2021-07-07 64 浏览
突然有一日在九龍灣見到有好多人排隊的一間台灣店。在門口已見到充滿台灣特式的擺設,吸引左我去排隊一個人獨食。入到店舖讓的猶如置身在台灣。四年無去台灣嘅我,真的很想念台灣的味道。每次在台灣或在香港吃台灣食物時,我必定都會食紅燒牛肉麵、鹽酥雞和蛋餅,當然唔少得手搖飲品。於是一個人一口氣想試盡他的美食,所以當天點了肉鬆起司蛋餅、紅燒牛肉麵、鹽酥雞和一杯珍珠奶茶。整體的味道也不錯。更重要的是環境和氣氛都十分有台灣的味道。紅燒牛肉麵濃厚的牛肉同藥材味道,配上煮得入味的牛肉,忍不著多飲幾口湯,正。肉鬆起司蛋餅肉鬆起司蛋餅是我個人最推薦的。蛋餅非常足料,一切開便是滿滿的肉鬆加上半融的芝士,有著豐富的滋味。鹽酥雞鹽酥雞則不過不失。

整體的味道也不錯。更重要的是環境和氣氛都十分有台灣的味道。

紅燒牛肉麵

紅繞牛肉麵

肉鬆起司蛋餅

肉鬆芝士蛋餅

鹽酥雞

鹽酥雞則不過不失。
2021-06-21
紅繞牛肉麵
肉鬆芝士蛋餅
2021-07-05 106 浏览
小編經常食嘅一間台灣菜,事關太近屋企🤪九龍灣分店裝修比北角嗰間更加別緻,而且空間都多好多,坐得幾舒服🥰同阿元來了一樣,係佈置個方面都好有心思,好多打卡位😗.🐷紅燒牛腩刀削麵 $59算係成個餐牌最貴嘅一樣嘢,見到個陣心諗呢個價不如去春水堂食,起碼有質量保證(?)😂點知原來好大碗,好多牛腩,同埋通常食台灣菜都會叫好多小食,所以兩個人分已經好足夠😳牛腩炆得幾淋幾入味😆.🐷香酥排骨飯 $45冇諗過牛腩麵咁大碗然後又叫咗碗飯🥲呢個就冇乜特別,排骨炸得有啲乾同埋比較多肥肉,食一次半次都ok嘅🤭.🐷海苔培根蛋餅 $32 次次嚟呢度都必嗌嘅一款小食,真係好好食😆仲有好多款蛋餅可以揀,不過小編覺得呢款最香口惹味🥳.🐷九份芋圓 $35小編真係好鍾意食甜野,叫返碗糖水是常識吧😀芋圓真係有味,唔係滾水淥熟就算😌.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 3.5/5
🐷紅燒牛腩刀削麵 $59
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 3.5/5
2021-07-02 110 浏览
呢道既裝修幾有心思,風格係行台灣舊式風格~ 門外有一個「九份飽站」既車站牌,令到人有種去左台灣九份、十份車站既感覺,仲有一排排既紅燈籠 🏮、單車 🚴‍♀️、木櫈~ 另外仲搭建左照相館 📷、大戲院、冰菓室等等既場景,見到咁有風味既地方算可以暫時一解去唔到旅行✈️既sad… 食物幾平,質素都唔錯,行過都可以嚟試下😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)紅燒牛肉麵 (油麵) 🔥🐮🥕🍜 - $49 (好味指數:😍😍😍😍🤩)牛肉用既係薄切牛腱🐮,滷得又腍又入味,肥瘦比例啱啱好,半筋半肉,質嫩爽口,帶有啲膠質,嘴唇有少少黏👍🏻 湯底濃郁得嚟亦唔油,可能湯底用牛骨既比例比較多,油麵亦都掛湯,第一次食牛肉麵係用油麵,不過油麵係幼麵湯汁吸得比較多,相對上會感覺有啲油亦有鹼水味,可能揀陽春麵底會好啲,不過一轉要加10蚊又貴左啲... 或者配其他粗麵或者刀削麵,一樣掛湯又煙韌彈牙,同時唔會搶味就更加match! 配埋生菜🥬、蘿蔔、紅蘿蔔🥕、酸菜同芽菜,係平時牛肉麵會見到既配料,全部都入晒味,好食👍🏻起司蛋餅 🧀️🥞 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)蛋餅🥞 係台灣人經常食到既早餐~ 黎到一定要試下!cheese 🧀 半溶有

