「不籽是咖啡」雖然是新開不久🙌🏻但卻極具人氣 甚至晚市亦經常要大排長龍源於店舖休閑舒適又文青📸打卡必備難得日前趁着晚市暫停之前👾時間又尚早 未算多人流 就入去一嘗🐣海鹽焦糖雞翼 $68雞翼外皮金黃色 皮脆肉嫩淡淡海鹽的鹹香🥰配上焦糖汁的微微甜度剛剛好比普通蜜糖雞翼增添了另類的滋味👏🏻🦞龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128首先大蝦夠爽口彈牙 帆立貝亦很肥美而龍蝦湯方面💁🏻‍♀️會分開用壺上毋需擔心烏冬浸太軟 適合喜歡影相的港人湯底富濃郁龍蝦鮮鹹味👅非常邪惡並用上口感較軟淋的烏冬使得能完美掛上龍蝦湯🎉 🍤梅子素麵配吉列蝦 $88麵條用左梅子素麵🥢食用時需先沾上旁邊的柚子冷麵汁入口先散發出清新的柚子酸甜味然後再有陣陣梅子香👃🏻感覺清新冰爽 天冷時吃別有一番風味另外🤩配菜亦為這道菜更提升有蟹子,雞蛋絲,紫菜,木魚 整體配搭得宜🍹柚子蜜梳打 $38當中加入了Dried lemon🍋店員會建議先浸一浸 再攪勻柚子蜜因此帶有檸檬酸香味之餘 又不會太酸並可凸顯出柚子蜜的清甜😋☕️DIRTY $40來到咖啡店少不了叫返杯咖啡DIRTY乃是將咖啡倒入鮮奶底內🥛先看到 深棕色的咖啡 與 乳白色的鮮奶由濃至淡 各
「不籽是咖啡」雖然是新開不久🙌🏻

入口先散發出清新的柚子酸甜味
然後再有陣陣梅子香👃🏻
感覺清新冰爽 天冷時吃別有一番風味
另外🤩配菜亦為這道菜更提升
有蟹子,雞蛋絲,紫菜,木魚 整體配搭得宜

🍹柚子蜜梳打 $38

先看到 深棕色的咖啡 與 乳白色的鮮奶
由濃至淡 各自分明 演變到漸漸融合為一
於勞碌完一整天後嘆番杯❤️真是治癒

2020-12-13 59 浏览
呢排個個禮拜都有coffee shop開🌻,追趕唔到進度就揀咗一間係我中學附近嘅Cafe,順便緬懷一下昔日嘅時光🥰💫環境: 7.5/10彌敦道小隱蔽新開既cafe,簡潔得黎俾人一種好溫暖舒服既感覺🌸當日平日2點到黎都等咗差唔多1個鐘🤫建議大家可以去隔離書局行下涼住冷氣等🤪食物: 7.5/101️⃣熱情果高山茶 $40大熱天時飲真係好解渴,一黎已經飲咗半杯,酸酸甜甜又有淡淡茶香😍2️⃣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128本身已經好鍾意飲龍蝦湯同食牛油果😛🥑冇諗過呢兩樣野可以變成一個組合😂龍蝦湯用壺上,可以自己將湯倒落個烏冬度,不得不讚個湯好出色!好濃!整體都幾夾👍🏻😋3️⃣鮮奶咖啡 $38不過不失,拉🌹不錯😚4️⃣味增蟹將蟹子蟹肉扁意粉 $128本身仲掙扎緊食呢個定係AllDayBreakfast🍳之後見到一個手指公推介就揀咗呢個蟹肉意粉,我覺得都好食嘅不過食咗龍蝦湯嗰個就返唔到轉頭🦞💰性價比 :7/10 (~$150/人)一般cafe價,淨係呢龍蝦湯牛油果烏冬已經有再來的理由🥰

環境: 7.5/10

食物: 7.5/10
1️⃣熱情果高山茶 $40
2️⃣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128
3️⃣鮮奶咖啡 $38
不過不失,拉🌹不錯😚
4️⃣味增蟹將蟹子蟹肉扁意粉 $128

💰性價比 :7/10 (~$150/人)
一般cafe價,淨係呢龍蝦湯牛油果烏冬已經有再來的理由🥰
2020-12-04
2020-12-12 45 浏览
這間餐廳在OpenRice 一直人氣高企,咁啱撞到平日放假,就即管去試一試。環境雖小,但好有文青的氛圍。點左一個大熱:龍蝦湯牛油果大蝦烏冬,坦白說,龍蝦湯味道一般,沒有好顯著的蝦味,但大蝦爽口,牛油果夠熟。另一個主菜叫咗蟹肉意粉,意份份量超多,但稍為有蟹碎,進食時要比較小心,味道還可,但談不上出色。最後叫咗兩杯飲品,其中一杯熱mocha,入口不甜,咖啡帶酸,拉花幾靚,的確高質。朋友喝的凍latte,味道很好,我們都大讚咖啡豆的質素!能夠同閨蜜在寧靜的環境下進食,大大為餐廳加了分!

能夠同閨蜜在寧靜的環境下進食,大大為餐廳加了分!

2020-12-09 58 浏览
出色不只是咖啡,我是為龍蝦湯已來。先講下環境實在太舒服了,店舖用柔和木做主色,配合大自然風格,容我再用這詞好舒服。🥢龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128這個龍蝦湯實在太好喝了!😍😋濃濃的龍蝦味非常惹味可口,牛油果比較淡口,沙律菜新鮮爽脆,木魚絲同紫菜切幼細味道盡出,大大隻大蝦爽口彈牙,來自日本稻庭烏冬有一定質數,煙韌軟糯有口感,吸收濃濃的湯汁後更可說是王道。😋☕️黑咖啡豆香濃厚一喝醒神。👍餐點選擇款式頗多。👏休閒星期六午餐
出色不只是咖啡,我是為龍蝦湯已來。

🥢龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128
😋

☕️黑咖啡
豆香濃厚一喝醒神。👍

餐點選擇款式頗多。👏

休閒星期六午餐
2020-12-05
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
2020-12-09 768 浏览
/不籽是咖啡🇭🇰/#sa油麻地篇 #sacafe篇 ➖➖➖新cafe 真係有好多 去唔切就去番啲舊少少嘅先呢間cafe 之前見人話排長龍 好多野都賣曬😱依家多左咁多其他cafe 應該都分流左所以上次平日中午時分去到都唔算好多人 不過窗口位就full 左 用餐時間有90分鐘上菜都算幾快 有足夠時間食😆整體黎講除咗咖啡之外都有花茶食物方面係偏向日系主食 食物質素比預期中好咁岩我地叫嗰兩份主食都無話好難食價錢定價稍高不過可接受➖➖➖1️⃣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128 🌟龍蝦湯同麵係分開上 因應自己需要加多少幾鍾意個湯底 調味適中 濃度ok 但唔會過咸過淡份量都幾多 食完仲有幾啖淨 飲完都唔會口渴配料方面有蝦同牛油果 🥑 本身已經剝咗蝦殼幾方便🤣🤣 牛油果係偏實少少 烏冬軟滑 幾掛湯不過就覺得烏冬份量唔夠多🙈如果可以更多其他配料就好➖➖➖2️⃣味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128 🌟一上菜會見到好多蟹肉蟹籽 好似一座山😝意粉份量比1️⃣多 兩個人share 都ok 撈埋一齊食更入味!蟹肉同蟹籽都夠咸香汁不多不少 都幾掛汁入味🥰 但唔會好膩不過就唔太食到味噌嘅味道~➖➖➖3️⃣海鹽焦糖雞翼 $68/7隻 單
/不籽是咖啡🇭🇰/

一上菜會見到好多蟹肉蟹籽 好似一座山😝
意粉份量比1️⃣多 兩個人share 都ok
撈埋一齊食更入味!蟹肉同蟹籽都夠咸香
汁不多不少 都幾掛汁入味🥰 但唔會好膩
不過就唔太食到味噌嘅味道~
味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉

2020-12-07
味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
玫瑰茉莉花茶
  • 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
聽說呢間cafe週末好多人排隊難得平日放假當然要黎打下卡好在平日唔使排隊不過lunch時間都幾多人咁啱坐到個窗邊位叫咗呢度比較有名嘅龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬打卡呢個烏冬真係唔錯龍蝦湯底味道都OK不過個湯底唔夠熱稻庭烏冬煮得比較耐冇咗嗰種煙韌,食落就係好軟林林$128 markup比較高另外叫咗個海鹽甜蕃薯條薯條脆卜卜甜甜鹹鹹食落都幾好整體質素中規中矩如果一心諗住嚟打卡嘅建議平日來會比較好因為打卡位置都係門外如果有人排隊就影唔到㗎啦🤪
聽說呢間cafe週末好多人排隊

打卡呢個烏冬真係唔錯

龍蝦湯底味道都OK
不過個湯底唔夠熱
稻庭烏冬煮得比較耐
冇咗嗰種煙韌,食落就係好軟林林
$128 markup比較高

因為打卡位置都係門外
如果有人排隊就影唔到㗎啦🤪
2020-11-06
2020-12-02 95 浏览
不籽是咖啡都係近來文青打卡熱點,諗住weekday lunch hour後過到嚟應該比較少人,點知三點鐘一樣排長龍。。。🔘 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 使用龍蝦湯作為湯底,雖然比較淡味,但食落味道係剛剛好。餐廳使用稻庭烏冬,入口爽而幼滑,但份量好少,男仔一定唔夠食。另外配上大蝦三隻,真係好大粒,而且第一次牛油果配湯食都出奇地特別。。。🔘 鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條 $128評分: 🌕🌕🌕🌑🌑評語: 坦白講對呢個鰻魚漢堡都幾失望。漢堡包係普通烘底嘅餐包切開咁,鰻魚幾大條但味道只屬普通,滑蛋就好似裝飾之用咁。松露薯條係冇乜松露味,只係輕輕灑左少少松露粒同鹽,冇乜口感同味道可言。只能夠講打卡影相幾靚,性價比比較低。。。🔘 Iced Latte $40評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 咖啡偏甘口,係我比較喜歡嘅咖啡豆味。全脂牛奶好香好滑。。。🔘 柚子蜜梳打 $38評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 賣相不錯,柚子蜜糖醬亦都啱啱好,唔太甜唔太淡。。。🔻晏就四點開始少人啲,15分鐘內可以入座🔻油麻地站行3分鐘,鬧市中的cafe推介指數:⭐️⭐️⭐️

🔘 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

🔘 Iced Latte $40
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔘 柚子蜜梳打 $38
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 賣相不錯,柚子蜜糖醬亦都啱啱好,唔太甜唔太淡。

🔻晏就四點開始少人啲,15分鐘內可以入座
🔻油麻地站行3分鐘,鬧市中的cafe
推介指數:⭐️⭐️⭐️
2020-12-01 45 浏览
聽朋友講呢到成日都大排長龍,今次好好彩,中午嚟到都唔駛排隊,可能係熱潮已經減退吧🤔嚟到門口見到出面嘅裝修真係幾靚,好適合同三五知己田、男女朋友打番個靚卡📷今次叫咗杯dirty,都算幾好飲,唔錯👍🏻
2020-11-29 44 浏览
想食好耐,但平時見排隊就放棄今日lunch時間竟然有位,仲坐得幾舒服- 味增蟹醬蟹子蟹肉意粉 (8/10)佢份量睇落好細,好creamy,所以食落好「濟」但個味道係好食😋好夠醬!喜歡食蟹肉既你千萬不要錯過- 松露野菌意粉我覺得佢嘅意粉都好好食啲醬同材料都好match平時好少食晒全碟意粉嘅我都有清晒😂- 柚子蜜梳打因為天氣好熱,想飲杯凍飲其實係唔錯嘅,但環保飲筒真係好難飲多啲柚子呀旺區的一個小角落美味的午餐,和諧的氣氛環境仲好打卡able可惜Lunch time 無lunch set,價錢係lunch time黎講都算貴啊
想食好耐,但平時見排隊就放棄
今日lunch時間竟然有位,仲坐得幾舒服

- 味增蟹醬蟹子蟹肉意粉 (8/10)
佢份量睇落好細,好creamy,所以食落好「濟」
但個味道係好食😋好夠醬!
喜歡食蟹肉既你千萬不要錯過

- 松露野菌意粉
我覺得佢嘅意粉都好好食

啲醬同材料都好match
平時好少食晒全碟意粉嘅我都有清晒😂

- 柚子蜜梳打
因為天氣好熱,想飲杯凍飲
其實係唔錯嘅,但環保飲筒真係好難飲多啲柚子呀

旺區的一個小角落

美味的午餐,和諧的氣氛
環境仲好打卡able

2020-11-25 86 浏览
經過了油麻地咖啡店好奇便進入歇息了而我兩點了玫瑰花茶、菊花味花茶 🌹 🌼 、意粉、鰻魚mini size 漢堡及蓮藕。。。。。。等候約15- 20 分鐘就來了! 花茶份量很多,味道較清淡,原來店主特意要健康一點! 贊👍🏼 頓時感到整個人都健康哂。。。。。。 然後小塊鰻魚配搭Mini size 漢堡有特式,醬汁足夠。 後來職員好有心地說沒意粉原材料 那我便朋友 sweet sweet 地happy share 了。蓮藕混了醬很爽口
經過了油麻地咖啡店好奇便進入歇息了

2020-11-25 36 浏览
呢日同個friend做咗一日偽文青,喺旺角附近周圍影完相就想搵餐Cafe仔坐低醫肚+傾吓計!OpenRice見呢間嘢好似新開無耐,有幾靚仔光猛就想試吓☺️7點幾鐘果陣都幾爆場,好彩咁啱仲有一張枱唔洗等😌【味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉】好大碟!望落超級足料❣️個汁做得好Creamy,而且意粉煮得啱啱好,幾有口感👍🏻蟹肉mix埋意粉一齊食好鮮甜,有驚喜👍🏻【鰻魚滑蛋漢堡 配松露薯條】漢堡包嚟講好特別嘅組合,西式mix日式咁!食落出奇哋夾!鰻魚嘅調味好濃郁,但夾埋漢堡包一齊食又可以中和返唔會太鹹👍🏻薯條炸得好鬆脆!【海鹽焦糖雞翼】超級喜歡嘅小食!因為單骨食得好方便🤪甜甜地咁好開胃!肉質亦都好嫩滑👍🏻整體來講成餐都好好食,而且小清新嘅環境坐得好舒服,好啱同朋友過嚟慢慢傾吓計👍🏻
7點幾鐘果陣都幾爆場,好彩咁啱仲有一張枱唔洗等😌

【味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉】
蟹肉mix埋意粉一齊食好鮮甜,有驚喜👍🏻

【鰻魚滑蛋漢堡 配松露薯條】
漢堡包嚟講好特別嘅組合,西式mix日式咁!
薯條炸得好鬆脆!

【海鹽焦糖雞翼】
超級喜歡嘅小食!因為單骨食得好方便🤪
甜甜地咁好開胃!肉質亦都好嫩滑👍🏻

2020-11-24 35 浏览
我們來到的時候是七點多,過了10分鐘又有另一組客人來,那時待應告訴他們已經截龍了因為營業時間到九點,所以很早截龍,想來嘅朋友記住要早啲到,因為都人流多,要排隊食物賣相很好,份量較少,男生吃會不夠飽🍜龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬非常適合打卡,客人可以自己用茶壺將湯倒入烏冬。龍蝦湯非常濃郁,飲完都冇好口渴不過份量不是很大,朋友要飲晒成碗湯先覺得夠飽🍟海鹽甜薯薯條很脆👌🏻切得偏幼,不過我喜歡⭐️⭐️🍝味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉⭐️⭐️👍🏻份量很足夠,很creamy 蟹嘅味道非常濃郁🍔鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條個包係嘉頓嗰啲包,比較細個,不過都有用牛油烘到,係酥脆嘅因為個包好細,所以顯得塊鰻魚好似好大舊,其實唔大嘅沒有很大驚喜

食物賣相很好,份量較少,男生吃會不夠飽

🍜龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
不過份量不是很大,朋友要飲晒成碗湯先覺得夠飽

🍟海鹽甜薯薯條
很脆👌🏻切得偏幼,不過我喜歡

⭐️⭐️🍝味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉⭐️⭐️👍🏻
份量很足夠,很creamy
蟹嘅味道非常濃郁

🍔鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條
個包係嘉頓嗰啲包,比較細個,不過都有用牛油烘到,係酥脆嘅
因為個包好細,所以顯得塊鰻魚好似好大舊,其實唔大嘅
沒有很大驚喜
呢間係油麻地新開既日系小木屋cafe,好多人黎左打卡。見野食同環境都幾吸引,今日就等我都係試下先。乾炒大蝦蒜香意粉 Garlic Prawn Linguine $108炒意粉比起有汁既意粉乾身同有嚼勁少少,男友幾鍾意食。大蝦食落爽口彈牙,唔會油膩。連埋蒜香真係好滋味。---黑松露雜菌扁意粉 Truffle Mushroom Linguine $88通常係menu見到都忍唔住必點。黑松露味幾濃郁,意粉al dente有咬口。份量都幾多。----雞軟骨餃子Japanese Chicken Cartilage Dumplings $68望落似春卷,外皮炸得金黃脆口,入面係肉餡夾著雞軟骨,岩哂鐘意食炸野嘅朋友----抹茶拿鐵 Matcha Latte $45濃抹茶澀味,唔會苦,加左冰會淡味少少。想飲濃味可能嗌熱飲會fit d。----菊花茉莉花茶Chrysanthemum & Jasmine Tea $58清熱滋潤,食完truffle sauce咁heavy,去膩啱啱好

---

抹茶拿鐵 Matcha Latte $45

----
平時成日都Tea time 時間去cafe,次次都等位等到都唔想幫襯🤷🏻‍♀️,今次就試下夜晚先去依間近期大熱既cafe,果然唔洗排隊🤣,好興奮!店內以日式木系簡約風為主,文青feel,感覺舒服。我地選擇咗龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬(HK$128)價錢偏貴,份量唔多!以為龍蝦湯就一定好鹹,所以未食時以為得個樣🤔都係為影吓相!估唔到都幾好食喎👍🏻湯既鹹味岩岩好,唔會杰撻撻,烏冬好滑,大蝦彈牙,但個人覺得個牛油果除咗顏色配襯ok😂,其實同個湯同烏冬係唔match的!燒鯖魚綠茶素麵(HK$88)佢地既冷麵汁係有淡淡既柚子味,酸酸甜甜配抹茶冷麵,好開胃,味道唔錯🤤,鯖魚亦都算大條,好食!Yuzu Honey Soda (HK$38)依杯好飲😋柚子味岩岩好,好清新既感覺,推介!Americano (HK$37) 咖啡味濃,但就偏酸,個人黎講就一般般。

燒鯖魚綠茶素麵

燒鯖魚綠茶素麵
2020-11-22 32 浏览
不只是一個鐘 I mean唔止排左一個鐘😂😂假日午飯時間黎食 排隊都排到變tea lol呢間人氣日系cafe 相信好多人都去過裝修係以簡約木系裝修 真係好文青好打卡因為想食龍蝦湯烏冬而黎到嘅我排左over一個鐘 點知排到入去先知冇哂真係好失望 餐廳冇一早提排緊隊嘅人一場黎到排左咁耐又冇理由唔食嘅 綠茶素麵配吉列蝦$88 素麵食落有淡淡嘅綠茶味配上柚子泠麵汁 食落酸酸甜甜 個配搭好得意 好清新 估唔到又幾好食 兩隻吉列蝦就正常發揮啦黑松露忌廉芝士薯條 $58 呢個黎到唔夠熱 有d失望但好彩味道唔差 個醬幾好食嘅Dirty (cold) $40飲品就普普通通 冇乜驚喜 而且唔夠凍

不只是一個鐘 I mean唔止排左一個鐘😂😂
假日午飯時間黎食 排隊都排到變tea lol