2020-09-15 908 浏览
除左台灣料理,無得去旅行嘅時候最掛住嘅都係非日本料理莫屬🇯🇵今日就黎到香港仔中心搵食,原本想食嘅小店無開,碰巧又見到新開張嘅九井食堂,身為最鍾意試新野嘅foodie緊係要一探究竟😎餐廳面積好大,座位十分舒適寬敞,晚市開番無耐已經座無虛席👭👬👫由炸物到卷物、定食等,款式多元化,連平時好少見嘅炸墨魚咀呢度都有🦑炸墨魚咀 $32口感爽脆,略嫌油左少少,但即炸夠晒熱,亦唔會乾身。三文魚腩刺身 $52最吸引我嘅係三文魚腩刺身🐟好耐冇食過咁新鮮嘅刺身,魚腩厚切肥美,啖啖油脂香而不膩,係好慷慨嘅份量,必點✨🤤鵝肝壽司 $52真係好似圖片咁,分量大到足以蓋住壽司飯,表面煎到香脆,內裡juicy,溫熱嘅鵝肝配冰冷嘅壽司飯真係融化我嘅味蕾😋海膽三色丼 $95食日本料理當然唔少得刺身丼,海膽三色分別係海膽、帶子同赤蝦,同樣鮮甜,海膽冇腥味👍🏻蒲燒鰻魚定食 $98會配味增湯同茶碗蒸,鰻魚份量都有成個手板咁大,醬汁濃郁,就咁食會偏咸,但連埋飯就剛剛好;茶碗蒸好多料,亦蒸得好滑溜😎👍🏻整體價錢算經濟實惠,最緊要刺身夠凍又鮮甜😊

炸墨魚咀 $32

口感爽脆,略嫌油左少少,但即炸夠晒熱,亦唔會乾身。

三文魚腩刺身 $52

鵝肝壽司 $52

海膽三色丼 $95

蒲燒鰻魚定食 $98

整體價錢算經濟實惠,最緊要刺身夠凍又鮮甜😊
2020-09-14 185 浏览
香港仔終於有新的食店,而且係平日好鐘意食的日本野。一新開,就想立即試下。疫情下,衛生最重要,店舖好闊落,每枱之間有距離,大家都放心。食物方面,款式多。刺身,壽喜燒,炸物,小食都有。雖然新開,但上菜速度適中,職員有禮。牛肉壽喜燒$82份量非常大,係超大份。$82已經是包鳥冬的價錢,也可選擇飯。 另外,可以選壽喜燒汁,豬骨湯或泡菜汁。當然你亦可以再追加配料。鳥冬份量超大,牛肉亦多,金菇,豆腐等等。好耐冇食過大份又好食的壽喜燒。蒲燒饅魚定食$98一份厚厚的饅魚,新鮮,好味。而且本身大條厚肉,可以做到一口飯一口饅魚。好好味。而且包了麵鼓湯,日式蒸蛋,青瓜前菜。整份完整日式定食。除了主食之外,亦叫了不同小食,餐牌上的選擇都相當多,炸物,卷物款式多,決定叫幾樣試一試。七味燒雞翼$25足足有4隻,每人兩隻岩岩好,燒雞翼人人都鐘意食。日式煎餃子 $32煎餃子,吾會太油,吾會太乾。香口,再沾上餃子汁,就已經好好味道。而且吾算細隻,都好足料。炸墨魚咀粒粒新鮮炸起,又熱又脆。壽司卷物方面叫了饅魚壽司,左口魚壽司。饅魚都有一定厚度,而且握壽司方面得吾錯。食材新鮮卷物九井芝士軟殻蟹卷一份6件,中間夾著軟殻蟹。外
香港仔終於有新的食店,
而且係平日好鐘意食的日本野。
食物方面,款式多。刺身,壽喜燒,炸物,小食都有。雖然
新開,但上菜速度適中,職員有禮。

牛肉壽喜燒$82
當然你亦可以再追加配料。
鳥冬份量超大,牛肉亦多,金菇,豆腐等等。
好耐冇食過大份又好食的壽喜燒。

蒲燒饅魚定食$98

七味燒雞翼$25
足足有4隻,每人兩隻岩岩好,燒雞翼人人都鐘意食。

七味燒雞翼
日式煎餃子 $32

日式煎餃子

炸墨魚咀

粒粒新鮮炸起,又熱又脆。

壽司卷物方面
叫了饅魚壽司,左口魚壽司
饅魚都有一定厚度,而且握壽司方面得吾錯。
食材新鮮
左口魚壽司  饅魚壽司

卷物

九井芝士軟殻蟹卷
一份6件,中間夾著軟殻蟹。外面一層烤過的芝士好香,咬入裡面是脆身的軟殻蟹。中間一層有青瓜絲增加清新的感覺。有做到內脆外軟。
七味燒雞翼
日式煎餃子
左口魚壽司  饅魚壽司
2020-09-14 94 浏览
有點恐怖的茶餐式日本料理實的的無味茶碗蒸完全沒味的茶碗蒸, 面頭只有少量蟹柳絲, 裏面沒有雞肉或冬菇, 其實沒餸沒關係, 完全無味才是致命點, 落番少少鰹魚高湯去蒸, 才可有日式風味, 加上水唔夠, 成個茶碗蒸實的的飯茶餐廳質素既飯, 有少少爛, 完全沒有日本米既飲糯感鰻魚等了差不多半小時, 但原來是微波爐番熱, 有點乾, 唔彈牙,又鞋口,攪咩呢?麵鼓湯凍的!仲要水一樣味道, 應該預先裝在碗裏烤鯖魚真係烤的, 所以已算是最好食+$18 定食轉的冷烏冬等了30分鐘既定食, 我的冷烏冬是暖的, 我的用餐時間已不是繁忙時間海膽及帶子壽司舊飯好爛, 港式珍珠米, 真係好難食, 唔知點解,連日本介辣都覺得係一d 下等貨希望此店能夠改善食物質素🙏,日本菜在香港流行多年, 客人們會知什麼是日本菜, 加入特別元素, 定求其了事, 客人是分辨得到的ps 吉x 家既鰻魚飯好過佢

有點恐怖的茶餐式日本料理

實的的無味茶碗蒸

茶餐廳質素既飯, 有少少爛, 完全沒有日本米既飲糯感

鰻魚

麵鼓湯
凍的!仲要水一樣味道, 應該預先裝在碗裏

烤鯖魚
真係烤的, 所以已算是最好食

+$18 定食轉的冷烏冬
等了30分鐘既定食, 我的冷烏冬是暖的
, 我的用餐時間已不是繁忙時間

海膽及帶子壽司

ps 吉x 家既鰻魚飯好過佢

鰻魚定食
鯖魚定食  +$18  轉冷烏冬
2020-09-10
2020-09-13 112 浏览
近期疫情有所稍緩,限聚令亦開始放返寬,感覺出去食個飯都安心啲。的確,自疫情再嚴重返,出去食嘢的心情都無哂。不過係咁,在任何地方都仍需要小心啲,要保持個人衛生。今次去香港仔「九井食堂」食返好嘅,因為係個頭做開野,見肚餓,就去食一食。見佢門面都幾新淨,細問之下,原來係新開的鋪頭。由於係中午時間,所以可以到幾抵食嘅午市套餐。因為肚餓關係,所以我叫了一客角切刺生刺身飯,仲有埋碟泡菜(我本人幾鍾意食)。最重要的是,佢係包咗飲品、麵豉湯及沙律放題!!!另外,來得日式餐廳又點可以唔叫壽司呢?我就叫咗一客飛魚籽加洲卷、海膽手卷、吞拿魚、鰻魚壽司。個飲品、麵豉湯及沙律放題位置十分乾淨,呢排出街食飯,乾淨同味道一樣都係要位列首位。食物來講,個角切刺生刺身飯足料夠大碗,我都係岩岩先食得哂所有野,真係好滿足。而壽司類,口感幾好,特別是個加洲卷,真係好食,另外泡菜都十分入味。疫情岩岩再次步入放緩跡象,希望快啲走出困局,可以安心食飯啦。

