2019-05-31 77 浏览
今天到中環逛街,本想到勝香園吃,但看到人挺多,在附近看到這家店主打上海食物,便入內試試。裝潢很有中式感覺,吊扇加上木製傢私,很有味道!店員給我們午餐,下午茶和主餐牌,價錢相宜,點了一份餐廳主打菜肉餛飩,共有八隻,皮薄饀靚,一隻接一隻,停不了口!😍紅油抄手,蒜香味道配上紅油,滋味十足!加了一份黃金豬扒,炸皮相對厚,但肉質更厚,可以一試!😋主食點了一個無錫排骨擔仔麵,排骨肉嫩味道豐富,甜酸得開胃!😆還有一個干煸四季豆,炒得非常有穫氣,肉碎入味,非常惹味,驚喜!👅👅套餐送來一杯蜂蜜咸檸檬,滋潤了喉嚨!還有不能少的豆漿,滿足的一個上海下午。😊

裝潢很有中式感覺,吊扇加上木製傢私,很有味道!

紅油抄手,蒜香味道配上紅油,滋味十足!
加了一份黃金豬扒,炸皮相對厚,但肉質更厚,可以一試!😋

2019-05-13 3066 浏览
2019年5月8日 星期三今晚同女朋友要去上環律師樓簽紙,搞完一輪都已經差不多八點,所以就求其喺附近搵嘢食行到去呢度發現係一間上海菜館,喺門口見到餐牌就突然好想食菜肉雲吞,所以就入咗去坐低左之後發現呢間餐館裝修真係好有上海嘅特色,連掛畫都係上海嘅風景,搞到我都心思思想去上海睇吓風景餐牌方面可以散叫,亦都可以叫套餐,當然菜肉雲吞係必點嘅,但係要散叫定係套餐我哋都諗咗好耐,呢個時候店員就行過嚟同我地建議食啲乜嘢同介紹最出名嘅菜式,最後我哋叫咗個一人套餐再加散叫一啲菜式先來嘅係擔擔面,我哋預先已經叫咗小辣,因為女朋友唔食得太辣,果然食落去嘅時候真係得微辣,花生醬味反而重少少,啱晒我哋。成碗面睇落去好似好少肉碎,但係食落去愈食都仲有之後係呢度嘅招牌菜式菜肉雲吞,一夾起上嚟真係好大粒,咬落去嘅時候見到有好多餡料而且皮薄,餡料有足夠嘅調味所以唔需要再點豉油都已經好夠味,兩個人食四隻真係完全唔夠,我諗我一個人食10隻都可以呢個上海春卷係一人套餐嘅小食,但係都足足有兩條春卷,食落口脆卜卜,仲唔係成口油呢個煎餃係我哋另外點嘅,想睇下同菜肉雲吞有冇咩分別,食完發覺煎餃煎得好香口,咬落去個皮係脆既,至於裏面
2019年5月8日 星期三

