2017-05-22 235 浏览
聽講日本既蜜瓜包係香港開分店 見到好多人都好瘋狂 個個都話去食咁今日去開銅鑼灣 我朋友話帶我去試下 去到門口 幸運地唔使排隊 (可能因為落雨)由俾錢到收貨 唔使10分鐘 好快手未食之前我以為個包係蜜瓜味 原來只係個外型似蜜瓜包:食落口 個皮都幾脆 但係好甜雪糕: 雲尼拿味好重 但係可能香港太熱啦 雪糕好快溶 好難可以一啖包一啖雪糕咁食總括黎講 還可以

由俾錢到收貨 唔使10分鐘 好快手

雲尼拿蜜瓜包

未食之前我以為個包係蜜瓜味 原來只係個外型似蜜瓜

包:食落口 個皮都幾脆 但係好甜

總括黎講 還可以
2017-05-21 158 浏览
我不知道世界第一好吃的雪糕是什么,但这个肯定对得住他的大名!世界第二好吃!我一直以为冰火两重天的吃法已经很普遍了,好奇他到底哪里好吃。就在总统戏院前面,很好找!我点的云呢拿味,店员主动问我要不要淋朱古力酱,我要少少不会太甜,没影响,雪糕和菠萝包合在一起入口原来可以这么夹,云呢拿不会太甜,衬出曲奇菠萝包的牛油香,雪糕很滑,菠萝包外层又焗到很脆,没想过这两种高热量的配搭居然不腻,而且我是吃完饭就过来朝圣的哦,拿到手赶紧吃啊
2017-04-18 291 浏览
晚飯後,朋友說想試這個世界第二的蜜瓜包,就來撞撞運氣(朋友說上次人很多所以買不到)。很幸運今次人不多,只是等了約五分鐘就買到啦。佢有三個味道選擇,最終我簡左綠茶味。到手後很快拍了張照就食啦新鮮出爐,真的很好食,脆脆的外皮加上濃味的雪糕。但綠茶味有點搶左包本身的甜味,食多幾啖後會一點覺得太甜。我想下次試試原味,應該會更好味。當天唔算凍(25度左右),但食到一半時,雪糕開始溶化了。最後只好急急地向口中塞xddd。我想食這個包還是冬天寒冷時食好些

$38 (其他)
2017-04-15 139 浏览
東京出名嘅蜜瓜包黎左香港梗係要去朝聖啦至於點解會叫第二好味咁得意嘅?朋友話係因為老板認為教自己做蜜瓜包方法嘅師傅先係第一名,所以佢開店時就話自己做嘅蜜瓜包係世界第二好吃聽完後覺得店長確係尊師重道講返個包,蜜瓜包最吸引的地方在於溫暖包入面夾住凍冰冰嘅雪糕基本上去到個個都係會嗌招牌嘅雪糕蜜瓜包雪糕有抹茶,朱古力同雲呢嗱味~當時抹茶味賣哂,所以同朋友嗌左朱古力同雲呢嗱味各一~因為雪糕同菠蘿包好味,所以加埋都係好好味,不過以$38一個嘅價錢黎講,抵唔抵食就見仁見智啦
東京出名嘅蜜瓜包黎左香港梗係要去朝聖啦

至於點解會叫第二好味咁得意嘅?

聽完後覺得店長確係尊師重道

講返個包,蜜瓜包最吸引的地方在於溫暖包入面夾住凍冰冰嘅雪糕

基本上去到個個都係會嗌招牌嘅雪糕蜜瓜包

雪糕有抹茶,朱古力同雲呢嗱味~
當時抹茶味賣哂,所以同朋友嗌左朱古力同雲呢嗱味各一~

2017-04-14 138 浏览
Want to try a long time as it is said to be the 2nd most delicious bun in Japan!! It took us a bit time to find this small shop in cwb... luckily no queue when we arrived! The bun is super hot and crispy, we ordered two flavour to try "greentea" and the limited edition "berry yogurt" ice cream! Well for me I like green tea more whereas the yogurt one taste a bit strange! For a ice-cream lover like me, I would go back and pay $38 to try some other flavour overall not bad but a bit difficult to ha
overall not bad but a bit difficult to handle as the ice cream melt so quick with the hot bun
2017-04-11 126 浏览
早幾個月前在日本未有機會吃到,這天約朋友吃飯未夠鐘,便趁機過來試試這個世界第二好味的雪糕蜜瓜包($38)。蜜瓜包剛好新鮮出爐,夠熱也夠脆。雪糕選了綠茶味,味道不算突出,配合麵包未有太大驚喜。世界第二似乎有點誇張,還是等下次去日本時再試試是否可以平反吧。

2017-04-03 231 浏览
N年前看過杜如風的節目後,便對一種像菠蘿包的雪糕蜜瓜包留下印象,後來在日本鎌倉旅行時,便在這間「世界で 2 番めにおいしい焼きたてメロンパンアイス」(世界第二好味雪糕蜜瓜麵包)的分店嚐過朱古力味的,感覺唔錯。日前經過銅鑼灣,便去其香港店食吓。熱潮已過,基本上已不用排隊。香港店的雪糕有雲呢拿、朱古力及綠茶三種口味選擇。點了個抹茶味的,熱包配雪糕的冰火快感唔錯,包夠晒脆身,但稍嫌雪糕的綠茶味唔多夠也。值得一提的是包中加了一塊多士,可能是用來點雪糕吃吧。$38唔算話抵食,只屬試過便算之選。至於包同蜜瓜真係無甚關係,個樣亦唔多似,大概道理同我們的菠蘿包冇菠蘿一樣吧。

2017-03-30 252 浏览
開業到依家食左大約十次到依家,呢家小店都起碼會有幾個人係度等當然就無岩岩開業個陣咁耐啦,十分鐘之內都會有得食可能都有少少人所以每次食 都係新鮮出爐熱辣辣 第一次食個陣其實無乜覺得特別好食仲有啲失望 可能個陣太高期望只係覺得蜜瓜包本身係幾脆 幾甜 幾好食但個雪糕真係好普通 完全無特別但隔左一排唔知點解又會掛住佢個蜜瓜包會再去排隊食 雖然個雪糕都係無乜特別但個包又真係唔錯雪糕方面我試過雲尼拿 朱古力 同雜莓自己覺得雲尼拿味同個包最夾總結為左個包 係值得一試既如果鋪頭會就咁賣個包都幾好
開業到依家食左大約十次

到依家,呢家小店都起碼會有幾個人係度等
當然就無岩岩開業個陣咁耐啦,
十分鐘之內都會有得食

總結
為左個包 係值得一試既
如果鋪頭會就咁賣個包都幾好

2017-03-30
$30 (宵夜)
我唔知世界第一的味道係點,我只知這個世界第二已經係我食過最好味啦!真係好好食呀!個波蘿包皮好香脆,食到最後一啖都仲脆架!個包暖暖地,但雪糕唔算快溶,不過唔知係咪太好食,我食得太快,所以未溶 我諗我唔洗5分鐘食完啦⋯哈哈哈哈~最like佢啲雪糕一片片,唔係一球球,咁會容易啲食,唔洗開到個口好大,而且個邊位都有雪糕一齊食!蜜糖脆脆雪糕係期間限定味,真係好好味!大力推介!佢仲有個野莓雪糕味都係期間限定,等我下次試埋~
真係好好食呀!
我諗我唔洗5分鐘食完啦⋯哈哈哈哈~

蜜糖脆脆雪糕係期間限定味,真係好好味!
大力推介!佢仲有個野莓雪糕味都係期間限定,等我下次試埋~
蜜糖脆脆蜜瓜包
2017-03-24
蜜糖脆脆蜜瓜包
2017-03-20 175 浏览
這個麵包食落好脆,似食吐司差不多,我選擇了抹茶味雪糕,食落完全沒有抹茶味,個包夠新鮮,見到店員即場焗出來,所以非常好味,可能個包夠熱,令到內裏雪糕好快溶,食落會有啲麻煩,價錢都可以接受。
雪糕蜜瓜麵包
2017-03-19
8 分钟 (外卖自取)
雪糕蜜瓜麵包
2017-03-20 183 浏览
聽好多人說好好吃於是專程從新界出去吃吃看買了一個巧克力味的蜜瓜包的大小比日本店的小來到的時候微熱的吃下去有點像餅乾跟好甜巧克力雪糕超甜的兩樣加起來就是超級甜雪糕溶化速度好快吃了一半就吃不下了不喜歡太甜的人不推薦吃
聽好多人說好好吃
吃了一半就吃不下了
不喜歡太甜的人不推薦吃
2017-03-20
外卖自取
之前去大阪時有見過這"世界第2好味雪糕蜜瓜包"但沒有品嚐,因為已經食到好飽,過了3個月竟然在香港見到,所以就一試啦!!1個要$38,價錢不算便宜,不過有時係銅鑼灣食杯雪糕都唔止這個價錢!!有3款味道:雲尼拿,朱古力,綠茶望下一點就看到「期間限定」,我當然食左「期間限定」先啦~雜莓乳酪味包好脆,重牛油香,雜莓乳酪雪糕夾雜雜莓醬,好好味!!這個包包不熱!!之後再跟朋友食多次,今次撞岩麵包新鮮出爐,熱辣辣!!所以雪糕快溶左好多,感覺個包無上次咁脆,但牛油味就更香濃,蜜糖脆脆雪糕入面真係有脆脆,不過就甜左D!!總結個包包微溫時係會最好,2款雪糕比較的話,我更喜歡雜莓乳酪味下次試下雲尼拿味先,可能包的味道更明顯!!
之前去大阪時有見過這"世界第2好味雪糕蜜瓜包"

有3款味道:雲尼拿,朱古力,綠茶
望下一點就看到「期間限定」,我當然食左「期間限定」先啦~
雜莓乳酪味

之後再跟朋友食多次,今次撞岩麵包新鮮出爐,熱辣辣!!

下次試下雲尼拿味先,可能包的味道更明顯!!
2017-03-08
2017-03-08 5456 浏览
臨回家前發現這聞名卻未曾見面的甜點店,名字長但簡單直白: 世界第2好味雪糕蜜瓜麵包香港店 世界で2番めにおいしい焼きたてメロンパンアイス香港店,店前排了一條小隊,只因還有數分鐘便到新一輪的蜜瓜麵包出爐 ~價錢是 $ 38 一個,以牌頭、銅鑼灣地段租金、新鮮即製 .... 等等元素來說,這個價錢屬正常價 ( 同樣是即製,Sogo 地庫有售的細細個日本芝士撻,其售價 $ 20 一個 ) ~買了一個 期間限定 的 " 雪糕蜜瓜麵包 ",原裝日本當地版本是只有三款雪糕可揀:雲呢嗱、朱古力、抹茶,不過香港店更會不時推出期間限定的雪糕款式,今期有雜莓乳酪雪糕、蜜糖脆脆雪糕、粒粒菠蘿、芒果熱情果 ~ 這個雪糕蜜瓜麵包是否真的世界排名第二,恕未能知曉,不過深得我的歡心 ~ 蜜瓜麵包當然沒有蜜瓜味/餡,它只不過在外型上好似香港的菠蘿包般,包面有層甜而脆口的奶酥 ( 有說是由曲奇麵糰造成 ),麵包外表圓圓有網格紋更似日本長大的蜜瓜而得名 ~ 新鮮出爐的 蜜瓜麵包 夾入勁大塊的粒粒菠蘿雪糕,先來的冰火兩極口感,在口裏食得痛快;咀嚼時,蜜瓜麵包有牛油香,面層曲奇奶酥與菠蘿雪糕混和後是脆得來有點軟,倒像 C

新鮮出爐的 蜜瓜麵包 夾入勁大塊的粒粒菠蘿雪糕,先來的冰火兩極口感,在口裏食得痛快;咀嚼時,蜜瓜麵包有牛油香,面層曲奇奶酥與菠蘿雪糕混和後是脆得來有點軟,倒像 Cookies & Cream 的口感,只是覺得如果麵包能厚身一點,重一點,咀嚼口感會豐富得多 ~

菠蘿雪糕的菠蘿與牛奶味是平均的,雪糕裏的菠蘿肉是蠻多兼且四方方的幾大粒,以今晚銅鑼灣的 18度溫度來說,夾在出爐的蜜瓜麵包內的雪糕溶化速度並不算快,與蜜瓜麵包拼在一起食都算清新,無需使用附上的飲管吸啜 ~

本篇完 ~
外卖自取
$38 (其他)
2017-03-08 140 浏览
世界上第2好味的蜜瓜包❤️❤️雖然熱潮不再,價錢也不算便宜($38) 🙈🙈但對於喜歡吃包和雪糕的吃貨,仍然相當喜歡😛😛至於包的味道,我覺得是合符期望的!蜜瓜包熱騰騰,包面好脆,配合雲尼拿味雪糕十分配合❤️❤️微溫脆脆的外皮加上奶味雪糕,簡單的配搭也正合我心水。利申:我沒有吃過日本原店,只吃過東京便利店的預製版。
世界上第2好味的蜜瓜包❤️❤️

利申:我沒有吃過日本原店,只吃過東京便利店的預製版。
2017-03-05 98 浏览
早排杜如風介紹呢個蜜瓜包好好味,香港未開之前有幸喺日本食過,唔使排隊就食到。今次試下香港店味道如何。蜜瓜包唔係蜜瓜味點解叫蜜瓜包呢?傳說因為個包一格格好似蜜瓜紋所以叫蜜瓜包。其實係墨西哥包,外皮脆脆地,入面夾住雪糕,今次都係揀抹茶雪糕,抹茶味無乜,但蜜瓜包熱辣辣,好大份,$38好似好有d貴,但值得一試,食完好飽。