觀塘區黃店林立💛今日揀咗呢間丼瀛試吓先!.鰻魚石鍋飯呢個石鍋飯真係不得了,好正呀😍鰻魚肉質彈牙鮮甜,石鍋飯帶有飯焦,好香口,同朋友爭住食飯焦😂而且石鍋keep到個飯嘅溫度,唔使怕食得慢個飯會凍晒,推薦推薦!.鹽燒鯖魚鯖魚外皮燒到脆卜卜,食落又啖啖肉,都係必點嘅小食!.炸餃子炸得金黃香脆,配埋蛋黃醬,好開胃,啱晒鍾意食香口嘢嘅朋友.燒餅棒將大阪燒以燒餅棒嘅方式演繹,滿足到食大阪燒嘅願望而又唔會太膩,係唔錯喎!.餐廳其實都幾大間,坐得好舒服,觀塘開餐又多一個好選擇👍🏼👍🏼
觀塘區黃店林立💛今日揀咗呢間丼瀛試吓先!
鰻魚石鍋飯

鹽燒鯖魚
鯖魚外皮燒到脆卜卜,食落又啖啖肉,都係必點嘅小食!

炸餃子
炸得金黃香脆,配埋蛋黃醬,好開胃,啱晒鍾意食香口嘢嘅朋友

燒餅棒

丼瀛未搬舖之前已經食過覺得幾好,知道佢哋搬咗新舖上星期已經嚟外賣咗丼飯同薯餅食,見到新舖地方更大坐位更加舒服今日就帶埋閨密一齊嚟食晏💛沙律:新鮮蔬菜配埋麻醬令人好開胃☺️炸餃子:炸得熱辣辣當然唔會唔好食😆味噌湯:唔會太鹹仲有豆腐粒同昆布喺入面!蒸蛋:有菇同少少肉,味道剛剛好食落超級滑👍大和牛肉燒:勁足料,牛肉竟然比配菜多好多,坊間真係好少見,醬汁甜甜地好送飯😋丼瀛特選丼:丼飯有三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、海膽、三文魚籽同帆立貝,價錢唔貴但刺身絶對新鮮,新鮮無腥味仲要係厚切!海膽超鮮甜仲有2大嚿,剛好可以同閨密1人1嚿❤️❤️青蘋果梳打百香果梳打呢度食物價錢唔貴又好食,堂食同外賣都有好多選擇,仲要喺我最鍾意食嘅日本嘢,應該會係我最近嘅新食堂💛

沙律:新鮮蔬菜配埋麻醬令人好開胃☺️
炸餃子:炸得熱辣辣當然唔會唔好食😆

味噌湯:唔會太鹹仲有豆腐粒同昆布喺入面!
蒸蛋:有菇同少少肉,味道剛剛好食落超級滑👍

大和牛肉燒:

丼瀛特選丼:

青蘋果梳打
百香果梳打

• 丼瀛特選丼
2020-08-14 69 浏览
好友約我吃午飯,我定選刺身夠新鮮,價錢合理。觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖。我們點左S2築地壽司杯,有三文魚腩、松葉蟹肉、海膽刺身、甜蝦、黃金魷魚🦑酸薑,用七隻小杯盛著賣相很美觀,極鮮甜很美味,超正三文魚腩油脂豐厚,甘香可口。松葉蟹肉,很鮮甜味。海膽,鮮甜香滑。甜蝦,新鮮甜美。吞拿魚蓉,很香甜又滑。黃金魷魚🦑色靚味香很滑。壽司飯有糖醋的清香,軟滑可口。豬軟骨拉麵🍜跟餐有茶碗蒸、沙律🥗、麵豉豆腐湯、餐飲。豬軟骨炆得夠腍夠入味,拉麵爽口有麥香味,湯底香濃真美味。燒餅棒,味道不錯茶碗蒸,蛋味香十分嫩滑👍百香果梳打,清香又甜。巨峰提子梳打🍇,色靚夠吸引。

