2022-07-10 29 浏览
⋆⸜ #yuzi旺角 ⸝⋆📍 丼燃食堂旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖 🦔⸒⸒ 充滿日式風格嘅一間日本餐廳位於旺角一帶🤍小編早前被佢哋相撲手嘅風格吸引就決定去試試🤣乜蟹都有丼 $138丼飯有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽同蟹蓋😂真係乜蟹都有😍 我地揀左海膽醬 撈埋啲飯同埋蟹肉食一流🥰私心如果多啲醬嘅話就更好🤣 蟹膏都有唔少 蟹控表示滿足!金龍卷 $68呢款壽司大家一定要試! 好啱打卡得黎又幾好味😋一上枱店員就會點火燒 會燒一分鐘左右 夠哂時間打卡🤣入面夾住炸番薯 上面就有鰻魚、蟹籽、青瓜絲等配料 食落口感豐富!焦糖三文魚卷 $68另一款火燒壽司🤣 呢款食落去甜甜地 上面係焦香三文魚🍣 食落去仲脆脆地 但係同金龍卷相比小編私心金龍卷多啲🤫鰻魚玉子燒 $28一碟兩舊 食落去蛋香同濕潤🤓秘製三文魚鰭 $22炸物上枱時熱辣辣😛 feel到係新鮮炸出嚟咬落去外脆內軟 仲食到三文魚嘅鮮甜味 都唔錯!下午茶 炸物拼盤 $42有炸蠔、海膽忌廉餅、一口芝士、蟹肉忌廉餅四款😚炸蠔同一口芝士分別有兩舊 食落去芝士味濃 炸蠔都好鮮甜🤓忌廉餅入面嘅醬都好creamy 白桃冷泡茶 $10茶味蓋過白桃味😳 飲落去
⋆⸜ #yuzi旺角 ⸝⋆

📍 丼燃食堂
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖 🦔⸒⸒

充滿日式風格嘅一間日本餐廳位於旺角一帶🤍
小編早前被佢哋相撲手嘅風格吸引就決定去試試🤣

乜蟹都有丼 $138
丼飯有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽同蟹蓋😂
真係乜蟹都有😍 我地揀左海膽醬 撈埋啲飯同埋蟹肉食一流🥰
私心如果多啲醬嘅話就更好🤣 蟹膏都有唔少 蟹控表示滿足!

金龍卷 $68

鰻魚玉子燒 $28
一碟兩舊 食落去蛋香同濕潤🤓

秘製三文魚鰭 $22
炸物上枱時熱辣辣😛 feel到係新鮮炸出嚟
咬落去外脆內軟 仲食到三文魚嘅鮮甜味 都唔錯!

下午茶 炸物拼盤 $42
有炸蠔、海膽忌廉餅、一口芝士、蟹肉忌廉餅四款😚
炸蠔同一口芝士分別有兩舊 食落去芝士味濃 炸蠔都好鮮甜🤓
忌廉餅入面嘅醬都好creamy

白桃冷泡茶 $10
茶味蓋過白桃味😳 飲落去完全唔甜 好解膩😬
2022-07-10 19 浏览
行過波鞋街經過一間日式刺身丼飯舖頭 當時傍晚六點幾已經見到有三對情侶企喺門口排隊🙊 根據吸引力法則有人排隊即係唔會太差所以決定排隊入去試下,都好快就入得🤭本人係蟹精,於是叫左個乜蟹都有丼飯🤩揀呢個丼可以自選醬汁 (海膽醬、 明太子醬、蜜糖芥末醬、芝士蟹籽醬)我係芝士控,所以揀左配芝士蟹籽醬💕上枱已經吸睛,成隻蟹擺落碗咁😋有蟹肉 蟹膏 蟹籽 蟹鉗 仲有蟹柳果然係乜蟹都有,撈勻黎食啖啖都係蟹🤩好滿足! 如果覺得飯量唔夠,仲可以叫加飯架! ☺️另外叫左金龍卷同埋焦糖三文魚卷兩碟都係必叫!因為會係碟側邊點火🔥好吸睛岩哂影相呃like🤭金龍卷係鰻魚包住蕃薯飯卷,意想不到口感有趣!焦糖三文魚卷外面少少脆甜,又係好好味😋😋呢間回頭率好高!值得推介!
行過波鞋街經過一間日式刺身丼飯舖頭
當時傍晚六點幾已經見到有三對情侶企喺門口排隊🙊
本人係蟹精,於是叫左個乜蟹都有丼飯🤩
我係芝士控,所以揀左配芝士蟹籽醬💕
上枱已經吸睛,成隻蟹擺落碗咁😋
有蟹肉 蟹膏 蟹籽 蟹鉗 仲有蟹柳
果然係乜蟹都有,撈勻黎食啖啖都係蟹🤩
好滿足! 如果覺得飯量唔夠,仲可以叫加飯架! ☺️
另外叫左金龍卷同埋焦糖三文魚卷
兩碟都係必叫!因為會係碟側邊點火🔥
好吸睛岩哂影相呃like🤭
金龍卷係鰻魚包住蕃薯飯卷,意想不到口感有趣!
焦糖三文魚卷外面少少脆甜,又係好好味😋😋
呢間回頭率好高!值得推介!
2022-07-09 17 浏览
日式丼飯材料一定要夠新鮮先好食😊係旺角行過試左依間丼燃食堂比佢好有日本小店既風格吸引左入去🔥🐯虎燃四皇丼配明太子醬依個飯有左口魚邊 三文魚 蟹棒 赤蝦 蟹子淋上滿滿既明太子醬~再用火槍輕輕火炙 帶有小小焦香 明太子醬味道好濃郁 唔會太咸最正係左口魚邊 燒完油脂爆發😋激突三文魚丼依個飯有三文魚 三文魚腩 三文魚籽 甜蝦 帶子依個飯無左醬汁就更加能夠試到刺身既新鮮度👍🏻整體都好鮮味 魚子好鮮甜 一咬落去鮮味爆發係口裡面帶子大大粒 好厚身 好滿足🫶🏻金龍卷一上枱店員就會點火 好有氣勢🔥🔥卷物上面有炸鰻魚裡面包住左蕃薯 勁特別 第一次食到壽司卷有依個配搭又幾好食喎😋白桃冷泡茶淡淡既白桃加茶味好清新 好鍾意飲依類既冷泡茶😊依個價錢食到咁高質素真係好抵🤤

日式丼飯材料一定要夠新鮮先好食😊

好清新 好鍾意飲依類既冷泡茶😊

依個價錢食到咁高質素真係好抵🤤
  • 金龍卷
2022-07-08 18 浏览
呢一間日式餐廳🍴除咗佢哋嘅金龍卷好吸引之外😆個人超推介佢哋個乜蟹都有當飯~~配料有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗同蟹蓋 賣相真係非常之吸引🦀再加埋啲明太子醬 撈埋一齊食 真係非常之鮮甜💕
2022-07-07 58 浏览
火爆丼系列特別嘅喺可以自選醬汁,醬汁仲可以揀海膽醬/明太子醬/蜜糖芥辣醬/芝士蟹籽醬,款款都好想試,所以就叫咗2款火爆丼share🥰✨乜蟹都有丼💰138💫評分: 7.2/10📝呢款打卡招牌丼飯揀咗濃郁鮮甜嘅海膽醬,大大個蟹蓋放係面超有氣勢,入面真喺乜蟹都有,有蟹柳、蟹肉、蟹膏、蟹籽同蟹鉗,海膽醬微微鹹香幾match✨虎燃四皇丼 💰118💫評分: 7.4/10📝即喺有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、同蟹籽,刺身炙燒再配自選醬,揀咗明太子醬好濃郁,左口魚邊入口即溶有油香,邪惡嘅丼飯!✨和牛卷 💰98💫評分: 7.3/10📝牛牛牛牛牛卷上枱已經霸氣十足,用日本A5和牛鋪上面嘅蟹柳卷,店員會喺盤外位置用火槍炙燒令到有火焰效果,打卡一流,和牛陣陣牛脂香加上脆卜卜蒜片,原本想試金龍卷不過賣晒!丼燃食堂 𝔻𝕠𝕟𝕪𝕚𝕟 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖(油麻地🚇A2出口行5分鐘就到)💫評分: 7.3/10💬丼飯份量唔算好多,2個人叫多個卷物都食得哂,成間小店玩味十足,袋可以掛喺wall到🤣平日8.幾都要等一陣位,真喺呢排嘅人氣丼飯店!❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

乜蟹都有丼

✨和牛卷 💰98
💫評分: 7.3/10

丼燃食堂 𝔻𝕠𝕟𝕪𝕚𝕟 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣
📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖
(油麻地🚇A2出口行5分鐘就到)

💫評分: 7.3/10

❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

2022-07-02 62 浏览
同朋友係旺角睇戲,揀咗位於戲院附近嘅呢間丼燃食堂。由menu、店內裝修、甚至連玻璃水杯都好有設計感,真係有種去咗日本嘅感覺。焦糖三文魚卷一上檯個陣,店員會用火槍燒著碟上面嘅白色粉末,同朋友研究咗一陣都唔知個d係咩粉末,哈哈!三文魚卷表面有香脆嘅焦糖,灸燒過嘅三文魚充滿油脂香味,呢個搭配點都唔會輸啦!虎燃丼我地食個陣係lunch hour, 我同朋友都係揀咗虎燃丼,入面有三文魚、甜蝦、蟹柳同蟹籽,而醬汁方面我揀咗明太子醬。醋飯偏淡,配上鹹香嘅明太子醬啱啱好,至於魚料就一般貨仔,無驚無喜,合格過關。
同朋友係旺角睇戲,揀咗位於戲院附近嘅呢間丼燃食堂。

虎燃丼

2022-05-14
2022-07-01 33 浏览
今日附近開工就近近哋食呢間佢啲午餐超抵食呢個鰻魚丼都只係$47打開個盒嗰吓哇…個盒咁呃人嘅但係食落我係好飽我本身比較細食我覺得呢個價錢…差唔多啦好啱我呢啲細食嘅人👍🏻
今日附近開工就近近哋食呢間
我本身比較細食
我覺得呢個價錢…差唔多啦
好啱我呢啲細食嘅人👍🏻
外卖自取
今日同朋友嚟試吓依間餐廳,見到唔少foodie都試過,話好好食😋,也米咁為食,當然要去Try Try啦😆!去到見到唔少人排隊,唔想等嘅話,都係book定位好啲🤭!值得一讚嘅係,店員服務態度都幾好,就算見到我哋食完亦都唔會趕我哋走。-🍴乜蟹都有丼🦀($138) - 包括咗有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽、蟹蓋,配菜份量好足🤩,唔會怕得好少,蟹棒佈滿飯嘅面層,前邊有炙燒過嘅蟹肉碎,仲有兩隻蟹鉗,蟹蓋下面有好似乒乓波大細嘅蟹膏😋,同埋爆量嘅蟹籽,今次真係蟹全部都係蟹🤣🤣🤣!醬汁有四款,也米😍揀咗海膽醬,食落有啲似沙律醬,有少少蓋過咗蟹嘅味道🙈,令層次比較單一,容易覺得膩,其他醬汁可能會好啲🤔。-🍴月肝肝鰻魚丼🐟($148) - 包括咗鰻魚、鵝肝、炸蔥絲、黑松露,鰻魚超多塊😙,而鵝肝就放咗喺最頂嘅位置,隔離仲有啲炸蔥絲,朋友表示,雖然鰻魚份量好足夠,但係有幾塊都有骨🫢。呢個飯同上面嗰個一樣,有四款醬汁嘅選擇,不過今次醬汁分開另上,可以選擇食原味或者同醬汁一齊食。-🍴激突三文魚丼🐟($138) - 包括咗三文魚、三文魚腩、三文魚籽、甜蝦、帶子,最先嚟到嘅係依個飯,都算係普普通通嘅魚生飯。-🍴白桃烏
🍴白桃烏龍($15)、茉莉綠茶($15)🥤
2022-06-28
  • 乜蟹都有丼
2022-06-24 35 浏览
呢一間係旺角嘅日式餐廳 除咗佢哋嘅丼飯吸引之外~最啱打卡一定係佢哋嘅金龍卷❤️‍🔥上枱嘅時候會有店員淋啲酒同埋鹽 再點火 賣相真係非常之吸引🤩配料好豐富 除左有炸鰻魚之外 仲有炸番薯、青瓜絲同炸蔥絲 口感非常之豐富
實不相暪,我係比著火嘅壽司卷吸引去試下呢間「丼燃食堂」🫣 日本菜一直都係我最愛,呢間餐廳更加係有gimmick,菜式又創新,當然要去試試😋重點推介🔥👍 焦糖三文魚卷 $68無錯呢個就係著哂火嘅壽司🔥侍應會係客人面前點火,視覺效果滿分。壽司配搭好新穎,焦糖加上炙燒三文魚,入口甜甜地又食到焦香帶鮮味嘅三文魚。啱啱燒完小心熱親呀🙈👍 虎燃四皇丼|海膽醬 $118丼飯配料有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽,再淋上秘製自選醬汁,令魚生鮮味昇華,好特別嘅丼飯。醬汁我今次揀咗海膽醬,濃濃嘅海膽味,希望下次有機會試埋其他醬汁啦😋👍 賽高海鮮丼(三文魚/三文魚腩/時令魚/蟹肉/蟹鉗/海膽/蟹籽 )$158食返個傳統少少嘅海鮮丼🍱 今日時令魚係我好中意食嘅油甘魚,魚生整體新鮮,份量頗多,餐廳一啲都唔手軟,好抵食!📍丼燃食堂 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖

重點推介🔥

海膽忌廉餅
賽高海鮮丼
海膽忌廉餅
2022-06-23 40 浏览
旺角人氣玩味十足既丼飯專門店——丼燃食堂,餐廳以老虎🐯為LOGO,整體環境充滿設計感,型格而且充滿霸氣🔥 餐牌上主打形形色色既丼飯,主要分為兩大類;火爆丼系列可以自選四款醬汁,而刺身丼系列就主攻原味新鮮海鮮,另外,亦有兩款特色丼飯;大滿足既挑機丼燃大胃王,包涵各款海鮮、丼燃係盲盒,盲盒丼飯誠意十足,海鮮鮮甜爽口,例如鮑魚、帶子等,新鮮大粒~ 丼燃正卷物亦係人氣之選,今次點選左限量供應既A5和牛卷,除左賣相吸引外,味道亦相當唔錯,香口惹味~ 整體而論,屬於一間幾特別、創新,有誠意既丼飯店🥢
2022-06-22 877 浏览
再度和朋友到訪餐廳, 喜歡它的特色丼飯,食材相當新鮮,價錢既親民又美味, 引來不少街坊粉絲支持。月肝肝鰻魚丼 $148丼飯份量十足, 鋪滿我喜歡的鰻魚、鵝肝、炸蔥絲及黑松露,上枱時,香氣十足, 特別喜歡鵝肝,煎得火候剛好, 外層煎至微脆, 輕輕咬下, 外脆內軟,入口綿化, 甘香鵝油充滿口腔。肥美的鰻魚, 表面鋪滿甜甜的醬油,格外吸引, 加上黑松露的幽香、香香的蔥絲, 香味提升,讓人樂在其中。虎燃四皇丼配海膽醬 $118配料有:▪左口魚▪三文魚▪蟹棒▪赤蝦 ▪蟹籽賣相不但精緻, 配料仲相當豐富 吸引, 左口魚、 三文魚魚肉鮮美滑溜, 蟹棒、 赤蝦鮮味彈牙, 脆卜卜的蟹籽好鮮甜,新鮮細膩, 配上惹味的海膽做醬汁, 每口鮮味 充滿味蕾,可以一次過享受五款海鮮的鮮味, 啖啖是幸福的滋味。焦糖三文魚卷 $68店員放低焦糖三文魚卷後, 再用火槍在飯卷周邊燃點起火, 富視覺效果,打卡一流, 火炙之後的三文魚,變得油光亮麗,油潤的三文魚, 表面帶微微焦糖香氣, 加上鋪滿脆卜卜鮮味蟹籽, 令到飯卷惹味過癮, 讓人停不了口, 一口接一口。白桃烏龍茶 、 桂花烏龍茶 $15膠樽裝白桃、桂花烏龍茶, 淡淡白桃

月肝肝鰻魚丼 $148

▪赤蝦
▪蟹籽

焦糖三文魚卷 $68

白桃烏龍茶 、 桂花烏龍茶 $15
膠樽裝白桃、桂花烏龍茶, 淡淡白桃果香及桂花香氣, 冰爽解膩。

最近去開旺角想食日本野,所以揀左間丼飯試下,佢仲要地舖位置好就腳又方便,勁易搵。呢間店嘅吸引之處係佢branding做得好好,成間岩內內外外風格都好統一,真係好似去左日本小店咁,充滿玩味。佢地連個餐牌都係一個老虎頭,成個品牌形象好鮮明,可以用黎做面具打卡影相添呀。睇返餐牌,有圖有真相,睇得好清楚有咩食,好方便呀而我比佢一個「盲盒丼」吸引左!好似扭蛋咁唔知自己會食乜野!咁咪即係omakase??? 廚師發辦啊lol同時我同朋友都再叫左兩個午市丼飯,因為特別平,所以正常lunch hour都會揀呢個。點解話佢branding做得好?因為佢連一隻水杯個風格都同佢餐廳一樣,好有日本熱血感,好正!好啦,先來兩個午市丼飯!介紹下先。呢一款係 「海鮮丼」,有三文魚、三文魚腩、帶子、時令魚、蟹肉。份量唔算大碗,大食男應該食完都只係7成飽,飯量個人認為唔夠多,不過海鮮料都唔少。三文魚一般,正常水準;時令魚只係油甘魚,都唔差;帶子幾大隻厚肉;蟹肉係真蟹肉,唔係假蟹柳絲,幾好。另外點左天婦羅丼,呢個有驚喜,幾大份幾多料。有炸蝦,幾大隻鬆脆。有炸蠔,唔會好細隻,好好食好鮮!呢個係炸鰻魚,唔大件,不過都好好食好

睇返餐牌,有圖有真相,睇得好清楚有咩食,好方便呀

而我比佢一個「盲盒丼」吸引左!好似扭蛋咁唔知自己會食乜野!
咁咪即係omakase??? 廚師發辦啊lol

好啦,先來兩個午市丼飯!介紹下先。

三文魚一般,正常水準;
時令魚只係油甘魚,都唔差;
帶子幾大隻厚肉;
蟹肉係真蟹肉,唔係假蟹柳絲,幾好。

另外點左天婦羅丼,呢個有驚喜,幾大份幾多料。

有炸蝦,幾大隻鬆脆。

有炸蠔,唔會好細隻,好好食好鮮!

呢個係炸鰻魚,唔大件,不過都好好食好肥美肉厚。

呢件係炸蔬菜,印象中好似係炸蕃薯。

好啦,重點戲來啦!盲盒登場!

成個賣相都好有趣,真係好有玩味!

打開,嘩,有超多唔同款刺身呀!

賣相真係好靚,亦都睇得出佢有好多唔同款刺身可以食到,難怪要HK$198,因為呢個價真心唔係平,為左佢嘅趣味性而一試。

首先見到有好大隻鮑魚,唔錯。

有帶子。

有拖羅!

有蟹肉、蟹膏 、蟹籽(飛魚籽)、海膽、三文魚、油甘魚等等,都真係相當多款,好有趣!
味道都好味,正常,但無驚喜,都係一般刺身丼飯味道,不過鮮甜度唔錯,值得一試。

最後飲品個樽都設計過,睇得出呢間餐廳好用心,非常得意~~~
2022-06-08
2022-06-21 37 浏览
上網見到好多人都推介呢間餐廳,咁我都抱住去試一試嘅心態,睇下咩料到😉一場黎到梗係要是最特別嘅盲盒,本身佢係會包好封合送上枱,但我唔記得影🤣今日既食材有鮑魚,海膽,蟹肉,吞拿魚,吞拿魚茸,三文魚腩,仲有啲魚子做點綴🤤🤤都好幾豐富,而食材都新鮮,呢個價錢算唔錯🤤
都好幾豐富,而食材都新鮮,呢個價錢算唔錯🤤
丼燃係盲盒
2022-05-27
2022-06-20 267 浏览
呢間人龍刺身丼飯店係網上成日見到有人推薦,呢間bookmark已久既餐廳今日終於有時間黎非拜訪一下.虎燃四皇丼左口魚邊/三文魚/蟹棒/赤蝦/蟹籽將刺身平均地分佈鋪上飯面背伋再將刺身炙燃,最後上自選醬汁.今次將虎燃四皇丼配明太子醬,明太子醬濃郁得黎creamy又唔會過鹹膩,帶有明太子獨有既辛香鮮味.經炙燒過既左口魚邊充滿油香,入口即化又滑嫩既口感真係超perfect!赤蝦爽彈又帶一陣甘香再配上脆卜卜又充滿鮮味既蟹籽令整個丼飯更鮮甜.虎士山丼三文魚蓉/拖羅蓉/帶子/蟹肉/三文魚籽/黑松露將所有配料疊成一座刺身山後最頂既位置加上黑松露做點綴,令丼飯更顯得豪華.底下三文魚蓉及拖羅蓉香軟帶魚甘香,配以甘甜彈牙既帶子,鮮味十足既蟹肉同極鮮既三文魚籽,成碗丼飯新鮮得黎口感又好豐富!黑松露既香氣配上新鮮既刺身味道好夾!亦令鮮味更突出,同時唔會蓋過刺身原本既鮮味.和牛卷由上枱既一刻已經感覺到十足既氣勢!以日本A5和牛鋪上面既蟹柳卷,經店員會係盤外位置以火槍炙燒後製造出火焰效果!和牛香滑又帶陣陣牛脂香,和牛面上加上脆蒜片,蒜味濃厚又脆卜卜!配搭和牛食好惹味.

左口魚邊/三文魚/蟹棒/赤蝦/蟹籽

虎士山丼