2019-04-20 240 浏览
屋企是上海人,一家都喜歡吃上海菜,所以久不久就會過來上海弄堂吃晚飯。 店內的裝修古色古香,環境寧靜舒適。  陳年花雕醉雞配湯麵,雞肉嫩滑,帶酒香,味道回甘。湯麵份量多,麵身爽滑煙韌。 無錫骨蚊得夠入味,肉味香濃,入口即溶。菜飯旳菜量很多,口感頗佳。 小吃我選了涼拌小黃瓜,味道酸甜醒胃。 素鵝的耳和蘿蔔絲爽口清甜,炸得夠香脆! 菜肉餛飩的餛飩餡料清香豐富,菜份份量比例剛好,湯底清甜。上海弄堂的出品果然是樸實質量高!
2019-01-04
2019-04-07 256 浏览
星期六下午,天口有點熱,入到跑馬地嘆番下。點知要等位,一等都要15-20分鐘。出哂汗!反正未齊人,睇下食咩好。最後揀左菜肉雲吞,幾乎個個都叫,又係幾新鮮,幾有肉汁嘅。再叫無錫小排骨配菜飯,可以選擇配湯麵,白飯,菜飯同擔擔麵,不過擔擔麵要+$10呢個D醋好正,排骨夠哂林夠哂入味,食個唔停口。每人一杯豆漿,可以選擇凍或熱,其他飲品加$8追加前菜冷盤,$78 兩款選了醉雞和烤麩醉雞超入味,烤麩也不錯。不過份量很少呢!
星期六下午,天口有點熱,入到跑馬地嘆番下。
點知要等位,一等都要15-20分鐘。出哂汗!

反正未齊人,睇下食咩好。

最後揀左菜肉雲吞,幾乎個個都叫,又係幾新鮮,幾有肉汁嘅。

呢個D醋好正,排骨夠哂林夠哂入味,食個唔停口。

每人一杯豆漿,可以選擇凍或熱,其他飲品加$8

追加前菜冷盤,$78 兩款
選了醉雞和烤麩

醉雞超入味,烤麩也不錯。

不過份量很少呢!
2019-04-06
午餐
2019-02-27 267 浏览
夜晚要喺跑馬地做野,所以諗住早少少去準備,去到先醒起早餐&晏晝嗰餐都未食,而我同事食完晏又話肚餓,於是就一齊去搵食,行經一個橫街見到有間上海菜,突然好想食小籠包,於是就同我同事提議黎上海弄堂菜肉餛飩食上海菜。打開度門有幾級樓梯要上,由於已經過哂食晏時間,所以店員可以即刻安座位比我地。餐廳點菜好方便,可以電過落單由於我同事想食炒飯,所以決定唔叫餐。先黎咗個陳年花雕醉雞...雞肉好滑,而且雞肉入哂花雕味好香。到我同事指定要嘅雲腿蝦蛋白炒飯,個炒飯上到枱時佢先解釋點解點呢個炒飯,事源佢喺頂x私房菜到食過呢一味,想做一個比較...佢食第一啖已經話好味過X爺私房菜嗰碟,雲腿好香,蝦夠爽,最緊要D飯硬度適中,喺呢到食個飯百幾蚊,抵過x爺好多喎!到我嘅主菜出場喇—小籠包平時食開小籠包,好多地方包到頂頂個圈位都好厚皮,每次我都會唔食,但呢個小籠包我咬第一啖,個頂頂嘅皮已經Feel到好薄,到內裡嘅肉汁好鮮味,然後一啖放入口,好好味,個皮成粒都好薄。最尾食埋個脆皮素鵝,呢個脆皮素鵝係即炸,上枱仲熱辣辣。而內裡嘅配料好鮮味,特別係冬菇,雖然切哂片,但食落時都Feel到冬菇好滑。食咁多野埋單都唔使$300,抵

