難得有個空閒既藍色星期一🤣黎油麻地行陣街同隻豬食下Cafe啦☺️梅子素冷麵 (配吉列蝦)口感爽口既素冷麵條🤤🍜拌以微酸梅香既冷麵汁食落亦夠哂開胃之餘😆🍜配合即叫即炸熱辣脆口既吉列炸蝦🍤咬落唔厚粉食出啖啖蝦肉又夠哂邪惡的🤤🍤味增蟹醬蟹籽蟹肉意粉啖啖濃厚Creamy奶香又不失味增元素既意粉🤤配以扁意粉係一流既配搭之餘🤤🍝拌以三重蟹味慢煮帶出陣陣蟹肉香又夠哂足料🤤🦀海鹽焦糖雞翼鹽香中以焦糖燒至蜜香外皮肉質滑嫩既雞翼🤤單骨食得更為方便之餘😋煮出外脆內軟既絕佳口感😆🔥👨🏻‍🍳熱情果高山茶 vs 野莓梳打清香解膩既高山茶🍵☺️配合熱情果香入口微甜而不漏又幾清新之餘😆👍🏻微酸清甜既野莓梳打🍓😆夏日炎炎透心涼亦夠哂開胃的🤤
難得有個空閒既藍色星期一🤣
黎油麻地行陣街同隻豬食下Cafe啦☺️

梅子素冷麵 (配吉列蝦)
口感爽口既素冷麵條🤤🍜

微酸清甜既野莓梳打🍓😆
夏日炎炎透心涼亦夠哂開胃的🤤
2020-09-14
2020-09-14 7726 浏览
這家十分日系的新Café「不籽是咖啡」💫晚上時份到來有位子❤️味道同打卡一流之選🙆🏼‍♀️🍵綠茶素麵 燒鯖魚 $88 Gold Green Tea Soba Noodles 🍵日系菜式綠茶素麵配柚子泠麵汁,冷麵汁有柚子酸酸甜甜味道第一次食到冷麵汁入面加柚子😆冷麵汁附有小冰粒,冷麵汁溫度唔會降低👍🏻👍🏻鯖魚燒得剛剛好,加上新鮮檸檬汁,突出鮮味💫🍝味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 Crab Linguine $128🦀蟹膏蟹肉蟹籽混合一體,一次過食到3種不同口感的蟹味,極Creamy蟹味又濃郁,扁意粉中部有點厚身帶點彈性,掛上蟹味濃郁的忌廉汁,不得之了🤤🍗海鹽焦糖雞翼 $68 Sea-salted Caramel Chicken Wings表面撤上海鹽,以焦糖醬汁的單骨雞翼方便食用,雞肉嫩滑,醬汁甜甜咸咸的好特別🤣店員貼心地附上一個小盤子放雞骨👍🏻 🍓野莓梳打🥤Berry Soda $45冰涼的梳打,打汽十足,野莓酸酸,消暑一流。🥭熱情果高山茶☕️ Passion Fruit Mountain Tea $40熱情果味道帶淡淡甜味,配上高山茶清淡之選

🍵綠茶素麵 燒鯖魚 $88
Gold Green Tea Soba Noodles

🍵日系菜式綠茶素麵配柚子泠麵汁,冷麵汁有柚子酸酸甜甜味道

鯖魚燒得剛剛好,加上新鮮檸檬汁,突出鮮味💫

🍗海鹽焦糖雞翼 $68

🍓野莓梳打🥤Berry Soda $45
冰涼的梳打,打汽十足,野莓酸酸,消暑一流。

熱情果味道帶淡淡甜味,配上高山茶清淡之選
2020-09-14 358 浏览
列日當空下係排隊唔係問題,排完一輪話俾你知你想食既嘢賣晒,係冷氣下做嘢既staff係咪可以considerate 少少,提早話俾d等既人有乜賣晒?未食過都唔想再去!
2020-09-14 311 浏览
根本就未ready好就開門嘅餐廳。排隊混亂,冇飛,自己係出面排,都唔知邊個搭邊個。收錢果個同整嘢飲嘅係同一個人,效率為零,落order要等,嘢飲更加等到天荒地老,食完嘢仲要等勁耐嘢飲都仲未到,發生咩事?如果要等嘢飲先食,一早凍曬啦!食材麻麻地,先啱啱開門就呢樣無果樣冇,咩都冇開咩餐廳呀?意麵用勁大個碟裝少少麵,仲未食,撈兩撈就已經凍,未試過食意麵端上來唔到一分鐘就食到凍嘅!唔知係整完冇及時俾客人,點係根本就凍⋯⋯總之全程唔知呢間鋪做緊咩不知所謂嘅嘢⋯⋯唔會再來
根本就未ready好就開門嘅餐廳。
排隊混亂,冇飛,自己係出面排,都唔知邊個搭邊個。
食材麻麻地,先啱啱開門就呢樣無果樣冇,咩都冇開咩餐廳呀?
總之全程唔知呢間鋪做緊咩不知所謂嘅嘢⋯⋯唔會再來
見最近好多人都有討論呢間文青打卡cafe,就同男朋友中午過咗嚟油麻地食~一去到門口就已經見到好多女仔喺出邊影相🤣🤣我哋當日係直接Walk in既,入到去都覺得環境好舒適,服務員態度都好好一開始叫左杯凍葡萄柚高山茶同Matcha Latte 兩杯drinks 都唔錯~ 咁正餐我就叫咗好多人推薦嘅龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬,而男朋友就叫咗個味精蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉。另外仲叫左個 Cream cheese 美式薯條🍟呢個Cream cheese 美式薯條就好麻麻食唔出有Cream cheese😣終於嚟咗期待已久嘅 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬! 但真係for 打卡 only🤣🤣 因為個龍蝦湯好淡,烏冬亦都好少,食三啖就冇晒😂 有啲失望🙍‍♂️最後,到男朋友既 味精蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉。 佢話蟹肉無咁禁制😂 普通pasta,可以唔使試。-總括嚟講,食一次就夠,應該唔會再嚟食。有啲失望。

一去到門口就已經見到好多女仔喺出邊影相🤣🤣

一開始叫左杯凍葡萄柚高山茶同Matcha Latte

葡萄柚高山茶
Matcha  Latte

兩杯drinks 都唔錯~

Cream cheese 美式薯條

呢個Cream cheese 美式薯條就好麻麻
食唔出有Cream cheese😣

味精蟹肉扁意粉

總括嚟講,食一次就夠,應該唔會再嚟食。有啲失望。

葡萄柚高山茶
Matcha  Latte
2020-09-13 220 浏览
一直也喜歡支持小店,卻想不到換來是不公平的對待.......到達時已問清楚店員是取飛還是排隊,店員指指門外的人龍,說明要排隊輪候,於是我們也就守規矩的在門外等了大半小時。在等待的時候,有兩個不知名的人在店外隨意走走,又到旁邊的樓梯級拍照,一點也不像是來光顧,也沒有站過來排隊的意欲.......但當店內的人開始結賬,眼見差不多可以入座,那兩個一直也沒排隊的人竟然大搖大擺的走進去,而店員也即時安排他們入座那一刻在門外排隊的人表示不滿,但店員卻沒有交待。待我主動查詢時就說出是邀請來試食的blogger.....哦.....原本blogger就有優先權,可以不排隊,可以打尖,可以漠視門外的人龍。原來店中的好評是請blogger來寫的謄稿,而不是真正的「食評」。望著那兩個不知名的bloggers ,再加上店員只顧談天而要我在點餐處呆站,以及想吃的東西在未夠7:00就售罄了,於是決定頭也不回取袋離開......留住顧客的永遠也是服務,即使食物有多好,一塌糊塗的服務真的會令人卻步。

