2021-10-21 49 浏览
觀塘返工嘅巴絲都應該知中海,哩間店係中海一樓,位置非常好穩。lunch time觀塘就邊度都咁full,所以排下隊就梗嘅。佢地嘅鍋物係好多跟餐配菜嘅,我依個係雞柳餐,有味噌湯,三文魚刺身三件,飲品同埋水蛋,咁多嘢先係78蚊。
Lunch 雞柳
2021-10-20 56 浏览
今日特登入觀塘搵野食黎到中海日升中心,見到呢間日本野都多人就入去一試一坐底哥仔就介紹佢地既招牌十二風味,有12杯,入邊有乜係根據當日黎貨咩新鮮就上邊樣,同埋跟據當時季節當造先上台一黎到十分吸晴,忍唔住嘩左一聲,望落去已經好吸引,一共有12小杯海鮮最正我覺得係個鮑魚,鮑魚唔係新鮮即上,而係煮過,食落有淡淡既鰹魚湯味,加上鮑魚爽彈口感,真係忍唔住一啖接一啖同埋唔好睇好似只有12小杯,其實有D底係醋飯底,有D係沙津菜底食晒都已經半飽本身唔知道十二味有沙津底,叫左個油甘魚沙津,個汁係另外上,濃味淡味可以自已調教最後上既係燒帆立貝,即叫即燒,上台仲熱辣辣加上芝士十分惹味,不過就有少少掩蓋左帆立貝既鮮味。今餐飯好滿足,估唔到觀塘一個細商場都有咁正既日本餐廳
今日特登入觀塘搵野食
黎到中海日升中心,見到呢間日本野都多人就入去一試
一坐底哥仔就介紹佢地既招牌十二風味,

食晒都已經半飽

最後上既係燒帆立貝,即叫即燒,上台仲熱辣辣
加上芝士十分惹味,不過就有少少掩蓋左帆立貝既鮮味。
今餐飯好滿足,估唔到觀塘一個細商場都有咁正既日本餐廳
  • 築地壽司杯
2021-10-20 68 浏览
👧🏻😋👅🍽✨丼瀛 (觀塘駿業街)時令推介好吸引😍-💛鋪位夠晒大, 位置闊落, 可以靜靜地傾下計💛時令野, 炸物, 壽司, 小食都好高質, 選擇多元化-🌊🦞深海乳龍蝦 (2隻) $108✨乳豬就食得多, 乳龍蝦勁Q, 細細隻, 肉質冇普通龍蝦咁爽口, 但係就非常鮮甜, 岩晒做剌身, 點少少鮮檸檬汁已經好夠✨擺盤好打卡able, 腳仔鉗仔鮮橙色, 鋪左係個冰杯上面- 🍱 特上九點壽司盛合 $238✨油甘魚, 赤身, 深海池魚, 三文魚, 帆立貝, 碎蔥吞拿魚腩, 松葉蟹肉, 甜蝦, 原條海鰻✨甜蝦好大隻爽口又鮮味, 松葉蟹肉有一半係蟹膏都好甜; 原氣海鰻捲住左勁大條好多肉-🍤🍆🍠什錦天婦羅 $78✨大蝦, 冬菇, 秋葵, 紫薯, 茄子✨炸到金黃色, 粉漿都唔算薄同貼服, 但食落唔會好油膩, 蔬菜都仲保持到入面好juicy-🧈明太子醬燒玉子 $26✨叫果陣都冇為意係明太子醬XD 所以係淋面的, 但都有樣好, 因為咁玉子入面就會滑D同實淨D✨明太子醬都香, 但唔會太濃味, 同甜玉子都好夾-加一服務費-
👧🏻😋👅🍽✨
丼瀛 (觀塘駿業街)
時令推介好吸引😍
💛鋪位夠晒大, 位置闊落, 可以靜靜地傾下計
💛時令野, 炸物, 壽司, 小食都好高質, 選擇多元化
🌊🦞
深海乳龍蝦 (2隻) $108
✨擺盤好打卡able, 腳仔鉗仔鮮橙色, 鋪左係個冰杯上面