餐廳點菜好方便,可以電過落單

由於我同事想食炒飯,所以決定唔叫餐。

到我嘅主菜出場喇—小籠包

食咁多野埋單都唔使$300,抵食

• 小籠包
  • 醉雞
2019-02-10 720 浏览
友人移居外國多年,最近回港渡歲,想趁假日去舊居行下,順道往馬場一遊,問我是否有興趣同行。既然友人相邀,我當然樂意奉陪。友人愛吃上海菜,記得綿發街有間「上海弄堂」,之前曾到訪過,食物味道不錯,而且服務亦很有水準,午飯就一於選在區內解決。雖然沒來一排,但店內裝潢與上次來時分別不大,牆身上掛有字畫和油畫,中式的風格,顯得優雅自然。選了一張近門口的餐桌,旁邊配有一大片玻璃窗,景觀雖然不是十分開陽,但有點自然光,真的特別舒服。翻開餐牌,菜式比上次到訪時更加豐富,散點項目有餛飩、小食/點心類、冷盤、肉類/雞鴨、河鮮類、蔬菜/豆腐、湯類、煨麵/湯麵、炒麵/拌麵、年糕類、飯類、甜品及飲品;另外亦有兩款全日供應的一人套餐,至於茶位方面就每位 $5。友人想吃砂鍋雲吞雞,而我就睇中咗小籠包同香煎鮮肉餃,一於三樣點齊。原來餐廳非常先進,客人可以掃描二維碼進入點餐,只需四個步驟,便可以輕鬆完成!小籠包 ($40)  率先送上,上檯時仍熱辣辣,挾起一看,外皮雖然未至於薄到透光,但頗為墜手,可以感受到裡頭盈滿的肉汁。輕輕咬開頂部,吸啜湯汁後再放入口,湯汁澄澈、調味自然;餡料質感有層次,既有瘦肉的嚼勁,也有肥肉的脂香
小籠包 ($40)  率先送上,上檯時仍熱辣辣,挾起一看,外皮雖然未至於薄到透光,但頗為墜手,可以感受到裡頭盈滿的肉汁。輕輕咬開頂部,吸啜湯汁後再放入口,湯汁澄澈、調味自然;餡料質感有層次,既有瘦肉的嚼勁,也有肥肉的脂香,而且口感沒市面一般小籠包咁膩滯,水準仍然保持得唔錯。
接著的香煎鮮肉餃 ($40)  亦很有水準,餃子即叫即煎,端上桌時還熱燙燙。挾起咬開,外皮很薄,香脆不硬,亦不油膩,而且包得夠曬密實,手工滿分。至於內裡的餡料亦非常滋味,豬肉肉味濃郁,肉質嫩滑,加上調味適中,細嘗下還有不少肉汁,十分抵讚!
壓尾的砂鍋雲吞雞 ($102)  份量亦絕不欺場。雞湯有濃濃的雞香味,完全無味精。雲吞晶瑩剔透,大大粒,外形脹卜卜,夠曬飽滿,皮薄滑溜,而且餡料又正,菜同豬肉的比例啱啱好,肉餡味鮮。雞肉非常嫩滑,湯入面仲有大量浸至入味的小唐菜,用料十足。
本來大家都已經好飽,不過友人見鄰桌點了客黑芝麻湯丸 ($32)  又嚷著要吃,好喇,就一於點碗齊齊分享。湯丸外皮頗煙韌,內裡有滿滿的嘅黑芝麻餡,加上甜度做得不錯,清甜回甘,用作飯後甜品就最適合不過,食完成個人暖笠笠。

友人很滿意我今次的推介,說吃得非常稱心,而且臨走時還不斷稱讚店裡的服務員既細心又親切。
2019-02-10
2018-12-07 404 浏览
同朋友係跑馬地做完嘢唔知食咩好,之前係中環食過覺得唔錯,好自然就入去咗坐低啦。一向有相機食先嘅習慣,點知個日電話冇電自己有大頭蝦唔記得帶尿袋,正當自己好徬徨嘅時候,坐低之後見到有power bank借,仲係3個port嘅真係好方便啊,食完餐飯就叉完電lu~豆漿甜度適中亦有豆香,有凍同埋熱嘅選擇,食上海嘢都係要配返杯豆漿。菜肉餛飩菜肉餛飩係佢哋嘅招牌,有好多唔同嘅配搭,可以淨咁買走返屋企煮,配麪配酸辣湯或者雞湯都有嘅,但我都係鍾意最簡單嘅上湯餛飩。皮薄得嚟餛飩餡料充足,有豐富嘅菜肉,啖啖肉得嚟亦唔會太肥膩。小籠包同菜肉餛飩一樣都係皮薄餡靚,我試咗幾粒都係夾得起唔會穿,仲要好juicy嘅湯汁。啊娘炒飯係醬油雞肉菜菠蘿同埋煎蛋,平時食泰國嘢就成日食菠蘿炒飯,估唔到上海嘢都會加菠蘿而且食落又幾夾喎。家鄉薰魚其實薰魚係將炸魚沾上甜甜嘅醬油製成嘅,係比較傳統嘅上海菜,有凍食或者熱食嘅做法,而以度嘅做法係凍食嘅。冇腥味得嚟唔會過甜比較乾身嘅,不過我都係鍾意熱吃多啲。豆沙窩餅窩餅皮外脆内軟而豆沙亦唔會過甜。

豆漿

菜肉餛飩

小籠包

啊娘炒飯

家鄉薰魚

豆沙窩餅
窩餅皮外脆内軟而豆沙亦唔會過甜。

1K
今日同M佬懶浪漫咁坐叮叮吹風吹到跑馬地,而跑馬地嘅感覺離不開豪宅同馬場,望住呢度嘅景像,唔知我有無機會入住跑馬地呢?喺我發緊白日夢之際,M佬就話肚餓喇,其實食少幾餐,可能我哋都買得起跑馬地啦!邊行邊搵嘢食,呢間播住老上海情懷嘅歌,就一於試試上海弄堂菜肉餛飩都唔錯。酸辣湯餛飩酸辣湯嘅濃稠度適中,酸同辣嘅配合啱啱好,而最驚喜係材料超多,冬菇最厚肉最好味,而餛飩有成5隻,聽講係全人手包嘅,餡料內嘅菜超多,好有口感,而肉汁令到成個餛飩好juicy!醉雞擔擔麵醉雞嘅酒味好香,雞肉嫩滑,唔太肥膩,可能係跟擔擔麵嘅關系,所以份量唔算多。擔擔麵唔辣,花生味香濃,好惹味。嫩雞煨麵嫩雞煨麵係M佬嘅大愛,麵條係呢個麵嘅精髓,太爽太硬唔得,太淋煮爛又no good,呢度唔算100分,但都唔錯。奶白色嘅湯底,雞香味濃厚,入面仲有青菜同嫩滑雞肉,整體唔錯。上海弄堂菜肉餛飩 Shanghai Lane

酸辣湯餛飩

醉雞擔擔麵

嫩雞煨麵

上海弄堂菜肉餛飩 Shanghai Lane
2018-11-22
有個晚上有機會到跑馬地附近攞D野,差不多八點鐘了,搵野食先...地點:跑馬地綿發街10號地舖環境:坐了一個鐘,餐廳一直播著「老上海」情懷歌曲,好懷舊,好舒服服務:有善親切食物:一人套餐、一客麵、一客點心、一客甜品一人套餐 $88小食 - 菜肉餛飩四隻雲吞非常皮薄又滑,咬落去好多汁呀...滿口都係蔬菜同豬肉汁,食得出食料係非常新鮮,加上包得出色,四隻好快就食晒啦主菜 - 陳年花雕醉雞 醉雞睥同雞翼都好入味,一上枱已經聞到好香的花雕味...雞肉嫩滑到不得了...最想讚係雞皮薄身彈牙,唔怕食到肥膏配白飯/菜飯/湯麵我就選擇+$10轉擔擔麵好細心呀有剪碎兩下炒得香濃惹味的豬肉碎,少肥膏比較健康...手打的麵的彈牙配上香濃的湯底,值得介紹係湯底並不是花生醬湯底比一般食到得更有味道+$5 可配豆漿一杯小籠包 /4隻 $38一籠四隻熱辣辣的小籠包,皮薄多汁...一口咬落鮮甜的豬肉汁彈出,肉質不多肥膏更覺得清新爽口排骨擔擔麵 $69非常香口好味的豬扒,炸到皮脆肉嫩肉質鬆化,一D都唔油膩,咬落去有肉汁彈出黎嫁,一碟豬扒加上個麵的份量都好多嫁豆沙鍋餅 $40即叩即做熱辣辣的豆沙窩餅,煎到金黃色的皮入面有飽
有個晚上有機會到跑馬地附近攞D野,
差不多八點鐘了,搵野食先...

地點:跑馬地綿發街10號地舖
服務:有善親切
食物:一人套餐、一客麵、一客點心、一客甜品

一人套餐 $88
小食 - 菜肉餛飩四隻
雲吞非常皮薄又滑,咬落去好多汁呀...
滿口都係蔬菜同豬肉汁,食得出食料係非常新鮮,
加上包得出色,四隻好快就食晒啦
一人套餐-陳年花雕醉雞
主菜 - 陳年花雕醉雞
醉雞睥同雞翼都好入味,
一上枱已經聞到好香的花雕味...
雞肉嫩滑到不得了...

最想讚係雞皮薄身彈牙,唔怕食到肥膏

配白飯/菜飯/湯麵
擔擔麵
我就選擇+$10轉擔擔麵
好細心呀
有剪碎兩下
炒得香濃惹味的豬肉碎,少肥膏比較健康...
手打的麵的彈牙配上香濃的湯底,
值得介紹係湯底並不是花生醬湯底
比一般食到得更有味道

+$5 豆漿一杯
+$5 可配豆漿一杯
小籠包 /4隻 $38
一籠四隻熱辣辣的小籠包,皮薄多汁...
一口咬落鮮甜的豬肉汁彈出,
肉質不多肥膏更覺得清新爽口

排骨擔擔麵 $69
非常香口好味的豬扒,炸到皮脆肉嫩肉質鬆化,

一D都唔油膩,咬落去有肉汁彈出黎嫁,
一碟豬扒加上個麵的份量都好多嫁
豆沙鍋餅 $40
即叩即做熱辣辣的豆沙窩餅,
煎到金黃色的皮入面有飽滿的紅色蓉,

紅豆味自然不會太甜,兩個人食岩岩好...

坐左一個鐘...
原來呢度有唔少街坊Walk in叫外賣拎走食物架
呢度仲有外國人一家大細入黎食野啦
又有年輕ABC、又有單身漢黎食勁大碟上海粗抄
真係可以作一篇「眾生相」文章

轉彎直行出大馬路就有叮叮出銅鑼灣,
再黎跑馬地既話...會黎再食過呀
一人套餐-陳年花雕醉雞
擔擔麵
+$5 豆漿一杯
2018-09-13 301 浏览
系跑馬地做完野收工 唔知食乜好 就食上海弄堂小店經營的感覺 別有一番味道 入到去位子不多 但可能做外賣多 堂食無乜人一人套餐全日供應 有好多選擇 今次揀咗酸辣湯 花雕醉雞配菜飯酸辣湯都好多料 酸酸甜甜好開胃由於太肚餓 即刻食咗幾啖飯先記得影相醉雞啲酒味都重 雞肉好滑 至於菜飯炒得好 唔會油朋友叫咗個砂鍋雲吞雞 雲吞皮薄餡多配上小棠菜 個湯底鮮味十足 忍唔住成煲食晒值得推介最後當然要叫甜品啦 再食豆沙鍋餅 熱辣辣新鮮炸起 豆沙爆漿 值得一讚 店員經常主動為我地加茶
系跑馬地做完野收工 唔知食乜好 就食上海弄堂

• 砂鍋雲吞雞
  • 醉雞
  • 豆沙鍋餅
2018-07-30 191 浏览
今日同朋友約好左去跑馬地馬場跑步,所以先去跑馬地搵野食打爆個油箱先我地行左上去跑馬地綿發街上海弄堂菜肉餛飩入到去店員就安排好座位打開餐牌先睇下食咩野先我地今日叫左醉雞菜飯,紅燒肉菜飯,小籠飽,紅油抄手個內在環境都幾舒服,感覺都幾好小籠飽--熱辣辣,夠晒好味,入面汁都幾多,幾好食紅油抄手--都辣辣地,不過整體都幾好味醉雞菜飯--少少酒味,不過帶出雞既鮮味紅燒肉菜飯--個肉都幾入味,好好味,配合菜飯一起食真係唔錯
我地行左上去跑馬地綿發街上海弄堂菜肉餛飩
入到去店員就安排好座位

打開餐牌先睇下食咩野先
我地今日叫左醉雞菜飯,紅燒肉菜飯,小籠飽,紅油抄手
個內在環境都幾舒服,感覺都幾好
小籠飽
小籠飽--熱辣辣,夠晒好味,入面汁都幾多,幾好食
紅油抄手
紅油抄手--都辣辣地,不過整體都幾好味
醉雞菜飯
醉雞菜飯--少少酒味,不過帶出雞既鮮味
紅燒肉菜飯
紅燒肉菜飯--個肉都幾入味,好好味,配合菜飯一起食真係唔錯
2018-07-29
小籠飽
紅油抄手
醉雞菜飯
紅燒肉菜飯
2018-07-28 126 浏览
晚上來到這間跑馬地的小店喉晚餐!記得中學時代常常來這裡吃正宗好吃的上海午餐,突然好想吃上海菜便回來試試。點了兩個1人套餐,前菜選了上海春卷和菜肉雲吞。即炸春卷入面有雞肉絲,香脆但不油膩。上湯菜肉雲吞湯的湯很濃,雲吞皮很薄!主菜點了陳年花鵰醉雞,花鵰酒很入味,雞肉亦十分鮮嫩最驚喜是菜膽獅子頭!!!肉球沒有煮得太實,調味不太重剛剛好,就連菜也十分好吃!!!由於實在太滿意這份晚餐,決定再試試他們的甜點!點了黑芝麻湯丸和桂花酒釀丸子,令全份晚餐很完整!

點了兩個1人套餐,前菜選了上海春卷和菜肉雲吞。
即炸春卷入面有雞肉絲,香脆但不油膩。

上湯菜肉雲吞湯的湯很濃,雲吞皮很薄!

主菜點了陳年花鵰醉雞,花鵰酒很入味,雞肉亦十分鮮嫩

2018-07-19
2018-07-07 182 浏览
近來鍾情上海菜,對小籠湯包更是愛不釋手,今晚老公說要去跑馬地開會,我便自告奮勇說接他收工,實情是想吃那邊的「上海弄堂菜肉餛飩」。這間是openrice的熱門店,去到時幾乎坐滿客人。幸運地找到位,頃刻坐下,店員隨即招呼我們。晚市有套餐,幾抵食,$86起包1小食1主菜1飯或麵。陳年花雕醉雞配擔擔麵 $86特別鍾情香口野既我小食點了「上海春卷」,新鮮炸起,還泛起微微油光的皮極脆口,餡料豐富,配上醋和蒜酸醬,非常惹味。主菜的「陳年花雕醉雞」是凍食,雞肉實且嫩滑,掛滿花雕酒香,味回甘,做法正宗。「擔擔麵」香而不辣,麵身煙靭有咬口,份量多。回鍋肉配菜飯 $98老公選了「酸辣湯」,都幾辣下,十分足料。「回鍋肉」非常有鍋氣,炒得好香,用了肥豬肉片、青椒、紅椒、黃芽白及豆片,味濃但不鹹,不油膩。大力推介!菜飯亦有滿滿的菜,絕不欺場。小籠飽(4個) $38小籠包湯汁不算配滿,但肉餡嫩滑,亦似上海做法般皮較厚,但不靭,味道可以。。。跑馬地絕對是高尚住宅區,地價指數高,舖租想必不便宜,此店既能提供質素高而價錢親民的食物,殊不簡單,努力及靭力均缺一不可。

陳年花雕醉雞配擔擔麵 $86

回鍋肉配菜飯 $98
小籠飽(4個) $38

2018-07-07 87 浏览
獅子頭出水,炒鱔糊太多油老婆禮貌地向侍應反映,男侍應殺回答:「下次你要叫小油!」老婆很失望,低頭細聲說:「沒有下次。」跑馬地餐廳選擇不多,街坊生意,撞口撞面都是熟人。上海弄堂是我和老婆多年來經常光顧的餐廳,價廉物美。幾十蚊一個套餐,包小食,一碟餸及菜飯或麵。作為街坊,一直以來,跟侍應相處融洽,關係雖然平淡,但日積月累是有感情的。衷心希望上海弄堂可以改善食物的質素和與顧客相處的態度。「沒有下次。」不代表以後不會再去,希望這次不快的經歷沒有下次。
獅子頭出水,炒鱔糊太多油

老婆禮貌地向侍應反映,男侍應殺回答:「下次你要叫小油!」

老婆很失望,低頭細聲說:「沒有下次。」

衷心希望上海弄堂可以改善食物的質素和與顧客相處的態度。

2018-07-05 67 浏览
香港地咩都有得食,四川菜,印度菜,日本菜,上海菜..........但有得食又唔代表係正宗,今次呢間上海菜已經係第二次嚟,之前食過一次已經發覺佢啲餸式上海味好重,但又唔咸。酸辣湯,辣同酸嘅味做得剛剛好,而入面啲菜于同木耳好爽口。炸卷,炸得剛剛好,出嚟熱辣辣,好膽口魚,冇乜骨,汁入晒入魚骨,而魚嘅肉係好爽口。回鍋肉超正,呢個餸我去到每間上海店我都會食。我好鐘意食辣,呢個辣度剛剛好,而每一塊肉唔算太肥。
酸辣湯,辣同酸嘅味做得剛剛好,而入面啲菜于同木耳好爽口。

炸卷,炸得剛剛好,出嚟熱辣辣,好膽口

魚,冇乜骨,汁入晒入魚骨,而魚嘅肉係好爽口。
2018-06-29
2018-06-26 696 浏览
上次寫過一篇食評,是關於吃「分子料理亅小籠包的,題為「只愛陌生人」, 今日吃了好味的傳統上海小籠包,心血來潮 。。。不如用同一個主題,再寫一篇 !上海菜是我由細到大都很喜歡吃的一種地方菜, 可能是除了粵菜之外吃得最多的中菜。 上海菜的款式變化包羅萬有,由清淡的包點類、到濃油赤醬如「紅燒獅子頭」的濃味之選都應有盡有。今日趁星期天天氣轉晴,特地約了兒時好友來到跑馬地 這個特式社區 ,品嚐同事推介的傳統上海料理, 輕談淺酌, 享受一個寧靜的下午。來吃熟悉的東西,當然是找熟悉的兒時朋友相伴! 相濡以沫,不如相忘於美食!今天。。。一於「不愛陌生人」!。。。🦉上海小籠包(四隻)皮薄餡靚。一咬下去,滿嘴都是鮮甜的肉汁湯,吃得我們很有滿足感啊!上海弄堂招牌菜肉雲吞(八隻)很喜歡店家的多肉少菜版本,很健康。 咬開都是新鮮白菜切琢而成的小塊,佐以肉粒,雖然味道較為清淡, 但是一啖一隻,空口吃也不會覺得太鹹,很有家庭feel,吃完很有滿足感。酸辣湯( 小辣) 酸辣湯的配料很多,真材實料。而我最喜歡吃吸收了酸辣湯精華的豆腐。酸辣湯的調味偏向酸, 初喝時朋友 覺得太酸,有點不慣。 我倒是愛他的味酸且濃, 用來伴

來吃熟悉的東西,當然是找熟悉的兒時朋友相伴!

相濡以沫,不如相忘於美食!

今天。。。一於「不愛陌生人」!

。。。🦉

上海小籠包(四隻)

上海弄堂招牌菜肉雲吞(八隻)

酸辣湯( 小辣)

酸辣湯的調味偏向酸, 初喝時朋友 覺得太酸,有點不慣。 我倒是愛他的味酸且濃, 用來伴吃淡口的菜雲吞,非常搭配!

醉雞配擔擔麵

醉雞充滿著濃濃的花雕洒香味! 冰得凍凍的雞肉, 沒有多餘的調味 ,在炎熱的夏天吃,十分清爽開胃。

擔擔麵每一啖都充滿著花生的香味, 麵條煮得剛剛好,一方面能夠讓味道滲透入到麵條裏面,另一方面卻不會煮得太淋, 吃起來柔韌度剛剛合適,口感 perfect!

酒釀小丸子

這個是今天的亮點! 一送來的時候,桂花及酒釀混和在一起的湯 ,已經香氣撲鼻, 令人垂涎欲滴!小丸子煙煙韌韌, 佐以桂花酒釀一起吃,簡直是人間美點!為我們這餐平凡的上海菜,添加了 神來的一筆!!

。。。🦉

今午吃的,都是由細到大吃慣的口味, 沒有fusion,沒有crossover。 今天要吃的,就是正正宗宗的上海小點。

陌生的東西,有它神秘吸引之處。 偶一嚐之,新奇刺激又好玩 !但是熟悉的味道, 卻是可以每天吃,百嚐不厭。 就好像媽媽弄的菜餚, 永遠都是那麼好味道!這家上海弄堂雖然不是什麼名店, 但是吃起來卻能給人一種溫馨幸福的感覺!

正如有時在週末庸懶在家 ,只是平平淡淡的伴在媽媽身旁,快寫一篇食評, 也是一種平凡生活的小確幸啊!

2018-06-24
  • 酸辣湯
  • 桂花酒釀丸子
  • 菜肉餛飩
2018-06-04 94 浏览
作為8年常客也忍不住其下滑的質素,可能因為廚房太忙於做外賣生意,而沒有弄善的管理。就剛剛星期日晚為例:1)酸辣湯上桌時是稀稀的,又不夠熱2)嫩雞煨麵只有兩三條雞胸絲,比較像是素菜煨麵,給予回饋,廚房回答:「係咁㗎!」3)煎餃,上桌時有兩個破了餃皮,差過我自己煎4)另一碗同一時間下單的雪菜肉絲麵,和其他餸菜遲了40分鐘,我問了三次才到,樓面的態度也是 「話知你」嗰種!今次的單一經驗,足以令我完全blacklist!
1)酸辣湯上桌時是稀稀的,又不夠熱
3)煎餃,上桌時有兩個破了餃皮,差過我自己煎

今次的單一經驗,足以令我完全blacklist!