2K
2010-11-24 68 浏览
20-11-2010由東涌折返市區懶得轉車, dinner 到九龍站碰碰運氣. Elements 食肆收費偏高, 不過喺丼店食個「非刺身」類的飯應該唔使破產吧, 就拎飛等位試試. 2 人叫了一人一 set, 再 share 一份小食及甜品, 食得幾滿意:-燒玉子卷: 同魚一丁的煎蛋卷 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2126062) 一樣 style i.e. 唔係「玉子燒」, 而係捲埋一舊的「蛋皮」, 不過既然食落香甜軟熟, 中間仲有蛋汁,「玉子燒」又好「蛋卷」又好, 是但啦, 好食就得啦. 不過食食吓竟然食到柚子味 , 感覺上有點畫蛇添足 -- 還是我有幻覺? 廣島蠔釜飯: 天氣開始凍以來已好想食釜飯, 呢度有供應就當然要叫來試試. 蠔有 4 隻, 體積一般, 不過極為鮮甜多汁, 正! 飯底係日本米, 粒粒飽滿黏韌, 濕潤度剛好, 味道就滲滿蠔汁的鮮甜味, 比蠔本身仲正! 初初見個煲咁深, 仲擔心會嚴重食唔晒, 但唔覺唔覺啄吓啄吓, 最後成煲俾我食剩一啖咁多, 10 個
吉列黑豚扒定食
油了 d, 不過炸得夠晒鬆化
燒 (煎?) 蛋卷面頭灑了柚子, 不過我其實 prefer 佢唔灑...
mille crepe 就好嚡口
原來係美心集團!?!?

20-11-2010

不過食食吓竟然食到柚子味
, 感覺上有點畫蛇添足 -- 還是我有幻覺?

廣島蠔釜飯: 天氣開始凍以來已好想食釜飯, 呢度有供應就當然要叫來試試. 蠔有 4 隻, 體積一般, 不過極為鮮甜多汁, 正! 飯底係日本米, 粒粒飽滿黏韌, 濕潤度剛好, 味道就滲滿蠔汁的鮮甜味, 比蠔本身仲正! 初初見個煲咁深, 仲擔心會嚴重食唔晒, 但唔覺唔覺啄吓啄吓, 最後成煲俾我食剩一啖咁多, 10 個滿足之餘亦飽到褲頭帶都爆.
旁邊仲有漬物及味噌湯, 不過既然前者我一向唔食, 後者又無乜特別, 唔講太多了.

朋友食吉列黑豚扒定食, 跟前菜, 白飯及味噌湯... 前菜係漬牛蒡, 食落十分爽脆, 酸到爆 (「醋底」味道仲有點魚露 feel...?), 但實在幾好食, 而且夠清新夠開胃, 最後好唔客氣地食晒成碗
亦試了吉列豬, 雖然無 Tonkichi (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2113100) 炸得咁酥脆, 仲有少少油膩, 不過起碼無「甩皮甩骨」吧, 肉質則鬆化軟熟, 磨完芝麻再配上多酸少甜 tonkatsu 汁, 不錯喎
椰菜絲刨我夠幼細, 不過「出水」得太嚴重了吧, 搞到碟底濕溼溼, 好在有個架將吉列豬 "long" 起了
而旁邊供應的 "salad dressing" 就係 wasabi 汁, 食落又真係幾攻鼻, 配椰菜絲效果都不錯.

甜品揀了「日式千層蛋糕」: 我好鍾意食 mille crepe, 奈何香港好似好少地方有供應, 呢度有就當然要試試吧... 不過又好明顯係超市都有得買嗰隻急凍「北海道ミルクレープ」, 食落 crepe 皮幾乾又有點厚, cream 就竟然係嚡的
, 果然係急凍嘢. 忽然諗起ルエル・ドゥ・ドゥリエール西麻布店的原味ミルクレープ, 唔知幾時有機會再去回味一下?

Mille crepe 以外食物不錯; 坐了 bar 檯, 不過 d 位幾闊落, 店員們亦有求必應又有禮貌, 配套亦好.