三文魚腩油脂豐厚,甘香可口。
松葉蟹肉,很鮮甜味。
海膽,鮮甜香滑。
甜蝦,新鮮甜美。
吞拿魚蓉,很香甜又滑。
黃金魷魚🦑色靚味香很滑。
壽司飯有糖醋的清香,軟滑可口。
燒餅棒,味道不錯
茶碗蒸,蛋味香十分嫩滑👍
百香果梳打,清香又甜。
巨峰提子梳打🍇,色靚夠吸引。
  • 築地壽司杯
  • 百香果梳打
  • 豬軟骨拉麵
2020-08-13 60 浏览
「我真係好中意香港既日式食店」晚市禁堂食下.只能在日間覓食꒰⑅ᵕ༚ᵕ꒱˖♡觀塘有着不少餐廳.相信午市選擇也很多走到日升中心附近.發現新開了間日式餐廳便入去嚐嚐😍餐廳位於1/F ,店內播著耳熟能詳代表香港本土的歌✨很有共鳴🥳♡(> ਊ 廚房是開放式可以看到師傅烹調美食😉👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅韻兒一個人吃不下那麼多-看到餐牌有一個一人份量午市套餐就點了←(>▽「丼瀛特選丼」包一份前菜沙律、麵鼓湯及茶碗蒸( ◜‿◝ )♡『丼』內有什麼?別着急.現在為大家介紹♡(> ਊ 有三文魚.劍魚腩.牡丹蝦.玉子燒.飛魚籽.帆立貝♡˖꒰ᵕ༚ᵕ⑅꒱「牡丹蝦」鮮甜美味。.゚+ ⟵(。・ω・)「飛魚籽」粒粒飽滿.晶瑩剔透.但有點咸味☜ (↼_↼)「三文魚」大大份.沒有筋.可以個人覺得切得有點切(✧Д✧)→而不太新鮮.有點味兒←_←「玉子燒」口感不錯.蛋味再濃D可以更好ԅ( ͒ ۝ ͒ )ᕤ「劍魚腩」其實沒有研究是什麼東西.就是味道有點兒奇怪「茶碗蒸」 有茹.蟹柳.加上上湯.入口之滑溜 .味道豐富♡˖꒰ᵕ༚ᵕ⑅꒱不知道師傅用了什麼特別的方式!抗疫時期.香港人一齊努力.支持黃店一間

「我真係好中意香港既日式食店」
晚市禁堂食下.只能在日間覓食꒰⑅ᵕ༚ᵕ꒱˖♡
觀塘有着不少餐廳.相信午市選擇也很多
走到日升中心附近.發現新開了間日式餐廳
便入去嚐嚐😍

餐廳位於1/F ,

👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅

「丼瀛特選丼」

包一份前菜沙律、麵鼓湯及茶碗蒸( ◜‿◝ )♡

『丼』內有什麼?

別着急.現在為大家介紹♡(> ਊ

「牡丹蝦」鮮甜美味。.゚+ ⟵(。・ω・)

「飛魚籽」粒粒飽滿.晶瑩剔透.但有點咸味☜ (↼_↼)

「劍魚腩」其實沒有研究是什麼東西.就是味道有點兒奇怪

「茶碗蒸」 有茹.蟹柳.加上上湯.入口之
滑溜 .味道豐富♡˖꒰ᵕ༚ᵕ⑅꒱

不知道師傅用了什麼特別的方式!

