2020-10-10 124 浏览
今日經過油麻地,諗住喺附近解決晚餐,經過見到呢間cafe,出邊排咗好多人,心郁郁排埋一份,於是決定試吓呢間「不籽是咖啡」😆龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🦞 ($128)Lobster Bisque with Avocado Prawn Inaniwa Udon Noodles• 擺盤好靚,睇得出廚師好有心思,啱晒打卡• 龍蝦湯另上,可以比食客決定湯嘅份量• 配料都幾多,有蕃茄仔、四片牛油果、三隻大蝦、蔬菜等等• 值得一讚嘅係大蝦新鮮爽口,都幾鮮甜,而且牛油果軟硬適中,同個烏冬都幾夾• 烏冬軟硬度適中,都唔錯• 可惜嘅地方係份量偏小,可能要配一啲小食先夠綠茶素麵配吉列蝦 🍤 ($88)Cold Green Tea Soba Noodles with Japanese Fried Shrimps • 綠茶素麵都唔錯,但只係麵質偏軟,識落冇乜口感• 驚喜嘅地方係個醬汁鹹淡度適中,有啲啲酸甜嘅味道,幾refreshing,同個素麵都幾夾• 吉列蝦正正常常,外脆內軟,幾好食海鹽甜蕃薯條 🍟 ($58)Sweet Potato Fries• 超級有驚喜,好香甜薯味• 好香脆,一食勁上癮,作為小食一流柚

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🦞 ($128)
• 擺盤好靚,睇得出廚師好有心思,啱晒打卡
• 龍蝦湯另上,可以比食客決定湯嘅份量
• 配料都幾多,有蕃茄仔、四片牛油果、三隻大蝦、蔬菜等等
• 烏冬軟硬度適中,都唔錯
• 可惜嘅地方係份量偏小,可能要配一啲小食先夠

綠茶素麵配吉列蝦 🍤 ($88)
• 綠茶素麵都唔錯,但只係麵質偏軟,識落冇乜口感
• 吉列蝦正正常常,外脆內軟,幾好食

海鹽甜蕃薯條 🍟 ($58)
Sweet Potato Fries
• 超級有驚喜,好香甜薯味
• 好香脆,一食勁上癮,作為小食一流

柚子蜜梳打 ($38)
Yuzu Honey Soda
• 甜度適中,幾refreshing
• 設計幾靚食,擺咗片檸檬係杯邊

Matcha Latte ($45)
• 甜度偏低,啱晒鍾意抹茶迷
• 正正常常,都唔錯
2020-10-09
2020-10-09 100 浏览
首先排隊排咗差不多1小時,入到去,諗住叫龍蝦湯烏冬,點知話賣晒,梅子冷麵賣晒,意粉等等全部主食賣晒,得返綠茶冷麵,嘢飲得返咖啡同抹茶牛奶 ,食物準備真係一啲都唔充足,咁都唔緊要,咁排隊嘅時候你好應該同客人講聲你哋賣晒啲嘢食,勁差,唔會再去,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
2020-10-02
下午茶
最近愈開愈多新Cafe,呢次去到喺油麻地嘅不籽是咖啡,店名好特別☕️裝修風格清新簡約,加上唔少綠色植物同乾花裝飾,坐得幾舒服,門口位好文青,嗰嗰都喺度打卡📸🤣新開張都幾多人,建議早啲去就唔使排隊。————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣🍤綠茶素面配吉列蝦 $88冷麵配上柚子瀛蓮藕、沙律、蛋絲,酸酸甜甜好開胃,啱曬夏天食👅🍝溫泉蛋卡邦尼天使麵 $98卡邦尼就中規中矩~🍹柚子蜜梳打 $18 (跟主食減$20)推介~味道好fresh😚☕️Cold brew $25(跟主食減$20)💡味道:🌕🌕🌕🌑🌑⠀⠀💡環境:🌕🌕🌕🌕🌑💡服務:🌕🌕🌕🌕🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣💡性價比:🌕🌕🌕🌑🌑⁣

🍤綠茶素面配吉列蝦 $88

🍝溫泉蛋卡邦尼天使麵 $98
卡邦尼就中規中矩~
柚子蜜梳打

🍹柚子蜜梳打 $18 (跟主食減$20)
推介~味道好fresh😚

☕️Cold brew $25(跟主食減$20)

💡味道:🌕🌕🌕🌑🌑⠀⠀
💡環境:🌕🌕🌕🌕🌑
💡服務:🌕🌕🌕🌕🌑
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣💡性價比:🌕🌕🌕🌑🌑⁣
柚子蜜梳打
2020-10-05 196 浏览
抹茶latte,可能因為叫左凍,所以甜味唔系好感覺到,熱應該可能會好d,飲落去系濃抹茶澀味,但唔苦。蝦彈牙有調味,番茄仔超酸,牛油果部分有啡色,湯底龍蝦味不足,但有少許龍蝦碎絲,烏冬正常,唔知係我大食,定烏冬份量少,食完完全唔飽,,總括 : 有d失望 (๑`灬´๑)1. 因為得自己一個人去,而且又系午膳時間,真系有d睇眼色,同埋店鋪位置不大,所以上餐 至 我用餐時間15 mins都唔知有冇就走左,飲品剩左半 (´-ι_-`) 2. 冷氣好足,如果著長褲應該唔凍(我想)3. 店子小小,但感覺員工好多,可能因為得自己一個,會成日周圍望同埋本人系比較看眼色既人,感覺成日都見到其中一位員工系前面,好唔自在,好似你入衫店睇衫,店員望住你 或 跟住你 個種感覺?結論系 : 系香港真系好難休閒嘆時間 ╮( ̄⊿ ̄)╭

,總括 : 有d失望 (๑`灬´๑)

2. 冷氣好足,如果著長褲應該唔凍(我想)

結論系 : 系香港真系好難休閒嘆時間 ╮( ̄⊿ ̄)╭
近日打卡熱店文青Cafe 當日仲落住雨都仲有一條小人龍只有十餘個座位 排隊排咗一個鐘多啲左右才入座好彩有有人一齊陪我傾傾吓計就到我,員工都好貼心,會不時解釋同我哋講唔好意思要等咁耐。呢度嘅用餐方式係先去櫃檯點餐,用payme 付款。食物質素方面,以Cafe來講真係好唔錯,試過好多龍蝦湯都會好淡味,龍蝦湯烏冬味道剛剛好,不會太稠杰。另外 推薦嘅沙律入面有蘆薈粒 好清新,番薯薯條、扁意粉、ALL DAY BREAKFAST 嘅黑松露炒蛋都好食 無令人失望👍🏻難怪咁多人排隊另外葡萄柚高山茶 茶味濃厚不死甜 正好解膩!值得一試,不過排隊店都係只此一次喇。
近日打卡熱店文青Cafe
當日仲落住雨都仲有一條小人龍
只有十餘個座位
排隊排咗一個鐘多啲左右才入座
呢度嘅用餐方式係先去櫃檯點餐,用payme 付款。
食物質素方面,以Cafe來講真係好唔錯,
試過好多龍蝦湯都會好淡味,
龍蝦湯烏冬味道剛剛好,不會太稠杰。
難怪咁多人排隊
另外葡萄柚高山茶 茶味濃厚
不死甜 正好解膩!
值得一試,不過排隊店都係只此一次喇。
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
✏️燒鯖魚配綠茶素麵 ($88)唔食得蝦 揀咗燒鯖魚🐟味道正常發揮 唔會燒得乾 魚油香幾重 但鯖魚係幾多骨下 食食下都有啲想放棄挑骨🤣綠茶素麵食唔出綠茶嘅味道 同埋麵嘅質感同我想像中有啲唔同 食落好粉 黏埋一撮咁冇口感嘅 我麻麻地🌚但素麵配嘅柚子冷麵汁酸酸甜甜 幾開胃 有種好清爽嘅感覺 好啱夏天食 味道唔錯😆〰️✏️柚子漬蓮藕 ($38)蓮藕好爽口 其實配柚子蜜嘅配搭幾新穎同埋都夾 但係柚子蜜落得真係太多 變咗過甜😿
✏️燒鯖魚配綠茶素麵 ($88)

〰️
✏️柚子漬蓮藕 ($38)

2020-10-04 68 浏览
11点开门▶️至少提前20分钟到才不会等位▶️热搜第一名的小骄傲点了4份star dishes▶️各有各的小惊艳之处⏺换言之⏺没有一道可以完全惊艳到我的乌冬的惊艳之处在于龙虾汤,其他材料应该是没有任何的调味。作为一道star of star dishes不免让我有一些小小的失望意粉从调味和口感上都更胜乌冬一筹!酱汁不会太厚重很清爽素面的口感最令我惊艳软糯嚼劲粗细冷热都刚刚好,烧鱼无过无失。这次来的时候已经没有梅子口味的了,相信应该比绿茶的更多一丝风味All day breakfast 黑松露炒蛋味道醇厚 其他配料就一般般啦啦啦
龙虾汤配牛油果大虾稻庭乌冬

蟹肉扁意粉

意粉从调味和口感上都更胜乌冬一筹!酱汁不会太厚重很清爽

绿茶素面

素面的口感最令我惊艳

蟹肉扁意粉
绿茶素面
位於油麻地與佐敦之間有一間新開左段時間既cafe, 門面裝修吸引左一眾港女黎打卡💁🏻‍♀️個個都悉心打扮,無懼排長龍 總之影靚靚相先(本人是次素顏又著得hea, 冇咩事都係快啲入去食野算啦🌚)不過等位都算快,入到去店員講左一堆sold out既野食⋯都係原本想order既🥺 唯有嗌素麵同意粉啦。➖🍵 綠茶素麵配吉列蝦 $88真心,我真係極後悔跟左炸蝦🍤🤦🏻‍♀️原本好堅持話要跟燒鯖魚🐟,見到隔離枱既炸蝦⋯鬼暗眼轉呔😅上到枱即刻覺得好唔抵得兩條,碟野仲要有個空位令到外觀上好似少咗/爭咁啲野咁😅 睇番人地啲相叫燒鯖魚真係划算啲⋯諗住狗衝叫個店員幫我轉,但都太遲冇得轉嚕~好在個蝦都炸得好食既😌 素麵係有清香綠茶味,不過麵質黐埋一舊,食落口一pat pat😅隔離個杯仔係極重柚子味嘅沾麵汁,將麵沾入去個味道其實都幾夾👌➖🦀 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉$128個名就夠晒霸氣 但係出到嚟味道好普通嘅一個意粉😌口感比較dry, 蟹味都唔算好重,整體就是平淡~➖🍠 海鹽甜番薯條$58 ☕️ Dirty $40甜番薯條都係穩陣之選,好難唔好食,咖啡亦都恰到好處,嘆住咖啡食住薯條 反而仲享受☕️不過我份人唔係好鍾意帶着

🍵 綠茶素麵配吉列蝦 $88

🦀 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉$128

🍠 海鹽甜番薯條$58
☕️ Dirty $40

不過我份人唔係好鍾意帶着遺憾,所以依間Cafe我會再食多次😌
2020-10-02 96 浏览
今早去咗試了幾個餸和鷄翼,all day breakfast 沒有牛角包,比了餐飽,餐包難食,但其他食物ok的。鷄翼$68,但份量很少又不好味非常不合理。應唔會再去啦
應唔會再去啦
2020-10-02 260 浏览
早就決定左夜晚放工後要食依間餐廳,可惜無得訂位,所以一收工即刻跑過黎排隊,6點幾既時候前面已經排左10個人了,可見依間餐廳真係好受歡迎。我地等左差唔多一個鐘終於入得。1. 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬龍蝦湯係要自己倒上去既,感覺好正,而味道都好有龍蝦味。不過份量較少。2. 鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條如果漢堡包熱d就好啦,整體黎講都不錯,因為鰻魚夠哂肥美,炒蛋亦嫩滑。3. 不籽是沙律估唔到沙律既配料有咁多,好正好新鮮。4. 飲品 : 凍熱情果高山茶、凍朱古力、Dirty (咖啡)我自己就叫左高山茶,加上熱情果既甜味,感覺好清新。至於Dirty咖啡味道都非常濃,咖啡愛好者應該好中意。

1. 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

2. 鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條

3. 不籽是沙律
估唔到沙律既配料有咁多,好正好新鮮。

2020-09-30 119 浏览
因店舖不設訂位所以提早6時已來碰碰運氣等位,幸好店外有長凳給客人坐着等候,當天沒太多人所以約15分鐘便可安排入座。 店內環境有種台灣文青風格環境舒適。 我們點了人氣龍蝦湯牛油果大蝦配稻庭烏冬、芝麻醬山藥、熱情果高山茶。這個人氣烏冬湯底濃淡適中加上牛油果配搭出奇地夾,如果個烏冬麵熱番小小會更加好😋。 而叧一個芝麻醬山藥好清甜同爽脆作為前菜好醒胃。再加上一杯冰凍清甜果香嘅高山茶簡直完美配搭。下次有機會一定會再來試吓其他食物。

2020-09-27
  • 熱情果高山茶
2020-09-30 114 浏览
一心諗住同朋友慶祝生日,知道依間店只可以walk-in, 我朋友6點半已黎到排隊,同埋問職員可否幫忙先把蛋糕keep起,店員話雪櫃full咗冇得幫我地擺,之後排隊等到近8點既時候,都驚個蛋糕唔擺得咁耐,請店員a幫忙把蛋糕放在店內冷氣地方,等左個半鐘,我地係最後一枱客人入座。.入座後,店員a 俾左個蛋糕我地問我地洗唔洗食左先驚我地蛋糕都溶,咁我地就落完單就直接切蛋糕,一邊食主菜一邊食蛋糕,食到一半既時候,店員b突然走埋黎同我地講,其實我地店係唔可以帶外來食物入店食,不過係我地啲店員冇同你地講,示意叫我地唔好再食個蛋糕。.但係一開始我地6點半黎到已經同左店員講我地帶蛋糕黎食,店員都冇同我地講唔可以係店內切蛋糕,到我地等左個半鐘終於到等我地係最後一枱入座既客,到我地坐抵左,店員a示意問我地洗唔洗食左個蛋糕先,去我地已經食緊個蛋糕既時候,店員b先走過黎同我地講唔可以帶蛋糕入店內食?令我地好難理解既係由頭到尾都冇任何店員同我地講過唔可以帶蛋糕入店內進食,如果一開始有講,我地一定唔會係店內切蛋糕。.而最後我地都冇晒慶祝生日興致,好趕急咁食完個蛋糕,收拾好蛋糕既垃圾就走,而成個用餐既過程,店員b一直

而最後我地都冇晒慶祝生日興致,好趕急咁食完個蛋糕,收拾好蛋糕既垃圾就走,而成個用餐既過程,店員b一直都用態度差惡同不滿既眼神望住的我地用餐。
所以,如果係要慶祝生日,絕對唔建議黎呢度慶祝。同埋間鋪好細,如果係3-4人聚餐既都唔建議黎呢度,因為佢地得好少4人枱坐。
2020-09-18
庆祝纪念
生日
和小夥伴們偷得浮生半日閒,到咗呢期爆紅的文青 cafe 「不籽是咖啡」high tea, 今日下午雖然 heavy raining, 都要排隊排咗 45 mins 先安排到我哋入座! 平日都咁長龍,weekend 的人潮簡直不可想像! 😅😅😅很多文青 cafe 都只是賣氣氛,可這裡雖然餐牌簡單,但食物賣相吸引,味道更是意想不到的可口! 小夥伴們和我都不約而同 order 咗 signature dish 「龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬」,配搭新鮮,食材健康之餘,仲可以親自加進濃淡適中的龍蝦湯,既好食又好玩! 🦐🦐🦐🦐🦞🦞🦞之後大家再點咗海鹽甜蕃薯條、海鹽焦糖雞翼及雞軟骨餃子,味道同樣不俗! 可惜今日黑松露薯條和蟹膏配小法包已經售罄,未能一嘗,等打卡熱潮過後,一定會再來幫襯! 😋😋😋

2020-09-29
下午茶
2020-09-27 398 浏览
偶爾在openrice 看見這家店人氣很高,就來了這家店嘗試一下。下午三點來,真沒想到這個時間也要排那麼久的隊。最後排了45分鐘。龍蝦湯烏冬,蝦味不是很濃,比較清淡,texture 比較稀。不過煮的烏冬剛剛好,不會太軟。整體OK,不過稍貴綠茶素麵,麵汁是不錯的酸酸的,挺開胃的,應該是柚子味(?)。綠茶素麵有點粘在一起,廚師煮完之後伴芝麻油會好一點吧。。吉列蝦沒有sauce點,就這麼吃有點乾點的熱拿鐵,蠻好的,濃濃咖啡香

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

綠茶素麵,麵汁是不錯的

綠茶素麵配吉列蝦

點的熱拿鐵,蠻好的,濃濃咖啡香

Hot  Latte

2020-09-27
綠茶素麵配吉列蝦
Hot  Latte
  • Latte
2020-09-27 115 浏览
最近成為OpenRice最多收藏no.1,又係我公司附近所以去試吓🍴.平日12點去到都已經要等位,好彩唔係等咗好耐👭等咗10分鐘到啦.一心諗住嚟食呢個龍蝦湯牛油果大蝦稻庭烏冬🍜,點知佢話冇晒烏冬,好失望呀☹️,結果叫佢轉咗做天使面,都至少有得試吓個龍蝦湯🥺.就算轉左做天使面,都一樣係photogenic嘅📸,不過其實味道就一般般,龍蝦湯可以再濃啲🦞,牛油果🥑浸淋左就有啲古怪😅哈哈😄