2019-01-31 377 浏览
今天想吃點清淡口味,所以就決定食丼丼屋。沙田來說環境10分不錯,中午時分也不太多人不用排隊。一個人的午餐所以選了一份定食,四色海鮮丼飯,配上沙律和味增湯,沙律以連鎖店來說不錯,不會水汪汪,蕃茄同蔬菜好爽脆新鮮,挺開胃的!四色海鮮丼賣相吸引,雖然魚生分量不太多,每款有2-3件,有蝦、三文魚、油甘魚同帆立貝,但勝在款式都唔會悶,各種海鮮味道都不錯,挺新鮮的,三文魚偏肥了一點、蝦爽口鮮甜肉不會梅、帆立貝有鮮甜的味道同爽身,油金魚油滑彈性,味道甘甜很不錯。

四色海鮮丼
四色海鮮丼
2019-01-24 391 浏览
係沙田Home Squre行完IKEA,先知原來呢個商場開咗間「丼丼屋」,由於行到好累,都唔想再去其他商場搵食就試下呢間啦。(係元氣旁邊)由於我地冇預先禁票,所以等位都等咗15分鐘左右。餐廳主要係四人枱,但係今日多數都係兩位客人,所以眼見8-9成客都係搭枱坐嘅。我地分別叫咗兩個單點:名古屋鳥開親子丼 HKD$83望落去個樣幾吸引,可惜內裡都搵唔到5件雞肉,成個飯只係食到生蛋味(澳洲和牛)十和田燒和牛洋蔥丼 HKD$95食落去同普通牛肉冇分別!不過總好過碗親子丼......而且兩碗飯的分量都係偏細碗,男仔未必夠飽。每枱都有一樽水比客人自己添,幾方便,唔駛下下叫侍應幫手。

由於我地冇預先禁票,所以等位都等咗15分鐘左右。

我地分別叫咗兩個單點:

名古屋鳥開親子丼 HKD$83

(澳洲和牛)十和田燒和牛洋蔥丼 HKD$95
食落去同普通牛肉冇分別!
不過總好過碗親子丼......
而且兩碗飯的分量都係偏細碗,男仔未必夠飽。

每枱都有一樽水比客人自己添,幾方便,唔駛下下叫侍應幫手。
题外话/补充资料: 最差係竟然所有電子付款儀器都話壞咗,要比現金!
2019-01-23
2019-01-03 510 浏览
終於有新餐廳@HomeSquare,平日午餐原來都要早到。今天早點去試下個新menu,我發現12:10南蠻丼已經可以賣晒,味道我喜歡同雞也炸到剛剛好(厚到似豬扒🤣)。其實我有一段時間無食過丼丼屋,個價錢也升高了⋯⋯正常menu也有很多選擇,下次落雨就不用走出去,商場裏面又多一個選擇⋯⋯不過位好似太少,如果有班人大聲啲講就會好嘈。正常午餐menu就包飲品,下次就可以試個主menu嘅餐(maybe鰻魚飯)
,我發現12:10南蠻丼
已經可以賣晒
,味道我喜歡
同雞也炸到剛剛好(厚到似豬扒🤣)

其實我有一段時間無食過丼丼屋,個價錢也升高了⋯⋯

2018-12-28 300 浏览
行完傢私舖想搵個地方食夜晚,但諗起新城市廣場嗰邊好多人又逼,就留返喺呢個商場搵嘢食。呢到食肆選擇唔多,得宜家傢私餐廳,元氣同丼丼屋。諗住去元氣食,點知又係好多人排隊,就去隔離少啲人嘅丼丼屋食喇。餐牌同其他分店一樣,所以唔特別介紹喇,但呢到值得推介嘅係多左個拖羅定食,分店限定黎咖主食叫左個炙燒海鮮丼 ($88)海鮮刺身幾新鮮,燒得啱啱好,但飯嘅份量唔多,啱女士食,男士就可能唔夠飽喇。呢個丼有帶子,牧丹蝦,蟹子同三文魚,價錢好合理。黎到緊係要試下個分店限定拖羅定食喇加$58 有一個拖羅剌身,一個沙律,一碗面鼓湯,好抵!拖羅入口即溶,估唔到有驚喜$58有呢個質素同份量,好超值。餐廳唔大,位唔多,如果想食就要早少少排隊喇

主食叫左個炙燒海鮮丼 ($88)

黎到緊係要試下個分店限定拖羅定食喇
加$58 有一個拖羅剌身,一個沙律,一碗面鼓湯,好抵!

拖羅入口即溶,估唔到有驚喜
$58有呢個質素同份量,好超值。

餐廳唔大,位唔多,如果想食就要早少少排隊喇
2018-12-26 206 浏览
今日去左home square 睇傢私🤓要買嘅野都買哂7點幾係時候要食飯啦🍽呢到餐廳選擇唔算多😕上openrice見到丼丼屋係新開😄就試試啦三河一色產鰻魚三味丼🍱鰻魚來自愛知縣三河一色町🐟鰻魚界當中嘅上品魚肉柔滑且油脂均勻☺️魚皮燒到微脆配以紫菜、蔥、醬油拌勻飯一齊食😙白飯係日本米🍚特別煙韌食到一半😜旁邊有壺昆布湯將湯加落鰻魚丼變成湯飯😉另有一番風味份量唔算大碗😙女生食就剛剛飽男生就......😬嘻嘻
今日去左home square 睇傢私🤓要買嘅野都買哂
7點幾係時候要食飯啦🍽
呢到餐廳選擇唔算多😕
上openrice見到丼丼屋係新開😄就試試啦
三河一色產鰻魚三味丼🍱

鰻魚來自愛知縣三河一色町🐟鰻魚界當中嘅上品
魚肉柔滑且油脂均勻☺️魚皮燒到微脆
配以紫菜、蔥、醬油拌勻飯一齊食😙
白飯係日本米🍚特別煙韌
食到一半😜旁邊有壺昆布湯
將湯加落鰻魚丼變成湯飯😉另有一番風味
份量唔算大碗😙女生食就剛剛飽
男生就......😬嘻嘻
2018-12-24 218 浏览
第一次食丼丼屋,原來都唔係好貴,餐牌上都有好多嘅選擇🤩🤩我叫左個新出既炸雞丼飯,都幾好食,齋街上有開胃嘅沙律醬,減低炸雞嘅油膩感之餘,亦令到味道更加吸引,而且炸雞炸得10分好吃,外皮10分金黃香脆,肉質嫩滑,確實是不錯呢😝😝附身嘅沙律同埋味增湯一啲都唔馬虎,沙律內有蟹棒粒,而味增湯內有金菇同埋蜆肉粒,實在是10分豐富!🤩🤩玉子卷甜甜地,不過我覺得如果係鹹味會更加好食!甜品就係白玉紅豆雪糕同黑蜜缺餅,味道不過不失啦🤣🤣
第一次食丼丼屋,原來都唔係好貴,餐牌上都有好多嘅選擇🤩🤩

玉子卷甜甜地,不過我覺得如果係鹹味會更加好食!

甜品就係白玉紅豆雪糕同黑蜜缺餅,味道不過不失啦🤣🤣