抗疫時期.香港人一齊努力.支持黃店
一間餐廳的食材是很重要.有足夠的資金才能有優質貨源唷╰( ・ ᗜ ・ )➝

順帶一提。這間餐廳黃到不要不要ԅ( ͒ ۝ ͒ )ᕤ
從一踏入門口已經看到麵包超人戴著口罩🤣

前面的小桌子已經放滿曬「小卡片」~我去的時候還放了一疊蘋果日報歡迎大家免費索取😍😍😍
再走進周圍的環境看看,你會發覺這裏真的是「真」香港人的地方

👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅

丼瀛

地址:觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖

營業時間:11:30-20:30
之前係觀塘食過呢間餐廳,印象深刻宜家餐廳搬咗去第二個位置,當然都要繼續支持啦!今日同老公黎食午巿,好開心餐廳大左好多,店內仍然好多青蛙、豬仔、狼仔同蘋果~ 午餐選擇有好多, 有魚生丼、定食、鍋物,甚至石頭鍋飯都有蒜香一口牛定食, 跟餐有小食,我地揀左炸餃子三隻,仲有時日沙律味噌湯蒸蛋同甜品仲有杯餐飲添蒸蛋都算幾滑,而且冬菇和蟹柳嘅味道好突出,帶岀啲鮮甜味味噌湯就有少少淡,不過都ok沙律比想像中多,因為原來啲菜都塞得幾實蒜香一口牛配白飯, 用一個鐵鍋嘅形式上,非常之香而且熱辣辣… 一口牛一啲都唔靱, 而且食落非常多汁好夠腍,真係一口牛! 而且上面嘅芝麻增加口感,旁邊仲有啲香菇絲拌菜,豐富了整個味道份量都唔少,洋蔥又可以送飯,高質刺身定食,賣相非常靚!好似食高級刺身似的!刺身定食材料非常豐富,有兩片三文魚、兩片吞拿魚、兩油甘魚、兩片玉子,仲有兩隻甜蝦、帶子同埋魷魚! 而且件件刺身都係厚切厚到令人覺得非常誇張!每件刺身都非常新鮮, 而且沒有根,入口咬幾口就融化!有滿足嘅感覺!!!厚切三文魚,只是一件!午餐來說,價錢不是平民每日都食的價位,但食物絕對對得住價錢!
之前係觀塘食過呢間餐廳,印象深刻

宜家餐廳搬咗去第二個位置,當然都要繼續支持啦!

午餐選擇有好多, 有魚生丼、定食、鍋物,甚至石頭鍋飯都有

蒸蛋都算幾滑,而且冬菇和蟹柳嘅味道好突出,帶岀啲鮮甜味
味噌湯就有少少淡,不過都ok
沙律比想像中多,因為原來啲菜都塞得幾實

份量都唔少,洋蔥又可以送飯,高質

刺身定食,賣相非常靚!好似食高級刺身似的!

厚切三文魚,只是一件!

• 刺身定食
2020-08-12 77 浏览
今日喺觀塘想食日本嘢,就嚟咗呢間早前朋友介紹過嘅餐廳,見到佢嘅佈置我非常喜歡,係有良心有guts嘅香港人餐廳。叫咗佢嘅午餐「吞拿魚海膽丼」,午餐仲包括麵豉湯、沙律、茶碗蒸同飲品。麵豉湯、沙律、茶碗蒸全部一齊先上。先飲麵豉湯同食沙律,兩樣都幾好味;茶碗蒸留待最後先至食。好快就上埋吞拿魚海膽飯(有海膽一格、蔥吞拿魚腩、吞拿魚三片),吞拿魚每一片都好大片、好鮮味;蔥吞拿魚腩就好香好滑;海膽非常新鮮,一啲腥味都冇;加上醬油配白飯吃,真係好正,呢碗係一碗相當有質素嘅丼😋最後食埋茶碗蒸,蛋蒸得好滑。飲品我叫咗凍檸水,喺日式餐廳有凍檸水飲,都幾特別😋呢餐真材靚料,食得好滿足。