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

紅燒牛肉麵 (油麵)

起司蛋餅 🧀️🥞 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
蛋餅🥞 係台灣人經常食到既早餐~ 黎到一定要試下!cheese 🧀 半溶有拉絲,餡料足真係真材實料,又唔會漏,芝士既鹹香突出左蛋🥚既香味!蛋皮比較薄,軟熟得黎帶有啲煙韌,唔會好濕,係手抓餅餅皮既質地,口感幾正😍 層次分明,醬汁酸酸甜甜~ 不過面頭可以脆啲同埋蛋味可以再重啲~
起司蛋餅

九份芋圓 (冷) 🍠🟡🟣⚪️ - $35 (好味指數:😍😍😍🤩)
同平時食既分別唔大,所以唔係好surprise~ 不過用料豐富,糖水底係仙草加豆腐花,配料有珍珠、三色芋圓同芋頭,一份甜品同時有晒軟滑、煙韌、Q彈既質感幾滿足,唔會好甜,三色芋圓既質地夠煙韌,不過芋圓最香,蕃薯圓同紫薯🍠圓味道唔夠出~ 另外三色芋圓既份量可以再多啲,因為芋圓先係主角~

黑糖花生麻糬 ⚫️🥜 🍧 - $25 (好味指數:😍😍😍)
呢個相比之下就麻麻地,雖然都食到花生🥜粒粒同埋幾香口,裡面花生餡都好足,但係本身花生類既甜品都會偏甜同漏,而配埋黑糖就更加要好好控制甜度,今次既麻糬甜左啲,而且質地偏太軟糯,有小小似濕左既草餅 (大福),如果無咁甜同埋麻糬再Q彈啲就好~
九份芋圓  &  黑糖花生麻糬

木瓜牛奶 🥭🥛 - $32 (好味指數:😍😍😍🤩)
幾重木瓜味,好順滑又夾,唔會漏~

鮮芒水果茶 🥭🍊🍵 - $32 (好味指數:😍😍😍🤩)
除左芒果之外仲有百香果,幾fresh,下面生果幾多~
木瓜牛奶  &  鮮芒水果茶

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
紅燒牛肉麵 (油麵)
  • 紅燒牛肉麵
2021-07-01 64 浏览
中午時分,到九龍灣淘大商場食九份飽,已經有人龍喺門外等候,大概5分鐘到就安排入座啦舖頭的裝潢,傢俱,擺設都好有老台灣的風味我哋點左一個懷舊滷肉飯(大)$42台灣擔仔米粉$42米粉味道啱啱好,用新竹米粉製作口感有一定水準酥炸魷魚$45酥炸魷魚感覺係即叫即炸,口感鬆脆,我甚至聽到隔離嗰個咬落去脆卜卜嘅聲音,魷魚唔會好韌,一咬就斷,味道唔錯黑糖花生麻薯$25 黑糖味濃與花生醬的味道配搭合宜,如果花生粒再脆啲,再加上一啲砂糖味道應該會更好,另外麻薯皮太韌,都扣咗啲分,仲有就係佢溫度較涼,暖少少會好啲新出的鳳梨紅茶同埋黑糖珍珠奶茶鳳梨紅茶第一啖飲落係有啲奇怪,但飲飲下個菠蘿味都唔錯,3分甜到就啱啱好啦總結:價錢合理,去開附近,想食台灣野,佢喺唔錯的選擇

舖頭的裝潢,傢俱,擺設都好有老台灣的風味

我哋點左一個
懷舊滷肉飯(大)$42

台灣擔仔米粉$42

米粉味道啱啱好,用新竹米粉製作口感有一定水準

酥炸魷魚$45

黑糖花生麻薯$25

新出的鳳梨紅茶同埋黑糖珍珠奶茶

總結:價錢合理,去開附近,想食台灣野,佢喺唔錯的選擇
2021-07-01
  • 台灣擔仔米粉
  • 酥炸魷魚
2021-06-29 92 浏览
特登嚟淘大食台灣嘢一入黎已經好似去咗台灣咁鹽酥雞脆卜卜 鹹鹹香香 係台灣嘅味道排骨食落真係好似雞咁 可能因為同鹽酥雞同一樣的醃料蛋餅芝士同肉鬆真係好夾加埋少少辣醬 味道更佳滷肉飯啲肉軟林林 加埋嗰啲汁 真係好邪惡一個人可以食一碗飲品方面芋頭奶茶 我已經揀咗5分糖但係都好甜下次要3分總括而言 會再去食
特登嚟淘大食台灣嘢

但係都好甜
下次要3分

總括而言 會再去食
2021-06-27 59 浏览
平時係網上睇到啲相已經好吸引,星期六晚終於有機會嚟試下。晚上7點已經排緊排,好彩排咗一陣就入得去。環境超有趣,好有台灣風味。食物選擇多,仲一啲都唔貴,唔怪之得咁好生意。香酥雞扒魯肉飯($48)- 勁多炸雞,仲大大舊。仲有魯肉同汁勁好餸飯。 香酥排骨麵($45)- 呢個普普通通,麵條未夠彈牙,下次會想試下刀削麵。勝在炸排骨份量勁多,一定夠飽。海苔肉鬆起司蛋餅($37)- 呢個有驚喜,蛋餅煎得好脆,仲有滿滿嘅肉鬆同好濃嘅芝士味。鹽酥雞($38)蜂蜜綠茶加仙草($10+3)同 百香果綠茶加椰果($10+3)- 嗌咗主菜就有得平價嗌指定嘢飲。甜度又有得自己揀,呢2杯又掋飲又好飲解渴。

環境超有趣,好有台灣風味。

食物選擇多,仲一啲都唔貴,唔怪之得咁好生意。

鹽酥雞($38)

2021-06-25 46 浏览
叫左幾樣野食,鹽酥雞係最早到,食到最後再食,雖然已經唔熱,但都唔會變硬,仲係好好食!呢個真心驚喜👏🏼 環境幾靚,坐側邊嘅都有靚牆影相!播住台灣嘅普通話歌,真係10首有8首都識唱,好掛住台灣呀🥺
2021-06-22 81 浏览
之前係炮台山個邊返工已經成日食九份飽🤤 知道佢係九龍灣開左分店即刻去試下🤣 餐廳內部有少少驚艷到我🤭 睇得出好有心思佈置到好似九份咁 真係好似去左台灣咁😍好靚~ 1️⃣ 紅燒牛腩麵 (刀削麵) $59呢個麵真係大推❤️ 首先湯底方面有濃郁嘅牛肉同藥材味 但唔會好油膩 會忍唔住飲多幾啖湯底🤤 牛腩都無得輸!! 份量十足有4大舊 同埋好淋好入味💯 另外刀削麵係超級推介 因為係粗身同較厚身 所以非常煙韌👍🏼 好有咬口 同時掛湯力都唔差🙈 真係必食🥰2️⃣ 懷舊魯肉飯/小 $32台灣嘅魯肉飯永遠唔會令人失望👍🏼 魯肉肥瘦適中 唔會話太多肥膏或瘦肉😚 醬汁鹹度都啱啱好 正!! 3️⃣ 海苔肉鬆起司蛋餅 $37平時食蛋餅都係肉鬆芝士 好少有加埋海苔呢個配搭 所以嗌左黎試下🤣 蛋餅皮係脆身 所以食落層次豐富✨ 肉鬆同芝士份量都好夠 爆晒餡好滿足❤️ 個辣醬令到成個口感昇華左 又鹹又辣😚 但係就略嫌海苔味無咁出 多啲就perfect~4️⃣ 蚵仔煎 $45蚵仔煎係我第一次食 所以對我黎講有啲特別😋 首先用料充足 有好多蚵仔另外都有生菜、雞蛋等等🥰 口感都好豐富 煙煙韌韌咁 應該係木薯粉 真係好特別✨ 會想再試!!總括而言

