2009-04-26 31 浏览
要食吉列...還是覺得呢間係最好, 炸工ichiban, 需然係炸炸炸...一啲都唔覺得油膩, 依然保持水準, 熱氣就作別論喇吉列大蝦豬扒定食 ~ 招牌炸豬扒香脆肉質鮮嫩, 蝦大大隻又新鮮!吉列生蠔豬柳定食 ~ 豬柳很厚鬆化, 生蠔肥美....必食!!珍珠米白飯同椰菜無限添加, 清甜椰菜沙律切得很幼細, 配上醋汁的酸酸味, 都添加咗兩次, 真係好好味!!仲有麵豉湯同西瓜(好清熱氣喔).....當然没有得無限添加啦!!兩款沙律汁 ~ 紫菜汁, 西柚汁, 兩款都好味!!

兩款沙律汁 ~ 紫菜汁, 西柚汁, 兩款都好味!!

吉列大蝦豬扒..生蠔豬柳
吉列大蝦豬扒..生蠔豬柳
  • 吉列生蠔豬柳
2009-04-11 4 浏览
:受難:有雙重含意, 其中當然有基督教意義, 另外一方也指受難日我真的要受難::繼續和工作談戀愛.... 這個年頭, 工作量多不知是福是禍, 或許不應太多抱怨.. 但眼見大家都放假時我卻要翻天覆地工作確令人不好受呢, 本還打算跟MP好好享樂一番嘛...回歸正題, 由於假期要上班, 故立刻來個補償, 先吃一頓受難前夕飯~ 由於太遲訂位的關係, 我們也只好walk in... 但我繼續遲到, 難受MP苦苦地獨個兒等了個多小時呢~ 近9時多才入座, 但餐廳外仍有大約10 多人在等候, 不過以假期前夕來看, 應該比銅記分店較少人吧!? 進餐廳後發現位置也較銅記寬敞, 起碼我倆被安排坐4人位, 很舒服~食物方面我倆難忘2-3年前的'車海老', 至那次後都沒再點過了, 所以今日要重溫一番, 另外要了炸蠔豬扒定食車海老定食即為炸大蝦, 從相中可見, 這隻蝦真的超級大隻! 所以一客就只有兩隻, 剛好夠我倆分~ 要求原隻上, 自行用刀叉吃, 很有趣~ 蝦肉鮮甜結實, 不過蝦頭則空洞洞的, 沒有蝦膏~ 而且可能是我技術差的關係, 我總是切得炸漿鬆脫蝦身, 但MP卻沒有此問題... 所以吃罷後我的枱像打完仗

車海老定食
要求原隻上, 自行用刀叉吃, 很有趣~ 蝦肉鮮甜結實, 不過蝦頭則空洞洞的, 沒有蝦膏~ 而且可能是我技術差的關係, 我總是切得炸漿鬆脫蝦身, 但MP卻沒有此問題... 所以吃罷後我的枱像打完仗, 但MP的枱面卻仍然很整齊
兩年後再重溫這隻大蝦, 仍然很喜歡, 仍然會再點, 不過.. 似乎已失去當時的震撼感了, 或許最好的仍是第一次吧~

豬扒炸蠔定食
豬扒與豬柳中, 我倆都prefer豬扒, 這次的炸豬扒跟預期一樣, 香脆肉甜, 炸漿厚度剛好, 而且乾身不油膩, 是出色之作
至於炸蠔, 可能遲了吃, 以至蠔身出水, 底部濕了呢... 不過, 蠔肥大美味, 配上他他醬簡單一流~

不得不提的當然是椰菜絲呢~ 雜誌曾說過每條椰菜絲都幼度都差不多, 是否真確我不得而知, 但必需說菜絲是非當新鮮爽口, 加上紫菜或柚子汁吃, 我相信我吃下了一整個椰菜呢!! 這絕對是不喜歡吃菜的人的恩物~

