2025-07-17 26 浏览
位於美食天堂厚福街的丼燃食堂,是刺身丼飯愛好者的必訪之地!餐廳環境舒適,食材新鮮,令人回味無窮。九公丼絕對是招牌之選,適合有選擇困難症的饕客!丼飯集齊海膽、三文魚、三文魚籽、蝦、蟹肉、時令魚、帶子、拖羅蓉等豐富配料,每款刺身鮮甜肥美,入口即化,令人滿足感爆棚!自選8餸魚生飯則讓人自由搭配,推介三文魚、拖羅蓉、珍寶赤蝦、玻璃蝦、北寄貝、蟹籽、蟹膏及日本帶子,色澤鮮艷,口感層次分明,完美展現海鮮的極致鮮味。丼燃食堂以高質食材和用心製作,成為尖沙咀刺身丼飯的佼佼者,絕對值得一試!

.丼燃食堂喺尖沙咀厚福街,入面色彩鮮艷又有style,牆上啲graphic設計幾靚,感覺幾有特色! 不過門面呢啲嘢係食水嘢啫,都要嘢食配合得好,無論係尖沙咀分店定係旺角分店,兩位小編都非常鍾意食,因為佢哋嘅丼飯出名大大碗有足料,而且價錢都好合理,唔會太貴,選擇又多~.🐷自選丼飯 五餸拼盤可以選擇火炙與否,不過另一位小編就選擇咗唔火炙啲餸,換過角度諗都係保持原汁原味‌🤣拖羅蓉滑滑哋,份量都叫做對得住價錢珍寶赤蝦新鮮彈牙 三文魚腩油脂豐富藍鰭大拖羅入口即溶 仲加左啲三文魚籽 食落層次幾豐富!.🐷焦糖三文魚卷三文魚卷淋咗香甜嘅焦糖醬,所以中間係有少少脆卜卜,甜味唔會太搶,反而帶出魚肉嘅鮮味,味道有啲新鮮感,幾開胃。.🐷虎燒四皇丼(配海膽醬)四款海鮮有火炙過,包括左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦同蟹籽,火炙令海鮮帶啲焦香,配埋特製海膽醬,味道鮮甜又有層次~.丼燃食堂📍尖沙咀厚福街2A地舖.

🐷自選丼飯 五餸拼盤
拖羅蓉滑滑哋,份量都叫做對得住價錢
珍寶赤蝦新鮮彈牙 三文魚腩油脂豐富
藍鰭大拖羅入口即溶 仲加左啲三文魚籽 食落層次幾豐富!
🐷焦糖三文魚卷
🐷虎燒四皇丼(配海膽醬)
丼燃食堂
📍尖沙咀厚福街2A地舖
2025-07-16 20 浏览
尖沙咀嘅丼燃食堂最近推出嘅自選丼飯,四餸丼飯只需$68,性價比高,對於鍾意丼飯嘅食客絕對係一個好選擇。可以揀到九餸,選擇多樣,今次點咗係蟹籽、蟹膏、皇帝蟹棒,配上明太子醬,味道啱哂口味。Set丼方面,選擇都幾多,朋友對乜蟹都有丼情有獨鍾,蟹籽、蟹膏、皇帝蟹棒、蟹肉,啲餸真係多到蓋住白飯,蟹膏食落去入口即化,配合飯粒,感覺好滿足。焦糖三文魚嘅金龍卷就係另一樣值得推薦嘅菜品。火焰效果好靚,食落去唔單止好睇,味道亦唔錯。三文魚包住壽司卷,裏面有青瓜、蟹籽同玉子,口感層次分明。面層嘅焦糖脆脆甜甜嘅,為整個卷增加咗一份驚喜,咬落去有種咸甜交融嘅感覺,真係好好味。總體嚟講,食物嘅味道出色,性價比又高,絕對值得再試!