好靚~

1️⃣ 紅燒牛腩麵 (刀削麵) $59

2️⃣ 懷舊魯肉飯/小 $32

3️⃣ 海苔肉鬆起司蛋餅 $37

4️⃣ 蚵仔煎 $45

總括而言 呢間台灣嘢性價比超高!! 嗌左咁多嘢勁飽勁滿足 除返開每人都唔使$100😍😍 好值得大家試試👍🏼
🌟今次能夠吸引我去試嘅係佢店內特別用心嘅裝修,店內掛咗好多舊式燈籠的設計完全冇房舊式台灣景貌,放置咗好多懷舊嘅裝飾,真係恍似置身係幾十年前嘅九份一樣。令我十分掛住台灣嘅蛋餅、台灣腸同埋冬瓜茶,雖然覺得價格偏貴,但係一是無妨啦😆🍳玉米起司蛋餅 $32😋蛋餅嘅口感比我想像中林, 比較似薄餅,而且芝士唔夠多同香,甚至覺得中途有啲膩,不過佢旁邊嘅辣椒醬好好食,亦可以一解油膩感覺。🥓台灣香腸 $35😋台灣香腸味道其實唔算特別,所以覺得偏貴。但佢特別在於會提供生蒜,夾埋生存一齊食會更香口。🍵冬瓜茶 $20 😋冬瓜茶可以自己選擇甜度,今次我選擇咗八度,冬瓜茶比我想像中好,佢冬瓜茶嘅味道同出邊手搖店嗰啲好似有啲唔同,而且亦唔會太甜。整體:🌟🌟/5

🍳玉米起司蛋餅 $32

🥓台灣香腸 $35

🍵冬瓜茶 $20

整體:🌟🌟/5

1K
2021-06-20 74 浏览
門外大排長龍,室內好有台灣嘅氣息,掛滿天燈,更有懷舊嘅味道!懷舊滷肉飯分size, 因為想食多啲嘢,所以就揀咗個細嘅size。飯粒油油亮亮,豬肉偏肥,醬汁都好好味!+$10就有杯蜂蜜綠茶🍵!起司蛋餅內面有芝士流心💕蛋餅都軟軟的!台灣香腸豬肉香,一口咬入滿嘴香甜Q彈‼️酥炸魷魚外脆內軟,好易咬開唔會痴牙~黑糖花生麻薯甜品必定要叫!細粒咗啲🤣不過內餡飽滿!手工製作!幾新鮮。狂推大讚!黑糖珍珠奶茶食台灣嘢一定要叫珍珠奶茶先夠圓滿嘅!黑糖味道不會好甜,與鮮奶配搭得好好!

懷舊滷肉飯
+$10就有杯蜂蜜綠茶🍵!

起司蛋餅
內面有芝士流心💕蛋餅都軟軟的!

