2020-10-22 113 浏览
見到新開,openrice又有成30幾個好評,諗住去試下,點知中哂伏。三點入到去人唔算太多,但係坐低冇耐,喺我地仲諗緊食咩既時候,個女侍應不斷係咁行埋黎,係咁問我地食乜,勁chur,好似趕住落單咁。然後食物黎到:魚生海膽飯 - 啲海膽係苦既,$92。。。唔值滑蛋雞扒飯 - 啲雞太熟,好硬好鞋。但係啲洋蔥就係生既, 呢個配搭我都唔知講乜好。叫餐跟飲品放題,沙津同麵豉湯(自助) 自己諗下抵唔抵啦, 我地就冇下次架啦

然後食物黎到:
魚生海膽飯 - 啲海膽係苦既,$92。。。唔值

2020-10-21 74 浏览
今天和太太去香港仔南朗山行山徑,全程不是太辛苦,一路往上行,不一會就到了高位置看見遠遠海洋公園的機動遊戲,望著遼闊的海灣,心情也舒暢。行山之後,去了香港仔中心商場午膳,在商場樓下見到一塊餐廳招牌,是吃日本嘢的,心中突然湧起食日式食物的念頭,所以便前往品嚐。店舖環境寬敞,適值午市時間也不會感到擠擁,餐廳主要提供了一些套餐選擇,價錢還包了任飲任食的沙律、飲品及湯,居然是放題!!!任飲Bar沙律Bar角切魚生刺身丼食得出魚生新鮮,點上些醬油及芥辣,鼻腔湧上芥辣的辣更加精神,飯看上嚟大碗,不過個底唔係好深,啱我食的份量。再加上有沙律和麵豉湯,足夠有餘。蒲燒鰻魚丼個人喜歡吃鰻魚,不過以往吃的鰻魚不是太硬就是太軟,而今次這個鰻魚的肉軟硬適中,再加上特製的鰻魚汁,確是不錯。米飯煙韌除了套餐外,亦加了一些追加食物,當中的芝士年糕口感不錯,咬落去已感受到內裏滿滿的芝士,比想像中的更好吃。8元的麻醬豆腐,主要食其調教過的醬汁,麻醬幾香。餐廳整體給我嘅印象除了食物質素不錯外,套餐的放題更給了我驚喜,而店員的服務也親切,今次吃了一頓日本風味餐,也吃了一個放題驚喜!滿枱嘢食

任飲Bar

沙律Bar

角切魚生刺身

蒲燒鰻魚丼

米飯煙韌

8元的麻醬豆腐,主要食其調教過的醬汁,麻醬幾香。

滿枱嘢食

2020-10-18 102 浏览
朋友好喜歡食日本菜🥘🍣🍱🍤,知道香港仔新開左間日式餐廳,即刻約埋一齊去試下。九井食堂,開業一個月,位於香港仔中心四期。食品種類繁多,有刺身、手卷、壽司、卷物、刺身丼、天丼、鍋物、定食、燒物等等。。。。。。望住個餐牌,樣樣都好吸引🤤。我哋兩個點了6款,上菜速度非常有效率👍。1) 海鮮刺身丼 $108 有海膽、吞拿魚、魚卵,令人心動,不點好似對不起自己。魚卵帶著微微鹹鮮味,新鮮肥美海膽呈橙黃色,獨一無二的鮮味,吞拿魚蓉軟嫩鮮甜,大大口扒飯吃,好有飽足感喔!2) 雜錦海鮮鍋$82 (可配飯或烏冬),我哋選了豬骨濃湯,濃郁湯底,配合新鮮食材 (蝦、青口、帶子、豆腐、金菇、冬菇、椰菜、魷魚),每啖食物都非常鮮甜美味,吃起來超豪華。3) 味付魚干$45,魚干切幼條,脆脆地又好有咬口,十分惹味。4) 油甘魚刺身$48,4片厚厚的,每口都充斥著魚油香氣,淡淡甘甜。5) 芝士雞翼餃子$25,雞翼釀入芝士及肉碎,咬口十足,而且肉汁豐富,令人味蕾滿足感大增。6) 土佐豆腐$38,4大件滑滑的,裹上木魚絲,外皮炸到香脆,不用沾醬汁也好好味。價格感覺物超所值,仲可以加錢無限暢飲添,一定要去試下🤗。