總體嚟講,食物嘅味道出色,性價比又高,絕對值得再試!
2025-07-05
  • 乜蟹都有丼
2025-07-15 25 浏览
今次係尖沙咀試到呢間日式料理體驗超正好特別既係係呢間分店有一個勁高性價比既特色只需$68,就可以享受到四餸丼,選擇相當多元仲可以升級到五餸、六餸、八餸甚至九餸😆.💎$82 五餸組合三文魚的肉質鮮嫩滑潤,油脂豐厚,入口即化帶來濃郁的海洋鮮味火炙三文魚則在表面略帶焦香🫶🏻香氣撲鼻,咬下去多了一層微微酥脆的口感與內裡柔軟的魚肉形成完美對比拖羅蓉濃郁滑順,帶有一絲海洋的甘甜細膩的口感令人陶醉赤蝦新鮮彈牙,肉質細緻咀嚼時能品味到海水的鹹鮮蟹棒則是肉質緊實,鮮甜多汁😍整體搭配令人感受到海洋的豐盈滋味.💎$148 虎士山丼醬汁火炙的三文魚蓉多汁鮮香融入醬汁的鹹鮮與微微焦香,讓人忍不住一口接一口帶子肉質厚實,入口鮮嫩彈牙蟹肉細膩甘甜,與三文魚籽的微鹹微甜完美融合黑松露的香氣濃郁🥳為整個丼飯增添層次感,令人沉醉👍🏻.💎$68 焦糖三文魚卷勁打卡外層焦香酥脆,內裡則是柔軟的三文魚肉帶有微微的鹹甜,焦糖的香甜完美融合魚肉的鮮味層次豐富而不膩😆.💎$28 鰻魚玉子燒口感柔軟滑嫩,帶有淡淡的甜味和魚肉的鮮美香氣四溢,令人忍不住一再回味🥹🌟
今次係尖沙咀試到呢間日式料理體驗超正
好特別既係係呢間分店
有一個勁高性價比既特色
只需$68,就可以享受到四餸丼,選擇相當多元
仲可以升級到五餸、六餸、八餸甚至九餸😆

💎$82 五餸組合

三文魚的肉質鮮嫩滑潤,油脂豐厚,入口即化
帶來濃郁的海洋鮮味
火炙三文魚則在表面略帶焦香🫶🏻
香氣撲鼻,咬下去多了一層微微酥脆的口感
與內裡柔軟的魚肉形成完美對比
拖羅蓉濃郁滑順,帶有一絲海洋的甘甜
細膩的口感令人陶醉
赤蝦新鮮彈牙,肉質細緻
咀嚼時能品味到海水的鹹鮮
蟹棒則是肉質緊實,鮮甜多汁😍
整體搭配令人感受到海洋的豐盈滋味
💎$148 虎士山丼

醬汁火炙的三文魚蓉多汁鮮香
融入醬汁的鹹鮮與微微焦香,讓人忍不住一口接一口
帶子肉質厚實,入口鮮嫩彈牙
蟹肉細膩甘甜,與三文魚籽的微鹹微甜完美融合
黑松露的香氣濃郁🥳
為整個丼飯增添層次感,令人沉醉👍🏻
💎$68 焦糖三文魚卷