🍱
特上九點壽司盛合 $238

🍤🍆🍠
什錦天婦羅 $78
✨大蝦, 冬菇, 秋葵, 紫薯, 茄子

🧈
明太子醬燒玉子 $26
✨明太子醬都香, 但唔會太濃味, 同甜玉子都好夾

加一服務費
2021-10-18 107 浏览
大佬…黃店都唔係咁嫁嘛!叫咗個沙律ok 嘅50蚊預左佢細, 都好食。叫咗個黑松露海膽飯立貝炒飯 $148 貴就唔係好貴嘅, 但係佢黑松露加黑椒炒,再加紅蘿蔔切粒,然後勁多粟米,我都分唔到我有冇食緊海膽 , 仲要連飯立貝碎都搵唔到… 本身諗住叫兩樣再叫其他,見到個炒飯覺得佢有啲誠意都冇…埋單走真心好失望,可能其他野都好食,不過咁都拎岀黎比人,真心60蚊都覺得比多左個飯,仲要係比啲紅蘿蔔切粒嘅刀工咋,希望佢黃都要有道理,唔好做衰個名
2021-10-14 38 浏览
#觀塘#丼瀛每到假期 都要善待自己好好食一餐🥰 今次出左觀塘覓食🗣order🔸丼瀛築地壽司杯(🌟:5/5)打卡一流 一共7杯 杯杯滿瀉 啖啖肉刺身都算新鮮 厚切三文魚腩 、大蝦同海膽吞拿魚蓉最難忘 😋👾打打下字 個口又充斥住刺身既油脂豐腴 肥美帶甜既清新感 和海膽既濃郁口感 對比好強烈 balance 番🔸霸氣天龍卷 (🌟:5/5)呢次絕對圖文都相符 外形畫上兩條蝦蘇 造型值得打卡🤣三文魚腩微燒完配上帶子 魚油配上芝士白飯 👌👌🔸蔥花吞拿魚蓉海膽卷 (🌟:3.8/5)略為遜色 可能因為前一碟已經食左築地壽司杯 其中一杯已經係呢款 壽司杯嘅份量會更足 所以就視覺上唔夠澎湃顯得份量少 而飯多但事實上同平時食嘅份量差唔多只係因為食完壽司杯先會有呢個對比
#觀塘#丼瀛
每到假期 都要善待自己
好好食一餐🥰 今次出左觀塘覓食
🗣order
🔸丼瀛築地壽司杯(🌟:5/5)
打卡一流 一共7杯 杯杯滿瀉 啖啖肉
刺身都算新鮮 厚切三文魚腩 、大蝦同海膽吞拿魚蓉最難忘 😋

🔸霸氣天龍卷 (🌟:5/5)
呢次絕對圖文都相符 外形畫上兩條蝦蘇 造型值得打卡🤣
三文魚腩微燒完配上帶子 魚油配上芝士白飯 👌👌

🔸蔥花吞拿魚蓉海膽卷 (🌟:3.8/5)
但事實上同平時食嘅份量差唔多
只係因為食完壽司杯先會有呢個對比
  • 築地壽司杯
  • 天龍卷
  • 碎蔥吞拿魚腩海膽卷
2021-10-09 150 浏览
見到門口係黃店,心入面都知評份準則 要低少少(因為大家都知普普通啦...但有良知的話,應該要講        有良知的說話用左1千3百幾(有加一),食物ge質素只係比爭鮮好少少,食水咁深劍魚腩 同 壽司郎 比真係高下立見 差唔食海膽陣味ge人都食得落海膽 差唯一合格只有三文魚腩,牡丹蝦,帆立具 (但lee幾樣十和田都比佢做得好)成餐我最多只可以比1千佢(包加一),過一千唔會食,同埋午餐個價都會食食品係 爭鮮質素  , 居酒屋 ge 價錢 大家自己衡量另外,落order時 職員員問{季節空運五點刺身}是否有其他同事推介?  然後,我發現在場幾乎每一枱職員都有推介{季節空運五點刺身}我第一時間想發係有抽成,唔好叫!!!但其他朋友偏要叫...多數服從少數啦~{季節空運五點刺身}   其實講係 空運  , 但如果餐廳入平價貨 , 空運過黎係咪真係值呢?大家真係要擘大隻眼啦居酒屋推介1.唔知2.只係食過兩間3.花居酒屋4.唔係居酒屋 但最中意係 十和田
但有良知的話,應該要講