可惜的是我們遲入座, 整頓飯好像比較rush, 大約一小時便吃完了... 要是我可以早點到達, 慢吃一點相信可以更enjoy~
謝謝MP為我呆等了個多小時
兩個定食一齊上
比筷子還長的蝦
兩個定食一齊上
比筷子還長的蝦
2009-04-05 33 浏览
After hkiff movie in cultural centre, we headed to tst branch. I really hate queuing ... so it has been 2+ years i have not been to the eatery ...It was after 8 and we waited ard 20+ min only and maybe there are not many ppl, our sitting place is spacious and it was indeed a table for 4We ordered a mixed pork set. GREAT.Pork cutlet is better than pork loin. The crispy topping is nice matching with the tenderness of the meat. Worths queuing...Another highlight is the soft rice. Cannot stop eating

Another highlight is the soft rice. Cannot stop eating when it comes with the pork, the texture is superb. So I finished the whole bowl.
The shredded cabbage is nice with the sesame sauce that we nearly bought a bowl.
And the water melon ends up the whole good meal.

If not for queuing, I would have been there more often ...
2009-03-05 386 浏览
想食好耐,但係去親都係勁多人排, 揀左星期日8點幾去,少d 人等, 都要等到九點.等到有得食, 一向唔鐘意食豬排ge 我, 都真係得舊豬柳炸得非常好味, 淋身, 有肉汁, 一d 都唔死實, 價錢貴左d law..話曬都係豬排, 兩個人埋單要 $500 wor , 成隻乳豬都買到!!!
想食好耐,但係去親都係勁多人排,
揀左星期日8點幾去,少d 人等, 都要等到九點.

2人餐咩都有d , 中間d 菜任加任食 (好重要,因為食炸野好"漏")
早在10月時,就想和女朋友到日本吉烈專門店試試了(因為女朋友未去過)不過如沒訂位,等候的食客之多,實在是非同小可(相信有光顧的看官比我更清楚吧!但我也有試過和朋友Walk In也不用等,但約女朋友吃飯,這樣就太冒險了一點)結果訂位差不多要大半個月後。剛巧我和女朋友聊著聖誕的節目云云,我靈機一動,就想到不如安排在Boxing Day那天去吃吧!一方面那天是一定要慶祝的,另外聖誕節期間,吃日本菜不需受到不合理收費的待遇(那些大時大節即坐地起價的餐廳著實令人頭痛呢!)訂了七點(七點是最遲的訂位時間了!),我們準到達,沒有廂坐,女朋友說坐一般的位置也沒所謂了,不一會,便有位了。坐定後,其實我已想好了要吃什麼,女朋友在門外等候時也看過 窗時也似乎想好吃什麼了。我們只簡單的看餐牌就決定了。女朋友要炸蠔拼大蝦定食,而我則叫了一個車海老定食。不一會,食物就來了。我們的吉列食品合起來上(其實侍應落單時沒問過我們是一起上還是合併上的)結果女朋友的炸蠔拼大蝦變成炸蠔定食,於是我們找侍應來問個清楚(侍應查看後發覺單沒有落錯,應該是廚房出錯了)女朋友說就將錯就錯,炸蠔定食也很不錯呢!(其實我一開始向女朋友介紹と

不一會,食物就來了。我們的吉列食品合起來上(其實侍應落單時沒問過我們是一起上還是合併上的)結果女朋友的炸蠔拼大蝦變成炸蠔定食,於是我們找侍應來問個清楚(侍應查看後發覺單沒有落錯,應該是廚房出錯了)女朋友說就將錯就錯,炸蠔定食也很不錯呢!(其實我一開始向女朋友介紹とん吉時,我也極力推薦她試試炸蠔定食的,不過女朋友可能想試試大蝦吧,因此叫了個炸蠔拼大蝦,但人算不如天算,竟然來了炸蠔定食,既然女朋友不介意,我當然沒意見了)

炸蠔定食:

五棵炸得金黃的吉列炸蠔,Size頗大,賣相已經相當吸引,一口吃下,炸蠔還在出煙,熱熱的,新鮮香脆,炸粉不厚不薄的剛好,帶點淡淡的油香,既香脆又不會影響主菜本身的食味;蠔本身很新鮮,很鮮甜,很Juicy。要緊的是一點不覺油膩(女朋友最忌油膩的感覺)

車海老定食:

兩只車海老足有20cm左右的長度,單是賣相已足夠震撼(就連鄰卓的情侶都「嘩!很大隻蝦呀!」)(不計這一次,我來過三次,頭兩次都是吃車海老定食的,最近一次和朋友來,因為車海老沒貨才叫了個二人定食,我可是很專一的!)不過已有約一年沒來過,再看著20cm長的車海老,還是覺得很滿足的。

車海老真的要用刀叉切來吃,新鮮香脆,炸粉厚薄適中,車海老本身非常新鮮,蝦肉爽口彈牙,很有蝦味,令我欲罷不能不能,吃罷真的覺得很滿足。

很快的,我們就把吉列食品吃得七七八八了,既然女朋友之前叫了個炸蠔拼大蝦而沒來,我想女朋友是想試試大蝦的,於是提議散叫一件讓女朋友試試,可女朋友說已吃過車海老就不要再叫蝦了,不如試試豚的吉列食品吧!於是我叫了一件吉列豬柳。在這裡吃過豚系吉列食品的看官應該知道,這裡會提供一個小鉢讓食客自己磨芝麻的,這個任務,就交給貪玩的女朋友吧!(坦白說,不知怎地,芝麻磨的是時候是香氣四溢的,但醬汁倒入其中時,芝麻香就會不翼而飛了,而且亦不見得醬汁充滿著芝麻的芳香)

吉列豬柳

圓圓的一牌金黃色的炸豬柳,同樣的非常新鮮,豬柳還是熱熱的,外皮香脆,沾上一點點醬汁,尚算惹味(我本身對這個豬扒醬汁不太感冒,唯炸蠔及炸車海老已經吃了很多沙拉醬,因此就轉轉口味吧!)豬柳本身非常鬆軟,而且非常Juicy,沒有點炸得很乾的感覺。(可女朋友覺得仍然不太Juicy,女朋友的要求可是非一般的......汗!)相信是豬柳本身新鮮,加上炸的油溫,時間都控制得宜的結果。

每個定食都配上珍珠米飯,椰菜絲,麵豉湯及西瓜。珍珠米飯很香,每粒飯粒都非常飽滿,吃起來很有嚼勁,小小的一碗已經相當有飽足感,我吃了兩碗,女朋友吃了一碗。生菜絲很新鮮爽脆,配上柚子醋,真的非常清新,可以一解吉列食品的油膩感。(我自己可以吃很多很多,女朋友也吃了不少呢!)(吃椰菜絲的醬汁有兩種的,不過我和女朋友都鍾情於柚子醋就了)麵豉湯味道不錯,不會過鹹。最後還有三片瓜作飯後果,西瓜清甜,絕對是吃過吉列食品後的恩物呢!

餐廳環境相當雅致,坐位闊落,坐得相當舒適。侍應服務不差,但有值得提高的地方(侍應會主動問要不要加椰菜,要不要收碟等,態度及次數上明顯令人覺得有催促的嫌疑,這點有必要改善)食物質素不消說,稱得上是全港最出色的吉列專門店,食物質素不用懷疑,也沒有令我和女朋友失望!(女朋友不只一次說很好吃呢!)

(我和女朋友吃飯期間,我問:女朋友暫時最喜歡那一次的拍拖紀念日慶祝?女朋友帶點傻氣的反問:十一月在那裡慶祝?我們倆想了良久,我終於記起是在沙田吃上海菜(但我是連那食店的名字也記不起了)女朋友聽了後帶點靦腆,不好意思的說,還是別提了......)不管怎麼說,我都希望每個月的這一天能和女朋友開開心心的吃一頓飯,不管好吃或難吃,平與貴,都將會成為我最寶貴的回憶。
車海老
車海老的確很長呢!
炸蠔
磨芝麻
清甜的西瓜
車海老
車海老的確很長呢!
炸蠔
磨芝麻
清甜的西瓜
  • 炸蠔定食,車海老定食
2009-02-14 16 浏览
難得有同事生日, 公司請食飯...緊係要去最好食又貴的地方啦!!我們最後去左吉列食午餐, 叫左個set lunch 成88蚊, 仲轉左個菜湯~~d 野食好快就到, 其實好豐富, 有三文魚刺身, 沙拉, 湯, 一隻吉列蝦, 一隻吉列蠔, 一大碗飯 同好多椰菜....個三文魚刺身好鮮甜, 菜湯好濃味而且多料~抵加錢轉!! 吉列蝦好大隻呀!! 而且粉唔多, 食到隻蝦是新鮮而彈牙..Good!!椰菜有柚子醬點, 仲可以無限添椰菜...(如果你食得下的話)雖然呢個價錢係午餐算係偏貴, 但真係物有所值!!