勁打卡
外層焦香酥脆,內裡則是柔軟的三文魚肉
帶有微微的鹹甜,焦糖的香甜完美融合魚肉的鮮味
層次豐富而不膩😆
💎$28 鰻魚玉子燒

口感柔軟滑嫩,帶有淡淡的甜味和魚肉的鮮美
香氣四溢,令人忍不住一再回味🥹🌟
2025-07-15 13 浏览
🔶🔷🔶9款魚生丼只係$146 咁平真係無得輸🔷🔶🔷。而家成日話香港食野貴,要出走去唔同地方食先夠抵,其實香港都有唔少平靚正餐廳嘅,就好似呢間咁,最平$68就有4款魚生丼,真係同食個麥記差唔多。最多可以叫到9款魚生,就$146,我地咁貪心就當然嗌盡佢啦 😆。當中有勁多款魚生選擇,一定揀到一碗自己心水丼,包保入面全部材料都係自己鍾意食。如果想再食好少少,都可以加錢叫高級d嘅魚生。魚生無將貨就價,估唔到款款都幾新鮮,呢間餐廳絕對會不停回頭。而家日日都三十幾度,熱到hihi,食碗魚生丼就啱曬~ 涼完冷氣食完個魚生丼都真係勁滿足。📍丼燃食堂 (尖沙咀)尖沙咀厚福街2A號地舖
🔶🔷🔶9款魚生丼只係$146 咁平真係無得輸🔷🔶🔷

如果想再食好少少,都可以加錢叫高級d嘅魚生

魚生無將貨就價,估唔到款款都幾新鮮,呢間餐廳絕對會不停回頭

📍丼燃食堂 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街2A號地舖
2025-07-07
2025-07-14 11 浏览
激突三文魚丼 🐟 $148鍾意食三文魚嘅朋友一定唔可以錯過呢個三文魚丼飯,入面有非常厚切嘅三文魚、三文魚子、超鮮甜甜蝦、帶子,非常豐富🤩🤩咁當然重點當然係用料新鮮啦!四餸丼飯 $68呢間舖頭除咗有配搭好嘅丼飯之外,仲可以自選,好似我呢個四餸丼飯咁,竟然只係$68就有交易非常抵食!細問先知原來呢一個四餸、五餸、六餸、八餸、九餸丼飯係尖沙咀店獨家架,咁抵食真係要多啲支持!我揀嘅餸分別有,細甜蝦🦐、蟹籽🦀、蟹膏、芝麻八爪魚 🐙,佢哋仲有幾款醬汁可以選擇,我就揀咗加$5配搭明太子醬,明太子醬攞嚟撈飯,真係一流啊!金龍卷🐲 $68呢一個金龍卷,無論係賣相定係味道都100分‼️💯 呢個卷物口感非常多層次,入面嘅炸物都係啱啱炸起,非常香脆!明太子翠玉瓜串(3件)🥒 $25佢哋嘅明太子醬落得非常慷慨,令到每一啖翠玉瓜都勁好食,必點私心推薦!😍😍
激突三文魚丼 🐟 $148

四餸丼飯 $68

金龍卷🐲 $68

明太子翠玉瓜串(3件)🥒 $25
2025-07-13 8 浏览
厚福街不嬲都多嘢食,今次放假去食丼飯 !男朋友叫左個虎士山丼($148),加左明太子醬,包括有三文魚蓉、拖羅蓉、帶子、蟹肉、三文魚子同埋有黑松露,火炙燒完好好食。我就唔係好想揀已經set好咗嘅丼飯,所以我揀咗自選丼飯,仲要好奢侈咁揀咗九個餸($146)😂 配海膽醬 。我揀左:三文魚、火炙左口邊、拖羅蓉、珍寶赤蝦、北寄貝、帝皇蟹棒、帶子、鮑魚、燒鵝肝,非常滿足。由於我太奢侈,我記得鮑魚同燒鵝肝係要額外再補錢。😂嘢飲方面,叫咗白桃冷泡茶,清清地唔會好甜。Overall 野食好味都新鮮😋份量ok,環境乾淨。 最後兩個人食咗$400左右,男朋友俾錢🤣
厚福街不嬲都多嘢食,今次放假去食丼飯 !

