2021-12-05 22 浏览
觀塘返工,食lunch有好多選擇,好多工商廈美食店。每星期與同事一聚,今次揀咗呢間試lunch set好抵食滑蛋豬扒-另配一碗白飯,飯就唔會濕住。餃子-香脆可口茶碗蒸-蛋好滑仲有埋沙律仲跟埋飲品全set只係6x蚊,抵食之選溫馨提示:最好book定位,1點時間已經多人等位
觀塘返工,食lunch有好多選擇,好多工商廈美食店。
每星期與同事一聚,今次揀咗呢間試

lunch set好抵食
滑蛋豬扒-另配一碗白飯,飯就唔會濕住。
餃子-香脆可口
茶碗蒸-蛋好滑
仲有埋沙律
仲跟埋飲品
全set只係6x蚊,抵食之選

溫馨提示:最好book定位,1點時間已經多人等位

2021-12-05 11 浏览
今日放假約左好姊妹入觀塘shopping, 當然要食飽先有力戰鬥, 經過中海日升中心, 原來整個商場開滿美食小店, 就入去睇吓慢慢揀行到樓上發現有間日本食店, 好似幾吸引咁, 就決定試吓香檳葡萄及百香果乳酸味道酸酸甜甜感覺好清新這款小食芝士年糕, 外層炸得金黄, 裏面包著軟綿綿的芝士, 小小甜唔會覺得漏跟住到主食, 我地㨂左兩款呢度嘅魚生丼飯~松葉蟹肉海膽甜蝦丼~丼瀛特選丼上枱時好震撼, 飯面舗著滿滿的魚生, 色澤光亮一睇就知好新觧✨✨✨✨丼灜特選丼牡丹蝦大大隻肉質爽彈, 一片大海膽, 上面仲舗左三文魚子, 食落卜卜脆, 另外仲有幾款不同魚生各有2片, 價錢$168, 用料及份量絶對值回票價😇😇✨✨✨✨松葉蟹肉海膽甜蝦丼$138這款雖不及特選丼咁澎湃, 但主角松葉蟹肉及甜蝦份量超多, 同様有一片大海膽, 味道鮮甜丼飯原來仲送埋沙律, 麵豉湯及蒸蛋我地2個人埋單只是每人$185, 真是超級抵食😋😋

行到樓上發現有間日本食店, 好似幾吸引咁, 就決定試吓

香檳葡萄及百香果乳酸
味道酸酸甜甜感覺好清新

跟住到主食, 我地㨂左兩款呢度嘅魚生丼飯
~松葉蟹肉海膽甜蝦丼
~丼瀛特選丼

✨✨✨✨丼灜特選丼

✨✨✨✨松葉蟹肉海膽甜蝦丼$138

丼飯原來仲送埋沙律, 麵豉湯及蒸蛋

我地2個人埋單只是每人$185, 真是超級抵食😋😋
今日我去觀塘見客,心情特別好🤧因為我一早都知觀塘有好多好野食😂又咁好彩俾我係附近搵到間好似唔錯嘅日本餐廳😎食完真心覺得小店果然功力深厚😆講返食物先,今日得自己一個,所以唔敢叫咁多野食,怕浪費食物🤦🏻‍♂️首先叫左個頭盤 溫室蕃茄豆腐沙律,份量比想像中大份,蕃茄中片超新鮮👍再配埋個胡麻醬,即刻胃口大開🤤豆腐都好嫩滑,作為頭盤相當唔錯,有驚喜,有心機做得咁透徹😀另外,我再點左個什錦天婦羅,同埋個名好有霸氣嘅玉龍卷😆 什錦天婦羅相當有水準,炸得剛剛好,配埋個蘿蔔泥同個天婦羅汁,一啲都唔油膩🤔而且老闆好大方,種類好多,南瓜,青椒,蕃薯,矮瓜,冬菇都有,炸蝦都有幾件,食得好滿足,老闆萬歲 😆😆至於萬眾矚目嘅玉龍卷,原來係三文魚配魚籽炸蝦壽司,擺盤相當精緻,搞到一開始唔知點落手去食,因為太靚啦🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️賣相靚之外,食落又好多唔同層次😳一開始就食得出魚籽個種咸咸香香又卜卜脆嘅口味,再有炸蝦嘅鬆脆同埋厚切三文魚嘅口感,食完真係好難忘,本來真係唔捨得😂😂最終食到好滿足咁離開間隱世小店 😋總括而言,哩間餐廳水准真係好掂,係近期食過最好嘅日式餐廳,地點係有啲難搵,但好值得去再食一次,回味一下玉龍卷嘅味道

總括而言,哩間餐廳水准真係好掂,係近期食過最好嘅日式餐廳,地點係有啲難搵,但好值得去再食一次,回味一下玉龍卷嘅味道 🤤🤤🤤
睇個名好似淨係食丼飯咁但其實係好似居酒屋咁乜日本菜式都有啲嫁(๑´ڡ`๑)而且串燒仲幾出色(・∀・)喺觀塘想食日本菜 就考慮下呢間黃店喇ฅ•ﻌ•ฅ´•ᴥ•`明太子醬燒玉子+芝士翠玉瓜+一口豚肉($23-28)串燒帶嚟左驚喜( '-' )ノ最驚喜係明太子醬燒太子暖笠笠就基本優秀之處係明太子醬嘅調味好惹味配落玉子非常夾(๑¯ω¯๑) 係我嘅必encore之選´•ᴥ•`碎蔥吞拿魚腩海膽卷($78)之後就係無敵嘅海膽拖羅蓉組合講真呢個食材配搭係不死(๑•́ω•̀)賣相擺盤唔錯 總共有四件特別想一讚中間紫菜幾脆總括嚟講鮮味十足( •̀ω •́ゞ)✧´•ᴥ•`丼瀛特上築地壽司杯($268)主角嚟喇 有冇試過款款丼飯都想食個種心大心細囉囉攣嘅感覺呢貪心鬼救星到(⌯¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧フ呢個壽司杯總共有7杯7道風味可以食曬7種迷你丼飯三文魚腩 帶子 赤蝦 蟹膏蟹肉等等通通都有(。◕‿◕。)淨打卡都值回票價🤤想讚三文魚腩非常肥美 冇欺場´•ᴥ•`溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬($35)胡麻醬係另上 自己因應口味加落沙律 沙律份量幾多 所以呢個價嚟講幾抵食( `◡͐´ )✧另外溫室蕃茄好似真係特別好食 討厭蔬菜嘅我都幾鍾意🤡🤡
睇個名好似淨係食丼飯咁
但其實係好似居酒屋咁乜日本菜式都有啲嫁(๑´ڡ`๑)
而且串燒仲幾出色(・∀・)
喺觀塘想食日本菜 就考慮下呢間黃店喇ฅ•ﻌ•ฅ

串燒帶嚟左驚喜( '-' )ノ
最驚喜係明太子醬燒太子
暖笠笠就基本
優秀之處係明太子醬嘅調味好惹味
配落玉子非常夾(๑¯ω¯๑)
係我嘅必encore之選

´•ᴥ•`碎蔥吞拿魚腩海膽卷($78)
之後就係無敵嘅海膽拖羅蓉組合
講真呢個食材配搭係不死(๑•́ω•̀)
賣相擺盤唔錯 總共有四件
特別想一讚中間紫菜幾脆
總括嚟講鮮味十足( •̀ω •́ゞ)✧

´•ᴥ•`丼瀛特上築地壽司杯($268)
主角嚟喇 有冇試過款款丼飯都想食
個種心大心細囉囉攣嘅感覺呢
貪心鬼救星到(⌯¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧フ
呢個壽司杯總共有7杯7道風味
可以食曬7種迷你丼飯
三文魚腩 帶子 赤蝦 蟹膏蟹肉等等通通都有(。◕‿◕。)
淨打卡都值回票價🤤
想讚三文魚腩非常肥美 冇欺場

´•ᴥ•`溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬($35)
胡麻醬係另上 自己因應口味加落沙律 沙律份量幾多

所以呢個價嚟講幾抵食( `◡͐´ )✧
另外溫室蕃茄好似真係特別好食 討厭蔬菜嘅我都幾鍾意🤡🤡

見到餐廳冬天亦有推出火鍋( '-' )ノ
食個日就未係太凍 所以冇食到
但呢排天氣就岩曬去打邊邊了!
2021-12-02 17 浏览
丼瀛📍觀塘最近天氣又涼咗 出街打邊爐啱晒🤣 前幾晚就去咗觀塘呢間良心店食 佢地晚市推出咗涮涮鍋 湯底有四款 有昆布清湯、壽喜燒、黑蒜油豚骨湯同鮮魚湯(+$68)肉類我就揀咗黑豚片😛 湯底就揀鮮魚湯 店員話佢地嘅鮮魚湯底係用日本魚熬製 一啲味精都冇😆 呢個魚湯好重魚味 真係幾好飲😆 黑豚片脂肪好少 食落有咬口 肉味濃郁 就咁食唔洗點豉油都好好食😋 另外呢個套餐仲有一份野菜籃 有豆腐、冬菇、金菇、粉絲、野菜等等😛 兩個人食一定夠😆 最後仲追加咗粟米、秋葵同豬肉餃🥟 大滿足🤣
丼瀛📍觀塘

2021-12-02 12 浏览
中海日升中心既丼瀛出品新鮮刺身,午餐黎依度食下刺身享受下😋依度既套餐仲附送味噌湯、蒸蛋、沙律、餐飲,叫一個套餐食到飽一飽,仲要樣樣都精心制作,咁抵食,梗係同朋友一人叫一個餐食la😋真心好仲意個蒸蛋,蒸得好滑,味道亦好吸引😋沙律好fresh做前菜一流🤩為食餐單: 丼瀛特選丼🍣 $168依個巨型丼用好似聖杯既大杯裝住,有三文魚2片、劍魚腩2片、牡丹蝦1隻、海膽、三文魚籽、帆立貝1隻,好豐富,刺身樣樣都好鮮甜,我尤其喜歡劍魚腩,一咬好濃香既魚油滲出黎,成個口都充滿魚油香😋海膽亦好滑好濃郁🥰花刺身丼🍣 $98依個丼有三文魚1片、劍魚腩1片、油甘魚1片、鯛魚1片、赤身1片、帆立貝1隻、甜蝦1隻、蟹籽,依個丼就每樣1片,片片都咁厚身,食得好滿足🥰新鮮鮮甜味無得頂👍

中海日升中心既丼瀛出品新鮮刺身,午餐黎依度食下刺身享受下😋

真心好仲意個蒸蛋,蒸得好滑,味道亦好吸引😋

沙律好fresh做前菜一流🤩

為食餐單:
丼瀛特選丼🍣 $168

刺身丼🍣 $98

2021-11-27
2021-11-30 20 浏览
人在觀塘,除咗乜煲物煲,同壽司,想食返清清地既邊爐,非放題。見到呢間黃店有個好特別既鮮魚湯涮涮鍋🤤一黎到就覺得幾無添加,睇落唔假,試左一兩淡又唔會好咸。好快就湯滾👍,第一輪即刻落埋京蔥洋蔥菇,個湯底一定正好多。第二輪落埋200g安格斯牛頸脊,估唔到味道好香濃,香味唔會俾其他店遜色。相信升級版既和牛應該都一樣真材實料!呢個$248鍋,同魚湯好夾,岩晒會食野飲湯既人😎最黎叫左個蟹子芒果蘋果絲沙律,好似食左清新既甜品咁滿足,個匙羹仲有埋舖頭名。靚wor

一黎到就覺得幾無添加,睇落唔假,試左一兩淡又唔會好咸。

好快就湯滾👍,第一輪即刻落埋京蔥洋蔥菇,個湯底一定正好多。
呢個$248鍋,同魚湯好夾,岩晒會食野飲湯既人😎

觀塘區工商大廈林立,要搵到一間出色既日式料理餐廳並不是容易事。是日友人lunch hour 來到「丼瀛」,餐廳主打日式料理,除刺身壽司外,必須要試試出名的魚湯烏冬。1. 鯛魚片鮮魚湯烏冬叫得鮮魚湯,當然加入最新鮮既鯛魚魚肉及奶白色湯底,魚味極濃,混入彈牙烏冬,非常夾,掛湯效果滿意,而且份量亦非常多。🍜🍜🍜🐟🐟🐟2. 牛肉鍋物賣相類似日式shabu shabu 既生雞蛋牛肉火鍋,牛肉份量非常多,個人認為兩個人都夠食,蛋汁濃滑,湯底加入洋蔥🧅送飯一流🥰🥰套餐另配上三文魚刺身及餃子,仲有蒸蛋同味噌湯添🥰店內刺身魚生飯同樣新鮮即叫即整,留待下一轉再作戰🥳🥳

1. 鯛魚片鮮魚湯烏冬

2. 牛肉鍋物

套餐另配上三文魚刺身及餃子,仲有蒸蛋同味噌湯添🥰

店內刺身魚生飯同樣新鮮即叫即整,留待下一轉再作戰🥳🥳
2021-11-28 24 浏览
今日去開觀塘工作,放工同同事揾到這間叫丼瀛日本店就入去試下。這間環境舒服,店員非常親切😊經店長介紹佢地招牌菜式後,我地點左個海鮮寄世鍋,聽講鮮魚湯湯底係用池魚和多種魚淆製,係特別有鮮味😋海鮮寄世鍋2 人套餐包鮮魚湯湯底,香桃蟹子沙律,海蝦,帆立貝,廣島蠔,小蟹仔,厚切魚片同野菜一籃及兩杯野飲等。其實性價比高而且頗豐富👍👍食材頗有質素,帆立貝同廣島蠔够大隻够鮮味,厚切鮮魚片充滿魚油香😋😋,最正嘅係鮮魚湯湯底真係好鮮甜,工作完一天飲到這個魚湯感覺好滿足😋😋

2021-11-27 11 浏览
最近見天氣凍咗,於是約朋友黎咗位於觀塘既「丼灜」食晚餐。見到佢入面有暖笠笠涮涮鍋,分別係牛肉、海鮮、豚肉同羊肉揀。今次我地就叫咗豚肉涮涮鍋($248),個餐有200g豚肉同蔬菜拼盤。個蔬菜拼盤好豐富,入面有菜、冬菇、金菇、豆腐、大蔥、洋蔥同麵等等。個涮涮鍋湯底係出面少見既鮮魚湯,個湯底味道都濃同不錯。呢個餐仲可以跟餐飲,我就叫左一杯熱柚子,熱柚子唔會話太甜,味道啱啱好。如果唔夠飽仲可以追加其他嘢食。

2021-11-25 21 浏览
第2次食丼瀛,今次有新款12道風味,每樣雖然睇落小小一杯,但份量都有十足!樣樣都好生鮮鮮甜呀😁個人最鍾意食牡丹蝦,肉質結實而鮮甜!海膽都有2大件,入口creamy 正!北寄貝界埋花有心思,口感爽脆!帶子珍寶size😍very nice! 蟹鉗肉質鮮甜!不可不提仲有鮑魚,汁煮過有心機!另外飛龍卷都好正,外型真係似飛龍,入口有三文魚既炙燒,又有吉列蝦既口感,既滑且脆,又有青瓜絲帶有清爽口感,讚!另外試左2款燒物,白鱔多肉而脆皮,落左鰻魚燒汁好夾!雞胗好重牛油香,有黑椒同檸檬調味,比較特別。

2021-11-23
2021-11-25 1552 浏览
觀塘是我經常會到訪搵食的地區之一,今晚來到的是一幢商業大廈的日式餐廳。餐廳的裝潢也是較為新式的日本料理店的模式,座位也不少,排列整齊。我們一放工就去,可以較為容易有位。原本是想食日式的,但見有推介涮涮鍋,適逢這兩天天氣轉涼,氣溫驟降,正好食火鍋了。於是就點了一份(200g)安格斯牛頸脊鍋 ($268)跟鮮魚湯底及野菜籃、一份溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬 ($35)、加多一份(150g)羊肉片($98)及烏冬 ($20),另外餐飲轉為百香果乳酸。先來的是溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬,切片的蕃茄與切成方塊的豆腐相間,上面鋪滿了蟹籽,而下面則墊著些沙律菜。味道稍為淡口,但豆腐配上胡麻醬就特別好味,既有豆腐的豆香,又有胡麻醬的味道,蟹籽添加了軟滑的豆腐的口感。百香果乳酸中的百香果香味清新,底部的乳酸就必須攪勻來飲才有味道。涮涮鍋的鮮魚湯香味濃郁,湯滾起後可以先喝一口。安格斯牛頸脊雪花均勻,不覺肥,只要灼幾下就可以食。野菜籃有冬菇、金菇、豆腐、洋蔥、大蔥、生菜、大白菜、甘筍及葛絲等,都有很多種類,可以中和一下肉類的膩感。羊肉片的羊味香濃,肉質細嫩,柔軟腍滑,入口有著一種特別的感覺。好食!烏冬亦煙韌軟滑,

原本是想食日式的,但見有推介涮涮鍋,適逢這兩天天氣轉涼,氣溫驟降,正好食火鍋了。於是就點了一份(200g)安格斯牛頸脊鍋 ($268)跟鮮魚湯底野菜籃、一份溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬 ($35)、加多一份(150g)羊肉片($98)及烏冬 ($20),另外餐飲轉為百香果乳酸

先來的是溫室蕃茄豆腐沙律胡麻醬,切片的蕃茄與切成方塊的豆腐相間,上面鋪滿了蟹籽,而下面則墊著些沙律菜。味道稍為淡口,但豆腐配上胡麻醬就特別好味,既有豆腐的豆香,又有胡麻醬的味道,蟹籽添加了軟滑的豆腐的口感。
溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬

百香果乳酸

涮涮鍋的鮮魚湯香味濃郁,湯滾起後可以先喝一口。
鮮魚湯底

安格斯牛頸脊雪花均勻,不覺肥,只要灼幾下就可以食。

羊肉片

烏冬亦煙韌軟滑,有口感。
烏冬

食完之後果然是暖笠笠了。
溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬
鮮魚湯底
烏冬
2021-11-23 42 浏览
朋友知我最鍾意食日本菜,所以今次特登帶左我去觀塘呢間日式小店試下佢地既創意卷物同小食。🍣✨酥炸池魚仔我地先點左一份小食醫肚,魚仔外層炸到金黃香脆,但裏面仍然保持多汁,食落脆口唔腥,用來做佐酒小食一流!✨軟殼蟹野菜米紙卷米紙卷包住炸到脆卜卜的軟殼蟹,蟹肉鮮味,夾埋沙律菜食無咁油膩,配上酸酸甜甜的麻醬一齊食好開胃。✨天龍卷之後點左一份創意料理試下,喺用左火炙三文魚同炸蝦天婦羅整成的卷物,賣相特別,真喺幾似一條紅色既龍。面頭既火炙三文魚肥美充滿油香,中間包住既炸蝦大大隻,蝦肉爽彈,食落啖啖肉好滿足啊!✨溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律松葉蟹肉同蟹籽堆得滿滿的,份量多非常足料!吃之前記得要把半熟溫泉蛋拌勻,吃起來才會有濃濃蛋香味。
✨酥炸池魚仔

✨軟殼蟹野菜米紙卷

✨天龍卷

✨溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律
  • 軟殼蟹野菜米紙卷
  • 酥炸池魚仔
2021-11-19 44 浏览
天氣漸漸轉涼了日, 昨晚又去打邊爐!而丼瀛除了有日本嘢,都新出了暖笠笠的涮涮鍋!我見餐牌有四款日式湯底可以揀:清新昆布清湯 、香甜壽喜燒、濃郁黑蒜油豚骨湯、香濃鮮魚湯 (鮮魚湯另加+$68)涮涮鍋套餐 會跟餐配送一份新鮮"野菜籃🥬"仲送餐飲一杯添!我自己覺得大家要點"鮮魚湯+日本A4和牛 — 套餐,呢款熱辣辣鮮魚湯涮涮鍋♨️,不會有味精,真係鮮魚煲出湯底好甜,湯底滾起,便放入新鮮色澤紅潤嘅日本直送A4和牛🐮。淥一淥,保持肉質有少少粉嫩,唔好淥太老身。粉嫩嘅A4和牛一入口香氣四溢。鮮魚湯更另令肉質更香滑呢!丼瀛 觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
我見餐牌有四款日式湯底可以揀:清新昆布清湯
涮涮鍋套餐 會跟餐配送一份新鮮"野菜籃🥬"仲送餐飲一杯添!
粉嫩嘅A4和牛一入口香氣四溢。鮮魚湯更另令肉質更香滑呢!

丼瀛
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
2021-11-18 33 浏览
🍴丼灜12風味 HKD398一次滿足你12個願望🥳廚師發板12種時令刺身 全都足成迷你丼飯或者沙律 非常豐富😋🔸三文魚親子 三文魚肥美 三文魚子都粒粒飽滿 味道鮮甜🔸吞拿魚蓉 加入香蔥 撈埋飯食一流🤤🔸油甘魚 肉質爽口 魚味出🔸金目鯛 口感紮實 魚香十足🐟🔸松葉蟹蟹肉 蟹膏鹹香十足 冇臭味 蟹肉鮮甜🦀🔸海膽 沒有明礬苦味陣味 入口鮮甜 肉質結實😍🔸赤貝 好新鮮 完全冇腥味 入口鮮甜🔸鮑魚 爽口彈牙 鰹魚汁煮得好入味💜🔸帶子 厚切 爽口 肉質紮實🔸螢光魷魚 鹹鹹香香 口感彈牙爽口🔸wasabi八爪魚 wasabi味好夠 食落去夠曬攻鼻🤪🔸牡丹蝦 大大隻 肉質爽口鮮味🤤🍴香桃蟹籽沙律 HKD45一大碗已經撈好晒俾你 唔洗自己撈🥳除左基本嘅青瓜洋蔥 仲加入埋蘋果絲 香桃肉 食落去更加酸酸甜甜 十分開胃🤤🍴唐揚雞軟骨 HKD38雞軟骨每一粒都連住少少肉 粒粒都炸得香脆 又唔會炸得太乾 好有咬口🤤點埋蛋黃醬食一流🥳🍴溶岩沙膽 HKD48用墨汁墨魚滑包住流心海膽 再攞去炸🥴墨魚滑非常彈牙 夾埋中間流心嘅海膽 口感豐富 味道鮮甜👍
🍴丼灜12風味 HKD398
🔸三文魚親子 三文魚肥美 三文魚子都粒粒飽滿 味道鮮甜