2021-06-16 160 浏览
很久沒有來淘大,在這裡住真多選擇,樓下全都是餐廳,可以吃到任何國家的菜式。這家門外最多人,於是決定買回家試一試。➜ 起司玉米蛋餅經過十分鐘的車程,回到家蛋餅還是熱的!蛋餅的質地是我喜歡的,就是帶點煙韌,裡面是芝士和粟米,調味比較淡,醬汁較少。屬於比較淡口的蛋餅,但味道不錯。➜ 酥炸排骨肉燥飯排骨比較乾硬,但外皮酥香,只是肉質比較難咬。裡面的配菜很隨心,有生菜有通菜,醬汁也足夠拌勻白飯吃。➜ 滷水拼盤裡面有雞蛋、牛肚、豬耳、豆腐和一隻雞翼,調味滷得剛好,帶一點點甜。
玉米起司蛋餅

➜ 起司玉米蛋餅
排骨肉燥飯
➜ 酥炸排骨肉燥飯
鹵水拼盤
➜ 滷水拼盤
题外话/补充资料: 外賣自取有九折
2021-06-14
10 分钟 (外卖自取)
玉米起司蛋餅
鹵水拼盤
2021-06-14 111 浏览
成日都有聽到有人推薦九份飽,今日終於同fd嚟試吓😍😍想講咁遲先試真係走寶了🥲好鍾意好鍾意 無論係店面裝飾定係野食都好有水準🤤價錢超抵!!仲要勁多台灣小食揀🤤台灣擔仔米粉$42巧巧次🤤🤤調味好足,除咗配料除咗丸同蛋,仲有啲滷肉碎😚平時放lunch食一碗都好滿足!滷青菜🥬$18健康人生必備嘿嘿😋不過份量唔算好多~海苔肉鬆起司蛋餅🥞$37食親蛋餅都好有係台灣嘅感覺😋內餡好足!起司有拉絲🤣台灣香腸$35我自己好鍾意食台灣腸🤣呢間味道都唔錯!鹽酥雞$38Omg份量令我驚歎😹😹真係好抵食,炸得好脆,又入味👍🏻唔怪之得咁多枱都有點九份芋圓$35又係份量令人驚歎🤣超多芋圓,作為一個芋圓控真係好滿足。。。就算飽到嘔都要食埋佢🤣好q彈!仲要有埋紅豆、豆腐花、仙草個啲!豐富到🤤鳳梨綠茶$10最後嚟張大合照~係好滿足嘅一餐😍😍一定會再嚟!!

價錢超抵!!仲要勁多台灣小食揀🤤

台灣擔仔米粉$42

滷青菜🥬$18
健康人生必備嘿嘿😋不過份量唔算好多~

海苔肉鬆起司蛋餅🥞$37
食親蛋餅都好有係台灣嘅感覺😋內餡好足!起司有拉絲🤣

台灣香腸$35
我自己好鍾意食台灣腸🤣呢間味道都唔錯!

鹽酥雞$38

九份芋圓$35

鳳梨綠茶$10

最後嚟張大合照~係好滿足嘅一餐😍😍一定會再嚟!!
2021-06-14 65 浏览
懷舊滷肉飯大$42懷舊滷肉飯小 $32———台灣香腸 $35 珍珠奶茶 $25九份檸檬綠 $25————九份芋圓 $35 ———行淘大商場睇到水牌有台灣嘢就即興去食。店內嘅裝修唔錯,服務都幾好主動問我哋要唔要碗仔☺️九份芋圓都唔太甜幾好,不過台灣腸以為一條上,點知切片,隔籬蒜頭片可以炒香就更加好食,因為生蒜食落會辣又唔香———-