最後食埋茶碗蒸,蛋蒸得好滑。

飲品我叫咗凍檸水,喺日式餐廳有凍檸水飲,都幾特別😋

呢餐真材靚料,食得好滿足。
2020-08-12
2020-08-12 36 浏览
不知不覺間已經無左6點後堂食好耐啦 今日又黎買外賣 Search下附近黃店搵到丼灜😍😍呢間黃到金既日本餐廳係舊鋪個陣已經成日幫襯 貪佢又平又大碟 而家搬左新鋪黎中海日升中心咁就腳 就更加方便啦👍🏻今晚一個人晚餐 簡簡單單擇個T1外賣餐(吉列虎蝦配野菜忌廉汁配日式炸餃子及三文魚飯團)$68 另外加配小食(中華沙律$15同辣味螺肉$18 )份量就好滿足😆 吉列虎蝦有4大舊 ,不過略嫌個醬拎到返屋企會令虎蝦淋左dd, 3大舊炸餃子 ,2件三文魚刺身同1件北寄貝刺身 ,中華沙律,跟餐仲有埋味增湯同三文魚飯團,乜都有d咁 岩晒我呢d一人晚餐❤️❤️ 最緊要夠黃👍🏻

外卖自取
2020-08-11 78 浏览
今日又係孤獨食,見到呢個商場都靚靚仔仔,好多食肆喺裏面,所以就入咗去搵食。好,坐低睇吓有咩好食先。午市定食,前菜都非常豐富,有味噌湯、蒸蛋、沙律,特別要講吓個蒸蛋夠滑溜,裏面仲有冬菇同埋豬肉。精選刺身三片,有鱆紅魚同埋三文魚腩,厚切得嚟食落幾肥美。主菜係蒜香一口牛,每粒牛切得大細均稱,煮得夠腍,咬落有肉汁,洋蔥、冬菇、蘿蔔絲爆得好香,配粒粒珍珠米嚟食,送飯一流。原來堂食或外賣都有八折,食咗個好抵嘅lunch,正呀!

好,坐低睇吓有咩好食先。

精選刺身三片,有鱆紅魚同埋三文魚腩,厚切得嚟食落幾肥美。

原來堂食或外賣都有八折,食咗個好抵嘅lunch,正呀!
2020-08-11 51 浏览
今日去了觀塘,朋友帶左我去日升食日本菜lunch!地鐵站行5~7分鐘左右地方都算方便!內面環境舒服闊落!疫情期間外買有超抵食套餐!👍🏻🤣😂我們點了D.松葉蟹肉海膽甜蝦丼飯面滿滿的白雪雪的蟹肉,上面的海膽好甜好新鮮!甜蟹大大隻又爽又甜!不過飯就軟左小小!J.花刺身丼有三文魚,赤身,劍魚腩,針魚,鯛魚,帆立貝,甜蝦,蟹子...... 超豐富!😋😋刺身超新鮮!這個又多種類可以試不同的魚生!我們加了$8要㧧打!套餐仲有湯,沙律,茶碗蒸!茶碗蒸超好味!內面有蝦,白果... 蛋滑滑香香!👍🏻👍🏻😋
今日去了觀塘,朋友帶左我去日升食日本菜lunch!
地鐵站行5~7分鐘左右
地方都算方便!
內面環境舒服闊落!
疫情期間外買有超抵食套餐!👍🏻🤣😂
我們點了
D.松葉蟹肉海膽甜蝦丼

J.花刺身
刺身超新鮮!這個又多種類可以試不同的魚生!

