2020-09-15
除左台灣料理,無得去旅行嘅時候最掛住嘅都係非日本料理莫屬🇯🇵今日就黎到香港仔中心搵食,原本想食嘅小店無開,碰巧又見到新開張嘅九井食堂,身為最鍾意試新野嘅foodie緊係要一探究竟😎餐廳面積好大,座位十分舒適寬敞,晚市開番無耐已經座無虛席👭👬👫由炸物到卷物、定食等,款式多元化,連平時好少見嘅炸墨魚咀呢度都有🦑炸墨魚咀 $32口感爽脆,略嫌油左少少,但即炸夠晒熱,亦唔會乾身。三文魚腩刺身 $52最吸引我嘅係三文魚腩刺身🐟好耐冇食過咁新鮮嘅刺身,魚腩厚切肥美,啖啖油脂香而不膩,係好慷慨嘅份量,必點✨🤤鵝肝壽司 $52真係好似圖片咁,分量大到足以蓋住壽司飯,表面煎到香脆,內裡juicy,溫熱嘅鵝肝配冰冷嘅壽司飯真係融化我嘅味蕾😋海膽三色丼 $95食日本料理當然唔少得刺身丼,海膽三色分別係海膽、帶子同赤蝦,同樣鮮甜,海膽冇腥味👍🏻蒲燒鰻魚定食 $98會配味增湯同茶碗蒸,鰻魚份量都有成個手板咁大,醬汁濃郁,就咁食會偏咸,但連埋飯就剛剛好;茶碗蒸好多料,亦蒸得好滑溜😎👍🏻整體價錢算經濟實惠,最緊要刺身夠凍又鮮甜😊
炸墨魚咀 $32
口感爽脆,略嫌油左少少,但即炸夠晒熱,亦唔會乾身。
三文魚腩刺身 $52
鵝肝壽司 $52
海膽三色丼 $95
蒲燒鰻魚定食 $98
整體價錢算經濟實惠,最緊要刺身夠凍又鮮甜😊