九井食堂,開業一個月,位於香港仔中心四期。

我哋兩個點了6款,上菜速度非常有效率👍。

價格感覺物超所值,仲可以加錢無限暢飲添,一定要去試下🤗。

海鮮刺身丼
雜錦海鮮鍋
油甘魚刺身
味付魚干
2020-10-14 74 浏览
好足料呀個lunch,叫咗個炙燒丼有三文魚,三文魚子,帶子,蟹柳,蛋.....未數哂 加咗個茶碗蒸反而麻,咁嘅價錢每個禮拜應該至少幫襯一次,晚餐就唔知咩價錢,服務都好,香港仔必食
2020-10-12 111 浏览
今日去完香港仔度做嘢 決定好好哋咁食一餐慰勞下自己 揀咗去香港仔中心嘅呢間九井食堂 係新開嘅日本餐廳入都去幾乎全院滿座 入面裝修好有日本嘅風格 用上好多木嘅枱櫈 坐得夠曬舒服三文魚親子丼 三文魚係角切 非常肥美 加上入口就爆漿嘅三文魚子 送飯一流三文魚帶子丼 三文魚同樣厚切 帶子非常鮮甜原板海膽 顏色係金黃色 紋理清晰 感覺新鮮入口鮮甜 另外仲送埋飯團同埋紫菜酥炸雞軟骨 脆卜卜 上面仲有香口嘅椒鹽 入面係卜卜脆嘅雞軟骨送酒一流日本芝士年糕 外皮炸到乾身而且煙煙韌韌入面就係流心芝士

三文魚帶子丼 三文魚同樣厚切 帶子非常鮮甜

日本芝士年糕 外皮炸到乾身而且煙煙韌韌入面就係流心芝士

2020-10-12 65 浏览
去香港仔搵朋友後想食日本野,見到香港仔中心有好大個宣傳logo寫住九井,就入去試吓。餐廳入面好大,而且裝修都好有日本特色,因為肚餓關係我哋都叫咗好多嘢食😝首先想講講餐廳有個任飲吧,大熱天時嘆番幾杯都幾爽🥳我哋叫咗兩款小食,分別係炸紫菜魷魚同餃子雞翼,兩款都好唔錯,香口得嚟又唔會太油膩,食得出魷魚係新鮮炸起,紫菜又香,唔錯👍🏼我自己食火灸刺身飯,首先刺身肥美,經火燒後食落口更香,魚油味好足,好味道🤤同行者叫咗個海鮮飯,海膽唔腥又creamy,三文魚籽又好多,toro刺身同樣好新鮮無筋🤪我地仲叫多咗個牡丹蝦刺身,大隻得黎又甜蝦頭有膏,好味道🤤整體嚟講依度嘅水準好唔錯,性價比又高,下次經過都會再過嚟食!

首先想講講餐廳有個任飲吧,大熱天時嘆番幾杯都幾爽🥳

我地仲叫多咗個牡丹蝦刺身,大隻得黎又甜蝦頭有膏,好味道🤤

2020-09-23
2020-10-12 71 浏览
香港仔終於開返一啲新嘅日本餐廳喇!🤤係一間比較多樣式可以揀嘅餐廳。見個餐牌有壽司、丼飯、火鍋、熟食同埋啲小食,仲有嘢飲放題😍好似幾吸引咁,就去試下!我哋嗌咗個壽司卷 -三文魚天婦羅蝦卷($62),好脆,都幾好食同份量都幾大😋跟住嗌咗兩個軟殼蟹手卷($25)*2,即炸味道ok👍叫左丼飯不過嗰日冇海膽,店員話轉咗拖羅吞拿魚蓉,所以叫左個九井什錦刺身丼($98)-吞拿魚蓉係最好味!有驚喜,good,下次可以考慮下嗌吞拿魚蓉飯,實好正🤤仲嗌咗個壽喜燒牛肉鍋($82),個份量都足夠, 個湯少少甜幾啱我口味,另外跟一個讚歧烏冬, 本身可以追加多啲材料但係我哋想食啲唔同嘅小食,所以冇追加喇😄最後嗌咗個海苔薯條($18)同埋炸雞軟骨($32), 我哋兩個人竟然食得曬上面嘅嘢,好飽好滿足感。下次可以再encore!😎補MENU

三文魚天婦羅蝦卷

九井什錦刺身丼
壽喜燒牛肉鍋
海苔薯條
炸雞軟骨
香港仔街坊日本菜食堂!價錢好貼地!cp值高!🌟就算好多客人,佢哋既上菜速度都好快👏🏻牛肉壽喜燒 $82好多料!好豐富!不過味道比較清淡🙈追加 海鮮盛 $35幾新鮮!算抵食呀👍🏻海膽三色丼 $95幾吸引😍海膽同帶子都幾高質喎!,足料呀!山葵八爪魚 $20一向好鍾意食,正呀!三文魚刺身 $40新鮮、肥美🧡火炙鰻魚卷 $52好大件!幾好食!又係算抵呀😆飲品放題 每位+$13除咗有汽水,仲有咖啡奶茶阿華田等🤣

香港仔街坊日本菜食堂!價錢好貼地!
cp值高!🌟

就算好多客人,佢哋既上菜速度都好快👏🏻
牛肉壽喜燒 $82

好多料!好豐富!不過味道比較清淡🙈
追加 海鮮盛 $35

幾新鮮!算抵食呀👍🏻
海膽三色丼 $95

幾吸引😍海膽同帶子都幾高質喎!,足料呀!
山葵八爪魚 $20

一向好鍾意食,正呀!
三文魚刺身 $40

新鮮、肥美🧡
火炙鰻魚卷 $52

好大件!幾好食!又係算抵呀😆
飲品放題 每位+$13
除咗有汽水,仲有咖啡奶茶阿華田等🤣
2020-10-10 74 浏览
Happy Friday 當然要同朋友出去食飯聚一下知道朋友中意食日本菜,所以訂好枱,同佢食餐好既,呢到環境寬敞舒適,朋友好滿意今次我地叫左兩個主食,分別係鐵板滑蛋雞定食($96)轉烏冬(+18),再追加個山葵八爪魚前菜(+15)另外一個係牛肉壽喜燒配飯($82)朋友好想叫唔同既小食試試,所以再單點了小食我地叫左三個小食,芝士餃子雞翼($25),芝士年糕($22)同埋土佐豆腐($38)先黎既係山葵八爪魚,少少Wasabi再加爽口彈牙八爪魚粒粒芝士餃子雞翼好熱好脆,而且入面芝士味香,雞肉好juicy芝士年糕有岩岩炸起既感覺,外皮脆卜卜,而芝士滿滿,對中意食芝士既人黎講好滿足土佐豆腐就比較特別,外皮脆炸,豆腐滑溜,份量比想像中大量好多終於主菜都黎左啦牛肉壽喜燒配白飯,侍應放低咗個gas爐,原來可以一邊加熱一邊食牛肉大塊,而且好香牛味,再加上壽喜燒湯底微甜,不過好清,會有總想一直飲既感覺而且野菜份量好多而鐵板滑蛋雞定食,賣相非常靚,滑蛋有入口即溶既感覺,而且雞扒有炭燒香味,味道一流,再加上有洋蔥煮過既燒汁,配上一啖一啖烏冬,超好食
Happy Friday 當然要同朋友出去食飯聚一下

朋友好想叫唔同既小食試試,所以再單點了小食

先黎既係山葵八爪魚,少少Wasabi再加爽口彈牙八爪魚粒粒

山葵八爪魚

芝士餃子雞翼好熱好脆,而且入面芝士味香,雞肉好juicy

芝士年糕

芝士年糕
牛肉壽喜燒
鐵板滑蛋雞定食
2020-10-07 3053 浏览
約朋友晚膳,去了香港仔南寧街2-16號香港仔中心4期1樓10號舖九井食堂吃日本菜。店內寛敞且新簇,雅座舒適整齊清潔,裝潢充滿日本風情,服務員友善禮貌招待,使客人感覺良好。菜譜精美,種類繁多,吸睛相片,令人樣樣都想試,樣樣都想食。蒲燒鰻魚定食 $98軟綿綿的鰻魚肉,新鮮嫩滑,入口即溶,飯粒煙韌爽口,美味無窮。定食日式蒸蛋,濃香蛋味,軟滑適中,非常好食。還有濃濃日式麵豉湯,倍覺豐足。牛肉壽喜燒 $82,追加牛肉 $28足本份量,牛肉厚切大塊,令人驚喜,非常抵食,肉質嫩滑彈牙,且鍋內配料豐富,定食配以烏冬,非常彈牙爽口,極佳豐盛美味。九井芝士軟殼蟹卷 $58每份6件,賣相極佳,外層芝士,中間夾著炸脆的軟殼蟹和青瓜絲,既脆口也爽口,口感豐富極佳,令人回味無窮。炸墨魚咀 $32脆口十足,外脆內軟又多汁,一流餐前小食,一口接一口,可口迷人。雪糕(每客)$18名牌雪糕Movenpick,已經很飽,但也要滿足飯後甜品的要求,才能劃上豐富完美的句號,好味。

菜譜精美,種類繁多,吸睛相片,令人樣樣都想試,樣樣都想食。
蒲燒鰻魚定食 $98
軟綿綿的鰻魚肉,新鮮嫩滑,入口即溶,
飯粒煙韌爽口,美味無窮。
定食日式蒸蛋,濃香蛋味,軟滑適中,非常好食。
還有濃濃日式麵豉湯,倍覺豐足。

牛肉壽喜燒 $82,追加牛肉 $28
足本份量,牛肉厚切大塊,令人驚喜,非常抵食,
肉質嫩滑彈牙,且鍋內配料豐富,
定食配以烏冬,非常彈牙爽口,極佳豐盛美味。

九井芝士軟殼蟹卷 $58
每份6件,賣相極佳,外層芝士,
中間夾著炸脆的軟殼蟹和青瓜絲,
既脆口也爽口,口感豐富極佳,令人回味無窮。

炸墨魚咀 $32
脆口十足,外脆內軟又多汁,
一流餐前小食,一口接一口,可口迷人。

雪糕(每客)$18
名牌雪糕Movenpick,已經很飽,
但也要滿足飯後甜品的要求,才能劃上豐富完美的句號,好味。
2020-09-29
  • 蒲燒鰻魚定食
  • 牛肉壽喜燒
  • 九井芝士軟殼蟹卷
  • 炸墨魚咀
2020-10-07 63 浏览
個陣六點幾去咗呢間新開嘅餐廳試吓刺身丼飯 $108(吞拿魚蓉+三文魚籽+海膽)吞拿魚蓉同三文魚籽都不錯 冇腥味 以呢個價錢黎講算正常 三文魚籽偏細粒 但整體可接受🤣 海膽就一般 有小小苦味 但刺身都非常足料啦唔會飯多過刺身 算幾抵食滑蛋雞扒鐵板定食 $78雞肉幾厚 但普通 唔會有雪藏味 洋蔥好甜 茶碗蒸似屋企蒸水蛋 😂 麵豉湯就基本野冇特別整體呢個set就普普通通咁 冇驚喜位Overall 當間唔中食下新野都ok 價錢唔算好貴可以一試份人都幾舒服㗎!
個陣六點幾去咗呢間新開嘅餐廳試吓
刺身丼飯 $108
(吞拿魚蓉+三文魚籽+海膽)
吞拿魚蓉同三文魚籽都不錯 冇腥味

滑蛋雞扒鐵板定食 $78
雞肉幾厚 但普通 唔會有雪藏味 洋蔥好甜
茶碗蒸似屋企蒸水蛋 😂 麵豉湯就基本野冇特別
整體呢個set就普普通通咁 冇驚喜位

話說尋日同朋友行街行到香港仔中心, 又有小小肚餓, 跟著周圍望望就見到一間幾企理嘅日本菜, 同朋友一於唔使諗就行咗入去啦。 服務員非常有禮帶我們入座, 餐牌非常多選擇, 實在太多嘢想食就不知不覺點了十款嘢了。特別推介三文魚腩 、 油甘魚刺身, 油香鮮味特別出, 刺身非常厚切, 咬落好有口感。 還叫了炸雞軟骨、 海苔魷魚 、鰻魚壽司、日式枝豆、 芝士雞翼餃子、麻醬豆腐, 全部都新鮮製作熱辣辣 , 非常唔錯, 點了十樣嘢都係三百零蚊非常超值 非常滿足。
2020-10-05 48 浏览
難得要番學上lab,夜晚就近近地去香港仔食野(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)朋友同我都想食日本菜,見佢都幾新唔食元氣o(`ω´ )o就Trytry佢-🐟三文魚(4切) |💰40|🦐牡丹蝦(1隻)|💰35|甜蝦(4隻)|💰45.‼️真係好新鮮又夠厚身又大塊,好鮮甜蝦頭一D都唔腥!超正!聽到隔離枱都不斷讚魚生好厚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-牛肉壽喜燒|💰82🌟可以揀鍋物湯底有壽喜燒|韓式泡菜|豬骨濃湯仲可以揀讚岐烏冬|御飯.✨個壽喜汁超好食,仲要入邊有唔少肉塊👍🏻而且仲好重牛味.另外仲有得追加我地揀左🥬野菜盛💰22同埋🥚日本玉子💰6-🐥串燒雞腎|💰25|🐟味付魚干|💰40雞腎非常好爽口,好重雞味,調味比較淡魚干帶少少熱,味道濃郁帶少少咸少少甜,配埋七味粉沙律醬好和味-🍶清酒月桂冠|上撰裝迷你杯|💰42任飲放題成人💰13小童💰8-同埋好易搵㗎咋✨喺天仁茗茶嗰度上一層就係啦✨好大幾靚又好坐🌟又有壽司又有鍋物又有丼飯,好多選擇🌟仲有定食、燒物,任飲生啤都係💰68咋,超抵‼️同埋店員都幾好服務幾fun幾好人㗎係咁幫我哋換碟

