2006-10-20 22 浏览
事隔二十多日, 再次黎過, 感覺依然好正! 今次我有左經驗, 識得點樣order食物就最抵食喇!兩個人叫左一個炸蠔定食同埋一個吉列大蝦拼豬柳定食, 炸蠔定食有五大隻蠔而吉列大蝦拼豬柳定食有三隻大蝦同埋兩塊豬柳, 味道依然好味! 炸蠔好大隻, 好多糕, 配埋沙津醬仲好好味; 豬柳好juicy, 超鬆, 加埋佢d麻醬汁, 係非常好味; 炸蝦好新鮮, 好正呀! 佢地個麵鼓湯都值得一讚, 味道唔會太咸太濃, 好掂! 至於上次冇試過椰菜, 今次經食家"乜都放入窿"強烈推薦, 我終於大開金口一試, 點知試過之後竟然愛上, 不停係咁食, 配上紫菜汁, 簡直美味, 一d都唔似椰菜, 而係好似生菜絲咁, 清清地, 好正! 飯後果係西瓜, 好清甜呀!服務態度真係一流, 上次都唔記得講, 佢我地飯後係會換過晒d茶, 沖過杯熱茶比我地; 晚飯其間仲不斷問我地要唔要添d椰菜, 雖然佢地差唔多打樣, 但都冇催促我地埋單, 呢d服務態度真係好呀! 一定會再去食呀! 其實而家都好掛住d蠔呀!! 不過唔知點解今次冇coupon送呢?

2006-10-14 11 浏览
我同男朋友叫了2人餐($438),有好多不同款式的吉列食品,自己好喜歡豬扒同埋蝦。(生菜及飯可以免費添食)而且,食豬扒時的醬針係用自己所磨芝麻,所以...哈哈,加分不少。
2006-10-03 14 浏览
今次係我第一次去呢間餐廳, 感覺都好新鮮! 我就係睇完呢度食家評語後就膽粗粗去試, 果然有驚喜, 至少我同女朋友都話正!環境: 我因為幾懶所以冇四圍睇, 但係個環境叫幾舒服,裝修ok! 食物:正, 好好食~~我們點了個2人餐($438)包括:1. 頭盤: 軟殼蟹, ok啦, 不過好多油2. 麵鼓湯: ok啦, 唔太咸, 幾好味3. 炸蠔: 好好味, 幾大隻, 好多糕, 簡直係我最愛, (可能我鐘意食蠔啦) 配埋沙津醬仲好好味添! 4. 豬柳: 正, juicy, 超鬆, 超好味, 配上佢d麻醬, 非常好味! 5. 豬扒: 好味, 但係真係唔夠豬柳好食!6. 炸蝦: 好, 好新鮮, 我鍾意7. 椰菜: 我同女朋友就唔鍾意喇, 可能我地唔鍾意呢種菜啦! 但係就見好多人食呀!8. 咖哩汁: 送飯真係一流, 香咖哩味同少少辣, 冇得頂! 9. 飲品: 叫左西瓜汁同奇異果汁, 都好好味, 特別係奇異果汁, 可能我鍾意啦!10.西瓜飯後果都ok啦!服務: 侍應服務態度都好好, 覺得要比加一都算值!埋單唔使$500, 兩個人食都可以啦! 不過下次去一定唔會叫呢個餐, 唔係唔好食, 係因為一次過試晒,

環境:
我因為幾懶所以冇四圍睇, 但係個環境叫幾舒服,裝修ok!

食物:
正, 好好食~~

我們點了個2人餐($438)包括:
1. 頭盤: 軟殼蟹, ok啦, 不過好多油
2. 麵鼓湯: ok啦, 唔太咸, 幾好味
5. 豬扒: 好味, 但係真係唔夠豬柳好食!
6. 炸蝦: 好, 好新鮮, 我鍾意
10.西瓜飯後果都ok啦!

服務: 侍應服務態度都好好, 覺得要比加一都算值!

埋單唔使$500, 兩個人食都可以啦! 不過下次去一定唔會叫呢個餐, 唔係唔好食, 係因為一次過試晒, 下次知道食邊樣最抵食喇! 哈哈! 如果你都鍾意食蠔, 就叫個有蠔定食啦, 因為個定食已經有兩隻蠔, 而個二人餐就得兩隻咋, 一人得一隻咋! 仲有$40coupon比我下次用呀!
2006-10-03 12 浏览

環境:
我因為幾懶所以冇四圍睇, 但係個環境叫幾舒服,裝修ok!

食物:
正, 好好食~~

我們點了個2人餐($438)包括:
1. 頭盤: 軟殼蟹, ok啦, 不過好多油
2. 麵鼓湯: ok啦, 唔太咸, 幾好味
5. 豬扒: 好味, 但係真係唔夠豬柳好食!
6. 炸蝦: 好, 好新鮮, 我鍾意
10.西瓜飯後果都ok啦!

服務: 侍應服務態度都好好, 覺得要比加一都算值!

2006-09-21 16 浏览
友人每年也會請我食生日飯,上年去gei正是causeway bay的總店,吃了足足回味了一年,今年因為大家都懶得諗到邊到食,於是決定再與吉列決戰:]environment: 我比較喜歡causeway的總店,因為有景睇,而哩間响basement,感覺較局促,但裝修ok, 枱夠大, 亦坐得舒服.food:好食到不得了~~~ XP我們點了個2人餐($480)包括:1. 三文魚刺生: 好生鮮~2. 麵鼓湯: ok la, not bad3. 吉列帶子: 好好味, 好大粒, 一d都唔油, 好脆, 帶子彈牙,香甜. 點帶子gei沙津醬都好香4. 豬柳: 正, juicy, 香, 輕輕力就咬開了~ 配上佢d麻醬, OMG~~~~~~~~! 食完一啖我同友人都流露出幸福的表情5. 豬扒: 都好味, 但係係咁多炸物中最普通gei,佢gei風頭比豬柳搶哂, haha6.蝦: 幾好, 用料新鮮, 但蝦味唔夠出7.配有無限量供應的飯同椰菜. 雖然炸物好食,但都會'流", 以清新gei菜化解就一流啦,d菜好鮮甜爽脆,淋上d特製柚子油汁, 正,我地refill咗好多次8.咖哩汁: 送飯一流9. drink: a

environment:

food:
好食到不得了~~~ XP
我們點了個2人餐($480)包括:
1. 三文魚刺生: 好生鮮~
2. 麵鼓湯: ok la, not bad
6.蝦: 幾好, 用料新鮮, 但蝦味唔夠出
8.咖哩汁: 送飯一流
9. drink: average la
10. dessert: chocolate musse: 幾好味但我prefer定定跟gei西瓜多d, 可清下熱氣
點了蠔($35 each): 我覺得全晚最正哩個~~~!!大隻,生鮮,好香又juicy~~~!!!係全晚gei Highlight! 吃完會覺得伙頭仔昆布上咗身

service: good

埋單$600,又足夠我回味一年;]
2006-09-08 6 浏览
第一次吃正宗日式炸豬扒,是在京都的Katsukura,自己磨芝麻的香味,炸至完美肉身還略呈粉紅的超美味juicy豬扒,新鮮任食的椰菜絲,加上調味一流的醬料,簡直驚為天人,把我對炸豬扒的定義完全改寫。回到香港後,找到Tonkichi,立即去試。第一次是在去銅鑼灣那間。叫了豬扒和豬柳。老實說,可能已經是全港最好,但珠玉在前,難免有少少失望(只是少少)。其實Tonkichi已炸得很不錯,豬肉有肉味,但當天豬扒略嫌稍乾,豬柳比較好,表面的吉列脆皮也硬了一點。椰菜絲偏軟(因為在日本吃的較硬身,後來才知是就香港人口味,但我其實愛硬身)。醬料方面,主要的那個醬太杰,混落芝麻度變了糊仔一樣,如果能稀少少就更好。雖然有不足之處,但總括來說是好吃的一餐,也慰了我對炸豬扒相思之苦。之後去了尖沙咀那間,那次真的炸得很好很juicy,所以一定會再去。聽網友說得那炸蠔咁好食,下次一定要試下。
2006-09-07 10 浏览
和賓賓囯的客人來這裡吃中飯,這人好像是什麽前任總統的孫,有點架子。全程日本仔點菜,因爲他建議的。炸物assortments五人份,有炸豬柳,炸豬扒,炸蝦,炸蠔等。炸豬柳,炸蝦很不俗,皮脆而裏面也充滿了肉汁。其他我來不及吃,賓賓囯的客人吃的太快了。醬汁也有好幾款,他他醬,芝麻豬扒醬和芥茉。sashimi 也不錯,叫了assortment. 帶子甜,三文魚油分夠,TUNA 正(encore了)第三次encore and sold out.很不錯,但我覺的挺貴的。係甘先!

全程日本仔點菜,因爲他建議的。

很不錯,但我覺的挺貴的。
係甘先!
2006-08-27 14 浏览
炸物只係到極普通的程度, 份量不多, 這只是一間pokka cafe 集團中走高檔路線的restaurant, cwb 的一間都是一樣, 完全不值一試.其可取是白飯生菜任食,and 汁有得色....

其可取是白飯生菜任食,and 汁有得色....
2006-08-13 4 浏览
無去一排由原先Pokka Cafe隔離搬左去前少少既地庫,但由於地庫有兩間日本野,我唔小心行左入另一間...好彩之後都發覺,勁瘀!今日兩個人叫左個雜錦魚生拼盤、吉列炸海老同吉列蠔拼豬柳~先講個魚生拼盤,有帶子、三文魚、吞拿魚、甜蝦、八爪魚同三文魚子~D帶子同甜蝦都非常新鮮,勁好味!至於炸海老、蠔同豬柳都係依舊保持水準~海老好大隻且好有蝦味,蠔同豬柳就鬆化得黎仲好多肉汁,好好味!至於D椰菜加左柟子汁就即刻醒胃唒,完全中和唒D熱氣呀~正!P.S.記住叫豬柳唔好叫豬扒,因為豬柳滑D且較juicy,唔會好似炸豬扒咁hai~

2006-06-22 12 浏览
Last night went to Repulse Bay and tried out an all you can eat set at Y by the bay, surprisingly, the tonkatsu was sooo tender and the batter was just right. Only $19.90 per order or $199 eat as much as you like including sushi and sashimi.The tonkatsu at Tonkichi is tougher and not juicy enough. They really should improve the quality of meat and the timing of cooking.

2006-06-22 20 浏览
等左成個星期,我地口中既吉豬日終於來臨,由原本三人行變成五人行,好熱鬧!!上次去加州紅都無發覺,原來地庫就係呢間Tonkichi。由於早到左,非吸煙區張檯未得,侍應小姐安排我地去吸煙區坐住先,其實吸煙區既六人檯仲特別,好似個包廂,有自成一角感覺,只不過唔怕一萬最怕萬一,都係轉番好d。環境以深色為主,不過有幾多燈關係,感覺唔會太深沉,仲幾舒服添。叫左set之後,侍應小姐每人分一個有芝麻既碗同一支棍仔比我地磨芝麻;其實又幾好玩,有d世藝嘛!好過傻下傻下係度等食。帶子沙律: 一堆新鮮蔬菜加帶子,味道幾清新但落左d芥茉,所以都會幾攻鼻。豬柳定食:好大一set!!4件豬柳真係炸得好香脆但唔油!!反而食椰菜所用既紫菜汁仲多油!!豬柳比較軟身,加上芝麻豬扒汁同芥末,好正!!味噌湯都係味噌湯味道,豆腐粒粒好滑。椰菜絲/白飯都好好味,2樣都有添食!第二次既椰菜絲更加新鮮、清甜;白飯係我鐘意既珍珠米,真係撈汁都可以食到一碗飯。自己覺得椰菜配柚子汁比較清新好味,紫菜汁就較濃較油。西瓜真係幾甜,解熱氣唔錯。呢度d侍應小姐真係幾nice,不但好細心介紹各樣醬汁用法,仲教我地美容方法,哈哈哈!!

豬柳定食:好大一set!!4件豬柳真係炸得好香脆但唔油!!