同好多椰菜....

個三文魚刺身好鮮甜, 菜湯好濃味而且多料~抵加錢轉!!
椰菜有柚子醬點, 仲可以無限添椰菜...(如果你食得下的話

雖然呢個價錢係午餐算係偏貴, 但真係物有所值!!
  • 吉列蝦
(非会员)
2009-02-13 16 浏览
雖然佢D野全部都係炸既, 但一D 都唔覺得油.D 蝦好爽, 帶子大大粒, 生蠔唔非常好味又唔會炸到乾晒.佢D椰菜絲切得好幼又爽口, D staff 會自動幫你添 tim!! 配埋柚子醬食間直一流ar

雖然佢D野全部都係炸既, 但一D 都唔覺得油.

D 蝦好爽, 帶子大大粒, 生蠔唔非常好味又唔會炸到乾晒.

• 吉列帶子
  • 吉列蝦
2009-02-11 6 浏览
元宵個晚,趁可以早收工就book左井吉,諗住同男友仔食晚飯.去到井吉都係6點半左右,仲有好多吉枱,不過waitress姐姐話要人齊先入得咁就係門口等埋男友仔先入去..我地order 左一份吉列豬排&吉列大蝦拼帶子. d 豬排比想像中好食(因為之前睇到有d寫評話乾) 大蝦ok la,不過好似唔係好熟.帶子超正,勁大粒同鮮甜.d炸粉都唔厚. 椰菜同飯出奇地好食. d source 點椰菜yummy yummy. 服務態度一流,不停問你要唔要refill 菜同飯同茶.這餐晚飯雖然有點貴 but value for money la. 走o個時開始見人排隊,不過我諗都係因為少人,所以d food & service quality 都有保証.

• 吉列帶子
(非会员)
2009-02-08 13 浏览
昨天同朋友再次到來,是第二次,叫了咖喱吉列豬扒及吉列雞扒定食,吉列豬扒炸的皮不同出面般厚身,咖哩汁幾好,甜辡適中.至於朋友仔叫的雞扒,我試了後覺得很特別,好像入口即溶的感覺,不像吃緊雞扒,啲雞扒很鬆軟.幾特別.另外是食服務,一流的服務,絶對一級好.令我覺得值得給這個價錢..好過萬豚屋那班無服務可言的職員,好像不想做你生意,差劣態度.
  • 吉列雞扒定食
  • 咖喱吉列豬扒定食
2009-01-18 16 浏览
一直見到好多食評都話好食,已經好想試~但次次都就唔啱係銅鑼灣o個間~今日行街,朋友話TST都有一間分店~就一於慕名而來去試啦~六點去到已經有十幾人等緊位啦~好彩我地都有位~叫左2個set,滑蛋吉列豬扒+串燒香蒜豬柳定食!滑蛋吉列豬扒,豬扒夠新鮮,但同d滑蛋及汁一齊上,搞到d豬扒"林"晒~麻麻地好食~串燒香蒜豬柳定食,如果唔鍾意食蒜頭既就千萬唔好叫~因為佢係成粒串豬柳一齊炸的~不過豬柳無乜肉味~ok la~環境就幾好~但價錢太貴,每個餐平均百幾二百蚊就唔係好值啦~因為佢既食物質素唔係話好好食~只係一般!