見佢門面都幾新淨,細問之下,原來係新開的鋪頭。

由於係中午時間,所以可以到幾抵食嘅午市套餐。

2020-09-08
2020-09-13 72 浏览
因為疫情關係,好耐無食日本野。最近香港仔開左間新既日本餐廳~仲要主打食丼飯~當然要去試下啦!入到去環境都唔錯~坐得舒服,唔會好迫。主要食丼飯、日本火鍋同定食。價錢都係街坊價,一定要提既係$13 各式飲料任飲(有汽水🥤、朱古力奶、美碌、綠茶...) 今次我地點左1個三式海鮮丼飯 (有甜蝦、帶子、海膽),滑蛋豬扒定食,炸豆腐,芝士釀炸雞翼,芝麻豆腐。定食仲包埋有麵豉湯、蒸蛋同埋青瓜開胃小食。分量真係十足十

入到去環境都唔錯~坐得舒服,唔會好迫。

今次我地點左1個三式海鮮丼飯 (有甜蝦、

定食仲包埋有麵豉湯、蒸蛋同埋青瓜開胃小食。分量真係十足十

2020-09-10
2020-09-13 135 浏览
最近香港仔又開左間新嘅日式餐廳~見到又唔洗點排隊就即刻衝去試下😋🍴八爪魚壽司($18/2pcs)🍴飛魚子軍艦($18/2pcs)八爪魚稍為燒一燒過~食落都幾有鮮味😋壽司種類都幾多可以揀仲幾新鮮🤤🍴九井芝士軟殼蟹卷($58)一向都好鍾意軟殼蟹但手卷自私食又唔係咁好🤣所以就叫左呢款卷物~食落口感好豐富😋好足料軟殼蟹都好脆❤️🍴三文魚三色丼($92)三色丼嘅cp值都幾高😋三色分別有角切三文魚、帆立貝同三文魚子~🤤刺身嘅份量好多而且都幾新鮮❤️🍴九井什錦天丼($88)什錦天丼裏面分別有蝦、沙鎚魚、鯛魚、墨魚、蕃薯同南瓜😋天婦羅炸粉唔會太厚~如果飯可以配多啲汁就好😋🍴炸墨魚咀($32)墨魚咀炸得好香❤️炸粉唔會太厚之餘食落仲好爽😋🍴土佐豆腐($38)土佐豆腐表面唔同一般嘅炸粉~食落一絲咁豆腐都好夠滑😋如果有特調嘅醬汁就更好食😉📍 九井食堂 (香港仔)香港仔南寧街2-16號香港仔中心四期1樓10號舖

🍴八爪魚壽司($18/2pcs)
🍴飛魚子軍艦($18/2pcs)

🍴九井芝士軟殼蟹卷($58)

🍴三文魚三色丼($92)

🍴九井什錦天丼($88)

🍴炸墨魚咀($32)
墨魚咀炸得好香❤️炸粉唔會太厚之餘食落仲好爽😋

🍴土佐豆腐($38)

📍 九井食堂 (香港仔)
香港仔南寧街2-16號香港仔中心四期1樓10號舖
  • 九井芝士軟殼蟹卷
2020-09-11 67 浏览
今日去海怡半島行outlet,行得很累,夏日炎炎,最想吃的就是壽司了。朋友住在香港仔,知道新開的九井食堂,看來不錯,所以今天便試試。A角切魚生刺身丼最欣賞的是性價比高,魚生新鮮,三文魚和吞拿魚充滿魚油香,而且份量之多,加上套餐包括麵豉湯、沙律和飲品等,非常滿足。三文魚腩刺身最愛是三文魚腩的魚油香,而且師傅是後設的,口感十足,真是啖啖肉,值得一點。海膽軍艦海膽新鮮,見有一粒粒狀👍🏼,而且吃下是不會腥,海膽迷必點。左口魚邊壽司這是我最喜歡的壽司,當左口魚邊經過炙燒後,那股焦香味,加上魚油滲入壽司飯中,想起也流口水呢。炸墨魚咀墨魚嘴脆卜卜,等候了一點時間,不過是值得的,店家是新鮮炸起的,不錯。

A角切魚生刺身

三文魚腩刺身

海膽軍艦

海膽新鮮,見有一粒粒狀👍🏼,而且吃下是不會腥,海膽迷必點。

左口魚邊壽司

2020-09-11 63 浏览
Daring, I am here for you ❤️.隔離結束🔚的第一天,就長途跋涉過來九井食堂,帶大家一起品嚐美味日本🇯🇵料理。.野菜天丼 $68前幾天剛剛學會日語裡面的vegetable,原來叫做野菜。天婦羅的各種蔬菜🥬味道清新自然,配上日本特有的珍珠米飯🍚,已經是很滿足的一餐飯了。.更開心的是,午市套餐有放題的味增湯和沙律🥗飲品也是自助,附近的朋友有福啦!.茶碗蒸 $10必點菜色,蛋味十足,還有淡淡海鮮調味,補充一整天的營養和蛋白質。.麻醬豆腐 $8最愛的健康食品,豆腐嫩滑,麻醬提味,讓整道飯,多了些清新。.和風番茄🍅沙律🥗 $10.玉子壽司🍣$12.木酢豆腐$38...九井食堂 (香港仔)香港仔南寧街2-16號香港仔中心四期1樓10號舖
Daring, I am here for you ❤️

野菜天丼 $68

茶碗蒸 $10

麻醬豆腐 $8
最愛的健康食品,豆腐嫩滑,麻醬提味,讓整道飯,多了些清新。

和風番茄🍅沙律🥗 $10
玉子壽司🍣$12
木酢豆腐$38

九井食堂 (香港仔)
香港仔南寧街2-16號香港仔中心四期1樓10號舖
日本作為香港人嘅第二故鄉,過往每年都少不免去返一次半次,但大家都明白現時環境情況,香港人短時期要回到故鄉似乎係不可能的任務。今日過開香港仔少不免要去香港仔中心覓食,見到新開一間日本餐廳一於去一解思鄉情佢地嘅午餐選擇相當之多,基本上你諗得岀嘅都有,我地兩個人因為真係好餓,所以都叫左唔少野食。第一道———三文魚海膽丼佢地嘅三文魚真係肥到不得了,油花分佈又多又平均,唔講真係以為食緊三文魚腩,而且佢地嘅海膽一啲都唔吝嗇,我真係認真數過有成足足十瓣。真係好足料而且價位唔高,物超所值!!第二道———雜錦刺身丼上面講過三文魚,所以都唔多講,集中精力講下其他。不得不提嘅係佢地嘅油甘魚,又肥又爽同係白本食開果啲有過之而無不及。而上面嘅赤蝦食落滿滿嘅鮮味,食完兩隻感覺完全唔夠,真係好想一食再食第三道———火炙左口魚邊基本上有睇過我之前去其他餐廳嘅食評都知左口魚或者魚背基本上係我必點嘅。首先左口魚本身嘅油花豐富,經過火炙之後油香會提升一個層次,但唔係間間餐廳都做得好,因為燒嘅時間好難拿捏,燒唔夠油脂未溶化就上枱,燒太耐魚就會過熟無左魚嘅鮮味,而佢地令我真係喜出望外,油脂香而不膩第四道———火炙鰻魚卷佢地嘅鰻

第一道———三文魚海膽丼

第二道———雜錦刺身

第三道———火炙左口魚邊

第四道———火炙鰻魚卷
佢地嘅鰻魚卷上枱仲保持住熱辣辣,而且因為燒嘅火候控制得好,大家都知鰻魚有好多細小嘅魚骨,只要燒得夠好,就連魚骨都可以食埋,而佢地就係將呢個鰻魚卷發揮得咁好。

第五道———芝士雞翼餃子
食得多主食都想食返啲小食緩衝一下,我地就叫左個釀雞翼試下。一般聽到芝士大家第一個感覺一定係又咸又膩。佢地個雞翼真係會比到你驚喜,雞肉嫩滑都不在話下,更利害嘅係佢地仲可以保持住滿滿嘅肉汁,而且我一絲膩都感受唔到!信我呢款小食必點

最後一道———土佐豆腐
土佐豆腐比我嘅感覺都係細細粒一啖一件,而佢地嘅地腐一反傳統,大件之餘水準仲要唔錯。上面嘅柴魚片加埋獨家調製嘅醬油高湯,真係水準之作。
食完兩款小食感覺到佢地嘅一絲不苟,每款野食都相當高質!

今次黎香港仔真係大收穫,比我呢個以日本為故鄉嘅香港人一解思鄉情!
2020-09-11
  • 芝士雞翼餃子
  • 土佐豆腐
2020-09-11 46 浏览
因為疫情困左係屋企好耐,今次終於走入香港仔試下依間新開嘅九井食堂~佢地跟餐嘅飲品同沙律麵豉湯都係自助式,好乾淨整潔三文魚海膽丼,非常非常新鮮海膽食落十分鮮甜,三文魚都係厚切而且比左好多片,超大碗好抵食左口魚邊壽司,冇誇張真係入口即溶好好味芝士雞翼餃子,本來以為係入面包晒芝士流心個種,但原來係雞肉入面釀左啲芝士,一啲都唔流,雞肉勁嫩滑,肉汁又多,好值得一試土佐豆腐,外層包左啲柴魚碎炸,外層脆卜卜裡面滑嘟嘟,外面淋左醬油湯之後咸咸脆脆,而且豆腐本身豆味勁香又好滑真係必食嘅小食依家午市加12蚊就有movenpick食真係好正成餐都好令人滿意,好滿意

佢地跟餐嘅飲品同沙律麵豉湯都係自助式,好乾淨整潔

三文魚海膽丼,非常非常新鮮

左口魚邊壽司,冇誇張真係入口即溶
好好味

依家午市加12蚊就有movenpick食真係好正

成餐都好令人滿意,好滿意
午餐
2020-09-10 449 浏览
今日做野黎左香港仔做野,見到e 間新開嘅日式小店😚決定晚上約男朋友食下😍小店嘅裝修好日式,座位同桌子都同日本嘅食店一樣,以卡位為主😆坐落都幾闊落❤️店家每個枱都有提供消毒濕紙巾🤗好貼心。睇下餐牌,有唔少野食都好吸引。有天丼,定食,刺身飯,壽司等等,仲有煮物同燒物。價錢仲唔貴🤩我地叫左以下幾款😋:三魚腩🐟刺身,色澤好靚,食落好肥美🤤有啖啖好香魚腩嘅油脂。牛肉壽喜燒,牛肉嘅肥瘦適中,唔會好似出面簿簿咁,食落好有質感😍除左主打牛肉,湯底壽喜燒,甜甜地,仲有其他配菜,豆腐等等,e 個餐仲配左烏冬,烏冬係讚歧烏冬😋食落好彈牙❤️仲掛都壽喜燒嘅汁。海膽三色丼,海膽好鮮味,一d 苦味都冇,好新鮮❤️一啖海膽一啖飯🤤大甜蝦好大隻,帆立貝刺身仲係珍寶size🥰e 個價錢食到e 種質素,超抵食😍鰻魚飯定食,定食包左個湯,茶碗蒸,同小食。鰻魚食落唔會太多骨,加埋甜甜嘅燒汁食,都幾ok😚茶碗蒸食落好滑,唔會水汪汪😌👍🏻我地仲加左個飲品任飲,飲品嘅種類都幾多,有汽水,咖啡,美錄等等,自己自助去禁黎飲,喜歡生啤嘅朋友仲可以加錢,任飲生啤🍻

我地叫左以下幾款😋:

三魚腩🐟刺身,色澤好靚,食落好肥美🤤有啖啖好香魚腩嘅油脂。

• 牛肉壽喜燒
  • 海膽三色丼
2020-09-10 68 浏览
今日入香港仔探朋友,朋友帶咗我去間新間嘅日本野到食!地方都幾大,坐得幾舒服!餐廳有得任食沙律、任飲麵豉湯、任食汽水同熱飲!選擇都幾多㗎!連美祿都可以任飲!重有得揀凍同熱!朋友叫午餐食,我就揀咗北海丼!好大碗,飯同刺身都多!海膽、吞拿魚蓉、魚籽、甜蛋!吞拿魚蓉同魚籽放到成碗都係!真係好足料!海膽都好新鮮無苦味!加咗個唐揚雞做小食!$25有5舊!即叫即炸!熱辣辣好香脆!雞肉又夠嫩滑!好抵食!仲有個焗芝士粟米都好正!勁多芝士!粟米又多甜!一定會再食!
今日入香港仔探朋友,朋友帶咗我去間新間嘅日本野到食!

地方都幾大,坐得幾舒服!

朋友叫午餐食,我就揀咗北海丼!

加咗個唐揚雞做小食!
$25有5舊!即叫即炸!熱辣辣好香脆!
雞肉又夠嫩滑!好抵食!

仲有個焗芝士粟米都好正!
勁多芝士!粟米又多甜!
一定會再食!
日本🇯🇵作為香港🇭🇰人第二個家,🈶️邊個會唔鐘意食日本嘢吖⁉️家吓咁嘅環境,仲有新店開張,梗係要支持💪吓啦! 地點方便,就喺Starbucks 隔離!.📌鐵板滑蛋白豚定食 $78 - 各款定食均配🈶️前菜、茶碗蒸🥣、麵豉湯、珍珠米飯🍚上枱一大盤,見到真係嘩一聲⋯滑蛋中🈶️洋蔥🧅入晒味,厚切豬扒充滿肉汁,口感🈵️足🤩📌炭燒鰻魚定食 $98 - 濃邊鰻魚感受到師傅慢烤嘅細心,鋪上㊙️製鰻魚汁,瞬間清盤😮P.S. 茶碗蒸🥣都好滑溜⋯⋯📌北海丼 $108 ~ 🈶️海膽、吞拿魚蓉、蟹子⋯舖🈵️成碗丼飯,海膽冇腥味,食🉐️出全部鮮貨,好味😋📌任飲汽水🥤、咖啡☕️、奶茶、檸檬茶🍋、連美綠都🈶️,只係$13😲📌午市Menu好抵食,💢時間特長11:30 - 17:30,下次一定要食佢👌‼️

P.S. 茶碗蒸🥣都好滑溜⋯⋯

北海丼
七味燒雞翼、炸雞軟肯、味付八爪魚

飲放題

2020-09-09
北海丼
飲放題
之前見香港仔開左間新既日本餐廳一直都未有機會試~依家放寬左晚市堂食終於都可以去試喇~~一睇個menu,真係好多選擇壽司刺身丼飯炸物鍋物咩都有😂選擇困難症真係好難揀,因為咩都好想食而且價錢都唔算貴😂😂角切刺身丼 - $65好多刺身呀~~有三文魚、油甘魚、吞拿魚!而且佢唔係切到細細粒咁,好滿足九井雜錦刺身丼 - $98呢個丼有:三文魚、油甘魚、甜蝦、帶子、三文魚籽同埋海膽咁多都係$98 真係好抵👍🏻👍🏻牛肉壽喜燒 - $82見到格離枱有叫覺得好吸引小弟中意佢比埋個爐你睇住佢熟~~個湯底好正,唔會太咸👍🏻👍🏻而且都幾大煲,$82 有埋勁大碗烏冬,正呀唐揚雞球 - $25即叫即炸,炸完裡面仲係好juicy😍😍另外加$16 可以任飲汽水、咖啡同茶~加$68 仲可以任飲生啤😍估唔到呢間新開既日本餐廳有咁多選擇😍😍睇黎下次要再黎試埋其他款式既野😂

一睇個menu,真係好多選擇

角切刺身丼

角切刺身丼 - $65

九井雜錦刺身丼

九井雜錦刺身丼 - $98
呢個丼有:三文魚、油甘魚、甜蝦、帶子、三文魚籽同埋海膽
咁多都係$98 真係好抵👍🏻👍🏻

牛肉壽喜燒 - $82
見到格離枱有叫覺得好吸引

唐揚雞球

唐揚雞球 - $25
即叫即炸,炸完裡面仲係好juicy😍😍

角切刺身丼
九井雜錦刺身丼