連加一埋單每人 $200 有找, 平就一定唔係, 但整體印象不錯, 我覺得唔算太貴, 值得一試的.
2010-11-20
吉列黑豚扒定食
油了 d, 不過炸得夠晒鬆化
2010-11-24 24 浏览
其實這次食評我本來只想給OK,但我男友給的評語極差,所以平均來說是差的雜菜炒豚肉$58全晚最好的一道,加了黑椒來炒,吃落似鐵板炒多過係鑊~芽菜頗多,50多元吃芽菜其實不太值~而且份量也不多,油多了一點點,但很香口三文魚親子釜飯$98跟面豉湯和漬物,湯不渴口,加了菇,頗清甜~飯的木魚汁味濃~不會寡,三文魚3大片,有點兒過熟~比較鞋,有一點腥味,三文魚子不太新鮮~有咬下去沒有脆口的感覺,淋淋的廣島蠔釜飯$98有4大粒蠔,飯的味很淡,但蠔很腥,我已經是一個不怕腥的人,但吃完這個飯之後喝完杯茶,口裡都還有腥味另外我看到隔離檯的叫金目鯛汁煮~都幾大條,好似幾好味~不過250蚊真係幾貴,下次就算黎~我都唔會再叫釜飯lu

雜菜炒豚肉$58

三文魚親子釜飯$98

廣島蠔釜飯$98

雜菜炒豚肉
2010-11-23
雜菜炒豚肉
(非会员)
2010-10-30 6 浏览
呢間日本餐其實都去過好幾次啦~咁岩今日唔知去邊好又再食多次~一如以往都係要等位~今次被安排坐係吧枱~感覺有點不舒服~可能因為近廚房位侍應出餐同埋對正風口位啦~不過唔緊要啦~食野最緊要開心~今日本身個人都病病地有d傷風同咳~所以就冇平時食得咁豐富~食左一個特選海鮮丼~食物水準不過不失啦~魚生都幾新鮮~講真~呢間日本餐其實係食賣相同食服務~係日本黎講刺身飯其實都幾平民化~所以價錢值唔值係睇你點睇~重點有一樣野想講就係今日遇到一樣好貼心既事情~我對呢間日本餐既服務好滿意~事緣係咁既~我咪講過我今日病病地既~病就緊係要食藥啦~不過大家都知日本餐多數都係供應茶既~我本來都諗住用茶食~點知呢個時候有個男侍應俾左杯暖水我話俾我食藥~好突然不過好驚喜~個心仲warn個杯暖水~依我記得個男仔好似係做飲品企吧枱前面既~因為去左咁多次平時好似都係佢出飲品俾我~好有印象因為果到好似得兩三個男侍應~一間好得意既餐廳~今次食野有一個好好既體驗~一定會再返去呢間餐廳~希望佢地可以繼續保持到佢地既服務水準~再凍少少可以去試下佢地個沙鍋先得~p.s. 俾個建議大家食咩呀~如果大家唔係好接受到太濕既飯千祈唔好叫滑蛋雞肉飯

好有印象因為果到好似得兩三個男侍應~一間好得意既餐廳~

p.s. 俾個建議大家食咩呀~如果大家唔係好接受到太濕既飯千祈唔好叫滑蛋雞肉飯~因為佢係照日本果種整法所以係好濕~香港人未必接受到~
如果想快既食燒牛肉丼~真係超快~如果你真係時間好多先好叫釜飯食~唔係有排你等~前菜我會建議大家食下個玉子卷~好大條~哈哈~呀~有樣野想講就係佢d咖喱係唔辣既~不過又唔似係日式果d咖喱咁係甜~個人不太喜歡~建議叫定食好d~

大家快d去試下~記得幫襯下個水吧哥哥~哈哈~
2010-10-29
  • 燒牛肉丼
  • 特選海鮮
2010-10-22 3 浏览
我係付近一個化妝品公司旣一個staff,咁果日我同事生日啦,就諗住食得豐富D,食日本野la,見到開左幾個月嘅Dondonya,都未食過.咪試下lor.入到去服務員都好親切,我被安排坐到房間裏面.房間裏面裝修得好靚.好有特色.Menu都算別緻.但係野食就好似少左DD.咁我同我朋友就決定叫左燒牛肉丼set lunch and 海鮮丼套餐.諗住叫嘅時候,房裏面一個waiter 都冇.等左3mins,諗住lunch 會忙D,咪等下lor,終於,有一個女仔過黎同我地take order.咁之後送野食黎.燒牛肉丼個樣平凡左小小,但係d牛肉就好香好好食,海鮮丼套餐唔同一般巿面上嘅魚生反切到好碎,而係一片片.魚生都好新鮮.食飽飽後,飲杯茶就最好,諗住叫個女侍應倒杯茶,但係佢果樣境然係好唔願意,好似我得罪佢咁,成塊面黑晒,我有比錢架!大佬!唔洗咁牙!我忍約見到個女侍應仲要係Supervisor,有冇搞錯呀,個頭又染色,服務態度咁,咁都做到supervisor.....唉!今時今日仲可以生存到都算係奇蹟la......之後就即刻結賬走人總括,食物質素高,環境舒服,但係個女侍應就......唉!SORRY!

總括,食物質素高

,環境舒服

,但係個女侍應就......唉!

SORRY! SORRY! Forget to take some photoes to u guy
next time, i will back to there but not for lunch cuz the service of that rush hrs is really bad.
i hope i will have better service next time.

2010-10-20
2010-10-08 21 浏览
話說我要拉著男友來到圓方,無非要食丼丼屋及Chez Shibata,回想起也覺得好笑,自己實在為食得要死。幸好整趟「舌頭之旅」感覺良好,而且在丼丼屋還有驚喜呢!晚上8點左右,男友「帶路」(圓方太大了)來到店前,還未見接待櫃位已遇長龍一條,心感不妙,他會責怪我嗎?既然來到還是先拿票吧,噢,要等上二十多張呢!可見日式丼飯在香港的熱潮還未冷卻,我提議到樓下食<麵屋一平安>或<稻庭烏物> (我的另一至愛),男友竟然回答話一場黎到當然要試,幸好當晚的人龍中多為一家大小,要的全都是大檯所以我倆只等了10分鐘便可以入座,很幸運呢!店內的面積頗大,兩邊靠牆的有梳化座位,入內有傳統的壽司bar檯,店中有一條大圓柱,圍住柱邊亦設數個座位,我們亦被安排在此,雖然感覺比較開揚不過還可以接受吧。裝潢充滿和式風情,大量用上店名的日式書法做graphics再用和紙做裝飾,主調為紫色加上暗暗的燈光,感覺輕鬆浪漫,不失為晚飯傾計的好地方。飯類方面的選擇亦頗多,分有四大類,壽司丼飯、釜飯、咖哩飯及吉列炸物飯,男友偏愛魚生所以點了雜錦海鮮丼,我當然一貫的心大心細,最後見三文魚親子釜飯獲店內推

飯類方面的選擇亦頗多,分有四大類,壽司丼飯、釜飯、咖哩飯及吉列炸物飯,男友偏愛魚生所以點了雜錦海鮮丼,我當然一貫的心大心細,最後見三文魚親子釜飯獲店內推介就來一客吧。

前菜想吃得清一點便加了個椰菜沙律,只賣$28,價錢合理。

先來了一杯男友追加的生薑梅酒梳打,他飲畢大叫「夠薑」,喜歡薑味的我又試一下,天呀,很難喝,再一次證實梅酒的味道不適合我。

接著椰菜沙律來了,我倆均被那賣相嚇呆,碟內就只有半個已切成塊的椰菜,什麼也沒有了!從沒想過在餐館所點的椰菜沙律可以那麼「齋」,侍應此時再遞上蘋果醋才安心一點,若不是,我倆就會像牛一樣囉!

自己好怕吃太過生,接近raw的蔬菜,忍受不了那草青味,我想店家應該對此物滿有信心才敢什麼烹調也入不用之下來入饌,那我就放膽一試吧!把蘋果醋淋上,一吃之下椰菜果然很爽卻稱不上香甜,要讚一讚蘋果醋能幫助椰菜增加味道,可惜本人還是覺得有陣草青味,不過感覺非常驚喜,至少很久沒有在香港經歷過如此精彩的飲食體驗。

雜錦海鮮丼正接著來,還未吃已嗅到山葵的香味,我跟男友均感到有點出奇,畢竟那wasabi不像新鮮的山葵所磨出來的呢!撈一點豉油試一口,真美味,沒有過咸,飯粒分明,各種魚生例如帶子、三文魚、吞拿魚等亦非常新解。

我的釜飯在落單的時候店員已提醒需時20分鐘製作,要多等一會才到,份量看上去好像很少,原來那釜是很深的,足足有兩小碗飯。三文魚剛剛煮熟,泛起少少魚油,使人食慾大增。三文魚子的份量並不是很多,不過跟飯及其他配料撈起來效果還不錯,飯是我喜歡的有味飯,當中還掺有少許香菇,食落很開胃。

總括整頓飯感覺非常良好,裝修企理使人坐得舒服,食物高質而且收費合理確是「開飯之選」呢!

Menu
生薑梅酒梳打,好味如否,見仁見智
椰菜沙律(拌蘋果醋)
椰菜大大塊
雜錦海鮮丼
山葵好香、海鮮新鮮
2010-10-02
Menu
椰菜沙律(拌蘋果醋)
椰菜大大塊
雜錦海鮮丼
山葵好香、海鮮新鮮
三文魚親子釜飯
I have read through the reviews in openrice and thus did not have high expectation, but then, I'd still like to give it a try since I really luv jap food.I went with my parents this evening, and despite arriving 6-ish in the evening, we have to wait for around 45min before we could go in (well, rather expected in the Elements).We ordered sashimi (5 types) ~$230, 雞泡魚乾 ~$58, 滑蛋雞肉飯 ~$78, ice crab 釜飯 $108.sashimi - fresh, quite thick cut. good quality.雞泡魚乾 - good, but not very special.滑蛋雞肉飯 - taste

滑蛋雞肉飯 - taste is ok, but nothing special. but then the size can be for ~2-3 ppl
ice crab 釜飯 - very bad. no taste at all. such a disappointment. i remember eating this kind of kettle rice in Japan... this one is really BAD.

also the service was fair. the waitress/waiter did not refill our tea unless we told them.

in the end, we spent ~$530 for such a dinner.

to sum up, i will not visit this restaurant again as there are so many better choices for such a price and service in HK.
2010-10-03
  • sashimi
2010-09-13 25 浏览
在element逛街後,用iPhone上Openrice後便選了這間食店。我同老婆第一次嚟,門口已有很多人輪候,约等了40分鐘至8:00 pm才有吧檯位。我叫了吉列豬扒定食,不到5分鐘便送來,豬扒軟滑,炸粉不算太厚,又熱又脆,啱口味。定食包括前菜、椰菜沙律、面豉湯。椰菜沙律跟wasabi沙律汁,我不喜歡,問侍應有否日式芝麻沙律汁,她很快便送來,味道極好,所以我掃光了整碟椰菜。老婆叫了特級海鮮丼,她說十分新鮮,尤以帶子味濃,飯也不錯。侍應服務殷勤有禮,加水頻密。我會再去試其他款式。
我叫了吉列豬扒定食
老婆叫了特級海鮮丼,她說十分新鮮,尤以帶子味濃,飯也不錯。

侍應服務殷勤有禮,加水頻密。

我會再去試其他款式。
吉列豬扒
特級海鮮丼
吉列豬扒肥瘦適中,不鞋
很好吃的定食,尤其是自磨芝麻,味道更香
2010-09-12 3 浏览
臻臻今日五個月大喇,我和老公決定出街食飯慶祝一下。係圓方,我們在「丼丼屋」吃晚餐。 約六點十五分到達,等了大約十分鐘便有位。 坐位都算闊落,放咗bb車都唔覺迫。 服務亦不錯,不停加茶,笑容可掬。 食物選擇亦多,美心集團新營都幾有心思。 價錢都可以。老公點既牛肉飯,佢話唔錯。 姐姐點既咖哩雞扒飯亦好好,外皮脆而雞有肉汁,連用既米都有水準。 炸蠔可接受,雖然不及吉和銀座梅林,做得不油膩。 我點既特級海鮮丼,價錢最貴要$168,反而無驚喜,買相靚,但唔覺鮮。 總的來說也值得一試啊!
臻臻今日五個月大喇,我和老公決定出街食飯慶祝一下。
  • 牛肉飯
  • 咖哩雞扒飯
2010-09-07 6 浏览
和友人第一次幫襯,入座前很期待。被安排坐在二人枱,當時已過了八點半,已沒有walk in在等位,我們要求轉到一張四人枱,女經理答:"你要確定order火鍋就可以安排坐四人枱!".....聴完只能O咀,不能想像現今仍然有咁樣嘅服務。再者,之後入座嘅都係二人亦不見得有order火鍋喎!Order咗滑蛋雞肉飯和燒牛肉飯,加$20成套餐,另散叫一客燒銀雪魚。食物質素只是一般,完全沒有驚喜。要吃牛肉鍋也會去稻庭。不見得特別好食,只是喺圓方這級數的shopping mall裏可以找到的便宜fine dining。沒有特別原因也不會再幫襯!
和友人第一次幫襯,入座前很期待。

