2023-05-10
《丸目背脂煮干 - 旺角》近排喺旺角呢邊比我試左間湯底勁濃厚既背脂煮干拉麵,係香港少見既燕三条系拉麵,湯頭鮮甜而又有濃厚既豬肉同醬油味,麵條用上粗身麵,價錢中價但份量足夠👍🏻超級推介💁🏻♀️特製背脂煮干拉麵 $98店舖推介既signature 拉麵,食麵先飲湯🥹明知係肥仔野,但個湯真係好鮮味同好重背脂😳飲落唔會死咸之餘,仲會有少少甜味滲透返出嚟🥹真心好味😘我當日叫普通背脂都已經咁濃郁,好難想像加重背脂會有幾重口味😂值得講下既係佢個麵真係好掛湯,我仲特別要左硬麵添,個麵條煙韌有咬口,係我喜歡既實在口感,流心蛋都係大絕,整得好入味而且好有流心既效果😉最後唔洗講啦,個叉燒有燒烤既焦香味而且肉質軟滑,食落唔痴牙,最緊要係份量多,兩個片食完飽到不行,女仔叫普通150g份量實夠食💁🏻♀️海老辛醬背脂煮干沾麵 $118而另外一款朋友就揀左沾麵,麵質同樣係十分掛湯的,值得一題係佢有得俾你揀要凍麵定係熱麵,我朋友就揀左更彈牙有嚼勁既凍麵啦😉佢呢個湯底明顯俾我嗰款拉麵更加濃味,多咗一份類似蝦乾既海鮮味道,湯底有大量叉燒製成既肉丁,個筍煮到入曬味又軟身好好食😋我朋友唔食比曬我呵呵👍🏻個人會較喜歡自己個拉麵湯
💁🏻♀️特製背脂煮干拉麵 $98
💁🏻♀️海老辛醬背脂煮干沾麵 $118
而另外一款朋友就揀左沾麵,麵質同樣係十分掛湯的,值得一題係佢有得俾你揀要凍麵定係熱麵,我朋友就揀左更彈牙有嚼勁既凍麵啦😉佢呢個湯底明顯俾我嗰款拉麵更加濃味,多咗一份類似蝦乾既海鮮味道,湯底有大量叉燒製成既肉丁,個筍煮到入曬味又軟身好好食😋我朋友唔食比曬我呵呵👍🏻個人會較喜歡自己個拉麵湯底多啲,不過麵既質地我就相對更愛呢個凍沾麵,我次會再試下特製背脂煮干凍沾麵的
💁🏻♀️日本Suntory 生啤380ml $38
個湯咁重味😂再飲埋啤酒,簡直係痛風催化劑😉不過好彩我身體健康🤭但係呢個配搭真係好正,食完重口味嘅拉麵再飲一啖凍嘅啤酒勁爽🥰重點係$38好大杯,超抵飲
整體來講,呢間拉麵店絕對會係我再encore嘅一間👍🏻暫時喺香港都真係好少見到燕三条系拉麵,所以我都推薦喜歡食拉麵嘅朋友去試吓佢湯底濃厚而麵質煙韌有咬勁嘅拉麵🍜btw如果有人試咗加厚背脂版本可以報告下咩感覺嘛🤭真心好想知