擔擔面

菜肉雲吞

上海春卷

煎餃子

呢個煎餃係我哋另外點嘅,想睇下同菜肉雲吞有冇咩分別,食完發覺煎餃煎得好香口,咬落去個皮係脆既,至於裏面嘅餡料同菜肉雲吞差不多

無錫排骨

最後嚟嘅係一人套餐嘅主菜無錫排骨,排骨好腍,唔需要用力咬都得,而個醬汁甜甜地又有醋味,應該係甜醋,淨係用個醬嚟送飯都可以食足兩碗

叫咗咁多嘢每人都唔使$130 ,仲要包住個肚走,喺上環來講真係冇乜幾可
2019-05-08
擔擔面
菜肉雲吞
上海春卷
煎餃子
無錫排骨
2019-04-12 1958 浏览
在舊居附近拍過照,食過沙冰,就走進附近一個拍卡熱點的元創方參觀。這裡前身是已婚警察宿舍,現在成為元創方,看來這裡是給年青人發揮藝術創意的創業地方。參觀了這個潮流點差不多兩個小時,要停下來坐坐,又差不多是晚飯時間,女兒有約先行,但也介紹了一間食店給我們。食店是在歌賦街的一間上海菜館,雖然裝潢新中帶舊,有一幅屏風上面題了《滿江紅》的辭,門面內外都帶點懷舊的港式風情,音響中播放著兒時香港流行的粵語時代曲。本來想從店員給我們的餐牌上點兩個一人套餐的,但原來他們攪錯了,假日晚上不提供一人套餐,那只好散叫了。我們點了陳年花雕醉雞($80)、家鄉鹹肉炒津白($82)、菜肉餛飩麵($52)及一碗白飯($14)。陳年花雕醉雞的雞肉尚算嫩滑,花雕味十分濃郁芳香,是少有這麼重味的醉雞,份量也不少。家鄉鹹肉炒津白是熱烘烘的端上來,鹹肉頗為惹味,津白腍軟入味。菜肉餛飩麵也很合意,餛飩大隻而相比之下菜多肉少,麵亦爽滑。唯獨是那碗白飯就較為失色,只有微溫而不夠熱,還有些起「舊」的感覺,可能是我們去得早,而這飯是午市的都未可知…這餐連下欄平均每人$137。

陳年花雕醉雞

家鄉鹹肉炒津白

菜肉餛飩麵也很合意,餛飩大隻而相比之下菜多肉少,麵亦爽滑。
菜肉餛飩麵

陳年花雕醉雞
家鄉鹹肉炒津白
菜肉餛飩麵
食外賣黎講, 如果叫一d 有湯汁既食物通常都好伏, 今次我都好夠膽, 叫左菜肉餛飩 HK$65, 小籠包 HK$49, 結果又唔錯bor。菜肉餛飩係佢地招牌菜,涵料好味,但個人覺得皮太厚,薄少少會好味d,同感覺上會無咁乾。小籠包有驚喜,外賣小籠包經常都好伏,因為會凍左同無湯汁,佢呢個唔算話好勁湯汁,但比好多堂食餐廳都做得好,外賣後食落都唔錯,抵讚既。所以我個人覺得佢既小籠包比佢個招牌菜肉餛飩更加出色, 建議大家都可以試一試。

外卖送餐
2019-03-29 266 浏览
清清地就會諗起餛飩水餃🥟🥟😄當九記牛腩同勝香園都排長龍既時候,呢間上海弄堂竟然唔洗排😍·🥟菜肉餛飩(8隻,$48)配豆漿🥛好大粒好足料😋呢個價錢係中環真係好抵食啊🤗不過呢⋯我覺得餃子味道偏淡(重口味人士🤑)所以我落左醋同豆瓣醬🌶如果俾我簡,我會覺得三多既菜肉雲吞好味d😆·以前係美孚滄浪亭食過嫩雞煨麵,覺得超好味🤤有時去食上海野,都會簡嫩雞煨麵睇下有無一間比滄浪亭更好味🤗·上海弄堂既嫩雞煨麵($58,配豆漿)濃湯味道好淡!淡到我要加豆瓣醬😂份量係超級多⋯食極都有咁😂但麵有少少糊😀不過好似話咁樣先係正宗既煨麵🤫如果湯底味道濃少少,就不得了!·朋友點的獅子球菜飯🍚飯比麵食更好~

朋友點的獅子球菜飯🍚飯比麵食更好~
2019-02-24 1378 浏览
中環食肆林立,各適其適,今天在上環買完中藥材後便歩行至中環上海弄堂午膳。扺達時已是下午二時,所以已避過午飯人潮,即時可入座了。這店面積不算大,但裝修陳設整齊潔淨,別有一番風味,給人一種舒適的感覺。餐牌內有各式各樣的上海菜,選擇頗多。原來此處的午市優惠是由上午十一時到下午五時,每款餐食都免費奉送凍豆漿或特色飲品一杯。我們二人各點了一個午巿套餐、亦在大餐牌內點了一客小籠包和一個脆皮素鵝。*花雕醉雞(涼菜)$62 配擔擔麵加$10醉雞的味道十分好,肉質嫩滑,更重要的是花雕味道濃郁,上枱已有陣陣誘人的酒香,浸製過的雞肉放到咀裡更叫人回味無窮。我們選的擔擔麵是小辣,雖然橙紅色的辣油看起來似很辣,但吃起來並不是。豬骨湯內的碎豬肉、蝦米粒、榨菜粒、香蔥、花生碎和芝麻醬提升了湯的味道,配上彈牙的幼上海麵一起吃,非常惹味。*蜂蜜咸檸檬甜甜酸酸,頗為醒胃,感覺滋潤。*黃金排骨 $52 配擔擔麵加$10排骨是新鮮炸好的,外脆內軟,調味適中不過濃,吃起來口感很好。*熱豆漿熱騰騰的豆䊢是微甜的,豆味濃郁,非常討人。*脆皮素鵝 $65脆皮素鵝上碟的份量可觀,炸得剛好的腐皮裡包著豐富的材料,有切了絲的紅蘿蔔、雲耳、