懷舊滷肉飯大$42

九份芋圓 $35

———

———-
2021-06-13 32 浏览
九份飽 (淘大商場) 地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G142號舖電話: 26660933=====================Telford 個邊好悶,食店都係連銷無特式,朋友話行過去淘大啦,個邊多好多兼且抵食。過去又真係大開眼界,地下全部都係食店,想食乜都有,我地就入左一間幾有台灣古早裝修架舖頭食台灣野有麵飯仲有多款台灣小食同飲料叫左一入鹽酥雞$38,現炸食入口仲好熱,酥香不會食到成嘴油,調味夠重鹹香十足$35 老水拼盤確是多野,雞翼蛋豆牛展豬耳,每樣都吸收了老水汁陣味$42 擔仔麵都有得食,豬肉丸,蝦,蛋半顆同肉燥碎及香菜,湯好飲呀,鹹鹹鮮建加上麵條,一碗剛好仲可以留位比小食$45蚵仔煎是蠔仔,個粉漿通常落了糯米粉珍珠奶茶一定不可缺啦$23 ,我係好沉迷成日見到都忍唔住飲。奶香同茶香平衡,珍珠粒粒好粉糯
九份飽 (淘大商場)

地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G142號舖
電話: 26660933
=====================

有麵飯仲有多款台灣小食同飲料

$45蚵仔煎是蠔仔,個粉漿通常落了糯米粉

2021-06-12 44 浏览
一直都知道九龍灣淘大都有好多嘢食,今次同朋友過嚟試吓台灣野,因為而家亦情所以冇得去旅行,朋友又話想感受吓台灣,於是就帶去過嚟以間淘大商場一期嘅九份飽,真係成到九份既台灣原味道💕紅燒牛腩麵紅燒湯底超級入味,而且面嘅質感好彈牙,加上分量十足,上邊嘅配料牛腩都有勁多舊,肉質仲要好鮮嫩,口感層次十足,仲有幾舊蘿蔔同埋蔬菜🥬海苔培根蛋餅🥞我真係蛋餅嘅fans👅 呢度嘅蛋餅超香蛋味,仲要落咗好多嘅海苔同埋培根,成個味道好夾🤩😛酥炸魷魚🦑好脆口!加上裏面嘅魷魚煙煙銀銀,勁正😋百香果綠茶🍵抹香珍珠奶茶🥤兩杯嘢飲好香果味,仲要唔會太甜,我特別鍾意珍珠奶茶,係台灣嘅味道,尤其是係珍珠好彈牙,離到必飲💕

紅燒牛腩麵

海苔培根蛋餅🥞

酥炸魷魚🦑
好脆口!加上裏面嘅魷魚煙煙銀銀,勁正😋

百香果綠茶🍵
抹香珍珠奶茶🥤
2021-06-10 75 浏览
放工同朋友來到淘大買野買完嘢之後就見到呢間餐廳🍴見到門口都幾多人排隊於是決定 試一試佢!入到去內有乾坤裝修行懷舊風,好多裝飾品都未見過天花掛左好多紅燈籠🏮成個場景好似番左去80s年代懷舊滷肉飯細💰32好推薦呢個滷肉飯每一粒米飯都包裹住肉汁滷肉半肥瘦切粒食落有咬口,醬汁不會死鹹鹽酥雞💰38鹽酥雞炸得香脆食到有小小九層塔既味道肉質鮮嫩,鎖到d肉汁咬落唔柴 滷水拼盤💰35(豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛肚)一上到黎忍唔住食左d全部都滷得好入味識食一定係食豆腐食落口爆晒啲汁醬汁唔會死鹹,送飯一流玉米🌽起司🧀️蛋餅💰32蛋餅皮薄餡料多食落好濃芝士味粟米比得好多兩者加埋,真係超級Match加上辣醬仲正,好惹味台灣香腸💰35個人認為就咁食香腸冇乜特別但加上個生蒜就唔同講法喇香腸既甜味加上生蒜既辛辣解膩之餘仲會令你食上癮就算食完會好大陣味,我都唔理啦芋圓仙草豆奶💰39食完一餐飯一定要來個甜品先叫完美豆奶唔會好甜,加上仙草冰冰涼涼芋圓、紅豆和珍珠好有咬口不錯不錯台灣古早味一定唔少得呢d冬瓜茶💰20冬瓜茶有得揀甜度要左3分糖飲完有一點點透心涼的感jeer
放工同朋友來到淘大買野

買完嘢之後就見到呢間餐廳🍴
見到門口都幾多人排隊
於是決定 試一試佢!