有良知的說話

劍魚腩 同 壽司郎 比真係高下立見 差
唔食海膽陣味ge人都食得落海膽 差

食品係 爭鮮質素  , 居酒屋 ge 價錢
大家自己衡量

然後,我發現在場幾乎每一枱職員都有推介{季節空運五點刺身}
我第一時間想發係有抽成,唔好叫!!!

但其他朋友偏要叫...多數服從少數啦~

居酒屋推介
蔥碎吞拿魚腩海膽卷
季節空運五點刺身
松葉蟹甲羅燒
2021-10-08 36 浏览
💫觀塘親民日式料理💫今個禮拜超級忙😖,忙到冇時間出街食嘢。近近哋喺觀塘搵咗一間日本餐廳,口碑相當唔錯,之前都有同朋友食過午餐,不過今次黎係食晚餐。🤩牛油焗雜菌 $48焗雜菌香噴噴,好多料,菇類食落爽脆,火候控制得啱啱好。😍忌廉芝士鰻魚卷(4件) $78忌廉芝士味道濃郁,惹味得黎又唔會太油膩。😗😗築地壽司杯 $188壽司杯賣相幾特別,有唔同嘅壽司杯,分別有三文魚🍣、海膽、甜蝦、吞拿魚蔥花腩、黃金墨魚同埋蟹肉。整體黎講都比較新鮮性價比較高。😍軟殼蟹野菜米紙卷 $78暫時食過最特別既沙律就係呢個啦,入邊包埋軟殼蟹,咬落卜卜脆,口感相當特別。🥳一口炸芝士(5件)$48外皮炸到金黃,細細粒,輕輕一咬,d芝士流晒出嚟,如果係芝士控一定好鍾意❤️。
💫觀塘親民日式料理💫

今個禮拜超級忙😖,忙到冇時間出街食嘢。

牛油焗雜菌 $48
焗雜菌香噴噴,好多料,菇類食落爽脆,火候控制得啱啱好。😍

忌廉芝士鰻魚卷(4件) $78
忌廉芝士味道濃郁,惹味得黎又唔會太油膩。😗😗

築地壽司杯 $188

軟殼蟹野菜米紙卷 $78

一口炸芝士(5件)$48
2021-10-07 1874 浏览
每次lunch 食飯都會經過呢間,未入到門口已經見到滿滿嘅文書,仲有招牌大大隻寫住5201314(明ga人就會知) 因為lunch真係好多人,所以決定今日放工來食dinner !!個餐牌好多款日本菜式,有刺身飯,有炸物,有熟食,選擇都好多✔️🍣築地壽司杯$188因為見到好多人都點呢個,佢亦都寫喺呢度嘅特色菜式👍🏻一來就覺得好靚,用酒杯仔既形式載壽司,然後一杯杯排列得好靚 😍每杯都唔同口味,一共有六款壽司 ,分別係三文魚、海膽、魷魚、魚腩蓉、甜蝦等等每一個杯都堆得超滿,份量超級多!本人最鍾意就係三文魚,同埋肥美另外海膽亦都份量超多👍🏻👍🏻👍🏻只係個杯有啲窄身,可能食嘅時候要倒返出嚟✔️🍣明太子醬燒玉子 $26賣相超級吸引,香口得來又有甜味,玉子滑嘟嘟 蛋香中帶明太子獨特的味道味道匹配✔️🍣海膽熔岩 $48初初以為係堆到好滿嘅海膽,又絕對覺得個價錢太平,心諗到底係咩嚟呢😂原來係包有海膽醬嘅墨魚丸,仲要係炸唔過,所以食落去,鮮甜嘅熟海膽喺魚中爆出嚟,好似座火山熔岩爆出黎👍🏻👍🏻呢個菜式真係出面好少見,意外地有驚喜👍🏻✔️🍣軟殼蟹野菜米紙卷$78用米紙包住軟殼蟹,沙律菜,口感和味道都很清新。本身軟殼蟹
大大隻寫住5201314(明ga人就會知)

個餐牌好多款日本菜式,有刺身飯,有炸物,有熟食,選擇都好多

✔️🍣築地壽司杯$188
因為見到好多人都點呢個,佢亦都寫喺呢度嘅特色菜式👍🏻

每杯都唔同口味,一共有六款壽司
分別係三文魚、海膽、魷魚、魚腩蓉、甜蝦等等
築地壽司杯

每一個杯都堆得超滿,
明太子醬燒玉子

✔️🍣明太子醬燒玉子 $26
味道匹配

✔️🍣海膽熔岩 $48
初初以為係堆到好滿嘅海膽,
又絕對覺得個價錢太平,
心諗到底係咩嚟呢😂

原來係包有海膽醬嘅墨魚丸,

✔️🍣軟殼蟹野菜米紙卷$78
用米紙包住軟殼蟹,沙律菜,口感和味道都很清新。本身軟殼蟹比較熱氣,
用米紙加沙律菜包住,
令到成個口感都更加清新👍🏻👍🏻👍🏻
炒雜菜

✔️炒雜菜$68
最後,當然要食返少少菜,呢個炒雜菜都無令人失望,份量多,又唔會overcooked 👍🏻

總括來講,一定要來支持香港人,佢每件用料都好好,又大份,又新鮮又抵食
其實都真係好難搵咁抵食嘅日本菜餐廳👍🏻👍🏻👍🏻🤟🏻
2021-09-28
明太子醬燒玉子
炒雜菜
家中老刺蝟離世,唔清楚佢到底幾歲,因為佢係人地既愛情遺棄品,醫生都估計唔到實際年齡,火化簡單進行,入爐後我大約有一個鐘時間,食個飯等一等,search左附近有哩間良心日本菜,去hea一陣啦,到門口時未到營業時間,係門口睇定想食咩,同埋睇下佢地既裝飾,好有心思,睇到帶藍蛋糕入場既切餅費果下笑左出黎,夠鐘開門,探好熱填好紙仔入座,店內音樂好好聽,好舒服,先叫杯啤酒,難得半日唔洗開工,飲返杯先啦,刺蝟仔好老,有唔捨得,但唔係會傷心到呼天搶地,佢走前幾日情況好差,醫生都做唔到d 咩,希望佢唔好咁辛苦,好啦,叫左個三文魚子,海膽,toro蓉丼,我唔食蔥,叫左走蔥,套餐黎到,有茶碗蒸,味噌湯,沙律同餐飲跟埋,味噌湯有豆腐有海草有蔥沙律係芝麻醬汁,茶碗蒸有冬菇同雞肉,蛋夠滑,亦夠味,好食!個飯黎埋,影張合照先.三文魚子,toro蓉堆滿滿,三文魚子雖然唔係大粒果隻,但都脹卜卜,粒粒飽滿,toro蓉同海膽都靚仔,撈飯真係好好食,山葵我就冇食啦XD飯量比較多,食唔曬啦.咁既價錢同份量的確好抵,男店員好興趣點解有人一早飲酒,其實都中午,唔早啦,女店員又好細心,電話響,火化完成.上去接返隻豬仔先...桃呀,多
家中老刺蝟離世,唔清楚佢到底幾歲,
因為佢係人地既愛情遺棄品,
醫生都估計唔到實際年齡,
火化簡單進行,
入爐後我大約有一個鐘時間,
食個飯等一等,
search左附近有哩間良心日本菜,
去hea一陣啦,
到門口時未到營業時間,
係門口睇定想食咩,同埋睇下佢地既裝飾,

好有心思,睇到帶藍蛋糕入場既切餅費果下笑左出黎,

夠鐘開門,探好熱填好紙仔入座,
店內音樂好好聽,好舒服,

先叫杯啤酒,難得半日唔洗開工,
生啤

飲返杯先啦,刺蝟仔好老,有唔捨得,
但唔係會傷心到呼天搶地,
佢走前幾日情況好差,醫生都做唔到d 咩,
希望佢唔好咁辛苦,
好啦,叫左個三文魚子,海膽,toro蓉丼,
我唔食蔥,叫左走蔥,
套餐黎到,
有茶碗蒸,味噌湯,沙律同餐飲跟埋,
味噌湯有豆腐有海草有蔥
味噌湯

沙律係芝麻醬汁,
沙律

茶碗蒸有冬菇同雞肉,
蛋夠滑,亦夠味,好食!
茶碗蒸

個飯黎埋,影張合照先.
三文魚子toro蓉海膽丼套餐

三文魚子,toro蓉堆滿滿,
三文魚子雖然唔係大粒果隻,
但都脹卜卜,粒粒飽滿,
三文魚子toro蓉海膽丼

toro蓉同海膽都靚仔,
撈飯真係好好食,
山葵我就冇食啦XD
飯量比較多,食唔曬啦.
三文魚子toro蓉海膽丼

咁既價錢同份量的確好抵,
男店員好興趣點解有人一早飲酒,
其實都中午,唔早啦,
女店員又好細心,

電話響,火化完成.
上去接返隻豬仔先...

桃呀,多謝你陪左我地咁耐呀.
2021-09-23
午餐
生啤
味噌湯
沙律
茶碗蒸
三文魚子toro蓉海膽丼套餐
2021-10-06 55 浏览
叉燒豬骨湯烏冬 🐷 🍜 叉燒表面燒得唔夠焦香,肉質偏嚡,食落冇乜肉香同油香。湯底就冇乜特別,鹹鹹地,但有啲偏油~烏冬係偏粗身嘅,識落都算彈牙,而其他配料都正常ok~.佢套餐包沙律、麵豉湯、茶碗蒸、三文魚刺身三片。 🥗 🍲 🐟 沙律都新鮮;麵豉湯正常唔太鹹;茶碗蒸有少少腥味,但質地都滑嘅;而三文魚刺身正常,但切得有啲薄所以難啲食到佢肥美嘅質感。.跟餐包凍飲,佢嘅凍檸茶就正常~.呢個烏冬套餐$78 ,佢有咁多嘢食、份量又幾多,呢個價錢都算抵食~
叉燒豬骨湯烏冬 🐷 🍜
叉燒表面燒得唔夠焦香,肉質偏嚡,食落冇乜肉香同油香。
湯底就冇乜特別,鹹鹹地,但有啲偏油~
烏冬係偏粗身嘅,識落都算彈牙,而其他配料都正常ok~
佢套餐包沙律、麵豉湯、茶碗蒸、三文魚刺身三片。 🥗 🍲 🐟
跟餐包凍飲,佢嘅凍檸茶就正常~
2021-10-06
2021-10-06 38 浏览
丼瀛特選丼 $188築地壽司杯 $188選擇超多嘅黃店壽司 叫左啲個樣幾整色整水嘅😂大杯果個份量都多可以兩個人食 啲魚生唔劣又大大舊咁 但7隻細杯果個覺得無咩特別 只係放左落杯就好似即刻貴左咁 諗落如果佢係普通壽司形狀就會覺得唔抵仲有個別叫左其他壽司都唔差 其實整體佢係幾好食 只係最好唔好叫杯仔果幾款😂😂
丼瀛特選丼 $188
築地壽司杯 $188

雖然呢間小店💛主打係魚生丼、刺身但係好似我咁帶住小朋友去 佢哋唔食魚生🍣一樣有好多熟食嘅選擇㗎💛炸物、鍋物、烏冬、串燒…等等💛我兩隻化骨龍一樣食到津津有味🤤😋
雖然呢間小店💛主打係魚生丼、刺身
但係好似我咁帶住小朋友去 佢哋唔食魚生🍣
一樣有好多熟食嘅選擇㗎💛
炸物、鍋物、烏冬、串燒…等等💛
我兩隻化骨龍一樣食到津津有味🤤😋

