親民❤️
望落去個環境裝修都唔錯,唔會話好舊!
我哋四個人只係嗌咗三個主食,因為想試多啲小食!
叫咗台灣腸,目測有三條!香口👍🏼
滷水拼盤包括有豆腐,鴨舌,雞腎,豬大腸,雞翼
!款式就多,已經滷得好入味
酥炸排骨肉操飯同酥炸雞扒湯麵,正正常常!
芝士磨菇釀雞翼
雜果大蝦沙律,好大碗主要多菜,多些生果會更好!
奶油吐司面頭仲有好多粒棉花糖見到都開心🤣
總結食物同飲品選擇多好多而且價錢親民❤️