入到去內有乾坤
裝修行懷舊風,好多裝飾品都未見過

天花掛左好多紅燈籠🏮
成個場景好似番左去80s年代

懷舊滷肉飯細💰32
好推薦呢個滷肉飯

每一粒米飯都包裹住肉汁
滷肉半肥瘦切粒

食落有咬口,醬汁不會死鹹

鹽酥雞💰38
鹽酥雞炸得香脆
食到有小小九層塔既味道

肉質鮮嫩,鎖到d肉汁

咬落唔柴

滷水拼盤💰35
(豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛肚)
一上到黎忍唔住食左d

全部都滷得好入味

識食一定係食豆腐

食落口爆晒啲汁
醬汁唔會死鹹,送飯一流

玉米🌽起司🧀️蛋餅💰32
蛋餅皮薄餡料多

食落好濃芝士味
粟米比得好多

兩者加埋,真係超級Match

加上辣醬仲正,好惹味

台灣香腸💰35
個人認為就咁食香腸冇乜特別
但加上個生蒜就唔同講法喇

香腸既甜味加上生蒜既辛辣
解膩之餘仲會令你食上癮

就算食完會好大陣味,我都唔理啦

芋圓仙草豆奶💰39
食完一餐飯一定要來個甜品
先叫完美

豆奶唔會好甜,加上仙草
冰冰涼涼

芋圓、紅豆和珍珠好有咬口
不錯不錯

台灣古早味一定唔少得呢d

冬瓜茶💰20
冬瓜茶有得揀甜度

要左3分糖
飲完有一點點透心涼的感jeer

以前一年都可能會去兩至三次台灣,成年幾冇去過真係好掛住台灣😢朋友話佢屋企附近有間好有台灣風味嘅餐廳,今晚就一齊去試左,一解"思鄉"之愁🥲一入到去就覺得好有九份大街嘅感覺,裝飾得好靚,好有氣氛,啲員工都好友善好nice😌由於門口好多人排隊,企到好熱🥵 第一時間即刻帶返杯珍珠奶茶先🤤 味道唔錯最掛住就係台灣街頭小食,所以就算覺得有啲啲熱氣,都忍唔住嗌咗鹽酥雞同炸花枝丸🤩鹽酥雞外脆內軟,都好有肉汁👍🏻另一樣最鍾意嘅台灣美食就係蚵仔煎😍仲有我同朋友最鍾意食就係台灣蛋餅😌 最後又點少得芋圓😌佢哋嘅芋圓都幾大粒同埋好QQ👍🏻整體上食物水平都還可以,最欣賞係佢哋嘅環境同埋員工服務態度好好,當係去咗轉台灣🥲

另一樣最鍾意嘅台灣美食就係蚵仔煎😍

仲有我同朋友最鍾意食就係台灣蛋餅😌

最後又點少得芋圓😌佢哋嘅芋圓都幾大粒同埋好QQ👍🏻

2021-06-02
話說我已經有三年沒有去過台灣,很懷念台灣🇹🇼的味道!知道九龍灣淘大有間很有特色的台灣小店,所以就帶同朋友來潮聖!😍來到小店門口,已經看到要排隊了,等了一陣子就進去了。小店的裝修很用心😍,掛了很多大紅燈籠🏮,又有很多台式招牌和門牌,仿如置身在台灣一樣。而我們看了餐牌之後,就叫了以下菜式:🍚懷舊魯肉飯(小) $32叫了一個小的魯肉飯,但份量比我想像中多。魯肉肥瘦適中,相當入味,還有黃色的蘿蔔中和油膩感。😄🫕香酥排骨刀削麵 $55刀削麵軟硬適中,襯有藥膳味道的湯底,感覺很養生,而湯上還有幾條通菜呢!不得不盛讚是那碟香酥排骨,炸的非常香,而且外脆內熱,相當香口!🍳海苔肉鬆起司蛋餅 $37這絕對是必吃佳作!起司蛋餅充滿芝士味🧀和蛋香🍳。海苔和肉鬆很香,配上蛋餅很配。加上橙色的辣醬,確是辣得很過癮🤪!🐓鹽酥雞 $38鹽酥雞一炸起就端出來,熱辣辣很香脆!酥香的外層配上鮮嫩的雞肉,絕對是口痕必吃。🍯🍋蜂蜜檸檬(熱)(半糖5分)(+10)+🧋胚芽奶茶(熱)(走糖) $25最後飲上兩杯台式飲品,蜂蜜檸檬能消除膩滯感,胚芽奶茶則很有奶香,喝完絕對大滿足!整體來說,在短短用膳的一小時,已深深感受到濃厚的台灣氣

