2022-12-09
因為有幾張海港城嘅餐飲coupon就嚟過期, 就同屋企人一齊嚟到呢間都幾多好評嘅專食上海菜嘅餐廳食晚飯大閘蟹趁住大閘蟹季嗌咗兩隻試下,我哋嗌咗兩隻細size,都要268蚊一隻,價錢偏貴,侍應會上埋蟹剪同埋蟹醋,不過開完蟹發覺蟹膏唔多,呢個價錢有少少失望🥲石鍋竹笙蟹粉燉豆腐用石鍋上熱辣辣正呀,食到粒粒好香嘅蟹粉,豆腐好滑,竹笙大條又爽脆,呢個用嚟送飯一流蜜汁脆鱔前菜,甜甜地少少脆口,食落幾開胃,不過就唔係好食得出係鱔紹興醉雞都係前菜,紹興酒味幾香幾濃,雞件都幾滑,呢個幾好味,不過份量多啲就好喇鐵板上的小籠包(5隻)用鐵板上嘅小籠包真係第一次見, 佢似係小籠包同生煎包嘅混合版,個底有啲脆脆地,啲汁冇咁易流出嚟,呢個我覺得幾好食上海粗炒麵幾濃味,食落有啲偏甜,有啲肉絲同埋椰菜不過份量唔多,味道普通海派回鍋肉味道都係偏甜,食落普通唔特別本幫糖醋小排骨食落乾爭爭同好韌,唔好食🥲百步蔥油餅完全冇蔥油香味,乾爭爭似咬緊麵粉😥鮮肉鍋貼(3隻)味道普通冇特別最後埋單未扣coupon人均400蚊,扣咗就300蚊,但呢個價呢個味道就覺得唔係好值,如果正價食應該唔會再嚟😂#foodie #尖沙咀美食 #大閘蟹
大閘蟹
石鍋竹笙蟹粉燉豆腐
蜜汁脆鱔
前菜,甜甜地少少脆口,食落幾開胃,不過就唔係好食得出係鱔
紹興醉雞
鐵板上的小籠包(5隻)
上海粗炒麵
海派回鍋肉
味道都係偏甜,食落普通唔特別
本幫糖醋小排骨
食落乾爭爭同好韌,唔好食🥲
百步蔥油餅
完全冇蔥油香味,乾爭爭似咬緊麵粉😥
鮮肉鍋貼(3隻)
味道普通冇特別
#foodie #尖沙咀美食 #大閘蟹 #上海菜 #海港城 #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger