2025-08-06 0 浏览
成日都見到人推介呢隻窯雞,今日有幸係觀塘行完街,買返屋企加餸🤩即叫即做既窯雞,有兩層錫紙包住,返到屋企都仲係熱,一打開即刻食得,一打開錫紙雞香味即刻湧出嚟,聞到都好開胃,窯雞雞肉嫩滑,細細力用手一撕就做到骨肉分離,味道岩岩好,份量三個人食再加個餸都夠飽‼️豐味窯雞既位於觀塘地鐵站附近,步行約五分鐘都會去到,亦可以用外賣APP,叫外賣直接放達至屋企門口,加餸都勁方便,佢地送埋對勞工手套用黎打開錫紙,仲有膠手套撕開隻雞同埋辣粉用作調味。

2025-08-05 0 浏览
朋友前排食過 覺得唔錯就推薦左俾我🙊🙊即叫即製嘅豐味窯雞,用左兩層錫紙再加一個保溫袋保溫,由觀塘拎到返屋企 (車程一小時) 都仲係熱到出煙。一打開錫紙 已經聞到香噴噴雞味,整隻雞size 唔算細,足夠3-4人食,外皮烤到金黃色,肉質嫩滑,輕輕一撕就可以拆左雞脾和雞翼,超正❣️調味唔算太濃郁,反而咁樣先食到雞味,洗出來嘅雞汁仲可用用來‘撈’飯,用來加餸一流👍🏻👍🏻不過地點就真係遠左同僻左少少🤏🏻
朋友前排食過 覺得唔錯就推薦左俾我🙊🙊

不過地點就真係遠左同僻左少少🤏🏻

試食活動
🐷~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~🐽【 觀塘隱世窯雞·原隻汁多肉嫩 】#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友💖想睇更多美食 & 日常分享?快啲Follow @Beerpig.Foodie 留意有咩推介啦🌟·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🍗豐味窯雞|$168/原隻無意間發現左觀塘一間隱世既窯燒雞外賣店,原隻窯雞即叫即整🫢一上到去就已經拎得唔洗等好耐窯雞外皮燒至焦黃色,雞肉肉質軟嫩多汁,一撕就離骨,中間釀左好多配料調味,食落一啲都唔dry~配碗雞油飯就一流😍平日收工想加餸外賣一隻燒窯雞一流😌·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·🍻 @chickendinn_er 🍖📍 #豐味窯雞 觀塘觀塘道472-484號官塘工業中心第一期7樓G室B單位🕵🏼‍♀️Find others in:#beerpig觀塘#beerpig粵菜·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

🕵🏼‍♀️Find others in:
#beerpig觀塘
#beerpig粵菜

2025-08-04 0 浏览
觀塘工廈隱藏呢間豐味窯雞主打外賣嘅原隻窯雞一打開盒好香~雞皮帶微微焦香,而且雞肉厚身仲肉質嫩滑,用手輕輕一撕就骨肉分離,連雞胸位都容易咬開~食入口肉都仲有Juicy。唔知係咪用咗錫紙做包裝,所以隻雞拎咗返屋企一個鐘之後食都仲係熱辣辣。隨盒附送手套同辣椒粉調味,真係好貼心估唔到觀塘都有好嘢食,真係推薦俾大家去工廠大廈發掘吓唔同嘅新食物呢間就係我朋友介紹,估唔到真係有驚喜呀❣️豐味窯雞 @chickendinn_er地址:觀塘觀塘道官塘工業中心1期工業中心一期7樓G室@media.vas#觀塘工廈美食 #外賣#hkfoodie #hkfood #foodiehk #hkrestaurant#窯燒雞 #外賣店 #香港美食 #抵食 #觀塘美食
觀塘工廈隱藏呢間豐味窯雞主打外賣嘅原隻窯雞

呢間就係我朋友介紹,估唔到真係有驚喜呀

❣️豐味窯雞 @chickendinn_er
地址:觀塘觀塘道官塘工業中心1期工業中心一期7樓G室

@media.vas

#觀塘工廈美食 #外賣
#窯燒雞 #外賣店 #香港美食 #抵食 #觀塘美食
2025-08-04 0 浏览
晚餐加餸諗到頭痕?大推呢一間豐味窯雞人均40幾蚊可以食到原隻窯雞就算攞返屋企還是非常之熱裏面肉汁超級多啖啖都係超滑嘅雞肉仲配埋辣椒粉加添風味最癲嘅係包埋手套,咁就唔使怕整污糟。——————為食分界線——————📍 豐味窯雞觀塘觀塘道472-484號官塘工業中心第一期7樓G室B單位
晚餐加餸諗到頭痕?
大推呢一間豐味窯雞
人均40幾蚊可以食到原隻窯雞
就算攞返屋企還是非常之熱
裏面肉汁超級多
啖啖都係超滑嘅雞肉
仲配埋辣椒粉加添風味
最癲嘅係包埋手套,
咁就唔使怕整污糟。

——————為食分界線——————
📍 豐味窯雞
觀塘觀塘道472-484號官塘工業中心第一期7樓G室B單位
試食活動
🍗🔥行到去門口已經聞到陣陣香氣,令人食指大動~環境係工廈Feel,7樓G室B,隱世得嚟又幾有格調~🥰窯雞啲皮金黃香脆,仲有少少窯燒嘅焦香味,!🤤肉質嫩滑到不得了,一啲都唔乾,好Juicy!仲要配埋啲獨門醬汁,好滋味呀~🚀嗰隻雞嘅size都係亮點,好大隻!又肥美,絕對啱晒一班friend開心share!🍴🐔仲有最欣賞係,佢會配一對勞工手套同埋幾對膠手套~就算熱辣辣都唔會焫親隻手~可以大家一齊手撕雞~💕🐔

試食活動
同大家介紹一間我嘅加餸飯堂🤤記得第一次買係喺社交平台見到post,之後就變咗成日嚟買★̆̈ 豐味窯雞 $168 食雞最重要係滑嘟嘟,呢隻雞即叫即做,新鮮滾熱辣~外賣用兩層錫紙包好,用咗一個鐘返屋企,依然熱辣辣💯 店家仲準備咗勞工手套同膠手套同辣粉,非常貼心💕打開錫紙嘅瞬間超香,即刻餓了🤤 雞入面釀咗好多洋蔥同香料,令到隻雞好惹味🐥成隻雞都好滑,一撕就爆汁,仲好易拆到骨🍖雞肉食落入口嫩滑又多汁,就算係雞胸都唔會鞋颯颯,越食越上癮❣️📣 溫馨提示:由於製作需時,記得同店家預訂好先過去拎雞。過到去都需要等一等,但絕對值得🥰

★̆̈ 豐味窯雞 $168

📣 溫馨提示:

2025-07-30 0 浏览
網上見倒好多人介紹,但有少少擔心工廈舖會好難搵,好在地址原來方便到笑🤣 落車直行30秒有𨋢上舖!懶人都適合~ 168hkd/隻雞!真.離譜級好味‼️ 👉 皮香肉嫩到夾起會震震震 ,原本店家話翻熱用焗爐200度焗20-15分鐘,但Iby想食脆皮雞,所以剝錫紙焗7分鐘,真係皮脆,而且肉質仍然超級嫩滑👉 秘製醬汁醃到入骨💦 連雞胸都滑溜好癲😳😳👉 $1蚊加購「神級冰粉」完勝甜品店🍧 (Iby平時唔食冰粉都清晒碗!) 仲有個外賣包裝好貼心,完全冇漏汁,好衛生之餘,仲有好好味嘅辣椒粉、勞工手套,同三對即棄膠手套送!⏰ 11:00-00:00 (逢星期一可能唔開)🔥 溫馨提示:晏去真係會賣晒,早啲衝!
網上見倒好多人介紹,但有少少擔心工廈舖會好難搵,

168hkd/隻雞!真.離譜級好味‼️

👉 秘製醬汁醃到入骨💦 連雞胸都滑溜好癲😳😳

👉 $1蚊加購「神級冰粉」完勝甜品店🍧
(Iby平時唔食冰粉都清晒碗!)

⏰ 11:00-00:00 (逢星期一可能唔開)
🔥 溫馨提示:晏去真係會賣晒,早啲衝!
2025-07-29 0 浏览
「可能系全香港最好味既窯雞」觀塘工廈一向都有吾少知名雞店,而小編今次就同帶埋大家黎到觀塘,同大家介紹一間位於工廈入面,沿用傳統窯爐製作窯雞既小店 一 豐味窯雞 @chickendinn_er🌟招牌窯雞 $168(隻)三黃雞大隻得黎肉質肥美,經過窯爐燒製同店家秘製醬汁調味,味道鹹香惹味,皮脆肉嫩,食落相當Juicy,小編真心覺得,豐味窯雞可能系全香港最好味既窯雞🤤👍🏻👍🏻而且店家仲好貼心,系保温袋入面仲附送埋辣粉同手套📍豐味窯雞地址:觀塘工業中心一期7樓G室#觀塘 #豐味窯雞 #窯雞 #烤雞 #留港消費 #支持小店 #覓食觀塘 #食在觀塘 #招牌窯雞 #工廈小店 #為食關注組 #觀塘食乜好 #香港美食地圖 #觀塘工業中心 #觀塘工業中心一期 #九十後行到邊食到邊 #HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
「可能系全香港最好味既窯雞」

🌟招牌窯雞 $168(隻)

而且店家仲好貼心,系保温袋入面仲附送埋辣粉同手套

📍豐味窯雞
地址:觀塘工業中心一期7樓G室

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
試食活動
成日見人分享呢隻豐味窯雞,個個都有讚冇彈,OpenRice上面仲要勁多試食好評😂 但~ 呢隻窯燒雞都的確好好味!當日老竇經過觀塘就上去買雞返屋企加餸😌 窯燒雞好大隻,表面黃金油潤,內裡肉嫩多汁,香噴噴~ 好惹味(✯◡✯) 現在仍只售$168/隻,同上年個價一樣,無加價,真係良心商家♡ 店主會以2層錫紙包實隻雞,還有個保暖袋裝住,保溫效果不錯,個幾鐘頭後食用,都仲係熱騰騰!但啲雞汁就漏咗啲去個膠袋度,唔捨得啲雞汁呀~ 雞汁都好香濃誘人㗎!拌飯一流!下次可以考慮外賣送貨,炎炎夏日上去買雞,辛苦晒老竇🙈

下次可以考慮外賣送貨,炎炎夏日上去買雞,辛苦晒老竇🙈
2025-07-29 0 浏览
觀塘區多美食,好多都隱藏喺工廈入邊。我發掘到一間好正嘅窯雞!選用大大隻三黃雞,夠晒肥美滑溜。窯雞每日新鮮製作,提早預訂先保證有得食㗎。餐廳專做外賣窯雞,保溫錫紙嚴密雙層包裹住,棉手套,食用手套,辣椒粉,保溫外賣袋,餐廳都準備齊全。外賣拎咗返屋企,隔一個鐘打開仲係熱辣辣。手撕搣開真係好開心,肉汁非常多,雞皮微焦香,雞肉軟滑充滿油香,非常正。完美拆成手撕雞之後,連雞胸都咁嫩滑,索晒啲醬汁,更加好味。拆開隻雞之後,發現原來雞裏面放咗好多洋蔥同香蔥,唔怪得浸雞香味特別唔同,特別香。屋企人食完大贊,下次要再encore。上網訂定,包保有貨。👍🏻

上網訂定,包保有貨。👍🏻

2025-07-29 0 浏览
今次去咗觀塘隱世豐記窯雞,真係好有驚喜!佢哋用嘅係三黃雞,隻雞勁大隻,肉質鮮嫩,咬落去好Juicy。窯雞外皮烤得金黃香脆,內裡卻保持咗濕潤,真係完全唔會乾,就算雞胸都係超滑!每一口都好滿足,熱辣辣嘅,食完真係想encore !!😚而且店主真係好好人,仲送埋一碗冰粉做糖水,清涼解膩,啖啖都係甜蜜滋味。冰粉滑滑地,配上啲糖水,簡直係完美搭配,食完雞之後再食糖水,心情瞬間升級!😎整體嚟講,豐記窯雞真係值得一試,無論係雞肉定係甜品,都俾到我一個大驚喜。如果你想食到一隻正宗又好味嘅窯雞,記得去試下呢間!

2025-07-25 234 浏览
終於食到網上大推嘅窯雞🐥原來係咁正㗎 同平時食開嗰啲真係好唔一樣 窯雞真係好正 用傳統窯爐慢火烤 雞皮金黃酥脆 一撕開就爆雞油 肉質嫩滑 連雞胸都唔會柴 仲有淡淡炭香 配秘製醬汁和洋蔥 味道更豐富 即叫即做 新鮮滾熱辣 食到停唔到口 😋就算拎咗返屋企都要一個鐘 但係因為包住錫紙都完全保留到嗰種溫度同埋肉質嘅鮮味 仲準備埋隔熱手套同埋膠手套好細心🥰朋友都話好好食 去到要等一陣,因為佢真係即刻整,但係冇乜所謂啦,起碼新鮮啲同埋熱辣辣
終於食到網上大推嘅窯雞🐥
原來係咁正㗎 同平時食開嗰啲真係好唔一樣
窯雞真係好正 用傳統窯爐慢火烤
雞皮金黃酥脆 一撕開就爆雞油
即叫即做 新鮮滾熱辣 食到停唔到口 😋
2025-07-24 0 浏览
Happy Friday ☔️ ,去朋友家開Party ! 我早有準備,一早預訂了一間隱藏在觀塘工業中心一期的「豐味窯雞」。據說這間外賣專門店的窯雞香氣撲鼻、皮脆肉嫩,還日賣過百隻! 抵達觀塘工業中心,到達7樓店舖位置。 一推開門,是簡樸的廚房,空氣中卻瀰漫著令人垂涎的烤雞香氣店員熱情地遞上剛出爐的窯雞,包裝在雙層錫紙和保溫袋裡,還貼心地附上膠手套和勞工手套🧤。 回到家,大家迫不及待地打開錫紙,金黃色的窯雞猶如一件藝術品,散發著誘人的光澤,香氣瞬間席捲整間屋子-🔸招牌窯雞這隻窯雞選用三黃雞,肉質本身就帶有濃郁的雞香。經過店家秘製醃料醃製,再以傳統窯爐高溫烘烤,外皮烤得金黃酥脆,輕輕一撕,皮肉分離,散發出陣陣香氣。雞肉嫩滑多汁,咬下去時,肉汁在口中爆發,帶著微微的鹹香和草本調料的餘韻,令人回味無窮。錫紙包裹的設計不僅鎖住了雞汁,還讓雞肉保持溫熱,絲毫不顯乾柴。特別值得一提的是,雞翼尖部分烤得特別香脆,帶點微焦的炭香,簡直是整隻雞的亮點!搭配店家提供的辣粉,增添了一絲刺激的風味,對於愛辣的朋友來說絕對是加分項-不得不提的是,店家推出的$1冰粉活動,簡直是炎炎夏日的救星!冰粉質感Q彈,入口即化

🔸招牌窯雞

不得不提的是,店家推出的$1冰粉活動,簡直是炎炎夏日的救星!冰粉質感Q彈,入口即化,帶著淡淡的甜味和清涼感,完美為這頓雞肉盛宴畫上句號

作為外賣專門店,豐味窯雞的環境非常簡單,沒有堂食空間,但店員的服務態度令人印象深刻。從訂購到取貨的過程十分順暢,支援WhatsApp和其他平台下單,方便快捷。包裝細心,雙層錫紙和保溫袋確保食物送到時依然熱辣辣,連手套的細節都考慮周到,讓人感受到店家的用心

2025-07-24 286 浏览
之前喺觀塘返工嘅朋友推介,試過一次呢間嘅窯雞,覺得幾嫩滑,連雞胸都唔鞋、有肉汁。今次去開觀塘就順便買隻返屋企。水準keep到喎,同上次一樣用兩層錫紙包得好密實又保溫,成個鐘後返到屋企都可以即食。隻三黃雞好墜手,相當大隻,據講係選用兩斤重嘅三黃雞新鮮製作,不含激素、色素、防腐劑。戴好膠手套同勞工手套後就拆件上碟,見到雞身入面塞滿醃料。總體嚟講稱得上鮮嫩多汁,調味亦剛好。最欣賞係肉質,好多時雞脾肉同雞胸肉嘅分別會好大,雞胸會鞋口得多,亦會偏乾,但呢隻窯雞就冇呢個問題,當然雞脾肉一定會嫩滑啲,但雞胸肉都唔算鞋,真心唔錯👍🏻下次再去開觀塘嘅話會再買返屋企加餸。