味噌湯都係味噌湯味道,豆腐粒粒好滑。

西瓜真係幾甜,解熱氣唔錯。

2006-03-20 28 浏览
本身從來都唔鐘此食煎炸0野, 但男朋友仔講到話咁吸引, 所以陪佢試0下.menu上基乎全部印係吉列0野, 只草草叫0左刺身,豬扒,蝦同帶子定食.過0左一陣, 有人送來兩個大碗同兩枝棒, 內裡盛著芝麻,有得食又有待玩, 原來係用來自己混醬之用, 磨完芝麻後加入醬料就掂.先上了刺身, 賣相可以,並不特別, 但d刺身就好新鮮,幾有咬口.之後一大盤吉列就0黎喇.好似真係好金黃可口咁,食落真係一0的都唔油唔膩,好脆好鮮.我就最好個豬扒點芥醬.除了吉列之後, 佢0地無限量添加0既椰菜絲加埋個酸酸0地0既汁真係令我食多幾啖飯呀.好好味!連個麵鼓湯都幾足料入味.
2006-02-08 6 浏览
o係香港食過咁多地方o既吉列食品, 始終無一間能匹敵Tonkichi. 是日晚飯, 又同好友黎會一會酥香鬆脆o既炸物. 不嬲都知呢度定食價錢同a la carte無分別, 梗係a la carte啦. 今次又係主打海鮮, 要左:吉列生蠔x 4 -- juicy到不得了, 正正正!吉列大蝦x 4 -- 雖然細隻左dd, 但係好鮮甜!吉列蟹肉薯蓉x 2 -- 味道較一門淡口d, 但係一樣好滑, 而且多左陣洋蔥香味.雖然餐牌選擇係少左d, 但係以質素取勝, 會繼續翻炒!
吉列生蠔x 4 -- juicy到不得了, 正正正!
吉列大蝦x 4 -- 雖然細隻左dd, 但係好鮮甜!
雖然餐牌選擇係少左d, 但係以質素取勝, 會繼續翻炒!
2005-11-27 2 浏览
上星期五....約左同事食飯...不過差唔多九點喇.....去到UCC又要等位....Pokka又唔係太岩口味....咁就去左Tonkichi....原來搬左落去BASEMENT呀.....以前成日行過但都冇試過....因為價錢唔平麻....今次就黎第一次啦....我地ORDER左個三人前(43x)....因為可以試多D野....有蠔...有蝦....有豬柳....有吉列豬扒....嘩....真係眼前一亮呀....我好鍾意食炸野架....所以見到都好開心呀....因為真係好大份呀....仲有前菜..麵豉湯...白飯....好得意呀..個waitess比左d 芝麻我地....大鄉理....唔知點加....又唔知邊隻先岩....又冇人主動黎介紹....都係開口問下人....以免失禮麻....問問問...一答就好詳細.....原本係咁....佢個炸蠔好新鮮呀...又有鮮味汁喎...唔會好"zen"....蝦又係...好大隻添呀....豬扒&豬柳....唔知邊個打邊個呢.....有個係正d既....好鬆化呀....其實佢地d炸野一d都唔油架....好干身....真係唔錯....椰菜加紫菜汁好正呀....炸物就加日本芥末啦...一流呀...不過都係果句.....貴左d呀
2005-10-03 10 浏览
20051002 7pm跟好友2人到港威看《電車男》, 購好票, 友人們勁嚷著好肚餓, 此時, 大大碗的飽肚豬扒飯就最識合不過.新裝修+ 搬舖後的Tonkichi, 比舊舖時代靚得多. 有去過舊舖的食友們, 都知Tonkichi 其實一向也是好up up dup dup 咁樣. 新舖地方闊落, 樓底高, 我們被分發到隱閉卡位吸煙區, 很有privacy.3人order-* 友人A 小姐- 咖喱吉列豬扒, 試了一口友人的咖喱汁, 很讚. 友人評語則嫌不夠辣和沒有薯仔, 不過日式咖喱係咁o架啦~* 友人J 先生- 滑蛋吉列主扒飯.* 我- 吉列豬扒飯, 這一次好像豬扒炸的實了一點. 醬汁都改了, 稀了了像水的醬油有兩款, 原味和紫菜味, 兩款都試了但兩款都麻麻地. 不過我心情很好, 也就沒有計較.* 友人J 先生- Lemon Squash.service 方面(正宗) 日式食店一般都不會太差. 但我發現waitress 們的pushy 程度是與日駒增. 雖則她們都是笑笑口很有禮, 可是未order 分別有5 個waitress 問了我們6 次要不要order 2人餐, 食飯中途問了8-
20051002 7pm

3人order-

* 友人J 先生- 滑蛋吉列主扒飯.

* 友人J 先生- Lemon Squash.

service 方面(正宗) 日式食店一般都不會太差. 但我發現waitress 們的pushy 程度是與日駒增. 雖則她們都是笑笑口很有禮, 可是未order 分別有5 個waitress 問了我們6 次要不要order 2人餐, 食飯中途問了8-10 次要不要加椰菜, 太過份了一點吧?!

埋單$500. 相信其中$100是在食裝修.