2010-03-22 476 浏览
中午因未能等位飲茶,我們便walk-in食晚飯。現場環境真是十分”酒樓”,很嘈吵很像午市飲茶。今晚是一個快餐式的晚餐: 亂中有序(相片反映上菜次序)、先快(10分鐘內依亂次序上哂前菜及熱食,欠灼菜)、後慢(繼續欠灼菜,來了所有甜品良久,灼菜終於”千呼萬喚始出來”),哈,唉... 1.紅酒: “開車前- 猛飲!!”… 講笑啦,別做遺憾事,每人小半杯夠了,怕酒精超標中埋阿sir random check就弊了。紅酒味道一般,聊勝於無,不過酒杯有些污糟(桌布也是污糟)。2.花膠排翅: 花膠幾挺身爽口,比翅仔好食,湯也ok。3.粉皮白雲蝦&藍莓鵝肝紅黃茄: 粉皮很滑,白雲蝦就差過自己煮,配日本豉油芥辣有些勉強。藍莓鵝肝紅黃茄是沒有藍莓味的,鵝肝很凍沒味,紅黃茄卻很甜可口。4.柚皮鵝掌: 味道較淡啊…鵝掌很瘦啊…5.蒜茸蒸半邊龍蝦配意粉: 龍蝦size較細,意粉份量少,蒜茸汁ok開胃啦。6.低糖子薑糕: 糕身軟黏著碟子,終於”叉”倒它來食,薑味濃好味呀!7.燕窩蛋白: honey吃一口又棄下,又要我這milk-lover食埋。質地稠而滑,ok。8.上湯菜心: 登登登登! 是我們、鄰桌,及鄰桌:

1.紅酒: “開車前- 猛飲!!”… 講笑啦
2.花膠排翅: 花膠幾挺身爽口,比翅仔好食,湯也ok。
4.柚皮鵝掌: 味道較淡啊…鵝掌很瘦啊…

!
8.上湯菜心: 登登登登! 是我們、鄰桌,及鄰桌: “千呼萬喚始出來”的! 它的上湯很清甜與菜心很配,幾好。
9.另送芝麻糊: 想不到有驚喜! 芝麻很濃味,很香

或因”福如東海”,今晚有至少3桌大家庭來東海”壽比南山”唱生日歌! 若它能改善服務會更好呢!
紅酒, 花膠排翅
粉皮白雲蝦, 藍莓鵝肝紅黃茄
鵝掌, 龍蝦配意粉
子薑糕, 燕窩蛋白
菜心, 芝麻糊
2010-03-21
鵝掌, 龍蝦配意粉
子薑糕, 燕窩蛋白
菜心, 芝麻糊
2010-01-07 178 浏览
Cannot believe the service they have, we have been ordering spring rolls and fried rice for 3 straight days (around 12:30pm) and was told since Monday (first order) we cannot order in advance and they will always do it when they recieved the order and will take only 15mins to cook.today (Thursday) we order 4 boxes of spring rolls and 2 boxes of fried rice and was told will be ready in 15 mins and after 15 mins goen to pick up and only told to wait another 5mins, but since the company wants more

today (Thursday) we order 4 boxes of spring rolls and 2 boxes of fried rice and was told will be ready in 15 mins and after 15 mins goen to pick up and only told to wait another 5mins, but since the company wants more spring rolls we called again around 12:50pm and was told by the female staff it will take 45mins to cook (cannot believe it) and after talking to the female staff on the phone for 5mins, got fed up and went to the restaurant order the food with a straight face and was told to wait for 15 to 20mins.

The Restaurant was less then half full at the time and I didn't say anything regarding I call earlier so I walked around the place with a straight face and was looking at the customers and staff around then female cashier told to to sit and wait I told her (talk very loud) I been sitting all day at the office and was tired of sitting around and kept walking and looking at the customers................ less then 10 mins the order was ready.

I had told the manager regarding the phone call and she kept saying sorry and she explained at the time when we are busy it will take longer to cook, I hold up the food and said why only 10mins if I waited around and takes 45mins to cook if ordering by phone and the restaurant is only half full and still takes 45mins to cook 3 boxes of spring rolls !!! even rush hours doesn't take 45mins to cook 3 boxes of spring rolls !!! she kept saying sorry and said next time expect to wait for 30mins during rush hour.
2010-01-07
2009-12-01 99 浏览
今晚是慶祝大佬壽辰PART II,上年HCL未能吃飯一起慶祝,今年亦未能齊人,但這一餐總不能走了他的,所以便約好要來吃一頓了。討論了一會要吃什麼,結果我說不如吃大閘蟹吧! 因為想起之前看食評好像說過這裡的大閘蟹餐也吃得過,大佬當然沒有異議! 我於一星期前已打來BOOK檯了,因為害怕那個套餐已過期而且驚很多人來吃。我們早了來到,她們也立即安排位置給我們坐,發現十檯有九檯客也和我們一樣是叫那個$260位的套餐。這個餐不收加一,茶水等等,雖然大佬說$260已包在內,不過這樣感覺良好嘛,哈哈,好像很便宜似的。這個餐真的有頗多東西,勝在份量不大,而且慢慢分長時間來吃,所以不會有很飽很辛苦的感覺。整頓飯吃了兩小時,我想有一小時我也是在剝殼的,哈哈。魚翅佛跳牆是真的挺好的,非常足料,味道夠濃,真的沒有偷工減料! 不過有點點似味精的感覺,但材料倒是真材實料的。我最鍾意蟹粉蒜茸包,因為d蟹粉好正! 份量都好多,味道也很鮮味! 配蒜蓉包很不錯,不過蒜蓉包再脆一點應該會更加好。佢下面有個爐整熱d蟹粉,唔會等佢凍哂乾哂,非常好!蟹粉小籠包都ok,但唔係特別出色。雖然食得出真係有蟹粉而且都幾香,不過個皮真係幾厚

蟹粉小籠包都ok,但唔係特別出色。雖然食得出真係有蟹粉而且都幾香,不過個皮真係幾厚下。而且唔係好多湯汁,所以唔算係特別好。大閘蟹一人兩隻,一隻好一隻唔好。開頭個隻無咩料,即係蟹膏好少而且好細隻下。第二隻好d,雖然唔係大隻左好多,但真係好多蟹膏而且好香,不過如果再多d蟹肉就好啦。

烏冬都可以,覺得夠濃味喎,好多蝦干,成碗野幾香。烏冬當然唔係好靚唔係好彈牙,不過由於湯底幾好,所以都唔係唔可以接受。

薑茶湯子好鬼辣呀,冬天驅寒剛剛好,不過我食左大半都頂唔順投降啦! 而且佢俾個d唔係丸子,係蕃薯,感覺好似食緊蕃薯糖水咁。

服務好好,個經理哥哥好識睇情況同人換碟送上食物等等。而且又有禮貌,又願意幫我地影相。

雖然食物質素唔係勁好,不過$260唔加一唔加任何野都算係咁,總算值得一吃呀。最緊要都係希望生日既人開開心心姐。
佛跳牆
蟹粉
小籠包
烏冬
2009-11-26 85 浏览
咁耐都冇食過大閘蟹,今年見個個都話去食...所以就約埋幾個朋友去東海食啦!上網睇人地d食評都話東海唔錯...所以今次就黎會一會佢先得啦!1.佛跳牆: 好足料,好好味!好想再黎一round2.蟹粉小籠包: 因為掛住飲湯,d小籠包開始凍但都幾好食,每人有2粒3.蟹粉蒜茸包: 搵個蠟燭一路heat住d蟹粉幾好諗頭,估唔到咁查麵包都幾好食4.大閘蟹 : 第一隻來的時候仲熱乎乎..好難先拆得掂d殼,係蟹公不過都有糕幾好食!第2隻好快就送左黎..我地仲食緊第1隻..so之後我叫佢整返熱比返我地! 5.手打烏冬 : 淡而無味,d烏冬一d都唔好食..完全唔似手打烏冬咁彈牙 6.娃娃菜: 一碟咁無誠意既白灼菜影衰晒成個餐...加幾粒鹽d菜唔好黃金金咁都得掛~好流的一個菜 7.薑茶丸子: 我覺得夠味,夠薑,稍嫌甜左少少8.壽包: 見到附近都幾多人有叫..雖然我地冇人生日都叫左幾個黎試下...又幾好食wor..成隻黃0家!我覺得服務都唔錯..d人行過你叫佢都立即幫你換碟or整野...所以overall來講..我覺得好good有機會都會再黎食0家~但唔知小菜得唔得既呢??提外話...佢入邊有tv...不過竟然

1.佛跳牆: 好足料,好好味!好想再黎一round

7.薑茶丸子: 我覺得夠味,夠薑,稍嫌甜左少少

有機會都會再黎食0家~但唔知小菜得唔得既呢??

提外話...佢入邊有tv...不過竟然係一直都播緊東海既廣告冇得睇電視,一大敗筆
足料好好味~
都幾大隻..味道幾好
幾特別...蒜茸包好脆
熱辣辣..有糕..有黃..有肉...不錯
淡而無味
差, 白灼菜..好差! 一大敗筆
好好味..好大隻
熱辣辣..有糕..有黃..有肉...不錯
好好味..好大隻
夠晒薑味..味道好
2009-11-04 62 浏览
又到食大閘蟹時間,星期一約埋老友去嘆下﹗講左幾個月,格左好幾次價,最後揀左......尖東既東海,七點去到現場所見所有人都係食蟹餐﹗我地點左個$260既蟹餐,包兩隻蟹,都幾多野食﹗東海連個碟都整埋係大閘蟹,好鬼靚呢﹗先上的是魚翅佛跳牆﹗湯頭清甜潤,內有大瑤柱、花膠、魚翅群、花菇等﹗用料夠多又夠入味﹗同友人大讚呢個佛跳牆做得很不錯﹗絕對不是什麼生粉水蟹皇翅之流﹗跟住係一人兩隻蟹粉小籠包﹗小籠包都幾大隻,多汁,蟹粉亦多入口濃甜味美,唔錯﹗主角到喇﹗大閘蟹公﹗開蓋未算爆油爆膏﹗蟹肺夠白亦清,睇住佢地有人0係出面即叫即蒸,新鮮﹗蟹膏金黃,入口又甘又香﹔大量蟹精雪白呈半透明狀,黐得口腔滿佈濃香。那種香氣在口內繚繞的感覺真不是文字能形容,愛吃蟹公的朋友必明其中道理‧精華不在殼,聚在蟹爪上﹗套餐無酒水包,我地兩個叫左瓶細花鵰仔$60助一助興,易入口帶梅子香,配蟹食一流﹗黎祥哥做佢地代言人﹗第二隻蟹0的精仲多過第一隻,只管食及感受,不拍照了﹗套餐包油菜一碟﹗仲有蟹粉蒜蓉包蟹粉唔係好多,不過配蒜蓉包可以達到香上加香的效果﹗仲包多個咩手打烏冬,呢個好流,味道仲差過油渣麵﹗甜品當然係蕃薯薑糖水,飲完成身暖哂
又到食大閘蟹時間,星期一約埋老友去嘆下﹗
講左幾個月,格左好幾次價,最後揀左......

尖東既東海,七點去到現場所見所有人都係食蟹餐﹗

我地點左個$260既蟹餐,包兩隻蟹,都幾多野食﹗
東海連個碟都整埋係大閘蟹,好鬼靚呢﹗

先上的是魚翅佛跳牆﹗

跟住係一人兩隻蟹粉小籠包﹗
小籠包都幾大隻,多汁,蟹粉亦多入口濃甜味美,唔錯﹗

主角到喇﹗大閘蟹公﹗
開蓋未算爆油爆膏﹗
蟹肺夠白亦清,睇住佢地有人0係出面即叫即蒸,新鮮﹗
精華不在殼,聚在蟹爪上﹗

黎祥哥做佢地代言人﹗
第二隻蟹0的精仲多過第一隻,只管食及感受,不拍照了﹗

套餐包油菜一碟﹗

仲有蟹粉蒜蓉包
蟹粉唔係好多,不過配蒜蓉包可以達到香上加香的效果﹗

仲包多個咩手打烏冬,呢個好流,味道仲差過油渣麵﹗

甜品當然係蕃薯薑糖水,飲完成身暖哂﹗
門口有隻巨蟹,記住要影相留念﹗

整體來說主角蟹很滿意,雖然每隻都係四兩多少少左右,不過味道很好即叫即蒸﹗又會分開上枱食完一隻又一隻,服務態度很好﹗
佛跳牆不欺場用料好又清甜,正﹗
$260蚊在全港的套餐來說都算很便宜了,月尾等我再約食家來食多次先﹗

更多相:
蟹黃蟹精相當豐腴,正﹗
蟹粉蒜蓉包
  • 大閘蟹
2009-08-14 35 浏览
是日公司有宴會, (在次次上深圳食飯的酒樓....決定不寫食評), 一早便有order, 為老細牛一, 買下一盤壽包, 擦鞋地賀一賀其生辰. 一早10點鐘, 未正式開門便落大order. 廚房都感覺怪怪的, 走出來問問是否即刻要.拿了包, 回公司收拾工作上同非工作上的東西, 乘車北上. 到夜晚, 才交由深圳那家酒樓蒸熱. 東海的壽包, 聞名港九的. 白蓮蓉加上蛋黃. 咬落香甜, 最小心要留意蛋黃油. 非常油的蛋黃心, 手揸得不好, 真的會流出來的. 不過份量之大, 一人只有胃口吃一隻. 東海的壽包, 完全值得特登走來買.

$301 (其他)
2009-06-24 8 浏览
按mom的指示, 今年要去呢間東海做節...我同細佬都對這裡沒有特別preference, 認為大把地方好食過佢, 不過..., 受中央指示, 無計 (上有政策, 下冇對策!!!)蟹粉小籠包: 比想像中大過, $12每人一個當appetizer都ok, 但蟹黃不夠甘香(可能唔當造, 非戰之罪)桂花瑤柱: 話佢係炒芽菜會比較貼切佛跳檣翅: 湯不濃郁, 一d都唔好食...咁樣一盅嘢值$198???沙律蝦球: 當晚最好味的一碟餸(但偏淡)總括來說, 呢度食味偏淡, 十分適合老人家服務一般: 細佬那邊枱陷了下去, 侍應還把食物放在那兒.. 第一次接得住, 無事, 之後第二次, 仲放個翅响果度, 結果倒了一些翅湯出來, 雖然侍應講咗唔好意思, 但真係唔expect會有咁嘅事發生; 我感慨依家的服務很多都無heart, 唔夠仔細同d friend 就肯定不會嚟呢度law
按mom的指示, 今年要去呢間東海做節...
不過..., 受中央指示, 無計
(上有政策, 下冇對策!!!)
桂花瑤柱: 話佢係炒芽菜會比較貼切
沙律蝦球: 當晚最好味的一碟餸(但偏淡)
總括來說, 呢度食味偏淡, 十分適合老人家

同d friend 就肯定不會嚟呢度law
鷄(半隻)
蟹粉小籠包
脆皮炸鮮奶
沙律蝦
2009-04-20 35 浏览
又是星期六, 又是H&K相約飲茶的時候, 今次K話事, 選擇了東海點吃了的食物不多壽包==>包中間有蛋黃一大個,但白蓮蓉不夠香,郤軟滑,水準只是一般擔擔麵==>水準低於一般炸雲吞==>有4大隻,餡料有蝦,好脆,水準高於一般,配的汁味道都幾好鮮蝦菜餃==>水準及味道都是一般總括來說各方面水準都是一般 !

點吃了的食物不多

擔擔麵==>水準低於一般
鮮蝦菜餃==>水準及味道都是一般

總括來說各方面水準都是一般 !
2008-11-26 30 浏览
本身近幾年都有出去酒樓食大閘蟹, 但都係鍾情 "東海", 因為好味至於, 又抵食~今年所有餐仲免茶芥及加一, 真係超值~** 蒜蓉包好脆, 加埋 蟹粉 搽上去, 真係好惹味~** 蟹粉小籠包好足料** 每位 2 隻大閘蟹, 1 隻勁多膏, 1 隻就普通, 不是太多膏** 值得一讚係個烏冬, 真係超級彈牙, 好好味~

今年所有餐仲免茶芥及加一, 真係超值~

** 蒜蓉包好脆, 加埋 蟹粉 搽上去, 真係好惹味~

** 蟹粉小籠包好足料
** 值得一讚係個烏冬, 真係超級彈牙, 好好味~

套餐內食品
蟹粉搽於蒜蓉包上, 超脆超好味~
好多膏, 好正!!
薑茶湯丸, 夠晒薑, 一流
蟹粉搽於蒜蓉包上, 超脆超好味~
好多膏, 好正!!
薑茶湯丸, 夠晒薑, 一流
  • 大閘蟹
  • 蟹粉小籠包
  • 手打烏冬
2008-11-15 30 浏览
友人話今年D大閘蟹套餐平咗好多, 又好好食, 心思思想試吓. 我覺得食蟹有好多選擇, 例如蟹粉小籠包, 蟹肉意粉,自助餐長腳蟹…等等, 乾手淨腳, 唔明白點解D人鍾意食鬼咁麻煩的大閘蟹, 所以做咗少少功課先去食大閘蟹套餐.點解食蟹?中醫認為蟹有散瘀血, 解漆毒,通筋絡,抗結核, 續筋骨和催產下胎等功效.(註1)什麼人唔好食蟹?蟹不可與柿子同食, 容易引發腹瀉. 脾胃虚寒者應少食.胃痛,傷風,感冒, 易過敏者, 患有冠心病,高血壓,動脈硬化亦不宜多食. (註2)再睇吓食評, 就決定去東海食個$288大閘蟹套餐:蟹粉蒜茸包: 每人兩片, 幾得意蟹粉小籠包: 每人兩個, 皮薄 鮮甜,.有肉汁, 令人回味!濃湯巴楚菇燉翅: 有花膠, 有翅,加埋幾寸長, 非常美味.大閘蟹 :-每人兩隻, 肉質新鮮, 唔加任何調味,也很滋味. 津白:腍得有少少爽.一掃而空.牡丹蝦手打烏冬 : 公仔麺味精湯底, 完全唔掂. 我提議菊花茶烏冬(熱食)或者花彫酒烏冬(涷食), 配合時令. 又有創意 薑茶芝麻湯丸:夠薑, 定能驅寒.蟹粉小籠包一隻賣$25, X4 = 100, 大閘蟹一隻賣$90, X4 =360,
點解食蟹?
什麼人唔好食蟹?
再睇吓食評, 就決定去東海食個$288大閘蟹套餐:
蟹粉蒜茸包: 每人兩片, 幾得意
濃湯巴楚菇燉翅: 有花膠, 有翅,加埋幾寸長, 非常美味.
津白:腍得有少少爽.一掃而空.
牡丹蝦手打烏冬 : 公仔麺味精湯底, 完全唔掂

薑茶芝麻湯丸:夠薑, 定能驅寒.
蟹粉小籠包一隻賣$25, X4 = 100, 大閘蟹一隻賣$90, X4 =360, ….所以計吓數就知道大閘蟹套餐抵食啦.
菜式好似唔係好多, 但食吓等吓( 食完一個菜才上下一個菜) 足足食咗三個鐘, 仲好鬼飽呀!
(註1 & 2 : 食在凡間, 朱振藩著)

幾得意的 蟹粉蒜茸包
非常美味的濃湯巴楚菇燉翅
唔加任何調味,也很滋味!
公仔麺味精湯底, 完全唔掂!
幾得意的 蟹粉蒜茸包
非常美味的濃湯巴楚菇燉翅
唔加任何調味,也很滋味!
2008-10-27 134 浏览
上星期六真係過得好充實,充實到有d趕時間...放工就去左旺角街市入面既中國冰室食野.因為有人話就來要拆,所以要來食野影相...不過我覺得食物都係麻麻所以都無影到相...後來就去左花墟再回家整左鬆餅同曲奇又趕住出門去食大閘蟹.今次去左東海食套餐.每人先來個唔知咩翅湯先..不過唔好太期望有咩魚翅啦都係翅邊唔俾好過俾啦..每人2粒蟹粉小龍包..這個就好味啦個皮又薄入面有多汁唔錯, 仲有這一個我最唔識欣賞就係蟹粉配蒜容包...老實講咁樣食d蟹粉真係覺得佢幾腥成個套餐我最唔喜歡就係這道菜.跟住主角到啦每人有2隻大閘蟹...雖然細細隻,不過我覺得味道唔錯又多膏...不過其實我食完一隻已經覺得好夠皮,可能我唔算太喜歡食蟹既人..嫌麻煩呀.最後就係烏冬,白灼菜同埋薑茶湯丸...特別一提真係個烏冬,好煙un好好味....大家對大閘蟹有興趣都可以去試下這個套餐...我覺得都算幾抵架..每人都係$288...(免除所有咩茶芥,加一架)

跟住主角到啦

上網見到Lee個$288餐唔使加一茶芥就去試下http://www.eastocean.com.hk/hairycrab.html個翅D湯好好味, 落足料, D翅同花膠的份量都好足蟹粉小籠包OK la, D皮做得幾好, D餡咸左少少蒜蓉包好好食, 蟹粉夠晒熱兩隻蟹分開上, 唔會凍, 唔算好爆膏, 不過都OK la, 菜~ 普通烏冬好彈牙薑茶湯丸超正, 夠熱又夠薑味最欣賞佢有個爐坐住壺茶, keep住夠熱服務一流, 有禮貌, 反應快特別要讚下廁所的嬸嬸, 好親切, 好細心總括來講~ 以服務同食物來講, 一個字"抵"
上網見到Lee個$288餐唔使加一茶芥就去試下

個翅D湯好好味, 落足料, D翅同花膠的份量都好足

蟹粉小籠包OK la, D皮做得幾好, D餡咸左少少

蒜蓉包好好食, 蟹粉夠晒熱

兩隻蟹分開上, 唔會凍, 唔算好爆膏, 不過都OK la,

菜~ 普通

烏冬好彈牙

薑茶湯丸超正
, 夠熱又夠薑味

最欣賞佢有個爐坐住壺茶, keep住夠熱

服務一流, 有禮貌, 反應快

特別要讚下廁所的嬸嬸, 好親切, 好細心

總括來講~ 以服務同食物來講, 一個字"抵"
2008-10-23 69 浏览
我地兩位去搵大閘蟹食, 選擇有二: 東海及鴻星雖然知道鴻星好多人book, 口碑唔錯, 主要原因相信是抵食, $298有三隻蟹及好鬼多碟菜, 但其實加得一及茶芥來, 起碼$340一位, 純個人角度, 食大閘蟹是享受為主, 所謂一隻起兩隻止(太多亦太寒, 我識有人食到感冒), 物以罕為貴, 給你三隻蟹, 往往只是浪費(當然有些人只食糕, 就無得講啦!), 只是心理覺得抵(這正是香港人的心態, right?), 我食兩隻蟹已經覺得筋疲力竭, 兩隻蟹連箝連腳成幾十部份, 給我第三隻我也沒本事吃!講價錢:兩位去東海食蟹有兩個選擇, 一個餐是$288一位, 另一個是$398一位, 相差$110, 可能這裏是遊客區(我看見很多外國人, 日本人, 鬼佬都好多), 所以他們大多較富貴, 選了$398餐, 分別是燉翅變了佛跳牆及多了一壼花彫酒, 我們就最寒酸了, 只吃$288一位那款, 價錢方面其實平鴻星很多, 因為$288 已包加一及茶芥, 無多無少, 兩位盛惠$576 (面對金融海嘯, 我一毫子貼士都無畀, hehe).講上菜次序:燉翅一人一碗 (唔錯, 有花膠, 真的有排翅, 不是生粉水, 可能
我地兩位去搵大閘蟹食, 選擇有二: 東海及鴻星

講價錢:

講上菜次序:
燉翅一人一碗 (唔錯, 有花膠, 真的有排翅, 不是生粉水, 可能係d味精好野, 呃倒我!) -> 蟹粉蒜茸包四片(有特色) -> 蟹粉小籠包四隻 -> 兩隻大的大閘蟹 -> 十五分鐘後, 再來兩隻較小的大閘蟹 -> 一碟津白(時蔬) -> 兩碗手打烏冬 -> 兩碗薑茶芝麻湯丸,每碗兩粒

講大閘蟹:
那兩隻大閘蟹, 其實是一大一小, 先來大後來細, 不知道鴻星會不會一次過來兩隻(甚至三隻, 因為這裏好像兩小時內要完成整個蟹宴, 仲好full O忝, 用兩小時食三隻蟹, 對我來說是沒可能), 相差一段時間來兩隻蟹是必需的, 涷了味道會差點兒, 不過可能我食得慢, 雖然兩隻蟹到枱的時間相隔十五鐘左右, 但我也不及食完整隻大蟹, 小蟹便到, 大閘蟹內的蟹糕出奇的多(大小的也是, 真厲害), 連箝也有糕啊, 配上有酒味的醩, 真的要 thanks god. (不過最後有些較細的腳, 我也放棄了

講蟹粉蒜茸包:
這味菜很特別, 有創意得來, 非常極之好味, 上枱是一碟蟹粉及一籃蒜茸包(4 pcs), 為免蟹粉會變涷,侍應會將那碟蟹粉放在原先用來燙茶的蠟燭小爐上, 還會說到, 「兩位請將蟹粉搽上蒜茸包一同吃。」在未吃前, 心想那四小塊蒜茸包應當也搽不完這些蟹粉了,我便將兩塊較大的蒜茸包先塗滿蟹粉, 一塊給女友, 一塊給自己, 方才發覺已經塗去超過六成的分額, 放入口裏的感覺是, 蒜茸的蒜和蟹粉的香簡直配合得天衣無縫, 雖然盛下的那兩片蒜茸包只屬較小的, 但是餘下來的蟹粉當然是不足夠以將其塗滿, 我惟有連碟邊的蟹粉也刮去及那些碟內不知是油是汁的東西也塗在上面, 美味感覺令我口水還在流啊!

講服務:
可能是在遊客區(洲際隔離), 服務是一流的, 不過我厭他們太體貼, 我在食蟹的同時, 又在吃烏冬, 令侍應哥哥誤以為那隻大蟹碟阻住我, 還說要幫我收, 其實我還有很多蟹腳未食.

講地點:
尖東站J 出口往新世界中心, 由尖沙咀站出閘行地底路也只需五分鐘便到新世界(比起中環站至香港站那段長路好得多), 不是那麼遠, 我收銅鑼灣, 所以搭港鐵在尖沙咀站出閘, 也非常方便, 沙田大圍的朋友就更快捷, 駕車的朋友更好, 因為惠顧滿二百元有兩小時免費泊車及第三小時半價。

酒樓:
環境唔錯, 新世界中心不是那麼多人, 行得好舒服, 酒樓座位寬闊, 食得舒服, 傾計也ok (酒樓當然唔會太靜, 但比起旺角銅鑼灣區, 算好好啦!)

結論:
平衡各方面, 食大閘蟹, 我都推介新世界東海, 可能我不大食, 所以分量都ok.
  • 生拆蟹粉蒜茸飽
2008-06-14 11 浏览
近數次家庭聚會都是在這裏飲茶。每次都係吃至杯盤狼籍,不吃飽就誓不罷休...牛什、黄橋燒餅及燒腩仔是每次去都必叫之選。牛什每次吃都不會叫人失望,炆得夠入味,牛肚質感夠淰,腸沒有異味,但所有內臟加埋都不及蘿蔔那樣出色,更淰更入味;燒餅做得比從前差了,但確實係自此一家嘅招牌,仍是吃得過;燒腩仔肥瘦分明,皮依舊脆,肉亦帶點鹹香,真的有點水準...其餘普通嘅腸粉、蝦餃及燒賣等傳統點心亦不太差。燒賣不光只是吃蝦,豬肉餡啄得紥實,很不錯...每次去都發現有新設計嘅點心。今次吃到的菠蘿雞批味道就很古怪了,以菠蘿包皮嘅做法去做傳统嘅雞批,味道完全不協調,還是將兩者分開為妙....雖則如此,單論飲茶吃點心,這裏還是來得過的....

雖則如此,單論飲茶吃點心,這裏還是來得過的....
2008-05-31 22 浏览
Sogo最後一日大減價 ,有嘢要買順便過嚟呢度飲茶。點咗五籠點心,發覺最好食既都係黃橋燒餅。外皮鋪滿芝麻又夠脆,鬆化得嚟又唔油,細細個食落唔會太漏。蔥同豬肉餡料又配搭得恰到好處,是我的心水推介。芋蓉包、蟹粉小籠包、四季豆帶子腸粉、蝦餃都唔錯,不過其實價錢都唔平,大排檔小食都要成六十蚊一碟,好鬼貴。唯一要彈既就係侍應服務麻麻哋,無乜笑容,收得這個價錢,應該有更好既服務啦。
Sogo最後一日大減價 ,有嘢要買順便過嚟呢度飲茶。

• 黃橋燒餅