*花雕醉雞(涼菜)$62 配擔擔麵加$10

*蜂蜜咸檸檬
甜甜酸酸,頗為醒胃,感覺滋潤。

*黃金排骨 $52 配擔擔麵加$10

*熱豆漿
熱騰騰的豆䊢是微甜的,豆味濃郁,非常討人。

*脆皮素鵝 $65
脆皮素鵝上碟的份量可觀,炸得剛好的腐皮裡包著豐富的材料,有切了絲的紅蘿蔔、雲耳、冬筍和香菇等,嚼起來非常爽口。

小籠包 $40
熱騰騰的蒸籠放了四隻皮薄包著鮮嫩肉餡的小籠包,並不會一夾就穿而漏湯,沾上香醋和薑絲來吃,風味更佳。
我倆對今天的午餐非常滿意,加上店員的細心和殷勤的招呼,倍覺有賓至如歸的感覺。

2019-02-22
2019-01-05 791 浏览
今日黎到上環食午餐,見到上海弄堂有午市套餐咁,就入咗去嚕。點知入到去俾一人套餐吸引住,最後叫咗個$88既一人餐。前菜:春卷一人餐既分量都好足夠,雖然得2條春卷,但勁大件,一食入口,好熱,好脆,即叫即整,好新鮮,入面仲包咗好多蔬菜,餡料豐富,所以口感爽脆!主菜: 花雕醉雞醉雞夠酒味,唔係淨係得表面,連入面啲肉都有,皮薄脂肪少,肉質爽口彈牙,唔錯!擔擔麵超濃郁既擔擔麵,個湯底超好飲,有丁丁咁多多辣味,較濃稠,所以食麵既時候,啲湯都會掛到上去,👍🏼。麵質偏腍,唔係我杯茶,但湯底取勝!豆漿豆腐梗係要飲熱!豆味香濃,仲要一啲都唔甜,成杯野勁好飲!
今日黎到上環食午餐,見到上海弄堂有午市套餐咁,就入咗去嚕。

點知入到去俾一人套餐吸引住,最後叫咗個$88既一人餐。

前菜:春卷

主菜: 花雕醉雞

擔擔麵

豆漿
豆腐梗係要飲熱!豆味香濃,仲要一啲都唔甜,成杯野勁好飲!
2019-01-01 517 浏览
今日同老公二人世界,睇完戲緊係要揾野食啦! 經過見到呢間上海菜,門面都幾大方整齊,咁就不妨試下啦!內裏開揚樓底高, 牆上掛上許多舊時上海嘅畫,好有特色。環境休閒比人有種好舒適嘅感覺春卷炸得夠乾身餡料多, 送到埋嚟還是熱辣辣的, 非常滋味。糖醋排骨配菜飯排骨甜鹹適中, 肉質比較淋容易咬, 非常開胃, 再配上菜飯,感覺冇咁滯。乾扁四季豆豆角炒得夠乾身香口和比較淋身, 肉碎醃製得好入味, 再配少許辣椒,非常惹味。賽螃蟹蛋白多而夠滑身,蟹肉分量多和嫩, 再配少量西蘭花,感覺清新鮮甜, 非常有口感。套餐好抵食和經濟, 選擇也比較多,喺中環區嚟講簡直冇得輸。

內裏開揚樓底高, 牆上掛上許多舊時上海嘅畫,好有特色。

環境休閒比人有種好舒適嘅感覺

春卷炸得夠乾身餡料多, 送到埋嚟還是熱辣辣的, 非常滋味。

糖醋排骨配菜飯

乾扁四季豆

賽螃蟹

套餐好抵食和經濟, 選擇也比較多,喺中環區嚟講簡直冇得輸。

2018-12-18
2018-12-27 264 浏览
今天來到上海弄堂食晚飯,一進門口便被呢渡古色古香嘅擺設吸引,喺蘇豪區,呢種設計的,的確會好吸引外國人光顧。好吧,讓我先介一下這晚的菜式。食得上海菜,一定係叫佢呢度嘅特色。我朋友叫咗菜肉雲吞麵,貪佢清清地。雞湯湯底夠味,菜肉雲吞果然係佢哋嘅招牌,粒粒都好好味。上海麵底,功力十足,我朋友話好正。我就比較鍾意食肉,叫咗牛𦟌配菜飯。菜飯係上海菜嘅特色,其實我好欣賞呢個做法。平時出去食嘢,的確食少蔬菜,將菜放喺飯度,一舉兩得。牛展帶微辣,非常開胃,簡簡單單的一頓飯,健康無比,大家行過SOHO,不妨嚟影吓相食吓飯。

好吧,讓我先介一下這晚的菜式。

食得上海菜,一定係叫佢呢度嘅特色。

上海麵底,功力十足,我朋友話好正。

我就比較鍾意食肉,叫咗牛𦟌配菜飯。

菜飯係上海菜嘅特色,其實我好欣賞呢個做法。

平時出去食嘢,的確食少蔬菜,將菜放喺飯度,一舉兩得。

2018-12-27 128 浏览
去中環Soho區附近行吓,發覺原來除咗西餐都有其他野食,餐廳名叫上海弄餛飩,裝修格局非常有中國味道,外牆同個屏風都好有特色。賽螃蟹:份量非常之多,蟹肉鮮甜,蛋白炒就非常之滑,唔會太油。菜肉餛飩:大大隻雲吞,餡料非常之充足,入邊豬肉肥瘦均勻,湯底亦都鮮甜完全冇味精 。干扁四季豆:鑊氣非常好,出到嚟仲好多煙出,豆吵到時間啱啱好,調味亦都非常足夠。原來中環食嘢價錢都係可以好合理,亦都好好味,建議大家三至四個人食,因為份量都非常大,多人可以share。

賽螃蟹:
份量非常之多,蟹肉鮮甜,蛋白炒就非常之滑,唔會太油。

菜肉餛飩:

干扁四季豆:

2018-12-16
2018-12-22 120 浏览
今晚來到上海弄堂,嘆真正的上海菜。先看店內充滿古色古香的傳統中國韻味,很討人喜歡。怪不得在餐廳內,有很多外國遊客慕名而來。今晚我叫得很簡單,就是試了兩款辣辣的菜色,分別叫回鍋肉炒年糕 HK 89和醉雞擔擔麵HK78元。回鍋肉炒年糕 HK 89炒得香辣的回鍋肉,配上上海小菜不能忽視的年糕,兩者都非常合襯,而且非常開胃。上海菜必吃菜式!醉雞擔擔麵HK 78元醉雞,也是上海菜的招牌,所以二話不說就選擇了。既然在上海餐廳吃醉雞,當然感覺非常正宗,微辣的醬汁,很喜歡。加上擔擔麵,一冷一熱的美妙嘅組合。順便一提,這裏的服務非常好!
今晚來到上海弄堂,嘆真正的上海菜。

回鍋肉炒年糕 HK 89

上海菜必吃菜式!

醉雞擔擔麵HK 78元

醉雞,也是上海菜的招牌,所以二話不說就選擇了。

加上擔擔麵,一冷一熱的美妙嘅組合。

順便一提,這裏的服務非常好!