2009-01-14 16 浏览
午餐朋友請來呢度食話呢度吉烈的最好食我點了吉烈豬扒午飯套餐, 朋友喉龍0吾舒服要了拉面我們坐卡位,有點privacy,傾計一流,服務員又不斷添茶,抵贊!我的吉烈豬扒放了在個好像蒸"食送"架的東西上,令豬扒0吾會淋有樣失望的就是有1/4的豬扒是肥糕,入口完完全全油淋淋,影響洒整個午餐,雖然如此,我都會再來食的。
午餐朋友請來呢度食話呢度吉烈的最好食
我點了吉烈豬扒午飯套餐, 朋友喉龍0吾舒服要了拉面

有樣失望的就是有1/4的豬扒是肥糕
2009-01-14 5 浏览
抱住好大期望入黎食野,叫得做吉列專門店…唔好食就抵打啦~大約12:45黎到,竟然係第一檯食客…又話好多人既?可以公司未放lunch啦~兩個人坐一張四人檯,所以坐得好舒服~睇完個餐牌之後,為左試哂佢既招牌食物,點左:吉列豬排拼大蝦吉列豬柳拼吉烈蠔跟住個侍應就拎左d芝麻俾我地磨喇…個意念幾好既,等食既時候可以有野做下打發時間…磨磨下就聞到芝麻香,再加埋豬扒醬…好想快d有得食~首先有湯同前菜,之後兩隻長長既盤,中間放左d椰菜絲,分開左吉列豬扒同大蝦、豬柳同吉列蠔,連好香既白飯~個侍應好有禮貌咁解釋,紫菜汁同西柚汁配椰菜絲,沙律醬,芥辣同海鹽配炸蝦同蠔,芝麻醬配豬扒豬柳~豬柳 - 好乾,豬柳係豬較瘦既部份,所以冇油香好正常,炸到冇肉汁就令到我好失望,唔明點解個個都話好食~豬扒 - 比豬柳好,但係都偏乾,冇外脆內嫩既感覺~ 我比較鍾意豬扒,因為有肥肉先有油香,可惜井吉做得唔出色,名過其實~再者,呢個芝麻豬扒醬唔岩我口味,酸酸地有d似梅子醬…同個豬扒唔係好夾…所以有半個餐都令我好失望~炸蝦 - 好爽好彈牙,係新鮮蝦既味道,入口唔覺得油膩,炸漿厚薄適中,炸得出色~ 沾海鹽就good good喇~蠔
抱住好大期望入黎食野,叫得做吉列專門店…唔好食就抵打啦~

兩個人坐一張四人檯,所以坐得好舒服~
睇完個餐牌之後,為左試哂佢既招牌食物,點左:

吉列豬排拼大蝦
吉列豬柳拼吉烈蠔

蠔 - 全餐既重點~ 咬開裡面既蠔仲係好滑,同出面脆脆既外皮好夾~ 好重蠔味,仲幾大隻蠔呢,一d都唔腥…基本上乜都唔駛沾,好夠味~ 如果可以將d豬都變哂做蠔就好喇~~

因為樣樣野都熱氣,所以我食左好多椰菜絲…柚子汁酸酸地開胃D~ 次次個侍應都會幫我地加椰菜絲,加到要我地叫佢停手
白飯都係任食既,雖然我係一個飯桶,不過一碗就好夠喇~

埋單 $430
感覺有少少名過其失,兩樣做得好,兩樣做得差…侍應服務好,成日都加菜,不過有d阻住我地傾偈…
我冇意慾再返去食…或者佢既吉列蠔唔夠好味掛~
  • 吉列蠔
2009-01-09 10 浏览
呢間店係cwb好出名要排隊就係人都知所以就黎左tst呢間食人少少水準都差唔多當日已經係08年11月19日叫左滑蛋豬扒飯同炸豬扒拉麵好味就唔駛講服務都幾好,可能人唔多卦地方闊落,有私人空間價錢雖然都幾和味..不過平野冇好野我情願俾多d食得好d當然,係tst 都有好多選擇只係我鍾意日本野姐
呢間店係cwb好出名要排隊就係人都知
所以就黎左tst呢間食
人少少水準都差唔多

當日已經係08年11月19日
叫左滑蛋豬扒飯同炸豬扒拉麵
好味就唔駛講
服務都幾好,可能人唔多卦
地方闊落,有私人空間
價錢雖然都幾和味..
不過平野冇好野
我情願俾多d食得好d
當然,係tst 都有好多選擇
只係我鍾意日本野姐
  • 炸豬扒
2008-12-31 51 浏览
同瑪莉晚餐, 佢話朋友介紹佢嚟尖沙咀食日本嘢原來佢講果間就係井吉而我好耐之前已經好想嚟食不過一路都苦無對像, 搵唔到人一齊去, 仲諗住冇機會食到o潻 今日竟然有人提意去, 合晒我心意啦 冇訂位, 所以 6:10pm 就到達, 好在行快一步, 不用10分鐘, 即 6:20pm 已有 walk-in 客要等位 吉列豬柳拼炸蝦 $196豬柳3件:::豬柳冇味道, 質感比豬扒軟身少少炸蝦3隻:::好大隻, 不過炸醬好厚, 仲多過 d 蝦肉吉列豬扒拼炸蠔 $186豬扒1塊:::豬扒冇味道, 比豬柳乾 d 韌 d炸蠔2隻:::最好味, 既肥美又Juice 炸軟殼蟹 $62有二小隻軟殼蟹, 味道麻麻, 唔食好過, X氣的軟殼蟹手卷好味過佢好多倍我好鍾意食 d 飯, 軟淋淋, 可惜已經好飽, 冇機會 refill有芝麻的紫菜汁及西柚汁就用來配椰菜絲~有碗芝麻係比我自己磨碎佢, 然後加豬扒醬, 來點豬扒及豬柳食~沙律醬, 介辣及海鹽就用來點炸蝦及炸蠔~試過咁多款醬汁, 我就鍾意海鹽多 d, 所以食食下我都只點海鹽, d 海鹽比我食晒, 搞到瑪莉冇得試 磨芝麻係幾新鮮又香, 不過配埋佢 d 豬扒醬就唔合
同瑪莉晚餐, 佢話朋友介紹佢嚟尖沙咀食日本嘢

原來佢講果間就係井吉

而我好耐之前已經好想嚟食

今日竟然有人提意去, 合晒我心意啦

吉列豬柳拼炸蝦 $196
豬柳3件:::豬柳冇味道, 質感比豬扒軟身少少
炸蝦3隻:::好大隻, 不過炸醬好厚, 仲多過 d 蝦肉

吉列豬扒拼炸蠔 $186
豬扒1塊:::豬扒冇味道, 比豬柳乾 d 韌 d
炸蠔2隻:::最好味, 既肥美又Juice

炸軟殼蟹 $62

有芝麻的紫菜汁及西柚汁就用來配椰菜絲~

沙律醬, 介辣及海鹽就用來點炸蝦及炸蠔~

磨芝麻係幾新鮮又香, 不過配埋佢 d 豬扒醬就唔合我口味, 醬汁太多, 太花巧, 只有沙律醬海鹽比較好味~

偶爾一次就無妨, 真係好熱氣~

若有下次的話, 我會食炸蠔及炸帶子

豬柳及豬扒試過就算吧~

炸軟殼蟹
吉列豬柳拼炸蝦
吉列豬扒拼炸蠔
  • 炸蠔
2008-12-03 7 浏览
27/11/08好多朋友都介紹我去試呢間出名吉列既日本食店,結果可以同honey試到喇!本應打左tel去訂位, 點知佢詬訂位full晒, 但佢補充左一句話有留2/3位walk in既六點幾已經去到!剛剛重有位 , 到左七點幾出面已經排晒隊啦有紫菜同西柚汁兩種比你點椰菜!紫菜嗰隻會夾d!仲有碗芝麻係比你整碎佢,然後加豬扒醬架!我地點咗炸豬扒加大蝦,同 炸豬扒加蠔, 其實係好味既,不過就唔會食得好多, 因為熱氣ma.豬扒其實乾左d .蝦就又脆又好食蠔就一流tim, 好juice而個沙律菜絲同飯方面,佢會不停問你需唔需要refill,服務都ok!
27/11/08
六點幾已經去到!剛剛重有位 , 到左七點幾出面已經排晒隊啦

豬扒其實乾左d .
蝦就又脆又好食
蠔就一流tim, 好juice

• 炸蝦