而我們看了餐牌之後,就叫了以下菜式:

🍚懷舊魯肉飯(小) $32

🫕香酥排骨刀削麵 $55

🍳海苔肉鬆起司蛋餅 $37

🐓鹽酥雞 $38

整體來說,在短短用膳的一小時,已深深感受到濃厚的台灣氣氛,猶如置身台灣一樣呢😍!

• 海苔肉鬆起司蛋餅
2021-06-08 64 浏览
淘大商埸內的九份飽,是一間台式的小店。店內裝修懷舊又帶有台灣九份老街的特色,擺放了不少台灣特色的裝飾物或擺設等,感覺置身於台灣九份中的一樣😀紅燒牛腩刀削麵,湯底濃郁,牛腩大大件但又夠稔,刀削麵厚薄均勻,口感爽彈!香酥排骨油麵,湯底味道適中,生菜份量多夠,排骨大大塊,厚肉,而且炸得香脆,夠多汁不會太乾,調味適中夠惹味!香酥魷魚,份量足,魷魚大大條又夠厚肉,炸得香脆而不會太油膩。起司蛋餅,餅皮不厚夠Q彈,有蛋香味,起司份量剛好夠香濃,配埋個辣醬汁一起食,超惹味!

2021-06-08 43 浏览
晚飯時間淘大好多都大排長龍,九份飽都唔例外,之前見到成日坐爆,今晚就同男朋友試下😂紅燒牛腩刀削麵:好大碗,燒汁牛筋腩整得好入味而且夠稔,一咬筋連肉再吸埋啖牛肉湯,好惹味,刀削麵口感較煙韌,中意彈牙啲可以揀油麵,配料有葱同鹹酸菜等懷舊滷肉飯:滷水汁足夠撈曬成碗飯,米飯選用珍珠因此好有質感,滷肉份量多,而且啖啖肉,完全唔會食到軟骨,滷水蛋都滑,唔嚡口海苔肉鬆起司蛋餅:即叫即煎,熱辣香口,有特色辣醬,夠足料不論海苔定肉鬆,麵粉同蛋醬比例平均茉香綠茶:走甜味道清新,食台灣野最啱飲凍清茶,好香茉莉花香,無糖絕對係健康之選

2021-06-06 33 浏览
突然想念台灣的味道肉燥飯唔係間間都好食呢個足料 又好味 好似去咗台灣仲叫咗紅燒牛肉麵(油麵)嘩有三,四個大牛腩 ❗️勁而且好好食❗️價錢唔貴❗️仲要係外賣🥡行完先返屋企食堂食可能仲好食😂