我們加了$8要㧧打!
套餐仲有湯,沙律,茶碗蒸!
茶碗蒸超好味!內面有蝦,白果... 蛋滑滑香香!👍🏻👍🏻😋
5201314..咁浪漫,當然要入去沾下正面既氣息雖然疫情要stay home,但午市都偷一日出黎食下吧🙈店岩岩新開張,店內空間感都十足,裝飾都十分搶眼同好靚🤗—————————————————————同朋友一人揀左一個午市套餐系列我揀左鍋物系列既特選牛肉而且仲有4種湯底揀(泡菜湯/壽喜燒/鰹魚昆布清湯/黑蒜油豚骨湯)正👍🏻 揀左壽喜燒,喜歡湯既清甜度,滲入左好多娃娃菜同其他配料既味道,不會太濃太味精😋整個鍋份量都大,牛肉都算多同肉質算嫩,厚簿適中,鍋上有大大既太陽蛋,篤穿蛋黃流入湯底,令湯味道更豐富!😍送飯食好滿足👏🏻最值得一讚係一個set有好豐富!有茶碗蒸,麵豉湯,沙律🥗同小食配!性價比好高!茶碗蒸十分滑另外揀既炸餃子🥟十分香口,賣相同味道都不錯朋友心情靚靚,豪點左個「丼瀛特選丼」🙊😍一serve到上枱就見到爆滿嘅新鮮食材,又肥嘟嘟,果然都冇點錯✨店主一啲都唔吝嗇,當中有三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、海膽都成格、三文魚籽、帆立貝..係夠兩個share, 齊齊開心🦐🐟🍣🥢魚生夠肥美,我地視海膽為個standard嘅代表,因為我倆對於唔靚嘅海膽實在係會嗌晒救命😂 唔靚多一多都冇用嗱..佢就過
5201314..咁浪漫,當然要入去沾下正面既氣息

—————————————————————

同朋友一人揀左一個午市套餐系列
我揀左鍋物系列既特選牛肉
特選牛肉鍋

最值得一讚係一個set有好豐富!
有茶碗蒸,麵豉湯,沙律🥗同小食配!
性價比好高!茶碗蒸十分滑
另外揀既炸餃子🥟十分香口,賣相同味道都不錯
丼瀛特選丼

嗱..佢就過關啦🈴🥳另外三文魚籽佢都唔會好似浸太耐醬油得出死鹹,鹹度岩又食到甜味,撈飯,卜卜卜🤤好滿足。

我地一致都覺得會介紹比係呢區做野嘅frd, 因為佢呢度嘅vibe😎..加上食材都唔馬虎🤗

特選牛肉鍋
丼瀛特選丼
2020-08-10 170 浏览
同事好介紹💁🏼‍♀️佢地話丼瀛性價比高,又坐得舒服,一於試吓先!.天氣咁熱又唔想食飯,就試咗蒜香雞扒拉麵🍜估唔到有驚喜!拉麵係用煲上,大大煲咁,好吸引呀😍同埋用煲嘅好處係keep到溫度,啲湯唔會凍晒,抵讚👍🏼 另外呢個拉麵落咗好多菜,係近期我食得最多菜嘅一餐😍炸雞都好好食,炸得好靚,係金黃色㗎,而且肉質嫩滑,可惜因為放咗落個麵度,有少少影響口感,個人認為分開上會更好.值得一提嘅係佢地set lunch配埋刺身、沙律、味噌湯、茶碗蒸同甜品,堅豐富😍.三文魚刺身雖然係跟餐,但一啲都唔馬虎,三文魚大大件又夠鮮甜,正呀!.沙律🥗我最愛嘅日式芝麻醬沙律,好食👍🏼.茶碗蒸茶碗蒸都好好味,落足料,蛋又夠滑,推薦👍🏼.今次同事果然好介紹,食完勁滿足呀😍下次要嚟再試其他嘢先!.丼瀛觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
天氣咁熱又唔想食飯,就試咗蒜香雞扒拉麵🍜
三文魚刺身
雖然係跟餐,但一啲都唔馬虎,三文魚大大件又夠鮮甜,正呀!
沙律🥗
我最愛嘅日式芝麻醬沙律,好食👍🏼
茶碗蒸
茶碗蒸都好好味,落足料,蛋又夠滑,推薦👍🏼
今次同事果然好介紹,食完勁滿足呀😍下次要嚟再試其他嘢先!