🐟三文魚(4切) |💰40|
🦐牡丹蝦(1隻)|💰35|甜蝦(4隻)|💰45
‼️真係好新鮮又夠厚身又大塊,好鮮甜
蝦頭一D都唔腥!超正!
聽到隔離枱都不斷讚魚生好厚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

牛肉壽喜燒|💰82
🌟可以揀鍋物湯底
有壽喜燒|韓式泡菜|豬骨濃湯
仲可以揀讚岐烏冬|御飯

✨個壽喜汁超好食,仲要入邊有唔少肉塊
👍🏻而且仲好重牛味

另外仲有得追加
我地揀左🥬野菜盛💰22同埋🥚日本玉子💰6
🐥串燒雞腎|💰25|🐟味付魚干|💰40
雞腎非常好爽口,好重雞味,調味比較淡
魚干帶少少熱,味道濃郁
帶少少咸少少甜,配埋七味粉沙律醬好和味

🍶清酒月桂冠|上撰裝迷你杯|💰42
任飲放題成人💰13小童💰8
同埋好易搵㗎咋✨喺天仁茗茶嗰度上一層就係啦
✨好大幾靚又好坐

🌟又有壽司又有鍋物又有丼飯,好多選擇
🌟仲有定食、燒物,任飲生啤都係💰68咋,超抵
‼️同埋店員都幾好服務幾fun幾好人㗎
係咁幫我哋換碟
2020-10-02 70 浏览
話說剛好來到香港仔附近發現原來都有唔少餐廳選擇試了新開既九井食堂 餐牌好多選擇而且性價比很高 🥳/七味燒雞翼/ /炸墨魚嘴/ /芝士年糕/叫了幾款燒物作前菜雞翼調味不錯有七味粉既辛香 略嫌雞翼偏小 唔夠啖啖肉 🙈芝士年糕口感 💯年糕嘅煙韌加芝士嘅鹹香 🙌🏻/三文魚三色丼/ /天婦羅雜錦天丼/刺身都算新鮮 特別一讚帶子都幾大隻幾鮮甜呢個價錢算係好滿意 🤣天婦羅新鮮炸起 熱辣辣 炸粉厚薄適中大蝦好好食可惜鯛魚就輕微過老仲有蕃薯南瓜非常豐富 👍🏻/牛肉壽喜燒/牛肉幾有肉味唔係一般嘅肥牛🥓配料豐富附送既烏冬份量都好足夠 🍜/九丼芝士軟殼蟹卷/最後仲要加多個卷物軟殼蟹味道偏淡壽司飯比較乾身偏硬不過不失啦 😆不過加埋炙燒芝士又幾正 🥳

話說剛好來到香港仔附近

壽司飯比較乾身偏硬
不過不失啦 😆
不過加埋炙燒芝士又幾正 🥳
2020-10-02 43 浏览
其實可以告得……圖片與實物不符。尋晚叫咗北海丼,圖片有3份1是海膽,送嚟呢碗衹有1隻好細嘅海瞻,於是叫經理來看,佢就再加多1隻丁咁細嘅海瞻,大佬,好似施捨咁,做生意要過得自己過得人。其實,食材和廚房做得唔錯嘅,個白恤衫經理我睇餐牌睇耐小小都話都我快D叫,你會害死間鋪㗎,都未試過咁嘅服務。希望你地改善