2010-09-06
2010-09-02 4 浏览
響 The Grand 睇戲之前,先在商場內食餐晏,從稻庭烏冬鍋物日本餐廳和丼丼屋之間,揀選了後者。可能是周日的關係,雖已接近兩點,店內外人客仍然不少,拎籌也要輪候八個 號碼,足足等了二十分鐘。入座時,侍應們沒有求其講句「二三孖四」,反而面帶笑容的說出 「Konichiwa」,感覺比較誠懇!丼丼屋走的是中價路線,座位不會像大戶屋般排得密麻麻,坐得比較舒服。餐牌上的食物種類多元化,除了丼外,還有咖哩飯、鍋物、吉列炸物等供應。既然這裡叫得做丼丼屋,我們當然選擇吃丼,由最基本的牛丼 ($78) 到貴價的佐賀和牛丼 ($260) 共十多款選擇,令人心大心細樣樣都想食。我們最後要了親子丼 ($78) 和黑豚生薑燒丼 ($128),後者加錢轉成套餐 (+$20) ,包括了前菜、沙律及麵豉湯。先來是我的親子丼,據說這店的雞肉是以雞湯泡熟的,入口嫩滑,可惜份量並不多,到喉唔到肺。滑蛋則混入了一些京蔥,以豐富的蛋汁撈飯吃是不錯的,只略嫌味道過淡,蛋香也不太突出,以 $78 的價錢來說,勉強可以收貨,但印象卻不深刻。女友的黑豚生薑燒丼同樣麻麻地,連著肥脂的厚身豚肉看似不錯,事實卻是出乎意料的韌,放在口裡一

女友的黑豚生薑燒丼同樣麻麻地,連著肥脂的厚身豚肉看似不錯,事實卻是出乎意料的韌,放在口裡一直咀嚼,久久未能吞落肚,就連肥脂也沒有一點油香,味道沒有多少也令人失望,幸好醬汁的味道帶甜,幾開胃的,總算彌補了豚肉的不足。至於跟餐的沙律和麵豉湯普普通通,前菜則是溫泉蛋,青蔥粒放得不多,賣相不算出色,幸其質地滑溜,蛋汁亦算豐盛,醬油的調味偏淡,帶少少甜味,還可以的。

埋單連加一近 $250,單憑食物質素的確不值此價,但考慮到這裡的環境裝修及服務態度皆不俗,分數還是合格的。如果下次想吃丼的話,寧願試試樓下 Three Sixty 的 Foodcourt,價錢比這裡便宜了一半,味道相信也差無幾吧!
圓方丼丼屋
親子丼 ($78)
滑蛋內混入京蔥,蛋香卻不突出
黑豚生薑燒丼 ($128)
厚身豚肉相當韌,肥脂亦沒有油香
溫泉蛋夠滑溜,味道還可以!
2010-08-29
2010-08-30 13 浏览
Ordered 滑蛋雞肉丼 and 吉列豬排, and 梅酒. The 吉列豬排 was better than I expect. It was served immediately after deep fried. The curry was japanese style, sweat and non spicy. The rice is good qaulity, even better than the Genzu.

2010-08-29
2010-08-27 12 浏览
我同朋友二人到Elements嘅丼丼屋,特登試佢地推介嘅嘢食,首先係咖哩吉列黑豚豬柳飯黑豚喺香港人心目中當然係好嘢啦,個飯一到賣相OK, 似日本普通啲平民豬扒飯,分別當然係豬柳啦, 入口都幾鬆軟, 唔錯幾好, 不過冇我想像咁好,咖哩汁可以再辣啲, 豬柳值75分啦!然後到特選海鮮丼, 啲魚生好新鮮, 我係香港試過咁多魚生飯中最好最得嘅,值90分啦,一個字正呀!再講到裝修幾好幾舒服, 啲位唔錯幾大, 因為坐得唔舒服會早影響整體質素, 特別係心情,服務員態度幾好都幾NICE,ANYWAY 整體感覺好好, 等位唔算耐 10-15分鐘, 等位地方喺Elements商場有冷氣好舒服,大家值得一試呀!
我同朋友二人到Elements嘅丼丼屋,
特登試佢地推介嘅嘢食,

首先係咖哩吉列黑豚豬柳飯
黑豚喺香港人心目中當然係好嘢啦,

個飯一到賣相OK, 似日本普通啲平民豬扒飯,
咖哩汁可以再辣啲, 豬柳值75分啦!

然後到特選海鮮丼, 啲魚生好新鮮,
我係香港試過咁多魚生飯中最好最得嘅,值90分啦,
一個字正呀!

再講到裝修幾好幾舒服, 啲位唔錯幾大,
因為坐得唔舒服會早影響整體質素, 特別係心情,
服務員態度幾好都幾NICE,

ANYWAY 整體感覺好好,
大家值得一試呀!
牆上的LOGO
咖哩吉列黑豚豬柳飯-好呀!
2010-08-26
咖哩吉列黑豚豬柳飯-好呀!
  • 特選海鮮丼+咖哩吉列黑豚豬柳飯
2010-08-23 4 浏览
之前睇開雜誌,見寫用料幾好,正宗日本煮法,所以去試試.6點幾去到唔洗等直入,但7點幾走時已經有4,5班人等位.兩個人叫左兩個定食:廣蠔定食$9X & 猪柳定食$15X-炸蠔好好味,SIZE都OK,好鮮味.但佢教我用果個芝麻汁就太濃味喇,盍過晒D蠔味,就咁食仲好-猪肉都幾軟,但係又係用個芝麻汁太濃味喇! 點少少好, OK咁啦-生菜太少(以我去開日本人地係成坐山咁高,有D仲任加既).但淋生菜既wasabi汁好似太多,又太濃太咸,攪到太濕.好在個碟有個鐵絲網升起,所以D汁唔會整淋炸物(都算設計得幾好!)-飯話用新潟縣既米來做,每粒米都好有光澤唔錯.唔知係唔係查左油,都OK既!服務方面:仕應成日跑來跑去好似好忙咁,但又唔係好多人,有D煩...埋單都幾耐下.價錢就覺得略貴左少少.
之前睇開雜誌,見寫用料幾好,正宗日本煮法,所以去試試.
6點幾去到唔洗等直入,但7點幾走時已經有4,5班人等位.
兩個人叫左兩個定食:
廣蠔定食$9X & 猪柳定食$15X
-炸蠔好好味,SIZE都OK,好鮮味.
但佢教我用果個芝麻汁就太濃味喇,盍過晒D蠔味,就咁食仲好

服務方面:
仕應成日跑來跑去好似好忙咁,但又唔係好多人,有D煩...
埋單都幾耐下.

價錢就覺得略貴左少少.

2010-08-21
庆祝纪念
生日
2010-08-20 3 浏览
五個字形容 - 好睇唔好食!食物賣相ok, 不過味道真係差d~吉列蠔d粉太厚啦~鰻魚又有d鯹~ (其實好少地方d鰻魚會唔好食!)叫埋單仲要等左好耐!我估我應該唔會再去!
五個字形容 - 好睇唔好食!

食物賣相ok, 不過味道真係差d~

吉列蠔d粉太厚啦~
鰻魚又有d鯹~ (其實好少地方d鰻魚會唔好食!)

叫埋單仲要等左好耐!

我估我應該唔會再去!
粉太厚
鰻魚有d魚鯹味
2010-08-17
2010-08-10 20 浏览
在香港,要吃到正宗丼飯不易,就算吃到,價錢亦不平。早前去了新開的丼丼屋,算是例外,打正旗號主打丼飯已經少有,價錢亦不算貴,$68一個牛丼,大大塊美國安格斯牛肉加日本新瀉縣米,抵過你食吉x家。滑蛋雞肉飯,good呀~ 蛋汁晶瑩剔透,新鮮做的效果~ 不過雞肉太少,得5件~特選海鮮丼,$168,但刺身份量適中,都幾抵食!我仲食o左玉子卷,好新鮮,充滿蛋汁~ 另有銀鱈魚西京燒,好滑,但味道不夠,麻麻地。除了丼,仲有刺身、釜飯、咖喱、鍋物,好多選擇。間舖幾靚仔,大玩摩登紫+啡,只是...... 度度都吹正風口位,加上是夜肚餓,感覺好有饑寒交逼feel~~真正要彈的,是服務~ 可能因為仲新,D人未熟手,亦不夠人,叫極無人理,前菜變主菜來後才上,埋單埋了15分鐘...... But anyway...... 美心旗下,算是繼simplylife後另一傑作。
在香港,要吃到正宗丼飯不易,就算吃到,價錢亦不平。

特選海鮮丼,$168,但刺身份量適中,都幾抵食!

除了丼,仲有刺身、釜飯、咖喱、鍋物,好多選擇。

滑蛋雞肉飯
店的標誌
特選海鮮丼
$150 (宵夜)
滑蛋雞肉飯
店的標誌