2020-09-13 184 浏览
旺角、尖沙咀都有很多同類似cafe,如要數到油麻地呢一個站其實都有但就不多,見到新店再在橫岡拉麵店附近,就去試一試。因為如人多等不到位都可以過去橫岡拉麵店。門口用木系裝飾,亦放置二張長椅等位、打卡影相,都是細心安排。等了一會,安排入座先看menu 後到cashier 點餐,有冷麵、湯烏冬、意粉、漢堡包、沙律、小食呢幾類別選擇。今次先點了味噌蟹肉意粉及曼魚漢煲包配黑松露薯條,再加了抺茶latte 和Berry Soda。味噌蟹肉意粉分量、味道、賣相十分不錯曼魚漢煲包配黑松露薯條,這個就有點失手,外貌可以,味道一般,上到台是常溫,這個點大打折扣。二杯飲味各有千秋,會再去試其他款式。每人消費約:$160

味噌蟹肉意粉分量、味道、賣相十分不錯

二杯飲味各有千秋,會再去試其他款式。

每人消費約:$160
2020-09-11 541 浏览
平日下晝過左lunch time 依然長龍,排隊等左一個鐘,既然黎到唔想放棄,因為好想食佢個龍蝦湯牛油果稻亭烏冬,每樣都係我favorite😍🦞 🥑 🦐 🍲 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128賣相靚既,有個茶壺載着龍蝦湯。配料大蝦大隻爽口,少咸,仲有半個牛油果。龍蝦湯量多,但可能我食開重口味,所以覺得龍蝦湯有點淡,稻庭烏冬份量較少,食完仲有點餓😂🦀🍝味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128蟹醬味道濃郁,足料,呢個意粉份量多啲,好似比較岩我😂☕️🍵LATTE $38一般般,飲落有點稀,拉花第一啖已散😢MATCHA LATTE $42綠茶味道濃郁,拉花細細個心心好cute

🦞 🥑 🦐 🍲
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

🦀🍝
味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128
蟹醬味道濃郁,足料,呢個意粉份量多啲,好似比較岩我😂

☕️🍵
LATTE $38
一般般,飲落有點稀,拉花第一啖已散😢
MATCHA LATTE $42
綠茶味道濃郁,拉花細細個心心好cute
1️⃣⭐️梅子素麵配燒鯖魚⭐️ $88 (8/10)夏天咁熱一定要叫呢個,啱晒消暑🥰本身梅子素麵粉紅色已經夠晒靚💕再加埋有子冷麵汁,真係夠晒fresh😋素麵上面仲有啲蛋絲同埋紫菜,呢個組合正🤩燒鯖魚好大條,又冇乜骨,食起上嚟好方便🥳 唯一係如果素面嘅份量可以多少少就更加完美啦🤪2️⃣⭐️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬⭐️ $128 (7.5/10)龍蝦湯簡直係成件事嘅精髓❗️一定要叫🌟龍蝦湯非常之濃,又唔會太稀👍🏻Pooh平時唔鍾意龍蝦湯,但呢個真係飲晒成個😚大蝦真係好大隻,又爽口,感覺好新鮮😍牛油果又夠熟,配埋龍蝦湯夠晒特別❤️ 唯一係烏冬嘅份量少過龍蝦湯,食晒啲烏冬仲有好多湯可以飲🤣烏冬本身有啲沙律菜,但個人就麻麻沙律菜配龍蝦湯熱食😳3️⃣ 海鹽焦糖雞翼 $68 (5/10)雞翼炸得幾香口,唔會太油膩👍🏻細細隻當係小食黎講唔會太大負擔🤪 但因為係單骨雞翼,加埋都係得六舊,唔係好夠喉🙈 唔會過甜,但焦糖嘅焦香味唔明顯,亦都唔係好感覺到有海鹽😳4️⃣⭐️Cold Brew⭐️ $45 (9/10)🔹凡惠顧主食配飲品可減$20好飲好飲真係好好飲😍比出面好多coffee shop高質好多,贏過晒好多大

1️⃣⭐️梅子素麵配燒鯖魚⭐️ $88 (8/10)

3️⃣ 海鹽焦糖雞翼 $68 (5/10)

4️⃣⭐️Cold Brew⭐️ $45 (9/10)
🔹凡惠顧主食配飲品可減$20

好飲好飲真係好好飲😍比出面好多coffee shop高質好多,贏過晒好多大型咖啡店🤩 佢哋嘅咖啡巴西、埃塞俄比亞、危地馬拉同印尼嘅豆,Balance同Body都好好💕飲落去真係感受到唔同層次嘅味道🥳亦唔怕太酸或者過分苦澀☕️ 喺香港好少飲到咁有層次,仲要跟主食所以只係$25,CP值爆晒燈💡

5️⃣ Dirty $40 (7/10)
🔹凡惠顧主食配飲品可減$20

Cold brew個咖啡味好出色,不過杯dirty就差少少🤏expect會見到奶啡分明,不過黎到咖啡同奶已經mix咗一齊🤥唔知係咪隔太耐先飲,唔太夠凍🤔加上無冰,放得耐飲唔凍唔暖有啲奇怪,無咗dirty個feel,但又唔似latte

📌12點開門5分鐘我哋就去到,但裏面已經坐咗4枱人,所以建議大家早啲去啊🥰 雖然見其他人等位等15至20分鐘就有位😗

📍不籽是咖啡 @_not.just.coffee
油麻地 : 彌敦道450號文豪閣地下D號舖
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
2020-09-09 1387 浏览
好早好早已經被「不籽是咖啡 Not Just Coffee」的門面吸引到,木系簡潔型cafe,無論窗口、地磚、長櫈都一樣好影,不過因為一直見到有其他人講真係好多好多人,多人到要等位,相都影唔到,所以特登等到九月第二個禮拜先黎碰下運氣,甘啱撞正改左營業時間,今次影到相啦掛🤣🤣11點未到我已經到左啦,還好未見有人等,想影到相真係要襯平日開門既時候去啊!🤫 🍲龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬網上已經見過好多人推介呢個烏冬附上一個小茶壺自己加湯龍蝦湯味道濃郁冇乜味精入面仲有些少龍蝦肉蝦的口感相當唔錯,帶有鮮味牛油果既軟又唔會熟過頭而且出奇地牛油果同湯底幾夾神奇的食法👍🏽 🍳All Day Breakfast原本仲擔心一個all day會太大份不過因為牛角包好細件以一個女仔brunch黎講飽但食得哂材料有煙三文魚、黑松露炒蛋、腸仔、車喱茄、蘑菇、牛油果及牛角包味道中規中矩冇咩特別最鐘意佢個牛油果有麻醬係面之如好淋入口即溶🤩 🥃Dirty (Soy Milk)最近好鐘意飲dirty見dirty都係$40 對比出面唔算貴店員貼心地解釋用咗soy milk的關係味道可能有所變化但我就係比較喜歡植物奶的dir

🍲龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
網上已經見過好多人推介呢個烏冬
附上一個小茶壺自己加湯
龍蝦湯味道濃郁冇乜味精
入面仲有些少龍蝦肉
蝦的口感相當唔錯,帶有鮮味
牛油果既軟又唔會熟過頭

以一個女仔brunch黎講飽但食得哂
味道中規中矩冇咩特別
最鐘意佢個牛油果
有麻醬係面之如好淋入口即溶🤩

🥃Dirty (Soy Milk)
最近好鐘意飲dirty

☕️Latte
呢杯latte比較偏苦澀
奶泡未夠細滑
雖然拉花出色但過左一陣就出泡泡啦

總括依然,感覺真係唔錯啊,價錢雖然貴啲,但環境同食物都唔差,最緊要影到一輯靚相!
All Day Breakfast
Dirty
All Day Breakfast
Dirty
2020-09-08 467 浏览
呢排好出名既文青咖啡店❤️ 當日weekend 1點半左右去到都排左半個鐘左右🤣 加上限聚令我諗大家都預左要排一陣~🍤🍜 綠茶素麵配吉烈蝦 $88素麵有個醬汁可以點住食😚 味道好清新好岩夏天食呀😆 綠茶味就唔算太濃~ 吉烈蝦都正常😳🥗 不籽是沙律 $108呢個沙律用料好特別😆 有牛油果、豬肉腸、蟹肉、蘆薈、粟米、蛋沙律,再配柑橘沙律汁😆 個汁酸酸甜甜咁好夾沙律🤩 呢個沙律入面有蘆薈,我個人覺得好特別,都帶起左沙律好fresh既感覺😍 ☕️ Latte $38有簡單既拉花,味道合格🥰☕️ Americano $35好香濃既咖啡味呀😝

🍤🍜 綠茶素麵配吉烈蝦 $88

🥗 不籽是沙律 $108

☕️ Latte $38
有簡單既拉花,味道合格🥰

☕️ Americano $35
好香濃既咖啡味呀😝
2020-09-07 487 浏览
疫情下已經好耐好耐無堂食過,今次三人行好難搵食,平日既中午時間黎得早,居然有位坐!雖然要隔住塊板,但膠板好乾淨好透,影相都唔覺有分別呢雖然小店係自助點餐,先付款後等食,但哥哥仔都忙住安排座位同遞餐,服務態度非常好,細心又溫柔,果然係target女性顧客既殺手鐧!🤣食物方面都係文青系既靚靚擺盤為主,灰色陶瓷盤放pasta同all day breakfast,麵食/湯食就用大木碗,質感滿分呢💯友人order最signature既龍蝦湯烏冬,用個茶壺裝住自己淋落去,玩味十足,亦非常吸睛;味道方面朋友話好食:牛油果熟透、軟滑,蝦夠大粒又剝晒殼、方便食用,烏龍麵夠嚼頭;湯我就試左啖,唔係想像的西式龍蝦湯鮮甜濃厚,反而係偏向忌廉湯的果種甜,老實說蝦味不大出,但overall係唔錯既。自己叫左All day breakfast, 感覺上黎到靚cafe總要叫呢樣野先有feel 材料豐富、每樣都好食!最鐘意既係佢既黑松露蛋,唔會一味求滑而調高奶/忌廉同蛋既比例,呢個蛋真係好🥚蛋味架!另外條腸🌭肉味香濃,重點係唔會死咸,迷你牛角包又焗得表面香脆,成份全日早餐都balance又夠飽講明not just co

all  day  breakfast

講明not just coffee, 咁諗住咖啡會係主角啦,但latte俾想像中淡,得上面一層油脂有豆香味,可以不試;朋友叫的dirty不錯,奶的比例相對較岩佢口味呢。(而且咖白紋絡既dirty color都好治療

dirty

店內既裝修行「無印系」,less is more,舒服得黎又無壓迫感,不過因為好IGable,太多人黎打卡所以會比較嘈,翻桌要快所以得75分鐘入座時間。繁忙時間要食就要辛苦少少了。
all  day  breakfast
dirty
2020-09-07 712 浏览
鋪頭喺油麻地地鐵站附近,揸車過去十分方便,可以停喺舖頭出面。入座後見出面人龍越來越長見個個都身水身汗,建議想食就盡量喺午飯時段前就嚟食如果唔係真係有排排隊,每人限坐一小時15分鐘。餐廳門口有兩張長凳武功排隊客人就座。就座後需要自行前往收銀處點餐,感覺人手並不充足,點餐收銀需要由咖啡師做埋。正當我出去點餐時,咖啡師正在調配咖啡,並需要我站著等待一兩分鐘才能點餐龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128龍蝦湯相當濃郁夠熱值得一讚有三隻大蝦食落,鮮甜香口牛油果生熟度適中,見到廚房都係訂購一包已切好的牛油果,穩定性會比較高。稻庭烏冬都不錯,軟硬度適中,不過如果當午餐食只有一個烏冬的話略嫌不夠,需要追加小食才能夠飽。梅子冷麵配鯖魚$88梅子冷麵本人唔係好識得欣賞,我諗鍾意食嘅人就好鍾意,唔鍾意食嘅人就會好唔鍾意。鯖魚食落肉質梅梅爛爛,同侍應講後,好快都換過一條正常的。最後仲嗌咗杯咖啡,咖啡質素絕對不錯

餐廳門口有兩張長凳武功排隊客人就座。

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128
龍蝦湯相當濃郁夠熱值得一讚

有三隻大蝦食落,鮮甜香口

梅子冷麵配鯖魚$88
鯖魚食落肉質梅梅爛爛,同侍應講後,好快都換過一條正常的。

最後仲嗌咗杯咖啡,咖啡質素絕對不錯

#hungrypiggiess_油麻地向來都覺得油麻地唔係好多可以坐低食嘢嘅小店,今次就去咗呢一間呢個月新開嘅日系文青cafe打打卡☕️小店地點好方便,而小編特別鍾意佢哋門口嘅啡色木係嘅裝修🍃但係去之前就要睇時間啦,平日12點去已經人頭湧湧,過咗一點幾先至開始有人樓減退嘅跡象,一定要預足時間先好午飯時間去啊😳========================龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$ 128有金色閃令令嘅碗入邊其實就係裝住熱辣辣嘅龍蝦湯,咁樣嘅設計就可以補到溫你可以控制到自己想茄湯嘅份量真係唔錯🦞龍蝦味道未去到相當濃郁嘅程度但係稠度適中,配料另有三隻大蝦,幾片牛油果🥑蝦幾爽身,得因為後期先加返嘅原因烏冬仍然保持到彈牙唔會淋========================梅子素麵配鯖魚$88除咗粉紅色吸精嘅梅子面之外仲可以揀綠茶面,兩隻分別都可以配吉列蝦或者燒鯖魚✨將素面點一點落去微微鹹嘅冷麵汁,後韻會試到小小酸甜柚子味幾清新🍃若嫌不足係鯖魚魚骨唔少,但勝在煎得幾香脆惹味🐟========================巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻錫荷包指

#hungrypiggiess_油麻地
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 不籽是咖啡 (油麻地)
油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong
2020-09-02 582 浏览
去開油麻地見到新開左間幾靚既小清新cafe就即刻入去試下~ 入面雖然唔係話好大,但樓底好高,所以有好大既空間感,唔會話好焗促同埋都好光猛。另外佢食物、飲品選擇都幾多,而最後就嗌左一個小食、一個主菜、一杯咖啡。首先講下個小食--海鹽甜蕃薯條,由於蕃薯條只係加左鹽調味,所以可以食得出蕃薯條既原味,同埋唔會話炸得好硬,岩岩好係外脆內軟。但唯一既敗筆就係唔知點解佢側邊加左塊霉霉地既生菜做裝飾,見到會有d唔開胃。之後就叫左個綠茶素麵配燒鯖魚,雖然叫綠茶素麵,但知其實唔會話有好濃既綠茶味,佢既軟硬度適中,同埋d配料份量都算多,而個素麵汁都唔會話好咸。而條燒鯖魚比我想像中大條,但就略厭燒得唔夠香脆,所以會有少少腥味。整體素麵同鯖魚味道都普普通通,會有種住家菜既感覺,而最大敗筆又係d菜,同個素麵完全唔夾呢…最後仲叫左杯latte,奶泡同溫度都適中,但個人就覺得咖啡味可再濃d。另外發現咖啡同鯖魚都幾唔夾,所以有機會再黎既話唔會再嗌依兩樣野一齊食。

海鹽甜蕃薯條

綠茶素麵配燒鯖魚