2018-12-18 121 浏览
嚟到中環半山區附近嘅上海弄堂菜肉雲吞,一早已經喺灣仔同天后試過佢嘅分店,今日特登嚟到中環呢度附近。想食一啲抵食嘅上海菜,上海弄堂絕對係我嘅選擇。素鵝份量都幾多,用腐竹包住冬菇,蘿蔔絲等等,小食嘅價錢,主菜嘅份量。呢份素鵝認真抵食。炸銀絲卷銀絲卷炸香左之後,點上適量嘅煉奶,入口甜甜地,作為飯後點心一流。煎鮮肉餃鮮肉餃入邊包上好多汁嘅豬肉餡,煎香左之後外皮香脆可口,入邊嘅鮮肉就好似小籠包入邊嘅肉一樣,仍然保持多汁嘅感覺。只係點心已經令人垂涎萬分,另外要讚嘅係餐廳夠晒抵食,如果預算唔太多,又想坐得舒服可以一試。

素鵝

炸銀絲卷

煎鮮肉餃

2018-12-17 97 浏览
Went there for dinner with my boy after we were off work.We had drunken chicken (花雕醉雞), Shanghai sweet & sour soup (酸辣湯), steamed rolls (蒸銀絲卷), steamed pork dumplings (小籠包), and Tofu with veggies (forget the full name). The best of the night is the Tofu dish. Tofu was very soft and tender, with right amount of source and veggies. The mushroom was also quite fresh.While my boyfriend likes all the other dishes we had, I did find room to improve for those. For example, the drunken chicken could be
While my boyfriend likes all the other dishes we had, I did find room to improve for those. For example, the drunken chicken could be more tender, skin of the steamed pork dumplings were thick (while the flavor is seriously good), Shanghai sweet & sour soup is a bit too rich for me.
Service and environment were good. I personally will say this place was nice for a home-like casual dinner, and the price was quite reasonable at Central. We total spent less than HKD300. Highly likely that we’ll come back again.
2018-12-16 92 浏览
估唔到喺中環呢一個百物騰貴嘅地方,都可以搵到人均消費$150以內嘅中菜。坐得都幾舒服,位於歌賦街嘅上海弄堂菜肉雲吞,主打上海菜為主,今日男朋友參觀完大館之後就去食飯。餐廳除咗可以微信支付之外,仲可以QR code落單。夠晒方便。不過我呢一啲人都係叫返店員嚟落單比較好。砂鍋雲吞雞雞湯都好香,可能因為加入左金華火腿嘅緣故,飲落去十分暖胃。而且仲加埋有六隻菜肉雲吞,除咗可以飲啖湯之外,仲可以試到小店最出名嘅菜肉雲吞。雲吞皮薄又夠餡。回鍋肉炒年糕平時食開普通炒年糕,今次試咗回鍋肉版本,一次過滿足晒兩個願望。食落去辣辣地好開胃。而且加入左椰菜、豬肉片等等,食落去好有獲氣。

砂鍋雲吞雞
雞湯都好香,可能因為加入左金華火腿嘅緣故,飲落去十分暖胃。

回鍋肉炒年糕

2018-12-09 148 浏览
今晚約了大小朋友去大會堂睇音樂劇,八點先開場,所以預先約定家人同小朋友到中環上海弄堂餛飩食上海菜。雖然今日落雨,但六點鐘多d已差唔多有六成入坐率。全日供應嘅套餐相當抵食,已經包左小食、主菜及飯麵。我哋總共叫咗三個晚餐。小食我哋要咗:鎮江肴肉、酸辣湯、上海春卷。酸辣湯真係好好飲,夠辣夠正宗!主菜我哋要咗糖醋魚柳、陳年花雕醉雞、菜膽獅子球。糖醋魚柳係最受小朋友歡迎,酸酸甜甜好開胃,加上啲菠蘿,成為最受歡迎餸菜之一。其實呢間店嘅上海湯麵先至係精選,主食佢可以俾你揀菜飯、擔擔麵或上海湯麵,擔擔面堅好食,好香好辣!清湯麵都唔錯,因為佢哋嘅麵質好彈牙爽口,就算放耐咗都唔會林啤啤!最後我哋再叫咗一個豆沙鍋餅,皮脆豆沙餡多!

全日供應嘅套餐相當抵食,已經包左小食、主菜及飯麵。
我哋總共叫咗三個晚餐。

主菜我哋要咗糖醋魚柳、陳年花雕醉雞、菜膽獅子球。

最後我哋再叫咗一個豆沙鍋餅,皮脆豆沙餡多!