2021-10-03
2021-10-01 41 浏览
今日去位於觀塘中海日升中心嘅「丼瀛」食飯 🍣 六點幾到,唔太多人,幾好坐 😬 當日當單嘅職員好熱情,係咁介紹有咩期間限定新菜式,又會建議多人食點嗌一齊share好 😂 於是最後我地就叫咗四樣嘢食 🤪 天龍卷 ($98) 係炸蝦卷,連埋蝦頭一齊上,作為「天龍」嘅龍頭 🍤 卷物上再加咗三文魚同三文魚魚籽,口感同味道都好豐富 😋溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律 ($40) 嘅溫泉蛋嫩滑濕潤,蟹肉鮮甜可口,沙律好清新開胃 😚日本番薯 ($19) 味道香甜,口感軟糯,幾好食 🤗海膽熔岩 ($48) 係包咗海膽夾心嘅墨魚丸 🦑 炸過嘅墨魚丸外脆內軟,一咬即係爆漿,正 😆

日本番薯 ($19) 味道香甜,口感軟糯,幾好食 🤗

2021-10-01 37 浏览
放假咁開心,約左個朋友去一間黃店試下日本野😍入到去,座位幾闊落,岩曬同朋友傾下計🤗同埋見幾枱都有叫壽司杯,搞到我地都好想試下😂感覺一樣野但可以試到幾款野食😂丼瀛十二風味:試下個皇牌野😎一上枱,好吸晴,一眼就見到有12款刺身係面,而下面就係配沙律或者係壽司飯👍疫情下,一人食一杯,其實都幾衛生,不失為一個好方法👍上面有磯煮鮑魚、池魚、赤牡丹蝦、海膽、三文魚腩、帶子等等,食落都幾鮮甜👍d魚都夠肥美😍好夠油脂,厚薄度又岩岩好!海膽食落好香甜濃郁,好多成杯都係😂😂值得值得!原隻魷魚🐙:燒原隻魷魚🦑,大大條嘅魷魚🦑原條上,聞到好香噴噴!食落味道幾鮮😋肉質幾彈牙不會話幾淋身🤤連埋個燒汁岩岩好😍不過,2個人食,其實都幾多下👍海膽溶岩:第一次食,外表就咁睇好似魚蛋咁,食落幾彈牙,入面包住既係橙色流心海膽醬,好濃郁!幾特別👍

2021-09-30 23 浏览
觀塘有好多小店有時去工業大廈又怕多人等𨋢去左駿業街熟食街市對面搵食平日晏晝都好多人排隊上左電梯一樓,有間日本餐廳係良心小店一定要試招牌丼瀛十二風味滿足哂我貪心既胃口十二風味用木架裝住十二個杯有沙律有飯有飯既杯有啲似食梗魚生丼有三文魚腩,蟹肉蟹膏,赤貝,海膽牡丹蝦,鮑魚,立魚,芥辣八爪魚黃金魷魚,鯛魚食材都新鮮,最like海膽大塊又鮮甜帶子都係大大隻厚身,質素ok鮑魚都係驚喜之作細心切開四件,方便食而且好入味又不失彈牙溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻豆腐同蕃茄份量都多海膽溶岩鐘意食香口野同海膽都好推介外脆內軟咬落去海膽就爆漿式噴出有墨魚膠包住海膽,好彈牙小店環境闊落,食物質素也不錯
觀塘有好多小店

有時去工業大廈又怕多人等𨋢

去左駿業街熟食街市對面搵食

平日晏晝都好多人排隊

上左電梯一樓,有間日本餐廳

係良心小店

一定要試招牌丼瀛十二風味

滿足哂我貪心既胃口

十二風味用木架裝住十二個杯

有沙律有飯

有飯既杯有啲似食梗魚生丼

有三文魚腩,蟹肉蟹膏,赤貝,海膽

牡丹蝦,鮑魚,立魚,芥辣八爪魚

黃金魷魚,鯛魚

食材都新鮮,最like海膽

大塊又鮮甜

帶子都係大大隻厚身,質素ok

鮑魚都係驚喜之作

細心切開四件,方便食

而且好入味又不失彈牙

溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻

豆腐同蕃茄份量都多

海膽溶岩

鐘意食香口野同海膽都好推介

外脆內軟

咬落去海膽就爆漿式噴出

有墨魚膠包住海膽,好彈牙

小店環境闊落,食物質素也不錯