突然想念台灣的味道
肉燥飯唔係間間都好食
呢個足料 又好味
好似去咗台灣

仲叫咗紅燒牛肉麵(油麵)
嘩有三,四個大牛腩 ❗️勁

而且好好食❗️價錢唔貴❗️

仲要係外賣🥡行完先返屋企食
堂食可能仲好食😂

外卖送餐
2021-06-05 161 浏览
今次來到一間台灣餐廳九份飽門口有個打卡位, 有一個巴士站牌寫上九份飽站餐廳內有很多台灣的裝飾, 有不少紅色燈籠, 令到餐廳環境偏向紅色看看Menu, 主食有10多款, 小吃也有10多款, 甜品有4款飲品有20多款, Menu有一半以上都是飲品點餐後, 最先送到的是飲品薑母茶 (+$10)點主食再加$10就有, 薑母茶薑味很重很好渴海苔肉鬆起司蛋餅 ($37)切得不太均勻, 一塊大一塊細, 旁邊有辣醬餅的內層是加了雞蛋煎, 裏面海苔肉鬆非常多, 反而芝士很少, 不過味道不錯懷舊魯肉飯(大) ($42)魯肉是五花腩切粒, 都是半肥瘦, 上面還有半顆滷蛋和醃蘿蔔醬汁足夠拌勻整碗飯, 吃到最後一口都還有醬汁半肥瘦的魯肉加上滷水汁再加白飯, 不用說, 一定好吃炸甜不辣 ($35)跟有酸甜醬, 甜不辣份量不少, 表面有椒鹽粉外脆内軟, 口感煙韌, 好吃迷你草仔棵4顆 ($25)外表那層咬下去會粘牙, 入面包住些類似菜圃味道沒有很好, 我個人不太喜歡台灣擔仔麵 ($42)份量比我想像中大, 本來以為是一小碗配料有芫茜, 滷蛋, 肉丸, 蝦, 肉燥, 麵是黃色的麵, 類似車仔麵那種湯頭做得不錯, 整體
今次來到一間台灣餐廳九份飽

門口有個打卡位, 有一個巴士站牌寫上九份飽站
飲品有20多款, Menu有一半以上都是飲品
薑母茶 (+$10)
點餐後, 最先送到的是飲品
點主食再加$10就有, 薑母茶薑味很重很好渴
海苔肉鬆起司蛋餅
海苔肉鬆起司蛋餅 ($37)
切得不太均勻, 一塊大一塊細, 旁邊有辣醬
懷舊魯肉飯(大) ($42), 炸甜不辣 ($35), 迷你草仔棵4顆 ($25)
懷舊魯肉飯(大) ($42)
魯肉是五花腩切粒, 都是半肥瘦, 上面還有半顆滷蛋和醃蘿蔔
醬汁足夠拌勻整碗飯, 吃到最後一口都還有醬汁
半肥瘦的魯肉加上滷水汁再加白飯, 不用說, 一定好吃
炸甜不辣 ($35)
跟有酸甜醬, 甜不辣份量不少, 表面有椒鹽粉
外脆内軟, 口感煙韌, 好吃
迷你草仔棵4顆 ($25)
外表那層咬下去會粘牙, 入面包住些類似菜圃
味道沒有很好, 我個人不太喜歡
台灣擔仔麵 ($42)
台灣擔仔麵 ($42)
份量比我想像中大, 本來以為是一小碗
湯頭做得不錯, 整體味道好吃
黑糖花生麻糬 ($25), 九份芋圓(冷) ($35)
黑糖花生麻糬 ($25)
一粒切開4份, 麻糬是凍的, 口感不算煙韌, 類似椰汁糕, 紅豆糕那種口感
裏面是花生餡, 外面有花生碎和糖, 有些似糖不甩的食法
味道一般, $25這個份量真的不值
九份芋圓(冷) ($35)
份量不少, 裏面有豆腐花, 仙草, 芋圓(3色), 珍珠, 紅豆
芋圓很煙韌, 糖水不會太甜, 比其他台灣甜品店做得出色, 好吃

總結, 食物整體質素不錯, 價錢便宜, 主食都是$40-$50左右
而且沒有加一服務費, 性價比高
2021-05-02
薑母茶 (+$10)
  • 九份芋圓(冷) ($35)
  • 懷舊魯肉飯(大) ($42)
今日happy Friday, 同朋友收工去九龍灣呢間台式餐廳「九份飽」到食。之前係北角間分店食過,性價比非常高。今次黎九龍灣淘大就試一試呢間既質素先。我哋大概晚上七點鐘到,門外已有人龍排隊,看看呢間分店比北角的大,應該都不會等好耐。大概我地等左10至15分鐘便可以入去用膳了。我地叫左香酥雞扒滷肉飯、紅燒牛腩刀削麵、酥炸花枝丸、芋圓仙草豆奶及百香果綠茶(少甜),都係上次未試過既菜式。食物一上,見到食物既分量都非常大碗,2個人食都已經好飽。味道亦不俗,所有食物都熱辣辣,新鮮炸起的。最後食埋個甜品,裡面勁多芋圓勁足料,勁多奶,超滿足!如果甜品再凍啲加碎冰就更加perfect 啦。
紅燒牛腩刀削麵
酥炸花枝丸
香酥雞扒滷肉飯
芋圓仙草豆奶
2021-06-04 30 浏览
去唔到台灣,都食下台灣野黎頂住癮先,呢間九份飽真係唔止台灣菜咁簡單,店內裝修古色古香,很有舊台灣的風味,打卡位甚多,真心令我想起在九份的日子呀!今天點了台灣擔仔米線( $42 )和香酥雞扒滷肉飯( $48 )兩個主菜,擔仔米線有肉碎、牛丸、蝦、半隻蛋和芽菜酸菜等等,牛丸幾彈牙,整體味道不錯。至於滷肉飯,那些滷肉說比一般的大粒,雞扒都幾香口,而且份量不是呢。這裏還有不少台式小食,今日試了香酥花枝丸($35)有5、6粒大大粒,尚算彈牙。還有很久沒吃的蛋餅,款式有幾款,我們選了肉鬆起司蛋餅($35 ),一開四份,肉鬆和cheese的餡料也算多,加埋醬汁好好味呢。吃台灣菜當然不少得台式飲品,不同款式還可以挑選甜度,自訂加配料,真正tailor-made,我選擇了只有3分甜度的苿香珍珠奶茶,茶味香濃,珍珠煙韌,真係飲得出少甜,感覺健康啲。

🚶🏻位置:九龍灣B 出口過天橋去淘大商場,係地下Hungry Korean 對面。十分方便!環境:入面嘅黃燈同特色佈景都令你覺得自己去咗台灣一樣。店內食嘢無限時,可以約埋三五知己坐低慢慢傾。食物:🟠香酥雞扒滷肉飯 $48(註:主食A區加$10可以加購一杯台式飲品,大多是茶)雞扒十分酥脆,即叫即炸,要耐心等候10分鐘左右!雞扒炸粉較薄,炸衣同雞扒不會分離,而且雞扒肉質鮮嫩,多汁,唔柴。滷肉幾好食,頗多,可以撈曬成碗飯。一碗大約有4-5舊雞扒、半個滷水蛋、醃蘿蔔,一個人食都幾飽。評分:🌕🌕🌕🌕🌖回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🟣海苔肉鬆起司蛋餅 $37橙色醬汁係辣嘅🌶面頭淋嘅係醬油膏。蛋餅皮脆,入面好足料,無論係肉鬆定紫菜都好多,一啖食唔曬,要分開兩啖食😍肉鬆係甜的。配料好普通,但味道一流。評分:🌕🌕🌕🌕🌑回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗⚪️苿香珍珠奶茶(五分甜) $23個人覺得五分甜味道可能稍淡,平時飲開五分糖嘅朋友可以考慮下嗌七分。珍珠彈牙,但稍嫌煮太耐。杯嘢不過不失啦,但下次會試吓第二款。評分: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑總結:因為食物性價比超級高,見到好多學生嚟食,係學生都可以負擔嘅價錢。雖然未去到要特登嚟九

食物:
🟠香酥雞扒滷肉飯 $48
(註:主食A區加$10可以加購一杯台式飲品,大多是茶)
評分:🌕🌕🌕🌕🌖
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

🟣海苔肉鬆起司蛋餅 $37
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗

⚪️苿香珍珠奶茶(五分甜) $23
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

總結:因為食物性價比超級高,見到好多學生嚟食,係學生都可以負擔嘅價錢。雖然未去到要特登嚟九龍灣試嘅程度,但身處九龍灣又唔知食咩時,呢個絕對係首選。

——————————
人數:2女(均偏細食)
總金額:$108
份量:絕對係夠我哋食嘅,啱啱好食曬嘅份量。對男仔嚟講應該係正常份量。建議兩個正常食量嘅女生嗌多一份小食或淨要兩個主食。