丼瀛
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
2020-08-08 148 浏览
觀塘商廈最近多咗好多餐廳,每日返工都可以揀唔同嘅美食😋 今次食左日升中心嘅 #丼瀛 ,原來係新開,日式野我就最鍾意❤️一個人午餐叫咗個lunch set 「丼灜特選丼」,有三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、海膽、三文魚帆立貝,份量十足、鮮甜美味😋套餐仲有沙律同麵豉湯,一個set好多野食❤️ 估唔到有我最鍾意食嘅日式蒸蛋😍真係唔係講笑,仲有凍檸茶!地方都幾大,坐得夠舒服😌 呢排疫情,要量體溫消毒鞋底先入得,最緊要保障大家👍🏻仲係黃店,香港人一定支持😇

丼灜特選丼

沙律、麵豉湯

套餐仲有沙律同麵豉湯,一個set好多野食❤️

日式蒸蛋

估唔到有我最鍾意食嘅日式蒸蛋😍

凍檸茶

真係唔係講笑,仲有凍檸茶!

仲係黃店,香港人一定支持😇
丼灜特選丼
沙律、麵豉湯
日式蒸蛋
凍檸茶
香港人好鐘意食🇯🇵野但依家冇得周圍去😩🥺唯有喺🇭🇰食日本野一解日本癮先啦呢間#丼瀛 本身喺工業大廈開既最近就搬左去商場舖開 喺中海日升1/F就腳啲 同環境都靚啲咁晚市冇堂食🌛就唯有食午市🌞.西京比目魚定食🎏呢間啲定食CP值太高了一個set有沙律﹑味噌湯 蒸蛋 餐飲❤️比目魚口感幾滑溜 油香重係我鐘意既味道💕💕.刺食定食🍱刺身種類也太多了吧個人覺得油甘魚超好吃的 魚油好重💗超推💗件件都超厚切 好幸福😘仲三文魚 赤身 甜蝦 帶子 魷魚啖啖都係新鮮🐠肉.佢地仲有外賣自取鲭魚飯$29 咋打工仔恩物👔可惜唔係有好多機會黎觀塘啦
香港人好鐘意食🇯🇵野
打工仔恩物👔可惜唔係有好多機會黎觀塘啦
  • 西京比目魚定食
1K
2020-08-08 157 浏览
到觀塘工作過後突然很想吃日本嘢,就去了新裝修的丼瀛看一下,不但佈置得很有心思,外賣價錢還相當吸引!遲點有堂食一定會來吃。點了個火炙三文魚帶子刺身飯($78)+小食和餃子🥟🍣火炙三文魚帶子刺身飯:三文魚是厚切的,而且🔥炙得剛剛好,而且有鮮味。另外還有我最喜歡吃的帶子厚切得來很鮮甜。最特別的是飯上添上了飯素。有時這些微小之處就可以見到餐廳和廚師的心思。😋😋餃子🥟炸得非常脆,而且只是+$25 就可以有餃子和小食,好豐富。小食充滿小時侯回憶,是八爪魚仔🐙,而且非常入味。記得小時侯總會拉著長輩到壽司店買這個小食🐙食物很高性價比,有機會會再來,而且要堂食!😝

點了個火炙三文魚帶子刺身飯($78)+小食和餃子🥟

餃子

食物很高性價比,有機會會再來,而且要堂食!😝
2020-08-07 65 浏览
這間日本料理店舖位於觀塘中海日升中心裹面嘅店舖!店舖門面望落都唔錯!入到店舖感覺冇乜特別!但係食物方面非常之有質素!店舖還有套餐優惠!價錢又唔貴!真係幾抵食!.至於食物方面:西京燒比目魚:賣相非常之吸引!真係睇得又食得!比目魚魚肉嫩滑!味道十分之唔錯!三文魚十分新鮮又肥美!加埋D帶子超正!配菜又豐富真係唔錯!👍👍👍😋😋😋..吉列豬扒:賣相好吸引!睇見都想食!外脆內軟味道恰恰好!十分之鬆脆!咬落口又有口感!另外配咗碗湯拉麵!味道相當之唔錯!拉麵食入口好煙靱!軟硬適中恰恰好!炸餃子賣相好吸引!細細隻好可愛!食入口味道又唔錯!加埋其它D配菜十分之豐富!我覺得都算好抵食!😋😋😋
至於食物方面:

西京燒比目魚: