2021-12-16 65 浏览
進入冬季又係打邊爐季節,丼瀛都因應天氣推出幾款火鍋套餐。五款套餐分別有齊豬牛羊同海鮮,梗有一款啱食。套餐仲有得揀湯底,配野籃一份同一杯飲品。黑豚肉跟黑蒜油豚骨湯:黑豚肉脂肪唔多,肉質結實有口感,係黑蒜湯內煮熟,唔使調味都好食。野菜籃有冬菇,洋蔥,金菇,粉和野菜,好鍾意佢個黑蒜湯底,又濃郁又香,所有野煮完,夾住黑蒜香味,唔使調味料都夠晒味。天龍卷:擺盤好有誠意,完全貼合個名。三文魚炙燒過,連埋吉列蝦好有口感。忌廉蟹肉薯餅

忌廉蟹肉薯餅
2021-12-16 43 浏览
多謝同係十二月生日嘅朋友仔,呢個識咗17年嘅朋友第一次請我食生日飯?請食飯嘅老闆話事揀咗呢間日本餐廳,本身聽到話要個半鐘離座以為係放題添。雖然簡簡單,但係大家傾下計,飲返杯,都好開心。食物質素唔錯,由其串燒幾好味。座位舒適度一般。每人會送一份茶碗蒸。三文魚腩壽司,帆立貝壽司,阿根廷赤蝦壽司,劍魚腩壽司,火炙左口魚壽司,唔錯。串燒白鱔同牛舌,白鱔夠新鮮,牛舌一啲都唔 韌。牛肉壽喜燒,再另加一個烏冬,牛肉一啲都唔鞋。Sapporo生啤。

座位舒適度一般

每人會送一份茶碗蒸

串燒白鱔同牛舌,白鱔夠新鮮,牛舌一啲都唔 韌

牛肉壽喜燒,再另加一個烏冬,牛肉一啲都唔鞋。

Sapporo生啤。

2021-12-03
庆祝纪念
生日
2021-12-13 42 浏览
今日去到觀塘,梗係要去中海日升中心食野啦,因為以前係觀塘返工,就係知個度有好多餐廳可以醫肚。今次就去左丼瀛,睇來我都好耐無返觀塘食野,第一次見呢間日本野,見餐牌同價錢都幾吸引,入去食返餐先。我地入到去就叫兩客定食,一客係雞排烏冬,一客係刺身飯定食,再加炸蠔。先講定食,每客定食都會有麵豉湯同埋茶碗蒸,最貼心既係兩樣都係暖暖地,唔會太熱亦唔會太凍,令我諗起D貴價小籠包餐廳都係有同一樣的貼心服務,抵讚。講返主食先,雞排烏冬,個雞排足料夠大份,最緊要D醬汁夠入味,簡直係一滴入魂,配埋豬骨湯味的烏冬,夠滿足。而另一客刺身飯,刺身大大份,無hea場,而且個飯上面仲加埋味素,完全岩哂我口味。最後講埋個炸蠔,香口熱度又剛好,咬落去口感十足,夠哂滿足!

最後講埋個炸蠔,香口熱度又剛好,咬落去口感十足,夠哂滿足!
2021-12-11
2021-12-12 39 浏览
係觀塘工廈揾野食揾得多,唔想再同人逼lift, 今次去商業大廈既日式餐廳。店長好熱情介紹食物,其中包括日本直送深海乳龍蝦,我地有揀,仲叫左牛舌,太子醬玉子燒的串燒、天龍卷同一個鍋燒烏冬深海乳龍蝦 第一次食龍蝦刺身 味道同牡丹蝦有d類近 好鮮甜 果然係日本直送值得一試 燒牛舌 呢個價錢有2串 幾抵食火候掌握得好 鮮嫩多汁 唔會太乾太鞋太子醬玉子燒 燒得唔錯 玉子保持到好滑 天龍卷 係炸蝦卷物,面頭包住火炙三文魚 賣相吸引卷物入面有青瓜 炸蝦 上面除左火炙三文魚仲有三文魚子一啖放入口 好豐富 多層口感鍋燒烏冬配料都好多 有天婦羅,紫菜,蟹柳,冬菇同生蛋烏冬口感偏淋 天婦羅都浸淋左 扣小小分下次係觀塘唔知食咩都可以黎支持下好食既黃店日本菜!

深海乳龍蝦

鮮嫩多汁 唔會太乾太鞋

太子醬玉子燒
燒得唔錯 玉子保持到好滑

天龍卷
係炸蝦卷物,面頭包住火炙三文魚 賣相吸引
卷物入面有青瓜 炸蝦
上面除左火炙三文魚仲有三文魚子
一啖放入口 好豐富 多層口感

鍋燒烏冬
配料都好多 有天婦羅,紫菜,蟹柳,冬菇同生蛋
烏冬口感偏淋 天婦羅都浸淋左 扣小小分

下次係觀塘唔知食咩都可以黎支持下好食既黃店日本菜!
2021-12-07
2021-12-12 35 浏览
黎到工業區既觀塘,比我發掘到一間良心小店💛Lunch Set幾抵食,值得一嚐兼支持💛小店😊!每個Lunch Set已經包括茶碗蒸🥚、麵豉湯🥣、芝麻醬沙律🥗,同埋有一杯野飲跟🥤,所以每一款Lunch Set都已經好豐富!Lunch Set Q) 壽司定食🍣6件壽司+2件軍艦+2件青瓜絲卷物+昆布烏冬🍜刺身壽司最主要都係睇刀功同刺身新鮮程度,食物質素正常發揮😋 咁多野食包保飽肚Lunch Set L12) 燒日本花魚🐟呢個Set有跟3件三文魚刺身同一碗白飯日本花魚煎得煙韌香口,配上白飯完美配搭!🐙章魚小丸子口痕再用優惠價加左個小食😋 佢仲有好多小食可以優惠價叫架

Lunch Set Q) 壽司定食🍣

6件壽司+2件軍艦+2件青瓜絲卷物+昆布烏冬🍜

Lunch Set L12) 燒日本花魚🐟

呢個Set有跟3件三文魚刺身同一碗白飯
日本花魚煎得煙韌香口,配上白飯完美配搭!

🐙章魚小丸子

口痕再用優惠價加左個小食😋 佢仲有好多小食可以優惠價叫架

2021-12-11 62 浏览
【丼灜】觀塘壽司店,呢間算係心水之一🤓👍🏻💛原本諗住食魚生丼就算,問店員有咩好介紹,自己睇下Menu ,怎知...睇下睇下就點餐叫左:.❇️牛肉壽喜鍋:成鍋熱辣辣,有粉絲/肥牛/蔬菜,份量都唔少。鹹度適中。.❇️天龍卷:好大碟好大件,用上虎蝦,再鋪三文魚魚生+魚籽,比一般卷物大件。「龍頭」係用上蝦頭上漿炸,真係有龍既形狀,成碟天龍卷有氣勢❗️係炸虎蝦+魚生,味道有保證。口細d 都唔可一口咬落去。.❇️炸蝦天婦羅:炸漿唔厚,蝦身嫩滑,沾上蘿蔔溶,好正。.❇️唐揚炸雞:略嫌普通,正常味道,未見驚喜。.❇️串燒:❇️鹽燒雞翼:一定唔會差😆 雞皮燒到脆卜卜,全翼上碟,賣相靚仔。但支竹籤痴肉,拔唔出,要連雞連竹籤一齊用口輪骨。❇️大蔥黑豚肉:味道正常。❇️明太子牆燒玉子:有沙律醬,我Skip 左,無食。..在工廠區都可有壽司食,呢間係唔錯,有保證。
【丼灜】觀塘壽司店,呢間算係心水之一🤓👍🏻💛
係炸虎蝦+魚生,味道有保證。
口細d 都唔可一口咬落去。
❇️炸蝦天婦羅:炸漿唔厚,蝦身嫩滑,沾上蘿蔔溶,好正。
❇️唐揚炸雞:略嫌普通,正常味道,未見驚喜。
❇️串燒:
❇️大蔥黑豚肉:味道正常。
❇️明太子牆燒玉子:有沙律醬,我Skip 左,無食。
在工廠區都可有壽司食,呢間係唔錯,有保證。
牛肉壽喜鍋
海蝦天婦羅
牛肉壽喜鍋
海蝦天婦羅
2021-12-11 27 浏览
觀塘日本料理🇯🇵 店員服務不錯~ 鋪頭都幾大,座位幾闊 座得幾舒服~ 食物方面 都有哂一般既日本料理 選擇幾多~ 不過冬天嚟到 我哋揀左熱辣辣既涮涮鍋😌❣️#安格斯牛頸脊涮涮鍋湯底係鮮魚湯 ~ 味道幾鮮甜 😙 幾有家常便飯嗰種魚湯味,不過用黎做邊爐湯底嘅話就比較淡~ 個人覺得一般 ,安格斯牛頸脊唔算有驚喜,不過不失 唔太韌 ~而牛肉味都比較淡😊 而野菜籃方面,菜嘅種類就幾多~ 有金菇、豆腐、冬菇、洋蔥、黃芽白等~ 好似好健康咁😊 加埋魚湯一齊煲,令到個湯好甜😋❣#明太子雞翼冇炸皮普通燒雞翼,但係內有乾坤。雞翼入邊釀入咗微辣嘅明太子,熱辣辣😜❣#花之戀係花之戀既味道😂三文魚蟹子沙律醬加醋飯 ~ 三文魚幾厚身😋❣#溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻滑溜溜嘅豆腐,甜美爽口嘅溫室蕃茄,加上胡麻醬。嫩滑嘅豆腐喺口入邊入口即溶,加上胡麻醬嘅配合簡直一絕。蕃茄唔太酸唔會太淋,係我鍾意嘅口感。🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡⚪️🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢⚪️💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️❣️整體評分 👉🏻 7/10-📍丼瀛 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖🔺

❣️#安格斯牛頸脊涮涮鍋

🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢⚪️
💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️
‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️
❣️整體評分 👉🏻 7/10
📍丼瀛 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
💛好耐冇食過日本嘢喇😍 今日收工同屋企人嚟咗呢間位置方便嘅丼瀛食🥰 呢度有各式各樣嘅日本美食,由壽司刺身,至鍋物串燒都有,一次過滿足多個願望🤩🥗 香桃蟹籽沙律 ($45)首先食個沙律清新口腔🥰 呢個沙律用咗原個蘋果切絲,加上青瓜絲等整成,仲加入香桃,美觀之餘非常健康,比經常外出食飯嘅人攝取返多啲水果、纖維,仲好清新好好味添🥰🦀 甲羅燒 ($68)呢個甲羅燒特別在於佢放好晒滿滿嘅蟹肉蟹膏蟹籽,仲比咗一柆奄春蛋比食客自己撈勻,睇得出真材實料🤩 不過要記得襯熱撈同食呀,會好味啲㗎👍🏻 成個甲羅燒超rich超美味😋🍳 明太子醬燒玉子 ($26)🍢 牛舌 ($48)呢兩串串燒都非常有驚喜🤩 明太子醬玉子咬落有creamy嘅感覺,燒得剛剛好,份量都啱啱好唔會膩😋 牛舌有三片,夠惹味又煙煙韌韌好滋味☺️🐉 天龍卷 ($98)好架勢嘅壽司卷!炸咗個天婦羅「龍頭」、「龍尾」都可以食㗎~ 而中間嘅壽司卷都非常足料😚 上面嘅炙燒三文魚仲好肥美添🤤🥟 雞皮餃子 ($48)第一次食雞皮包嘅餃子!個皮好香好脆,唔錯!🥘 鍋燒烏冬 ($98)呢個烏冬性價比非常高😙 鍋內有超多烏冬、雞球、蝦棒、菜、菇、蛋等等🥰 撈勻
💛

香桃蟹籽沙律

🥗 香桃蟹籽沙律 ($45)
甲羅燒

🦀 甲羅燒 ($68)
明太子醬玉子燒
牛舌

🍳 明太子醬燒玉子 ($26)
🍢 牛舌 ($48)
天龍卷

🐉 天龍卷 ($98)
雞皮餃子

🥟 雞皮餃子 ($48)
第一次食雞皮包嘅餃子!個皮好香好脆,唔錯!
鍋燒烏冬

🥘 鍋燒烏冬 ($98)
呢個烏冬性價比非常高😙 鍋內有超多烏冬、雞球、蝦棒、菜、菇、蛋等等🥰 撈勻咗隻蛋令到成個湯充滿蛋香,想成個飲晒佢😆
2021-12-09
香桃蟹籽沙律
明太子醬玉子燒
牛舌
雞皮餃子
  • 明太子醬燒玉子
  • 千舌
2021-12-10 46 浏览
早幾日同朋友黎左依間係觀塘商廈入面嘅日本餐廳,夜晚唔算好多人,唔洗等位😋啲枱幾闊落,環境都幾舒適😛menu上好多選擇,有丼飯、前菜、刺身、壽司等,連涮涮鍋都有😙🔻🍱特上浦燒原條饅魚爆丼 $168呢個饅魚丼飯係超大個😂條鰻魚勁大條😍🔻🦑原隻魷魚 $98呢個份量都好多,味道好夠,魷魚腳燒到少少脆,呢個汁同饅魚丼個醬汁有啲似,不過都好食嘅😜🔻🐟酥炸池魚仔 $48呢個當係小食咁,炸到好脆好香口,用黎佐飯又得,冇骨而且冇魚腥味😁🔻🍣碎三文魚松葉蟹肉卷(4件)$68呢個壽司好食😍最面頭有啲松葉蟹肉碎,下面就係三文魚切粒,入面包嘅都係三文魚同松葉蟹肉,點wasabi食好味😛🔻🍣花之戀(1件) $26三文魚愛好者必叫😍勁大塊魚生,勁多蟹籽😚好食
早幾日同朋友黎左依間係觀塘商廈入面嘅日本餐廳,夜晚唔算好多人,唔洗等位😋啲枱幾闊落,環境都幾舒適😛menu上好多選擇,有丼飯、前菜、刺身壽司等,連涮涮鍋都有😙
🍱特上浦燒原條饅魚爆丼 $168
呢個饅魚丼飯係超大個😂條鰻魚勁大條😍
🦑原隻魷魚 $98
🐟酥炸池魚仔 $48
🍣碎三文魚松葉蟹肉卷(4件)$68
🍣花之戀(1件) $26
三文魚愛好者必叫😍勁大塊魚生,勁多蟹籽😚好食
2021-12-06
💥四十幾蚊魚生飯去邊度搵🙉📍 丼瀛|觀塘📍埋單 $ 4 9#cl觀塘 #CL四圍食 #CL日本野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️💟 雙色魚生飯呢日去到已經有幾個人排隊啦🤣見到前面個個人都叫呢個雙色魚生飯,緊係唔執輸叫跟啦🤣估唔到真係幾抵食💛三文魚同鯛魚都有三大件,唔係厚切都叫okay la最緊要係好新鮮🤤仲有大量蟹子撈埋豉油同醋飯勁正😍最後飲埋個暖粒粒嘅麵豉湯就Perfect啦不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌖🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌗🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥四十幾蚊魚生飯去邊度搵🙉

回頭率🌕🌕🌕🌗🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-12-09 37 浏览
觀塘區除左工廈之外,其實係中海日升中心都好多嘢食㗎!鐘意食日本嘢嘅我見到「丼灜」就果斷入去食喇💛 作為三文魚愛好者,一馬當先點咗一份花之戀壽司作為頭盤先!🍣厚厚嘅三文魚配埋豐富嘅蟹籽同沙律醬,滿足晒三文魚控嘅欲望。🤤之後再叫咗一份蕃茄豆腐沙律作為開胃菜,蟹籽鋪滿晒成個沙律,溫室蕃茄配埋豆腐同沙律菜,點埋個胡麻醬,為我嘅準備食主食胃口熱身。🏋🏻‍♀️趁著天氣凍凍地,今次就點咗佢個晚市黑豚片shabu shabu嚟暖身😝聽店員講佢個鮮魚湯底係真材實料熬製,咁吸引就決定試試佢!🐟飲落的而且確充滿魚香味,而且一啲都唔腥。跟住就落黑豚片烚下烚下,黑豚片切得均勻有致,肉質口感恰到口處。🐷個配菜都非常之足料㗎,大大磚切好嘅豆腐同埋金菇、火鍋菜等等,肉類同蔬菜比例夠曬平衡,食完唔會驚heavy!👍🏻

黑豚片暖笠笠涮涮鍋(鮮魚湯底)、野菜籃

花之戀
  • 黑豚片暖笠笠涮涮鍋
  • 溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬
2021-12-09 28 浏览
Sushi set lunch with sushi, maki, miso soup, chawanmushi, udon, salad & drink, fair quality 一早趕去觀塘工作連早晨都無食,到中午餓到腳仔軟,比我搵到呢間日式餐廳醫肚;店內有幾多連豬擺設,那種感覺恍如隔世壽司定食>帶子壽司、蟹籽和魷魚軍艦都okay新鮮,其餘壽司係正正常常。定食包括沙律、茶碗蒸、烏冬等。沙律菜落咗醋食落幾開胃、自己覺個烏冬幾滑和口感有彈性,個湯有昆布味道不太鹹唔錯。杯青蘋果乳酸梳打淡咗啲

2021-12-08 17 浏览
☆ 丼瀛觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖✦ 香桃蟹籽沙律入面有青瓜蘋果洋蔥蟹柳蟹籽,成件事好爽脆又fresh。✦ 晚市暖笠笠涮涮鍋天氣凍就自然想打下邊爐,呢到個涮涮鍋份量幾岩一個人食,有5款可以揀,我揀左安格斯牛頸脊配鮮魚湯,除左有肉仲有個菜籃,牛頸脊肥瘦均勻,菜籃嘅菜都好新鮮,同埋葛絲好Q彈好食。唔夠食有得追加食物,所以我後加左以下食物✦ 菜肉餃子✦ 粟米✦ 稻庭烏冬✦ 葛絲✦ 白桃乳酸淡淡地都ok(´▽`)
☆ 丼瀛
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖

✦ 香桃蟹籽沙律
入面有青瓜蘋果洋蔥蟹柳蟹籽,成件事好爽脆又fresh。

✦ 晚市暖笠笠涮涮鍋

唔夠食有得追加食物,所以我後加左以下食物
✦ 菜肉餃子
✦ 粟米
✦ 稻庭烏冬
✦ 葛絲

✦ 白桃乳酸
淡淡地都ok(´▽`)
2021-12-08 1709 浏览
今日同朋友喺觀塘練完舞之後去咗一間黃到金嘅壽司店❤️由於我哋真係太肚餓所以我哋叫咗九件壽司、四件天龍卷、野菜照燒雞扒稻庭烏冬同埋一件甘栗紫薯餅!九件壽司都非常吸引同埋新鮮,其中有熟嘅壽司同埋生嘅壽司,熟嘅壽司就會有鰻魚壽司🍣其他壽司就有三文魚壽司、帶子壽司、吞拿魚、甜蝦等等。每款壽司都非常鮮甜,而且佢哋嘅壽司飯錯嘅份量都非常剛好,而且飯粒唔會好鬆散😚天龍卷係炸蝦卷壽司,佢有兩大隻炸蝦🍤而且每件壽司都有火炙三文魚鋪在面頭😬這個卷物非常足料,而且佢嘅口感非常豐富,因為炸大蝦非常香脆,但係鮮蝦肉依然非常Juice,而且夠彈牙有咬口!照燒雞扒稻庭烏冬也是十分推介,佢哋嘅照燒雞扒同烏冬係分開上嘅,雞扒嘅份量都非常之大塊,而且佢嘅照燒汁非常香濃,雞扒亦都燒得剛剛好非常入味!烏冬嘅湯底亦都非常香濃,而且烏冬非常掛湯又彈牙!甘栗紫餅都非常可口,薯餅入面充滿紫薯,非常甜而且口感非常綿滑,就好似食薯蓉咁樣非常creamy!

2021-12-01
2021-12-06 17 浏览
又來到打邊爐嘅季節,觀塘呢間日本餐廳推出左多款火鍋套餐。呢個天氣真係好啱食暖笠笠嘅火鍋,首先前菜我哋叫咗個沙律🥗 油甘魚海膽牛油果沙律,柚子汁相當開胃😬 配搭刺身同海膽好Fresh🤩🤩餐廳主打五款火鍋套餐,有A至D 任君選擇,我哋就揀咗安格斯牛頸脊,再配呢個特色嘅鮮魚湯!每份火鍋套餐都跟一款海鮮或肉類及蔬菜籃,仲送餐飲。安格斯牛頸脊就剛剛好二人份量,而野菜盤就足夠有餘,相當大份。鮮魚湯非常清甜亦都做到奶白色,相當推介俾大家🤤🤤 總括嚟講呢個二人火鍋好啱追求健康嘅你,食到新鮮食材嘅原汁原味,仲可以令你喺呢個天氣下保持暖笠笠🤗
又來到打邊爐嘅季節,觀塘呢間日本餐廳推出左多款火鍋套餐。

每份火鍋套餐都跟一款海鮮或肉類及蔬菜籃,仲送餐飲。

鮮魚湯非常清甜亦都做到奶白色,相當推介俾大家🤤🤤

• 油甘魚牛油果海膽沙律