嘢飲方面,叫咗白桃冷泡茶,清清地唔會好甜。

2025-07-13 7 浏览
🐲今次搵到呢間係尖沙咀嘅餐廳🍴見到佢個餐廳名就會心微笑😂玩味十足嘅感覺🐲而且打卡位又多📷無論係餐廳裝修風格🪵定係餐牌嘅設計👩🏻‍🎨都好有心思🥳唔怪之得成日都排晒隊啦😍店內每個店員都充滿活力又🈶️禮貌❤服務態度咁好👍一定要比多個讚佢地呀👍🔥激突三文魚丼:一碗已經有曬最熱門嘅刺身✅主角三文魚有好多片👍夠新鮮💯鮮甜蝦刺身同帶子❤️仲有脆卜卜嘅飛魚子添😋好推介呀🥳🐲金龍卷:呢個金龍卷係招牌菜仲好快會賣晒😃而我且超🈶️驚喜🔥上枱時店員會沿住碟邊點火😍除咗好igable之外🔥入面係炸蝦🍤加埋蟹柳、青瓜、玉子✅口感豐富🥳🍚自選丼飯:呢個丼係全部自己話事😋我揀左壽司飯+ 4個餸✅刺身仲可以揀埋火炙添👍4款醬汁選擇😍我揀左我最愛嘅明太子醬💯餸款式勁多呀😄新鮮虎蝦、必點日本帝皇蟹棒、鮮甜帶子同埋肥美嘅火炙三文魚腩💯太滿足喇🥳

2025-07-10 19 浏览
丼燃食堂分別位於尖沙咀同埋旺角,以日式丼飯為主,最近更做緊$68有四餸丼,可選擇四餸、五餸、六餸、八餸、九餸,食材新鮮、份量充足👍🏻✿ 焦糖三文魚卷 $68三文魚卷本身都好新鮮,裡面仲有蟹柳 玉子🥚青瓜🥒表面有大量芝士同埋蟹籽💛🧡加埋三文魚油脂豐富,卷物比想像中好食好多。✿ 九公丼 $178材料十分豐富,有海膽 三文魚 三文魚籽 牡丹蝦 蟹肉 帶子 拖羅蓉,海膽十分新鮮,三文魚爽口,蟹肉清甜🦀拖羅蓉同樣新鮮。✿ 六餸飯 $95雙餸飯就食得多,六餸飯食得好豐富!醬汁揀咗芝士蟹籽醬,赤身 鮑魚 火焰藍鰭大拖羅 蟹籽 火炙左口魚邊 日本松葉蟹鉗🦀赤身對比起中拖羅同大拖羅有更純粹嘅吞拿魚味。鮑魚新鮮爽口,火焰藍鰭大拖羅同左口魚邊逼出油脂,日本松葉蟹鉗口口清甜💖

✿ 焦糖三文魚卷 $68

✿ 九公丼 $178

✿ 六餸飯 $95

2025-06-21
2025-07-07 41 浏览
九公丼 $178呢個咩魚生都有啲🤣有海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、帶子、時令魚、壽司薑同埋拖羅蓉,份量十足,海膽味道新鮮,三文魚籽一咬開鹹香味就係口腔爆發出黎,魚油味十足,鹹鹹地好啱送飯😆牡丹蝦鮮甜味重🍤。時令魚係炸,口感紥實,食落香口😍自選丼(4餸)$68好似車仔麵咁揀材料,亦可以揀全火炙,份量都幾大,三文魚厚切,入口即化🥰火炙左口魚好重油香😋玻璃蝦🍤好彈牙!鰻魚片就夠厚肉焦糖三文魚卷🍣 $68呢個一上個會點火🤣燒左一陣啲卷物都暖暖地🤣三文魚係火炙,更加帶出油脂感🫶🏻加上焦糖表面,咬落增添脆口感,幾特別!
九公丼 $178

自選丼(4餸)$68

焦糖三文魚卷🍣 $68

• 焦糖三文魚卷
老實講其實本人跟友人為了食其自選刺身配搭的丼飯才過來進餐!竟然$68 就可以食到四餸丼,最多可選擇九餸$148 !超高性價比🤩!餐廳招牌採用了橙紅色相當搶眼,其裝潢無論門面或內部都充滿日本氣息,尤其店內牆上掛了幾幅跟🐯相關的掛畫還有大字寫了“正丼燃” ”當然正”的裝飾相當霸氣!天花板也放置了幾個燈箱一個寫著“丼燃火爆”的火形燈箱同樣相當搶眼😏。 跟友人點了以下食物:🦀乜蟹都有丼( 海膽醬) 限定蟹棒、 蟹肉 、蟹籽、蟹膏,蟹鉗單來講係原隻蟹拆件所有部位一次過食哂,可以話對蟹迷來講一個大滿足😍。為味蕾帶來多重刺感先講賣相已經好吸睛,所有食材都相當新鮮食落好鮮甜值得一讚是蟹膏唔腥。將所有食材拌勻一齊食味道更上一層樓。🍱六餸丼飯 估唔到丼飯都可以有自選刺身選擇,六款餸每款分別都有有兩片都幾足料。刺身味道同樣新鮮尤其蝦類味道好爽甜,火炙左口邊入口即溶的感覺令人一食愛上😋。🔥火焰焦糖三文魚卷 講得出火焰卷當然是有🔥啦😁。 店員上菜時會用火槍點上碟周邊的蠟造成了火焰效果都幾搶眼。壽司上層蟹籽和火炙三文魚, 內裡是青瓜、蟹柳,蛋。每件壽司的Size一致。小編建議一口一啖因為這樣才可以食到層次感,好

跟友人點了以下食物:

🍱六餸丼飯

🔥火焰焦糖三文魚卷
講得出火焰卷當然是有🔥啦😁。 店員上菜時會用火槍點上碟周邊的蠟造成了火焰效果都幾搶眼。壽司上層蟹籽和火炙三文魚, 內裡是青瓜、蟹柳,蛋。每件壽司的Size一致。小編建議一口一啖因為這樣才可以食到層次感,好自然令人一口接一口🤤。

🍺ASAHI 朝日啤酒
🍑白桃冷泡茶

2025-07-04 32 浏览
港式兩餸飯食得多,但日式五餸飯卻第一次吃!位於尖沙咀的丼燃食堂,推出獨家限定的四、五、六,八及九餸丼,$68便有四款餸,性價比超高。🍣🥗五餸丼~今晚選擇了$82的五餸丼,五餸包括珍寶赤蝦兩隻、蟹膏、海膽,松葉蟹肉及帶子。除了可選配丼或沙律菜,還可選火炙或不火炙,悉隨尊便。所有刺身都非常新鮮,份量亦足。🐟🐮🍱雙餸三揀二丼~選了一款刺身,另一款便試試熟食丼。雙餸選了鯖魚及牛舌,另加$38更有A5和牛。鯖魚肉嫰,牛舌及A5和牛肉質軟腍。
港式兩餸飯食得多,但日式五餸飯卻第一次吃!
-丼燃食堂-📍尖沙咀.餐廳面積唔算好大,不過亦都唔會坐得好迫。裝修非常光猛,連天花板嘅燈都係特別設計,非常型格。主打魚生丼飯,除咗有已經配合好嘅特色丼飯外,亦都有非常抵食的自選丼飯,四款魚生配料都只係$68起。.燒菠蘿串 ($28)表面帶一層焦糖,咬落勁多菠蘿汁,十分清甜。.明太子翠玉瓜串 ($25)翠玉瓜好Juicy,加埋燒香了的明太子醬,非常惹味。.金龍卷($68)店員會先喺碟邊點起火焰,打卡一流的卷物。面頭放上鰻魚和蟹籽,裏面包住炸番薯,一個非常特別的配搭。香脆嘅口感加上鹹甜嘅配搭,意想不到嘅好食。.自選丼飯 (4款魚生) ($68)自選丼飯非常之抵,$68就已經有四款魚生。鍾意豐富啲,甚至仲可以自選多達九款魚生,都只係$146,非常抵食。.魚生選擇有30多款,就連醬料都有4款口味選擇。.丼飯非常足料,而且魚生都好新鮮。我地選擇了左口魚邊、蟹膏、火炙三文魚腩和燒鵝肝。燒鵝肝都有2片,燒香過更帶出油脂的香味。.
-丼燃食堂-
📍尖沙咀
燒菠蘿串 ($28)
表面帶一層焦糖,咬落勁多菠蘿汁,十分清甜。
明太子翠玉瓜串 ($25)
翠玉瓜好Juicy,加埋燒香了的明太子醬,非常惹味。
金龍卷($68)
自選丼飯 (4款魚生) ($68)
魚生選擇有30多款,就連醬料都有4款口味選擇。
朋友介紹去咗尖沙咀厚福街嘅丼燃食堂食飯,店舖環境帶有日式漫畫風,紅黑主調同虎頭插畫有氣勢🔥🍚 自選壽司飯 壽司飯粒粒分明,火炙虎蝦同珍寶赤蝦鮮嫩彈牙,明太子醬帶微辣提味,中華沙律清新解膩,鮑魚軟腍入味,組合豐富。🥢 A5牛牛牛牛卷A5和牛火炙後油脂香濃,賣相同味道都吸引!配脆炸蒜片增添口感,6件份量唔夠食🤤🦀 乜蟹都有丼 + 芝士蟹籽醬蟹蓋、蟹鉗、蟹肉、蟹膏同蟹籽全齊,份量澎湃,芝士蟹籽醬香濃撈飯一流,蟹控必試。丼燃食堂嘅丼飯足料又抵食,環境有特色,期待下次再嚟。

🍚 自選壽司

🥢 A5牛牛牛牛卷

🦀 乜蟹都有丼 + 芝士蟹籽醬

丼燃食堂嘅丼飯足料又抵食,環境有特色,期待下次再嚟。
2025-06-30 39 浏览
黑洞今次去尖沙咀厚福街店發現呢間舖有得自選丼飯🫨將車仔麵嘅概念用係日本丼飯配料自選 連幾多餸都可以自己決定😎最平$68有4餸🤗-🔹自選丼飯($124/8餸)基本款式都有10幾款選擇💯只係部份食材要另加錢黑洞揀咗個8餸丼😗三文魚 火炙三文魚 甜蝦珍寶赤蝦 北寄貝 日本帶子 赤身 牡丹蝦刺身新鮮厚切又肥味🩵大部分每款兩片鍾意食蝦嘅朋友仔啱晒有好多唔同嘅蝦選擇🦐-🔹九公井($178)唔想諗嘅朋友真係可以揀set好嘅丼飯🤪海膽 三文魚 三文魚籽 牡丹蝦 蟹肉 時令魚 帶子 拖羅蓉樣樣都有 一次過滿足你幾個願望🥰壽司飯底酸度適中 加分豐富啲黑洞仲加多隻溫泉蛋🥚-P.s 星期一至五平日午市唔使加一‼️咁就更加抵食🥰
黑洞今次去尖沙咀厚福街店
發現呢間舖有得自選丼飯🫨
將車仔麵嘅概念用係日本丼飯
配料自選 連幾多餸都可以自己決定😎
最平$68有4餸🤗

🔹自選丼飯($124/8餸)

基本款式都有10幾款選擇💯
只係部份食材要另加錢
黑洞揀咗個8餸丼😗
三文魚 火炙三文魚 甜蝦
珍寶赤蝦 北寄貝 日本帶子 赤身 牡丹蝦
刺身新鮮厚切又肥味🩵大部分每款兩片
鍾意食蝦嘅朋友仔啱晒
有好多唔同嘅蝦選擇🦐
🔹九公井($178)
唔想諗嘅朋友真係可以揀set好嘅丼飯🤪

海膽 三文魚 三文魚籽 牡丹蝦