2017-02-09 1965 浏览
第二次黎食,水準都係咁好。d飯同椰菜可以免費refill(如果幾個人share餐食就要加錢),點左吉列豬排同吉列蝦。呢到啲炸漿好薄,唔會好油同有浸油益味,非常香口。豬排叫左期間限定果款,無一般豬排咁鞋,啲肉鮮嫩啲。個吉列蝦就每次必點,好彈牙。食到少少膩又可以食啲椰菜清清個口。惟一缺點就是價錢太貴,所以只可以間中來食下。
2017-01-22
2017-01-01 2306 浏览
餐廳晚餐時段18:00開始,但17:50已有不少人排隊等候。而餐廳亦準時於18:00開門招待客人。兩份定食由於share一齊食的關係,故可安排放埋一齊。大蝦相當大隻,炸粉唔厚、脆身,但味道只是一般,唔算很鮮味或很爽口。帶子亦相當大件厚身,外層炸粉亦一點都不厚,吃得出有點鮮味,亦較蝦爽口。反而豬柳份量唔多,外層炸粉適中,雖然沒有半點肥肉,但一點也不乾身。提供的黃芥辣味道很濃,伴著豬柳一齊食真是超讚還有提供的芝麻亦很香。白飯仍能吃到日本時所食到嘅味道,真是百吃不厭。椰菜絲很新鮮爽口,又整得乾身,份量唔夠又可添加,因此食完整個餐都唔會覺得「餾」。
吉列大蝦豬柳定食 + 吉列大蝦帶子定食
兩份定食由於share一齊食的關係,故可安排放埋一齊。

提供的黃芥辣味道很濃,伴著豬柳一齊食真是超讚

還有提供的芝麻亦很香。白飯仍能吃到日本時所食到嘅味道
,真是百吃不厭。
椰菜絲很新鮮爽口,又整得乾身
,份量唔夠又可添加,因此食完整個餐都唔會覺得「餾」。
2016-12-30
吉列大蝦豬柳定食 + 吉列大蝦帶子定食
2016-12-21 1882 浏览
約18:35左右到達,當時食客唔算多,漸漸不但滿座,走時還見到要等位。生蠔新鮮,唔腥,size仍唔會太細隻。豬柳炸得剛好,唔會炸到乾爭爭或太油膩,豬柳又唔會有肥肉,但又唔太靱太乾滑蛋嘅味道與日本所食到差不多,雖然蛋身非煮得真的滑溜溜,但都唔錯。豬柳亦無肥肉,又唔會很乾身。蔬菜絲很新鮮爽口,飯亦煮到根日本那樣黏身,飯味亦相似味噌湯感覺一般,好在不會太鹹。
吉列蠔、豬柳定食
生蠔新鮮,唔腥,size仍唔會太細隻。
豬柳炸得剛好,唔會炸到乾爭爭或太油膩,

豬柳又唔會有肥肉,但又唔太靱太乾
滑蛋吉列豬扒定食
滑蛋嘅味道與日本所食到差不多
,雖然蛋身非煮得真的滑溜溜,但都唔錯。
豬柳亦無肥肉,又唔會很乾身。

蔬菜絲很新鮮爽口,

飯亦煮到根日本那樣黏身,飯味亦相似

味噌湯感覺一般,好在不會太鹹。
2016-12-16
吉列蠔、豬柳定食
滑蛋吉列豬扒定食
2016-12-09 1749 浏览
月頭出糧會間唔中放縱自己幾日食豪d😎😎.係香港好少食炸野,因為果陣油益味唔係個個頂得順但呢間日式炸物令我對炸野改觀! 叫左個吉列生蠔炸蝦豬柳定食 炸物炸得超級金黃色同埋乾身,唔會話表面有層油鋪住之餘食落都唔厚炸粉☺️ <炸蝦>🍤:質感爽甜食得出係蝦既鮮味😱 .<炸蠔>:肥美鮮甜同埋夠大粒,岩哂我呢d大胃王🌝 .<炸豬柳>:豬柳肥瘦部分平均,食落口唔鞋口同埋口感鬆軟😍可惜得3粒豬柳🌚再多幾粒會再滿足d 😂😂 .另外, 餐廳會親自幫你添加食炸物必備既生椰菜絲👻 食得出佢個椰菜絲係加左少少檸檬汁調味,令口感無咁寡之餘仲可以消濟👏🏻🙈食完個定食之後餐廳仲送上西瓜做飯後果, 怕食炸野熱氣既人可以唔洗擔心😂😂 .. 是日午餐承惠$268. 雖然好滿足但對於一個廢青黎講只限月頭豪一次就夠

月頭出糧會間唔中放縱自己幾日食豪d😎😎.

係香港好少食炸野,因為果陣油益味唔係個個頂得順

但呢間日式炸物令我對炸野改觀! 叫左個吉列生蠔炸蝦豬柳定食
<炸蝦>🍤:質感爽甜食得出係蝦既鮮味😱 .
<炸蠔>:肥美鮮甜同埋夠大粒,岩哂我呢d大胃王🌝 .

• 吉列豬柳
  • 吉列大蝦
2016-10-16 2609 浏览
星期日下午一點半, 餐廳內只有三四台。 點了吉烈豬扒,蠔,虾。吉烈唔夠乾身, 豬扒 沒有了以前的鮮甜, 椰菜淡而無味。 一定是cut cost ,轉了供應商吧?! 服務變得殷勤 也無補於事。
2016-09-28 2384 浏览
吉列嘢嘅餐廳有幾間都頗有名氣。試勻之後我有❤️水喇。「Tonkichi 」我同朋友一人order 一份。待應會問你放埋一齊好無?好丫。我地開心share 嘛。吉列大蝦豬扒定食+吉列豬扒定食~大蝦大大隻。d肉好新鮮。無霉淋淋架。仲有蝦膏 豬扒肉質肥瘦適中。炸得剛剛好。唔會過火Un 得濟大胃王一定好滿足。生菜C + 白飯任添架。靜雞雞話俾你地知。食咗咁多炸嘢。我地一d油膩感覺都無。超神奇

我同朋友一人order 一份。待應會問你放埋一齊好無?
好丫。我地開心share 嘛。
吉列大蝦豬扒定食+吉列豬扒定食~
大蝦大大隻。d肉好新鮮。無霉淋淋架。仲有蝦膏

豬扒肉質肥瘦適中。炸得剛剛好。唔會過火Un 得濟

大胃王一定好滿足。生菜C + 白飯任添架。

• 吉列大蝦
2016-07-08 3735 浏览
这是一间每个月都要吃一次的店,已经吃了很多年了。一直以来认为他的吉列猪排水准远远超过其他店铺,但最近品质一直在下降,以前没有写过他的食评,此篇是为了提醒他们,希望好的菜式可以一直保留下去。刺身并没有什么出色的表现,但由于不是日料专门店,还是可以接受的。大拼盘,生蚝味道甘香,证明食材还是不错的。吉列大虾正常出品,虽然虾不够大。猪柳肉质鲜嫩,口感较软。筷子夹起后香脆的吉列表皮就已脱落,以前很少出现,散开后入口失去先脆后嫩的丰富口感。猪扒相对而言肉质较爽口,没有猪柳的鲜嫩多汁,但更香浓。猪扒也出现脆皮散开,这是个严重的问题!吉列猪扒的口感是最重要的,然后才是口味,而脆皮的脱落严重影响了口感。大拼盘可供3人享用,价格600HKD,如能保持以前味道口感水准,还是很不错的选择。

2016-06-10
2016-06-28 2715 浏览
男友話想喺呢間野好好座下,食餐好,傾下計,唔好炸物嘅我,都乖乖跟左佢入去,難得佢特別好心情,甘就無謂掃佢興啦~主角出場炸蠔外脆內軟,脆粉保存左𥚃面的鮮味~炸蝦外脆蝦肉夾口彈牙~炸豬扒鬆脆入面juicy 嫩滑~可以refind菜絲及醬料,多吃菜絲使到油膩感下降喔!總結:小妹我覺得好食但未至於超好食⋯但價格相對真的有點高昂啦~ 我覺得用呢個價食呢d未係太值得lor...
男友話想喺呢間野好好座下,
食餐好,傾下計,唔好炸物嘅我,
都乖乖跟左佢入去,難得佢特別好心情,
甘就無謂掃佢興啦~
檸檬梳打同西瓜汁
味噌豆腐湯
芝麻粒
炸軟殼蟹
炸蠔,炸蝦,炸豬扒
主角出場

炸蠔外脆內軟,脆粉保存左𥚃面的鮮味~
炸蝦外脆蝦肉夾口彈牙~
炸豬扒鬆脆入面juicy 嫩滑~
可以refind菜絲及醬料,多吃菜絲使到油膩感下降喔!

檸檬梳打同西瓜汁
炸軟殼蟹
炸蠔,炸蝦,炸豬扒
2016-05-04 2464 浏览
每次去食都KEEP到水準,雖然全部都係炸野,但都唔會好乾,同埋可以無限追加菜如果人多可以叫套餐,就可以啱晒D有選擇困難症的人啦,可以試多幾種款式。服務都同樣KEEP到,每次到你沙律菜食到差唔多完,佢地會主動問你需唔需要加菜。每次都係食炸野,心血來潮想叫D刺身食下,估唔到有驚喜刺身非常新鮮,每款都好鮮甜下次可以再試。
每次去食都KEEP到水準
,雖然全部都係炸野,但都唔會好乾,同埋可以無限追加菜

每次都係食炸野,心血來潮想叫D刺身食下,估唔到有驚喜

刺身非常新鮮,每款都好鮮甜

下次可以再試。
2016-04-28
  • 刺身
  • 吉列豬柳
2016-04-15 3605 浏览
未吃之前對這家吉列專門店期待頗高,感覺是一家走高檔路線,堅持品質,服務也應該像一如中高檔的食店一樣,不會太差,至少禮貌淡定。整餐午餐吃完,改變對它的定位⋯午餐定食我和一同事都點了吉列豬扒定食,另一位選了豬扒配蝦。來的時候還早,不算太多人,只滿三分一,但幾位服務員已經來來回回幾趟都沒有看到我們招手,而點餐時也沒有中高檔食店的有禮,專注,過程總是心不在焉,站不定,聽不清,眼神飄來飄去⋯點三份餐外加飲料所佔時間應該不多,但服務員表現已經趕著離開,更不用提禮貌的話語結束對話,寫完,即走。食物來得倒也挺快,十數分鐘左右。可能真是期待過高,畢竟快二百元的午餐。可惜豬扒沒有想像中的嫩,有點點過火,可幸炸漿不太厚,食落不至太乾。蝦有三隻,體積算大,而且沒有冷藏味,不錯。米飯是軟糯有咬口的珍珠米,豬扒沾著醬,再配米飯,一口接一口我又完成了碗半!順帶一提白飯和椰菜是任添的,很適合愛吃飯人士!哈哈飯後奉上水果,但沒有幫我們收走食完的碗碟,一如既往「單手」好像順帶經過一樣放在我們其他碟上,啊⋯一餐七百多的午餐這樣,值或不值呢?很疑惑。
午餐定食我和一同事都點了吉列豬扒定食,另一位選了豬扒配蝦。

食物來得倒也挺快,十數分鐘左右。
可能真是期待過高,畢竟快二百元的午餐。
蝦有三隻,體積算大,而且沒有冷藏味,不錯。
順帶一提白飯和椰菜是任添的,很適合愛吃飯人士!哈哈
2016-03-01
2015-12-17 3451 浏览
今晚OT完好肚餓, 突然興致想食炸豬扒, 拉埋同事一齊去食個飯吹吹水.  8點到人流唔多, 環境寬敞清靜. 快點了一份吉列豬扒, 一份吉列生蠔, 侍應會問是否share食, 吩咐廚房將兩份放在同一碟上枱.  急不及待明知勁熱氣都要即食, 豬扒炸過肉汁仍能保存, 相信選料是最重要的, 這裡用半肥瘦厚豬扒, 油膏經炸後融入肉中, 所以食時有啖啖肉汁, 必要沾上自磨既芝麻碎及芝麻醬, 反而沾芥辣會搶過肉味.   吉列生壕夠肥大炸後不乾不縮水, 吱上檸檬汁及加海鹽, 提昇蠔鮮味.  這裡既吉列脆粉做得很薄, 恰好包裹材料, 一絲絲的很酥脆.  其實食到一半已感到飽滯, 上半場休息前要食大量椰菜絲配柚子汁消滯, 唔係點可以開始下半場.
吉列豬扒, 吉列蠔
2015-12-15
吉列豬扒, 吉列蠔
2015-10-28 3634 浏览
人家說懷孕會讓人口味變重,果然沒錯。在家吃了太多清茶淡飯,今天決定破一破介,約了朋友cc一起去吃脆口的晚餐。cc本來想吃勝博殿,但我想試下丼吉。最後勝利當然是孕婦啦「孕婦大哂!!!」我們一行3人7:30左右到達,需要等位,大約等了10分鐘就被安排了坐在卡位,座位非常舒服!有一個人的套餐,也有2人套餐,也有3個人的套餐。因為套餐有包括魚生,飲料,甜品,但因為我不能吃麻,cc也不想讓我只能看不能吃那麼慘,所以決定每個人自己選自己的餐好了。我點了「炸豬扒大蝦定食」。先來磨芝麻,打發一下時間,再混入醬汁。等了一會,我們的餐點也到了。炸豬扒炸得色澤金黃,看到也胃口大開!外層鬆脆,炸粉沒有鬆散,沒有皮肉分離!真的大好吃了!還有炸大蝦,非常彈牙,啖啖肉!正!白飯是日本米,特別好吃,可惜吃不下,真想加個兩三碗!麵豉湯一般,那個味道我不喜歡~但是cc卻非常愛,她說如果麵豉湯也能添加就更好!椰菜絲非常新鮮爽脆,可以去一下油膩感~我加了2次另外朋友點了生蠔分了我一吃,一吃下去就是外脆,里面行多蠔汁,炸得剛剛好今晚真的好滿足,不得不説這裡的炸物真的很讚!下次也會再來!Ps:在吃飯中途有員工幫手收碟,沒有問我們
cc本來想吃勝博殿,但我想試下丼吉。最後勝利當然是孕婦啦
「孕婦大哂!!!」
先來磨芝麻,打發一下時間,再混入醬汁。
等了一會,我們的餐點也到了。
還有炸大蝦,非常彈牙,啖啖肉!正!
白飯是日本米,特別好吃,可惜吃不下,真想加個兩三碗!
椰菜絲非常新鮮爽脆,可以去一下油膩感~我加了2次

今晚真的好滿足,不得不説這裡的炸物真的很讚!下次也會再來!

Ps:在吃飯中途有員工幫手收碟,沒有問我們要不要就收走了朋友cc那碗麵鼓湯,還有半碗呢!唉呀!我們都算了~可能她看不到!之後沒多久,這名員工又過來收碟,這次她有指著我的餐問我:「請問呢個重要五要?」omg!拜託!我碟上重有成隻手掌甘大隻蝦!你問我要五要?!我點答你?我立刻答佢我重食梗!
𣎴過好彩佢有問,如果五係,我真係會嬲架!
這名員工應該是新人吧,因為聽到經理在罵她抹枱不乾淨⋯⋯餐具不齊全等⋯⋯
「經理!加油!有教無類!」
炸豬扒大蝦定食
2015-10-25
炸豬扒大蝦定食
  • 炸蝦
2015-10-22 2994 浏览
丼吉是我最喜愛的吉列專門店,已經不是第一次光顧。今天帶了遠洋而來的老爺奶奶一起品嚐。4個人叫了4份不同的吉列, 有海老, 豬柳,豬扒和肉串。店員知道我們會share, 所以全都放在一起。賣相一流吃法是先把芝麻磨好, 再加入醬汁。這裡的白飯和椰菜是任食的。椰菜 很新鮮, 入口清脆, 有柚子醬和紫菜醬來伴著椰菜吃。柚子醬清甜, 帶微酸,十分開胃, 比紫菜醬出色。 白飯用的是日本珍珠米,軟硬適中,粒粒分明。本人最喜歡的是這裡的吉列海老, 不但很大隻, 肉質很彈牙, 炸粉很薄, 很香脆, 雖然是炸的, 但沒有千年油的味。豬柳的肉質很鬆化, 很腍。食的時候, 還有肉汁流出來, juicy !豬扒比較有嚼勁, 沒有豬柳那麼腍, 但豬味很濃, 不會炸得太乾。肉串, 很一般, 可以skip。

肉串, 很一般, 可以skip。
2015-10-05 2791 浏览
今日突然好想食炸豬排,一諗就諗起哩道。店員還為我地安排咗窗口卡位,對住海景食飯,一樂也😁同老公各自order咗相同的,其實餐牌入面有很多選擇,之前試過吉列牛,但只是一般,最後都係叫吉列豬排蝦飯,因為豬排比豬枊有口感,而且個人認為,這裡的炸蝦實在太好食。所以每次都是一樣的 order 😅😅我最愛將豬扒點駭然加芥辣,好 match。飯和椰菜都是任添的, 但其實食完自己份餐,已經好飽,到你叫買單時,店員還會送上一碟西瓜,每次食完之後真係飽到想嘔但這次發現,餐桌有點污糟,一坐低已經發現一粒上手留低嘅西瓜核,仲有張枱邊癡淋淋這是唯一一樣 dislike 的

這是唯一一樣 dislike 的

吉列豬排蝦定食
吉列豬排蝦定食
  • 吉列豬扒蝦
2015-09-19 2922 浏览
元朗Yoho Mall (形點) 開業已兩三星期。為了避開假日人潮,只好找個平日去走走。果然,平日人流真...小呵!相信是'納涼族'的好去處。這回我就去了丼吉日本吉列專門吃午餐,點了咖哩吉列豬扒配前菜炸雞件和日式豆腐。賣相當然不負所望,味道也有水準。但日式炸物優勝之處在於不油膩,這方面可稍作改善。午餐可加$10點飲品的,所以點了一杯熱咖啡。正!又香又滑,是我喜歡的味道。一杯咖啡,為這餐加了不少分。😋

2015-09-14