台灣香腸
豬肉香,一口咬入滿嘴香甜Q彈‼️

酥炸魷魚
外脆內軟,好易咬開唔會痴牙~

黑糖花生麻薯

黑糖珍珠奶茶
大紅燈籠高高掛🏮有著懷舊色彩復古風格 紅色的瓷磚加上不同的舊式店舖 甚是懷戀去旅行✈️Today‘s Menu📋懷舊魯肉飯 $32小/$42大 我吃了個小的 剛剛好 不過小的可能未必每個人夠(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 所以根據自己的食量叫喔😋魯肉不會很油膩 味道美味 我真的吃的一乾二淨🥰香酥排骨飯 $45這個是豪哥叫的( ・᷄ὢ・᷅ )個人感覺一般般 比較乾 普通的炸排骨 冇咩特別😆滷味拼盤 $35(牛肚/豆腐乾/雞蛋/雞翅/豬耳朵)這個很推薦!!😚很少吃豬耳朵 但這家我真的吃!🥺滷水很甜鹹味亦剛好 完全滲入菜品裡面🥳台灣香腸 $35 (配蒜🧄真的好好吃!!!)因為有些餐廳不會陪蒜片 所以就少了一些味道 沒有很香🤥 但這家很貼心 會配蒜片 讓香腸更上一層樓😂 雖然吃蒜會臭臭的(*^o^*)玉米起司吐司 $32🌽🧀記得要趁熱吃!!!起司足夠多~好像是鹹起司🧀️玉米也沒有很甜 可能試一下海苔肉鬆起司比較好~

Today‘s Menu📋
懷舊魯肉飯 $32小/$42大

香酥排骨飯 $45

滷味拼盤 $35(牛肚/豆腐乾/雞蛋/雞翅/豬耳朵)

台灣香腸 $35 (配蒜🧄真的好好吃!!!)

玉米起司吐司 $32🌽🧀
高性價比的台灣味道 滿足的一晚~~~台灣,這個不知道什麼才可以去的地方。真的非常懷念。~~~以前每年都會去上一兩次,但現在已經幾乎兩年都去不到。~~~幸好,香港是個美食天堂,起碼我想吃的時候,還是能夠找尋到那個味道。~~~今天在朋友的推薦下吃了這間台式餐廳,非常開心和感動,因為個味道真到跟台灣很接近。~~~看過餐牌後,我們叫了懷舊滷肉飯,香酥排骨麵肉鬆起司蛋餅,芋圓仙草豆奶蜂蜜綠茶和刈包 ~~~滷肉飯不會太油膩,肥瘦肉比例幾均衡,而且叫細細碗都幾大碗。~~~香酥排骨麵的油麵麵條彈牙,裡面有好多芽菜,增添口感,香酥排骨味如其名,香香酥酥令人欲罷不能。食完之後再配上一口甜蜜蜜嘅蜂蜜綠茶幸福。~~~刈包好邪惡,中間的肉很肥,但油脂味混合花生和芫荽香氣,確實合拍。相較來說,我更愛肉鬆起司蛋餅,邪惡得來,沒有吃肉脂的那種罪惡感,而且蛋味很香。~~~吃完主菜之後,再來個芋圓仙草豆奶,仙草滑脫脫,三色芋圓味道分明,而且份量好多,好滿足。~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥九份飽 九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G142號舖
高性價比的台灣味道 滿足的一晚
台灣,
這個不知道什麼才可以去的地方。
真的非常懷念。
~~~
以前每年都會去上一兩次,
但現在已經幾乎兩年都去不到。
幸好,
香港是個美食天堂,
起碼我想吃的時候,
還是能夠找尋到那個味道。
~~~
今天在朋友的推薦下吃了這間台式餐廳,
非常開心和感動,
因為個味道真到跟台灣很接近。
看過餐牌後,
我們叫了懷舊滷肉飯,香酥排骨麵
肉鬆起司蛋餅,芋圓仙草豆奶
蜂蜜綠茶和刈包
滷肉飯不會太油膩,
肥瘦肉比例幾均衡,
而且叫細細碗都幾大碗。
~~~
香酥排骨麵的油麵麵條彈牙,
裡面有好多芽菜,
增添口感,
香酥排骨味如其名,
香香酥酥令人欲罷不能。
食完之後再配上一口甜蜜蜜嘅蜂蜜綠茶
幸福。
~~~
刈包好邪惡,中間的肉很肥,
但油脂味混合花生和芫荽香氣,
確實合拍。相較來說,
我更愛肉鬆起司蛋餅,邪惡得來,
沒有吃肉脂的那種罪惡感,而且蛋味很香。
~~~
吃完主菜之後,再來個芋圓仙草豆奶,
仙草滑脫脫,三色芋圓味道分明,
而且份量好多,好滿足。
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
九份飽
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G142號舖
2021-06-19 70 浏览
趁得閒去左淘大散子機轉錢入八達通後, 就是但搵d野食醫肚,經過#九份飽,見佢個裝修好有特色咁,好有台灣feel, 於是進入開餐先。🍝紅燒牛腩油麵 / 刀削麵湯底夠晒味又不會過鹹,牛味香肉淋身充滿肉汁。我叫了刀削麵,咬落彈牙好爽口,真不錯啊😌!🥘蚵仔煎 極似係台灣夜市食過的味道,蠔仔雖然細細粒但都飽滿,點埋醬汁都幾惹味。🧋仙草奶茶 同 芋頭奶茶自選甜度很貼心,我選了芋頭奶茶,食到粒粒芋頭同芋頭蓉,奶茶都很香滑啊😊。

🍝紅燒牛腩油麵 / 刀削麵

🥘蚵仔煎

🧋仙草奶茶 同 芋頭奶茶
2021-06-19
2021-06-17 59 浏览
好食既台店真係好難搵🥺係九龍灣既九份飽,十分推介👍🏻當日2個人都係食左108元😂叫左個肉鬆起司蛋餅👍🏻好足料❤️都係35蚊😻食完都飽哂另外叫左排骨飯⭐️加$10叫左個魯肉係似台式魯肉⭐️有下次!
好食既台店真係好難搵🥺
係九龍灣既九份飽,十分推介👍🏻

當日2個人都係食左108元😂

加$10叫左個魯肉
係似台式魯肉⭐️

有下次!
2021-06-16 92 浏览
長週末同朋友去咗九龍灣覓食咁啱見到有一間台式餐廳排長龍即刻趁墟又排吓隊一入去個感覺就好似去咗台灣咁裝修充滿住台灣嘅風味無論牆身嘅佈置、擺設定枱櫈都非常夾🥢紅燒牛腩麵(油麵)$49湯底係淡淡地唔會太鹹又帶有甜香牛肉份量多大大舊又冧身🥩咬落去充滿肉汁亦都食到牛肉嘅香味🥢香酥排骨米粉 $45米粉用咗新竹米粉所以既彈牙又咬落好爽排骨同牛腩一樣都係份量好多外層的炸粉唔會太硬排骨外面鬆脆內裏有肉汁亦唔會煮到乾身🥢海苔培根蛋餅 $32蛋餅偏薄身唔會搓得太厚而海苔嘅鮮味同培根都好夾所以好快就清咗呢一碟🥢蚵仔煎 $45好懷念台灣寧夏夜市嘅蚵仔煎所以喺餐單見到就即刻點味道又同寧夏夜市食過嘅差唔多蚵仔煎醬汁的味道係甜甜地而蚵仔🦪一粒粒都飽滿🥢鳳梨綠茶 +$10嘢飲都好重鳳梨味鳳梨加埋綠茶感覺好清新亦都好適合夏天飲🥢珍珠奶茶 $23飲品有五種甜度可以自選我個人覺得半糖都幾好飲茶底唔係用咗好苦嘅果種紅茶珍珠比較QQ彈牙整體感覺同台灣嘅口味都有啲似因為台灣嘅調味都係帶甜為主同埋環境佈置真係大加分📍 九份飽 (淘大商場) 九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G142號舖
長週末同朋友去咗九龍灣覓食
咁啱見到有一間台式餐廳排長龍
即刻趁墟又排吓隊

一入去個感覺就好似去咗台灣咁
裝修充滿住台灣嘅風味
無論牆身嘅佈置、擺設定枱櫈
都非常夾

珍珠比較QQ彈牙

整體感覺同台灣嘅口味都有啲似
因為台灣嘅調味都係帶甜為主
同埋環境佈置真係大加分

📍 九份飽 (淘大商場)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G142號舖